2021-10-25 87 浏览
今日8pm到咗門口都仲有好多人等緊入座,真係好受歡迎🤭,感覺應該都唔差,值得一試。等咗一陣入座叫咗一盤太陽芝士雞鍋。有齊4款炸雞可以食:原味,甜辣味,芝士味同埋豆醬味。4款計埋有成30件有骨炸雞左右,兩個人真係完全食唔晒。炸雞keep到外脆內juicy,做得幾出色。中間芝士拉絲睇到用左好大量芝士,亦都做到拉絲效果。不過粟米就重手咗少少,有少少蓋過咗芝士嘅咸香。至於人氣嘅泡菜煎餅,餅皮煎到好脆,足足有8塊,泡菜亦都唔會太辣。最後叫埋個芝士紫菜包飯。芝士令到個飯成個唔會好乾,用料都新鮮,依餐真係食到好飽😋

一落左order,侍應好快手上左韓式前菜,有泡菜,醃蘿蔔,芽菜同涼拌茄子,值得一提既係前菜是可以refill的,呢點同韓國餐廳一樣,值得一讚。鮮人蔘雞湯 ($88)🥘入面有半隻雞,已經煲到骨肉分離,好入味。雞湯可以分到四碗,啖啖肉,仲有一條鮮人蔘,好補😂韓國生菜包豬肉 ($188)🥬🥩一上檯好震撼,好大碟,豬腩肉都有十幾廿片,仲有好新鮮既生菜同蒜頭俾你包豬肉食,差唔多檯檯都有叫呢味餸,呢個食法確實係幾有回到韓國的感覺😂 肉仲多過菜,最後食晒啲菜都未食晒啲肉😂😂韭菜煎餅 ($58)口感似蔥油餅,好香韭菜味,熱辣辣,冬天食一定更加正。士多啤梨雪糕煎糖餅 ($68) 🍓🍦🥞個雪糕我叫左set aside, 唔記得咗影佢😂 我第一次食煎糖餅,佢同普通pancake 有好大分別,佢比較硬身同甜,比較偏向煎餅既口感。配埋生果同雪糕,作為一個晚餐既結尾就岩晒喇🤤菠蘿梳打 ($36) 🍍正正常常一杯唔太甜的菠蘿梳打。值得一提既係呢度居然唔收加一,服務又好,真係好抵食!Once we have ordered, we were quickly served with Korean style appet

鮮人蔘雞湯 ($88)🥘

韓國生菜包豬肉 ($188)🥬🥩

韭菜煎餅 ($58)

口感似蔥油餅,好香韭菜味,熱辣辣,冬天食一定更加正。

士多啤梨雪糕煎糖餅 ($68) 🍓🍦🥞

菠蘿梳打 ($36) 🍍

正正常常一杯唔太甜的菠蘿梳打。

值得一提既係呢度居然唔收加一,服務又好,真係好抵食!

Once we have ordered, we were quickly served with Korean style appetisers including kimchi, radish, bean sprouts and chilled eggplant. All the appetisers could be refilled. This is the same as restaurants in Korea. We acknowledged.

Ginseng Chicken Soup ($88)🥘

There was half a chicken inside and the chicken was stewed to the point that the bones could be easily detached from flesh. It was so rich in flavour. It could serve 4 people. 😂

Pork Slices With Vegetable ($188) 🥬🥩

I was shocked by its portion size! Plenty of pork belly slices, served with fresh lettuce and garlic. Nearly every customer ordered this dish. With more meat than veggies, we got some pork belly left with all veggies gone 😂😂

Chives Pancake ($58)

It tasted like Chinese style scallion pancakes but full of chives flavour. It was hot. It would be something to die for if eaten in winter.

Strawberry Ice Cream Pancake ($68) 🍓🍦🥞

We requested the ice cream to be set aside and that’s why it was not in the photo😂 This is my very first time eating Korean pancake. I found it different from ordinary Western pancakes in the sense that it was harder and sweeter, with some crunchy texture. With strawberries and ice cream, it was a perfect ending🤤

Pineapple Soda ($36)🍍

So-so. Not too sweet.

One thing worth mentioning is that there is no service charge. This place is so affordable!

2021-10-23 56 浏览
去食梨泰院,原本就係我睇到社交平台上面有佢哋新出嘅廣告。咁就話電話號碼入面有6,9,7呢三個號碼,同時出現喺電話號碼上面。就會免費送一碟雞,咁就有半份。我見咁抵,即刻就拉咗我啲朋友去食。其實呢就係一份炸雞入面淋少少甜辣醬,有少少似麥當勞嘅泰式辣醬但係嗰隻味呢,又同麥當勞唔同。係好食過麥當勞嘅。咁就唔使指望佢有幾辣啦。食得落譚仔10小辣嘅人呢都可以食到落去㗎啦。以上嘅圖片就係送嘅半份雞。咁佢半份呢就一定係唔夠食㗎喇。所以呢就再額外叫多一款:芝士炸雞!中間嗰款呢就係芝士醬。芝士醬入邊就有埋粟米嘅。黃色嗰隻呢就係芥末醬,好似係搽落去熱狗隻味,隔離呢仲有隻檸檬。咁就可以榨啲檸檬汁落去炸雞度嘅。我就冇試嗰隻檸檬汁啦。圖片上面一共四隻味,咁我其中最鍾意最推介呢,就係當中林左芝士粉嘅嗰隻炸雞。芝士粉點落去芝士醬嗰一邊,芝士味出晒嚟。右邊嗰款炸雞呢,就係玫瑰味嘅醬淋落去炸雞度。咁食落去有淡淡既玫瑰花香。其實都幾Flash,好唔好食咩就見仁見智啦。喺我個角度睇,我就覺得係幾新鮮嘅。之後冇粉冇醬嘅嗰款炸雞,就係蒜蓉味啦!嗰個蒜味其實都幾重嘅。咁我覺得配落去芝士醬嗰度就會有一種蒜蓉入面帶出芝士香嘅感覺。鍾意

以上嘅圖片就係送嘅半份雞。

之後冇粉冇醬嘅嗰款炸雞,就係蒜蓉味啦!嗰個蒜味其實都幾重嘅。咁我覺得配落去芝士醬嗰度就會有一種蒜蓉入面帶出芝士香嘅感覺。鍾意重口味嘅人可以試吓,不過試完記住飲多啲水。

淋左芝麻嘅嗰一款炸雞呢,其實就係酸辣醬炸雞嚟嘅。咁同送俾我哋嗰份甜辣炸雞,味道其實不相上下,呢度都唔詳細介紹啦。

四款炸雞就算佢哋淋左粉或者係淋左咩醬都好。全部都可以擺落去芝士醬嗰度,或者係芥末醬嗰度食嘅。如果要一個排名嘅話呢,咁我就會覺得芝士粉嗰隻炸雞點落去芝士醬係最好食嘅。其次就係蒜蓉味嗰款炸雞,第三就係玫瑰將嗰款炸雞

所有炸雞呢都係有骨嘅。所以呢去皮拆骨嗰啲位置呢就要麻煩啲啦。

個優惠去到2021年嘅11月份,大家想食嘅話就記得把握時間。
2021-10-22 61 浏览
經過見到佢門口擺左squid game個紙版公仔比人影相,果然跟貼個Trend,所以就同朋友入黎食韓國野啦! 叫左個年糕辛辣面,係用石頭鍋裝住,所以上台個陣都仲係熱辣辣架,年糕好煙韌! 吞拿魚紫菜包飯好足料,一啖食一舊好滿足!呢到既炸雞好有多款簡!有甜辣啦,奶香芝士,蜂蜜柚子等等既配搭,仲可以叫半半炸雞。我地叫左半份奶香芝士炸雞,芝士味係偏奶油個種香,仲有D粟米粒。炸雞皮好脆,雖然半份,但其實份量都好多架! 不過估唔到既係呢到既甜品都幾出色。叫左個士多啤梨雪糕糖餅,雪糕係雲呢拿味,糖餅有少少肉桂味,外面仲脆脆地。
2021-10-21 903 浏览
今日同朋友行開荃灣見到間新間嘅韓國餐廳就走左入去試下。佢哋用不銹鋼嘅餐具, 有種去咗韓國嘅感覺。枱上面已經有一壺涼水可以自己斟嚟飲,一坐低侍應已經好快放低左四碟前菜,有芽菜泡菜青瓜同醃蘿蔔,當中最鐘意醃蘿蔔,係平時食炸雞最鍾意配嘅酸蘿蔔,非常開胃,前菜仲可以Refill!因為見Menu 叫是旦一樣嘢都可以加錢就有嘢飲,原價$36嘅特色飲品淨係加$18就得,喺而家台飲都唔只三十蚊嘅情況下真係幾抵。叫左杯益力多乳酪沙冰,估唔到黎到個樣同menu居然一樣,有忌廉仲有薄荷葉裝飾,超級igable。 味道冇因為佢係沙冰而淡咗,飲落依然咁濃郁,乳酪嘅香濃配埋上面嘅微甜嘅忌廉別有一番風味。飲住杯嘢等咗冇耐食物就好快到,因為得兩個人,所以我哋只係嗌咗半份蜂蜜柚子味炸雞$86,炸雞新鮮熱辣咁嚟到,上面淋住一啲甜甜辣辣嘅醬汁,食落好惹味,不過食嘅時候要小心啲,如果唔係好容易燙親個嘴, 雖然唔係無骨嘅炸雞,但係骨嘅份量都唔算多,食落依然係啖啖肉。仲叫咗個泡菜煎餅$68,泡菜煎餅比較薄所以個邊位會煎得特別香脆, 有啲似中式嘅薄撐,但係多咗啲煙韌嘅感覺,美中不足係泡菜味唔夠重,不過可以自己DIY加啲泡菜上去。之
今日同朋友行開荃灣見到間新間嘅韓國餐廳就走左入去試下。

之後人蔘雞湯$88就到啦,估唔到幾大煲,裏面居然有一條都幾長嘅人參,而且裏面仲有成隻雞嘅雞肉,喺稍微轉涼嘅天氣,飲返啲暖笠笠嘅雞湯就最適合啦。雞湯嘅味道好夠濃,飲到人參嘅甘甜,仲有一啲煮到好軟綿嘅糯米同栗子,紅棗食落都幾甜下。比較特別嘅位係侍應仲畀左一兜芝麻油鹽,可以加落個雞湯度,令到個湯嘅香味更有層次。

一餐圓滿嘅韓國菜當然唔少得甜品啦,叫咗一個抹茶戚風蛋糕$32同傳統煎糖餅$58
叫咗甜品後上,所以煎糖餅嚟到嘅時候仲係熱辣辣,裏面嘅糖餡切開仲會有流心嘅效果,食落除咗有紅糖嘅香氣,仲有肉桂味,外皮咬落煙煙靭靭。佢仲有配雪糕嘅版本,下次會想試下。
抹茶戚風蛋糕嘅賣相都好吸引,雖然抹茶味唔算好濃,但係配嘅忌廉好香牛奶味,戚風亦都好鬆軟。
整體嚟講呢間餐廳嘅性價比唔錯, 見到隔離枱叫咗韓式粉絲嚟到超大碟,仲要晚市都冇加一,係同朋友傾計食飯嘅好地方。
  • 鮮人蔘雞湯
  • 傳統煎糖餅
2021-10-20 133 浏览
魷魚遊戲最近好火熱,見梨泰院食住個勢推出魷魚遊戲活動,如果客人電話號碼有劇中人物號碼既話,就送半隻甜辣炸雞!我身為韓粉既狂熱份子,咁有gimmick仲有炸雞食!就梗係唔會錯過啦!店員幫我地點餐已經露出不耐煩嘅神情😳最後我地用魷魚遊戲活動號碼嘅時候,店員竟然向我地抱怨其他食客不想付出,但要拿優惠著數😰😰😰我地心諗“我地雖然都係為左個優惠而黎,但係我地好合作比佢核對資料呀....做咩咁講到好似我地唔合作嘅” 之後店員再拎張單比我地睇,男朋友check check發現岩岩個店員落錯單😑店員幫我地落左個價錢貴啲嘅雞泡魚乾😒明明岩岩指比佢睇都唔係貴啲嗰款🙄即刻搵佢更正返! 甜辣炸雞(魷魚遊戲活動送)受左氣嘅我地心諗只要有美食心情一定會變靚返晒😋不過事與願違...首先上菜嘅係活動送嘅半份甜辣炸雞...炸雞好細隻而且舊舊都有骨/細骨🤕真係一不小心就會界損牙肉嘅程度!食完啲骨仲好似多過啲肉咁..一啲都冇食炸雞好痛快嘅感覺😣 芝士烤五花肉 $168哩個“照騙”超過份!明明memu張圖係一舊舊排得好靚嘅五花腩肉!點知真正黎到嘅係五花腩片😒口感同觀感、腩肉同肉片嘅價錢都差好遠囉😵薄片豬肉有比較“硬口”嘅軟骨

甜辣炸雞(魷魚遊戲活動送)

士烤五花肉 $168
哩個“照騙”超過份!明明memu張圖係一舊舊排得好靚嘅五花腩肉!點知真正黎到嘅係五花腩片😒口感同觀感、腩肉同肉片嘅價錢都差好遠囉😵薄片豬肉有比較“硬口”嘅軟骨😬少d牙骹食都唔得!而且豬肉有陣好重嘅豬騷味同雪味😕唯一覺得好味嘅係芝士粟米好好味道,但係芝士粟米跟豬肉夾黎食味道又唔夾!連芝士重味道都蓋唔住豬嘅騷味...整體味道唔推薦而且偏貴!連芝士控嘅我都要講句“不了🙅‍♀️”

辣雞泡魚 $38
厚切凍冰冰又韌又辣🔥唔講都唔知自己食緊嘅係雞泡魚🥵我同男朋友都試左一條就收手啦...因為食完都唔知自己食緊乜😬用好辣好重醬料去醃製,口感硬到好似同牙骹鬥打咁!為左牙齒著想..我地點到即止好了!😬😬😬

芒果椰子沙冰 $36 + 朱古力沙冰 $36
冇驚喜中規中矩嘅飲品,份量亦唔太夠飲!正常食炸雞要大大杯飲品先夠爽夠解渴㗎嘛,不過哩杯沙冰份量冇想像中咁夠飲!食到一半我已經飲晒杯飲品啦😑

埋單結帳嘅時侯又發生左不愉快嘅事情,話說我地埋單嘟八達通比錢,但店員話嘟唔到扣唔到數,所以要我地轉信用卡比錢!咁我地用信用卡埋左單走左啦!到搭車返屋企既時候,男朋友發現八達通好似少左錢,後尾我地check返八達通app,發現岩岩嗰餐原來係扣左數😱😱😱我地即刻聯絡返餐廳,但餐廳店員叫我地自己聯絡返八達通搞退錢手續😰既然如此...唯有我地自己聯八達通,八達通公司回覆都好唔肯定會唔會退回全數,叫我地隔多幾日自己再check😭估唔到食一餐炸雞有咁長手尾要follow up...🤕

2021-10-19 55 浏览
🍖原味炸雞即叫即炸嘅,所以要等一等。要左半份,呢個設定非常好,可以試多啲野食😋炸雞仲有小小肉汁,雞翼同雞鎚特別嫩滑多汁。調味都好好,點埋個蜜糖芥茉醬就更滋味。留意番,得原味係有醬跟咖~🍖牛肉炒粉絲同朋友都唔中意食飯,所以要左兩份炒粉絲。點知份量大到嚇親,勁大碟,牛肉同配菜都好充足,CP值爆燈。最後當然食唔晒要打包啦~🍖魷魚天婦羅睇完魷魚遊戲,要應下景🤣份量都幾多而且炸得夠脆,好易咬唔覺油膩。伴碟有柚子沙律,好快清碟~🍖伯爵茶戚風蛋糕動L嘅戚風蛋糕加上輕柔忌廉,點會唔好食呢?總括黎講我地食左咁多款野仲有甜品,埋單$400有找,絕對有回頭~
🍖原味炸雞

🍖牛肉炒粉絲

🍖魷魚天婦羅

🍖伯爵茶戚風蛋糕
動L嘅戚風蛋糕加上輕柔忌廉,點會唔好食呢?

Dpark 開咗新餐廳一排,終於有機會試吓🤩 如果有追魷魚遊戲一定要同門口紙牌人影相🤣一坐低有四款前菜,而且可以添食🤫🍗蜂蜜柚子味炸雞 (半份$86)食韓國嘢一定一定要食炸雞🤤 半份已經幾大,適合兩個人share✌🏻呢款唔算太辣,反而係甜甜地,唧埋檸檬好夾😚🍲韓式牛肉炒粉絲($74)鑊氣十足,有啲乾炒牛河嘅感覺,好鍾意韓式粉絲煙韌嘅口感,而且每啖都食到配料😍 🥓烤五花肉($128)呢個真係超!大!碟!五花肉烤得好香口,基本上唔使點辣醬已經夠味,加上肉肥瘦比例啱啱好 😋🧁甜品最想食嘅傳統糖餅竟然sold out💔 唯有嗌返兩件戚風蛋糕安慰自己☹️ 賣相非常打卡friendly,味道就比較鍾意特別啲嘅伯爵茶($32) over 原味($32)🍹飲品每個主菜加$5/$8就有熱飲/凍飲,比較虧的我倆一齊叫咗熱生薑蜜😂 好正嘅暖身飲品,大力推介🤣

一坐低有四款前菜,而且可以添食🤫

前菜

🍗蜂蜜柚子味炸雞 (半份$86)

蜂蜜柚子味炸雞

🍲韓式牛肉炒粉絲($74)

韓式牛肉炒粉絲

🥓烤五花肉($128)

烤五花肉

原味戚風蛋糕
伯爵茶戚風蛋糕
生薑蜜
2021-10-16 40 浏览
今日去左荃灣搵朋友,行到愉景新城果邊搵食,門口有個打卡位見野食又吸引就揀呢間啦,食完真係覺得好超值要力推。野食大份仲要無加一,味道好價錢平o係商場出現,平日都爆場好合理,但上菜依然好快❣️益力多乳酪沙冰加$18 就有特飲,好抵試,呢杯沙冰唔會好甜,益力多好濃,飲到最後都仲好好味❣️熱紅棗蜜加$5 就有啦,養身之選,冬天應該係good choice ❣️芝士烤五花肉好邪惡既芝士,芝士混合左D 粟米粒,拉絲芝士mix五花肉,減低左D 五花肉既油膩感❣️鮮人蔘雞湯去韓國必食美食之一,雞好嫩滑,湯好足料好好味,真係有一條條人蔘,又清又甜❣️天婦羅拼盤份量超級多,叫個拼盤有咁多款,$98 好抵食呀,炸粉好薄,唔會食到好滯,仲有唔係周圍有得食嘅天婦羅金菇❣️伯爵茶戚風蛋糕是日無糖餅有D 失望,咁就揀個戚風蛋糕滿足下對甜品既渴望啦,香滑既忌廉配上鬆軟既戚風蛋糕,伯爵茶味道唔算好濃,容易令人接受

❣️益力多乳酪沙冰

❣️熱紅棗蜜
加$5 就有啦,養身之選,冬天應該係good choice

❣️芝士烤五花肉

❣️鮮人蔘雞湯

❣️天婦羅拼盤

❣️伯爵茶戚風蛋糕
同小朋友來到愉景新城睇戲呀,睇戲之前梗係要食大餐喇😒😒過度度都好多人等位㗎喎😶我哋分批等為有啲喺元氣等有啲係呢一間呢泰園等終於都畀我哋等到位啦🥰小朋友都係話鍾意食韓國嘢佢話想食石鍋拌飯喎熱辣辣有啲飯焦睇下好唔好食先😋😍小朋友叫咗雞肉石鍋拌飯😋 嘩😍卜卜聲熱辣辣😍 仲有好大塊雞扒喺上面🤩仲有啲肉碎有青菜有芽菜落少少醬落去炸炸聲😍小朋友食得好滋味呀😋最後尾仲有好多飯焦添😋😋豬肉石鍋拌飯,豬肉拌有好多碎肉碎,同埋好多一塊塊嘅豬肉炒香咗嘅醬汁😋 同d拌菜同飯撈埋啲辣醬落去食yummy😋嘩😍有好多伴菜喺度仲有芽菜有青菜有蘿蔔絲😍 仲有紫菜碎添😍真係好好味呀😋😋最鍾意就係佢最後尾嗰d飯焦脆卜卜好正呀 😍😍呢一間係值得推介嘅餐廳七十幾蚊一位包埋杯嘢飲🐷👍杯嘢飲仲好大杯添💯💯#katkatfoodies 梨泰院 The Itaewon Kitchen & Bar荃灣愉景新城G/F, shop 1019

#katkatfoodies

梨泰院 The Itaewon Kitchen & Bar
荃灣愉景新城G/F, shop 1019
午餐
  • 石鍋拌飯
2021-10-13 71 浏览
睇完「魷魚遊戲」想食韓國嘢🤪最緊要有炸雞同埋紫菜飯卷😂身為韓劇發燒友見到呢個舖名即刻聯想起-》梨泰院class😂😂😂😂😂入面有冇朴敘俊都照殺XD 啱啱六點冇乜人即刻衝入去試吓餐廳好闊落而且員工殷勤有禮貌😊我哋兩個人叫咗半份蜂蜜柚子味炸雞🍗$86炸雞放低嘅時候我見到仲有冒煙👍🏻(而且佢嘅醬汁佈滿每一件雞件,咬落去香脆,醬汁酸甜可口,而且雞肉嫩口😋)呢個價錢算性價比高烤牛肉紫菜包飯$68由於我係紫菜包飯超級愛好者😂😂飯同餡料嘅比例,麻油香同芝麻都啱啱好 係一個好穩陣嘅選擇👍🏻海鮮大醬湯$98成日見到啲韓國綜藝節目啲人都好鍾意飲大醬湯有海鮮配埋一齊煮冇咁單調,蝦夠爽口仲有小蜆肉,所以成個湯都好鮮甜豬肉石鍋拌飯$88上枱嗰陣都有啲出乎意料之外,個份量都好大😂而且個拌飯配料非常充足,加埋韓式辣醬一齊食,口感豐富又飽肚😋椰子菠蘿沙冰 $58呢個好好飲!食完味道比較重嘅餐點之後飲一啖即刻淸新哂❤️其實仲有三個前菜(泡菜,酸蘿蔔同大豆芽)但係實在太飽所以都食唔晒😂食完差唔多七點到走門口已經排長龍韓風果然厲害😜😜
睇完「魷魚遊戲」想食韓國嘢🤪

我哋兩個人叫咗半份蜂蜜柚子味炸雞🍗$86

烤牛肉紫菜包飯$68

海鮮大醬湯$98

成日見到啲韓國綜藝節目啲人都好鍾意飲大醬湯
有海鮮配埋一齊煮冇咁單調,蝦夠爽口
仲有小蜆肉,所以成個湯都好鮮甜
豬肉石鍋拌飯$88

上枱嗰陣都有啲出乎意料之外,個份量都好大😂
椰子菠蘿沙冰 $58

呢個好好飲!食完味道比較重嘅餐點
之後飲一啖即刻淸新哂❤️
其實仲有三個前菜(泡菜,酸蘿蔔同大豆芽)

但係實在太飽所以都食唔晒😂
食完差唔多七點到走門口已經排長龍
韓風果然厲害😜😜
2021-10-11
見愉景新城新開韓國菜,特登黎試吓~士多啤梨雪糕煎糖餅 $68 第一次食韓式煎糖餅,口感幾得意,外面略厚實,硬硬地脆脆地,咬落甜甜地,配埋雪糕同埋士多啤梨勁夾,大推!泡菜煎餅 $68 煎得幾香脆,幾薄身,略嫌泡菜味唔夠,比較淡味,但都好食嘅~ 韓式牛肉炒粉絲 $68炒粉絲粉得乾爽唔油膩,略嫌牛肉有啲啲老,味道略淡~ 芝士辣炒章魚 $188芝士超多,辣炒章魚但唔係太辣,但啲章魚幾爽口嘅,都ok~ 人蔘雞湯 $88完全冇人蔘味,雞肉有啲老有啲鞋,平時人蔘雞湯會有啲糯米,呢度得勁少,唔推薦🙅🏻‍♀️半半炸雞(蜂蜜柚子/甜辣)$168 啲炸雞都幾多骨,炸得都算脆,但肉質麻麻,有啲鞋口,同埋兩隻味都唔係好出,有啲淡,蜂蜜柚子淨係食到甜味冇柚子味,甜辣味都係得個甜冇辣,唔推薦🙅🏻‍♀️整體黎講,對韓國野食嘅印象係比較濃味,但呢度啲野食口味偏淡,不過韓國菜黎講價錢都算相宜,不過不失咁~
見愉景新城新開韓國菜,特登黎試吓~

士多啤梨雪糕煎糖餅 $68

泡菜煎餅 $68
煎得幾香脆,幾薄身,略嫌泡菜味唔夠,比較淡味,但都好食嘅~

韓式牛肉炒粉絲 $68
炒粉絲粉得乾爽唔油膩,略嫌牛肉有啲啲老,味道略淡~

芝士辣炒章魚 $188
芝士超多,辣炒章魚但唔係太辣,但啲章魚幾爽口嘅,都ok~

人蔘雞湯 $88

半半炸雞(蜂蜜柚子/甜辣)$168

2021-10-10 59 浏览
今年媽媽生日,想吃韓國菜,因為平日忙著照顧侄兒,很多時不能悠悠閒閒吃飯,大多時間吃飽後又馬上跑回家照料侄兒,吃不了韓國料理,今天媽媽是主角,當然由她決定吃甚麼。海鮮煎餅有著微焦的外皮,酥酥脆脆,裡頭的蔬菜,海鮮給得蠻多,每一口都吃得到配料。海鮮煎餅單吃已很夠味,當然也可以蘸點隨海鮮煎餅附上的小碟醬汁吃,都不錯。半半炸雞我們選了蜂蜜柚子味炸雞和韓式豆醬炸雞,韓式豆醬炸雞超大塊,雞皮極之金黃香脆,雞肉嫩口極致,雞汁豐沛,韓式豆醬鹹度比我想像中適中。蜂蜜柚子味炸的醬料比韓式豆醬炸雞濃稠,蜂蜜柚子的香甜帶韓式辣醬微微辣味,嚐起來格外開胃,我頗喜愛蜂蜜柚子味炸雞。值得提的是這裡的炸雞炸粉裹得不算厚,可以吃到更多的雞肉。這裡的韓式牛肉炒粉絲蠻好吃的,亮晶晶的韓國粉絲滑溜彈牙,充滿濃濃的牛肉香氣,雜菜給得不手軟,份量極有飽足感,營養健康也均衡。蒸豬肉餃子蒸熟後餃皮晶瑩剔透,稍微一看還會看到餃子的內餡。蒸豬肉餃子皮薄餡多,不易破爛,輕輕咬下有著蔬菜的清甜,還有豬肉的鮮味,在口腔綻放。烤牛肉紫菜包飯一上桌就是讓人感動的外表,滿滿多元的菜蔬,雞蛋與烤牛肉,完全感受到烤牛肉紫菜包飯的健康感跟麻油香,每一個均

烤牛肉紫菜包飯一上桌就是讓人感動的外表,滿滿多元的菜蔬,雞蛋與烤牛肉,完全感受到烤牛肉紫菜包飯的健康感跟麻油香,每一個均很扎實,忍不住一個接一個,吃完沒有罪惡感。

飲品方面媽媽喝Virgin Pina Colada,我則喝Fruit Punch,Fruit Punch結合菠蘿汁,橙汁,蔓越莓汁和梳打水,酸甜迷人的風味,一喝就愛上。

Virgin Pina Colada照相起來非常上相,在味蕾上表現出香醇的椰子奶味,菠蘿汁,橙汁,青檸汁馥郁果味隨之而來,清爽怡人。

2021-10-10 1145 浏览
無聲無息間,愉景新城開左幾間新既餐廳。梨泰院肯定係其中一間最受街坊愛戴既新餐廳。餐廳舊址係一間好左幾多年既日式料理店,以前座位感覺唔太多。可能因為裝修擺位問題,宜家睇番梨泰院既面積好似比之前大左兩三倍咁。雖然地方闊落座位多但依然日日人山人海,假日5點幾去到都接近爆哂場。.作為稱職既荃灣街坊foodie,不假思索去試一下新餐廳睇下點解日日都咁旺。裝修格局開揚,二人檯都算幾闊落唔孤寒。.甜辣炸雞半份 💲86⭐️3.8/5好想試下佢地招牌之一嘅太陽芝士雞鍋(💲248)雞款乜都有,整得好靚仲有芝士醬點。不過份量太多基本上兩個人只係能夠食一個就要收工,所以被迫放棄轉左跟隔離枱單點半份甜辣炸雞。甜辣炸雞好似好多主打韓國嘢嘅餐廳都有提供,要好味唔難,不過呢間嘅炸雞出品幾值得一讚,因為佢皮脆之餘入邊嘅雞係非常嫩滑仲留到肉汁個種。不過呢度扣咗多少分,因為佢有兩三件真係僅熟仲有少少粉紅色。雞都係全熟會比較好。.鮮人蔘雞湯 💲88⭐️3.5/5料係足,但人蔘味唔出,清清淡淡唔會令人有深印象。佢跟左兜麻油,好少叫呢款湯無人同我講麻油既用處,我仲傻下傻下倒左落湯到以為調味,諗諗下先諗到應該係俾我地點雞肉🤣🙈。.泡菜
甜辣炸雞半份 💲86
鮮人蔘雞湯 💲88
⭐️3.5/5
泡菜煎餅 💲68
⭐️3.8/5
做功課網上睇某d食客留言話佢既泡菜煎餅 麻麻地,好多粉。但因為泡菜系列菜式一直係我優先選擇所以勇者無懼,大不了最多中一次伏。但食落我覺得都ok岩胃口wor! 可能要求唔高,邊脆,泡菜份量夠唔好全部都係粉,餅心口感軟熟,加埋岩食既調味醬我已經好收貨。
韓式牛肉炒粉絲 💲68
⭐️4/5
同同行者都一致認為除左個泡菜煎餅,佢地既韓式牛肉炒粉絲係今既晚VIP。以💲68一碟計份量有大驚喜,係多到兩個人都食唔完既份量,足料唔會係一大碟粉絲,味道上亦合格有餘。贏在性價比。
香蕉雲呢拿煎糖餅 💲68
⭐️3.8/5
上網睇資料話煎糖餅係韓國既傳統平民街頭小食甜品,對我黎講呢款係特色野因為我第一次接觸第一次食。英文翻譯就咁寫Banana Ice-cream Pancake… 但其實佢既Pancake 同西式既好唔同。韓國煎糖餅係大大個,兩邊香脆金黃色,味道微甜煙靭,口感厚實飽肚唔係空氣系列作品。以甜品計佢都相當飽肚,令我始料不及。
總結:裝修坐位舒服,價錢平民,地點就腳(當然係講就我腳)。除咗peak hour食飯時間基本上一定要等位置外,同埋用餐時間得90分鐘之內,都冇咩特別嘢挑剔。可一可再餐廳系列。
不專業食評 nei.foodie
泡菜煎餅
香蕉雲呢拿煎糖餅
泡菜煎餅
香蕉雲呢拿煎糖餅
2021-10-10 95 浏览
中伏中到要開post講1 啲嘢食份量比預期中少(女仔都話食唔飽),賣相亦好差好頹似劣食,實際味道亦一味辣唔好食(最好食嗰樣嘢係前菜個白蘿蔔)冇食過咁難食嘅韓國嘢,連最遲上嗰個泡菜煎餅都唔熱仲軟淋淋。芝士豬肉嗰個肉唔係平時嗰種五花肉,個芝士仲要係普通都唔想食。最出名嗰炸雞都係得個辣味同埋好多骨。飯卷都普通到唔好食嘅2 啲嘢飲等好耐,就連普通酒同梳打都係3 本身訂位問咗無限時,食完嘢大概一個鐘到催我哋走成餐食咗五百幾完全唔知食咗啲咩落肚
中伏中到要開post講
2 啲嘢飲等好耐,就連普通酒同梳打都係