2021-10-09 37 浏览
We had tried the new branch of this restaurant at D. PARK/愉景新城 serveing popular gourmet treats with a modern twist Fried Chicken Cheese Fondue太陽芝士雞鍋Chicken featured 5 irresistible flavors:・Original/原味・Yuzu Honey/柚子蜂蜜・Cheese/芝士奶香・Sweet n Spicy/甜辣・Doenjang/韓式豆醬>후라이드 치킨/Fried chicken had a paper thin crust w/crispiest & crunchy skin, & meat was soft, moist, juicy packed w/briny flavor. Traditional Korean chicken is fried twice, once to drain the fat. Among these I liked original & yuzu flavors

Fried Chicken Cheese Fondue
太陽芝士雞鍋

・Original/原味
・Yuzu Honey/柚子蜂蜜
・Cheese/芝士奶香
・Sweet n Spicy/甜辣
・Doenjang/韓式豆醬

>후라이드 치킨/Fried chicken had a paper thin crust w/crispiest & crunchy skin, & meat was soft, moist, juicy packed w/briny flavor. Traditional Korean chicken is fried twice, once to drain the fat. Among these I liked original & yuzu flavors most. Dipped them into the thick & creamy cheese added extra deliciousness. The whole presentation was glorious as a shining sun

Pork Slices w/Vegetable
韓國生菜包豬肉

>보쌈/Bossam is a mouthwatering & popular cuisine. These boiled pork thin slices served w/fresh & crunchy lettuce, sides included ssamjang, kimchi, bell pepper, raw garlic. Pork slices were flavorsome & delish, we enjoyed the dish very much

鮑魚蔘雞湯

>전복 삼계탕/Having this rich, smooth, sweet & savoury soup on sultry hot summer weather is believed to restore our vitality. Totally a nourishing beauty supplement, abalones were tender so as the chicken meat, a must-order dish

Strawberry Ice Cream Pancake
士多啤梨雪糕煎糖餅

>호떡/Hotteok is a popular Korean street food especially during winter. This crispy dessert was filled with cinnamon, crushed peanuts, walnuts and almond flakes. Pretty plated with strawberries & ice cream, the texture was a bit solid & stiff, chewy & tasted sweet

戚風蛋糕~抹茶&伯爵茶

>시폰 케이크/chiffon cakes, I love their housemade whipped cream, the texture was as light as cloud. Earl grey chiffon cake was my favorite

Mango & Coconut Smoothie
芒果椰子沙冰

>망고 코코넛 스무디/This mango & coconut smoothie was my lifesaver after a hot & humid day. Fresh cream on top made the drink extra smooth & silky

Vigrin Pina Colada

Yakult Smoothie
Fried Chicken Cheese Fondue/太陽芝士雞鍋
Pork Slices with Vegetable/韓國生菜包豬肉
Abalone & Ginseng Chicken Soup/鮑魚蔘雞湯
Strawberry Ice Cream Pancake/士多啤梨雪糕煎糖餅
Chiffon Cake: Matcha & Earl Grey/戚風蛋糕~抹茶&伯爵茶
2021-10-07 50 浏览
突然好想食炸雞,諗起炸雞一定係食韓國嘢啦,探荃灣嘅朋友仔,梗係要留係荃灣消費一下。係愉景新城入面搵到呢度,就試下啦。好,坐低睇下有咩好食先。首先有啲前菜食下,泡菜係我嘅最愛。蜂蜜柚子味炸雞,柚子味甜甜地,最緊要係多汁唔會乾,炸雞脆卜卜,唔錯。芝士辣炒章魚,海量嘅芝士,拉絲拉極都唔斷,炒章魚又唔會太辣。韓式炒年糕,煙煙韌韌嘅年糕,真係食極都唔會厭。飲品就叫左朱古力,柚子蜜,飲品都好大杯,食得好開心。
係愉景新城入面搵到呢度,就試下啦。

好,坐低睇下有咩好食先。

首先有啲前菜食下,泡菜係我嘅最愛。

韓式炒年糕,煙煙韌韌嘅年糕,真係食極都唔會厭。

飲品就叫左朱古力,柚子蜜,飲品都好大杯,食得好開心。
2021-10-06 54 浏览
梨泰院食物CP值都幾高,價錢唔貴,份量多多一入座會有4個前菜,酸蘿白,茄子,豆芽,泡菜 太陽芝士雞鍋$248炸雞有4款口味 (蜂蜜柚子、芝士奶香、甜辣,韓式豆醬)炸得夠脆,又唔覺油膩,肉質亦夠嫩滑每款口味都各有5件或以上,加加埋埋都20幾30件炸雞,份量好足中間個醬係粟米忌廉芝士醬,忌廉味較濃,要吉到最底位置先有芝士,而且仲識拉絲,入面既粟米就帶出多一層口感,好甜好有水份 韓式牛肉炒粉絲$74粉絲質感夠彈牙,牛肉份量亦好多 益力多乳酪沙冰$18(半價)甜甜酸酸,好開胃
梨泰院食物CP值都幾高,價錢唔貴,份量多多
一入座會有4個前菜,酸蘿白,茄子,豆芽,泡菜

太陽芝士雞鍋$248
炸雞有4款口味 (蜂蜜柚子、芝士奶香、甜辣,韓式豆醬)
炸得夠脆,又唔覺油膩,肉質亦夠嫩滑

韓式牛肉炒粉絲$74
粉絲質感夠彈牙,牛肉份量亦好多

益力多乳酪沙冰$18(半價)
甜甜酸酸,好開胃
2021-10-05 76 浏览
好耐無在openrice寫野, 忍唔住要寫一下。差評。荃灣愉景新城梨泰院, 今日午餐時間去食。我們比較早, 該時候餐廳未坐滿, 我們坐下很快就點了餐。我點的一個是午餐set, 人蔘雞湯飯。點了後, 直至人蔘雞湯飯來到總共用了60分鐘, 即一小時。中途我催了三次, 都是被敷衍了事, .... 以情況來看, 是廚房漏單無, 落單紙係有既。其他人都已上菜, 我點的人蔘雞湯飯都無, 我已等左30分鐘先催第一次, 又等二十分鐘、催第二次又等十分鐘都係...唔見,,..我已經同佢講set lunch無呢個唔緊要, 我唔再等, 我要轉第二個.. 結果都係叫我等。60分鐘後, 人蔘雞湯飯, 終於上菜來, 當然其他人已用餐完畢, 只係望住我食和表演... 真係食得唔開心。好了...好了, 一個等了60分鐘, 一個好好好... 難食既人蔘雞湯飯, 總於放在我桌上...我不是因為等了這麼久才說它很難吃, 而是事是真的是一個很難吃的人蔘雞湯飯...無人蔘味, 連少少苦苦地的味都係無 、 無雞味、無味精味、無咸味...等了60分鐘, 無人蔘味、無雞味、無味精味、無咸味既... 雞湯渣水, 和白飯放在我面前。大家
好耐無在openrice寫野, 忍唔住要寫一下。差評。

荃灣愉景新城梨泰院, 今日午餐時間去食。
我們比較早, 該時候餐廳未坐滿, 我們坐下很快就點了餐。
我點的一個是午餐set, 人蔘雞湯飯。
點了後, 直至人蔘雞湯飯來到總共用了60分鐘, 即一小時。
中途我催了三次, 都是被敷衍了事, ....
以情況來看, 是廚房漏單無, 落單紙係有既。

大家想像一下是帶點味和色的水撈飯吧....
味道真的很難吃。

想像一下, 大家去酒樓吃晚飯, 點了一煲湯, 上菜的待應吧湯渣的雞端在碟上....
而這個梨泰院人蔘雞湯飯的雞, 正是這香湯渣的雞...
真係好差, 講老實味精湯撈飯都有味過呢碗野....

附圖, 圖中的是我吃了的雞, 但不要以為我吃了多, 它上菜時整個都是碎雞來的, ... menu上寫是半隻雞, 其實係無。
...不過就算有半隻雞都無用, ... 咁難食既雞就算有半隻都唔會食。
無都算, 仲要係好難食, 食緊湯渣, ... 湯都仲要無雞味, 雞肉又無雞味... 都唔知食緊乜...

好耐無寫食評, 不過今次真係要講一講, 好好好難食的食物 「梨泰院-人蔘雞湯飯」。

屋企人食另牛肋條飯呢個OK , 唔好話我淨係講衰野啦。好公平, 好客觀, 有好講好, 有衰講衰, 講事實。
2021-09-19
2021-10-03 629 浏览
🌸荃灣美食🌸梨泰院🇰🇷適逢假期及韓劇⭕️🔼🔲魷魚遊戲熱爆全城,因此我就相約了好友到了一間人氣而且大件夾抵食的韓國料理「梨泰院」Chill 住享受悠閑的假期❗️餐廳還會為每枱客人奉上四款韓式前菜,包括茄子、芽菜、蘿蔔及泡菜,而且這些前菜還可以無限任添❗餐廳鋪面寬敞舒適❗餐廳裝修非常精美,餐廳以木素材為裝修主調❗還有不同的復古吊燈炮❗️而服務員殷勤有禮,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗能夠向客人詳盡地介紹餐點❗我們一行2人共點了以下餐點我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟甜辣炸雞 $148份量十足的全份甜辣韓式炸雞新鮮熱烘烘上菜,炸雞配搭韓式甜辣醬,相當入味,而且炸雞雞肉炸得相當之黃金香脆,肉質鮮嫩多汁❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟鮮人蔘雞湯 $88鮮味的人蔘與香嫩的雞烹煮而成的的人蔘雞湯,味道帶香濃人蔘甘香味,加上嫩口雞肉及夾在雞中的粒粒糯米飯,是傳統韓國的經典菜式,相當滋潤美味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕3️⃣🌟牛肉石鍋拌飯 $88牛肉石鍋拌飯份量十足,有多款新鮮蔬菜絲及香嫩牛肉,再配搭韓式傳統大醬,拌勻後的粒粒香飯相當入味,而
🌸荃灣美食🌸梨泰院🇰🇷

甜辣炸雞
2️⃣🌟鮮人蔘雞湯 $88
鮮人蔘雞湯
3️⃣🌟牛肉石鍋拌飯 $88
牛肉石鍋拌飯份量十足,有多款新鮮蔬菜絲及香嫩牛肉,再配搭韓式傳統大醬,拌勻後的粒粒香飯相當入味,而且非常熱烘烘❗️
牛肉石頭鍋飯
4️⃣🌟抺茶戚風蛋糕 $32
抺茶戚風蛋糕賣相精美,有抺茶忌廉在質感鬆軟的戚風蛋糕上,搭配一起食用相當美味❗️
抺茶戚風蛋糕
5️⃣🌟芒果椰子沙冰 跟餐+ $18
芒果椰子沙冰呈淡黃色,冰沙幼滑,有鮮忌廉的點綴,而且帶啖淡淡芒果及椰子香味,相當消暑❗️
椰子芒果沙冰
6️⃣🌟益力多乳酪沙冰 跟餐+ $18
益力多乳酪沙冰帶清甜益力多味,冰沙幼滑,味道清新怡人❗️
益力多沙冰

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳食物大件夾抵食,而且餐廳裝修簡樸,而且更有提供各式各樣的韓國佳餚及特色飲品❗屬於荃灣的抵食韓國料理,是區內必到韓國餐廳之選❗

2021-09-30
抺茶戚風蛋糕
椰子芒果沙冰
益力多沙冰
2021-09-30 63 浏览
小妹又忙咗一輪功課,壓力指數爆燈,趁考完試未開始新課程,就不停約朋友食飯呢間韓國菜,前陣子新開嘅時候已經想試,可能因為晚上7點鐘前,所以等候座位時間唔算太耐,10分鐘左右,本來想試腩肉嘅,不過礙於得我同另一位女生,所以,打消咗個念頭,轉戰炸雞,不錯喲,肉質嫩嫩的,不會太熟太粗糙,而且熱辣辣㗎,又唔洗等太耐,開心呀~另外,鍾意個泡菜煎餅呀,薄薄的,熱熱的,食落去唔會太油膩,也是不錯啊而年糕和飯卷也不是難食,只係,小妹覺得係普遍嘅水準,還好了唯一,係杯啤酒。。。可能小妹太耐無飲Hoeegarden,淡咗啲。。。服務和環境都不錯,最重要有足夠人手serve,座位不會太過擠逼,食得舒適整體來說,真的不錯,價格亦相宜,一試無妨丫

而年糕和飯卷也不是難食,只係,小妹覺得係普遍嘅水準,還好了

整體來說,真的不錯,價格亦相宜,一試無妨丫

2021-09-25
  • 泡菜煎餅
  • 甜辣炸雞
2021-09-29 59 浏览
📍「梨泰院」 🇰🇷🥢🫕The 𝑰𝒕𝒂𝒆𝒘𝒐𝒏 Kitchen and Bar.🍚更多食評👇🏻#godfrey_不專業食評.前幾日經過荃灣,見到開咗間新嘅韓國餐廳,見幾多人排隊,就走咗去試😎。餐廳以䁔色調色系嚟設計,營造左一個幾浪漫嘅氣氛💕,好適合同情侶/ 一班閨蜜/ friend嚟食飯打卡!🥢有睇開韓劇🎥嘅人嚟到都會好有共鳴,可以好好回味一下韓國餐廳嘅味道🤩~小編前排先睇完 Netflix 劇集,已經好掛住韓國嘢食🤫 店內嘅裝飾同餐廳招牌都好有韓國梨泰院小酒館🍻嘅風味。聽講老闆娘好鍾意韓國,仲走咗去韓國學整嘢食!.《韓國生菜包豬肉》 $188超大份!!好多肉🥩😍😍 好有韓國風味,入面有韓國生菜、青椒、紅椒絲、蒜蓉粒、同韓國醬汁!切得好細👍🏻 一口size 咁,層次好豐富,個泡菜醬令生菜包風味更上一層樓!《芝士奶香炸雞》 (半份) $98佢個芝士醬🧀 好特別!同平時去韓國餐廳食嘅唔同,啲芝士係加咗啲奶🍼,仲有粟米粒🌽先焗!啲芝士唔會好滯胃,食落去都唔會太 heavy。個雞唔算好炸,唔會太熱氣👍🏻《海鮮煎餅》$68個皮同面煎得幾脆,咬落去都幾有口感,同個 sauce 好 match,帶出到
📍
「梨泰院」 🇰🇷🥢🫕
The 𝑰𝒕𝒂𝒆𝒘𝒐𝒏 Kitchen and Bar
🍚更多食評👇🏻
#godfrey_不專業食評
《韓國生菜包豬肉》 $188

《芝士奶香炸雞》 (半份) $98

《海鮮煎餅》$68
個皮同面煎得幾脆,咬落去都幾有口感,同個 sauce 好 match,帶出到海鮮嘅鮮味😋 如果再多啲海鮮嘅話會再好食啲😝

《芒果椰子沙冰》 $36
🥭🥥賣相唔錯,飲得出個芒果好新鮮好 fresh,沙冰嘅大細啱啱好,甜度適中!芒果同椰子個比例唔錯,兩隻味都好出🍶

《女神梳打 (玫瑰花) 》$36
打卡一流📸,仲有啲玫瑰花花瓣係面,有淡淡嘅嘅玫瑰味🌹!

《香蕉雲呢拿雪糕煎糖餅》 $68
呢個配搭幾好,煎糖餅口感比較硬身啲,配合埋雪糕嘅軟滑🍨,仲有香蕉朱古力嘅甜味👍🏻好滿足~

《戚風蛋糕-伯爵茶》 $32
好鬆化,但伯爵茶味可以再濃啲 ☕️,啲 cream 都好夠👍🏻
鍾意睇韓劇🎞,食韓國嘢🥘嘅你就唔好錯過~有機會去試吓,入面嘅食物款式同選擇都好多!
📍 荃灣青山公路荃灣段398號 愉景新城地下1019號鋪
[荃灣站 A4 出口,步行約8分鐘]
*去之前記住留意營業時間啊!
@itaewon_hk
好耐無去荃灣,原來荃灣開左間「梨泰院」,見到超多人排隊,咩research 都無做過,無抱好大期望,純碎去試下!反而食物有驚喜,良心餐廳免加一,絕對可以一試wor!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸 人蔘雞湯$88🔸去韓國🇰🇷必喝的人蔘雞湯呢度都有供應,不得不說,十!分!地!道!首先雞肉以及湯底的米飯粒粒很綿滑,好似係舌頭滑滑梯咁😍加上人蔘味道相當濃郁!去韓國旅行果種感覺返返黎!好吃!🔸 泡菜煎餅$68🔸韓國料理少不了泡菜元素,這個泡菜煎餅不算大份,但兩人吃剛剛好,餅皮酥脆,夾雜適量的泡菜,不像傳統的那樣酸,而且煎餅薄身,沒有澱粉感,飽濟的感覺!難怪咁多人推薦,好食!🔸 太陽芝士雞鍋$248🔸不得不說芝士雞鍋份量超足,最好兩個人以上先叫🤣如果唔係真係食唔曬!呢個雞窩有齊四款炸雞,分別係:原味、芝士、豆醬、甜辣 ,炸雞算都幾Juicy,我最鍾意甜辣味,刺激味蕾;原味有d蜜糖醬,好食!至於芝士鍋的部分,雖然沒有拉絲,但尚算濃郁,質地好似玉米🌽肉粒果種,好特別呀!總結來說,呢間無令人失望!難怪咁多人排隊啦!
好耐無去荃灣,原來荃灣開左間「梨泰院」,
見到超多人排隊,咩research 都無做過,
無抱好大期望,純碎去試下!
反而食物有驚喜,良心餐廳免加一,
絕對可以一試wor!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸 人蔘雞湯$88🔸
去韓國🇰🇷必喝的人蔘雞湯呢度都有供應,
不得不說,十!分!地!道!
首先雞肉以及湯底的米飯粒粒很綿滑,
好似係舌頭滑滑梯咁😍
加上人蔘味道相當濃郁!
去韓國旅行果種感覺返返黎!好吃!

🔸 泡菜煎餅$68🔸
韓國料理少不了泡菜元素,
這個泡菜煎餅不算大份,但兩人吃剛剛好,
餅皮酥脆,夾雜適量的泡菜,
不像傳統的那樣酸,而且煎餅薄身,
沒有澱粉感,飽濟的感覺!
難怪咁多人推薦,好食!

🔸 太陽芝士雞鍋$248🔸
不得不說芝士雞鍋份量超足,
最好兩個人以上先叫🤣
如果唔係真係食唔曬!
呢個雞窩有齊四款炸雞,分別係:
原味、芝士、豆醬、甜辣 ,
炸雞算都幾Juicy,
我最鍾意甜辣味,刺激味蕾;
原味有d蜜糖醬,好食!
至於芝士鍋的部分,雖然沒有拉絲,
但尚算濃郁,質地好似玉米🌽肉粒果種,
好特別呀!

總結來說,呢間無令人失望!
難怪咁多人排隊啦!
  • 鮮人蔘雞湯
  • 泡菜煎餅
✅梨泰院係愉景新城新開左呢間韓國餐廳同朋友行左好耐都揾唔到😂原來餐廳既裝修就好似係cafe 同西餐廳咁餐廳既格局以冷色調為主 座位都比較闊敞🤪菜式都好多選擇 而且價錢都非常親民👍🏻🔆半半炸雞 $168呢個半半炸雞最啱心大心細既朋友我同朋友兩款味道都想試但又食唔哂兩份炸雞呢個組合就可以滿足哂我哋既心願我哋揀左芝士奶香 同蜂蜜柚子味芝士奶香既醬比較濃稠啲 味道就好似粟米芝士濃湯咁🤣如果有拉芝既感覺就好啦🤣另外蜂蜜柚子炸雞 個賣相就好似係甜辣炸雞咁但食落又唔係喎 會有淡淡既柚子香味雞件唔會太大舊 相對上都好方便易食👍🏻味道唔會太咸 但如果更加juicy就好了味道: 3.2/5賣相: 3.5/5🔆泡菜煎餅 $68呢個煎餅朋友好鐘意🤣🤣一份都分到成10塊出黎 份量十足👍🏻煎餅雖然淨係得泡菜同青椒粒 但係味道都好夠 而且煎餅既感覺唔會太厚粉 仲有脆脆地既邊 配埋個酸醋汁 酸酸甜甜幾好味道: 3.7/5賣相: 3.4/5🔆辣小蟹 $38我哋另外都叫左呢個涼拌小食佢係用韓式辣醬去撈小蟹真係有一隻隻迷你蟹仔大概就係寄居蟹既大小食落脆卜卜 有淡淡既蟹味如果要黎送啤酒應該會幾正!味道: 3
✅梨泰院

佢係用韓式辣醬去撈
小蟹真係有一隻隻迷你蟹仔
大概就係寄居蟹既大小
食落脆卜卜 有淡淡既蟹味
如果要黎送啤酒應該會幾正!

味道: 3.5/5

味道: 3.8/5
賣相: 3.2/5

地址: 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖
2021-09-26 44 浏览
一直都幾鍾意愉景新城呢個地方,因為比較舒服又寧靜啲,同埋佢嘅餐廳都幾有質素。最近有啲新餐廳加入~今次見到新開張嘅呢間韓國餐廳,佢好乾淨企理,就想試吓佢嘅炸雞好唔好食~(利申超鍾意食韓食嘢特別係炸雞)我哋叫咗沙律,炸雞,然後有份芝士豬腩肉同my favourite泡菜煎餅。今次試咗呢個韓式豆醬炸雞,但係食唔到豆醬味,不過炸得幾好,粉醬唔會太厚。另外邪惡啲嘅芝士豬肉!好惹味,芝士又多。沙律正常OK嘅,泡菜餅佢好特別配咗啲楓糖漿,我幾鍾意食有咸有甜嘅嘢食,佢有啲似熱香餅,真係幾喜歡😋5星為滿分*😋美味:⭐️⭐️⭐️⭐️💰價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️🛋環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🤵‍♀️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️🚶‍♀️回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️🏠餐廳:梨泰院 (荃灣)📍地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖
一直都幾鍾意愉景新城呢個地方,
因為比較舒服又寧靜啲,
同埋佢嘅餐廳都幾有質素。
最近有啲新餐廳加入~

今次見到新開張嘅呢間韓國餐廳,
佢好乾淨企理,
就想試吓佢嘅炸雞好唔好食~
(利申超鍾意食韓食嘢特別係炸雞)
我哋叫咗沙律,炸雞
然後有份芝士豬腩肉同my favourite泡菜煎餅。

今次試咗呢個韓式豆醬炸雞
但係食唔到豆醬味,
不過炸得幾好,粉醬唔會太厚。

另外邪惡啲嘅芝士豬肉!
好惹味,芝士又多。
沙律正常OK嘅,
泡菜餅佢好特別配咗啲楓糖漿,
我幾鍾意食有咸有甜嘅嘢食,
佢有啲似熱香餅,真係幾喜歡😋

5星為滿分*
😋美味:⭐️⭐️⭐️⭐️
💰價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
🛋環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵‍♀️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
🚶‍♀️回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏠餐廳:梨泰院 (荃灣)
📍地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖
2021-09-26 62 浏览
朋友話呢間店經常排隊排滿人,店舖營業時間為12:00pm,當日11:35am去到店門外取電子輪候票,很準時12:00就安排入座,自己order咗大醬湯配飯,味道略嫌淡了一點,不夠濃,芝士炸雞反而有驚喜,係拉絲芝士,味道亦很好,飲品也不錯,不會太甜,店內冷氣不足,建議自攜風扇仔到店進食🤪
2021-09-19
午餐
-韓國生菜包豬肉🐷($188)一上菜,見到豬肉份量好多٩(๑❛ᴗ❛๑)۶肉質十分軟淋😛入口即化~用生菜將豬肉,泡菜,蒜頭包在一起食😋十分滿足😎-韓式豆醬炸雞(半隻)🍗($86)見到有新口味就試下😆平時好少見~外皮炸到十分香脆,比較乾身(*'▽'*)肉質都不錯👌炸雞份量都足夠的(*´ω`*)-泡菜煎餅($68)依個泡菜煎餅有加到青陽辣椒🤤真係辣架(*´◒`*)配埋特製醬汁食🤩更突出辣味,更加惹味煎餅比想像中厚身,食落較飽肚😍-傳統煎糖餅($58)依個煎糖餅口感煙韌(๑・̑◡・̑๑)煎糖餅挺厚身😎要多點牙力咬~都幾特別😊-芒果椰子沙冰🍹($18)益力多乳酪沙冰🍹($18)依2杯沙冰都幾開胃,不會太甜,味道幾夾😋

韓國生菜包豬肉🐷($188)
一上菜,見到豬肉份量好多٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
肉質十分軟淋😛
入口即化~
用生菜將豬肉,泡菜,蒜頭包在一起食😋
十分滿足😎
韓國生菜包豬肉

韓式豆醬炸雞(半隻)🍗($86)
見到有新口味就試下😆
平時好少見~
外皮炸到十分香脆,比較乾身(*'▽'*)
肉質都不錯👌
炸雞份量都足夠的(*´ω`*)
韓式豆醬炸雞(半隻)

泡菜煎餅($68)
依個泡菜煎餅有加到青陽辣椒🤤
真係辣架(*´◒`*)
配埋特製醬汁食🤩
更突出辣味,更加惹味
煎餅比想像中厚身,食落較飽肚😍
泡菜煎餅

傳統煎糖餅($58)
依個煎糖餅口感煙韌(๑・̑◡・̑๑)
煎糖餅挺厚身😎
要多點牙力咬~
都幾特別😊
傳統煎糖餅

芒果椰子沙冰🍹($18)
益力多乳酪沙冰🍹($18)
依2杯沙冰都幾開胃,
不會太甜,味道幾夾😋

韓國生菜包豬肉
韓式豆醬炸雞(半隻)
2021-09-25 689 浏览
下午陪個朋友去左荃灣IKEA買野搞佢新屋裝修搞左幾粒鐘,夜晚佢話要答謝我請我食晚飯😂近近地就去左隔離既愉景新城覓食~見到呢間新開既韓國菜裝修幾靚而且唔貴,就一齊試下😊坐低唔夠一秒店員就送上四款前菜😂我哋叫咗烤牛肉紫菜包飯,泡菜煎餅,燒雞泡魚乾,鮮人參雞湯加白飯,熱柚子蜜同埋香蕉雲尼拿雪糕煎糖餅~呢度上菜速度都幾快👍烤牛肉紫菜包飯材料眾多口感豐富,餡同飯既比例岩岩好,食落帶啲麻油同白芝麻香,簡單而好食😋泡菜煎餅係餐牌上面寫住兩隻辣椒,雖然顏色好深但係食落冇預期咁辣,比較薄身唔會咁濟,圍邊微脆都幾開胃👍燒雞泡魚乾份量好多,唔會太燶但略嫌乾身左啲,如果可以搽多層蜜糖係面頭就好啦😂😂鮮人參雞湯聞落同飲落都好香😍 微微人參既甘香味,唔會苦澀,雞肉超滑!!😋呢個菜式係連麻油一齊上但我同朋友都無倒啲麻油落湯度亦無要黎點雞食,因為本身已經夠甘香,唔想被麻油蓋過左人參香味😊我從來都無食過韓國煎糖餅呢樣野,連去韓國都無試過😅原來食落係外層偏硬身裡面煙韌口感既甜品,配埋雪糕同生果,作為一餐飯既結束夠晒圓滿👏呢間韓菜選擇非常多而且正宗 (仲要係用無激素雞肉😮😮) 又唔駛加一,值得encore👍👍
近近地就去左隔離既愉景新城覓食~
見到呢間新開既韓國菜裝修幾靚而且唔貴,就一齊試下😊

坐低唔夠一秒店員就送上四款前菜😂

呢度上菜速度都幾快👍
烤牛肉紫菜包飯

烤雞泡魚乾

鮮人參雞湯聞落同飲落都好香😍
鮮人參雞湯

微微人參既甘香味,唔會苦澀,雞肉超滑!!😋
香蕉雲尼拿雪糕煎糖餅

我從來都無食過韓國煎糖餅呢樣野,連去韓國都無試過😅

熱柚子蜜
2021-09-24
烤牛肉紫菜包飯
熱柚子蜜
  • 烤牛肉包飯
2021-09-24 46 浏览
星期五八點嚟食,門口都有人等緊位。呢一間新開嘅韓國菜相當受歡迎👏🏻鍾意呢度唔淨止有炸雞,仲有多款韓國料理,選擇非常多。▶️蜂蜜柚子炸雞$86🍗🌶半份兩個人食啱啱好,唔使叫太多。炸雞新鮮炸起,熱辣辣,外皮香脆。蜂蜜柚子味甜甜地,帶有辣味~▶️人參雞湯$88🐔人蔘雞湯味道都幾香濃,用熱鍋上夠熱,相當唔錯。雞肉都幾滑,驚唔夠味,仲配有麻油及鹽俾你點。▶️辣年糕辛辣麵$56年糕辛辣麵係絕配,配菜有冬菇、蘿蔔絲等等。辣得過癮🌶▶️烤牛肉紫菜包飯$68紫菜包飯夠大件,餡料豐富▶️伯爵茶戚風蛋糕$32呢個有驚喜,比較少韓國料理有戚風蛋糕。有抹茶味、原味及伯爵茶味。揀咗伯爵茶味,有啖啖伯爵茶香,戚風蛋糕軟綿綿,面上配有忌廉,忌廉甜甜地▶️紅棗蜜凍$22紅棗物唔會太甜,而且有紅棗肉呢間韓國料理價錢抵食,而且食物質素都唔錯,怪唔得咁多人~

▶️蜂蜜柚子炸雞$86🍗🌶

▶️人參雞湯$88🐔

▶️辣年糕辛辣麵$56
年糕辛辣麵係絕配,配菜有冬菇、蘿蔔絲等等。辣得過癮🌶

▶️烤牛肉紫菜包飯$68
紫菜包飯夠大件,餡料豐富

▶️伯爵茶戚風蛋糕$32

▶️紅棗蜜凍$22
紅棗物唔會太甜,而且有紅棗肉

呢間韓國料理價錢抵食,而且食物質素都唔錯,怪唔得咁多人~
2021-09-22 42 浏览
荃灣愉景新城新開左間韓式餐廳梨泰院,想試好耐啦,今晚見排隊既人唔多就試下佢先😋講到韓國菜最吸引既當然係炸雞😍韓式豆醬炸雞半份$86勁鬆脆,好似食緊薯片咁😆外脆內軟,雞肉仍然保持嫩滑,豆醬咸咸香香好野味。鮮人蔘雞湯$88好濃郁,唔會一層油係面,人蔘味重,口感比較杰身我估係落左糯米,飲落去好暖身又滋補。韓式牛肉炒粉絲超級大份都係$68炸,最後多到要打包😝一碟夠兩個女仔食。用料十足,我覺得配料仲多過粉絲😂味道豐富又抵食,讚!吞拿魚紫菜包飯$68,維持一貫水準,食落去仲有淡淡的芝麻香味,唔錯唔錯👍叫主食加$5熱飲、$8凍飲、$18有杯特式飲品,老公二話不說叫左男神梳打😂😂即係覆盆子梳打🍹藍色賣相好靚🥰味道清新甜蜜💕有少少似波子汽水,女仔會鍾意飲多啲...我知啦!男神梳打緊係為女士而設🤣唔覺唔覺點左成檯食物🤭但古語有雲甜品係用第二個胃去消化既😂於是我地叫埋抹茶及百爵茶戚風蛋糕($32/件)因為menu望倒太吸晴啦😍💕唔係講笑~個cream超滑溜,就好似食緊雲呢拿雪糕咁,cream面仲有桂花乾碎,食落去有花香味💮蛋糕好綿密,我比較喜歡抹茶口味🥰十分愛💖連老公都讚不絕口😚必食呀💁‍♀️

2021-09-08
  • 抹茶戚風蛋糕