上水區食過態度最差既西餐廳上菜時間慢服務態度惡劣牛排製作需時正常 但出到黎竟然係燶既好似炭咁 食落仲苦既生蠔有好多蠔殻碎有錢有時間唔好黎 我地四個人去食 只係上左2個主菜食左幾舊 因為催另外個兩個主菜(等左45分鐘催都無人理咁款)就比人趕走 兩個餐加三隻蠔 $822 仲要受氣 中伏!
上水區食過態度最差既西餐廳

上菜時間慢
服務態度惡劣

牛排製作需時正常 但出到黎竟然係燶既好似炭咁 食落仲苦既
生蠔有好多蠔殻碎
有錢有時間唔好黎

2016-07-27 1509 浏览
上水人其實都實知梳乎厘真係開左好耐,不過我真係第一次試。同屋企人叫左兩個set,一個係龍蝦,一個係大蝦,有少許不同,再配七成熟的牛扒,薯他同埋蔬菜餅,都好飽下。前菜係沙律菜,醬汁酸酸地幾開胃;主菜牛扒有點overcook,蝦仲幾好,肉唔算多不過勝在夠新鮮同好食,蔬菜餅都幾特別。最後一個甜品完全可以代表呢間餐廳,就係梳乎厘,食落少少食,好似舊雲咁,因為入口即溶,所以唔會滯,幾好食。二人食左四百幾。
2016-02-10
2016-07-22 1291 浏览
放假訓晏左,但係女友想食早餐上網搵下附近有無alldaybreakfast,好彩有間係左近一坐低當然嗌左早餐先啦份量適中,以女仔黎講可能多左少少,因為最後都係我埋尾牛角包夠酥亦有牛油味炒旦都嫩滑但係什菌無咩味,似水烚熟就算但係條德國腸超好食,成條芝士流出黎而自己本身點左個水牛芝士焗雞扒飯,但係侍應話轉左餐,轉左做印尼炒飯算啦~唔諗啦,上枱時賣相吸引既,但係一食,入面淨係得一隻蝦?!炸蒜?!同面頭果隻蛋囉
放假訓晏左,但係女友想食早餐

一坐低當然嗌左早餐先啦

份量適中,以女仔黎講可能多左少少,因為最後都係我埋尾

牛角包夠酥亦有牛油味
炒旦都嫩滑
但係什菌無咩味,似水烚熟就算
但係條德國腸超好食,成條芝士流出黎

2016-07-20
下午茶
事源今日去呢間餐廳,一行3人,本身坐一入去左邊既卡位,點知隨後有5個人入黎,甘個經理叫我地坐對面既卡位,我地無所謂,就轉左過去,點知愈坐愈熱,冷氣好似無開甘,加上太近門口位,啲人岀岀入入就會入唒啲熱風(今日成37度),屋企人都話算啦,心靜自然涼,甘咪繼續睇有咩食囉,佢既set lunch既價都算中上,落左3個set後,見到有人入黎,個侍應叫佢上樓上,先知原來有樓上坐,甘我屋企人咪問下佢可5可以轉上去樓上(我地係無講因為熱所以想轉),點知個女侍應(講野唔正既阿姐) 話樓上無位,甘我屋企人唔係好信,咪上樓上望下囉,點知原來上面係有好幾張空枱,甘我屋企人一落黎就同經理講,可5可以轉上去(好有禮貌甘問),點知個講野5正既阿姐即刻走埋黎話,上面好熱架(勁大聲,勁無禮貌),有啲客就係上面熱轉落黎坐,之後我屋企人咪話岩岩上過去,上面係涼過下面,佢即刻發爛,態度好差甘講左幾句野,我屋企人咪話你依家咩態度呀,佢就走開左,之後因為太燥既關係,我地選擇唔食,同個經理講cancel張單,走人! 我地只不過係想轉位姐,你係因為上面熱啲咪講囉,咩叫無位呀,仲有如果佢唔係身有屎,又點會我屋企人一落黎同經理講,佢即刻衝埋黎解釋丫! 依啲甘既餐廳,服務好成甘咪諗住做得長! 最重要係個經理一直無插手,好似係到食花生甘囉!
2016-07-09
2016-05-31 1822 浏览
傷感的回歸日假期,依家香港污煙障氣有咩席得去慶祝呢?不過有假期總比無假期好。難得有朋友仔陪我食飯,初嚐梳乎里,屋企對面夠晒近。嘴嚼下個 menu 先,菜色種類繁多,我想食龍蝦餐,點知 lunch 唔供應,只在晚市提供,勁失望 ﹗想食好少少都唔比。無龍蝦食,烚時間唔知食咩好。見個個食客都 set lunch,我都唯有隨波逐流矣 ﹗牛扒、雞扒、石斑都一齊悶死,有無特別一點食材選擇呢?發現個蟹肉意粉喎,幾別出心裁,試試。環顧四周,舖位地方比較細,檯都放得密麻麻的,同隔離只有幾 cm 距離,沒有私人空間啊,都係發訊息穩陣喇。蒜蓉包,嘩 ﹗居然熱辣辣,燙手添呢。非常寬卓完全唔孤寒搽左勁多又勁厚牛油同蒜蓉,香氣充滿整個空間,芬芳無比 ﹗焗得香脆誘人,食落有仲有點似奶油豬既 feel。我一向都少食包,但依個堅好味,要食晒去 ﹗龍蝦湯,麻麻地一般,幼滑欠棒、香氣欠棒,而且有少少澀味呢。紐西蘭肉眼扒配自家製肉汁跟意粉,朋友仔好利害,再加炸薯條及酥皮龍蝦湯。無緊要,食得是福,隨便食,最緊要開心。自家製肉汁?咩黎架?打錯字麻?一心試住食牛扒 5 成熟夠穩陣,不幸地乾硬鞋三合一有齊,牛味就非常濃郁喇。炸手切薯

炸手切薯,我一向都不太喜歡食薯條,試一兩條無妨。驚喜的好味道,外脆內嫩夠高質,鮮味出眾。外面炸得金黃香口,而裡面薯仔肉軟棉棉又濕潤,味道調得剛好,加埋茄汁一齊食,酸酸甜甜非常美味 ﹗

蟹肉伴意式青瓜配羅勒忌廉汁絲帶闊麵,救命 ﹗剛才炸薯條就驚喜,依家就輪到驚嚇喇 ﹗味淡如水,無味到不得了。蟹肉還蟹肉、意粉還意粉,求其撈在一起出貨。只係嘗到青瓜奶水味道,無蟹肉味、無羅勒味、無忌廉味,整個醬汁質感完全係水汪汪,真係好難食 ﹗立刻要出動辣椒仔救亡。絲帶麵好得意又好有趣,口感真係似食緊絲帶喎,無味道既絲帶?連蛋香、麵香都沒有。

煙肉卡邦尼意粉,真係卡邦尼?莫非係秘傳上水 style?謙謙請速遞份真卡邦尼扁意粉黎上水救救我啦!整個意粉淡而無味,無蛋香、無忌廉香,唯獨煙肉碎煎得香口嚥韌。

牛肝菌忌廉湯,香甜濃郁,菌味出眾好好味喎,飲完餘香還久久不散!如果質感厚一點就更好,依家感覺太水汪汪。

蒜片辣椒乾炒意粉,個賣相連香味都十足十叉燒炒意既?哈哈,好可愛呀!全熟意粉乾爽微彈,捲起乾辣椒及蒜片一齊食,味道沉實不花巧,不錯不錯,夠香口惹味!美中不足就梗係有點單調感覺。

蒜蓉包
2013-07-01
蒜蓉包
炸手切薯
2016-05-13 993 浏览
梳乎厘總是LUNCH時挑選的飯堂,在區中已是屬於中上的餐廳了。它的SET LUNCH 由$58-$208都有,包餐湯 OR 沙律同飲品。我叫左水牛芝士焗龍蝦汁海鮮飯,其實食左前菜都半飽,再見到具有咁上下份量的焗飯都有D豐富。話就話焗龍蝦汁,我感覺似4成龍蝦汁,6成茄汁,味道幾好,海鮮配料都幾大方,有3隻爽口大蝦,有大隻青口,有兩條嫩滑魚柳,芝士味不算突出,但喜歡飯中加上蛋花,增加香味。飲品叫左熱朱古力,夠香濃同滑,差不多次次都會飲。要知道將朱古力沖得好飲的店舖唔係成日都會遇到。

2016-05-12
終於等到星期五!!!未放工都可以對自己好D區內較有質素嘅西餐聽,夜晚据個排要200~1000不等,原來平日晏晝都有價錢相宜嘅選擇下午茶時間唔駛等位,入到去侍應都即時遞上餐牌同清水香港人最緊要有徥揀,估唔到普通下午茶都有貼心配置~將蔬菜同肉同包分開~漢堡扒七成熟啱啱好特別一提係即叫即炸新鮮薯條,新鮮的脆脆口煙肉,奶香醬料,爭隻蛋就變卡邦尼即叫即焗,非常香口茄汁。芝士。焗飯~特別在配雞扒。跟餐除咗傳統的奶茶咖啡檸茶檸水,仲可配熱花果茶~其實都只係茶包沖(非茶泡果粒),不過有多D選擇都係件好事。
終於等到星期五!!!未放工都可以對自己好D
下午茶時間唔駛等位,入到去侍應都即時遞上餐牌同清水
和牛芝士漢堡包配薯條

漢堡扒七成熟啱啱好

特別一提係即叫即炸新鮮薯條,新鮮的脆
煙肉雜菌意大利麵
脆口煙肉,奶香醬料,爭隻蛋就變卡邦尼
即叫即焗,非常香口茄汁。芝士。焗飯~特別在配雞扒。

2016-05-06
和牛芝士漢堡包配薯條
煙肉雜菌意大利麵
  • 和牛芝士漢堡
2015-11-13 748 浏览
難食到震 , 焗飯的飯和雞扒,衹是微溫, 明顯由雪櫃拿出來未熱夠。明明是芝士焗飯,完全沒有芝士味, 表面得少許白色當作芝士。雪過的肉味, 唯有自己加胡椒 粉,杯咖啡比雀巢罐裝咖啡還要難飲!作為一間西餐廳,完全不合格。
明明是芝士焗飯,完全沒有芝士味, 表面得少許白色當作芝士。
雪過的肉味, 唯有自己加胡椒 粉,
杯咖啡比雀巢罐裝咖啡還要難飲!
作為一間西餐廳,完全不合格。
2015-10-01 722 浏览
我曾經是那間餐廳的熟客,最近去了2次都中伏了,找了他們的女話事人反應了,她說—切都正常,亳無想勉回水凖的意思。試問各位他們所謂的黑豚扒做到大X楽焗豬排飯的猪排水準,但埋單是是肥膏大筋,黑豚價錢,你願意嗎?一客安格斯西冷有l2安仕有2/3是肥膏大筋,刀切不開,只有4安仕肉,你問他們点解會出這樣的東西,他們説很多人喜歡食筋,除了O咀,還有什麼好做。2次中伏不見了4佰多元,真的夠了。

2015-10-01
午餐
2015-08-16 955 浏览
食過咁多次貴野,梗係有好有唔好,唔係我要求高,而係有D食物真係太衰,今次依間算係勉強合格啦原隻蠔仔湯,味道唔算太濃,不能個湯底幾滑,無乜雜質,都算唔錯主菜牛扒雖然夠大,不過肉汁欠奉,食落唔Juicy,但係咬落唔太韌,份量搭救,還可以最後甜品係個心太軟,甜品反而最好,心太軟夠濃味,而且個皮夠脆,入面夠熱,食得過雖然主菜唔係太好,不過甜品唔錯,都算唔差既,改善下主菜會更好

2015-07-16 821 浏览
朋友說上水有一間不錯的西餐廳,絕對值得一試,今天故意駕車前來一看究竟,結果卻和預期中的相差很遠坐下後,良久也沒有侍應來招待,來到的時候也是態度惡劣!!本想一走了之,但朋友在此卻又不好意思,只好勉強試試三文魚沙津,沙津菜雖然新鮮但三文魚則沒有鮮味,普通貨色而已澳洲和牛有骨肉眼扒,肉質並不算嫩滑,咬起來是有根的,下級牛扒,如果不點醬汁是絕對沒法入口餐廳凍檸茶跟普通茶餐廳差不多,味道偏濃,沒有過人之處總結:味道和服務跟價錢完全不成正比

坐下後,良久也沒有侍應來招待,來到的時候也是態度惡劣!!

本想一走了之,但朋友在此卻又不好意思,只好勉強試試

三文魚沙津,沙津菜雖然新鮮但三文魚則沒有鮮味,普通貨色而已

餐廳凍檸茶跟普通茶餐廳差不多,味道偏濃,沒有過人之處

總結:味道和服務跟價錢完全不成正比
2015-06-29 835 浏览
母親節同一家人訂左梳乎厘的母親節set din,7點正準時入座,其實一直都有食開,所以對佢service好有信心聽親戚講老板以前是大酒店的大廚,食物質素亦有保證呢。節日限定餐多了個雜菜帶子撻頭盤,肥美帶子配上蘑菇雜菜一齊入口,口感好充實呀蘇皮有D硬比較難切開,所以食的時候會散開晒。餐湯是蠔湯,梳乎厘的湯一向好濃好好味,今次更食到完極的蠔仔,算是個surprise!Main course我就點了牛扒,具體是什麼菜名記不清了,份量很大,一個人勉強能吃完,肉質還算鮮嫩家人點的龍蝦配燒春雞,燒春雞皮脆肉嫩不過還是上一次比較好食呢,希望水準能再穩定一D~甜品心太軟,味道濃郁,喜歡吃甜的人會好喜歡,正!如果朱古力再融DD就perfect了
聽親戚講老板以前是大酒店的大廚,食物質素亦有保證呢。
蘇皮有D硬比較難切開,所以食的時候會散開晒。
家人點的龍蝦配燒春雞,燒春雞皮脆肉嫩
不過還是上一次比較好食呢,希望水準能再穩定一D~
甜品心太軟,味道濃郁,喜歡吃甜的人會好喜歡,正
!如果朱古力再融DD就perfect了
2015-05-10
庆祝纪念
母亲节
2015-06-24 700 浏览
上星期六上水住的朋友仔帶我去間大件抵食西餐,就去左呢間souffle啦。LUNCH SET 4X - 1XX都有,絶對是豐歛由人。我點的是燒春雞,朋友點的是牛排大蝦。點完好快就送餐湯,我地要的是無須加錢的是日豆豆例湯。我本身唔中意食青豆,但出奇豆豆溶哂又唔覺有平時的青味,好易入口。好快主菜就送上來了。朋友果份牛排大蝦接近100HKD當然大份,想不到我的燒春雞完全不春,仲大過我隻手。燒春雞肉地細滑,切下去時肉汁和雞油湧出,完全雪味都無。而且雞好有用,唔會骨CHAM CHAM (笑)。食完春雞再食1/3意粉就飽哂了

2015-06-13
2015-03-20 1011 浏览
再一次老遠走入黎梳乎厘,除左要黎上水探朋友,為既就係呢到既粗薯條蕃茄蟹肉湯,湯既蕃茄味好濃,好滑餐包好熱好軟,牛油放入去即溶雞扒沙律,雞扒比較乾身,但沙律菜好夠新鮮粗薯條,係我黎呢到既目的,香脆,熱辣辣澳洲和牛有骨肉眼扒 (24安士,二人份量),真係好大份,牛味香濃,非常juicy,讚呀~~有時間再黎過先得!~
蕃茄蟹肉湯,湯既蕃茄味好濃,好滑
餐包好熱好軟,牛油放入去即溶
雞扒沙律,雞扒比較乾身,但沙律菜好夠新鮮
粗薯條,係我黎呢到既目的,香脆,熱辣辣
有時間再黎過先得!~
澳洲和牛有骨肉眼扒 (24安士,二人份量)
雞扒沙律
2015-03-18
2015-02-21 882 浏览
今日社會服務後約好粉絲一齊食好D!喺條街到行左陣決定去呢間一試~記憶中几年前黎過~感覺唔係太好~之後一直都冇吸引力再來~今次就比個機會大家再見識一下了~入到去可能仲早,所以一個客人都冇,我地冇訂位,服務員就安排我地一行4人去一個好入的位置,我地大袋細袋的~坐得好唔舒服,行李又冇地方放...服務員見到之後就安排一個近門口的梳化位,可以放一下行裝坐好之後我地就開始睇餐牌~小食頭盤甜品類選擇唔算好多~主要以牛扒為主,如比喺上水的話價錢算係中級~我地決定點三個餐再加個薄餅,點知服務員今日冇薄餅噢~我心諗...咁早就乜都冇...真係主要食扒?! OKOK...最後我地只點左三個牛扒餐~牛扒分別係3,5,8成熟~我個人非常期待3成熟的牛扒~跟餐的話仲有麵包餐湯同埋三文魚小沙律麵包係來貨品~唔會有要求LA!但求佢暖暖地..點知食落係硬DOGDOG冷冰冰的~服務員對成本控制好嚴謹,三個餐就比三個飽~相信都唔會有再添~!是日餐湯: 粟米忌廉湯~湯上滴有少少忌廉花紋,睇落好高雅,飲落味道比想像中啖,唔係太濃,仲好有茶記FEEL三文魚小沙律:煙三文魚配合埋清新沙律菜~加上少少橄欖油,相當開胃~終於等到主菜上
記憶中几年前黎過~感覺唔係太好~之後一直都冇吸引力再來~
今次就比個機會大家再見識一下了~
入到去可能仲早,所以一個客人都冇,我地冇訂位,
服務員就安排我地一行4人去一個好入的位置,
我地大袋細袋的~坐得好唔舒服,行李又冇地方放...
服務員見到之後就安排一個近門口的梳化位,可以放一下行裝
跟餐的話仲有麵包餐湯同埋三文魚小沙律
終於等到主菜上枱了~我心愛的重量級三成熟牛扒~
成份餐個樣睇落好堅,放得好精緻,感覺好興奮~點知一切開...我地一度以為佢比錯我地~
3成的話,我那份簡直係5成有多 ~其他粉絲的牛扒(5,8成熟)都比我地落單的''老成'' ,
咁好可能我地同大廚對成熟的尺度有點分別~
牛扒入口尚好還有新鮮的牛味,質地唔係太鬆軟,唔覺加左好多梳打粉去處理~

粉絲的芝士大蝦份量都唔係太大件,蝦身燒得太過火,蝦肉冇左口感之外仲有D硬,
上面的芝士都少得有點可憐
焗薯食落相信係烚熟左之後再放喺焗爐興到幹身再上枱,可惜入口已經唔熱,清淡冇咩味道,
隨餐有漿汁一小碗,食落似係燒汁,味道好淡,唔係好特別,可能諗住點出牛扒的味道,
我個人都係中意黑椒汁的惹味!!
我地滿以為呢個價錢的話,對所要求出品可以有點期望, 感覺有點失望~
這令我諗返起點解咁多年都唔會再幫襯的原因...

最後餐飲我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
2015-01-04