2014-12-25 1110 浏览
見食評不錯,慕名來試試.....因是平安夜,只有套餐可供選擇,點了一份兒童餐,一份比目魚龍蝦餐及一份牛扒餐,等了很久才上頭盤及湯,頭盤是鵝肝,試一口,是凍的😩, 好腥!湯,和暖偏凍的😫,難渴!跟他們説鵝肝是凍的,他們一句對不起亦没説便把鵝肝收走,以為他們會換一碟熱而新的鵝肝給我們,誰不知只是把剛才已吃了一部分的鵝肝翻熱,但亦只是微暖地送回,難吃至極!到主菜了,兒童燒雞餐還可以,起碼夠熱,而比目魚龍蝦餐亦只是一般,因亦只是微暖,整體不夠味。到牛扒餐了.....表面燶的,食落亦有陣陣(火羅)味, 最最最差是,整塊牛朳一半是根,連切亦切不到,根本難以吃得下😤!大X樂牛扒餐還比他們還好!但現在要用上近四百元嘗這種品質的牛扒,非常失望!最後上甜品及茶,不過不失,無什特别。今晚的平安夜吃到這樣的大餐十分不悦,所以這家餐廳已列入我的黑名單內,不會再去幫襯!
题外话/补充资料: 沒有誠意的製作!大部分食物均是凍的,令本來不甚好吃的食物變得更難吃!選料亦没有用心!不推介!
2014-12-24
2014-11-24 1098 浏览
老遠黎到上水搵好野食,一行四人我揀左炭燒美國特選黑牛安格斯西冷扒配薯條,塊扒好大塊,仲好juicy,200幾蚊真係好抵食,薯條仲要係粗薯條,新鮮炸起,又香又脆,好正呀。而且配菜仲有個蕃茄,好fresh!餐湯係洋蔥湯,湯底清清地,但洋蔥味香濃!甜品仲食左個梳乎厘,飽到呢!!!
老遠黎到上水搵好野食,一行四人
餐湯係洋蔥湯,湯底清清地,但洋蔥味香濃!
甜品仲食左個梳乎厘,飽到呢!!!
2014-11-24
2014-11-13 972 浏览
老友生日,一於食餐勁嘅!一行七人,當中有人已試過這店子,熱烈推介,果然沒有令我們失望,食物美味之餘,店員的態度也很親切。我地食左好多野,本人最喜歡是龍蝦沙律及海南雞,龍蝦沙律單是賣相已經好得,好colourful ,一拿出來就好開心好哄動,龍蝦好有鮮味,肉質甜美,配埋牛油果就真係一絕。海南雞就大大隻去埋⻣,好淋好滑,一啲都唔靭,好有新加坡的海南風味。海南雞仲配埋個湯,好清甜,好似食緊冬瓜盅咁。我地仲叫左生蠔,可惜本人剛巧生病唔食得,所以未知味道如何,只見朋友們都大口大口的食完一隻又一隻,仲猛話好正好正咁去引我,激死人呀!下次一定要試下補番數!仲有個和牛及意粉,我們點了神戶和牛,五成熟,外香內嫩肉汁濃;意粉就配有日本煎帶子同法國藍蝦,我第一次食法國藍蝦,呢個配搭都唔錯。有咁嘅質素,如在尖沙咀區人流一定好旺,唔知點解老闆會揀在上水開店。

2014-11-12
庆祝纪念
生日
  • 龍蝦沙律,海南雞
2014-10-10 1207 浏览
今次又是來到上水,在這北區,話實真的都有好幾間心水餐廳想去的,然而有時候卻安排不到,又或者要趁工作需要時,才能能到訪。梳乎厘是一間想去已久的餐廳,直到今天才安排得到去一趟。餐廳環境較為簡約沒有富麗堂煌的景象,也沒有刻意營造一個高級餐廳,只有擺放了餐具和一些裝飾,令人一種較為舒適的環境。餐牌中食物,有著午餐,沙律和飲品,也有意粉和米飯,而且還有甜品供應。午餐可以加銀兩有甜品和龍蝦湯。餐包。是一個摸上手的粉包,但很熱的而不會燙手。吃下時麵包都幾軟塾,加上牛油,不錯吧。忌廉湯。餐廳沒有供應紅湯,只有沙律和餐湯供應,今勻選了湯。忌廉湯較為 creamy 及具有豐富奶味,而且都幾重下添,湯頭都幾稠結,不過不失。海蝦伴磨菇香草汁意大利麵。雖說是有磨菇成份,但是磨菇味道不夠重,畈為淡味了一點,反而香草就多了一點。海蝦入口都幾爽和彈牙,不錯吧,意大利麵都幾爽口,不腍。醬汁方面不多而很少,只是剛剛好吧。熱咖啡。咖啡不是很香濃,薄薄的泡沫,只有喝下去時,有咖啡的原本味道,不太有咖啡香。午餐中是極為親民,很便宜而不算貴,但是仍有進步空間。

忌廉湯
午餐中是極為親民,很便宜而不算貴,但是仍有進步空間。
2014-09-24
2014-09-18 732 浏览
夜晚去試下間野,主要係望入去好似幾有氣氛。叫左個set餐(香烤雞之類),一上菜都好期待既,香味撲鼻。放入口就發覺中哂伏… 得個境,啖而無味,仲要個價錢又唔係話十分平。
夜晚去試下間野,主要係望入去好似幾有氣氛。
叫左個set餐(香烤雞之類),一上菜都好期待既,香味撲鼻。
2014-07-20
2014-04-26 1664 浏览
首先黎個意粉餐, 意粉味道ok, 但餐湯冇味, 蒜容包淋既, 然後到塊牛扒, 塊扒咸到不能入口, 但個汁就冇味, 跟住個扒跟個薯容, 薯容裡面系凍, 乜味刀冇, 薯容又系十分難食!
2014-02-07 1740 浏览
有圖有真相!呢個絕對係Caesar salad!唔講我以為你俾我餵兔仔囉!?放上FACEBOOK都俾人笑!問我地係咪食二手飯呀 羅馬菜原條上仲要苦嘅!煙肉又係原條上!麵包硬而不脆!Caesar 汁另上2啖咁大把!仲有消失的芝士!嘩大佬!唔係跟餐送架係散叫架!你散收收咁俾我我不如去惠康買?呃飯食都俾少少誠意丫!良心何在呀?
有圖有真相!呢個絕對係Caesar salad!
唔講我以為你俾我餵兔仔囉!?
放上FACEBOOK都俾人笑!問我地係咪食二手飯呀

羅馬菜原條上仲要苦嘅!
煙肉又係原條上!
麵包硬而不脆!
Caesar 汁另上2啖咁大把!
仲有消失的芝士!
嘩大佬!唔係跟餐送架係散叫架!
你散收收咁俾我我不如去惠康買?
呃飯食都俾少少誠意丫!良心何在呀?
Caesar salad
2014-02-02
2013-11-24 1515 浏览
我很喜歡到處吃下午茶,今次來到梳乎厘Souffle,目的想食和牛漢堡,由於我那天要夜晚返學的關係,所以選擇食飽一d,見到二人的tea set($108)有和牛漢堡就order了,而男友order了fish and chips($38),和牛漢堡是tea set中最好吃的,肉汁很多,一咬就滴下來,tea set的三文治普普通通,蛋同藩茄都幾薄同少,上層的焦糖燉蛋,焦糖不夠多同不夠脆,但燉蛋就好滑,而個蛋糕仔我估係blueberry muffin,都幾好味,但同圖個樣有d出入,圖片個樣不是mini size. fish and chips,魚的炸粉好厚,但有肉汁,薯條都可以接受

2013-11-22
2013-09-12 1167 浏览
因工作關係,水太太和同事們一同到上水一間不錯的西餐廳吃午餐。這是我們的美女廚神推介的﹗這餐廳不大,但原來有樓上座位的,連美女廚神都不知道﹗樓上座位似乎較寬闊,而且侍應安排了一張圓桌給我們,剛好我們十個人可以互相傾聊,很好的安排~~~!!望望餐牌,價錢算合宜~~  水太太原本想點紅酒燴豬仔腿配希臘炒飯,可惜原來轉了另一個餐,那就選紅酒燴牛尾配白飯吧﹗前菜選了雜菜湯,料都很足,很夠味﹗紅酒燴牛尾超美味﹗牛尾燴到很腍,很入味,又啖啖肉,份量非常足夠,汁料是剛剛好味道,不會太咸不會淡,有紅酒的甜味~~ 正﹗ 水太太很少到上水來,但想不到原來上水有一間這樣有水準的餐廳﹗

望望餐牌,價錢算合宜~~

前菜選了雜菜湯,料都很足,很夠味﹗

2013-08-26
2013-07-21 941 浏览
經朋友介紹下得知這間餐廳,朋友說這裡的西餐水準很高,環境亦很舒適。餐廳位於馬會道,不近港鐵站,也不近停車場。這裡標榜「即叫即做 制作需時」。第一次來是下午茶點了和牛漢堡和原味梳乎厘。其實我都有點猶豫消費過高,一個下午茶,還要是在上水區消費也要近百元。可是友人極力推介要一試這裡的招牌梳乎厘,那破費也要吧!和牛漢堡下午茶餐 ($48):(包一杯飲品)和牛肉味香濃,肉汁蠻多的,漢堡亦輕微處理過。生菜質素一般,咬下去不脆。原味梳乎厘 (忘記了價錢,約$40):膨脹的梳乎厘賣相很對版,有一個蓬鬆及脹起的感覺。真很難相信是位於上水的西餐廳的出品如此優秀。口感輕身細滑,蛋白打得很均勻,也不太甜,每一口都彷似在雲層上飛舞。(好想再來一個,但沒有錢啊!)第二次來因為沒有吃午飯,又不想選擇吃些什麼,就選了懶人餐-二人下午茶餐。二人下午茶餐包括公司三文治四件、和牛漢堡兩個、是日甜品兩款各兩件及兩杯餐飲。二人下午茶餐 ($128):公司三文治:公司三文治很麵包很乾身。放材料的時候也做得不好,一輕輕拿開支撐的牙籤就全部散了。用料尚算出不錯,唯味道也不出色。和牛漢堡:保持水準。由於上次已介紹過,不再詳談了。Tir

第一次來是下午茶點了
和牛漢堡

和牛漢堡下午茶餐 ($48)(包一杯飲品)
原味梳乎厘 (忘記了價錢,約$40):
原味梳乎厘

二人下午茶餐 ($128):

公司三文治

和牛漢堡

保持水準。由於上次已介紹過,不再詳談了。

Tiramisu

Tiramisu在意大利文有"Pick me up" 的意思,食後也令人心情開朗。它味道咖啡香濃,口感細滑,可惜吃時已有輕微融化。

柚子奶凍

西柚奶凍酸酸甜甜,挑起味蕾的躍動,令人歡喜。口感細膩。
二人下午茶餐
飲品平平無奇,所以不作介紹了!

這裡的店員態度友善,環境舒適也方便傾談,可是枱與枱的距離不多,客人多的時候比較嘈吵。食品在同區來說實在十分出色,其位置卻是致命傷,難以吸引外區客光顧。
原味梳乎厘
2013-07-01 646 浏览
中午12點幾同朋友嚟梳乎厘開餐… 入面已經都坐到差不多滿晒我自己叫咗1個焗石斑柳配意粉 Lunch SetLunch Set可選 是日餐湯配蒜蓉包 / 沙律配蒜蓉包 / 精選餐湯配蒜蓉包問吓個餐湯得蕃茄湯, 自己麻麻哋啱所以要「沙律配蒜蓉包」蒜蓉包熱辣辣送上, 都幾好味! 個沙律到咗, 真係O咗咀.. 一滴Sauce都無嘅沙律...... 我同朋友o個碟都係咁..個Staff話: 「係咪唔夠Sauce??」, 我話: 「一滴汁都無.......」之後好快就俾咗 Olive oil 我哋........ 到咗我個main dish, 焗石斑柳配意粉.. 石斑好似有點焗得太乾身.. 濕番少少會好味D個Sauce又係勁少....... 夠配舊魚食, 定係用配意粉食.. 又係要問佢哋拎Sauce...... 是日午餐, 送餐飲一杯 & 免加一服務費。
中午12點幾同朋友嚟梳乎厘開餐… 入面已經都坐到差不多滿晒

我自己叫咗1個焗石斑柳配意粉 Lunch Set
問吓個餐湯得蕃茄湯, 自己麻麻哋啱所以要「沙律配蒜蓉包」
蒜蓉包熱辣辣送上, 都幾好味!

之後好快就俾咗 Olive oil 我哋........

是日午餐, 送餐飲一杯 & 免加一服務費。
蒜蓉包
沒有汁的沙律
焗石斑柳配意粉
题外话/补充资料: 服務幾好, D Staff見你食到差唔多, 會主動行埋嚟問你要咩餐飲.. 同埋主動加水... 另外, 住係到咁耐, 諗極都唔明點解咁多太太係到開餐.. 講真, 呢個價位係上水既Lunch都算貴價...
2013-07-01
2013-06-03 611 浏览
梳乎厘開業已經一段時間 終於有機會一嚐下午茶時段客人不多 氣氛寧靜 很適合聊天另外座位亦十分寬敞 坐得很舒適下午茶餐有8款 小食漢堡意粉甜點都有待應亦有推介high tea set 但卻沒有圖可以參考單憑待應輕描淡寫的介紹 沒太大說服力還是要普通的下午茶餐好了迷你漢堡的樣子很可愛 小小三個並列在一起整個漢堡很厚 要把整個漢堡捏扁方便進食漢堡扒肉汁頗豐富 不會過熟 很鮮甜配上新鮮蕃茄和軟熟的麵包這種味道並非快餐店出品可以媲美的不過如果三個漢堡有三款不同味道則更好可以一次過滿足三個願望嘛炸魚薯條新鮮炸好 偏乾身 不會太油膩炸魚很大塊 炸粉薄薄的一層 剛好把魚塊覆蓋如果不加沙律醬吃的話就有淡淡的咸味蔈上沙律醬來吃又是另一種口味 比較清新厚切薯條也是大大條 很滿足薯條大的好處就是就算蔈再多蕃茄醬或沙律醬你還是可以吃到薯仔的味道下午茶餐加5塊就能把餐飲換成雪糕紅豆冰其實也沒甚麼特別 就是雲呢拿雪糕加椰汁紅豆這樣普通的食物卻能讓人心情愉快有些人喜歡慢慢吃讓雪糕溶化在飲品裡我卻喜歡快快把雪糕吃完然後才慢慢品嚐蜜紅豆那種甜絲絲的滋味坐著聊著 店裡都換上了晚餐的餐牌原來這裡的晚餐是走高檔路線 有生蠔和牛
梳乎厘開業已經一段時間 終於有機會一嚐

坐著聊著 店裡都換上了晚餐的餐牌
原來這裡的晚餐是走高檔路線 有生蠔和牛
想不到上水也有這樣fine dining的地方呢
2012-12-25 439 浏览
晚上八時左右入座, 還剩很多座位, 入到去就問我地有無訂位..."無"~5款晚餐, 我同女友選了美國黑牛安格斯西冷扒餐,第一樣上既係帶子配薯容....都過得去...之後就黎左3塊好硬既麵包...食左兩啖就放低左.....湯都仲未上~過左陣主菜就黎喇~~~安格斯西冷扒...叫分別六成及七成熟...兩個食到牙都軟埋..咬都咬唔開D肉...食左一半又放棄左...個湯係呢個時候先黎囉~!!!同我地講...唔好意思..個主菜出快左...湯竟然可以慢過個西冷扒 !!飲左幾啖又放低左....唉...食完主菜先黎個湯....飲完湯就上甜品....食到無晒癮....總括.....以後唔會再去...寧願去隔離食碗雲吞麵....
5款晚餐, 我同女友選了美國黑牛安格斯西冷扒餐,

第一樣上既係帶子配薯容....都過得去...
之後就黎左3塊好硬既麵包
...食左兩啖就放低左.....湯都仲未上~
兩個食到牙都軟埋.
.咬都咬唔開D肉...食左一半又放棄左...
個湯係呢個時候先黎囉
~!!!
同我地講...唔好意思..個主菜出快左...
湯竟然可以慢過個西冷扒 !!
飲左幾啖又放低左....唉...

食完主菜先黎個湯....飲完湯就上甜品....

食到無晒癮....

题外话/补充资料: 九點多走人....由8點到九點幾...都無人入過黎.... 入黎時D侍應比我地既反應係.."你地無訂檯呀...未必有位"..仲周圍望比邊張檯我地坐.... 明明就大把位...扮多客.....
2012-12-25
庆祝纪念
圣诞节
2012-12-04 409 浏览
如果放工返到上水,想揾間有水準既西式食店係以前係冇可能既, 但近日舊墟多左D食店, 我地今次就試下呢間! SET LUNCH ON SUNDAY 第一道:白湯, 未至於茶記/PIZZA HUT水準, 但唔係好味. 沙律都OK, 比湯好. 2 PICK 1 既話 要SALAD. 蒜包好味第二道:海鮮意粉 -- 大致有魷魚+蝦, 完全冇魷味的橡膠, 係上水約$68一個LUNCH SET俾D咁既野人, BAD. 但意粉質地OK羊膝 -- 味道好, 也淋, 這個好吃 ($7X)餐飲: COFFEE. 茶記味道. 以為會好味添. 早知要0茶算SERVICE: 如果想請人食飯就唔好啦, 呢間唔係注重DINNING EXPERIENCE嗰種食店。例如,有個有口音既呀嬸會一味話唔係唔係總味焗你要黎錯既食物。但另外個男待應很好的。睇你運。會再試DINNER OR TEA。 睇下會唔會好D。 但以LUNCH黎講,平均勻$7X, 得味道一般既湯或SALAD+主菜+飲品, 唔係好值, 上水廣場間日式西餐好得多, 如係新界如大埔OR元朗既同類西式小店,咁既價錢會好好食。

SET LUNCH ON SUNDAY
第二道::
chopstick:海鮮意粉 -- 大致有魷魚+蝦, 完全冇魷味的橡膠, 係上水約$68一個LUNCH SET俾D咁既野人, BAD. 但意粉質地OK
羊膝 -- 味道好, 也淋, 這個好吃 ($7X)

會再試DINNER OR TEA。 睇下會唔會好D。

2012-08-22 256 浏览
能夠在上水區,開設這種走高檔路線的西餐廳,還能夠生存下來,首先真的要佩服店主的勇氣。因為近幾年的上水區開得最多,最賺錢的第一樣叫藥房,第二樣叫金鋪。來過上水,或身住上水的人都知道所有繁忙地段,幾乎都只有上述兩種店舖。食肆? 或許只有味道一式一樣的大型連鎖餐廳才能負擔起這兒"媲美" 旺角的高昂租金。喜見梳乎厘這種自家小店的開設,實在讓區內食客們多了一個選擇,起碼這種餐廳如廣城,彩虹甜品一樣,是這區獨有的小店。梳乎厘的晚餐已嘗試過,今天就來點評下午茶吧!星期六的下午茶時段,人流不多,3點多,店舖只剛坐滿一半,環境比起晚市寧靜。不錯,這樣才有下午茶的悠閒感覺,未吃食物,環境已大大加了分。下午茶分別有menu上的八種固定選擇,與及店外黑板上每次不同的的四種款式,選擇尚算足夠。迷你漢堡飽三件漢堡飽賣相精緻,份量來說,下午茶來說是剛剛好.。將漢堡飽的上下部分開上碟,除左避免凍的芝士、生菜和蕃茄影響熱辣辣的漢堡外,還能夠將人的注意力集中在這三小塊香噴噴的和牛上,確有心思。漢堡肉香濃烈,牛味十足,但略嫌煎得稍燶,肉汁不多,吃不到有juicy的口感,其他配料新鮮,番茄的汁代替了牛肉的juicy。梳乎厘王

梳乎厘的晚餐已嘗試過,今天就來點評下午茶吧!

迷你漢堡飽
梳乎厘
王牌給終係王牌,招牌食品梗係要點,等待時間較長。但一出場,就繼續被佢高高又彈下彈下既外形吸引。入口輕軟香滑,薑味十足,明顯師傅將蛋白打得好,令入面有足夠空氣,先做到又滑又彈彈下的效果。如果有其他味道,如芝士,朱古力就更好。
题外话/补充资料: 可能有人覺得$38得個三件細細漢堡好唔抵,但我想講待應有禮貌,招呼周到,關心客人會否太凍,詳細解釋食物份量,這種小店吃的味道,是叫做[u]人情味[/u]。$38 一個tea set包飲品,你覺得貴,可能因為你覺得呢到係上水,如果係銅鑼灣,你係咪即係條氣順返哂,仲猛話好抵? 這裡的食物在區內偏費,但起碼做到物有所值,希望店主繼續比心機啦!
2012-08-04