2024-06-03 394 浏览
作為尖沙咀街坊,成日都會紅過呢間鋪頭,佢用得燒鵝黎做佢個名,估計佢地最出名應該係燒鵝,平時成日行過都見到好多人,都唔係幾想排隊,今晚早左食晚飯,行過又見到唔洗排隊,又即管試下。一入到去已經聞到,令人垂涎欲滴嘅燒鵝味,香氣洋溢,餐廳嘅裝修結合咗傳統同現代元素,創造一個既有香港特色燒味舖又時尚嘅用餐環境,無論係一家人嚟,朋友相聚,都係一個唔錯嘅地方。之前知道,每一間分店都係店內自設工場,現場製作,務求令食客能夠品嚐最新鮮燒味食品,煙燻燒鵝係招牌菜,皮香肉嫩,叉燒及燒腩仔都好受歡迎今次第一次嚟,咩都想試,就揀咗個經濟有實惠嘅套餐嚟試吓,二人套餐$248棋子燒鵝 例牌Kison Roasted Goose (Regular)# 單拼燒味 例牌(選1款)Roasted Meat Combo (1 choice)#郊外油菜Poached Vegetable#白飯/瀨粉/米粉/河粉Rice / Round Rice Noddle / Vermicelli#老火靚湯或冷熱飲品Chinese Soup / Drink總括而言,估唔到雞都有驚喜,幾滑身,燒鵝仍然係最好味嘅,濃味選擇,兩個人食夠晒飽,係一個

棋子燒鵝 例牌
Kison Roasted Goose (Regular)

# 單拼燒味 例牌(選1款)
Roasted Meat Combo (1 choice)

#郊外油菜
Poached Vegetable

#白飯/瀨粉/米粉/河粉

#老火靚湯或冷熱飲品
Chinese Soup / Drink

總括而言,估唔到雞都有驚喜,幾滑身,燒鵝仍然係最好味嘅,濃味選擇,兩個人食夠晒飽,係一個好啱開飯嘅地方
2024-04-15 538 浏览
難得假期,#小秘書 本來已經計劃好週末遊山玩水嘅大計😎 不過呢幾日香港天氣熱到一個點🥵 為咗唔想曬到成面雀斑,都係暫時避一避,走去商場嘆吓冷氣好過🤭 睇完戲出嚟,已經差唔多下晝四點… 朝早只係食咗件 #多士 嘅我,個肚已經餓到打鼓😅 好想坐低飲杯嘢,順便醫吓個肚。咁啱就係商場附近俾我哋搵到間 #棋子燒鵝 @kisonroastedgoose ,下午茶時段,佢哋嘅有 #茶餐、又有 #燒味飯 食,啱晒要求多多嘅我哋🤭其實肚餓唔止我一個🤭 朋友話嚟得幫襯,就一定要試吓 #棋子 嘅 #燒鵝 🤤 我哋點咗個一人套餐,揀咗 #燒鵝 同 #燒腩仔 做主菜,另配有 #白飯、#油菜 同 #花生雞腳湯 🤤 再另外加咗個 #茶餐,#煎蛋火腿菠蘿包 配 #熱奶茶 ☕️ 兩份食🤤 #燒腩仔 層皮好脆,咬落唔會太肥,而佢哋嘅 #燒鵝 入口會感到陣陣炭燒風味,再配埋 #棋子 自家製 嘅 #梅子醬,確實有另有一番風味🤤 不過最令我驚喜嘅,係佢哋嘅 #菠蘿包,咬落去非常鬆軟,再夾埋 #火腿 同 #流心嘅蛋漿 大啖食,好有滿足感♥️ 最後就梗係要嘆埋我面前嗰杯 #熱奶茶 先至夠完美啦🤭其實真係冇諗過會喺下午茶時段都咁擦得🤭

其實真係冇諗過會喺下午茶時段都咁擦得🤭 不過假期吖嘛,梗係食咗先講啦🤭🤭

📍 棋子燒鵝 (尖沙咀) 加拿分道40號地舖
2024-04-14
$90.5 (下午茶)
2024-08-19 117 浏览
今晚突然想吃燒鵝,路經尖沙咀“棋子燒鵝”,一於入去試試。看過餐牌後,我和老公決定點選一個二人套餐($248),套餐包括:🦢燒鵝(例牌)~燒鵝燒得皮脆肉嫰,外皮脆卜卜,肉味濃郁,令人齒頰留香。🐷燒腩仔(例牌)~燒腩仔製作認真,是正宗五層肉。外皮卜卜脆,肉質美味,蘸上黃芥茉後味道更突出。🥬油菜~油菜嫩綠爽口。🍚/🍜白飯及瀨粉各一碗~瀨粉和燒鵝絕對是最佳拍檔,鵝油滲入瀨粉後,令瀨粉更美味。🥣/🍋🥃例湯及凍檸茶~湯足料,喝得出無味精。原來餐廳於香港自設燒鵝工場,非中央醃製,堅持採用5斤4两重的無生養母鵝。鵝更是即場於餐廳燒,難怪這麼新鮮!
🥬油菜~油菜嫩綠爽口。
🥣/🍋🥃例湯及凍檸茶~湯足料,喝得出無味精。
2024-08-14 137 浏览
食燒鵝唔知你哋會諗起邊間餐廳?細個嗰陣我就會諗起乜乜酒樓,早十年百年就會諗起乜記燒鵝,近呢幾年喺燒鵝界冒起嘅一定要講佢,棋子燒鵝。今日嚟到尖沙咀經過加拿芬道上斜路仔見到呢度啲燒鵝都幾靚入去兩個人嗌咗個二人套餐。🦢燒鵝例牌燒鵝有一種煙燻嘅荔枝柴味道,唔會太肥油脂啱啱好,咬落去皮脆肉滑,加上自製嘅酸梅醬,實在好食!🐷例牌燒腩仔燒腩仔啲人食日話要食幾多層肉,其實幾多層肉都唔係問題燒得好唔好食先係問題呀嘛!呢度嘅燒腩仔唔會太鹹個皮脆脆啲肉好嫩滑,加上芥辣美味無比!二人套餐仲有一個菜心另外有兩杯飲品或者泥湯加多一個粉或者飯我就揀咗凍檸水,另一半就揀咗例湯佢哋嘅例湯好足料,我都搶住飲咗半碗瀨粉方面唔會碎濕濕爽口彈牙!我覺得提起香港嘅燒鵝,以後應該記住呢一個品牌!
食燒鵝唔知你哋會諗起邊間餐廳?
細個嗰陣我就會諗起乜乜酒樓
早十年百年就會諗起乜記燒鵝,
近呢幾年喺燒鵝界冒起嘅一定要講佢,棋子燒鵝。

🦢燒鵝例牌
燒鵝有一種煙燻嘅荔枝柴味道,

🐷例牌燒腩仔
燒腩仔啲人食日話要食幾多層肉,
其實幾多層肉都唔係問題燒得好唔好食先係問題呀嘛!
呢度嘅燒腩仔唔會太鹹個皮脆脆啲肉好嫩滑,加上芥辣美味無比!

二人套餐仲有一個菜心另外有兩杯飲品或者泥湯加多一個粉或者飯
我就揀咗凍檸水,另一半就揀咗例湯
佢哋嘅例湯好足料,我都搶住飲咗半碗

瀨粉方面唔會碎濕濕爽口彈牙!

我覺得提起香港嘅燒鵝,以後應該記住呢一個品牌!
2024-08-11 36 浏览
原隻燒鵝髀飯🍗$123燒鵝髀原隻上,相當吸引🤩皮脆肉嫩,入口充滿油香,但油而不膩😊每啖都食到獨特嘅濃香煙燻味😇就咁拎住食,真係特別惹味😍全日常餐🤗$52常餐有叉燒意粉😌配香滑炒蛋及火腿同牛油厚多士🍞叉燒份量都唔少,肉質軟腍,入口即化☺️炒蛋夠嫩滑,多士同火腿都唔錯👍脆皮燒腩仔飯🍖$40 (下午茶)下午茶都真係幾抵食😊由14:30至18:00😉就算週末都會有供應😎燒腩仔外皮金黃酥脆😚肥瘦均勻,層次分明😊油香十足,夠晒脆卜卜😋凍檸茶🍹跟餐+$3凍檸蜜🍯跟餐+$6鹹檸七🍋跟餐+$8
原隻燒鵝髀飯🍗$123

燒鵝髀原隻上,相當吸引🤩

皮脆肉嫩,入口充滿油香,但油而不膩😊
每啖都食到獨特嘅濃香煙燻味😇
就咁拎住食,真係特別惹味😍

全日常餐🤗$52
常餐有叉燒意粉😌

配香滑炒蛋及火腿同牛油厚多士🍞

叉燒份量都唔少,肉質軟腍,入口即化☺️
炒蛋夠嫩滑,多士同火腿都唔錯👍

脆皮燒腩仔飯🍖$40 (下午茶)
下午茶都真係幾抵食😊
由14:30至18:00😉
就算週末都會有供應😎
燒腩仔外皮金黃酥脆😚

肥瘦均勻,層次分明😊
油香十足,夠晒脆卜卜😋

凍檸茶🍹跟餐+$3
凍檸蜜🍯跟餐+$6
鹹檸七🍋跟餐+$8
2024-08-08 38 浏览
尖沙咀的棋子燒鵝向來是燒味界別的名物,不少遊客慕名而來,我為了避開人潮高峰期,特意選了下午茶時段到訪一試究竟。燒鵝五寶飯是棋子燒鵝的特別推介,可以在一碟飯中一次過品嚐燒鵝,叉燒,豉油雞,紅腸,咸蛋等不同的燒味。當中尤以燒鵝最為出色,燒鵝的外皮剛燒起有點脆,加上肉質鮮嫩細膩,鵝油香滲入飯中,非常入味。燒鵝成功做到均衡的油脂和瘦肉,相當出色。另外再加點了份手撕雞,嫩滑的雞肉用手撕成絲,麻油的香味佈滿了雞肉的每一絲絲的肉質,撕開後的雞絲仍然保留了肉質的彈性,吃起來鮮嫩可口,有種令人停不下口的感覺。

2024-07-31 24 浏览
星期日出尖沙咀行街,去完2間大超市shopping 就見到依間燒味店。我哋2公婆一人叫一個2拼餐,變拼4🥰我哋叫咗:雙拼燒味义燒配燒鵝 配飯一上枱已經見到啲燒味油色好靚🥰燒腩仔配油雞配瀨粉依度既湯底用左胡椒湯好香、好特別。瀨粉香又滑,配埋燒鵝既脆皮,油香,肉嫩,即刻吸多幾條瀨粉😋义燒帶啲肥,添油香,個份燒過既豬肉味,焦香又帶甜。燒肉咸香肉嫩, 個皮燒得卜卜脆,配飯最岩。油雞皮超滑,注滿鼓油香,當中浸點甜味;雞肉肉質嫩,同埋浸出陣陣雞香和甜既氣息。例湯- 花生雞腳眉豆湯足料熱辣辣老火湯,好入味😘雞腳、花生、眉豆煲得又「林」又滑~另外再點咗凍檸茶, 正呀喂~

我哋2公婆一人叫一個2拼餐,變拼4🥰

我哋叫咗:
雙拼燒味
义燒配燒鵝
配飯
一上枱已經見到啲燒味油色好靚🥰

燒腩仔配油雞
配瀨粉
依度既湯底用左胡椒湯好香、好特別。

瀨粉香又滑,配埋燒鵝既脆皮,油香,肉嫩,即刻吸多幾條瀨粉😋

义燒帶啲肥,添油香,個份燒過既豬肉味,焦香又帶甜。

燒肉咸香肉嫩, 個皮燒得卜卜脆,配飯最岩。

例湯- 花生雞腳眉豆湯
足料熱辣辣老火湯,好入味😘
雞腳、花生、眉豆煲得又「林」又滑~

另外再點咗凍檸茶, 正呀喂~
2024-07-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 燒鵝
  • 叉燒
2024-07-29 38 浏览
今晚去咗尖沙咀The One 附近行街,順便食個燒味,揀咗最近好火熱嘅旗子燒鵝,餐廳有二人餐,份量足夠,食完真係令人好飽粥!棋子燒鵝 鵝肉Q彈鮮嫩,表皮金黃酥脆,肉質肥而不膩,馨香四溢。脆皮燒腩仔腩肉外層酥脆,入咬下卜卜脆。燒肉肉質軟嫩多汁,唔乾柴,好味道。郊外油菜菜心嫩滑爽脆,冇苦澀味。另外揀咗白飯和瀨粉,建議在瀨粉加入燒鵝醬汁,非常好吃。老火靚湯餐湯係花生眉豆雞腳,超夠味,特別要讚眉豆清脆帶點甜味,增添了湯品的層次感。

棋子燒鵝
鵝肉Q彈鮮嫩,表皮金黃酥脆,肉質肥而不膩,馨香四溢。

脆皮燒腩仔

郊外油菜
菜心嫩滑爽脆,冇苦澀味。

另外揀咗白飯和瀨粉,建議在瀨粉加入燒鵝醬汁,非常好吃。

老火靚湯
2024-07-28 24 浏览
這天約了好友到尖沙咀逛街濕平,血拼之前,想先快速祭五臟廟。想起附近這間經常客似雲來、早已讓我躍躍欲試的棋子燒鵝燒味餐廳,趁人潮未至來個早晚餐。餐廳是茶餐廳的格局,但裝潢時尚、簡潔明亮,座位舒適。見到這個經濟實惠的二人套餐,已經包咗我哋最想食嘅燒鵝,仲可以自選多一碟燒味,立即拍板。二人套餐 $248🖌️棋子燒鵝🦢棋子餐廳以「燒鵝」掛帥,據知餐廳自設鵝場,堅持採用5斤四両重的無生養母鵝,非中央醃製。鵝係在店舖即場用爐燒,即燒即斬即賣,以確保新鮮!對自家招牌菜品質監控這麼嚴格的,自然讓我對這味主角主菜有期望又有所期待。燒鵝端上枱的一刻,油光閃閃生輝,已經相當吸睛,四溢的香氣又撲鼻而來,讓人頓時垂涎欲滴。認真品嚐,鵝皮燒得酥脆,皮香肉嫩,鹹味剛好,點埋個絕配酸梅醬,真是錦上添花,果然名不虛傳。🖌️燒腩仔自選的燒味,可以選我至愛的燒腩仔,實在太滾動了 🥹!燒腩仔皮燒得鬆化可口,加上肥瘦均勻、層次有序、不油不膩的燒腩仔肉,絕對是水平以上的級數,點黃芥末吃味蕾更添滿足。🖌️郊外油菜吃過重口味、肉感滿滿的燒鵝燒腩仔,食返碟清甜翠綠菜心,高纖解膩,令這一餐更均衡。盛菜的小盤子讓蠔油放在一角,那麼食客可以自行決

二人套餐 $248

🖌️棋子燒鵝🦢

🖌️燒腩仔
燒腩仔

🖌️郊外油菜
郊外油菜

吃過重口味、肉感滿滿的燒鵝燒腩仔,食返碟清甜翠綠菜心,高纖解膩,令這一餐更均衡。盛菜的小盤子讓蠔油放在一角,那麼食客可以自行決定點多少或全走蠔油,這也可見一點心思。

🖌️白飯 /瀨粉 /米粉/ 河粉
清湯米粉

燒味配白飯,自古至今,恆久合拍,不容置疑,燒鵝燒腩仔也甚下飯。但白飯煮得粒粒分明、軟硬適中要加分。清湯米粉也不欺場,米粉入味又夠爽彈。

🖌️老火靚湯 或 冷熱飲品
凍檸檬茶

原本極想試老火湯,但是天氣實在太熱了,還是想呷一口清涼消暑的凍檸檬茶 😅。檸檬茶中規中矩,不過不失。

真高興現在食高質燒鵝都可以以親民價格、茶餐廳上菜的速度食到,不用下下要時間充裕和上大酒樓。以後忽然心血來潮想食燒鵝,都可以方便快捷滿足口腹之欲了😋。這次點的這個精選套餐燒味出品佳,份量足,而且極速上菜,真正做到快靚正,兩個人食到攬住個肚走 😋😁😂!
2024-07-27
  • 棋子燒鵝
去尖沙咀行完商場想喺附近食嘢呢間棋子燒鵝 喺外面可以見到掛滿唔同嘅燒味 睇到即刻好想大啖食燒鵝 就入去試下啦燒味舖嚟講餐廳環境好舒適好乾淨整潔 夠光猛 座位闊落坐得舒服職員都好有友善有禮二人套餐 $248棋子燒鵝冇諗過例牌都咁大份仲有脾位 賣相好吸引 燒鵝外皮香脆 肉質細嫩 咬落去肉汁仲好豐富啖啖肉好滿足 燒腩仔燒腩仔肥瘦均勾食落唔肥膩 外皮脆卜卜食落好香口 肉質夠晒軟腍 仲要份量都好充足 滿足晒我想食肉嘅慾望郊外油菜菜心分開咗菜莖同埋菜 仲配有蠔油 綠油油嘅菜心夠脆嫩套餐仲包咗兩份主食 可以揀白飯/瀨粉/米粉/河粉 揀咗瀨粉食落好滑漏 煙煙靭靭咁 湯底唔會太鹹啱啱好另外飲品可以揀湯或者冷熱飲品 食燒味飯就梗係揀咸檸七另外呢個仲有鴛鴦檸七 一啖燒味一啖檸七超正!

去尖沙咀行完商場想喺附近食嘢

咬落去肉汁仲好豐富啖啖肉好滿足

燒腩仔

菜心分開咗菜莖同埋菜 仲配有蠔油 綠油油嘅菜心夠脆嫩

2024-07-26 70 浏览
超鍾意食燒鵝既我,吾駛專登揸車去深井。呢日我同朋友行經尖沙咀The one,我哋突然間想食燒鵝,見到附近有一間棋子燒鵝,行過去幾十米度,就直接入去食野,2個人吾想諗咁多,就叫左佢地個2人餐,價錢$248有例牌棋子燒鵝,單拼燒味就選擇了燒肉,效外油菜,白飯2碗,凍飲2杯,我覺得2人分量夠食。首先講燒鵝,食第一舊就感覺到炭味超濃烈,肉質感好爽,配埋燒鵝汁好味,超鵝皮不算好脆,仍覺得燒鵝皮香口。燒肉份量算多,食左一半已經好炮,跟住油菜一碟,太飽關係食吾到其他野。飲埋杯凍檸茶,總結:份量:足夠服務: 招呼周到衞生: 不錯會推薦俾朋友。
總結:
份量:足夠
服務: 招呼周到
衞生: 不錯

會推薦俾朋友。
2024-07-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2024-07-21 91 浏览
喺尖沙咀搵燒味食,就要去試下呢間棋子燒鵝啦。佢哋嘅燒鵝真係非常美味多汁,特別係配上佢哋獨特的酸梅醬,酸中帶甜,真係好正。今日我同朋友叫咗一份二人餐,除咗有燒鵝之外,仲可以揀一款例牌嘅燒味。作為一個愛吃燒肉嘅人,我當然揀咗燒腩仔,外脆內軟,再加上黃芥茉,味道真係好誘人。而且我地仲可以揀兩碗主食,可以選擇飯、米線、瀨粉或者河粉。我就叫咗碗河粉同埋一碗瀨粉。另外,二人餐仲會包埋一份生菜,份量都好足夠。👍👍
喺尖沙咀搵燒味食,就要去試下呢間棋子燒鵝啦。

My friend and I went to a restaurant called "Ki'son Roasted Goose"(棋子燒鵝)located in G/F, 40 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui尖沙咀加拿分道40號地舖..this restaurant specializes in various chinese BBQ protein."Roasted goose on rice/noodles"燒鵝飯HKD$62.I choose the BBQpork and roasted goose.the BBQ pork has luscious fat in between.the rice is nicely cooked.."chinese BBQ Pork rice"叉燒飯HKD$63the BBQ pork has luscious fat in between.juicy ,soft and tender#香港 #香港旅游 #香港旅游攻略 #香港探店 #香港美食

尖沙咀加拿分道40號地舖

燒鵝飯
HKD$62

the rice is nicely cooked

"chinese BBQ Pork rice"
叉燒飯
HKD$63

juicy ,soft and tender

#香港 #香港旅游 #香港旅游攻略 #香港探店 #香港美食

2024-06-10 106 浏览
依間棋子燒鵝位於尖沙咀The One旁邊街鋪,位置超方便。叫左個二人套餐,款式同份量都好吸引,唔駛左諗右諗。[二人套餐$248-湯、菜、米/飯、飲品]老火靚湯—無味精,味道剛好,熱燙咁飲特別好味😋。郊外油菜—菜心,切開芯加葉又大份,仲無渣同加左少少油,食落菜好滑。[招牌燒味]棋子燒鵝例牌餐廳招牌:必加酸梅醬為燒鵝提升味覺。燒鵝例牌竟然有脾位,我最愛食燒鵝脾,肉質最滑既部位。其他部位都唔錯👍皮邊有脂肪一d都唔乾。叉燒例牌—這個是自選燒味,不一定搭這款。蜜汁好甜,叉燒好入味,食得出浸左好耐先做到依個效果。叉燒選用較肥部份有d油脂,咬落juicy質感又嫩滑。米粉/白飯棟檸樂

[二人套餐$248-湯、菜、米/飯、飲品]

老火靚湯—無味精,味道剛好,熱燙咁飲特別好味😋。

[招牌燒味]
棋子燒鵝例牌

米粉/白飯
棟檸樂
  • 叉燒
今日行完街就想去搵間燒味舖食,上網見到呢間棋子燒鵝好似好出名就試吓啦。去到門口職員好快安排入座,我哋叫咗個二人餐($248),分別有一份例牌燒鵝,一份自選嘅單拼燒味,我哋揀咗叉燒,另外仲有一份油菜同埋兩碗瀨粉,飲品或老火湯可以揀兩款。個叉燒同燒鵝就上枱先,個叉燒比我哋想像中大份,入邊都係半肥瘦嘅肉,咬落唔會太油膩,仲有叉燒嘅焦香嘅感覺。而個燒鵝皮脆肉嫩,好有油香味。店員介紹話鵝係自設場地嚟養,到店舖即場用爐燒,即燒即斬即賣。嗰隻燒鵝髀真係不得了,一啖咬落去,點埋個酸梅汁真係好好食,好快就比我哋兩個清左成碟。另外仲有兩碗瀨粉,一份油菜同埋飲品同埋老火湯,全部野都好大份,同埋兩個人食一定夠飽。如果有機會推薦大家試下!

2024-06-08