2024-01-28 35 浏览
店名: 森.湯咖哩地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖觀塘站 A2 出口,行9分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今日黎觀塘行一行駱駝漆🏭,突然想食湯咖哩🍛,然後就係附近搵到呢間行5分鐘🚶🏼‍♀️就到既日式湯咖喱餐廳🤤!餐廳以木系為主🪵,牆上亦有一大幅以湯咖喱餸料為題既可愛手繪😻,蔬菜卡通相當吸晴🤩,非常配合餐廳對食材健康既概念☺️~加上宜家係堂食仲有8折同Suntory啤酒($58)買一送一🍻,幾抵食👍🏻~飛驒和牛漢堡扒湯咖哩❤️❤️❤️❤️❤️$138一上碟係一個小煎pan既擺盤🍳,除左主菜飛驒和牛漢堡扒🥩外,仲有形形色色既蔬菜類🥬,分別有胡蘿蔔🥕、南瓜🎃、雞髀菇🍄、蕃茄仔🍅、西蘭花🥦、紅椒🌶,份量多而又令成個擺盤五顏六色🌈,相當吸引🤩!我地嗌咗小辣🌶,微辣湯咖喱醬汁配漢堡扒,再加上日產珍珠米飯🍚格外惹味😋,同時唔同種類既蔬菜🥗,亦可以減低罪惡感😈~香煎帶子蕃茄湯烏龍麵 ❤️❤️❤️❤️$118食完飯🍚就試一試烏龍麵 🍜,爽滑彈牙又帶有少少微辣🌶,索晒個蕃茄湯底🥣既精華✨,甜得黎又略帶一點酸😻!而且帶子🐚超級厚肉😳,先分開煎過特別香口😋,仲有半隻入哂味既溏心蛋🥚、香甜粟米粒🌽、彈牙既

店名: 森.湯咖哩

地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖
觀塘站 A2 出口,行9分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

飛驒和牛漢堡扒湯咖哩❤️❤️❤️❤️❤️

香煎帶子蕃茄湯烏龍麵 ❤️❤️❤️❤️
食完飯🍚就試一試烏龍麵 🍜,爽滑彈牙又帶有少少微辣🌶,索晒個蕃茄湯底🥣既精華✨,甜得黎又略帶一點酸😻!而且帶子🐚超級厚肉😳,先分開煎過特別香口😋,仲有半隻入哂味既溏心蛋🥚、香甜粟米粒🌽、彈牙既鳴門卷🍥、香口既大蔥同原片紫菜🍙,配埋一齊食都幾豐富🤤~跟餐仲有魷魚仔🦑前菜同凍綠茶🍵,加分加分👍🏻~

串燒套餐A(6串)❤️❤️❤️❤️❤️
呢度既串燒燒得非常惹味🔥!有嫰滑既日本岩手雞肉串🍗、生開邊個皮燒到脆卜卜既雞中翼串🐓、爽脆既酢橘雞膝脆骨串🐔、爆汁既雞脾菇🍄、翠玉瓜🥒同埋秋葵,好好味😍!另外溫提一下串燒製作需時15-20分鐘,如果趕時間就要注意下⚠️!啤酒控注意🍻!新推出既串燒套餐跟餐仲會送一杯Suntory 生啤🍺,好抵呀👍🏻!
2024-01-28 37 浏览
森.湯咖哩🍛今晚收工喺觀塘食飯,路過呢間食日本咖喱同埋日本嘢嘅舖頭,比佢哋嘅串燒套餐吸引咗!$100就有六串仲送啤酒實在太抵啦!🈹🈹所以就決定試吓呢一間餐廳😍😍我哋就揀咗燒鳥套餐A,6串串燒連埋Suntory啤酒只係$100 !6串串燒包括日本岩手雞肉串🐔、生開邊雞中翼串🐔、酢橘雞膝軟骨串🐔、雞髀菇、翠玉瓜、秋葵!佢哋嘅串燒比起坊間嘅串燒鋪仲好食,建議大家嚟呢間餐廳一定要試吓佢哋嘅串燒!💯💯💯至於主菜方面,我哋就揀咗北海道帆立貝蕃茄湯烏龍麵🍜$118同埋 慢煮炙燒雞叉燒渴咖哩🍛$108,烏龍麵嘅賣相非常靚,蕃茄湯亦都好濃郁🍅!另外佢哋嘅慢煮炙燒雞叉燒🐔煮得好嫩滑,有驚喜喎!佢哋嘅主菜加$10就可以跟餐配埋前菜🥗及可樂🥤,跟餐仲可以加配吉列蠔🦪(2隻)$18,平平哋叫少少過吓口癮都唔錯㗎!😋😋
森.湯咖哩🍛

本身諗著天氣凍凍地,就食返個熱嘅湯咖哩暖下身。一開始book枱book 7點,去到全場得我地一枱客2個人,就嗌咗2個湯咖哩飯加一個$100串燒連啤酒set試下。杯啤酒好快就上咗,不過比想像中細杯,咁無所謂啦,都叫咗啦。大概等多10分鐘左右,2個湯咖哩飯都上埋,咁諗住串燒佢個Menu話要等15至20分鐘,咁咪食著飯慢慢等囉。咁到咗7:30,我男朋友就問樓面2個待應個串燒有未,佢哋話整緊,咁我哋冇理就繼續等啦,最多食完飯先食串燒嘅啫。然之後7:40我飯都食完喇,見俾我哋遲嚟嘅人都食完串燒走啦,但我哋嘅串燒一直都未有,我就再問吓嗰兩個侍應究竟個串燒有未?嗰兩個侍應同廚房溝通之後,就話漏咗單,我哋就表示如果漏咗單我哋就唔要啦,你計返啤酒錢,我哋退返串燒嘅錢就得。(PS.佢哋要俾咗錢先叫做正式落單,先會有嘢食)然之後佢哋再同廚房交涉就話3分鐘就可以上到個串燒俾我哋,但我哋喺同其中一個侍應交涉期間,另一個侍應突然間擺底咗3串蔬菜串燒俾我哋,我哋即刻同佢講話唔要。然之後另一個侍應藉口話佢哋又要解凍又話要真空又話要即刻燒,所以要等成個鐘,但係成件事根本唔合理,請問串燒係個客點三串你就解凍三串嘅咩?就算
本身諗著天氣凍凍地,就食返個熱嘅湯咖哩暖下身。

就算係當你即叫即解凍即燒都好,點解其他遲過我地嗌嘅客人個串燒order係出到,淨係我哋嗰六串串燒出唔到話要臨時解凍?同埋原本話要15至20分鐘先可以出到嘅串燒,點解3分鐘就可以整到俾我哋,其實我就好質疑佢哋嘅製作過程,所以我哋堅決要求退錢。

認真講個湯咖喱其實就幾好食嘅,但係3分鐘出到六串串燒我就唔夠膽食啦。仲要嗰六吋串燒出到嚟,個樣就好似風乾咗一百日嘅肉粒咁樣,海報吹到又話日本雞又岩手縣,我真係望見都腳軟。
2024-01-26 32 浏览
✧【森.湯咖哩】🇯🇵【地址】觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖@morisoupcurry✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧觀塘第一間北海道名物湯咖哩專門店,冬天食番碗香濃湯咖哩暖下身都唔錯!! 🍂🍁- 香煎大蝦咖哩湯烏龍麵 HK$68 🦐🍲🍜香濃咖哩湯加入大量蔬菜熬煮,味道濃烈而醇厚同時帶出蔬菜白甜。主菜香煎大蝦口感爽彈,散發誘人焦香味,與咖哩香氣非常融合,味道超豐富!!

【森.湯咖哩】🇯🇵
【地址】觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖
@morisoupcurry
✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

香煎大蝦咖哩湯烏龍麵

- 香煎大蝦咖哩湯烏龍麵 HK$68 🦐🍲🍜
香煎大蝦咖哩湯烏龍麵
  • 日本帶子湯咖哩
位於觀塘市中心附近 屬於打工仔飯堂 價錢親民主打湯咖喱同烏龍麵 堂食有85折 近期推出左串燒套餐 送細啤酒 適合收工同同事朋友聚下!🦐 香煎大蝦湯咖哩•小辣 丨前菜及綠茶 折後$86.4蝦有五大隻 蔬菜烘烤過 份量頗大 有南瓜 雞髀菇 茄子 紅椒 西蘭花等等 湯咖哩可以揀辣度 我揀咗小辣覺得唔辣帶少許香料味 撈埋珍珠米食 幾開胃🥩 飛驒和牛漢堡扒沙茶湯烏龍麵 前菜及綠茶 折後 $110.4漢堡幾厚身 表面煎到好香脆 一咬就有汁爆出黎 肉質紮實 濃濃既和牛味湧出來 沙茶湯都幾惹味 比沙爹再濃味少少 帶辛辣香 配料有粟米粒、鳴門卷同糖心蛋 烏龍麵好掛汁入味😍🍢燒鳥一6串 $100(套餐 A) ✨送Suntory啤酒1杯(小)日本岩手雞肉串 肉質爽口 調味適中生開邊雞中翼串 生炸香脆 肉質嫩滑酢橘雞膝脆骨串 口感豐富 雞脾菇 燒汁香甜同juicy既雞髀菇好夾翠玉瓜同秋葵用左孜然粉調味 幾惹味🍻冰凍啤酒同串燒真係Perfect Match! 😍😆🍽️ 森.湯咖哩 #觀塘sis📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖🚆 觀塘站A2出口,步行約9分鐘

位於觀塘市中心附近 屬於打工仔飯堂 價錢親民

🍻冰凍啤酒同串燒真係Perfect Match! 😍😆

🍽️ 森.湯咖哩 #觀塘sis
📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖
🚆 觀塘站A2出口,步行約9分鐘
之前同友人提起日本北海道嘅湯咖喱 佢就話俾我知佢公司樓下有間食湯咖喱嘅專門店 所以呢晚就嚟咗食啦😹吉列鱈魚柳湯咖哩嚟得呢度就當然一定要試吓佢嘅湯咖喱啦😙 店家標示湯底係自家熬製同埋入面有10款時令蔬菜 我跟住餐紙上面嘅建議食法 先飲咗一啖湯✌🏻 咖喱味偏甜 雖然叫咗小辣 但係辣度都比較輕微 蔬菜方面有西蘭花 南瓜 紅椒 甘筍 秋葵 粟米芯 番茄仔 雞髀菇 翠玉瓜同薯仔 非常豐富😎 鱈魚柳都炸得幾脆口 唔會太油香煎帶子沙茶湯烏龍麵除咗湯咖喱 呢度都有其他湯底嘅烏龍麵🍜 我就揀咗沙茶湯 湯底濃郁 帶子有三大粒 烏龍麵口感彈牙 特別鍾意湯底加咗粟米 成件事日式咗好多😉燒鳥套餐A呢個set只需要$100 就食到六串串燒🍢 包括日本岩手雞肉串 生開邊雞中翼串 酢橘雞膝脆骨串 雞髀菇串 翠玉瓜同秋葵 呢個即叫即製 所以食落好香脆🐥 我就特別鍾意佢嘅雞肉串 肉質軟腍 仲好juicy 小食我哋叫咗芝士年糕同魷魚卷 芝士年糕口感軟糯🧀 魷魚卷食落有少少似魚蛋包住腍嘅魷魚條 飲品叫咗綠茶同Suntory生啤酒 綠茶係無糖嘅 跟湯咖喱加配 仲連埋前菜🍵 生啤就係串燒盛盒附送嘅 啤酒加串燒真係絕配啊🍺而家餐廳

吉列鱈魚柳湯咖哩

小食
魷魚卷 芝士年糕

飲品
生啤  綠茶

而家餐廳仲做緊生啤買一送一優惠 同朋友放工之後過嚟小酌一下就啱晒啦😌
2024-01-21 30 浏览
愛上咗食湯咖哩 嚟到觀塘搵到原來都有得食 係日升中心2樓!又再食食佢 但呢到有串燒選擇 仲有啤酒!焼き鳥- 6串(套餐 A)送Suntory啤酒1杯 有秋葵、翠玉瓜、雞髀菇 + 3款雞串燒,估唔到又燒得幾好,燒得香又保持肉汁,雞軟骨同開邊雞中翼好有有驚喜,仲連一杯啤酒🍻,食串燒送啤酒一流!飛驒和牛漢堡扒咖哩湯烏龍麵 呢到以湯咖喱為名,緊係要點返個,特色嘅湯咖哩小辣,好香濃,帶點微辣嘅湯咖哩係更加惹味。而和牛漢堡扒肉質鮮嫩,搭配湯咖喱,味道更是一絕!吉列鱈魚柳蕃茄湯烏龍麵魚柳表面仲係脆脆地,雖然浸湯淋咗啲,但味道仍是不錯,蕃茄湯稠身香濃,仲有好多粟米,都係好好嘅配搭!加配小食脆皮燒魚卷 芝士年糕 有小食加配更為滿足!仲可以加綠茶同小食 👍🏻👍🏻

焼き鳥- 6串(套餐 A)送Suntory啤酒1杯

飛驒和牛漢堡扒咖哩湯烏龍麵

吉列鱈魚柳蕃茄湯烏龍麵

加配小食
脆皮燒魚卷 芝士年糕 有小食加配更為滿足!

仲可以加綠茶同小食 👍🏻👍🏻

• 飛驒和牛漢堡扒湯咖哩
2024-01-19 24 浏览
觀塘放lunch諗唔到食咩好,嚟咗食呢間。1️⃣ 經典湯咖喱飯 🍛森。湯咖喱的經典湯咖喱飯絕對是一道令人滿足的美食!濃郁的湯咖喱搭配著香氣四溢的飯飯,每一口都充滿了豐富的香料風味。湯咖喱的口感濃稠,帶來了濃郁的口感和香醇的味道,令人回味無窮。2️⃣ 飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵 🍔🍜這道飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵絕對是一道令人驚艷的創意菜!飛驒和牛漢堡扒肉質鮮嫩多汁,搭配著濃郁的蕃茄湯汁,令人垂涎欲滴。烏龍麵的口感彈牙,完美吸附了湯汁的風味,每一口都帶來了豐富的層次感和滿滿的飽足感。森。湯咖喱以其獨特的湯咖喱風味和創意的菜單吸引著食客的目光。無論是經典湯咖喱飯還是創意的飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵,每一道菜都展現了精湛的烹飪技巧和對食材的用心。
觀塘放lunch諗唔到食咩好,嚟咗食呢間。

1️⃣ 經典湯咖喱飯 🍛

2️⃣ 飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵 🍔🍜

2024-01-18 114 浏览
中午觀塘食lunch周圍都好多人,在OpenRice搵到這一間湯咖喱。中午12點幾去到,見到舖頭冇乜人。手機QR落單,要即時俾咗錢先,手機支付或者去櫃面用八達通俾錢。價錢不算太便宜,(已經顯示八折後的價錢)價錢只是包一個湯烏冬,如果要小食,或者飲品是要加錢的,但店員會給你一杯凍的清水。慢煮炙燒雞叉燒咖哩湯烏 $78.50 份量真的不算太多,只有半隻糖心蛋,幾塊雞叉燒,(之前看錯以為係普通叉燒,原來係雞叉燒)慢煮炙燒雞叉燒,雞肉比較嫩滑,有少少炭燒的味道。糖心蛋,好食。兩個慢煮炙燒雞叉燒咖哩湯烏,八折後$157。說真的真係覺得唔抵,沒有飲品,咖喱湯比較鹹,烏冬份量不大,下次應該唔會再來幫襯。

中午12點幾去到,見到舖頭冇乜人。

慢煮炙燒雞叉燒咖哩湯烏 $78.50

慢煮炙燒雞叉燒,雞肉比較嫩滑,有少少炭燒的味道。

糖心蛋,好食。

湯咖哩 係 北海道札幌特產名物,主要用上多種香料及高湯做成清爽的咖哩湯汁,再放入大塊的蔬菜及其他食材,成為可以飲嘅湯咖哩~✮ 飛驒牛漢堡扒湯咖哩 配 白飯一拎上枱,已經聞到好香,辣度有原味、小辣及中辣,我選咗中辣,感覺唔太辣😂清爽又惹味嘅湯咖哩配上多款時令蔬菜,加上大大塊飛驒牛漢堡扒十分吸引呢,蔬菜吸收曬啲湯汁,好好味,特別係南瓜😋 和牛漢堡扒煎得唔錯,牛味香濃!一啖湯咖哩,一啖飯,滋味~✮ 香煎帶子湯咖哩 配 烏龍麵呢個都有辣度選擇,我選咗原味,咖喱湯入口甜甜地,烏龍麵滑溜煙韌,都算幾掛湯,帶子煎得唔錯,嫩滑鮮甜,好大碗!✮ 串燒Set $100有6串,仲送一杯Suntory生啤,好抵呀!串燒分別有雞肉、雞中翼、雞軟骨、雞脾菇、翠肉瓜、秋葵,全部都係即叫即燒,特別係雞中翼,燒到好香脆,好好味😋湯咖哩喺香港算係比較少見,值得一試!同平時食開嘅日式咖哩好唔同~鐘意飲生啤,就唔好錯過$58買一送一,抵

✮ 飛驒牛漢堡扒湯咖哩 配 白飯
和牛漢堡扒煎得唔錯,牛味香濃!一啖湯咖哩,一啖飯,滋味~

✮ 香煎帶子湯咖哩 配 烏龍麵

✮ 串燒Set

2024-01-18 10 浏览
中海日升個到多野食就係人都知估唔到入面有間主打食日式湯咖哩🍛我都係第一次食😂除咗湯咖哩👀入面仲有超抵食既串燒生啤買一送一🍻同堂食8折優惠想同朋友飲返杯 傾吓偈就啱晒😏——————————————————🍴慢煮炙燒雞叉燒咖哩湯烏龍麵($78) 雞叉燒🐔其他餐廳都比較少見經過慢煮 食落去啲雞好滑👍🏻幾有驚喜咖哩湯同湯咖哩個款有啲唔同味道偏向平時食普通日式咖哩既味道都算濃郁 烏龍麵都掛晒汁另外仲加左杯綠茶同吉列蠔啲蠔炸得好夠脆 熱辣辣♨️——————————————————🍴飛驒和牛漢堡扒湯咖哩($110)和牛漢堡扒十分juicy💦啱晒啖啖肉既朋友🤓湯咖哩就叫左少辣 食落都唔算好辣但真係比普通咖哩更濃味入面仲有好多野菜 南瓜🎃紅椒 雞髀菇 西蘭花等等另外會有個白飯🍚跟咖哩碗飯大碗到😂我都係食左4份1就完左呢個份量真係啱晒男仔食😛——————————————————🍴串燒拼盤($100/6串)呢個拼盤可以話係超抵食之選100蚊就食到6串唔同既串燒有秋葵 翠玉瓜 雞髀菇 雞肉 雞翼同雞軟骨調味主要都係用椒鹽為主 不過就稍為燒得乾左啲而家叫串燒拼盤仲有杯生啤送添啊😦但整體CP值實在太高 值得一試!
中海日升個到多野食就係人都知
估唔到入面有間主打食日式湯咖哩🍛
我都係第一次食😂
除咗湯咖哩👀入面仲有超抵食既串燒
生啤買一送一🍻同堂食8折優惠
想同朋友飲返杯 傾吓偈就啱晒😏
——————————————————
🍴慢煮炙燒雞叉燒咖哩湯烏龍麵($78)

雞叉燒🐔其他餐廳都比較少見
經過慢煮 食落去啲雞好滑👍🏻幾有驚喜
咖哩湯同湯咖哩個款有啲唔同
味道偏向平時食普通日式咖哩既味道
都算濃郁 烏龍麵都掛晒汁

另外仲加左杯綠茶同吉列蠔
啲蠔炸得好夠脆 熱辣辣♨️
——————————————————
🍴飛驒和牛漢堡扒湯咖哩($110)

和牛漢堡扒十分juicy💦
另外會有個白飯🍚跟咖哩
碗飯大碗到😂我都係食左4份1就完左
呢個份量真係啱晒男仔食😛
——————————————————
🍴串燒拼盤($100/6串)

呢個拼盤可以話係超抵食之選

100蚊就食到6串唔同既串燒
有秋葵 翠玉瓜 雞髀菇 雞肉 雞翼同雞軟骨
調味主要都係用椒鹽為主 不過就稍為燒得乾左啲
而家叫串燒拼盤仲有杯生啤送添啊😦
但整體CP值實在太高 值得一試!
咖哩汁🍛就食得多,湯咖哩🥣🍛就比較少見,係北海道既產物黎ga, 加上見到呢間幾出名就黎試下~ 湯咖哩🍛感覺幾特別,用黎配飯🍚同麵🍜都得~ 裝修亦都幾別緻,行木系🪵風格幾舒服😌 仲有好多得意既日式蔬菜卡通🥬,搞到就算唔鍾意食菜既人都會想食😂 旁邊仲有其他卡通,一樣幾chill~ 難得既係堂食仲有8折,幾抵食~(5 😍 係滿分,🤩係半分)飛驒和牛漢堡扒湯咖哩🍔🍛 - $138 (好味指數:😍😍😍😍)塊漢堡扒🍔都幾大塊,感覺比平時漢堡包🍔入面嗰塊厚身👍🏻 牛味🐮幾香濃,唔會好重粉,質感厚實juicy,配埋微辣香口既咖哩湯🍛,撈飯🍚幾正,如果個咖哩味🍛可以濃啲就更加好~ 另外旁邊仲有五顏六色既蔬菜🥬,包括雞髀菇🍄、茄子🍆、粟米芯🌽、秋葵、西蘭花🥦、番茄仔🍅,全部都有烤過,收乾左啲水分會香啲,個表皮都脆啲幾好食~香煎帶子咖哩湯烏冬麵⚪️🍛🍜 - $118 (好味指數:😍😍😍🤩)試完飯🍚就試下烏冬麵🍜,索晒個咖哩湯🍛🥣既精華,爽滑彈牙又帶有少少微辣,如果個咖哩味🍛可以濃啲就更加好~ 啲帶子⚪️幾大隻飽滿,質感彈牙,可以再鮮味啲就更加好~ 配料仲有半隻惹味香甜既溏心蛋🍳、彈牙既鳴門卷🍥、香口既紫菜同大蔥

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
飛驒和牛漢堡扒湯咖哩

香煎帶子咖哩湯烏冬麵

試完飯🍚就試下烏冬麵🍜,索晒個咖哩湯🍛🥣既精華,爽滑彈牙又帶有少少微辣,如果個咖哩味🍛可以濃啲就更加好~ 啲帶子⚪️幾大隻飽滿,質感彈牙,可以再鮮味啲就更加好~ 配料仲有半隻惹味香甜既溏心蛋🍳、彈牙既鳴門卷🍥、香口既紫菜同大蔥,配埋一齊食都幾豐富~

吉列蠔 (2隻) 🦪 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
除左主食之外,小編仲叫左吉列蠔🦪,佢塊炸皮唔會好厚,裡面隻蠔🦪幾肥美飽滿,炸完都唔會縮水,肉質軟淋嫩滑,味道幾鮮甜,如果可以配埋酸酸地既沙律醬🥗或者燒汁🔥就感覺開胃~

吉列蝦 (2隻) 🍤 - $38 (好味指數:😍😍😍🤩)
另外仲試左吉列蝦🍤,炸皮夠薄,個size唔會太細隻同埋無雪味❄️,質感爽口彈牙,都幾鮮甜,一樣既係炸野如果有埋酸汁解下膩就更加好~

野菜魚餅 (2塊) 🥬🐟🫓 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
個野菜魚餅🥬🐟🫓都唔錯,軟糯又帶啲咬口,幾鮮甜同埋個魚味🐟幾出,有埋菜🥬感覺營養好似均衡啲,亦唔會靠調味料同粉搭夠

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩

飛驒和牛漢堡扒湯咖哩
香煎帶子咖哩湯烏冬麵
完全唔覺得係北海道湯咖喱,只有粟米粒,沒有多款蔬菜作為配菜,湯底似咖喱磚開,味道單一,賣相係茶餐廳質素,7折後都要$6x-$7x, 環境味道絕對唔值呢個價錢OpenRice 顯示收OpenRice pay,但實情又係唔收。

未去到日本竟然係觀塘可以食到湯咖哩,記得呢間店前身都係日本野黎,今次黎先知原來變左做湯咖哩,大大幅壁畫牆都幾有特色😎🔸帶子沙茶湯烏龍麵配吉列蝦(HK$117)湯底叫左沙茶,味道都算濃郁,而且質地比較稠,3粒嘅帶子口感都算彈牙,仲有糖心蛋等配菜,今次仲用優惠價叫小食,不過好多都話賣曬,就試左吉列蝦🤠🔸和牛漢堡扒湯咖哩飯(HK$118)湯咖哩可以選擇辣度,配菜有唔同嘅蔬菜,例如西蘭花、南瓜、菇、粟米以及蕃茄,都幾吸咖哩味👅和牛漢堡味道正常,湯咖哩可以就咁食或者配飯唔同食法🍛🔸開心果味刨冰(HK$71)呢個刨冰意外地係今餐最鍾意嘅食物,外層有開心果醬,刨冰入面仲有開心果碎,食落好濃開心果味,仲好大碗添😍

🔸帶子沙茶湯烏龍麵配吉列蝦(HK$117)

🔸和牛漢堡扒湯咖哩飯(HK$118)
和牛漢堡味道正常,湯咖哩可以就咁食或者配飯唔同食法🍛

🔸開心果味刨冰(HK$71)
2024-01-08 24 浏览
約朋友食飯好選擇,裝潢好有日本風情,環境舒適又坐得耐,好啱傾計🥰 食物選擇多 豐儉由人,除咗日式烏冬,仲有串燒同刨冰~店員態度很好🥰 今次同朋友點了兩個套餐加小食及串燒,份量多,好飽肚好滿足😚北海道帆立貝湯咖哩 配白飯(加配前菜及凍綠茶)帆立貝相當軟腍,口感一流👍🏻 香濃咖喱汁配搭豐富蔬菜,有薯仔、紅蘿蔔、茄子、南瓜等等,件件都好入味,配飯食一流😋慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯鳥龍麵蕃茄湯底非常濃郁,酸酸的好開胃🤤 雞肉表面微焦,好香口😍 肉質相當軟腍可口👍🏻烏龍麵口感爽滑,好好味😋👍🏻 配有溏心蛋、粟米、京蔥及紫菜吉列蝦(2件)野菜魚餅(2件)加配小食好抵,質素很不錯😋串燒✨ 秋葵、冬菇、翠玉瓜、雞髀菇 新推出的串燒,款款都燒得好有水準,值得一讚🤩 特別推薦冬菇,仍能保持鮮嫩多汁,好好味😍

北海道帆立貝湯咖哩 配白飯
(加配前菜及凍綠茶)

慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯鳥龍麵

吉列蝦(2件)
野菜魚餅(2件)
加配小食好抵,質素很不錯😋

串燒✨ 秋葵、冬菇、翠玉瓜、雞髀菇