2008-02-26 13 浏览
已是好幾個月之前的事了, 那時剛開張不久, 和媽媽經過見肚餓就入去了。紅彤彤的裝修已教人食慾一振。我們二人點了招牌貨蝦子撈麵: 銀絲麵條相當爽身, 也有嚼勁, 蝦子烘的鹹鹹香香, 蔥花也下的慷慨; 最美味的當然是加有羅漢果而有點點鮮甜味的撈麵湯, 我倒為了這碗湯而再光顧。好像也要了五花茶, 是嫌甜了些。蝦子麵當時賣18 塊, 以其份量不算很抵食, 但味道總算不錯, 未知如今又是何等光景?

2008-02-25 11 浏览
第一次經過時覺得好平會唔好食,就咁經過就算。之後有一次好肚餓就同朋友一齊去試吓,點知勁好味。因此就成為常客。平時一到兩點半後墨魚丸﹑牛丸同魚蛋都只不過係$10碗,飲野都係加多$3,最常食係魚蛋河,啲魚蛋好彈牙,河粉好滑,但有時八點幾去冇哂河粉。雖然楊記款式唔多,但質素真係幾好,個牛肉撈麵都唔錯,都好值得大家去試吓。
第一次經過時覺得好平會唔好食,就咁經過就算。
之後有一次好肚餓就同朋友一齊去試吓,點知勁好味。
因此就成為常客。
2008-02-18
會展看戲前,用了半小時間在此店速食,想不到食粉麵都有如斯驚喜: 鮮牛肉撈麵($18)-龍不好蝦籽,阿姐就推介這款麵;除了份量不太多,味道、賣相及價錢都可謂無懈可擊,牛肉頗新鮮仍彈牙,麵表面有一層香口的麻油,加上蔥花與有咬口的質感,滋味相當不俗;而最讚是那碗隨麵奉上的濃湯,看了介紹,原來是以大地魚事、蝦米、豬骨等熬煮,難怪滋味如此豐富,最特別是加上羅漢果,鮮中帶甜,份外令人印象深刻。 魚蛋湯河($10)-與招牌撈麵比較下來,味道一點不起眼,可平得交關且份量不少,足足有五顆彈牙魚蛋,龍大呼抵食! 再來一杯豆漿,是個清甜純美的句號。這頓竟然埋單$40有找,而且麵店環境別緻,那裡找?

2008-01-06
去完香港冬日美食節.行行下去食這一間.仲以為個野好貴,原來價錢都好平民化鵝腸撈麵$18.但細碟左點.可能唔係好夠食.
鵝腸撈麵$18.但細碟左點.可能唔係好夠食.
2007-12-31
大地魚撈麵$18大地魚炸香成粉碎, 唔腥好香. 但太乾身, 撈埋麵口感差少少. 如果一放湯的話, 大地魚碎又會走晒... 湯底係值得一讚, 唔似普通粉麵舖, 湯顏色比較深, 好似話係加羅漢果入去, 所以飲落味道幾甜, 唔錯呀!三寶河$20三寶係牛丸, 魚旦, 墨魚丸. 味道都幾好, 無咩特別, 河粉都唔錯wo, 幾滑, 少少透明咁, 幾好味.晚市時間去到, 都仲有下午茶餐wo! 指定粉麵加豆漿都係$13, 呢度係灣仔區啊! 好抵呀!
大地魚撈麵$18

三寶河$20

2007-12-21
上星期上課前想吃點東西,但又不想吃得太飽,醒起蔡瀾介紹這麵店就在附近,於是決定光顧。點了蝦籽鵝腸撈麵、油菜及銀菊露。份量真的很小,不過埋單才33圓,都唔算貴啦!何況蝦籽不少,不過鵝腸就爽而無味;而銀菊露味道不錯。喜歡麵食而胃口小者是不錯之選。
1K
2007-12-16 1 浏览
11月23日,12:30要回老巢收拾個人物品,準備24日的搬舖。在灣仔下車後,先到這店開餐。午市旺場,坐下不到5分鐘全院滿座,本要蝦籽撈麵,伙計遊雲落錯單,竟來了蝦籽牛肉撈麵。麵底:鹼水不重,算爽口;可惜部份被焯牛肉水浸淋。蝦籽:份量多,但不夠品品和森記鹹香。牛肉:梳打牛肉。湯:仍帶微甜,不是我所愛。部份店員遊雲般的服務要改善。店員或廚房不會轉膊:拒絕為同食客提供雙丸撈,祇有牛肉撈。真不明白原因。在旺場時,錯單漏單齊齊出現。廚房力不從心,食客久等。
11月23日,12:30
要回老巢收拾個人物品,準備24日的搬舖。
在灣仔下車後,先到這店開餐。
午市旺場,坐下不到5分鐘全院滿座,
本要蝦籽撈麵,伙計遊雲落錯單,竟來了蝦籽牛肉撈麵。
麵底:鹼水不重,算爽口;可惜部份被焯牛肉水浸淋。
蝦籽:份量多,但不夠品品和森記鹹香。
牛肉:梳打牛肉。
湯:仍帶微甜,不是我所愛。
部份店員遊雲般的服務要改善。
在旺場時,錯單漏單齊齊出現。
廚房力不從心,食客久等。

2007-12-15 2 浏览
最後一天上課,決定試試蝦籽魚香撈。蝦籽依然淡味。魚香乾身,有點似肉鬆,但味道和撈麵出奇地配搭,還奇妙地把蝦籽的鮮味帶出。感覺比上次的淨蝦籽撈好吃。埋單$22,魚香撈的話還是可以一試,蝦籽撈的話還是免了。
最後一天上課,決定試試蝦籽魚香撈。

埋單$22,魚香撈的話還是可以一試,蝦籽撈的話還是免了。

2007-12-14 7 浏览
送別朋友後,打算到附近搭程小巴返公司,過了兩條街口,又開始口痕起來,想起食友話這裡有大地魚碎撈麵,路過無理由唔試。裝修得企企理理的麵店,牛丸、墨魚丸、鯪魚球都有,就是無雲吞,都好,起碼唔會吃得到「沾家」的乒乓雲吞。諗左陣,問有無薑蔥撈,侍應話有蔥撈麵,咁即係有無薑蔥撈?結果原來是餐廳無薑,既然如此偶也不夠薑叫淨蔥撈麵,於是來個蝦籽魚撈好了。下了少量熟油的幼麵,篩得夠乾身,蝦籽與大地魚碎一邊楚河另一面漢界,則面放了些蔥絲。撈了撈,感覺淡出個鳥來,蝦籽沒烘焙出鹹鮮味,大地魚碎而苦,最大問題是麵是較室溫低幾度,冷冷的黏著,難吃得要命,基本功也做不好,也不用說其他了,換名改行高檔路線,結果仍是老樣子般馬虎了事,豈有此理!

2007-12-14 1 浏览
牛肉蝦籽撈面+牛栢葉蝦籽撈面+菜心。先上兩碗湯,有蝦味,但始終感覺係味精,兩啖後放棄。牛肉蝦籽撈面+牛栢葉蝦籽撈面都好好味,牛肉最正,反而栢葉無味失色了..面質比劉森記仲要好!大概是因為豬油令其更香口吧!
面質比劉森記仲要好!大概是因為豬油令其更香口吧!
2007-12-09 8 浏览
一直都不知在上課地點附近,尾二一堂終於一試。蝦籽撈($18)--真的頗細碟,蝦籽比劉森記少,味淡。魚湯黑胡椒味重,但喝後沒有口渴,應該沒有味精吧。餐牌上的選擇不多,但原來可以自由選拼材料,早知就試蝦籽大地魚撈麵啦。整體感覺不算突出,但由落單到食完不過二十分鐘,是快捷方便之選吧。
一直都不知在上課地點附近,尾二一堂終於一試。

2007-12-04 4 浏览
一路在灣仔返學,lunch係咁搵好野食,黎到呢間出名既楊記試試撈麵~裝潢不錯,幾特別,人也不算太多,和女朋友坐卡位=]叫了一個蝦子撈麵和牛肉撈麵,食物黎到我地都有D嚇親,碟野好似細左少少喎..不要緊...嘗過麵後認為只是一般而已,也許是我不太好撈麵吧,但勝在價錢合理~
裝潢不錯,幾特別,人也不算太多,和女朋友坐卡位=]
門面都幾ok,不過唔係咁多客!長橫檯就唔感興趣,揀左個卡位,一客蝦子牛肉撈麵,一個油菜,一罐Zero,撈麵好乾身,彈牙無鹼水味,份量略嫌少,不過有加「香油」,蝦子就出奇地多,味道唔錯!只收$22大元,亦不能太荷求!只係個湯就差到離奇,咸到以為海鹽大特賣,整體亦然係食得過!
門面都幾ok,
不過唔係咁多客!

長橫檯就唔感興趣,
蝦子就出奇地多,
味道唔錯!
只收$22大元,
亦不能太荷求!
只係個湯就差到離奇,
咸到以為海鹽大特賣,
整體亦然係食得過!
凸登去揾佢, 過然無令我失望!蝦子撈麵唔係好大, 賣$18, 吃得好滋味... 一定會再番去!!!地方企企理理,似乎撈麵係佢強項,招排有大地魚(即係魚鬆)同蝦子撈麵叫咗蝦子撈麵,蝦子加埋薑蔥, 比起淨係蝦子, 味道又多啲曾次, 加埋豬油撈一撈, 香到吖!個蝦子大地魚湯好香,甜,濃, 一啲都無欺場 good!!!
凸登去揾佢, 過然無令我失望!

good!!!

(非会员)
2007-11-13 1 浏览
我不嬲都唔"好"撈麵,通常幼麵太重"簡"水味同埋太乾身係灣仔返工,今日諗唔到去邊到食,突然諗起開張無耐既楊記,裝修唔錯,價錢唔貴但唔多人食同男友坐低,我就叫左餐牌推介既"大地魚鬆撈麵"加牛肉,男友叫左餐牌推介既"蝦子黑柏業撈麵"一上台已經聞到好香,大地魚鬆好有魚味有香口,牛肉就普通,麵既質感好好~服務稍差,一入到去已經覺得冷氣好涷,坐低發現我個位係風口位,問個waiter可唔可以"較"細小小,佢話一陣會多人,唔肯"較"!我想講,大部份幫櫬既都係OL,如果我都覺得涷,好多其他客都會覺得涷囉,分明趕客。$22一碗實在抵~一定有下次
我不嬲都唔"好"撈麵,通常幼麵太重
"簡"水味同埋太乾身

$22一碗實在抵~一定有下次