<榮記潮式粉麵> 📍堅尼地城🔸正唔正宗我就唔知,總之好食!!!🔸My type of comfort food 🥘 金錢爽清湯河 ($46) — 金錢肚完全冇揸流攤 😎👍🏼 食落爽口!!!湯底正唔正宗我就唔識分,但湯河夾著芫荽蔥,完勝 🏆
<榮記潮式粉麵> 📍堅尼地城
🔸正唔正宗我就唔知,總之好食!!!
🔸My type of comfort food 🥘

金錢爽湯河
金錢爽湯河
2024-04-18 710 浏览
今日路過肚餓入去食,叫咗碟牛腩豬手撈粗,上到抬時好驚喜,好大碟,豬手好入味,牛腩好淋唔痴牙,雲吞面都好食,雲吞入面有大大隻蝦,個湯又唔會太咸,價錢合理,服務有禮,位置都幾方便,下次再去試下其他👍
2024-04-13
  • 牛腩豬手撈粗麵
2024-04-14 553 浏览
今日難得去西環有活動開始前係附近食個快飯呢間係家庭式經營小店上菜速度快,5分鐘碗麵已經送到上枱牛腩、金錢肚、墨魚鬚、紫菜湯河一黎到碗麵仲出緊煙配料方面份量好足,有芽菜、蔥、芫荽、蒜牛腩方面肉味濃,入味夠腍,唔會炆到碎哂而且仲有嫩滑既牛筋,同樣都夠哂腍金錢肚唔會炆得太老,口感煙韌墨魚鬚就爽口彈牙河粉亦都好滑湯底唔會太咸,冇味精湯感覺,食完唔會好口渴食緊期間不斷都有街坊買外賣,而且都唔少人會買墨魚鬚如果行過附近值得一試👍🏼
今日難得去西環有活動
開始前係附近食個快飯
呢間係家庭式經營小店
上菜速度快,5分鐘碗麵已經送到上枱
一黎到碗麵仲出緊煙
配料方面份量好足,有芽菜、蔥、芫荽、蒜
牛腩方面肉味濃,入味夠腍,唔會炆到碎哂
而且仲有嫩滑既牛筋,同樣都夠哂腍
金錢肚唔會炆得太老,口感煙韌
墨魚鬚就爽口彈牙
河粉亦都好滑
湯底唔會太咸,冇味精湯感覺,食完唔會好口渴
食緊期間不斷都有街坊買外賣,而且都唔少人會買墨魚鬚
如果行過附近值得一試👍🏼
2024-04-13
牛腩、金錢肚、墨魚鬚、紫菜湯河
以前一直間中都幫襯開,呢幾個月好似轉左老細唔只第一次見個老細勁有老闆格,瘋狂責罵員工見到都唔開胃入正題,嗌開雲吞麵河加炸魚皮。雲吞勁咸,連湯底都唔同咗炸你有沒有瞓啦?魚皮份量小得可憐食左幾十年都要講再見了 👋🏻bye
以前一直間中都幫襯開,呢幾個月好似轉左老細
唔只第一次見個老細勁有老闆格,瘋狂責罵員工
見到都唔開胃
入正題,嗌開雲吞麵河加炸魚皮。雲吞勁咸,連湯底都唔同咗
炸你有沒有瞓啦?魚皮份量小得可憐
食左幾十年都要講再見了 👋🏻bye
2023-12-21 482 浏览
位置方便,鄰近大學和堅尼地城地鐵站,和仔仔在西環海旁遊樂場玩完,路經這間香港老字號傳統麵店,仔仔喜歡吃麵,雲吞和炸魚皮,雲吞麵做得傳統,加上爽彈蝦肉,確實好吃。加上傳統小店價錢相宜,深受老少,打工仔,街坊歡迎。
突然想食碗粉,但西環尾無選擇,唯有係榮記叫左個外賣豬潤牛肉米,由外賣到屋企大概5分鐘路程,打開就見到啲豬潤好厚,有6,7塊架,而且大大塊,一食入口勁鞋,勁難咬開,係刷子膠個種,CLS!係食左半舊就夾開哂,唔食啲豬潤啦!牛肉係正常無特別嘅,但個湯係完全無味,加左辣椒油,就係辣椒油加水嘅味,自問對食唔係要好高要求,但至少要食到入口,面對住呢碗野,我選擇食埋啲牛肉就丟,真係無下次,黑名單,唔會再幫襯!!
外卖自取
2023-04-01 996 浏览
🐽👧🏻🍴雙餸麵 $46 (牛腩+墨魚鬚)牛腩幾juicy,好軟腍不過朋友有舊近邊位既有啲靭墨魚鬚好食!煮得啱啱好!🍴四餸麵 $76(魚扎+牛腩+豬雜+墨魚鬚)黎之前見到佢魚扎出名,覺得正正常常可能唔對我地口味🤣反而其他餸好出色!豬雜超級驚喜,尤其係豬潤,好厚食落完全無腥味好香好好食!佢個粉腸都清得好乾淨全部都無異味,推!🍴淨豬潤(小) $48我地鍾意到即時叫左一碗細既encore🤤📌📌📌📌📌📌📌📌非常推豬雜,我會為左佢回頭🤤佢就係十二味對面店鋪內位置唔多叔叔姨姨都好Nice我地平日夜晚去食即時有位推推!
🐽👧🏻

🍴雙餸麵 $46 (牛腩+墨魚鬚)

牛腩幾juicy,好軟腍
不過朋友有舊近邊位既有啲靭
墨魚鬚好食!煮得啱啱好!

🍴四餸麵 $76
(魚扎+牛腩+豬雜+墨魚鬚)

黎之前見到佢魚扎出名,
覺得正正常常
可能唔對我地口味🤣
反而其他餸好出色!
豬雜超級驚喜,
尤其係豬潤,好厚
食落完全無腥味
好香好好食!
佢個粉腸都清得好乾淨
全部都無異味,推!

🍴淨豬潤(小) $48

叔叔姨姨都好Nice
我地平日夜晚去食即時有位
推推!
2022-11-15 1090 浏览
西環屹立多年嘅潮式粉麵店舖面細小,家庭式經營為主,所有食材相當平民化,去到嘅時候係下午兩點,都有唔少區內街坊進食, 更有區外客黎幫襯,呢度除左湯/撈粉麵,仲有淨餸散嗌添,加$6有汽水飲,加$8就有豆漿/綠茶今次就叫左魚蛋牛腩湯河粉$44,另外再加個淨墨魚鬚(細)$46,同埋加左一支凍綠茶,個河粉口感正常,魚蛋好夠魚味同彈牙,牛腩都幾入味,都幾易咬得開,牛味幾濃,墨魚鬚唔太韌,但味道略淡,要加d潮式辣椒油食才夠味,另外仲有芽菜配料算爽口呢間西環老字號潮式粉麵食物豐富又抵食!

呢間西環老字號潮式粉麵食物豐富又抵食!
2022-09-28 827 浏览
< 榮記潮洲粉麵 >小店姨姨都好親切 傳餐同外賣速度都好快 店內有大概6-7枱 都坐得個舒服😌 一路都好多街坊嗌外賣拎走😗-雲吞麵$37麵既口感都係爽口 加埋個湯好香 有少少蒜香味 雲吞都好大粒 每粒都有一隻隻蝦包係入面🦐 個人中意加醋 覺得好食啲🤭魚扎米粉$37好特別既潮州食品 係將魚肉🐟吱一條條絲咁包住豬肉同蓎芹🐷 整到好似一粒丸咁 味道都唔錯👍🏻 不過呢個嗌外賣就要等耐少少🙈📍榮記潮洲粉麵西環堅尼地城卑路乍路15G地下
< 榮記潮洲粉麵 >
雲吞麵$37

魚扎米粉$37

📍榮記潮洲粉麵
西環堅尼地城卑路乍路15G地下
外卖自取
2022-07-15 1040 浏览
潮式魚扎傳統粉麵老店西環一帶有許多老店屹立於崎嶇的街道兩旁,服務該區的市民。三傻罕有地出外用膳會選擇粉麵店,因為大部分的粉麵都可以在家煮到,那麼是什麼原因呢?答案就是一種潮式的傳統食材。牛腩汁撈麵傻鴨選擇了牛腩作為牠的晚餐,有幾條生菜和一碗爆多蔥的清湯潤喉。味道合乎正常預期,都有八成飽。墨魚丸魚扎河粉 部長就選擇雙併河。魚扎是魚皮餃的孖生兄弟,口感爽彈,包捲著唐芹及魚肉豬肉碎,是一種非常傳統的潮式食品。河粉夠油滑,墨魚丸都吃得出手打新鮮的感覺。榮記潮州粉麵堅尼地城卑路乍街15G地下#榮記 #西環 #粉麵 #香港 #河粉 #魚扎 #堅尼地城 #西區 #撈麵 #牛腩 #魚皮餃 #三傻 #熊本熊 #kumamon #傻鴨 #noodles #墨魚丸 #夏天 #summer
潮式魚扎傳統粉麵老店

牛腩汁撈麵

墨魚丸魚扎河粉

榮記潮州粉麵
堅尼地城卑路乍街15G地下

2022-07-02
2022-04-25 798 浏览
每次行到西環尾,都會幫襯呢間老字號潮州粉麵。上次嚟到冇開,原來逢星期一休息。出品大眾化,粉麵樣樣都唔錯,平均價大約$36 $38一碗,撈麵貴少少。40 零蚊一個。豬什湯河粉,豬什新鮮,沒有異味,河粉滑,加上切幼芹菜,少許爽口芽菜及芫茜。十分之爽口香口容易入口。而湯底亦十分之清,沒有其他舖頭的味精湯感覺。墨魚丸紫菜湯河粉,墨魚丸爽口,紫菜香爽,冇沙。加上大量芹菜及芫荽蔥。食落有清新的感覺。至於墨魚鬚米粉,新鮮,彈牙,爽口,有趙口。加埋大量的配菜,食得10分過癮。老闆娘十分之慷慨,聽聞我哋講,芹菜好香,但少咗啲。於是她馬上用匙羹奉上,差不多鋪滿咗成碗米粉。老字號,舊作風,鋪面都算整潔。行到附近,不防一試。
老字號,舊作風,鋪面都算整潔。行到附近,不防一試。
2022-04-24
2021-09-23 1008 浏览
最近暴食得有點沉淪,體重上升了不少。惟有勤做gym力挽狂瀾,盡量用心志控制食慾,戒甩為食心癮。但世事總是事與願違,當做完gym,正在享受輕盈肚子空空的感覺,竟被幽幽香味迷惑我雙腳,不由自主走入一間傳統格局麵檔。迷迷糊糊坐下,望望餐牌,有少見的豬什,魚扎,墨鬚。不由分說就點了墨鬚米,心中安慰自己,米粉總比河粉低卡路里吧⋯⋯幾分鐘後,一碗熱騰騰的墨鬚米出場,急不及待喝一口清湯,好香蒜蔥味,咬一下墨鬚,鮮味大爆發,米粉伴隨銀芽,跟惹味清湯滑入口中,令我完全墮落於美味漩渦中。加點潮式辣椒油,蒜香辣味兼備,似乎令整碗米粉進入另一層次。減肥?控制飲食?卡路里控制?似乎已被一碗墨鬚米打敗了。雖然有點挫敗感,但如此優質美味卻換來心靈無限滿足。有時候滿足感就是來得這樣隨心。
墨魚鬚湯米

有時候滿足感就是來得這樣隨心。
2021-09-22
墨魚鬚湯米
2021-07-12 762 浏览
如果你在西環,又想食潮洲粉麵,信我!去呢間,有一種味道你會感覺到的.我叫了魚皮鮫丶紫菜魚扎丶紫菜墨丸, 自己拼咗碗黎食,食過你會話「知我咩料啦」😎成功經營,保持水準👍🏻👍🏻

成功經營,保持水準👍🏻👍🏻
2021-06-09 606 浏览
小時候在西環長大,很喜歡這麵店,今日有幸路過,看見店鋪仍在,但人已完全不同了,環境裝修已不用,但仍是那種葱香的味道。小時候只愛吃它的墨魚丸,一於來碗紫菜墨魚丸河,河粉一定要堂食才美味,放久了就會變糊,墨魚丸雖然已沒有從前的好味,但仍比現在很多麵店好吃,仍然彈牙爽口,河粉上有小許葱和芹菜,得難得啊,紫菜沒有沙,湯底仍是以前的味道,另此店的辣椒油非常辣,落少少已夠開胃,好美味啊😍
  • 紫菜墨魚丸河粉
2019-03-17 2534 浏览
好耐冇到西環走走,今天就到堅尼地城新海旁 看看海景、吹吹海風。今天海旁的風很勁,真的很勁,但是有很多年靑的俊男美女在拍照,風中的美女,風中的俊男,大家都很享受。風實在太勁,我急急腳便離開,真的受不了。沿著卑路乍街走,一間以前常光顧的粉麵店仍在,現在除了潮州粉麵外 還有粥品供應。我好喜歡他們的墨魚丸河,今天當然要懷舊一番。個粉端上時已有陣陣的蒜香味,湯很熱,河粉很滑,墨魚丸結實彈牙,真是佳品。魚旦河也很不錯,魚旦是不規則狀,不是機械唧出來的,有魚味,彈牙爽口,除了真的是好吃也帶上幾分懷念之情。