2021-02-08 1389 浏览
銅鑼灣尋晚超級多人,係時代廣場買外賣有百幾人排隊。突然OpenRice 見到樂天王朝,即刻網上外賣。只係十五分鐘,就可以收到,非常快,包裝得好好,兩大袋,好易攞。全部新鮮。這是我的訂單詳情菜肉雲吞豬骨湯拉麵宮廷驢打滾香煎豆沙窩餅五香牛肉拉麵(無辣原味小籠包(10 pcs)花蔬蒸餃蒸饅頭糖醋魚片蒜茸炒菠菜上海炒年糕雪菜蝦仁炒飯炸饅頭小計$620.8總額 $620.餃子,非常好味,皮薄多汁,牛肉麵,牛肉爽,麵彈牙。蝦仁炒飯氣,唔肥,有鍋氣。糖醋魚片,菠蘿好甜,魚魚爽。最緊要,驢打滾,香港很少地方有得食這個北京名菜,竟然,可以外賣到,實在開心🥳
這是我的訂單詳情
菜肉雲吞豬骨湯拉麵
宮廷驢打滾
香煎豆沙窩餅
五香牛肉拉麵(無辣
原味小籠包(10 pcs)
花蔬蒸餃
蒸饅頭
糖醋魚片
蒜茸炒菠菜
上海炒年糕
雪菜蝦仁炒飯
炸饅頭
小計$620.8
總額 $620.

餃子,非常好味,皮薄多汁,牛肉麵,牛肉爽,麵彈牙。
蝦仁炒飯氣,唔肥,有鍋氣。
糖醋魚片,菠蘿好甜,魚魚爽。

外卖自取
  • 宮廷驢打滾
KC
2021-01-15 1339 浏览
Used to be my go to place for nice Chinese food. Unfortunately the quality of food has dropped recently. Radish pastry came out lukewarm. Used to be served hot and fresh. The garlic ribs was soggy and soft rather than crispy. It’s as if the food was microwaved.Underwhelming experience 😑

Underwhelming experience 😑
2020-12-28 1359 浏览
擔擔麵 $60.樂天皇朝既担担麵 真係永遠都咁好味😋 麵質彈牙 真係成個麵咁 唔斷架😜 花生醬味唔太重 但真係幾辣下 唔食得辣要注意炸饅頭 $28.折左$20有3個都幾抵😜 太耐冇食過 同炸得香脆可口 重點係要點埋個個煉奶 好香甜重奶味😋.辣子雞 $90.感覺有d唔太抵 得個幾粒雞肉 但放上台真係好香😚但性價低 唔太建議叫薑茶湯丸 $36酒釀丸子 $36.天氣又乾又凍 食暖笠笠既中式甜品真係岩岩好🤗.湯丸係黑芝麻口味 幾大粒 流沙餡也不錯.至於個丸子我已經食過好多次 真心可以一試😋.
擔擔麵 $60

湯丸係黑芝麻口味 幾大粒 流沙餡也不錯
至於個丸子我已經食過好多次 真心可以一試😋
  • 蘿蔔絲酥餅
2020-12-16 1059 浏览
餐廳環境一流,中間有個荷花池,美景相伴下進餐更顯高雅。小籠包是這間餐廳的首本名菜,每次同男朋友食,都會包剪揼咁樣揀(搶)大家想食既味。我推介原味、蟹粉和川香麻辣味。當然各人口味有唔同,我男朋友就推介芝士、鵝肝味。加上餐廳配備的薑絲,令小籠包的味道跟上一層樓。另外叫咗一碟上海炒年糕,冬菇、肉絲、白菜都相當惹味,年糕有少量未炒得散,但夠煙韌,入味。還叫了一碟口水雞,雞夠冰凍無雪藏味,鋪上炒香過的花生,令我胃口大開,更加饞涎欲垂。但略嫌餐廳的茶葉不夠味道,淡淡的一壺茶顯得有點失色。
餐廳環境一流,中間有個荷花池,美景相伴下進餐更顯高雅。

加上餐廳配備的薑絲,令小籠包的味道跟上一層樓。

但略嫌餐廳的茶葉不夠味道,淡淡的一壺茶顯得有點失色。
  • 成都口水雞
2020-12-16 808 浏览
風味沙拉排骨,表面鋪滿沙拉醬,食落好Juicy,味道咸中帶甜,食落啖啖肉。上海炒年糕,年糕口感煙韌,醬油味道咸香,配料包括有香菇、白菜、豬肉絲、津白。鮮蝦抄手拌麵,鮮蝦抄手皮薄餡多,蝦肉爽口、彈牙,味道鮮甜,麵條口感爽滑,食落好入味。四川夫妻肺片,牛雜食落有咬口,口感厚身,味道麻香十足,配以花生、香蔥食用,味道更加豐富。川味涼皮,涼皮口感寬身,食落好Q彈,容易掛汁,醬汁味道多麻少辣,辣度3.5分。四川酸辣湯,採用大量豆腐、荀絲、木耳、香蔥、冬菇製作,好足料,口感稠身,味道酸辣,辣度2分。上海生煎包,包子底部口感帶脆,麵包口感鬆軟,豬肉餡料肥瘦適中,湯汁飽滿,表面鋪滿經炒製嘅芝麻,食落好香口。准揚三絲春捲,春卷口感酥脆,層層鬆化,餡料好豐富,味道正宗。檸檬蘆薈桂花蜜,蘆薈食落好Juicy,味道清香、酸甜,充滿桂花味道。

• 上海生煎包
  • 檸檬蘆薈桂花蜜
  • 生煎包
  • 四川夫妻肺片
2020-12-09 656 浏览
【特色皇朝小籠包 八色】 HKD118.【瑤柱芙蓉賽螃蟹】 HKD85.【上海外婆紅燒肉】 HKD92.【雪菜黃魚煨麵】 HKD98.相信大家對樂天都唔陌生,特別係招牌八色小籠包。下午茶時段🫖更可享半價優惠。小籠包包括原味、糟溜絲瓜🟢、鵝肝🟤、黑松露⚫️、芝士🟡、蟹粉🟠、蒜香⚪️同川味🔴。由淡味順序食到濃味。每一粒皮薄多汁,而且唔係單單得啲色水,而係每粒味道非常出。相比之下,其他小菜失色、普通好多。特別係煨麵湯底理應整得更稠身😞。賽螃蟹🦀️同紅燒肉比較正常。紅燒肉三分一肥膏,三分二瘦肉,肥瘦比例適中,而且醬汁入味,可惜肉質有點老。整體黎講,黎親都係衝住小籠包而黎😋,其他都唔好太大期望。.📍樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓🚇銅鑼灣站A出口🕑星期一至日 11:30-22:30分店眾多,不能盡列,遍佈港九新界。

【特色皇朝小籠包 八色】 HKD118
【瑤柱芙蓉賽螃蟹】 HKD85
【上海外婆紅燒肉】 HKD92
【雪菜黃魚煨麵】 HKD98

整體黎講,黎親都係衝住小籠包而黎😋,其他都唔好太大期望。
📍樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
🚇銅鑼灣站A出口
🕑星期一至日 11:30-22:30

分店眾多,不能盡列,遍佈港九新界。
2020-11-15 658 浏览
皇朝小籠包🥢造型真系好靚😍 分別系原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香以及川味(辣) 尤其中意鵝肝味小籠包,其鵝肝香扑鼻而來,令人一試愛上!另外店鋪中央系一個水池,上面有蓮花擺設,什有詩意。其他食物都吾錯,尤其系“沙拉骨”,味道濃厚而且多肉🤤

今日去銅鑼灣行街,經過利舞臺廣場見到樂天王朝,食物相望落去好吸引,於是同朋友一齊上去試吓😆餐廳設計係以皇朝theme為主題,成個感覺好高級,中間仲有一個部分係流水設計,好特別!燈光設計偏暗,但用餐位置光線係夠嘅👍🏻鮮蝦豬肉抄手拌麵 ($68)La Mian with Prawn and Pork Dumpling in Hot Chilli Vinaigrette (Dry)- 拌麵一上枱就香氣撲鼻,令人流晒口水- 麵條份量超級多,食都好滿足- 抄手好大件,入面嘅鮮蝦超彈牙爽口,口感超正- 拌麵醬汁好好味,酸酸地又辣辣地,好惹味😋下次再有經樂天皇朝一定會再encore!

鮮蝦豬肉抄手拌麵 ($68)
- 拌麵一上枱就香氣撲鼻,令人流晒口水
- 麵條份量超級多,食都好滿足
- 抄手好大件,入面嘅鮮蝦超彈牙爽口,口感超正
- 拌麵醬汁好好味,酸酸地又辣辣地,好惹味😋

下次再有經樂天皇朝一定會再encore!
鮮蝦豬肉抄手拌麵
2020-10-16
鮮蝦豬肉抄手拌麵
2020-10-31 730 浏览
🥧餐廳最出名的菜式包括有這個八色小籠包,味道包括了原味、黑松露、鵝肝、蟹粉、芝士、川味、蒜香、糟溜絲,每樣一隻,一次滿足過曬我所有的願望!🥰一定要趁熱食,因為有些味道較特別,如放涼了才吃會有一點油膩感。.這生煎包也是一絕,咬開鬆軟熱辣辣的生煎包皮,便能慢慢吸入肉汁,享受著這上海傳統美食!.夫妻肺片帶微辣,非常惹味。菜肉水餃🥟麵不過不失。肉沫四季豆則過鹹,不推薦😖.⭐️性價比:2/5星💰人均:$150港元

⭐️性價比:2/5星
💰人均:$150港元
2020-10-31 723 浏览
一直經過利舞臺都見到八色小籠包🧐今次終於去咗樂天皇朝 試na😍.皇朝酸菜魚🐟嚴選游水生魚🎣食落特別鮮甜嫩滑😋湯底係每日新熬煮嘅魚湯加上古法醃製嘅老壇酸菜👨🏻‍🍳非常開胃😆.特色皇朝小籠包(八色)🥢賣相好靚😍要完全品嘗到八種獨特口味💁🏻‍♀️要先食原味🤍人參💚鵝肝🤎黑松露🖤芝士💛蟹粉🧡蒜香🧄川味❤️皮薄帶少少 Q 彈😗湯汁飽滿,黑松露味香濃😉芝士濃而不膩🧀蟹粉鮮美🦀.酸辣海鮮湯拉麵🍜酸辣海鮮湯惹味香辣🌶拉麵條都掛住滿滿嘅湯汁🤤好好味.蘿蔔絲酥餅🥠酥餅鬆化唔油膩😌包住清甜嘅蘿蔔絲🥕多重層次.香煎豆沙鍋餅❣️外面脆卜卜😝入面係滿滿嘅綿密豆沙餡☺️成個口腔都係紅豆味同蛋香.桂花酒釀丸子🌼淡淡嘅桂花、酒香🍶丸子軟糯.茶🍵清香唔會太濃☺️.小食🥜🌰花生和粟子都係啲入季食物
蘿蔔絲酥餅🥠酥餅鬆化唔油膩😌包住清甜嘅蘿蔔絲🥕多重層次
桂花酒釀丸子🌼淡淡嘅桂花、酒香🍶丸子軟糯
茶🍵清香唔會太濃☺️
小食🥜🌰花生和粟子都係啲入季食物
  • 八色小籠包
  • 特色皇朝小籠包(八色)
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 特色皇朝小籠包
2020-10-20 1080 浏览
趁平日放假,兩點半來歎下午茶,該時段除餐牌主菜甜品外,小籠包、小點、湯品麵食等一律半價,優惠吸引抵食,難怪全場滿座。此店環境闊落光線柔和,宮廷氣派歎下午茶感覺正。點了三款必食之選,樣樣都咁好味。特色皇朝小籠包(八色) $59一籠八色好吸睛,未食已先加分。小籠包皮很簿,一不小心好易篤穿。八種味道包括原味、蒜香、絲瓜、鵝肝、川味、芝士、蟹粉、黑松露,口味各具特式。首選芝士味,少許拉絲效果,趁熱烘烘食為佳。次選蟹粉,雖則蟹黃味不算濃,淡淡蟹粉溶入湯汁確係好味。此外,黑松露一咬散發松露芳香令人難忘。半價食到高水準小籠包好抵。另外枱上有薑絲同醋可自行添加以供個人口喜好。芝麻醬油麥菜 $33雖然菜式簡單,但每次都必定叫,薄薄青瓜片捲住油麥菜,沾上芝麻醬,咬下爽脆非常,芝麻醬的美味令人食唔停口,一碟有九條食得健康清新,以半價食到真係超抵食。龍華素鴨 $34素鵝食得多,素鴨首次食,同樣以豆製品,類似千層豆腐皮。夾起來很軟身,咬落不覺韌。腐皮很索鹵水汁,無論口感和味道與鹵水鴨好相近,做得十分出色,半價真係好抵好抵食。
特色皇朝小籠包(八色) $59
特色皇朝小籠包(八色)
芝麻醬油麥菜 $33
芝麻醬油麥菜
龍華素鴨 $34
龍華素鴨
2020-10-08
特色皇朝小籠包(八色)
芝麻醬油麥菜
龍華素鴨
  • 特色皇朝小籠包
2020-10-19 633 浏览
八色小籠包🌈相信都好出名😂大家都因為Gimmick 試過呢間上海菜🏮今次除左招牌小籠包 試埋其他菜色🥢 感覺都係一般般🤔 相同價位相信有更好的選擇🤪⭐️ 李白醉雞 🐔⭐️ 香辣蒜泥白肉 🥓涼菜味道合格啦👍🏻 雞肉OK嫩滑唔會太肥🍗 可惜花雕酒味唔多唔入味🥂而且唔夠香 好似浸左係面頭而已🤣 蒜泥白肉同樣唔會太多肥肉 🐷 食落好清爽 蒜味點到即止 唔會太辣🌶 幾岩我心水❤️⭐️ 正宗重慶水煮魚 🐟正唔正宗唔係好識分😅 但係魚片數量都OK 肉質唔係特別嫩滑 辣度揀左小辣🔥但係感覺辣得滯 😨 辣度主要來自辣椒油 差咁D麻味 欠缺層次⭐️ 特色皇朝小籠包 🥟黎到招牌菜💕見到好新奇滿懷希望🤣 但係我覺得原味比起其他好食D🤭 蟹粉 🦀芝士 🧀黑松露🍄 鵝肝🦩 既味道都太重 蓋過左湯汁既香濃 唔算太夾🌚 反而 人參淡淡地🎋 而川味 微微辣辣地 更加帶出肉餡既鮮味❤️ 但係佢既皮實在太厚 帶點麵粉味 所以有點失望🙃⭐️ 宮廷驢打滾 🦌好好味的甜點🍬咁多道菜裡面最精緻😚用糯米包住紅豆 煙煙韌韌 好似麻糬咁甜蜜蜜💕 外面沾滿花生粉🥜好似糖不甩咁😋

⭐️ 李白醉雞 🐔
⭐️ 香辣蒜泥白肉 🥓

⭐️ 正宗重慶水煮魚 🐟

⭐️ 特色皇朝小籠包 🥟

⭐️ 宮廷驢打滾 🦌
2020-10-15 516 浏览
座位寬躺,裝修有格調,而且有得獎推薦,所以慕名而來。試了幾個菜式,不過不失,味道尚可,包點及餃子皮略嫌厚了點,未算正宗,與香港其他正宗高級上海菜館比較,有少許被比下去。而且這個價位居然連濕紙巾都欠奉,性價比不高,尤其在疫情期間更不應缺少。服務方面,中規中矩,非繁忙時仍是傳菜代為上菜,雖然服務員整體來說都是有禮及盡力做好的,但仍然不夠主動,例如不會替換甜品碟,距離高級食府還欠一點點!推薦特色甜品:宮廷驢打滾 (紅豆花生卷)
推薦特色甜品:宮廷驢打滾 (紅豆花生卷)
2020-10-11 759 浏览
作為小籠包迷嘅我每次行街見到呢間餐廳嘅小籠包廣告都覺得好吸引 好想嚟朝聖下-今次終於試到呢個八色小籠包 食落仲好有驚喜佢建議我哋由淡至濃味咁食有原味 黑松露味 川辣味 蟹粉味 鵝肝味等等其中我最愛嘅就係鵝肝味同蟹粉味估唔到鵝肝都可以同小籠包咁夾!食落好香最濃味嘅川味辣辣地好惹味 想即刻再encore多幾隻--最後我哋仲叫咗鮑魚炒飯同麵味道都唔錯 不過主要嚟呢度都係想食小籠包呢間銅鑼灣分店都好大間 環境好舒適 服務都幾好 值得再幫襯-味道:4/5服務:4/5抵食:3/5
作為小籠包迷嘅我

抵食:3/5
八色小籠包
鮑魚炒菜
  • 蟹粉小籠包
『50蚊10粒小籠包・半價真係好抵食』樂天皇朝, 𝑪𝒂𝒖𝒔𝒆𝒘𝒂𝒚 𝑩𝒂𝒚⠀⠀話說有一天看到eatigo上某些時段這裡居然有50%off!立即來個即興吃小籠包!⠀眼闊肚窄,點了5樣東西最後兩個冷盤都直接整盤打包回家!⠀那天3pm去到,人超級多,讓我突然發現原來有那麼多不用上班可以平日來吃飯的人 真好!⠀⠀以下為原價⠀・招牌原味小籠包*10隻 $98⠀・花蔬蒸餃*6隻 $55⠀・龍華素鴨 $68⠀・李白醉雞 $85⠀・四川抄手拌麵 $68⠀☞︎︎︎全部食物半價⠀☞︎︎︎加一以原價計算⠀☞︎︎︎茶錢$8/位⠀⠀꧁招牌原味小籠包꧂⠀這個必點,皮薄多汁,好好吃呀⠀唯一投訴就是個頭有點小!(貪心鬼)⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀⠀꧁花蔬蒸餃꧂⠀這個一般,很清淡,⠀但我能吃到一點草青味,⠀所以不太喜歡⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6/10⠀⠀꧁龍華素鴨꧂⠀素鴨滿入味的,⠀醬汁甜甜鹹鹹,⠀是個不錯的開胃菜⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.65/10⠀⠀꧁李白醉雞꧂⠀雞件很滑嫩,⠀酒味堂食沒有很出,⠀反而外賣回家泡多幾個小時酒精,⠀就很入味了!⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.85/10⠀⠀꧁四川抄手拌麵꧂⠀其實這個味道真的很好啊!⠀很惹味!⠀可惜就是不論

眼闊肚窄,點了5樣東西最後兩個冷盤都直接整盤打包回家!⠀

☞︎︎︎全部食物半價⠀
☞︎︎︎加一以原價計算⠀
☞︎︎︎茶錢$8/位⠀

꧁招牌原味小籠包꧂⠀
這個必點,皮薄多汁,好好吃呀⠀
唯一投訴就是個頭有點小!(貪心鬼)⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀

꧁花蔬蒸餃꧂⠀
這個一般,很清淡,⠀
但我能吃到一點草青味,⠀
所以不太喜歡⠀

是個不錯的開胃菜⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.65/10⠀

꧁李白醉雞꧂⠀
雞件很滑嫩,⠀
酒味堂食沒有很出,⠀
反而外賣回家泡多幾個小時酒精,⠀
就很入味了!⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.85/10⠀

꧁四川抄手拌麵꧂⠀
其實這個味道真的很好啊!⠀
很惹味!⠀
可惜就是不論麵還是抄手都有點煮過頭了,沒有了麵應有的嚼勁呢!⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10 (如果沒有煮過頭大概有8分)⠀

🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀
小籠包,醉雞(或許紅油抄手都可以一試⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀
yes⠀
樂天皇朝 (利舞臺廣場)⠀
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓⠀
@dynasty⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_cwb⠀
#168hk_yum⠀