2020-05-25 361 浏览
有两樣嘢都幾難食😂 個红燒肉個皮係好似膠咁 用叉都好難吉入去 個肉就老到好似煮咗好耐咁 好似煲湯啲瘦肉咁 咬到一半要吐返出黎 個干煸四季豆超超超咸。其他就普通 個蘿蔔絲酥餅就幾好食。整体感覺係覺得因爲呢個係平價外賣餐 所以無乜心機煮。 另外就係其實成個餐份量都幾大 同埋可以一次過試幾樣唔同嘅嘢食。
個干煸四季豆超超超咸。
其他就普通 個蘿蔔絲酥餅就幾好食。

整体感覺係覺得因爲呢個係平價外賣餐 所以無乜心機煮。
2020-05-25
外卖自取
午餐
  • 蘿蔔絲酥餅
2020-05-16 368 浏览
All you need is love and food前排朋友話想食上海菜我即刻諗起樂天皇朝個五色小籠包 所以我決定帶佢去食今次分別點左:特色小籠包 李白醉雞 蒜泥白肉 京醬肉絲配薄餅 蟹粉炒飯佢地個特色小籠包都幾得意 一籠入面有幾隻唔同既味我比較喜歡係原味同埋黑松露味多啲 同埋佢塊皮好薄 吉一吉就穿 蟹粉炒飯係足料既 而且食落口係有啖啖既蟹粉香味出哂黎不過美中不足既係個京醬肉絲配薄餅塊薄餅太厚同埋D肉絲有小小油@paradisegrouphkLocation: Causeway BayPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 6/10
All you need is love and food

@paradisegrouphk
Location: Causeway Bay
Yummy (10 is delicious): 6/10
2020-05-13 255 浏览
I came here for a causal dinner on a day off. Heard a lot of good things. The atmosphere is very nice and the design is gorgeous. Service could be better but in Hong Kong what can you expect. Do the tasting platter do dumpling and then get an extra tray of the ones you like is how I recommenced it. A bit more expensive than I expected but happy to pay for a meal such as it once in a while. Fun night and place overall. Pan fried buns were disappointing.
2020-05-07
  • 特色皇朝小籠包
  • 小籠包
  • 原味小籠包
  • 菠蘿咕嚕肉
2020-05-09 308 浏览
宮廷晚宴.....樂天皇朝 在樂天皇朝用餐,可令你尤如置身中國古代宮廷,你可以一面享受餐廳華麗,富麗堂皇的內部裝修,一面享受中國北方及南方的經典美食。 今天趁着假期的空檔,便和家人到銅鑼灣利舞台廣場6樓的樂天皇朝用膳。樂天皇朝坐落於利舞台6樓,佔地一整層,地方十分寬敞,大堂設有一大張圓形梳供客人等位。餐廳用餐的地方可分為兩區,除了室內的地方外,還有半露天的地方,可讓客人一面用餐,一面外望玻璃窗外銅鑼灣的景色,很是不錯啊! 我們選擇了坐在室內的地方,因為我每次總是被那,富麗堂皇的宮廷裝修及那特製的宮廷吊燈所吸引。設計師以現代手法演繹古代宮廷風格,手法絕不老土。我們一走進餐廳,便見到師傅隔着玻璃窗為我們製作上海包點。師傅手勢熟練,廚房清潔衛生。我們被安排坐在蓮花池旁邊的廂座,這兒的座位很寬敞廂座的靠背甚高可作屏風之用。 我們坐下不久,服務員便送上香茶,雖然這是例牌的茶水,但是茶葉氣味香濃,香茶用銅壺盛着,曉有風味。我們點了上海風味醬鴨、李白醉雞、酸菜魚、原味小籠包、蒜香排骨拉麵及豆沙鍋餅。 首先來的是李白醉雞,這個前
宮廷晚宴.....樂天皇朝

首先來的是李白醉雞,這個前菜用了雞髀部份,雞肉柔滑,皮下脂肪不多,雞皮帶點爽口,雞肉有淡淡的酒香味,但略嫌份量不多。(85元)

跟着來的是風味醬鴨,醬鴨質地介乎燒鴨與臘鴨之間,肉質較乾身,味道濃郁,我甚是喜愛。(58元)

小籠包我點了原味的,我始終認為原的小籠包最好吃。小籠包皮薄,內裏有汁料流出來。伴以醋及生薑絲也很好吃。(62元)

跟着來的是酸菜魚,嘩!好大盆啊!盤子像個花盆那般大,份量也超多啊!雖然我吃不出是什麼種類的魚,但魚肉柔滑十分大片, 盤子裏除了酸菜外,裏面的粗粉絲特別爽口,我甚是喜愛。酸菜魚內有新鮮的糊椒串,我把胡椒粒咬下去,有少少麻麻香香的感覺,很有趣。我們三人每人各分得有四、五大碗,真是抵吃啊! (原價$228現優惠價$198)

這兒的蒜香排骨拉麵,也很好吃。排骨炸得鬆鬆軟軟,又夠厚身,咬落有彈性,味道也調得剛好,我男朋友十分喜愛,但略嫌麵量不多。(78元)

我的死黨是個紅豆黐,所以我們也叫來豆沙鍋餅,我見他吃完一片又一片,甚是滋味,她還說這兒的豆沙鍋餅,比起元朗形點站的上海店,製作的更勝一籌,好吃好吃。(55元)

總的來說,樂天皇朝,地方環境超佳,地點方便,是朋友飯聚的好地方。
2020-05-04 674 浏览
見上網訂位有特價,咁啱今日放工晏左,差唔多夜晚八點半。因為疫情同埋咁夜嘅關係,已經冇人等位。但入到去見到都仲有好多人,可以見到呢度都幾受歡迎!餐廳裝修好有中國特色,我哋安排坐咗喺一張四人枱,坐得都幾舒服。我哋叫咗➡️ 特色皇朝小籠包,呢個八隻色嘅小籠包係呢度嘅招牌菜,我哋根據餐廳推介嘅先後次序嚟食,由最淡味食到最濃味嘅川味。當中黑松露味同埋川味最特別,湯汁都好多,食過一定返尋味!➡️ 正宗重慶水煮魚估唔到魚嘅份量好多,入面仲有寛粉索晒啲湯汁,我哋兩個人食都好足夠。湯底啲花椒都幾麻味,食落辣辣地好開胃!➡️ 成都口水雞雞肉好嫩滑,好重酒味,除咗食呢度個小籠包,呢個口水雞一定都唔可以錯過!➡️ 宮廷驢打滾係北京嘅民間小食,外皮係用糯米做,捲起紅豆餡,就成為呢個滿族嘅宮廷美食,食落好似糯米糍,推介!樂天皇朝地址📍: 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️ 正宗重慶水煮魚

抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-04-17
  • 宮廷驢打滾
2020-05-02 456 浏览
很久以前已食過呢間的彩色小籠包,今次見某app有半價,可以唔理價錢盡情叫野食。原味小籠包 - 皮夠薄,肉夠多汁新鮮,好味。稍嫌薑絲無乜味。擔擔麵 - 味道還可,唔算太辣,但無肉同無乜花生醬料層次感欠奉。酸辣湯 - 一入口好酸,酸同辣嘅味好似分開咁,料就正常但味道怪怪的。三絲春卷 - 熱辣辣,脆扑扑,應該係即炸,這個唔錯。紅油抄手 - 辣度適中,夠香,皮又滑,都唔錯。總的來說,整體質素唔錯,小籠包尤其好味,半價認真抵食。

三絲春卷 - 熱辣辣,脆扑扑,應該係即炸,這個唔錯。

紅油抄手 - 辣度適中,夠香,皮又滑,都唔錯。

總的來說,整體質素唔錯,小籠包尤其好味,半價認真抵食。
用餐优惠
優惠券
舊同事由外地回來,還有幾日便要離港,趁有空檔便相約食晏,原本想去他舊居附近一間懷舊西餐廳,可惜原來早已成為歷史,所以我便提議到附近另一間環境寛敞,價錢合理的上海菜館 ~ 樂天皇朝。菜館佔據利舞臺廣場6樓全層,大堂設有一大張圓型梳化供客人邊坐邊等位,進入門口的左手邊是製作小籠包的廚房, 客人可透過大玻璃窗看廚帥包小籠包的技藝,而另一邊便是偌大的堂座區,充滿中國古都風格,配合略暗的燈光,營造出獨特的氣派。蔥花皮蛋豆腐 $55皮蛋咬落爽口,有少少糖心;凉拌豆腐味道清甜,食落透心涼,配合濃濃醬汁更為入味李白醉雞 $85又是一道凉盤,同桌的人吃得較健康,所以特別點了較少肥膏的雞胸部份。雞肉滲透著那陣陣花雕酒香味簡直叫人著迷,雞肉嫩滑,咬落啖啖肉,好正。糖醋魚片 $90顏色亮麗的青椒及橙橙紅紅的醬汁,紅紅綠綠十分醒神;大大片菠蘿加上酸酸甜甜的醬汁,十分神胃。炸魚柳片皮醬薄,肉質雪白嫩滑,質素不俗。上海生煎包 $42造型豐滿 ,底部煎得香脆,餡料肉汁亦夠豐富,皮厚 , 食落有質感 ,整體不油膩 特色皇朝小籠包 (8隻) $118  最記掛這款小籠包,一籠有八款不同味道 :  原味、人蔘、蟹粉、鵝肝、
蔥花皮蛋豆腐
蔥花皮蛋豆腐 $55
李白醉雞 $85
糖醋魚片
糖醋魚片 $90
上海生煎包

上海生煎包 $42

特色皇朝小籠包 (8隻) $118
最記掛這款小籠包,一籠有八款不同味道 :  原味、人蔘、蟹粉、鵝肝、黑松露、川味、芝士、蒜香;以不同顏色區分;小籠包標榜每粒25克、18摺、粒粒飽滿、大細均等,湯汁甜而不膩。

因為想試食全部味道,所以上次和朋友每人叫了一籠獨亨。今次亦是為了這籠包而來,但是因為要留肚試其他美食,相對便沒有像上一次般瘋狂將整整一籠住肚裏送。

點少少醋,趁熱食,湯汁在口中回蕩,餡肉濕潤多汁,皮薄、口感Q彈,仍是一貫地有水準,我覺得全部都好味,最愛蟹粉、川味、黑松露、人蔘,粒粒味道鮮明特出。

傾下講下,不經不覺已坐到三點幾,下午茶時段亦已開始,若然下次再來, 我應該會選下午茶時段, 因為優惠低至5折,相對更抵食。

小食 $ 24

茶 $7/位
小食

2020-01-22
糖醋魚片
  • 蔥花皮蛋豆腐
2020-04-24 391 浏览
位於銅鑼灣利舞臺,環境優雅,適合朋友聊天新加坡遠洋而來的上海料理,因此味道與正宗口味,有點差距小籠包方面,個人喜歡原味,整體不俗小黃花魚,價格略為昂貴,每條$108,香脆但偏咸黃花魚湯,味道很好,值得一試蘿蔔絲酥餅,淡而無味,廚師可能忘記調味芝麻醬生菜,健康素食,全靠日式芝麻醬調味蒜泯白肉,可能在雪櫃有點時間,所以肉質有點硬,汁醬多點,更為合適酒釀丸子,丸子有點「生」,太稠蘆薈桂花蜜,這個不錯,有開胃感覺下午茶有半價折扣,因此非常優惠
位於銅鑼灣利舞臺,環境優雅,適合朋友聊天

新加坡遠洋而來的上海料理,因此味道與正宗口味,有點差距

小籠包方面,個人喜歡原味,整體不俗

小黃花魚,價格略為昂貴,每條$108,香脆但偏咸

黃花魚湯,味道很好,值得一試

蘿蔔絲酥餅,淡而無味,廚師可能忘記調味

芝麻醬生菜,健康素食,全靠日式芝麻醬調味

酒釀丸子,丸子有點「生」,太稠

蘆薈桂花蜜,這個不錯,有開胃感覺

下午茶有半價折扣,因此非常優惠
2020-04-23 182 浏览
今日自己一個人嚟樂天餐廳到試下,自己第一次嚟, 同埋呢幾排都冇乜胃口咁就想食下啲辣辣哋嘅麵,咁我就叫咗一個擔擔麵嚟食, 呢個擔擔麵你想像之中辣,但係如果落多啲花生碎就更加好。 可以令到個湯更加出。 不過整體上我覺得都ok嘅可以接受。
2020-04-14 223 浏览
銅鑼灣分店 地方夠大 環境氣氛好 所有分店最推薦👍🏿8色小籠包 不過不失 皮薄入面多汁 而且有唔同口味 自己可以揀選 鍾意嘅口味吃 像真度都唔錯 我個人就一半人參味道 (長輩好愛人參) 水煮牛肉份量好大 而且夠辣 鍾意吃辣嘅朋友會好鍾意 不過牛肉嘅份量真係唔多 😑 碗大 湯多 牛肉少 備料都唔多 牛肉處理得唔錯 如果多啲就好啦 涼拌海蜇片冰冰涼涼 酸酸嘅開胃菜 做得唔錯 而去海蜇片都大塊 爽口 推薦炸饅頭饅頭夠脆 而去唔油 內部 鬆軟有彈性 而且份量適中 3個啱啱好 熱辣辣點埋煉奶 真係好懷念 細細個好鍾意吃 瑤柱蛋白份量夠多 而且好嫩滑 啱曬一家大細吃 味道都夠清 送飯一流 而去三碟好靚呀
銅鑼灣分店 地方夠大
環境氣氛好 所有分店最推薦👍🏿

8色小籠包

水煮牛肉

涼拌海蜇片

炸饅頭

瑤柱蛋白

2020-03-30 3882 浏览
以前都有在旺角食過這間七色小籠包店,今次第一次來到位於銅鑼灣的這間分店,店內的裝修跟旺角的完全不同,感覺很grand!一進餐廳便看到有一個大水池在中間,很有中國風後院的感覺!餐牌上有多款食物可以選擇。李白醉雞,這裡的醉雞很入味,雞肉有重重的花雕酒味,肉質嫩滑,份量都幾多!特色皇朝小籠包,這款七彩顏色的小籠包是這間店出名的菜式,看見籠內有七彩顏色的包令人十分快樂,各款顏色也有各款味道,包括有原味、人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味。枱上也有一張教你順序吃的食法。而當中黑松露味、蒜香和川味最為惹味!這裡的小籠包皮薄餡靚,湯汁也很多,令人回味!上海外婆紅燒肉,這款紅燒肉味道濃郁,醬汁帶有少少甜味,用黎送飯一流!肉和肥膏的分配剛剛好,雖然吃一舊也會覺得膩,但間唔中試一下這款出名的上海菜也是不錯的選擇!揚州炒飯,這裡的炒飯炒得很乾身,飯粒很分明,蝦肉也很多,十分足料!皇朝酸菜魚,沒有想過這裡的酸菜魚份量很多,可以足夠4人食用!魚片很薄切,魚肉嫩滑,基本上也沒有骨!湯底夠酸,花椒令湯底起了麻味,令人食得過癮。碗內除了有魚片,也有很多酸菜、蒿筍、薯粉,跟飯一齊食特別惹味開胃!能夠在這裡高貴的
餐牌上有多款食物可以選擇。
上海外婆紅燒肉
揚州炒飯
皇朝酸菜魚

能夠在這裡高貴的環境下用餐,令人吃得愉快,有機會會再黎!
2020-03-26
皇朝酸菜魚
2020-03-27 268 浏览
想搵個闊落點的中菜餐廳食飯,於是來了樂天皇朝,氣氛高級之餘又衛生,餐廳的空間大,不會坐得很近,食都食得安心!兩個人食的我們叫了很多菜式,最先來的食炸饅頭,香噴噴熱辣辣而且價錢不貴,3個的份量剛剛好,也沒有油益味~之後的賽螃蟹超好味!!!半熟蛋與螃蟹肉混合得剛好,加上小許的醋,口感與味道都一流。鍋貼也是我推介的菜式,熱熱的湯汁與脆脆的餃子皮實在想一個人吃3隻!小籠包方面,8色小籠包絕對是他們的主打菜式。一上台實在太吸睛,8個顏色十分美觀,但我最喜歡的還是原味的小籠包哈哈!另一個十分喜歡的菜式是酸菜魚!湯底夠酸,微微帶點麻,而份量也十足,魚肉十分滑,更附有很多粉絲與萵筍!吃了一大堆還要在最後叫了甜品,一個是檸檬蘆薈,另一個是。蘆薈有點太甜,而檸檬不太夠酸。但豆沙窩餅十分出色,熱辣辣上台,好吃到爆!

吃了一大堆還要在最後叫了甜品,一個是檸檬蘆薈,另一個是。
蘆薈有點太甜,而檸檬不太夠酸。

但豆沙窩餅十分出色,熱辣辣上台,好吃到爆!
2020-03-26
庆祝纪念
纪念日
  • 酸菜魚
  • 賽螃蟹
  • 豆沙窩餅
2020-03-19 596 浏览
今晚帶爸爸食中菜,位於銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓的【樂天皇朝】,呢到既裝修好靚,好有特色,中間位置用荷花池設計及擺設,個環境感覺好舒服。職員仲好Nice,介紹特色飲品及招牌菜色比我地選擇。多款菜色,令我地樣樣都好想食,最後我地揀咗6款美食 + 1款甜品。一定要食既當然係招牌小籠包啦,因為有8款唔同口味,所以我地選擇👇🏻👇🏻👑皇朝小籠包(八色)👑原味(白)、川菜(紅)、蒜香(灰)、芝士🧀(黃)、人參(綠)、蟹粉🦀(橙)、鵝肝(啡)、黑松露(黑)。8款小籠包都係皮薄餡靚,滿滿既湯汁,各有不同味道既口感。我個人比較愛黑松露,味道特別香濃。🦀蟹粉小籠包仲令我感到有海洋氣息。🧀芝士小籠包口味特別。8款小籠包各有特色,仲一試愛上,味道非凡。💎撈拌海中寶酸酸辣辣好開胃,前菜食佢就最啱,香濃既汁伴勁爽口又夠彈牙既海蜇,又厚切又好大碟,伴有青瓜絲🥒及4隻爽脆蝦仁🦐🐠椒鹽小黃魚(1條)香脆小黃魚,煎到金光色,外皮香脆,內裡滑溜既嫩肉,一個人可以食哂一條,特別之處仲要用刀叉🍴食先感到津津有味😋🦀瑤柱芙蓉賽螃蟹香滑既蛋白配合鮮甜既蟹肉,中間有隻好大隻既流心蛋🥚,同香醋混合一齊食,真係好好食呀🤤🦐蝦仁酸

👑皇朝小籠包(八色)👑

🦐蝦仁酸辣湯
香味濃郁,又好足料既酸辣湯,仲有一隻隻既蝦仁🦐。睇見就令雙眼發光🤩,又酸又辣,非常惹味,湯係嘴內徘徊,令人非常回味,超級好飲。

🍜四川抄手拌麵
香辣拌麵配上4大隻嫩滑🥟豬肉餃子,皮薄多餡料,辣味令到有種不一樣既感覺,爽口拌麵配合辣汁🌶,非常惹味。

🍡擂沙湯圓
4大粒芝麻味擂沙湯圓,個粉皮好彈牙仲好煙煙韌韌,味道唔太甜,仲好好味🤤🤤🤤
👑皇朝小籠包(八色)
2020-03-19
👑皇朝小籠包(八色)
  • 蝦仁酸辣湯
  • 四川抄手拌麵
  • 擂沙湯圓
2020-03-19 169 浏览
果然係小籠包出名,試曬8款都幾好食,我自己覺得最好食係原味同川味!川味令到個小籠包食落無咁油膩,但又唔會太辣,好味!蟹粉同黑松露都幾好食,其實每款都幾好,幾有新鮮感,唔會話難食。8個小籠包上枱時幾籠都無穿!不過其他菜式就麻麻地,連點心麵食都好失望個醉雞真係好麻麻,個雞無乜味,根本唔入味雞湯麵個湯好咸,麵又太淋松子鮮果桂魚,張相真係令人好想食㗎!但實物真係好失望,味道真係好麻麻豆沙窩餅都唔係咁好食反而羅漢果茶仲好飲都係食返小龍包算啦

不過其他菜式就麻麻地,連點心麵食都好失望

個醉雞真係好麻麻,個雞無乜味,根本唔入味

雞湯麵個湯好咸,麵又太淋

豆沙窩餅都唔係咁好食

反而羅漢果茶仲好飲

都係食返小龍包算啦

2020-03-16 283 浏览
不時都會想念上海菜北京菜,這天相約媽媽陪我到銅鑼灣買東西,之後就請她去樂天王朝吃晚飯!母親都很喜歡吃小籠包!喜歡這裡的菜色,都不會很大很大碟,二人吃也可以點多幾款!芝麻醬油麥菜好香好濃郁的芝麻醬,油麥菜是涼涼的,爽到不得了,又多汁無渣,超開胃的前菜!四川夫妻肺片吃過味道清新的冷盤油麥菜,吃這個又特別合適!很香椒麻味,牛肚軟稔適中,牛𦟌有咬口,很惹味停不下來的菜色!李白醉雞酒味芬芳,雞肉又好嫩,調味非常好,很推薦這個!來到這裡必定要吃這裡的小籠包,口味多是特色!即點即蒸!我們這次點了川味小籠包,所有口味都可以點6粒或者10粒。皮薄多汁,川味不會太辣,所以不會搶掉肉的鮮味!木樨肉炒拉麵有肉碎和木耳絲的拉麵,拉麵煙煙韌韌。我們兩個女人最後還點了兩個甜點才滿足!宮廷驢打滾和桂花酒釀丸子!喜歡吃糯米糍也會喜歡吃驢打滾,有紅豆餡,外面還有花生粉,好香!

喜歡這裡的菜色,都不會很大很大碟,二人吃也可以點多幾款!
芝麻醬油麥菜

四川夫妻肺片
李白醉雞

酒味芬芳,雞肉又好嫩,調味非常好,很推薦這個!
皮薄多汁,川味不會太辣,所以不會搶掉肉的鮮味!

木樨肉炒拉麵

有肉碎和木耳絲的拉麵,拉麵煙煙韌韌。
我們兩個女人最後還點了兩個甜點才滿足!
宮廷驢打滾和桂花酒釀丸子!

2020-03-03
  • 李白醉雞