2023-12-16
作為將軍澳友, 之前行出行入東港城都留意到呢間新拉麵店最近東港城好多餐廳都結業, 見有新店開, 都應該要去試一試, 支持一下呢間鋪頭非常特別, 6點左右, 裡面明明有空枱, 搭枱用既中央大枱亦有位但偏偏要客人係出面排長龍, 大家都問點解有空位但唔入得?呢位店員哥哥非常無禮貌, 話總之有空位都唔入得, 佢要每5-10分鐘先比入一枱呢間麵店既入客制度咁特別, 我都好難評價, 係唔係想大家幫佢製造好多人排隊食既表象?大家都有追問點解要外面等, 哥哥仔就補充話而家鋪頭出餐慢, 怕大家入座先會等得耐先有得食。呢個係咩理論? 出餐慢還出餐慢, 咁咪大家點完餐慢慢坐係度等你出, 點解要外面企係度等?係鋪頭內有大量吉位既情況下等左20分鐘, 終於成功入座。拉麵定價幾高, 一碗麵$128, 我再加左個餃子$25, 加埋一就盛惠$168我落單後都唔知夠唔夠半分鐘, 碟餃子已經上枱咁大家都估到, 好明顯係一早煎定晒, 咁樣出餐我以為食緊放題一咬落口, 果然係凍既....連「暖」都唔能夠形容, 係「凍」到底你煎好左放左幾耐? 我唔敢講其他麵店都係即刻煎, 但起碼咬入口都會係熱萬眾期待既「秘制雞白湯拉麵」到場其
但偏偏要客人係出面排長龍, 大家都問點解有空位但唔入得?
係鋪頭內有大量吉位既情況下等左20分鐘, 終於成功入座。
我落單後都唔知夠唔夠半分鐘, 碟餃子已經上枱
萬眾期待既「秘制雞白湯拉麵」到場
其實出餐一D都唔慢, 正常10分鐘左右, 唔明白點解要門口既店員製造人龍
碗麵外觀上其實幾高分, 根據餐廳說明, 裡面有雞肉、鴨肉、豬肉, D肉大家見到都係粉紅色, 色水係靚既
我自己食拉麵既習慣, 一定係飲啖湯先
一飲入口, 湯質係OK 幾厚身, 做到「濃湯」既口感, 可惜味道只有咸味, 死咸既味
隻蛋正常, 雞叉燒同豬叉燒係幾瘦既部位, 都幾易咬開, 但肉本身無味, 完全無味。
至於鴨肉, 其實係一D類似鴨胸咁既肉片, 就係普通出面買10蚊一大條煙鴨胸果隻味。
麵身我揀左普通, 口感係可以, 但我個麵有好多條重完全痴埋一齊好似未煮透咁, 呢度扣D分
整體而言, 雖然係商場店, 但埋單成170蚊 (1個人)既拉麵店...味道無特別, 有空位但強迫排隊既感受非常差
店員服務無禮貌, 成堆後生店員自己圍爐吹水傾計非常大聲
明明落單係自己落 (QR code), 水自己倒 (枱面有水有杯), 排隊體驗又差, 店員又自己圍爐大聲吹水, 食物重要係凍既
你好唔好意思收人加一呀? 我就唔多好意思再幫襯....亦唔多好意思叫人幫襯。