作為將軍澳友, 之前行出行入東港城都留意到呢間新拉麵店最近東港城好多餐廳都結業, 見有新店開, 都應該要去試一試, 支持一下呢間鋪頭非常特別, 6點左右, 裡面明明有空枱, 搭枱用既中央大枱亦有位但偏偏要客人係出面排長龍, 大家都問點解有空位但唔入得?呢位店員哥哥非常無禮貌, 話總之有空位都唔入得, 佢要每5-10分鐘先比入一枱呢間麵店既入客制度咁特別, 我都好難評價, 係唔係想大家幫佢製造好多人排隊食既表象?大家都有追問點解要外面等, 哥哥仔就補充話而家鋪頭出餐慢, 怕大家入座先會等得耐先有得食。呢個係咩理論? 出餐慢還出餐慢, 咁咪大家點完餐慢慢坐係度等你出, 點解要外面企係度等?係鋪頭內有大量吉位既情況下等左20分鐘, 終於成功入座。拉麵定價幾高, 一碗麵$128, 我再加左個餃子$25, 加埋一就盛惠$168我落單後都唔知夠唔夠半分鐘, 碟餃子已經上枱咁大家都估到, 好明顯係一早煎定晒, 咁樣出餐我以為食緊放題一咬落口, 果然係凍既....連「暖」都唔能夠形容, 係「凍」到底你煎好左放左幾耐? 我唔敢講其他麵店都係即刻煎, 但起碼咬入口都會係熱萬眾期待既「秘制雞白湯拉麵」到場其
作為將軍澳友, 之前行出行入東港城都留意到呢間新拉麵店

但偏偏要客人係出面排長龍, 大家都問點解有空位但唔入得?

係鋪頭內有大量吉位既情況下等左20分鐘, 終於成功入座。

我落單後都唔知夠唔夠半分鐘, 碟餃子已經上枱

萬眾期待既「秘制雞白湯拉麵」到場
其實出餐一D都唔慢, 正常10分鐘左右, 唔明白點解要門口既店員製造人龍
碗麵外觀上其實幾高分, 根據餐廳說明, 裡面有雞肉、鴨肉、豬肉, D肉大家見到都係粉紅色, 色水係靚既
我自己食拉麵既習慣, 一定係飲啖湯先
一飲入口, 湯質係OK 幾厚身, 做到「濃湯」既口感, 可惜味道只有咸味, 死咸既味
隻蛋正常, 雞叉燒同豬叉燒係幾瘦既部位, 都幾易咬開, 但肉本身無味, 完全無味。
至於鴨肉, 其實係一D類似鴨胸咁既肉片, 就係普通出面買10蚊一大條煙鴨胸果隻味。
麵身我揀左普通, 口感係可以, 但我個麵有好多條重完全痴埋一齊好似未煮透咁, 呢度扣D分

整體而言, 雖然係商場店, 但埋單成170蚊 (1個人)既拉麵店...味道無特別, 有空位但強迫排隊既感受非常差
店員服務無禮貌, 成堆後生店員自己圍爐吹水傾計非常大聲
明明落單係自己落 (QR code), 水自己倒 (枱面有水有杯), 排隊體驗又差, 店員又自己圍爐大聲吹水, 食物重要係凍既

你好唔好意思收人加一呀? 我就唔多好意思再幫襯....亦唔多好意思叫人幫襯。
2023-12-16
2023-12-04 359 浏览
咁有香港特色嘅拉麵店,身為拉麵愛好者嘅我,一定要幫襯啦,因為新開張關係要排隊,一個人都排好耐。但我望到店舖入邊有好多空位,店員寧願傾偈都唔放人入嚟!搞到出邊好多人排隊,入邊有好多空位,都唔知係唔係銷售伎倆,喺門口出邊睇落多人啲,吸引顧客,希望老闆可以認真正視呢個問題!首先,講吓衛生問題,啲杯超多油,好似未洗乾淨咁!一裝水落個杯度,啲油浮晒喺水面!非常嘔心。搞到我唔夠膽飲水。(第二第三次去就冇咗呢個問題,應該改善咗)呢間拉麵店舖嘅湯底好多都採用香港特色味道,我當然唔會放過,試晒三隻最特別嘅湯底啦。(小弟我分別食過三次,排過三次隊,集齊晒先出呢一篇食評)算係咁啦慢煮好多個鐘嘅白雞湯拉麵!非常好味!比得上日本銀座拉麵!(當然爭少少啦)湯底唔算非常「傑」,但非常濃郁雞湯!一淡入魂!非常出色!而配料一啲都唔手軟,有竹筍,半隻非常流心嘅糖心蛋,青蔥,洋蔥,慢煮雞胸,鴨胸,叉燒。應有盡有!而麵底方面,我都係揀返幼身嘅拉麵。都算爽口!同場加映煎餃子,普普通通。冇特別,可以唔使加錢食。第二次到訪,我就試咗呢個花雕醉雞湯拉麵,個湯底有少少鹼水味。但依然都食得到酒香。唔錯唔錯。呢嚿慢煮雞肉食到想講粗口!難食

真熬雞白湯拉麵

而麵底方面,我都係揀返幼身嘅拉麵。都算爽口!
煎餃子

同場加映煎餃子,普普通通。冇特別,可以唔使加錢食。

花雕醉雞湯拉麵

呢嚿慢煮雞肉食到想講粗口!
難食到⋯明明第一次係好正常,冇特別。但係第二次嚟呢度食竟然食到好大陣鹼水味。唔知係咪呢塊慢煮雞肉,搞到個湯底都好重鹼水味?我吞都唔夠膽吞,嘔返出嚟,其他配料都同第一次差唔多。
濃厚胡椒豚肚湯拉麵

第三碗胡椒豚肚湯拉麵,非常重港式味道,胡椒味非常濃郁,而且唔辣,豬肚份量非常多,絕不手軟!慢煮叉燒三次嚟講,今次最好食,而個糖心蛋都非常好,湯底超好飲,今次我飲晒啲湯(因為真係好似飲緊胡椒豬肚湯咁)超好飲!

總括嚟講我覺得呢間樂麵水平非常不穩定,一時好好食,一時好難食,真係要睇彩數。

完。
午餐
真熬雞白湯拉麵
煎餃子
花雕醉雞湯拉麵
濃厚胡椒豚肚湯拉麵
2023-12-04 189 浏览
🔹真熬雞白湯特盛🔹芫茜拉麵▪️覺得唔錯呀,拉麵湯底叫左淡麗,唔膩,亦唔覺太咸,又有香既雞湯味。揀左藜麥麵,幾彈呀。肉切得夠薄~▪️芫茜湯好有香茜魚既感覺,連麵底都係芫茜覺,我鐘意呀~🧔🏻服務好好,店員好有禮貌,仲要問有咩要改善,又同食客傾計講笑(好耐無見過咁既親民服務😌)💬同oxxx rxxx既葵芳 店comments有d唔相符喎🤔▫️anywayz 下次想試佢個醉雞湯底,但店員話佢唔係藥材果種濃,係淡香,我就係鐘意淡香,想試埋炸池魚同秋葵😝♦️如果問我有咩要改善,我會話如果幫襯完蓋印,可唔可以唔係逐次消費計,以滿幾多金額可以蓋1 個印好d~
🔹真熬雞白湯特盛
🔹芫茜拉麵

▪️芫茜湯好有香茜魚既感覺,連麵底都係芫茜覺,我鐘意呀~