2023-07-29 60 浏览
星期五下午近5點在新都會,想起朋友曾推介這間的湯麵,便入內試試。裝潢好似係日式拉麵店。服務不合格,放筷子的盒是空的,這段時間應該是較少客的,一般食店都會趁此段時間補充餐具及調味料,而且那個盒內有一些碎物,應該都有一段時間沒有認真清潔,當我通知服務員沒有筷子,服務員也只是直接加筷子入盒內,但枱面及其他地方也是乾淨的。沒有下午茶,選擇不多,價格略貴。食材質量佳,白雞湯底濃沃,稍鹹,麵底有咬口不錯,下單紙麵底可選擇軟、適中或硬,豚肉片滑嫩有脂肪但不覺肥膩。入店時見接受付款方式多樣化,包括了多種電子支付系統,但結單時聲稱不接受我的選擇,若不接受應在展示貼中駐明。
2023-07-28
2023-07-28 54 浏览
呢道日本雞油豚角炒飯讓人驚艷不已。炒飯本身就是一道要有廚藝技術先做到咁好食,而這道炒飯加入了豬肉和雞油,令到炒飯更香,讓佢既口味更加豐富。炒飯的口感非常綿密,豬肉和雞油的香氣深入炒飯中,讓成個味道更加濃郁。配合上京蔥的清香和蛋的美味,已經讓這炒飯好完美。💙接下來想講是京蔥薑油手撕元氣雞,本身是一道非常傳統的中國菜品,但是在呢間日式餐廳入面,做得非常的好。雞肉非常嫩,入口即化,而且配上京蔥和薑油,讓整體味道都清新和爽口🩶🩵椒鹽唐揚日本池魚是一道讓我吃到哇一聲。池魚本身就是一種非常脆嫩的食材,而椒鹽既調味更是讓池魚的味道更加突出。呢道小食,一食就停不下💜🤍最後講是鰹魚雞白湯,相對拉麵湯底既口味來講較為清淡,但就是這種清清地口味,讓人吃得好舒服,鰹魚和雞肉的口感非常的柔軟,配合上清淡的湯汁,完全達到一定水準🩵
2023-07-28 37 浏览
今晚媽咪休息唔煮飯,全家一齊出去食!我就推介屋企人去呢間葵芳拉麵店「樂麵」!之前同朋友食過一次,都覺得幾唔錯😆我同媽咪就分別叫咗一個<鰹魚雞白湯拉麵>同<花雕醉雞湯拉麵>!兩個湯底都好濃郁,如果唔鍾意就香味就可以建議叫鰹魚雞白湯,如果想有少少酒香味就可以叫花雕醉雞!肉類方面,無論係雞肉、豚肉同埋鴨肉都非常之入味!幾高質素嘅拉麵選擇!而爸爸麻麻哋食拉麵就叫咗呢個<日本雞油豚角炒飯>,炒飯金黃色,炒到乾身,好香雞油味,仲有啲豚肉,整體嚟講唔錯!我哋仲叫咗一個小食麻香胡椒豚肚絲,呢個胡椒豚肚絲煙煙韌韌,好香麻油味同埋有少少辣辣地,全家都好鍾意!
2023-07-27 37 浏览
住葵芳既朋友帶左我地幾個去新都會,話有間新開既拉麵好有趣之餘好好食,估唔到真係咁出色💕我地三個咁啱就可以試嗮依家鋪頭有既三種拉麵💮真熬雞白湯湯底真係勁濃,有好重既肉味😭麵底我揀左比較硬身,但係都索滿嗮湯汁😍比較少見拉麵除左豬肉仲有鴨肉同雞肉😎意外地幾夾個拉麵💮花雕醉雞湯試左朋友一啖湯😏湯汁同樣濃郁之餘,帶有好香既雞味同花雕味😋味道好有層次💮鰹魚雞白湯 朋友既鰹魚雞白湯同我個真熬雞白湯相比,額外多左鰹魚獨有既魚香味😚味道多左個層次😙鍾意鰹魚湯既人會好欣賞呢款拉麵整體黎講三個湯底各有特色,而且可以客製化既嘢好多,麵底都有兩個選擇,座位上係吧檯,好啱我地呢啲想專心享受美食既人,係值得特登入葵芳試既拉麵總評價:4.5/5
💮真熬雞白湯
💮花雕醉雞湯
💮鰹魚雞白湯
總評價:4.5/5
放lunch同同事諗咗勁耐都唔知食乜好,一於就試吓呢間聽朋友講幾正嘅拉麵先🤪食完覺得CP值超高😍❣️🍜日本雞油豚角炒飯呢個炒飯份量都多,炒飯口感香氣四溢,米飯帶有微微的彈性,雞肉和豬肉的口感鮮嫩多汁,配合蔥花增添了層次感,整體口感豐富濃郁,令人回味無窮❣️🍜椒鹽唐揚日本池魚食落口感酥脆爽口,外層裹上了鹽和胡椒調味的麵粉,使池魚肉質鮮嫩的口感更加突出。炸完既椒鹽唐揚日本池魚香氣十分誘人,令人食指大動,一舊接一舊🤣😍🍜真贅雞白湯裏面有豚肉鴨肉同雞肉,仲有醬油糖心蛋❣️份量都算多,面有得選擇種類同軟硬度。湯底好濃郁,原來個湯底係用雞殼同雞腳煲足八個鐘,唔怪得咁濃啦❣️😍🍜花雕醉雞湯同事好鍾意呢個花雕醉雞湯,佢平時勁鍾意花雕類既野,個湯底佢好快就飲晒🤣有得揀雙重花雕酒定三重花雕酒🤭咁特別嘅味道值得一試啊😊
🍜日本雞油豚角炒飯
🍜椒鹽唐揚日本池魚
🍜真贅雞白湯
🍜花雕醉雞湯
2023-07-25 76 浏览
呢間拉麵店似係新開,環境好企理,好有小店嗰種溫馨既感覺😹😹😹店員推介我地叫鋪頭招牌既真熬雞白湯拉麵🐥招牌果然係招牌😸湯底濃郁味道有層次之外,作為配料既溏心蛋同各種肉類都煮得啱啱好🥰麵可以掛起湯汁😋老公就試左比較有特色既花雕醉雞湯,佢話比有「香港製」呢三個字吸引到😹花雕雞麵香港有好多,但第一次係食到融合日本風味同香港味道既組合,酒香而湯底豐富😻另外我地仲追加左秋葵釀蝦膠炸串同日式餃子,兩個小食味道都唔錯,日式煎餃中規中矩,秋葵蝦串味道好特別,推薦😼整體黎講呢間拉麵表現相當唔錯,下次會再黎試佢期間限定既胡椒豚肚麵😸😸😸

今次想同大家推薦呢間葵芳嘅樂麵拉麵店🍜🙆🏻‍♀️胡椒豚肚湯(豚肉,豚肚,醬油溏心蛋)本身自己喺出面都好鍾意飲胡椒豬肚湯,但係配拉麵食都係第一次,呢到嘅湯底比起出面更加出色,佢哋做到個湯底好香胡椒味之餘又好入味,連埋啲拉麵食好夾!另外配料方面仲有豚肉同豬肚加埋溏心蛋,豚肉肉質好嫩,一啲都唔會鞋!豬肚都好爽口!🙆🏻‍♀️花雕醉雞湯(雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋)另一個就係養生嘅代表花雕醉雞湯,要整呢個湯底好唔簡單,之前飲過有啲花雕酒係就係偏苦,但呢度嘅湯底做得啱啱好,有花雕酒嘅香味之餘,又有雞湯嘅鮮味!另外配料就有雞肉同鴨肉,雞肉都幾嫩,鴨肉好有鴨香!最後加埋個皮薄餡靚嘅日式餃子,超完美嘅一餐!
今次想同大家推薦呢間葵芳嘅樂麵拉麵店🍜
🙆🏻‍♀️胡椒豚肚湯(豚肉,豚肚,醬油溏心蛋)
🙆🏻‍♀️花雕醉雞湯(雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋)
最後加埋個皮薄餡靚嘅日式餃子,超完美嘅一餐!
2023-07-21 152 浏览
成日同男朋友都會行新都會,今日經過見開左間拉麵店!當然要即刻試試啦!一入到去就見到全部都係吧檯!好有傳統日式拉麵店既感覺!好正宗💮我叫左期間限定既胡椒豚肚湯拉麵🫙男朋友就叫左有香港特色既花雕醉雞湯🍾作為胡椒愛好者,胡椒豚肚湯拉麵真係好中我!湯上面灑滿黑胡椒,食每一啖麵都可以食到胡椒粒!呢個拉麵可以試到豚肉同豚肚兩種部位既肉,豚肚比較嫩滑,而豚肉就肉感好重,比較有咬口,各有特色!😋男朋友既花雕醉雞湯拉麵味道好有趣,濃湯有淡淡既酒香味,雞肉鴨肉都沾滿酒味,冇一般拉麵咁膩,相對比較清爽。😋而麵既配料都好好食!我同男朋友都各自追加左竹筍同溏心蛋~見到佢有好多小食,但實在太飽了,決定下次再黎試!🥰

今日去咗葵芳接男朋友放工,我地就去咗呢間拉麵店到到食拉麵🍜❤️兩個拉麵我地都叫左雞湯,不過一個係花雕醉雞湯,另一個係真熬雞白湯。花雕醉雞湯好香花雕酒香味,入口好容易接受,呢種花雕酒嘅香味係帶少少甘甜,唔會苦!除咗花雕酒味仲有好香嘅雞味,係我覺得做得好出色嘅湯底!配料都有雞肉,鴨肉同醬油糖心蛋!真熬雞白湯就飲到雞湯嘅鮮味,飲得出都好濃郁,湯底煲咗好多個鐘,所以非常入味。呢一款嘅配料就更加豐富,有齊豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋!小食方面,我地都叫咗好多。分別有日式餃子、秋葵釀蝦膠炸串同椒鹽唐揚日本池魚。日式煎餃子香脆多汁,秋葵釀蝦膠彈牙又爽口,椒鹽唐揚日本池魚好香魚油味!

2023-07-18 113 浏览
拉麵我都成日食,但稱得上高質嘅拉麵就真係唔算好多,所以我要繼續發掘好食嘅拉麵!呢排係葵芳就比我發現左呢間樂麵真係幾唔錯😍環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)💯真熬雞白湯🍜送到嚟見到賣相已經好吸引,麵質口感軟硬適中,湯底超香雞味,一啖湯一啖拉麵,好享受!豚肉軟腍,鴨肉香味濃,雞肉夠滑嫩,醬油溏心蛋呈流心又入味!💯日式餃子🥟呢個係跟拉麵加配嘅,只係$25!勁抵食喎,一碟仲要有6隻,性價比好高呀!日式餃子煎到金黃色,好多肉汁,正!下次會再嚟試吓佢哋其他湯底🙌🏻👍🏻

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
💯真熬雞白湯🍜
💯日式餃子🥟
下次會再嚟試吓佢哋其他湯底🙌🏻👍🏻
🫶🏻秋葵釀蝦膠炸串🫶🏻又真係幾好食,一黎就咁大串,同埋食得好開胃阿,呢串秋葵和蝦膠都非常新鮮,佢既質感可以話係外酥內嫩,加埋醬汁一齊食就有多重口味,呢個雖然係一串好簡單既小食,但係佢炸得好出色,配埋蝦膠一齊味道好襯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🫶🏻日式餃子🫶🏻平時基本係必食,主要都係以豬肉和蔬菜為主要材料,佢既皮薄餡多,口感十分爽脆,搭配埋醋汁好食到無得彈,送上枱枱時溫度好夠熱,要等一等先好食,日式餃子係日本好常見,好多日本人都會咁食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🫶🏻真熬雞白湯🫶🏻呢個湯入面有雞肉、鴨肉和豬肉熬製,湯汁濃郁香濃,份量都好好,食得出好新鮮同埋好多料既拉麵,呢間料理又真係用心做👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🫶🏻花雕醉雞湯🫶🏻呢一碗就係我朋友擇,裡面有雞肉和鴨肉為主打,最欣賞係個醉雞湯,做得好香又入味,仲可以嗅到陣陣醉雞香味,食入口又唔會太濃太苦,完全有清香醇厚嗰種感覺,慢慢品嘗,都好開胃唔會食到濟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體來講每個拉麵同小食麵有佢既特式,用心製作👌🏻食得出佢既湯底係需花長時間煮,味道又好,已經好難得有咁好食✌🏻真係會經常來👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻
2023-07-14 113 浏览
胡椒豚肚湯拉麵🫶🏻原來拉麵湯底都可以係胡椒豬肚湯,一飲就飲到好濃既嘅胡椒味,成個人都暖晒,湯底都真係有啲豬肚,豬肚整得好好,煙煙韌韌,好有咬口,材料既豚肉都好軟嫩,醬油溏心蛋亦好濃香,好食到爆!真熬雞白湯拉麵🫰🏻一個依家多佐香港既拉麵店會做既湯底,雞白湯好濃,好重雞味,奶白色既湯底唔會好油膩反而係好香,肉有豚肉,鴨肉,雞肉,每款都好新鮮好好味,醬油溏心蛋又夠咸香,值得一試既拉麵!秋葵釀蝦膠炸串👏🏻其中一個小食,整得好靚,滿滿既蝦膠釀係秋葵入面,蝦膠好彈牙,秋葵都好爽甜,炸到脆晒一齊食口感豐富!椒鹽唐揚日本池魚👍🏻池魚本身就好新鮮,又唔細條,炸到脆晒成條就咁食,成口都係魚香甘香,仲可以點少少汁去食,味道仲好!
胡椒豚肚湯拉麵🫶🏻
真熬雞白湯拉麵🫰🏻
秋葵釀蝦膠炸串👏🏻

椒鹽唐揚日本池魚👍🏻
2023-07-14 115 浏览
❤️‍🔥樂麵真係好食唔錯💕忍唔住係度留言,下面就先逐樣介紹下☪️🖤首先講的是秋葵釀蝦膠炸串,呢個炸串的秋葵非常新鮮,蝦膠也非常鮮美,經過炸製後外酥內嫩💕口感十分爽脆,讓我回味無窮,想再吃多一串💜跟住是胡椒豚肚湯,豚肉和豚肚都好鮮嫩阿,湯汁濃郁香濃,最鍾意係湯汁,佢配上一半溏心蛋,口感更加豐富💕佢用胡椒做湯底,係營養價值上都係比較高❤️再簡單講花雕醉雞湯,佢既雞肉和鴨肉都煮得非常入味💕加上適量的花雕酒可以話係提升了湯底的口感,糖心蛋也一樣好好食💛最後係椒鹽唐揚日本池魚,就咁睇既池魚已經非常吸引,口感亦係非常鮮美,淋上椒鹽調味,炸製得非常酥脆,口感係好爽脆,值得推薦既一道小吃💘
2023-07-14 64 浏览
🉐今日無人煮飯,全日係葵芳買野又行街,順便搵到專門食日本拉麵既小店,裝潢上好整齊又企理,有日本既特式餐廳感,坐位上好舒適,服務店員態度良好💯💯♨️♨️忌廉汽水♨️♨️〽️行到累一累,飲返一支汽水,爽快人心,夠凍夠多汽,見佢有一大個雪櫃都放滿汽水,感覺整整齊齊,入面仲有多款唔同既汽水任均選擇 ♨️♨️真熬雞白湯♨️♨️〽️豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋呢度既拉麵份量十足,完全可以食到飽,拉麵既硬度適中,成碗湯都唔會過油,做得好到位仲有好勁既雞香味,上面放有好多配料,醬油溏心蛋幾好食唔差,食到有三種肉,肉質都係好柔嫩,唔會有太多脂肪,肉質部位靚,試過呢度既拉麵做得出色,值得介紹朋友
♨️♨️忌廉汽水♨️♨️
♨️♨️真熬雞白湯♨️♨️
〽️豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋
2023-07-13 53 浏览
🥢椒鹽唐揚日本池魚出餐速度都挺快,試試日本池魚,好有魚香鮮甜美味,一點點鹹又能帶動魚既鮮味,跟日本做法一樣!🥢日式餃子份量好多,每一件既餃子都包得好靚,炸得好有油香,外皮又香又惹味,加一點醋更有風味!🥣胡椒豚肚湯主要材料:豚肉,豚肚,醬油溏心蛋男朋友今日就係同我一齊食拉麵啦,拉麵中佢既湯底味道好濃郁,有好濃烈既胡椒豚肚既味道,豚肉同豚肚都比足料好大塊,食完之後可以話係超級飽肚!🥣真熬雞白湯主要材料:豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋呢個雞白湯要長時間去熬出來先有咁白既雞湯味,雞湯底之中又唔會有好多油份,製作過程好有心機,而且完全無加其他味精,係原汁原味精心製作,能夠做到湯底同拉麵既融入,真係少之有少!男朋友話要食拉麵,所以專程有心地陪佢,舖面好大,裡面都好大,枱上都有餐牌,餐牌好易睇,店員好細心,送餐速度有效率,日後有時間會黎食多次!
🥢椒鹽唐揚日本池魚
🥢日式餃子

🥣胡椒豚肚湯
主要材料:豚肉,豚肚,醬油溏心蛋

🥣真熬雞白湯
主要材料:豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋