2022-08-17 79 浏览
下雨天陰天晴天定係颱風瞓醒起身食個靚早餐係每日嘅基本所需最好就平靚正 出面搞掂唔友善服務態度 呢度有大件夾抵食 都有啱晒你口味 知道香港人需要麻辣蕃茄湯 濃郁蕃茄湯新鮮蕃茄炮製係唔同啲份量一定夠食 呢頭職員電話落單轉個頭已經有嘢飲凍奶茶少甜少奶 夠晒茶味而且係 真 。小甜 。真 。少奶唔係hea你牛扒大大塊💫雞粒夠香脆🙂蛋治堅厚切🤪華田濃又香🤓樓下冰室 ☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆荃灣荃華街16號荃薈商場地下G45-G54號舖
下雨天陰天晴天定係颱風
麻辣蕃茄湯 濃郁蕃茄湯
新鮮蕃茄炮製係唔同啲
份量一定夠食 呢頭職員電話落單轉個頭已經有嘢飲
凍奶茶少甜少奶
夠晒茶味而且係 真 。小甜 。真 。少奶
唔係hea你

牛扒大大塊💫
雞粒夠香脆🙂
蛋治堅厚切🤪
華田濃又香🤓

樓下冰室 ☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆
荃灣荃華街16號荃薈商場地下G45-G54號舖
2022-08-03 108 浏览
昨晚男朋友推介就去呢間餐廳食飯🤩知道喺IGd人都話呢一間餐廳性價比好高,就今日要去回一回佢!而且餐廳環境非常舒適!🔸雞翼沙律意外地有啲驚喜,肉質保持軟腍,吃起來有肉汁,相當香嫩惹味,食完有種好滿足嘅感覺!
🔸雞翼沙律
2022-07-28 123 浏览
平時早餐成日要急急腳咬個包就算,好耐都未試過嘆一個滿足既港式茶餐廳早餐🌞今日早左收工,又唔係好餓,突然諗到食個下午茶都唔錯喎🫖就係咁俾我發現到荃灣原來都有間主打茄湯🍅瑞士汁雞髀既冰室🍗。🐒麻辣蕃茄湯豬潤通粉💰$50👉🏻配牛乳炒蛋,牛油多士👉🏻凍奶茶+$3終於可以嘆到一個完整既茶餐廳早餐啦😌十分滿意,佢係偏甜既蕃茄湯,好濃郁🍅而麻辣味道主要靠花椒油帶出,所以夠哂麻🌶但怕油既朋友就要留意啦。豬潤都有6-7片,口感就普通,而有人會中意將炒蛋放埋落去蕃茄湯到食,我反而中意一啖蛋一啖湯,因為個蕃茄湯已經夠濃郁🍳落蛋反而好似會沖淡左。💰雞湯浸什菇娃娃菜💰$40因為想補充下啲纖維🥬所以嗌左碟菜,估唔到份量咁多😂我食完之後啲通粉都食唔哂。店舖內部裝修都好有懷舊風味,同茶餐廳主題好夾☺️特別係啲霓虹燈好靚❤️就算係黎打卡感受下懷舊氣氛都唔錯🇭🇰

🐒麻辣蕃茄湯豬潤通粉💰$50
👉🏻配牛乳炒蛋,牛油多士
👉🏻凍奶茶+$3

💰雞湯浸什菇娃娃菜💰$40

熊貓酒店對面既樓下冰室🐼鍾意佢貼地既裝修,採用咗復古既香港街道特色,唔止牆身同埋掛飾,仲有燈柱同欄杆呢類細節位💈打開餐牌一望就發現佢地係主打鮮茄既冰室🍅由湯粉去到焗飯都有滿滿紅色番茄元素,仲有葱油雞扒、台式肉燥同埋焗意粉等等😍小食方面仲有芝士煎蛋菠蘿包同炸海鮮芝士豆腐呢類新派小食📔外表懷舊,內裏多變化,完全就係香港特色🥩焗鮮茄豬扒飯 | 7.5/10即點即焗既焗飯上檯冒出騰騰熱氣,上面有3大塊豬扒,有炸過先再焗,所以豬扒都少少脆,咬落肉質都實在,唔會過度鬆散😋芝士鮮茄既香味同炒飯底好夾,愈食就愈惹味,食既時候絕對唔好太心急,因為我都差d熱到嘴🔥🥬雞湯浸什菇娃娃菜 | 8/10作為注重健康既人,點可以唔叫返個菜,份量比想像中好,似足酒樓賣68-78既水準😝有齊冬菇、鴻喜菇同雞脾菇,鮮味再加埋雞湯令菜變得更香甜可口,食完飲多啖湯底好滿足😄🍍菠蘿冰 | 7/10屬於香港既古早味特飲,起源於冰室,做法是將菠蘿提取鮮果汁☺️再加入罐頭菠蘿粒、糖漿、水同冰塊,呢個特飲係夏天最受歡迎,而家唔多地方有得飲,幾啖落肚就超級消暑😗再出街行返幾個圈都唔覺熱

🥩焗鮮茄豬扒飯 | 7.5/10

🥬雞湯浸什菇娃娃菜 | 8/10

🍍菠蘿冰 | 7/10
2022-07-26
2022-07-18 237 浏览
➡️食盡荃灣之港式 — 樓下冰室—————————————————————最近鍾意咗夾Figure, 去完荃灣有一間叫地皇嘅廣場夾公仔後, 就要搵晚餐食啦! 上網search左下近有啲乜嘢平平哋嘅港式冰室,就發現咗呢一間好似唔錯!🔸 瑞士雞髀 沙律 多士 $55呢間冰室最出名嘅就係瑞士汁雞髀大大隻有手掌咁大, 雞皮吸滿曬瑞士汁, 超入味, 雞肉 啖啖肉又嫩滑又多汁, 可以話係試過數一數二最出色嘅瑞士汁雞髀再加埋沙律同多士 女仔食嘅話其實都夠飽 夜晚想食少啲澱粉質食呢個就啱曬🔸 焗芝士肉醬意粉 $56個意粉一上到碟嘅時候有好香嘅芝士味,份量超大份, 芝士同肉醬非常足料,味道亦都夠味,正!🔸 焗芝士肉醬薯角 $38佢嘅味道其實同肉醬意粉一樣,都係同樣嘅芝士同肉醬, 薯角大塊,分量都夠多,唔錯!🔸 新鮮菠蘿冰 跟餐 $13呢個菠蘿冰用嘅菠蘿係新鮮菠蘿,唔係罐頭菠蘿, 而且仲有好多粒,俾我食曬,nice!💭Overall comment:呢間冰室一定要試佢嘅瑞士汁雞髀, 有得跟餐叫,亦都有得單叫雞髀, 佢另外亦都有瑞士雞翼㗎🐤, 價錢親民,值得一試!
➡️食盡荃灣之港式 — 樓下冰室

🔸 焗芝士肉醬薯角 $38

🔸 新鮮菠蘿冰 跟餐 $13

💭Overall comment:

2022-07-07 302 浏览
今日放工約咗朋友荃灣食飯,一路都諗唔到食啲咩,最後行過去間餐廳俾佢嘅特色裝修吸引左!就試試佢啦!🍅滷水雞髀蕃茄通粉 $52🍗呢間冰室最出名嘅就係蕃茄通粉同滷水雞髀,嚟到一定要叫呢個組合!佢蕃茄通粉入面仲有滑蛋,啖啖都食到蕃茄肉或者雞蛋,非常豐富!另外佢嘅雞髀非常嫩滑,一路切嚟食一定要一路點佢啲滷水汁,佢嘅滷水汁好好食,仲唔會太鹹,同雞髀非常夾!🐔台式肉燥雞扒飯 $50估唔到上面會有肉鬆,上碟個陣見到覺得好正😆😆 雞扒同樣嫩滑,醃得非常入味!🐥麻辣炸雞$40唔會太辣,我食開譚仔十小辣都食到,可以一試!🐷奶油脆岡豬仔包 $16即叫即整,好中意d 煉奶😍 而且真係脆卜卜,又唔貴!華田脆脆跟餐加$13跟餐半價加野飲,佢有濃濃的華田味!口感豐富!菠蘿冰跟餐加$13菠蘿冰好多菠蘿,非常足料!味道ok!

🍅滷水雞髀蕃茄通粉 $52🍗

🐔台式肉燥雞扒飯 $50

🐥麻辣炸雞$40
唔會太辣,我食開譚仔十小辣都食到,可以一試!

🐷奶油脆岡豬仔包 $16
即叫即整,好中意d 煉奶😍 而且真係脆卜卜,又唔貴!

華田脆脆跟餐加$13
跟餐半價加野飲,佢有濃濃的華田味!口感豐富!

菠蘿冰跟餐加$13
菠蘿冰好多菠蘿,非常足料!味道ok!
2022-06-24 239 浏览
荃灣出名多茶餐廳,本來抱住冇咩期待嘅心態食茶餐廳,叫咗一份茄汁吉列豬扒飯。當個侍應送上嚟嘅時候,wow, 好大塊嘅吉列豬扒,雖然我本身都大食,但係真係食唔晒。豬扒炸到外層好脆。

2022-06-05 404 浏览
今日同朋友約咗你食呢間瑞士雞髀好出名嘅餐廳!其實呢間係我同屋企人食開嘅飯堂🙈但係因為想喺附近平平哋食 所以就帶咗朋友嚟食呢間性價比非常之高嘅餐廳!!今次我同朋友食咗好多嘢食🙈🙈我哋兩個都叫咗阿華田脆脆特飲 !!好好飲 唔會超甜 但又有好濃郁嘅阿華田味道😚✨瑞士雞髀依舊係瑞士汁非常之濃郁~而且雞髀都好大隻 啖啖肉!亦都唔會有好多餐廳會出現嘅雪藏味道🙈所以如果俾佢嘅瑞士雞髀一定係五粒星!!!之後我同朋友亦都叫咗一個嘅麻辣炸雞粒~呢個都係我哋一致認為必點嘅食物! 佢辣辣地 幾開胃~而且餐廳炸得非常之香脆😙落口脆卜卜~好自然就會想食多舊!覺得肉醬芝士薯覺得非常之驚喜😍佢嘅份量真係非常非常之多!而且芝士好豐富 好滿足

今次我同朋友食咗好多嘢食🙈🙈
我哋兩個都叫咗阿華田脆脆特飲 !!
好好飲 唔會超甜 但又有好濃郁嘅阿華田味道😚✨

瑞士雞髀依舊係瑞士汁非常之濃郁~
而且雞髀都好大隻 啖啖肉!
亦都唔會有好多餐廳會出現嘅雪藏味道🙈
所以如果俾佢嘅瑞士雞髀一定係五粒星!!!

之後我同朋友亦都叫咗一個嘅麻辣炸雞粒~
呢個都係我哋一致認為必點嘅食物!
佢辣辣地 幾開胃~
而且餐廳炸得非常之香脆😙
落口脆卜卜~好自然就會想食多舊!

覺得肉醬芝士薯覺得非常之驚喜😍
佢嘅份量真係非常非常之多!
而且芝士好豐富 好滿足
大窩口依邊原來都食肆林立今日試咗一間環境舒服企理嘅冰室揀佢嘅原因 係除咗一般冰室茶記常有嘅粉麵飯主食之外依間冰室嘅小食選擇都唔少下午茶時間 唔想食正餐 叫咗啲小食焗芝士肉醬薯角 $38超級吸引同好食嘅薯角芝士同肉醬都比得好足 佢唔單止表面個層有肉醬連下面嘅薯角都有一層肉醬嫁☺️💕唔怕食到底個啲乾爭爭而且薯角份量好多 一個人一定食唔曬可以兩人分享焗芝士西蘭花繼續係份量超足夠嘅一碟應該係有完整一大棵西蘭花係到西蘭花保持到咬落脆口芝士口味正常 係清淡健康嘅小食華田脆脆依杯好有驚喜呀華田粉落得好足夠 飲落甜度適中我攪勻咗啲脆脆一齊飲啲脆脆唔易變軟飲每啖都有啲野咬下咁💕好鐘意飲整體黎講依到食物同飲品水準都唔錯最緊要係間環境企理嘅冰室去開依頭可以黎試下值得encore
大窩口依邊原來都食肆林立

整體黎講依到食物同飲品水準都唔錯
最緊要係間環境企理嘅冰室
去開依頭可以黎試下
值得encore

最近多咗喺荃灣西附近食lunch,Lunch嘅繁忙時間周圍都好多人,呢間餐廳咁啱座位數量比較多,所以都比較容易食到。今次嘅lunch叫咗麻辣豬骨湯米線,配炒蛋同埋配瑞士雞髀。麻辣豬骨湯又麻又辣,十分之開胃,米線嘅軟硬程度都唔錯。湯米線仲會配上炒蛋,炒蛋甘香有蛋味,呈現半熟狀態,滑脫脫唔使咬就吞到。雞髀都幾大隻,瑞士汁嘅味偏甜。仲加咗一個芝士焗西蘭花。總括嚟講價錢相宜,份量亦都好多,一份餐嘅份量普通女仔都食唔晒,所以性價比幾高。
今次嘅lunch叫咗麻辣豬骨湯米線,配炒蛋同埋配瑞士雞髀。
雞髀都幾大隻,瑞士汁嘅味偏甜。
仲加咗一個芝士焗西蘭花。
2022-05-19 152 浏览
樓下冰室 荃灣荃華街16號荃薈商場地下G45-G54號舖番茄富含多種抗氧化物,如:茄紅素、β-胡蘿蔔素、維生素C、葉黃素及酚類,可達到抗氧化、抗發炎效果,且可有效舒緩更年期不適症狀,如焦慮、熱潮紅與易怒等樓下冰室其中一個主題係番茄 🍅我諗用番茄除左因為佢本身營養價值豐富味道受港人喜愛之外形象夠正面都係番茄一大特點番茄一個趣聞16世紀歐洲人相傳吃了這種果實的人會變成狼人因此當時被人叫做「狼桃」(Wolf Peach)幾時傳入中國?。比較有文獻支持嘅係由西方傳教士明朝萬曆傳入。如果只有官方文獻 小編唔會盡信 。有埋民間資料 📄會更可信。心水清會發現今日華人稱好多食物都會有個「番」字 番茄 番薯 番石榴….。以前中原人會稱邦外 關外 外族 西方國家為「番」。「番鬼 番族 番話 番國」等等最重要‼️Attention 5隻字有得食就得😗🤘🏻
樓下冰室
荃灣荃華街16號荃薈商場地下G45-G54號舖

番茄富含多種抗氧化物,
如:茄紅素、β-胡蘿蔔素、維生素C、
葉黃素及酚類,可達到抗氧化、
抗發炎效果,且可有效舒緩更年期
不適症狀,如焦慮、熱潮紅與易怒等

樓下冰室其中一個主題係番茄 🍅
我諗用番茄除左因為佢本身營養價值豐富
味道受港人喜愛之外
形象夠正面都係番茄一大特點

番茄一個趣聞
16世紀歐洲人相傳吃了這種果實的人會變成狼人
因此當時被人叫做「狼桃」(Wolf Peach)

幾時傳入中國?
。比較有文獻支持嘅係由西方傳教士明朝萬曆傳入
。如果只有官方文獻 小編唔會盡信
。有埋民間資料 📄會更可信
。以前中原人會稱邦外 關外 外族 西方國家為「番」
。「番鬼 番族 番話 番國」等等

最重要‼️Attention 5隻字
有得食就得😗🤘🏻
又係跟同事覓食系列😝!呢日就嚟到荃灣熊貓酒店附近既商場,同事最愛吃呢間樓下冰室~佢介紹午市時段,D嘢都夠平、靚、正😍入到去比餐廳既裝修驚艷到,好有舊式香港mix學校飯堂既感覺🙈,而且環境衛生都好整潔乾淨👍🏻餐單設計都清晰易明📝。午市套餐大約$50左右,包一杯熱飲,唔算太貴!招牌厚切豬扒煎雙蛋飯($48)係我喺茶記必點既菜式🤓。豬扒鮮嫩多汁,煎得好鬆軟;太陽蛋都做到半熟半流心嘅效果😋;唯一缺點係蔥油少左D,下次會記得叫伙記加多D🤣餐廳另一個招牌係特色蕃茄濃湯配牛乳妙蛋,揀左配公仔麵同雞扒🍜。雞扒真心好厚又大舊,而且煎得卜卜脆又香口👍🏻呢個忌廉粟米汁雞扒飯($48)係我同事推薦既,啖啖都有忌廉醬汁,而且份量好多,我同事都吃唔曬😂是日•點餐📝:1️⃣招牌厚切豬扒煎雙蛋飯($48)2️⃣特色蕃茄濃湯配牛乳妙蛋 / 公仔麵 / 雞扒3️⃣忌廉粟米汁雞扒飯($48)

招牌厚切豬扒煎雙蛋飯

特色蕃茄濃湯配牛乳炒蛋

忌廉粟米汁雞扒飯

是日•點餐📝:
1️⃣招牌厚切豬扒煎雙蛋飯($48)
2️⃣特色蕃茄濃湯配牛乳妙蛋 / 公仔麵 / 雞扒
3️⃣忌廉粟米汁雞扒飯($48)
招牌厚切豬扒煎雙蛋飯
招牌瑞士汁雞髀🍗+薯角$43凍檸茶$3吉列魚柳+薯角$40蕃茄牛肉麵$50⋯⋯超濃郁蕃茄湯,不過都係茄膏,飲多啖都口渴😓西多士+炒蛋….唔太喜歡蛋醬之炒蛋,無蛋香味
2022-04-04
2022-03-20 334 浏览
今年過年前去了荃灣一趟,因為要去這個前身為「創意無限」的商場(今天叫「荃薈」)看跌打醫生。我都有好幾年沒有來這商場,上網一查原來發生過<不適叫白車 救護員找不到路>事件。這個商場的設計其實十分奇特,我去找跌打醫生是需要經過百佳超市的,真是奇聞,所以有是非實在不令人託異。看完醫生便在這商場找東西食。這間餐廳就在地下,當天香港還未爆發第五波。我一個人叫了意式肉醬燴意粉,茄味濃郁,伴涷奶茶,十分滿意的一餐。荃灣是一個有很多美食的地方,2011年至2014年新婚時我住在荃灣,到現在我仍然十分懷緬。

2022-02-12
2022-02-16 293 浏览
今日去荃灣荃華街附近見到好有特色門面 叫樓下冰室 鋪頭名又幾得意咁入到去既裝修真係好有舊香港既設計 好岩打卡人仕去影下相咁下午茶set價錢都係同區內差唔多 都好低食咁叫左個咖喱豬扒飯 個咖喱味偏向港式味道 豬扒份量都好多 正咁另外叫左啦口水雞 依一樣真係估唔到咁好食 味道好地道川味 不過就唔太辣 d 雞都好嫩滑 又大份下午茶緊係唔小得瑞士汁雞髀 個個香港人下午茶最愛雞脾又大份 又真係好入味另外就點多咗一個芝士焗西蘭花 如果再多d 芝士就岩晒我依d 重口味人士咁加$10有咁大杯特飲真係低分別有紅豆冰加阿華田脆脆
今日去荃灣荃華街附近見到好有特色門面 叫樓下冰室

鋪頭名又幾得意