2021-04-10 615 浏览
復活節假期節目豐富,風和日麗,天氣晴朗,就梗係出外走走。 一家人到大澳行吓,原來都有差唔多兩年冇嚟過大澳。我們點了4個菜式,蒸肉餅,椒鹽脆皮豆腐、脆炸蝦醬豬腩肉、鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯 椒鹽脆皮豆腐$95新鮮炸出嚟當然係最好食, 味道唔太鹹,豆腐又嫩滑。叫咗兩碟都好快清晒脆炸蝦醬豬腩肉$108 豬腩肉肥瘦適中,蝦醬好香,脆漿均勻,食唔停口,可以送一碗白飯鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯 $178 對得住呢個價錢,用料十足,非常多蝦乾及魚仔乾,所有食物都清光。下次再入大澳再黎食

復活節假期節目豐富,風和日麗,天氣晴朗,就梗係出外走走。

一家人到大澳行吓,原來都有差唔多兩年冇嚟過大澳。

椒鹽脆皮豆腐$95

脆炸蝦醬豬腩肉$108

鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯 $178

下次再入大澳再黎食
2021-04-04
  • 咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯
  • 椒鹽炸豆腐
2021-03-21 965 浏览
2021年3月20日天朗氣清,行山去。由東涌去大澳,當然小不了找好吃的。可惜東方小衹園及蓮香都沒有營業,那只有試一試那新開的“橫水渡”。普坐下,服務員自豪地介紹她們的“四大名菜”,抱著既來之則安之的心態,就試試吧。喜愛吃燒鹅的朋友,大家都知道灣仔“金牌”是城中最佳選擇,眼看她介紹的炭燒燒鵝價錢跟“金牌”一樣,那真的要看看你是有沒有這個質素了?端上來是第一碟點的生炒排骨,朋友很喜歡吃這味菜,已到了專家的層次,這間食店的生炒排骨的水準是有排位,但可惜系由尾排上去,已很久未吃過這樣不濟的生炒排骨,排骨沒有肉不說了,排骨似只有炸粉也不說了,最離譜就是一邊吃一邊有類似碎骨的炸粉吐出來,我的媽,你攪什麼東東?再上招牌燒鵝,以為好似我們行山,比太陽曬到好似黑炭,賣相很一般,口感有點硬及乾,老實說,這個所謂名菜未達應有水準。心想今次試新食店又中伏了。我個人很理解客人對服務員待客的要求,但畢竟鄉郊地區,不能與外邊城市的標準比較,只要不太過份,就是了,我會把焦點放在食物味道及質素。今次在大澳吃的晚飯質素,是不合格的
生炒排骨
招牌炭烤燒鵝
野菌豆腐
2021-03-20
2021-02-12 1313 浏览
而家去唔到旅行, 放假都想出户外抖下氣, 大澳有好多嘢食, 又可以行山, 當然是一個好選擇啦。 依間餐廳我嚟過3次, 佢有四大名菜, 咸鮮蝦乾荷葉龍仔飯, 招牌香煎墨魚餅, 椒鹽脆皮豆腐, 炭燒燒鵝。 我每一次都會叫龍仔飯, 因為喺外面真係好難食到, 佢啲蝦乾好大隻, 加埋啲蝦醬蒸飯真係好香, 令你食完一碗仲想食第二碗。 椒鹽豆腐仔必食的, 因為佢裏面嘅豆腐真係非常嫩滑, 個皮炸得唔厚, 非常脆口, 外脆內軟的感覺是無法抗拒。 燒鵝和墨魚餅都好食, 不過係我嘅次選。 至於餐廳的環境, 類似梅窩長洲的地道中式食肆, 只是一般。
椒鹽脆皮豆腐
椒鹽脆皮豆腐
2021-02-02 885 浏览
炸墨魚餅好食,好足料,又厚又彈牙;小炒皇好夠鑊氣。遊客區,兩個餸加一支青島3百幾,夠去尖沙咀食個上好既sashimi ,黎一次就夠。個洗手間好恐怖好dirty,我吾敢去,忍到返東涌(食完我就走)。大澳亦係個好悶既地方,因為我吾行山
2021-01-24 1104 浏览
今日第一次嚟大澳, 嚟之前先做功課, 決定試呢間. 三人行叫咗蝦乾荷葉籠仔飯, 煎墨魚餅 及魚湯蝦乾雜菜煲. 總括味道不錯, 樣樣上枱熱辣辣. 之前見人comment 話店員態度差及等得耐. 我又唔覺喎, 店員有問我哋有咩需要 , 是否要開大個冷氣? 態度幾好👍👍今日係星期日嘅中午, 上菜都好快但餐廳環境一般, 洗手間應該裝修下 😅埋單共 $500. 唔算平. 但如果有機會我都會再來. 見佢哋嘅燒鵝好似唔錯, 希望下次可以試下

煎墨魚餅
魚湯蝦乾雜菜煲
  • 香煎墨魚餅
  • 招牌炸墨魚餅
2021-01-22 648 浏览
weekend諗住入大澳行下,發現呢度都幾多野食上網search到呢間橫水渡小廚,見到有幾款招牌菜都好心水,燒鵝,籠仔飯,墨魚餅,避風塘茄子,全部都好想食,所以決定幫襯。由於得兩個人,又未肚餓,所以叫唔晒所有心水選擇,最後叫左兩樣籠仔蒸飯,見到係用蝦乾,魚仔,豬頸肉,魚再加蝦醬放上荷葉蒸味道ok但冇好驚喜避風塘茄子,其實招牌菜入面係冇佢,但我見介紹話茄子入面釀左墨魚滑,滿足左我食墨魚餠嘅願望,又有避風塘茄子食一啲都冇失望,炸槳好鬆脆,茄子夾墨魚滑好正,超出預期
weekend諗住入大澳行下,發現呢度都幾多野食

籠仔蒸飯,見到係用蝦乾,魚仔,豬頸肉,魚再加蝦醬放上荷葉蒸
味道ok但冇好驚喜

一啲都冇失望,炸槳好鬆脆,茄子夾墨魚滑好正,超出預期
2021-01-16
  • 避風塘茄子
2020-12-13 846 浏览
一入去有個好好態度嘅員工安排我地上2樓,又問我地飲咩茶咁好快就送上嚟叫我地睇陣menu轉頭再幫我地落單。睇咗陣見都係無人上嚟落單就等下啦,無突燈行返落去搵員工。隔咗陣有個員工兇神惡煞咁上嚟勁大聲係到問你地落得單未㗎?!又叫我地坐埋一邊唔好阻到佢張枱因為一陣會好多人有朋友話想要凍奶茶,佢勁惡咁話佢依度唔係茶餐廳喎,無依啲野 其實好聲好氣咁話無係咪咁難,無啦啦又要受氣!價錢又唔係平、又加一服務費,啲野又唔係好食,仲要受氣真係不了一開始個員工幾好態度都救唔返,另一個咁趕客。
叫我地睇陣menu轉頭再幫我地落單。

有朋友話想要凍奶茶,佢勁惡咁話佢依度唔係茶餐廳喎,無依啲野
其實好聲好氣咁話無係咪咁難,無啦啦又要受氣!

一開始個員工幾好態度都救唔返,另一個咁趕客。

2020-11-30 777 浏览
入到大澳,少不免當然要食蝦乾、蝦膏之類嘅餸菜,先會覺得不枉此行。見到差不多每枱都叫招牌菜 - 籠仔飯當然都要點啦!由於得兩個人,可以點菜有限,我哋叫咗:籠仔飯 - 好香咸香味!蝦乾、魚仔乾加埋個蒸飯簡直一流!唯一美中不足係唔太覺太荷葉香氣同啲飯比較硬身少少🤏小炒王 - 正!炒西芹蝦乾魚片腰果等等,不油膩,夠鑊氣!用嚟送啤酒最正!蝦膏蒸肉碎豆腐 - 結果除咗肉碎仲有豬頸肉,豆腐同肉都蒸得好滑!用嚟送飯相當唔錯!值得一提嘅係:姐姐們服務態度良好,又會定時幫你添茶,上菜速度快,收碗碟時都會禮貌問聲是否食完,可否收碟 - 我覺得出面茶仔都無咁好嘅禮貌啊!

見到差不多每枱都叫招牌菜 - 籠仔飯
當然都要點啦!

由於得兩個人,可以點菜有限,我哋叫咗:

小炒王
蝦醬肉碎蒸豆腐
小炒王
蝦醬肉碎蒸豆腐
2020-11-27 592 浏览
每次黎到大澳都好想試,今次終於放假入黎試吓佢。首先我先講食物(1) 叫左個鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯(2)酥炸蝦醬豬腩肉,先講個飯我懷疑個飯係用煲好嘅白飯直接放上荷葉,再放咗啲銀魚仔兩三條蝦乾同放咗一劈蝦醬喺飯面,嗰班完全冇荷葉味唔覺得有喺籠仔蒸過。 之後不得不講就係個酥炸蝦醬豬腩,雖然我知道而家嘅豬肉係好貴不過我真係唔介意俾多少少錢(其實都成百蚊碟)可以食返豬腩肉而唔係食碟都係炸粉,仲有成碟野一滴蝦醬味都冇(基本上我哋食咗兩舊之後成碟野冇掂過如圖)。至於服務更加係不得不提,食物過咗30分鐘都仲未嚟只係提一提侍應但係換來一句..”吹咩吹唔吹咪嚟囉”, 仲要俾人啤🤦‍♀️

一個完全鹹鮮同白飯味道分開既蒸飯
完全係一碟炸粉
2020-11-27
2020-11-26 438 浏览
上網睇呢間野幾出名所以試下👄​佢出名籠仔飯 勁大碟 好足料​好多大大隻嘅蝦乾,魚乾仔,魷魚乾等等❗️​離遠已經聞到好香嘅蝦醬味👃🏼​鹹鹹地嘅蝦醬同配料一齊撈飯食🤤好正呀😍​仲好有大澳特色👍​​
上網睇呢間野幾出名所以試下👄​
佢出名籠仔飯 勁大碟 好足料​
好多大大隻嘅蝦乾,魚乾仔,魷魚乾等等❗️​
離遠已經聞到好香嘅蝦醬味👃🏼​
鹹鹹地嘅蝦醬同配料一齊撈飯食🤤好正呀😍​
仲好有大澳特色👍​

2020-11-07 730 浏览
橫水渡小廚 Tai O Crossing Boat Restaurant+港式+中菜館+ 大牌檔🏠overall/環境/ 服務:+ 價錢偏貴 茶8蚊位 又有加一服務費 D餸多數 $100-200起+ 冇冷氣 坐裏面吹住風扇都覺得熱+ 睇咗OpenRice 以為係大澳最正常 點知中大伏 ‼️ 椒鹽鮮魷 $98好食指數:⭐️打卡指數:⭐️大份指數:⭐️抵食指數:⭐️✅ 最近食過最差嘅 椒鹽鮮魷.... 仲衰過妹記....✅ 炸漿厚 又開得好奇怪 食落去 D 炸漿會痴住個口咁 口感似病人糊餐✅ 魷魚冇 魷味 似食香口膠‼️ 蝦醬炒芥蘭 $ 78好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️✅ 呢樣正常好多.... 起碼蝦醬幾好幾香 又唔會過咸✅ 不過芥蘭質素差.... 唔爽口 似食菜心 好失望📍大澳吉慶前街33號地下33 Kat Hing St, Tai O, Lantau Island, Tai O⏰星期一至日11:30 - 19:30☎️ 電話號碼 29858343📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

橫水渡小廚

好食指數:⭐️
打卡指數:⭐️
大份指數:⭐️
抵食指數:⭐️
✅ 最近食過最差嘅 椒鹽鮮魷.... 仲衰過妹記....
✅ 魷魚冇 魷味 似食香口膠

📍大澳吉慶前街33號地下

⏰星期一至日
11:30 - 19:30

☎️ 電話號碼 29858343

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

2020-10-19 1012 浏览
生日唔想返工對住啲煩人,放日假去大澳半天遊,即刻上OpenRice睇食評,於是試試,只得兩個人唔想格硬食,所以點兩樣餸,又唔想太炸,於是叫炒嘅小炒王同焗蛋。小炒王唔會好鹹,就算空口食都可以,材料同一般嘅小炒王大不同,大量炸銀魚仔仲有腰果同鮮魷,有西芹、韮王、本菇、青紅燈籠椒,無平時食嘅嗰種咁惹味,感覺健康啲,蝦膏味唔太出,驚喜不大。雞蛋焗黃花魚子,魚子唔多,而且大多是碎碎的,少許肉碎,有少許果皮,味道適中,魚子只有口感,味道沒特別,價錢有點貴。

大澳蝦膏小炒皇
雞蛋焗黃花魚子

2020-10-19
庆祝纪念
生日
昨天下午兩點幾才到大澳,相當肚餓,二話不說,直接走入這家餐廳。到咗傍晚,離開大澳嘅人超多,巴士站大排長龍。所以決定先食完晚飯才離開,同一日又幫襯這家餐廳。兩次都沒有失望。回顧開飯嘅食評,有人負評招呼唔好。其實在大澳水鄉嘅地方,要搵五星級酒店嘅招呼嗎?同一日兩餐飯,我覺得伙計已算不錯,正如標題,是恰如其份。言歸正轉,中午飯點了漁家蒸四寶,脆炸蝦醬豬腩肉。白飯。兩道菜嘅評語,請參閱相片內容。而白飯比較硬。可能已經焗耐咗,乾咗。晚餐點咗簡單嘅燒鵝下庄,豉油皇炒麵。唔明有啲網友話無炒粉麵。每次入大澳,其實都係喺這處食飯。每次都無令人失望,肯定會再之光顧。

漁家蒸四寶
脆炸蝦醬豬腩肉
炭爐燒鵝
豉油皇炒麵
2020-10-11
其他
漁家蒸四寶
炭爐燒鵝
大澳馳名小炒睇完好多網上介紹,有介紹這間在大澳的小菜就算疫情,假日都要等位的叫了招牌小菜鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯見到食評上好多人都有推薦這個飯真的不錯,而且很大份入面除咗有蝦乾之外,還有一些海鮮配料仲有豬肉同埋魚肉而且蝦膏非常香濃入味撈飯食一流招牌香煎墨魚餅真係煎得啱啱好,非常爽口彈牙好有墨魚味香芒蝦球這款真的不是很推介,首先不在推介菜式上面本身以為真的有芒果鮮肉配上蝦球原來只是芒果醬,而且蝦球上的炸粉比較多味道真是一般本身還想試試馳名的炭燒燒鵝但晚上七點多已經一早賣晒了
大澳馳名小炒

睇完好多網上介紹,有介紹這間在大澳的小菜
就算疫情,假日都要等位的

叫了招牌小菜
鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯
見到食評上好多人都有推薦這個飯
真的不錯,而且很大份
入面除咗有蝦乾之外,還有一些海鮮配料
仲有豬肉同埋魚肉
而且蝦膏非常香濃入味
撈飯食一流

招牌香煎墨魚餅
真係煎得啱啱好,非常爽口彈牙
好有墨魚味

香芒蝦球
這款真的不是很推介,首先不在推介菜式上面
本身以為真的有芒果鮮肉配上蝦球
原來只是芒果醬,而且蝦球上的炸粉比較多
味道真是一般

本身還想試試馳名的炭燒燒鵝
但晚上七點多已經一早賣晒了
2020-09-11 958 浏览
因疫情冇得去旅行,唯有去大澳一日遊當度假。夏日炎炎入到大澳,唔少得掃下街,食吓特色美食。但係因為天氣實在太熱,行咗一陣就決定搵間室內食肆休息一下。三點幾鐘,餐廳裏邊坐咗大約一半人。我哋一行兩人就叫咗咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯,同埋炸墨魚餅。對於兩個人來講,份量足夠。荷葉飯大概有六個碗仔嘅份量,墨魚餅亦有八舊。荷葉飯好有風味,配料有豬肉、蝦乾、白飯魚乾同埋魚柳粒,飯面淋有蝦醬,好香好野味。不過食到最後,覺得有啲鹹得滯。另外墨魚餅,略嫌炸得唔夠香,同埋好油。但食落裏面有一粒粒墨魚肉,有咬口。整體來講,價錢稍貴,但如果下次再去大澳,都應該會再encore。

• 咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯