2018-07-24 193 浏览
今朝返工前,心血來潮想食個豐富早餐先返工,行經屋企附近這間餐廳,就入去試吓。叫咗個五香肉丁煎蛋 公仔麵,加杯茶走。公仔麵不過不失,個麵煮得唔錯,唔會太淋,都算彈牙,五香肉丁唔會話太多醬,啲肉亦都唔會好凍 (我試過食過其他餐廳啲肉係凍的),整體而言尚算不錯。杯茶走就落得太多煉奶,雖然飲得出啲茶係頗有茶味,但俾煉奶搶咗好多。餐廳環境清潔乾淨,裝修也不錯,早上不少人來吃早餐。餐廳在商場不太明顯的位置,之前較少留意,之後都可以多啲來吃早餐。

2018-07-24
$35 (早餐)
2018-07-18 187 浏览
幫襯過一次下午次 已經失望估唔到俾多次機會試LUNCH 更失望其實LUCNH SET相對比較平都知係大量整定 然後上檯但溫度完全係熱都唔熱 所謂的暖都接近凍咁制LUNCH SET都唔使求其都咁吧是日嗌咗3個餐. 西炒飯 - 凍 無嘜味. 海鮮喇沙米粉 - 無湯 並淡味. 焗芝址煙肉雞扒飯 - 食唔出芝士 一塊煙肉 汁蒲面薄薄一浸而已雖則只係俾53蚊消費但都希望唔好求其到咁吧唯一 服務態度尚算可接受---第一次寫食評因為真係俾咗兩次機會試都係失望。
幫襯過一次下午次 已經失望

都係失望。
2018-07-18
  • 凍檸茶
2018-04-02 333 浏览
路過見到新開馬來菜餐廳,自稱是幾十年前於佐敦道之馬來餐廳於此重開,決定入場一試。甫進店覺得裝修不俗,餐牌上的菜式照片亦吸引,以為食物水準應該不錯。怎料先上的海南雞飯,油飯非常硬,味道亦不突出。鷄肉亦令人失望,質地非常實在,不是海南雞正常的香滑。然後滿有期待的蝦湯麵,首先是等了30分鐘多次催促才上桌,然後當擺上枱的一刻,瞬間崩潰,樣貌完全不似一碗正常的馬來蝦湯麵,反而似是一碗港式車仔麵,湯絕對不是正宗精心煲煮的蝦湯,蝦還有解凍的雪水味,早就不應該抱有期望,以為會在這裡遇到食神。最後值得一提此餐廳之服務水平強差人意,服務員只顧傾電話及私聊,甚至有職員在大聲吵駡。對於漏單更是覺得理所當然,上菜態度差,所以此餐廳絕對不會有下次。

海南雞飯

蝦湯麵

2018-03-17 228 浏览
食物好差,海南雞河粉雞同味都好差,服務又差差地,都可以話係成個興華商場最差的一間餐廳,粗製濫造,真係差差差,差差差,差差差,真係好難再有下次,忍唔住要比個差評公告天下,
2018-02-26 226 浏览
完全不知所謂嘅餐廳,椰林閣同一集團一入到餐廳完全冇人理你,同佢講兩個人叫我自己搵位坐,坐底左想問個侍應攞餐牌,伸左手好耐,都冇人望到,除左一個馬尾小小肥嘅侍應做緊野,其他都好忙咁掛住傾計,唯有自己行去第二隻枱度攞餐牌order野食,好彩小肥嗰個馬尾侍應見到我地舉手,如果唔係可能要大叫寫野先有人應叫左一個焗飯一個小菜小菜嚟先,個男侍應一野掉左個白飯係我枱面,嚇到我個仔彈起,一個唔好意思都冇,放底埋個小菜就走,嬲到我爆咋小菜七十幾蚊,沙嗲肥牛金菇煲,可以係暖嘅,完全唔熱,咁其實做乜用個煲呢,用碟上咪得囉,仲要勁乾水,勁難食個焗飯都係一般最後埋單$146個經理又係黑面,多謝再光臨都冇句永無下次
完全不知所謂嘅餐廳,椰林閣同一集團

叫左一個焗飯一個小菜

個焗飯都係一般

最後埋單$146

個經理又係黑面,多謝再光臨都冇句

永無下次
2018-02-19 636 浏览
新年費事阿娘辛苦,就帶佢落屋企附近開飯,柴灣好難得有新野食, 一直都想試下呢間檳城餐廳🤤今日初四,轉左個假日餐牌,好似少左好多選擇,不過唔收加一,價錢within 一百蚊內都尚算合理。我地今日一行六人~6點就黎霸定位😂,開頭都怕地方細會好迫因為有小朋友,原來餐廳直入轉角,仲有好幾張大枱同圓枱,環境又幾新淨闊落喎,感覺比同商場內既其他餐廳舒服。假日menu : 除左檳城野,仲有中菜,鋸扒,焗意粉都有,勁多元化。跟餐都有例湯送,有中西湯㨂。我地㨂左青紅蘿蔔雞腳湯~5碗裏面有3碗都有雞腳。個湯幾甜幾好飲,但不致於好重味精,飲飲下都飲晒。✨班蘭椰子鈣思寶(跟餐+16): 佢d 特飲配鈣思寶真係有d 奇特。佢d 冰多得過份,4分3都係冰!痴左一啖黎試下,好淡味~係有d 班蘭味,但無椰子味,都係飲水好d😆。✨珍珠帶子蟹棒炒飯($80): 本身係蝦頭膏炒飯,點知話無晒,轉左黑松露。個飯都炒得乾身有黑松露香味,不過帶子無咩味,蟹柳質素一般般。✨檳城炒米粉($80): 本身係炒貴刁,點知話無晒~又無晒。。可能我走左辣,所以無乜檳城風味。不過以一個普通炒米粉黎講味道ok, 佢材料都幾多,有蛋,火腿,肉絲

青紅蘿蔔雞腳湯

檳城炒米粉($80): 本身係炒貴刁,點知話無晒~又無晒。。可能我走左辣,所以無乜檳城風味。不過以一個普通炒米粉黎講味道ok, 佢材料都幾多,有蛋,火腿,肉絲,蝦,菜,青椒同菜。呢個好食過炒飯,幾夠味~而且唔算好油膩。

柱侯牛腩蘿蔔煲($88): 小菜會另送白飯~蘿白好好食,索晒醬汁好入味。不過個牛腩同牛筋,我好唔好彩食左舊都好韌,個筋直頭硬到咬唔開。不過屋企人話食到果d 都好腍,睇來質素唔太穩定又或者我比較黑仔。呢個煲其實味道唔錯係撈飯之選,希望餐廳改善一下,炆腍晒先好出街。

醬爆蝦球炒西蘭花($88): 呢個原來有少少辣辣地的,不過又幾惹味,係略嫌個蝦球未夠爽口。

枝竹雙腩豆腐煲($88): 叫煲都係無錯,送飯之選。雙腩係火腩同埋魚腩,個魚都幾好食。支竹,東菇,豆腐都唔錯索晒汁👍🏻
枝竹雙腩豆腐煲

✨價錢都算合理,埋單六個人四百幾蚊。媽子最讚果兩個煲,因為屋企好少煮呢d高難度菜,而且味道唔錯。我啱啱睇番平日餐牌同假日價錢對比,炒飯原來貴左接近30 蚊😱。

如果用番今日既食物質素黎比對,平日黎食其實都食得過,住附近既可以一試😆,不過以侍應服務態度黎講,確係有進步空間, 感覺佢地個額頭作住個苦字。
青紅蘿蔔雞腳湯
枝竹雙腩豆腐煲
2018-02-19 189 浏览
店內員工全部都好差,做左成7年以上,做到人都悶,發到客上無笑容,無態度,做野求求其,D野食又貴,無禮貌較少人食早餐..一般環境,但D WAITER 就無來精神D野食味道就過得去
D野食又貴,無禮貌
較少人食早餐

一般環境,但D WAITER 就無來精神

D野食味道就過得去
2018-02-18 154 浏览
只係想食個早餐,要個樣冇個樣,要咖啡,冇,要麥皮,冇,要轉白湯,要薯蓉,冇,要轉薯條,落單時完全冇提過。薯條油到冇朋友,唔識炸就去隔離麥當勞買啦,塊包又乾又鞋,最後都係放返低。。唉,唔會再去囉。
2018-02-18
早餐
2018-02-05 160 浏览
好隱蔽嘅檳城餐廳 😆 是有少少馬拉style的港式茶餐廳~ 下午茶餐都有不少選擇, 但是下午茶餐牌中 只有馬拉咖哩是比較 迎合餐廳主題 😁 這個芝士撈麵,在餐牌底下最養眼,就叫這個啦~ 😚芝士龍蝦汁雞扒撈麵 $42~ 個麵不會太淋, 芝士龍蝦汁 的芝士味近車打芝士, 味道比較濃, 但不覺得有龍蝦味啊 😂 , 可能是龍蝦湯粉味?! 這都不是重點了,總之食完好濟, 下次都係食返馬拉野~ (如果仲有下次)飢Point : 4/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢Point : 4/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩