2014-07-30 785 浏览
夏日炎炎,食麵最好選擇,加埋酸酸辣辣,非常醒胃!!!,今次第二次去食,今次叫了推介隊長肉餅蕃茄麵及人氣墨魚餅蕃茄麵,要風味辣蕃茄湯底+小小辣,和男友交換一塊,就可以一次試到兩種餅,肉餅有質感,好似漢堡扒咁,不錯......但當咬了一啖墨魚餅.....,好......彈.....牙.......啊!!!,我比隊長肉餅70分,那墨魚餅就有90分, 彈牙,有墨魚粒,好味!!!扣10分就是細塊一點,湯底好醒胃,只叫小小辣,已好辣,但還可接受!!! 推介!!
夏日炎炎,食麵最好選擇,加埋酸酸辣辣,非常醒胃!!!
,今次第二次去食
,今次叫了
隊長肉餅蕃茄麵
墨魚餅蕃茄麵
和男友交換一塊,就可以一次試到兩種餅
,好......彈.....牙.......啊!!!
2014-07-30
隊長肉餅蕃茄麵
墨魚餅蕃茄麵
2014-01-07 555 浏览
今天食了一個魚腐蕃茄麵$37,再加雞翼2隻$5.當食第一隻雞翼的時候食到最尾有少少血絲,我都覺得無問題,但食第二隻雞翼時候,咬了一啖,就發覺不太熟,我立刻叫伙計過來看看,個伙計話我換一隻給你,食第一隻發現有少少血絲就唔好再食第二隻,我要求退錢,第二個伙計又走過來,看到這個情況,又比說話我聽,食第一隻發現有少少血絲就唔好食第二隻,到第三個人出來(他應該是老闆),他又說食第一隻發現有少少血絲就唔好食第二隻,我聽到心裡好滾,食第一隻有少少血絲我都算,無想過食第二隻都會不太熟,因為是炸雞翼來的,他們用不熟的食物來比客人食,客人投訴反而責罵個客人,這些服務態度真是叫人難以接受.這間食店我以前經常來的,無想到他們為了$5的雞翼而對客人講難聽的說話,我以後再不會光顧這間食店,因為服務態度超差.
2014-01-03
2013-10-31 453 浏览
晚上到仁濟探病後就到附近找點東西吃,剛好看見對面的正品蕃茄湯麵店,由於當時很肚餓,沒多抱什麼期望只想醫飽肚,怎料墨魚腐片卷居然帶來驚喜啊!一看見"正品蕃茄湯麵店",很明顯是以蕃茄湯麵作主打,惜個人認為沒有什麼特別!蕃茄味道不強烈,湯底亦未見突出。反之墨魚腐片卷炸得香脆香口,裡頭的墨魚滑彈牙!為平淡的一餐帶來新生趣啊!
墨魚滑
為平淡的一餐帶來新生趣啊!
2013-10-19
墨魚滑
2013-08-16 396 浏览
本來想去Panda hotel商場的餐廳,拍好車但找不到合心意的餐廳,於是走出來看看。當時正下雨,就在附近找找吧。記得仁濟醫院對面有一間小餐館,去到一看,已經變成另一間店了!照樣試試。店外景觀真的不好,店內面積很小,完全家庭式小店,大約20個位,都算整潔。我們叫了兩個餐即一碗湯麵或一碟飯加飲品。我們要了辣雞肉蕃茄湯麵和蕃茄肉餅煎蛋飯,飲品要了柚子檸檬七喜和凍檸茶,再加一條燒秋刀魚和一隻蜜糖燒雞亦。湯麵一般,麵質較軟,雞肉沒什麼味道,蕃茄湯算夠味,很辣。肉餅我們比較喜歡,有家庭感覺,質感和味道都不錯。燒秋刀魚有水準,加上檸檬汁很好吃。燒雞亦烤得剛剛好,因為我喜歡比較焦的,味道香甜。這個就是柚子蜜加7喜,想像到什麼味道,但有些太甜了。整體來說不錯了,這個價錢算符合預期。
辣雞肉蕃茄湯麵
湯麵一般,麵質較軟,雞肉沒什麼味道,蕃茄湯算夠味,很辣。
蕃茄肉餅煎蛋飯
肉餅我們比較喜歡,有家庭感覺,質感和味道都不錯。
燒秋刀魚
燒秋刀魚有水準,加上檸檬汁很好吃。
燒雞亦烤得剛剛好,因為我喜歡比較焦的,味道香甜。
這個就是柚子蜜加7喜,想像到什麼味道,但有些太甜了。
整體來說不錯了,這個價錢算符合預期。
2013-08-14
蕃茄肉餅煎蛋飯
2013-07-04 289 浏览
無心插柳下又來到荃灣的正品蕃茄麵,是因為在下沒有頭緒下就回頭吃個蕃茄麵。上次來到的時候,是要了個通粉,今次卻點了其他麵呢!又是翻餐牌時間,當眼球看到有墨魚餅飯或墨魚餅小食,就問侍者可否把墨魚餅放在蕃茄湯麵裡?可是侍者回答是不可以的,只有另點小食就可以,但是在下極之希望可以有墨魚餅配蕃茄湯麵的,可是卻事與願違。無奈點來一客香辣雞肉蕃茄麵配黑胡椒番茄湯,蕃茄麵是自家製的,而湯底是從蕃茄湯中加上黑胡椒,因此整個湯底除了有蕃茄酸酸甜甜外,還有勁辣的黑胡椒味道,還未渴一口已經嗅出強烈的胡椒味道;而蕃茄麵帶有蕃茄的酸酸甜甜味道,麵條本身粗幼適中,也算煙靭和較實,有點咬口;而雞肉有頗辣的,但未見嫰滑,有點死實吧!整體味道雖然仍可吃到蕃茄味道,可是辣度就強勁一點,未免有點喧賓奪主的感覺,若然辛辣味道調較一下,可以更好。
又是翻餐牌時間,當眼球看到有墨魚餅飯墨魚餅小食,就問侍者可否把墨魚餅放在蕃茄湯麵裡?可是侍者回答是不可以的,只有另點小食就可以,但是在下極之希望可以有墨魚餅配蕃茄湯麵的,可是卻事與願違。
無奈點來一客香辣雞肉蕃茄麵配黑胡椒番茄湯蕃茄麵是自家製的,而湯底是從蕃茄湯中加上黑胡椒,因此整個湯底除了有蕃茄酸酸甜甜外,還有勁辣的黑胡椒味道,還未渴一口已經嗅出強烈的胡椒味道;而蕃茄麵帶有蕃茄的酸酸甜甜味道,麵條本身粗幼適中,也算煙靭和較實,有點咬口;而雞肉有頗辣的,但未見嫰滑,有點死實吧!
香辣雞肉蕃茄麵配黑胡椒蕃茄湯
2013-07-04
2013-04-11 206 浏览
人人也知道吃蕃茄好處多, 可增强免疫力、促進眼睛健康、減低患心臟病和前列腺癌。人人也知道被熱油煮過的蕃茄是較生吃蕃茄為之有益, 因為熱油能加快蕃茄紅素被釋出, 而令其更易被吸收;每星期進食5次或以上的蕃茄製品或加入油份的蕃茄, 便可得到蕃茄紅素的保護效果。專賣蕃茄湯底與湯麵的小舖湯底先用大量鮮雞與豬骨熬煮數十小時, 再配搭鮮蕃茄的清甜, 蕃茄湯原來也可以有不同風味...可選蕃茄芹菜湯底、要辣...可選風味辣蕃茄湯底、要酸...可選酸菜蕃茄湯底。腐皮墨魚卷拼香煎蕃茄肉餅麵, 酸菜蕃茄湯底, 全部都是自家製... 蕃茄湯是沒有想像中的濃郁, 清清的味道是真正天然;酸菜要浸在湯裏久了才出多些味道來, 那麼湯底的味道又改變了唷。香煎蕃茄肉餅是由肥豬肉加麥皮加蘑菇碎及蕃茄碎所混合而成, 雖然有煎到甘香面脆但是內裏質感是比較鬆散軟腍, 似是麥皮所為!腐皮墨魚卷已被浸軟! 為什麼不可以餸麵分開放?? 想吃香口也不行!從橫切面來看...墨魚卷是被卷上多層腐皮, 浸軟了=浪費了, 而墨魚球應該也加了不少麵粉, 皆因無墨魚味之餘質感也非彈牙, 軟糍糍的不好吃!蕃茄麵條也是自家製, 質感軟滑, 蕃茄味道
專賣蕃茄湯底與湯麵的小舖
蕃茄麵條也是自家製, 質感軟滑, 蕃茄味道卻不顯著。
香烤燒雞扒蕃茄湯麵, 湯底選了風味辣蕃茄, 是輕柔蕃茄湯底再加自家辣醬, 雖然我要小辣但配合那輕柔蕃茄湯便弄了個喧賓奪主出來, 個人認為湯底再落多些茄膏會更好味;雞扒有被鬆肉粉過, 不過燒得皮脆香口, 燒烤味道濃!
令我忍不住叫多兩塊燒雞扒做小食, $29兩塊, 抵吃! 送到來就發覺小食份量是比跟餐量為多及厚肉, 這塊燒雞扒依舊是皮脆肉滑, 燒烤味濃, 好BBQ! 廚師還塗上厚厚蜜糖在雞扒上, 現在睇見也口水流!
题外话/补充资料: 付款時, 多口向侍應生(老細??)問了句:「你們的燒雞扒燒得很有風味, 想問是電子爐燒還是炭爐燒?」他竟臉紅紅兼貌似尷尬地回答: 「其實我們是用扒爐煎!」
2013-02-13
  • 燒雞扒
2013-03-22 149 浏览
荃灣,是美食集中地之一,只要想吃甚麼,幾乎可以吃到,壽司拉麵中西食肆,甚至小食一應俱全。今天下班,一於再次走到荃灣來,一嚐美味的食物。也許每個地方,都有人氣食店,荃灣也不例外,但今天在下不去人氣店,卻去了一間小小店舖。在過去,在曾經不只一次的吃過蕃茄湯麵,在荃灣,在葵涌,寫下了也留下了兩篇文章。今天又為了一碗蕃茄湯,嚐了一碗通粉,也是一間小小的店舖。從荃灣千色店向著大窩口方向走,還未到熊貓酒店之前,一向較少人流,也較荃興徑、路德圍的恬靜。寧靜中在下卻想起了附近有一家麵店,不知道是否在營業,於是看了一眼,之前的店舖卻結束了,卻換來一間以蕃茄湯做主打的小小店舖--正品蕃茄湯麵店,在下之前在茶記也曾吃過,可是這一間卻打正旗號。走進了麵店,侍者附上了一餐牌,這餐牌像是飽歷了滄桑似的,圖片已經褪色了很多,看不清圖片,幸好字還是看得到呢!餐牌中除了以蕃茄湯麵作主打之外,還有飯餐,和一些類似車仔麵的餸叫。在下從已褪色餐牌上,點了一客肉碎蛋濃湯(原味)通粉配香煎肉餅和一杯熱柚子蜜。這一碗肉碎蛋濃湯通粉配香煎肉餅,份量已經十足,足夠正餐的份量,加上這肉餅是自家製的,也傳來陣陣肉餅煎香的香味。喝一口湯,雖

這一碗肉碎蛋濃湯通粉配香煎肉餅,份量已經十足,足夠正餐的份量,加上這肉餅是自家製的,也傳來陣陣肉餅煎香的香味。喝一口湯,雖然味道遠遜於在下的預期,但是味道相當清甜且具有蕃茄的酸甜味道,也沒有下了茄膏,所以味道會較淡,這完全是由新鮮蕃茄做的湯底麻。蛋跟碎肉一樣,已經碎了又碎,碎蛋加碎肉,味道十分之夾;肉餅雖然一夾便散開,未見硬實,但是勝在煎香脆和鬆化,內裡也有馬蹄,頗有口感。
柚子蜜雖然是一杯沖劑,但是有其柚味道和峰蜜,甜度適中。
這小小的店舖,以蕃茄湯麵加一杯飲品,已經很抵食了。
2013-03-22
2012-12-18 116 浏览
一向幾中意食蕃茄湯底既野食今次去開仁濟醫院, 就過左對面食個tea~每人叫左個蕃茄湯雞扒米線~起初以為會好似其他餐廳咁樣落茄糕,點知呢間無落~幾新鮮~可以因為自家製~所以味道較淡~再加左d芹菜~個雞扒同一般既差唔多米線配個湯幾清不錯~如果中意食清淡野既不妨一試!
一向幾中意食蕃茄湯底既野食

今次去開仁濟醫院, 就過左對面食個tea~
每人叫左個蕃茄湯雞扒米線~
起初以為會好似其他餐廳咁樣落茄糕,
點知呢間無落~幾新鮮~
可以因為自家製~所以味道較淡~
再加左d芹菜~
蕃茄雞扒米線
個雞扒同一般既差唔多

米線配個湯幾清不錯~
如果中意食清淡野既不妨一試!
2012-12-17
蕃茄雞扒米線
2012-09-23 82 浏览
一向都會黎食下野但係個番茄湯愈來愈咸喇其實番茄湯係一個 good idea...but it is getting salty...希望有所改善但真係頂個水吧呀姐唔順,琴晚一路聽住佢罵個女仔一路食野,其實真係無乜胃口,真係堅反感……佢其實識唔識尊重同事同客人架我以前做食肆都明白team work既重要性重見到個女仔喊住走左如果佢係老闆娘,我會覺得佢唔識做生意如果佢只係員工,唉炒左佢啦
一向都會黎食下野

但係個番茄湯愈來愈咸喇

希望有所改善

但真係頂個水吧呀姐唔順,琴晚一路聽住佢罵個女仔一路食野,
其實真係無乜胃口,真係堅反感

……佢其實識唔識尊重同事同客人架
我以前做食肆都明白team work既重要性

重見到個女仔喊住走左

如果佢係老闆娘,我會覺得佢唔識做生意
如果佢只係員工,唉炒左佢啦
2012-09-22
  • 常餐
剛咬了貝嘉幾3個迷你飽行過呢間覺得番茄湯底好似好吸引於是點了常餐$31 正常價格啦呢個位唔知係咪以前個北京拉麵 細地小小 但唔太迫 環境ok番茄湯底餐肉通得薄薄一片係一片....所以招牌番茄湯底....都係算啦稀如水一樣 根本係飲羅宋湯建議你去金魚街民華食下及 星座or勝香園都知及格的番茄湯底.應係點其他都係茶記貨式ok奶茶 可以入口0既 唔太苦太淡味後生四眼先生招呼有禮個長髮阿姐d服務唔得 把聲倔到死, 唔要求佢要笑,但完全感到佢幾無heart
剛咬了貝嘉幾3個迷你飽

其他都係茶記貨式ok
奶茶 可以入口0既 唔太苦太淡味

後生四眼先生招呼有禮
個長髮阿姐d服務唔得

把聲倔到死, 唔要求佢要笑,
但完全感到佢幾無heart
2012-08-09
2012-04-26 55 浏览
第一次食全間都sell tomato 既小店~其實我好buy 呢類小店, 因為而家領匯管理下, 去到邊都係食一樣既野...晚餐都可以叫'早餐' 先食既野, 好ar~我frd 叫左'常餐': 有omelet, 多士, 蕃茄通粉~我就叫左咸酸菜蕃茄牛肉通粉! 好一個配搭!酸酸甜甜勁開胃~加埋牛肉一d 都唔韌, 仲好有牛味tim~ 好明顯冇落鬆肉粉, 令d 牛肉冇晒口感!價錢又抵~ 愛吃蕃茄的人不妨一試~!
咸酸菜蕃茄湯! 好配搭!
第一次食全間都sell tomato 既小店~

其實我好buy 呢類小店, 因為而家領匯管理下,
去到邊都係食一樣既野...

晚餐都可以叫'早餐' 先食既野, 好ar~

我就叫左咸酸菜蕃茄牛肉通粉!

好一個配搭!

酸酸甜甜勁開胃~

加埋牛肉一d 都唔韌, 仲好有牛味tim~

好明顯冇落鬆肉粉, 令d 牛肉冇晒口感!

價錢又抵~ 愛吃蕃茄的人不妨一試~!
咸酸菜蕃茄湯! 好配搭!
2012-02-19 22 浏览
正月中旬‧晴來這裡其實純粹只是想試一試這裡的蕃茄湯底,找了一下午茶時段來到,吃了碗豬肉餃子米線。先說蕃茄湯底,不是濃濃的一款,幾清鮮,喝得出微微的蕃茄酸甜,感覺是討好的。豬肉餃子皮爽韌,餡是加入了不少木耳的,增加了脆脆的口感以外還也好吃。米線份量不少,是飽肚的。連一杯不太好喝的熱咖啡,都算便宜。
正月中旬‧晴

米線份量不少,是飽肚的。

連一杯不太好喝的熱咖啡,都算便宜。
不錯的蕃茄湯底
下午茶
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
不錯的蕃茄湯底
2011-12-30 13 浏览
第一次去li間野,我覺得冇其他食家講得咁差,可能近期改善左掛!我覺得變化唔算多,不過還可以食多幾次,要讚既係佢既餃,整得幾好味,有木耳有香菇有肉咁囉...我食過佢既蕃茄湯,夠酸,夠蕃茄味!又試過佢地既雞蛋肉碎蕃茄湯,有d似茄膏味,個湯唔錯,每次去親都飲晒!另外一讚係佢地既雞扒,真係幾好味!不過唔好食佢地既麻辣雞肉,都唔係雞肉咁!至於飲品,我每次都好安全地揀飲熱檸水,所以好難整得差......

話說平民真係好中意食蕃茄,不過今次蕃茄都取悅唔到我!尼個自家製香菇鮮肉餃蕃茄米線,蕃茄?似做樣,個湯根本唔係蕃茄湯應該係自家製既...d肉好實,但無鮮味,而且有d碎骨= =香菇嘛...唔爽,而且無味...味精味反而好明顯講真...尼個咖啡仲差過即沖咖啡= =無味之餘仲要好水真係飲即沖咖啡好過~而且只杯好骯臟...俾錢前我問要張紙巾啦,佢給了tempo我,我仲以為禁落本?(我認我笨....不過食肆應該有紙巾供應掛...)點知,我張單多左2蚊,我問佢唔係31蚊嗎?佢話你要紙巾嘛...我呆左...姐係2蚊包tempo唔算係好貴,但係唔係都應該講聲先呢?(可能我見唔到佢有寫價錢掛...)環境我唔怪佢,始終都係資金的問題,不過都係一般左D@@但服務真係唔得,無人理客,而且好趕客、催客,無禮貌@@3X蚊係唔算貴既~不過D小食真係唔平...
話說平民真係好中意食蕃茄,
不過今次蕃茄都取悅唔到我!
尼個自家製香菇鮮肉餃蕃茄米線,
蕃茄?似做樣,個湯根本唔係蕃茄湯

應該係自家製既...
d肉好實,但無鮮味,
而且有d碎骨= =

香菇嘛...唔爽,而且無味...
味精味反而好明顯
講真...尼個咖啡仲差過即沖咖啡= =
無味之餘仲要好水

真係飲即沖咖啡好過~
而且只杯好骯臟...
俾錢前我問要張紙巾啦,佢給了tempo我,
點知,我張單多左2蚊,
我問佢唔係31蚊嗎?佢話你要紙巾嘛...我呆左...
姐係2蚊包tempo唔算係好貴,但係唔係都應該講聲先呢?
(可能我見唔到佢有寫價錢掛...)

環境我唔怪佢,始終都係資金的問題,
不過都係一般左D@@

但服務真係唔得,無人理客,
而且好趕客、催客,無禮貌@@

3X蚊係唔算貴既~
不過D小食真係唔平...
2011-12-18
2011-11-13 48 浏览
不知是否地運的問題,反正在荃灣千色店總是人頭湧湧,但幾步之隔的遠東絲麗酒店那邊,就沒有多少氣。像以前的北京拉麵店,很多時也是空空如也;現在的正品蕃茄湯拉麵,好一點,卻仍未算旺場。我也是無意中走過才發現正品的存在,有新的店子,便要試了。入到去,揀了碗雞扒蕃茄湯麵,要公仔麵,另加杯凍飲。呷一口蕃茄湯,帶點微酸,味道天然,公仔麵亦淥得爽口,幾好。至於雞扒,質感嫩滑,不乏黑椒的辛辣味,還好。飲品就麻麻,我杯凍鴛鴦,啡和茶味均淡口。

飲品就麻麻,我杯凍鴛鴦,啡和茶味均淡口。