早幾日同事介紹,話佐敦有間隱閉既拉麵店,佢話呢間拉麵店既湯底好正,好重豬骨同木魚味,所以我放工就同男朋友去試啦。 呢間拉面店全部都係單排座位,會直接見到師傅煮野。今日晚上7點左右黎到,一入門口,師傅就好熱情咁歡迎,仲介紹佢地最出名既拉麵,我地叫左2碗拉麵。而店內有枝特製魚油,加係湯底入面,好香魚味。第一碗係真田將軍拉麵,亦姐係豬軟骨拉麵。首先講下個湯底,真係好濃既木魚味。而豬軟骨就師傅一早醃好,非常入味。拉麵就軟硬適中,整體來講是高質的! 另一碗係豐臣將軍拉麵,呢碗拉麵好多蔥粒,配埋個湯底,非常好飲!而叉燒方面,我地見到師傅用左火槍加熱,令到塊肉充滿油香! 另外,我地每人都加左半熟溏心蛋,蛋是對半放在拉麵上面,非常好味,值得推薦比大家!而且都是加$10就有,好抵食。總括來說,呢間隱世既拉麵性價比好高,拉麵既水平比得上 連鎖既店,而且不收加一,在佐敦行開既朋友, 不妨係呢度試下,絕對抵食!

2019-09-05
好耐冇食拉麵,有朋友介紹呢間隱世小店,話會食過返尋味。真心覺得朋友無介紹錯,有喺日本吃拉麵的感覺! 唔錯唔錯~鋪頭唔算大,大概十個位左右。開放式廚房,客人可以邊食,邊望住師傅整拉麵/餃子等。師父仲會同你交流意見,好親切。喺點菜紙寫低想食乜嘢, 好快就有得食。武士沾麵附上一碗濃郁的柚子魚介wasabi湯,味道偏鹹 ,但用嚟沾麵食就剛剛好。魚介味偏重,配上新鮮的香蔥, 將鮮味再度提升。湯內還有好多嫩滑叉燒粒。正!師傅話沾麵係要配粗麵, 果真好有彈性!燒過嘅叉燒,油脂嘅香味散發哂出來,再配上黑椒一齊食,特別香口。豐臣將軍拉麵湯底相比下,比較偏重豬骨味。同時亦有好多香蔥嘅香味。點左普通的拉麵,但都好幼滑,有蛋香味。同武士拉麵一樣,都係有兩片叉燒,同半隻糖心蛋。 叉燒好淋又入味,糖心蛋好滑嫩。

喺點菜紙寫低想食乜嘢, 好快就有得食。

武士沾麵

湯內還有好多嫩滑叉燒粒。正!

師傅話沾麵係要配粗麵, 果真好有彈性!

豐臣將軍拉麵

湯底相比下,比較偏重豬骨味。同時亦有好多香蔥嘅香味。

點左普通的拉麵,但都好幼滑,有蛋香味。

• 溏心蛋
  • 武士沾麵
  • 叉燒
2019-09-02 129 浏览
沒有妄想中掛起八號風球的日子,依舊需要工作,朋友今天在尖沙咀上班相約一起午餐,想起了上星期吃過的拉麵店在尖沙咀有分店,而且知道尖沙咀分店的餐牌種類更多,所以便邀請她一同前往足利將軍拉麵黑蒜油豬骨湯底,先喝一口湯底,先是濃濃的黑蒜油味,後是豬骨湯的味道,湯底比較厚身,令麵條的彈性度增加,不會吸收湯底過快,非常煙韌武士沾麵麵條不會粘著一堆條條分明,需要讚一讚師傅功夫,我很輕鬆便可以夾起,柚子魚介wasabi 湯底,第一柚子味道比較突出,Wasabi味道慢慢的滲出來,不像平時吃壽司那樣搶鼻,最後魚介的味道留在口中,味道層次感豐富,一開始就不能停下尖沙咀分店種類比較多,我可以有更加多選擇,這裏是遊客區,點餐紙亦好體貼地印上日文,方便日本遊客點菜,可以看得出店主的細心和認真處事的態度。

足利將軍拉麵

武士沾麵

2019-09-02
午餐
  • 足利將軍拉麵
  • 武士沾麵
本來就系openrice到搵到呢間拉麵既,好似話幾好。就黎試下,我叫左個鹽味豬骨湯底,狐狸仔叫豐臣香蔥油湯底拉麵,仲叫左餃子,外脆內軟,尤其煎外皮不硬反而適中厚度煙韌,即叫即煎的。距有個自家製魚露值得一試。落左多了一層鮮味。香蔥油拉麵香蔥多的是,香味濃郁已溶入湯中,麵硬軟度分別不大,肉如常的好味,特色於拉麵湯濃同餃子,環境有點像日式小店,一字排開咁坐。總括,此店可再來光顧,試別款拉麵,餃子可再吃。

總括,此店可再來光顧,試別款拉麵,餃子可再吃。

2019-07-12
  • 餃子
2019-08-24 106 浏览
今日放假一個人去shopping,正直午餐時段,好想食個拉麵。佐敦尖沙咀交界有間日式拉麵店,主打武士主題,以武士命名拉麵。星期六都有set lunch,價錢好抵食啊。我叫左九洲地獄拉麵,辛辣地獄湯底。今日特別想食辣野,所以叫左辛辣湯底。坐吧枱見到師傅即煮拉麵,好有味道架!橙紅湯底好吸睛!辣油加上豬骨濃湯,味道好香口好濃郁,湯底辛辣夠味,岩哂我口味。豬骨湯微微飲到清甜,辣度比較突出。叉燒即叫即燒,好香嫩唔會乾身。溏心蛋最正!
我叫左九洲地獄拉麵,辛辣地獄湯底。
2019-08-23 162 浏览
今晚約了表姐睇演唱會,想了一想,佐敦去紅館都方便,拉麵又快、靚、正。表姐就介紹呢間武士拉麵。😁😁😁😁😁港鐵d出口,沿途去理工方向,再見7仔再轉左。見到地標係中電,唔難搵,大約數分鐘就到。好似係日本店咁氣勢,就好期望坐位不算多。大約十多個位。綠茶免費的。不太凍。味道正。綠茶味🍵香每張紙都可以自由配搭。湯底、麵條🍝及麵質最後點了豐臣將軍拉麵,🤤🤤🤤🤤滿滿蔥花,飲了啖湯。好濃蔥香同豬骨湯味,已經急不及待再吃麵。麵我選普通。入口彈牙,麵好爽滑,溏心多喜愛原因,剛剛好蛋汁流小小,一流,叉燒淋度適中。一碗好滿足拉麵。就行多十分鐘就到紅館,正
好似係日本店咁氣勢,就好期望坐位不算多。大約十多個位。
綠茶免費的。不太凍。味道正。綠茶味🍵香
每張紙都可以自由配搭。湯底、麵條🍝及麵質
2019-08-15
2019-08-15 150 浏览
經過一日忙碌的工作,下班後與友人到了繁華鬧市的代表尖沙咀進行晚餐走過柯士甸路的街頭,剛巧見到武士拉麵的招牌,令我想起日本的拉麵小店我們毫不猶疑地走進武士拉麵,店內坐位雖少,以簡約為主餐廳的餐牌有著不同的拉麵可選擇,亦有著中,英,日文坂上將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)豬骨湯底的濃郁再配上蕃茄味道酸酸地易入口拉麵的麵條軟度,麵質都能夠自由選擇豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)香濃的豬骨湯,加上陣陣香蔥油的味道每一口拉麵再配上香蔥湯底,實在令我著迷日式煎餃子(5Pcs)日本料理內對日式煎餃子絕對不陌生皮薄餡料飽滿,此店舖獨特的煎餃子醬汁更是令我食慾大增份量剛剛好,實在令我忘記一天的忙碌
我們毫不猶疑地走進武士拉麵,店內坐位雖少,以簡約為主
餐廳的餐牌有著不同的拉麵可選擇,亦有著中,英,日文
坂上將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)
豬骨湯底的濃郁再配上蕃茄味道酸酸地易入口
拉麵的麵條軟度,麵質都能夠自由選擇
豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)
香濃的豬骨湯,加上陣陣香蔥油的味道
每一口拉麵再配上香蔥湯底,實在令我著迷
日式煎餃子(5Pcs)
日本料理內對日式煎餃子絕對不陌生
皮薄餡料飽滿,此店舖獨特的煎餃子醬汁更是令我食慾大增
份量剛剛好,實在令我忘記一天的忙碌
2019-08-13
  • 日式煎餃子
  • 豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)
  • 坂上將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)
2019-08-09 138 浏览
九州地獄辛辣拉麵湯底濃,辣度小辣,不會辣到令人吃不下去,面條粗度我這次選了幼的,幼面像蝦子面的口感,還是普通的好吃。反而叉燒幾好吃,不是太瘦不會太肥,半肥瘦的口感最好,而且有一定的厚度。香蔥油拉麵豬骨濃湯,配上蔥,味道不算特別。而因為餐廳是開放式廚房對著吧台的客人,在煮食的過程難免油煙會吹向客人,影響用餐感受。希望可以加強防煙通風設備。
九州地獄辛辣拉麵

香蔥油拉麵

豬骨濃湯,配上蔥,味道不算特別。
希望可以加強防煙通風設備。
2019-07-22 375 浏览
尖沙咀有好多拉麵店今日經開尖東一帶見到武士拉麵既餐牌好吸引就同朋友一試佢店唔算大客人一字排開坐可望到廚房 廚師為你煮食非常有日本風情今日叫左足利將軍拉麵即黑蒜油豬骨湯底加九州地獄拉麵即辛辣湯底非常欣賞佢既點餐紙湯底既濃度麵質既粗幼 同埋軟硬都可以選擇好照顧每位食客既口味而且可以加既配料亦好多好齊我地加左玉米,紫菜温泉蛋同 溏心蛋佢地好貼心樣樣配菜都係另煮而且分開上唔會直接加落拉麵到客人可自行選擇加幾多幾時加味道分面果真冇令我地失望麵條好入味辛辣湯好惹味又唔會太鹹豬骨湯黑蒜味非常突出而且唔算太油非常出色
尖沙咀有好多拉麵店

豬骨湯黑蒜味非常突出
而且唔算太油
非常出色
2019-07-02 316 浏览
I found this Japanese ramen shop in Austin Avenue TST. The shop is really really small. There are only around 10 seats and 2 staff work for the kitchen and the hall. I order the lunch special origianl ramen. The taste of don koch  soup is really good. Not too heavy and not too light. The soup has really good balance. The chasu is grilled on the fire and grilling makes it better. I want to visit next time and try the other ramen also.

2019-07-02
2019-06-25 261 浏览
今天放工的時候拉麵癮起,就再去食武士拉麵。已經不是第一次食,所以叫了每次必食的坂上將軍拉麵,就是蕃茄豬骨湯拉麵,加了蟹棒,再叫了煎餃子。蕃茄中和了豬骨的油膩感,飲完都不會感到滿口油。麵屬於幼身,師傅煮得剛好,每碗麵都有2塊厚叉燒,剛剛燒起,肥瘦適中,不會過韌,這間的湯底是令我每次拉麵癮起都會想起的。煎餃子都是每次必叫的,皮薄餡多汁,煎到剛剛好,加上特別的餃子醬,令人一口接一口。雖然拉麵店地方不算寬躺,但全吧枱的好處是廚師可以直接和客人交談,多了一份人情味。

2019-06-14 244 浏览
Lunch一個人又唔知咩好,諗起好耐嚟食拉麵,心動不如行動🥰今次叫咗個足利將軍拉麵,即係黑蒜油湯底lunch價$68有一隻溏心蛋+兩塊叉燒+塊紫菜+木耳這次選了硬粗麵,口感更有韌性叉燒薄切有種入口即溶的感覺。可能太好吃關係所以覺得份量較為少了一點…溏心蛋的蛋黃是流心的,一口吃掉半個已經好滿足紫菜可以我放耐咗先食~又唔係覺得好脆很高興可以吃到濃湯底拉麵,而且很滿意這種幼滑質感。下次再來試一試其他味道……
今次叫咗個足利將軍拉麵,即係黑蒜油湯底
lunch價$68有一隻溏心蛋+兩塊叉燒+塊紫菜+木耳
這次選了硬粗麵,口感更有韌性
紫菜可以我放耐咗先食~又唔係覺得好脆

2019-06-14
2019-06-13 269 浏览
今天陪朋友在婚紗街試完婚紗,新娘子突然想食拉麵,我們便在附近找到這間拉麵小店,店舖雖小,只有約10個BAR檯位。店內的拉麵是以日本武士命名,非常特別。豐臣將軍拉麵 因為個人十分喜愛吃香蔥,見到這個四國香蔥油湯底,簡直大愛,拉麵上面舖滿大量的香蔥,湯底加上大量香蔥後非常鮮甜,拉麵完全冇鹼水味,口感亦軟硬適中,配有兩塊肥瘦適中的叉燒、還有半熟糖心蛋,最後我們還追加了蟹柳。德川將軍拉麵 而朋友選的這個是醬油魚介豬骨湯底,湯底不油膩,非常濃郁,配料基本上差不多,只是湯底不同。

豐臣將軍拉麵

德川將軍拉麵
德川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底)

2019-06-12
豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)
德川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底)
2019-05-23 348 浏览
今天要陪好姊妹到尖沙咀試婚紗,相約了先在柯士甸道附近午餐,找到一間小小的拉麵店,雖然店裏只能容納大約十個位,但環境裝修頗有日本味道。拉麵的名字很特別,都是以將軍為名,我點了德川將軍拉麵,拉麵配上兩大塊叉燒,叉燒肥瘦適中,還有半隻半熟蛋,麵底不錯,質感很爽,不會過軟,加上湯底醬油魚介豬骨湯很濃郁,但不會過鹹,吃完整碗拉麵後不會覺得油膩。午市價錢很吸引,一碗拉麵只售$58,非常抵吃,尖沙咀區來說應該只有他一家的拉麵是這麼便宜吧!而且非常好吃,很值得推介。

2019-05-23 148 浏览
星期六的下午,在尖沙咀鬧市中走著走著,轉至柯士甸路,發現一條充滿充滿小店的街,藏著這間隱世日式小店,武士拉麵。店內面積雖然小,但卻有一份莫名的親切感,因為店長會直接在你面前下煮麵聊天。店內擺設也蠻特別,有不同日本武士放在陳設櫃,想必是店長心頭好吧。拉麵都是以武士將軍命命,我點的是農臣將軍拉麵,以四同香葱油湯底,加了一顆半熟雞蛋。大量新鮮葱粒放在麵上,每口麵都十分有口感,葱和麵比例差不多一比一,感到驚喜。麵條也十分煙韌,軟硬程度剛好,加上濃郁湯底,十分滿意。朋友點的徳川將軍拉麵,是以更濃郁香口的魚介豬骨湯底,也吃得停不下來。