2022-07-15 148 浏览
對藝術 畫展 書本 音樂有興趣既朋友就真係要好好認識一下呢間cafe‼️🍽 法式烤鴨胸配薯條 (4.5/5) 💰168約5-6件,肉汁爆滿🤤鴨肉腍身,厚度又夠外皮酥脆有驚喜,加上自家柚子醬,額外有一番風味🤣惠顧主菜會加配薯條或薯蓉💁🏻‍♀️想清新啲都可以選擇沙律菜,全部都可以無限添加🍽 法式香煎豬鞍配沙律菜(4/5) 💰238油腺分佈平均,食個陣肉汁一滴滴咁流番出黎😗顏色粉嫩😆肉質厚實豬味濃表面醃料昇華成份豬鞍🤫🍽 殤城逆流招牌蛋糕 (4.2/5) 💰58當日係檸檬芝士蛋糕🍋擺盤賣相吸引🥰面頭既檸檬醬酸酸甜甜,恰度好處😋芝士蛋糕軟滑香濃,配上消化餅為餅底,值得為佢而回訪😝🍽 簡。愛 (4/5) 💰48其實就係Mocha with Rose and Cinnamon 肉桂加上朱古力係一個勢均力敵既味道🧐各自既味道溶入口中轉代成一種新既香味加上上層玫瑰花瓣既清香🌹係一杯要細嚐既Mocha🍽英國早餐茶 (4.2/5) 💰48一整壺breakfast tea非常適合食完成餐肉類後好好解膩😂大概可以續杯三至四次,拎起茶杯遠望上環景色,別有一番味道牆上壁畫係由店員親手繪畫‼️Cafe日頭休閑舒適,採光充
🍽 法式烤鴨胸配薯條 (4.5/5) 💰168
約5-6件,肉汁爆滿🤤鴨肉腍身,厚度又夠
外皮酥脆有驚喜,加上自家柚子醬,額外有一番風味🤣
🍽 法式香煎豬鞍配沙律菜(4/5) 💰238
油腺分佈平均,食個陣肉汁一滴滴咁流番出黎😗
顏色粉嫩😆肉質厚實豬味濃
表面醃料昇華成份豬鞍🤫
🍽 殤城逆流招牌蛋糕 (4.2/5) 💰58
當日係檸檬芝士蛋糕🍋
擺盤賣相吸引🥰面頭既檸檬醬酸酸甜甜,恰度好處😋
芝士蛋糕軟滑香濃,配上消化餅為餅底,值得為佢而回訪😝
🍽 簡。愛 (4/5) 💰48
加上上層玫瑰花瓣既清香🌹係一杯要細嚐既Mocha
🍽英國早餐茶 (4.2/5) 💰48
大概可以續杯三至四次,拎起茶杯遠望上環景色,別有一番味道
牆上壁畫係由店員親手繪畫‼️
Cafe日頭休閑舒適,採光充足,夜晚仲有live band🎸欣賞
Cafe以英法fusion菜為主,上環呢間店開幕一個月左右,姊妹店位於中環既時光逆流係日菜為主
同男店長講多兩句先知佢以前做記者😱無論係佢本人定店鋪既藝術氣息濃厚😆
絕對值得到訪‼️
2022-07-11
2022-07-15 38 浏览
𝕽𝖊𝖛𝖙𝖎𝖒𝖊 殤城逆流 @revtime.cityofsadness 💛有天在港島跑完工作,就順道約了朋友去家我筆記了一陣子的店~希望服務上班一族,主菜伴碟的薯條跟薯蓉是可以無限添食,希望打工仔們可以「食得夠飽」繼續作戰。除了美食跟咖啡外,店內掛有不少本地藝術家的創作,也有自家品牌手工啤、其他小店寄賣的書、曲奇等等,還會會不定期舉辦活動跟Live band快閃~🍳傳統英式早餐是沒有茄汁豆的All day breakfast,推爆😂 😂(會不會被喜歡茄汁豆的人追擊)份量很多,有薯餅s、脆皮腸、煙三文魚漢堡扒、煙肉、炒蛋、番茄跟沙律菜,感覺女生的話可以分著吃了~💃🏻法國小公主看名字很可愛,而且還有時間限定(2-6pm)就來試試看有什麼特別囉~拌碟有超多薯條,中間有滿滿邪惡的起司,由上面的煎蛋切開,會看到像三文治一裡的內層,夾著煙肉、香腸等等,原來製作需時是因為每一樣材料都要分別先煎好,才放入焗爐~🍞傳統法式多士超喜歡吃這個,外酥內軟又不會太甜~我一個人就吃了3粒👅下次經過覺得可以來單點這個再加杯Cold Brew 🧁雞蛋與高牆 HK$68因為這個名字有感而點…感覺我很容易因為名字的誘惑
有天在港島跑完工作,就順道約了朋友去家我筆記了一陣子的店~

🍳傳統英式早餐

💃🏻法國小公主

🍞傳統法式多士
超喜歡吃這個,外酥內軟又不會太甜~我一個人就吃了3粒👅
下次經過覺得可以來單點這個再加杯Cold Brew

🧁雞蛋與高牆 HK$68
因為這個名字有感而點…感覺我很容易因為名字的誘惑而點菜
上面有厚厚的cream,在巧克力的中間還有顆巨大化的綿花糖,喝起來雖然有點罪惡感但確實很香濃綿滑

☕冷萃咖啡
用清酒的透明小瓶裝著喝,很有儀式感~
另外當天還有位做總廚的朋友在場,也讚這家的啡不錯喝~是總廚耶,他的舌頭是該相信的😏

小後感:餐廳樓底很高採光度十足,最裡面的位置還有落地玻璃,如果太陽沒那麼強烈的下午可以考慮坐那個位置,望景、聽音樂、看書、享啡,人生樂事也

💲Hkd 約200@人
🏡上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖
電話:6345 8949

#revtime.cityofsadness #上環黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #黃店 #黃色餐廳
#hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #hkbeauty #foodphotography #foodporn #foodstagram #Instafood #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #美食攝影 #好物分享 #poyeefoodie
2022-07-14 21 浏览
窗邊位置有陽光透入,非常寫意😍 環境寧靜舒適,好適合同朋友放假休息一下☀️ 餐牌上面有不少著名作家名言! 餐廳內牆身有香港本地畫家嘅作品,大家可以欣賞及支持本土畫家🤩.法式頂級牛肩配沙律菜 $268: 牛肩煎得剛好5成熟,肉汁鎖住,牛味夠濃郁😋 切成4件 份量充足☺️ .🍴法式香煎豬鞍配薯蓉 $238: 香煎豬鞍口感嫩滑,唔會有豬羶味👍🏼 薯蓉牛油味唔重 但口感幼滑🥔 .🥘白酒忌廉煮青口 $108: 青口新鮮又大大粒! 白酒忌廉汁有用洋蔥同煙肉炒香,所以味道更香口😇 老闆仲好好送薯條 可以點白酒忌廉汁食😆.☕️簡愛 $48: Mocha with Rose & Cinnamon! 朱古力威味唔太重或甜,配肉桂粉更香🥰.☕️Cold Brew $58
法式頂級牛肩配沙律菜 $268

🍴法式香煎豬鞍配薯蓉 $238

🥘白酒忌廉煮青口 $108

☕️簡愛 $48

☕️Cold Brew $58
2022-07-11 22 浏览
前幾日去開上環,同朋友去左呢間餐廳食lunch。法式烤鴨胸配薯蓉$168烤鴨胸非常有驚喜, 食落去嘅肉質好彈牙好鮮嫩,可以話係我食過最好食嘅鴨胸。可以揀薯蓉或者薯條,係任食嘅,薯蓉食落都好香滑,有淡淡嘅牛油香。傳統英式早餐$148份量好大份,我覺得夠兩個女仔share食。有煙肉、煙三文魚、漢堡扒、司華力腸、蕃茄、炒蛋、沙律菜、薯餅同埋包,每樣野食嘅份量都好似double份量咁,好多。最驚喜嘅係每樣都整得出色,例如薯餅外層香脆,入面嘅薯仔都充滿薯香,又唔會太油。至於個包嘅口感好特別,相當值得一試。殤城逆流招牌蛋糕$58見到寫住係招牌蛋糕就叫黎試下。底下食落似朱古力brownie咁,上面食落似芒果熱情果mousse cake,最上層就有少少辣辣地咁,好特別。Childhood $58係由Hazelnut同Cookies整成嘅milkshake,飲落味道香甜。Daily $48賣相雖然同上面嗰杯好似,但飲落味道截然不同,係Peanut Butter同Sea Salt味嘅smoothie,飲落香滑,花生醬味濃郁,我好鍾意飲呢杯。Americano $32朋友話好眼訓所以叫左杯Americano
前幾日去開上環,同朋友去左呢間餐廳食lunch。

法式烤鴨胸配薯蓉$168

傳統英式早餐$148

殤城逆流招牌蛋糕$58

Childhood $58

Daily $48

Americano $32
朋友話好眼訓所以叫左杯Americano飲,佢話幾好飲。
朋友介紹上環呢間餐廳,環境好舒適牆上以手繪畫作裝飾,充滿藝術感。門口仲放有唔同種類嘅酒「傳統英式早餐」一向鍾情All Day Breakfast, 皆因乜都有啲,炒蛋好滑好Creamy, 煙三文魚唔會太鹹竟然配司華力腸.勁足料。「法式白酒煮蜆」加入白酒烹調.帶點微辣好惹味。滿滿一大碟 隻隻飽滿。「芝士薯條」薯條同芝士真係絕配,芝士溶入薯條,趁熱食好正份量足夠4個人一齊開心Share「傳統法式多士」西多士食得多,法式多士採用我最愛嘅長法包,好香蛋味,加上蜂蜜,又香又脆口「Childhood」奶昔嘅面層吱滿幼滑嘅Cream, 賣相好靚,朱古力味好濃郁,加入Hazelnut 同Oreo cookies, 味道好夾。啱哂三五知己 聚會傾偈嘅好地方。
朋友介紹上環呢間餐廳,環境好舒適

牆上以手繪畫作裝飾,充滿藝術感。

門口仲放有唔同種類嘅酒

「傳統英式早餐」

炒蛋好滑好Creamy, 煙三文魚唔會太鹹
竟然配司華力腸.勁足料。

「法式白酒煮蜆」

加入白酒烹調.帶點微辣好惹味。滿滿一大碟 隻隻飽滿。

「芝士薯條」

薯條同芝士真係絕配,
芝士溶入薯條,趁熱食好正
份量足夠4個人一齊開心Share

「傳統法式多士」

「Childhood」

奶昔嘅面層吱滿幼滑嘅Cream, 賣相好靚,

啱哂三五知己 聚會傾偈嘅好地方。
2022-07-11
  • Childhood
  • 傳統法式多士
  • 傳統英式早餐
2022-07-11 128 浏览
RevTime繼中環店後開嘅第二間分店除咗係餐廳 呢度都會舉辦畫展、工作坊等等環境同menu滿滿文藝氣息 門口位仲係書店添係間好有心同時食物高質嘅cafe☕️-🍳傳統英式早餐 $148份量大到一上枱連bobo都嚇親🤣炒蛋至少用咗三至四隻雞蛋 又滑又重牛油味🍳由於當日無晒布甸 所以俾多咗塊薯餅大大塊嘅薯餅炸得超鬆脆 高質! 另外仲有兩塊漢堡扒、煙三文魚、煙肉同原條脆皮司華力腸🥓真心又大份又好味 大推🤩-🥩法式頂級牛肩配薯條 $268餐廳用上原粒海鹽同黑椒調味 一上枱牛香四溢🐮我地一如以往嗌咗Medium Rare牛扒肉質腍得黎亦非常有咬口 保持到肉汁牛肩脂肪比例其實唔算高餐廳嘅法式做法令牛肉甜味非常突出👍🏻客人仲可以任食薯條同沙律菜添🍟🥗-🍫傾城之戀 $78Cafe hopping梗係做足功課 嗌咗勁igable嘅朱古力☺️餐廳用上法國朱古力 質感好柔和好soft🇫🇷加上薑黃、薄荷同胡椒 令朱古力味道更加出上面粒巨型棉花糖軟綿綿 整體有種好甜蜜嘅感覺🥰
RevTime繼中環店後開嘅第二間分店
除咗係餐廳 呢度都會舉辦畫展、工作坊等等
環境同menu滿滿文藝氣息 門口位仲係書店添
係間好有心同時食物高質嘅cafe☕️

🍳傳統英式早餐 $148
份量大到一上枱連bobo都嚇親🤣
炒蛋至少用咗三至四隻雞蛋 又滑又重牛油味🍳
由於當日無晒布甸 所以俾多咗塊薯餅
大大塊嘅薯餅炸得超鬆脆 高質!
另外仲有兩塊漢堡扒、煙三文魚、煙肉同原條脆皮司華力腸🥓
真心又大份又好味 大推🤩

餐廳嘅法式做法令牛肉甜味非常突出👍🏻
客人仲可以任食薯條同沙律菜添🍟🥗

🍫傾城之戀 $78
餐廳用上法國朱古力 質感好柔和好soft🇫🇷
加上薑黃、薄荷同胡椒 令朱古力味道更加出
上面粒巨型棉花糖軟綿綿 整體有種好甜蜜嘅感覺🥰
2022-07-10 29 浏览
這間位於上環的西餐廳,主打特色咖啡及英法菜式。餐廳以深藍色為主調,設有心靈書籍角落,掛上自繪的藝術畫及貼上很多電影著名金句,到處也充滿濃厚文青氣息。🦋法國頂級牛肩配薯條 $268份量足夠兩個人開心分享,主菜可跟任食薯條或薯蓉,性價比超高,也可轉配沙律菜。牛肩牛味濃郁,脂肪比例不多,口感有嚼勁,肉汁好豐富,味道一流。推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🦋雞蛋與高牆 $68熱乎乎朱古力上面鋪滿細滑蛋白泡及特濃黑朱古力碎,再加上一顆超巨型的可愛棉花糖,賣相很吸引。朱古力的苦澀味,隨著蛋白及棉花糖慢慢融合,變得香甜幼滑。🦋Childhood $58Milkshake (Hazelnut/Cookies)榛子果香濃厚,忌廉口感creamy,幼滑細緻。🦋法式白酒煮蜆 $88蜆肉份量很多,加上大量煙肉碎,醬汁有點偏酸。

🦋法國頂級牛肩配薯條 $268

🦋雞蛋與高牆 $68

🦋Childhood $58
Milkshake (Hazelnut/Cookies)
榛子果香濃厚,忌廉口感creamy,幼滑細緻。

🦋法式白酒煮蜆 $88
蜆肉份量很多,加上大量煙肉碎,醬汁有點偏酸。

2022-07-02 25 浏览
/ /上環文藝風格cafe🤍🤍呢度有時仲有live band添!超支持本地創作嘅一間cafe😆法式烤鴨胸配薯條🍟仲可以無限refill!真係好抵食🤩🤩鴨胸烤得好嫩口,仲好juicy!超鐘意佢地自家製嘅柚子汁,好fresh!傳統英式早餐🍳炒蛋、司華力腸、煙三文魚、煙肉、漢堡扒超豐富!!!仲有沙律🥗食落好fresh!仲整得啱啱好!ChildhoodHazelnut Cookies 🍪 呢杯特飲好正,超creamy( ´▽`)Flat white仲有拉花添😆飲落好滑📍 殤城逆流 (上環)上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖#上環美食 #香港美食 #中環美食 #hkcafe #打卡cafe #revtime.cityofsadness
/ /
上環文藝風格cafe🤍🤍
呢度有時仲有live band添!
超支持本地創作嘅一間cafe😆

法式烤鴨胸配薯條🍟
仲可以無限refill!真係好抵食🤩🤩
鴨胸烤得好嫩口,仲好juicy!
超鐘意佢地自家製嘅柚子汁,好fresh!

傳統英式早餐🍳
炒蛋、司華力腸、煙三文魚、煙肉、漢堡扒
超豐富!!!仲有沙律🥗
食落好fresh!仲整得啱啱好!

Childhood
Hazelnut Cookies 🍪
呢杯特飲好正,超creamy( ´▽`)

Flat white
仲有拉花添😆飲落好滑

📍 殤城逆流 (上環)
上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖

2022-06-27 274 浏览
上環🌟殤城逆流🌟係中環良心店時光逆流嘅姊妹店,主打英法菜!🇬🇧🇫🇷上環新店同樣提供自家品牌嘅🍻手工啤!🌟殤城逆流🌟會不定期舉辦活動,例如畫展🖼、Live band show🎸等,啱晒文青!🥰🥗傳統英式早餐 $148薯餅大大塊仲要勁香脆💛、🍳炒蛋綿滑、司華力腸帶蜜糖嘅甜美、🥓脆脆嘅煙肉、仲有豬柳漢堡同埋煙三文魚🧡,跟埋傳統嘅英式布甸,美味而且份量豐富!😍🐠英式傳統鱈魚柳配薯蓉 $168炸至金黃嘅鱈魚柳,外層香脆,內裡魚肉雪白厚身啖啖肉!可自選配🍟薯條/🥔薯蓉/🥗沙律,薯蓉/薯條仲可以無限添加!😘🍰殤城逆流招牌蛋糕 $58🥭芒果🍫朱古力蛋糕,軟綿甜美,上面落咗少少藏紅花🌺,除咗美觀之外,亦為蛋糕帶來了輕輕嘅辛辣感🌶,化解蛋糕嘅飽滯感,正!😚🍹Childhood $58曲奇加榛子醬奶昔,極為甜美香滑!😇

🥗傳統英式早餐 $148

🐠英式傳統鱈魚柳配薯蓉 $168

🍰殤城逆流招牌蛋糕 $58

🍹Childhood $58

曲奇加榛子醬奶昔,極為甜美香滑!😇
尋晚同個朋友嚟呢間食,呢個法式牛肩真係正,煮得啱啱好,唔難咬,同埋,呢間嘢最好嘅嘢就係薯條/薯蓉任食,係非常好,裝修又唔錯,啲職員好nice,會主動問想唔想refill啲薯條/薯蓉,值得推介👍🏻
2022-06-23 51 浏览
。上個星期六放假,同朋友去咗港島區一日遊,行到上環攰攰地,我哋就搵咗間咖啡店入去坐,先食個lunch先😘☕️餐廳有好大落地玻璃窗,光線十足💯🔆-我哋叫咗個All day breakfast 傳統英式早餐🍳 ,炒蛋,扒茄,沙律菜,薯餅,三文魚,腸仔,大啡菇,英式布丁等等,非常豐富,色彩繽紛,令人心情好開心😋❤️-然後叫咗個法式燒鴨胸配薯條,呢度餸真係令我哋好驚喜 因為鴨胸燒得非常Juicy,油脂分布👍🏻👍🏻,而且調味啱啱好唔會太鹹💯,另外薯條亦都炸得好香脆😋-最後我哋叫咗個法式白酒煮蜆,蜆肉係無沙,酒味同牛油味都非常之重,而且份量亦都唔少㗎❤️不過略嫌酒味未煮得揮發,味道上有進步嘅空間😊-嘢飲方面,我叫左cold brew,味道香濃,而且好純滑,而且個杯仲好靚❤️💯另外朋友叫咗Daily,入面係peanut butter&sea salt,佢嘅花生醬味非常之濃厚,啖啖好似食緊花生醬咁,花生醬迷一定要黎試吓❤️,但係我哋略嫌佢冇乜海鹽味,如果海鹽味重返少少 咁就完美啦 💯😋-

餐廳有好大落地玻璃窗,光線十足💯🔆
2022-06-19
2022-06-23 27 浏览
點樣食推介✨💛有heart cafe💛💛上環黃店💛殤城逆流 地址:上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖🍖法國小公主 $108 (7.8/10)依間係時光逆流嘅分店,座落係比較有privacy嘅商場,店主非常有心,又會係cafe度搞讀書會同音樂會,每個禮拜都有唔同嘅活動,店內仲有個迷你畫展睇🤣,門口仲有書賣,真係用盡曬成個空間,真心好欣賞,香港需要多d依類型嘅小店🌟依個法國小公主其實係三文治黎,中間有煙肉、火腿、腸仔、烘過嘅多士、都係心機嘢黎,要煎曬全部材料再比一層厚厚嘅芝士包圍住隊落焗爐焗🤤,最後再係個頂放過蛋黃仔,拌碟仲有堆勁脆嘅薯條,味道上係冇嘢可以挑剔,肥西嘢點會唔好食😂~佢仲要係我鍾意嘅鹹甜combo,d煙肉火腿帶曬個多士d甜味出黎~食完佢已經會飽到上心口,其實佢份量係main唔係snacks黎🤣🤣,要留意返即叫即整嘅等候時間會比較耐,同埋要2-6pm黎先有得食🍖法式頂級安格斯牛肩配薯蓉 $268 (7/10)份量取勝,估唔到會有4塊牛咁誇張😛,都真係幾抵食,調味上鹹度啱啱好,肉味都算濃,肉質都唔錯,但冇問到我要幾成熟,食落係medium well黎,同埋塊牛
點樣食推介✨

💛有heart cafe💛
💛上環黃店💛

殤城逆流

🍖法國小公主 $108 (7.8/10)

🍖法式頂級安格斯牛肩配薯蓉 $268 (7/10)
份量取勝,估唔到會有4塊牛咁誇張😛,都真係幾抵食,調味上鹹度啱啱好,肉味都算濃,肉質都唔錯,但冇問到我要幾成熟,食落係medium well黎,同埋塊牛係改肉上要再落多d心機,改多少少會好d,薯蓉方面係任食都幾開心,算夠滑但唔夠牛油香🤣

🍖I burn with u 啤酒 $68 (8/10)
revtime佢地有出自己一系列嘅啤酒,依款i burn with u真係幾好飲,易入口,聞落好甜caramel味,飲落好順🤣,依個啤酒名明嘅就明,但我唔係好明點解個啤酒又甜又香但改依個名,我expect會配d重口少少嘅味道,haha

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

依度樓底高,座位闊,空間感夠大,仲要樓上舖私隱度高人流少,係依度真心可以hea好耐,推介係港島諗唔到去邊度hea嘅朋友仔
2022-06-17 295 浏览
Cafe係中環「時光逆流」既分店,有別於其日系風格,依間係主打英法美食✨ 餐廳樓底高,最入面既座位靠近落地玻璃,採光度十足,望出窗外仲有樹木景色,感覺休閑舒適🥰 室內掛有唔少本地藝術家既作品,客人亦可以選購書籍,依度不時仲會有畫展及live band睇,散發著濃厚既文青藝術氣息🎨❀ 英式傳統鱈魚柳配薯條 🐟有兩大塊炸魚柳,外皮炸得香口,魚肉嫩滑亦唔會好乾,配埋酸甜既他他醬食好開胃~薯條炸得香脆可口,最吸引係薯條或薯蓉都係可以任食🤤❀ 傳統英式早餐 🍱ADB用料豐富又夠大份,有煙三文魚、漢堡扒、脆皮腸、薯餅、煙肉及炒滑蛋等~除咗classic配料,依度仲有餐廳特別研製既英式布丁,望落似薄餅,味道就似帶鹹香味既麵包布丁,加埋其他配料食好夾👍🏻❀ 殤城逆流招牌蛋糕 🍰是日蛋糕係芒果朱古力蛋糕☺️ 蛋糕上面有辣椒絲,下層係芒果慕絲配Brownie,先食到酸甜味,後勁帶少少辣,好特別呢!❀ 大亨小傳 🍫招牌朱古力✨上面有一大粒棉花糖好吸睛😍 依杯係混合紅糖、肉桂及五香粉既朱古力,攪拌後朱古力味濃郁,帶有微微香料味,味道好有層次❀ Childhood 🌰依杯係榛子曲奇味milkshake,味道好濃郁

❀ 英式傳統鱈魚柳配薯條 🐟

❀ 傳統英式早餐 🍱

❀ 殤城逆流招牌蛋糕 🍰

❀ 大亨小傳 🍫

❀ Childhood 🌰
依杯係榛子曲奇味milkshake,味道好濃郁,上面仲有層厚cream及朱古力醬,好邪惡😝
午餐
絕對係比 良心小店 加 任食薯條 吸引而黎 !!一入餐廳 已經聞到 食物香氣 🙈🐟英式傳統鱈魚柳配薯條 $168薯條係任食架 !! 😍 仲要係熱辣辣 炸好拎比你 ~脆口 又有綿密薯香 😋 唔係比hea野 !!鱈魚柳 炸得好香 😳 但同時亦偏硬身魚質香滑 略嫌偏乾, 但沾埋醬汁就啱啱好 ~🍳傳統英式早餐 $148無配麵包 但都好豐富 ~幾鐘意佢配 漢堡扒 ~ 炒蛋同 香腸都好食煙肉 唔會過肥同過油 !! 沙律菜 份量不少大啡菇 落鹽重手左 ~ 🙈🍰殤城逆流招牌蛋糕 $58睇個樣 有d失望.. 估唔到味道幾ok !!幾鐘意佢呢種 抹茶味 ~ 香濃得黎 帶少許奶香可惜 撻底淋左 如果唔係 會更正 ~🌰Childhood Milkshake $58係Hazelnut + Cookies味嘅 milkshake 😍面頭 仲加左Cream, Oreo餅乾 同M&M’s !!Hazelnut 加埋曲奇黎講 都唔算太甜 !!係飲完會開心的味道 🤤環境幾舒服~不時仲有小型展覽睇一個書本corner : )餐牌簡而清~飲品名好有意思.. 見到佢某d款式 好似會定期轉呢
傳統英式早餐

絕對係比 良心小店 加 任食薯條 吸引而黎 !!
一入餐廳 已經聞到 食物香氣 🙈

🐟英式傳統鱈魚柳配薯條 $168
薯條係任食架 !! 😍 仲要係熱辣辣 炸好拎比你 ~
脆口 又有綿密薯香 😋 唔係比hea野 !!

鱈魚柳 炸得好香 😳 但同時亦偏硬身
魚質香滑 略嫌偏乾, 但沾埋醬汁就啱啱好 ~

🍳傳統英式早餐 $148
無配麵包 但都好豐富 ~

幾鐘意佢配 漢堡扒 ~ 炒蛋同 香腸都好食
煙肉 唔會過肥同過油 !! 沙律菜 份量不少
大啡菇 落鹽重手左 ~ 🙈

🍰殤城逆流招牌蛋糕 $58
睇個樣 有d失望.. 估唔到味道幾ok !!
幾鐘意佢呢種 抹茶味 ~ 香濃得黎 帶少許奶香
殤城逆流招牌蛋糕

可惜 撻底淋左 如果唔係 會更正 ~
Childhood Milkshake

🌰Childhood Milkshake $58
面頭 仲加左Cream, Oreo餅乾 同M&M’s !!
Hazelnut 加埋曲奇黎講 都唔算太甜 !!
係飲完會開心的味道 🤤

環境幾舒服~不時仲有小型展覽睇

一個書本corner : )

2022-05-28
Childhood Milkshake
2022-06-03 74 浏览
殤城逆流~好特別又有意思既餐廳名!主打英法菜式美食與藝術互相融和,餐廳掛滿藝術作品,就好似一邊食一邊身在畫展咁🎨..特別大推佢地既🇬🇧英國炸藍鱈魚配薯條,炸魚超好食!極少炸粉,真真正正鮮美既魚肉!好好味!..另外叫左🥩法式頂級牛肩配薯條,完全唔需要醬汁,本身已調味,肉味濃~ 呢度既薯條原來可以refill🤩..再叫埋佢地既蛋糕🍰朱古力榛子咁,有口感,唔錯!來多兩杯Milkshakes! 一杯叫Buddies,以奇異果、牛油果同香蕉製成,組合好創新,味道係驚奇地好飲!好fresh!! 另一杯就叫左花生醬奶昔😈邪惡了🤣 不過真係勁濃郁既花生醬!..呢度好有心思會擺下小畫展咁,好特別好有意思!真係要欣賞下💕.
2022-05-25
  • 英國炸藍鱈魚配薯條