香港獨一無二的孟加拉料理餐廳!PRIYO SHAAD的名字意味著「珍味的回憶」!係中環返工,甚至平時黎食個lunch/dinner都係一個唔錯嘅選擇。價錢又唔算貴,而且整體味道在於佢嘅天然慢煮咖喱底汁,所有菜品都力求用最短的時間來烹調,展現食物的真實風味。香料相對比印度菜之類嘅菜式會較為light但又可以突出食材自身嘅味道🙌員工們每天早上就開始準備蔬菜和配菜,以確保在6分鐘內上菜並保持蔬菜的新鮮。對於肉類咖哩,烹飪過程完全相反 🥩 特製的肉類咖哩需要 6小時的低溫慢煮及繁複程序以帶出肉的口感,香氣和味道 💕𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ FULKOPI BHAJI香草炒椰菜花Stir-fried cauliflower with Bangladeshi herbs & spices✨ KORMA 羊肉配乳酪腰果洋蔥醬汁Mutton in a creamy gravy of yogurt, cashew nut and onion paste ✨ SHRIMP MALAI CURRY煎鲜蝦配香料椰奶Fried prawns in a creamy Bangladeshi spiced co

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ FULKOPI BHAJI
香草炒椰菜花

✨ KORMA 羊肉配乳酪腰果洋蔥醬汁

✨ SHRIMP MALAI CURRY
煎鲜蝦配香料椰奶
Fried prawns in a creamy Bangladeshi spiced coconut gravy

2024-09-16 110 浏览
Priyo Shaad位於中環鴨巴甸街29號餐廳位置之前係power burger現在係香港唯一孟加拉菜小食拼盤炸茄盒非常香脆少少鹽雞蛋薯仔炸餅雞蛋係烚蛋薯蓉包住雞蛋再炸孟加拉素脆球配乳酪汁乳酪汁減低油膩感烤雞脾配烤餅烤雞脾非常淋咖哩汁係水狀但味道夠烤餅微焦點黎食我好喜歡呢度菜慢煮牛肉配飯牛肋肉以五花粉醃製再慢煮飯粒較濕,散少少由落單到上菜要15分鐘要預時間老闆好客有耐性為顧客推薦美食推薦特製薄荷特飲非常清爽
Priyo Shaad位於中環鴨巴甸街29號

2024-09-12
  • 薄荷特飲
  • 烤雞脾
2024-09-16 104 浏览
行到上餐廳,真係熱,但冷氣好够涼,而且唯一香港既孟加拉菜,梗係要試,想不到lunch都full house. 岩岩入到位乍💜招牌孟加拉素脆球配乳酪醬:脆球外脆內軟,咬落去好有口感,配埋奶香濃郁嘅乳酪醬羊肉配乳酪腰果洋蔥醬汁:羊肉煮得剛好,嫩滑又唔膩,仲有香濃嘅乳酪同腰果,洋蔥醬汁帶啲甜味家鄉牛肉蕃茄咖喱:咖喱色澤紅艷,牛肉味道入味,蕃茄酸甜適中,整體味道香濃又唔會過火LEBOR SHORBOT:飲品清新可口,有少少香料嘅味道,飲落去好舒服,特別適合炎熱嘅天氣。masala tea:茶香氣四溢,香料味好重,但一定唔係難飲,反而一口又一口

2024-09-16 77 浏览
專注於健康天然的美食,並用慢煮技術精心製作咖哩底汁,保留食物的真實風味。店主非常親切,時常聆聽客人意見,部分菜式都有作調節。招牌前菜 FUCHKA $42/4pcs,以脆皮球包裹馬鈴薯和鷹嘴豆餡,搭配清爽的黃瓜,味道有層次。配搭兩種醬料——香料酸奶和酸甜的羅望子醬,增添風味JALI KABAB 免治雞肉脆餅 $58,外酥內嫩,雞肉鮮美,洋蔥香甜,調味適中,口感豐富!接著是ROAST 招牌燒雞脾 $128,雞腿肉經慢火燒烤,搭上濃郁的乳酪腰果洋蔥醬,味道香醇,肉質軟腍此外,MIXED TORKARI 香草醬汁炒雜蔬$68,用上以孟加拉特有的香料和草藥調味,湯汁清淡卻充滿風味最後是“廚師推介特色飯” $35,由經驗豐富的廚師精心炮製

此外,MIXED TORKARI 香草醬汁炒雜蔬

最後是“廚師推介特色飯” $35,由經驗豐富的廚師精心炮製
2024-09-15 61 浏览
最近中環新開了香港唯一的孟加拉料理餐廳🎉,名叫Priyo Shaad,意即”珍味的回憶”!孟加拉美食的特色在於食物和飲料的簡單性🥘,以及慢煮烹調餚製的咖哩底汁🍛。這間餐廳的宗旨是提供健康天然美食🥗,用最小的製作時間⏳,為每道菜帶來食物的真實味道🍽️✨。由於我和朋友每樣都想嘗試😋,因此叫得有點多😅,差不多是四人的份量🍛👫👬!🦐 煎鮮蝦配香料椰奶 $158蝦肉新鮮爽口,分量好足。椰奶醬汁香滑,食落口感豐富,令人食指大動👍🏻🐑 KORMA 羊肉配乳酪腰果洋蔥醬汁 $148羊肉煮得腍滑冇腥味,醬汁清新,食完好健康嘅感覺。🫓 全麥烤餅 $10全麥烤餅好香口,配咖喱汁一齊食,味道超正。🌾 是日廚師推介特色飯(兩位享用) $35今日嘅特色飯好正,用唔同嘅乾果🥜同提子乾🍇炒,味道香濃,口感豐富,配咖喱同小食食,超級夾!🌟招牌小食拼盤 $148🌟招牌小食拼盤真係好豐富🍽️,每款小食都有兩件,每一口都帶畀你唔同嘅驚喜!✨- 招牌孟加拉素脆球配乳酪醬🥙:薄脆嘅素脆球同清新的乳酪醬完美結合,食落好特別👍。- 孟加拉特色扁豆及洋蔥炸餅🥔:炸餅入面嘅扁豆同洋蔥好搭,味道濃厚,想食完再食😋。- 鷹嘴豆脆樂炸茄子🍆:炸茄

🦐 煎鮮蝦配香料椰奶 $158

🐑 KORMA 羊肉配乳酪腰果洋蔥醬汁 $148
羊肉煮得腍滑冇腥味,醬汁清新,食完好健康嘅感覺。

🫓 全麥烤餅 $10
全麥烤餅好香口,配咖喱汁一齊食,味道超正。

🌾 是日廚師推介特色飯(兩位享用) $35

🌟招牌小食拼盤 $148🌟

- 鷹嘴豆脆樂炸茄子🍆:炸茄子外酥內軟,配上鷹嘴豆脆樂,味道獨特,好味😍。
- 雞蛋薯仔炸餅🍳🥔:炸餅入面嘅雞蛋同薯仔好配,食落去好滿足👌。
- 炸薯仔三角餡餅🥟:三角餡餅入面嘅薯仔餡好足料,食落去好過癮😄!

💰 總計: $557, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-09-12
午餐
2024-09-11 99 浏览
平時同同事都會行經中環鴨巴甸街附近,食下lunch,今日發現好似開左間新店,睇左個menu,原來係孟加拉菜,好有新鮮感,應該都無咩人食過,一於試下究竟呢個身處於南亞地方國家的美食,係咩味道。坐落環境感覺幾Chill,裝修簡簡單單,俾人感覺好Relax。茶沙冰 & 拉西乳酪特飲茶沙冰清涼消暑,茶香濃郁;拉西乳酪特飲酸甜適中,口感順滑招牌孟加拉素脆球配乳酪醬食落口感酥脆,配上濃郁乳酪醬,味道酸酸甜甜,味道唔錯。芥末香草薯仔蓉食落口感綿滑,芥末味輕柔不嗆,香草添香,平衡得宜。招牌燒雞脾配稠乳酪腰果洋蔥醬汁呢個燒雞脾食落有小小喜出望外,意想不到雞肉好嫩滑,配上稠乳酪腰果洋蔥醬汁,濃郁香滑,好好味,果然係招牌菜6小時慢烤卡拉牛肉牛肉味好濃厚,初初食落感覺上有小小似印度咖喱牛肉,但因為慢烤左6小時牛肉肉質好嫩滑,配搭埋佢個特別醬汁,味道唔錯算係小眾小店,食物質素唔錯,值得去再試吓

茶沙冰 & 拉西乳酪特飲
茶沙冰清涼消暑,茶香濃郁;拉西乳酪特飲酸甜適中,口感順滑

招牌孟加拉素脆球配乳酪醬
食落口感酥脆,配上濃郁乳酪醬,味道酸酸甜甜,味道唔錯。

芥末香草薯仔蓉
食落口感綿滑,芥末味輕柔不嗆,香草添香,平衡得宜。

招牌燒雞脾配稠乳酪腰果洋蔥醬汁

6小時慢烤卡拉牛肉

算係小眾小店,食物質素唔錯,值得去再試吓

2024-09-05
午餐
2024-09-07 93 浏览
.📍餐廳:PRIYO SHAAD🏫地址:中環鴨巴甸街29號地舖朋友同我介紹全港唯一一間的孟加拉菜,貪新鮮的我梗係跟朋友去試吓啦☺️新開張的店舖,環境相當不錯,我鍾意綠色嘅植物裝飾,感覺令人放鬆,等我分享吓今日最喜愛的三款食物😁~香草醬汁炒雜蔬雜菜種類豐富,有椰菜花、秋葵、紅蘿蔔等等,一次過品嚐不同的蔬菜,即係能吸收唔同嘅維他命,好健康呀😃,香草醬汁調配得恰到好處,有少少辣能增進食慾,無論係味道定係口感方面都有豐富的層次感😊~煎鮮蝦配香料洋蔥醬汁廚師毫不吝嗇,落足料👍鮮蝦份量相當多,非常爽口,肉質細緻,蝦味濃郁,調味適中,選用嘅天然香料同洋蔥真係能提升菜餚的美味😍~招牌孟加拉素脆球配乳酪醬即叫即做,加上餐廳自家製的乳酪醬汁,開胃又健康,配搭得好好味😋這道菜香而不膩,幾有特色,我哋能感受到正宗的孟加拉菜餚,必點之選👍總括嚟講,呢間特色小店真係值得去試吓,無論食物質素、環境及服務等都相當不錯,老闆尤其親切,加埋新鮮感嘅滿足,真是愉快的一餐,鍾意試新嘢的朋友,實在不用錯過呢!
.📍餐廳:PRIYO SHAAD
🏫地址:中環鴨巴甸街29號地舖

~香草醬汁炒雜蔬

~煎鮮蝦配香料洋蔥醬汁

~招牌孟加拉素脆球配乳酪醬

✨煎鮮蝦配香料洋蔥醬汁 shrimp dopeaja 係用咗孟加拉香料整嘅,咖哩味食落唔太濃烈 微微辣咁🌶️裏面仲有啲芫茜、洋蔥、酸菜、蕃茄等,帶有清甜+味道多元💛💛另外佢都落咗唔少細蝦,口感幾爽口🦐.✨6小時慢烤卡拉牛肉 kala bhuna 牛肉味道天然 就係重牛味,肉質柔嫩,肉汁鎖肉裏面🐮🐮有唔少肥膏!底下係有浸油,原來係牛肉脂肪熔嘅油嚟😳.各人+$10 ✨全麥烤餅 Ruti係用嚟配啲main course食嘅~我好鍾意呢個手工烤餅‼️大大塊,咬落煙煙韌韌,散發啲nut香(?)。烤餅好吸醬汁,配搭啲肉 幾夾🫓./✨檸檬薄荷特飲 lebor shorbot相對重mint味🌿🌿甜甜地咁💚.✨lemon tea呢款fresh啲🍋酸酸甜甜,幾順口🧡
✨煎鮮蝦配香料洋蔥醬汁 shrimp dopeaja
✨6小時慢烤卡拉牛肉 kala bhuna
各人+$10 ✨全麥烤餅 Ruti
✨檸檬薄荷特飲 lebor shorbot
相對重mint味🌿🌿甜甜地咁💚
✨lemon tea
呢款fresh啲🍋酸酸甜甜,幾順口🧡
煎鮮蝦配香料洋蔥醬汁
Ruti
2024-08-31
煎鮮蝦配香料洋蔥醬汁
Ruti
  • Ruty
2024-08-18 194 浏览
They offer vegan / vegetarian menu Great news for the vegan ~Food were spot on , so tasty so yummy I can tell it is very authentic Bengali cuisine The mash potato with mustard oil 👉🏼must try The boiled rice is so special The dal is exceptional so tasty Very good price too I love it is not spicy at all It tastes like home cook food Owner of the restaurant is very kind introducing everything on the menu Good service Will definitely come back
Great news for the vegan ~

The boiled rice is so special

Will definitely come back
2024-08-17
  • Aloo  with  mustard  oil
2024-08-14 267 浏览
Priyo Shadd是一間性價比高的特色餐廳。老板是正宗孟加拉人。在香港從事金融業多年,輾轉到自資經營這間小舖,把地道孟加拉菜帶到此多元文化的香港。從今年6月試業到8月,今天已經是第4次起光顧。每次在中環覓食,這間特色小店總是我的首選。因為香港現今太多連鎖式經營的餐廳,食物與服務和價錢不是正成比。相比此類小店,老板每事親力親為,總是熱切期望客人的食評。每次再光顧,都發覺老板確是言聽計從,無論食物味道,餐具,環境氛圍等都有所改善。在中環鴨巴甸街晚膳,人均消費$200左右,已經滿枱美食😋。孟加拉菜特色於其自家製乳酪醬汁,無論配雞,魚,羊都好出色!那個Fuchka招牌孟加拉素脆球是必食👍。三五知己,無論想打卡或嘗美色,呢間在鴨巴甸街29號嘅小店都係唔錯嘅選擇!

• 煎鮮蝦配香料椰奶
  • 香草炒茄子
  • Roast chicken 配乳酪腰果洋蔥醬汁
  • Fuchka招牌孟加拉素脆球
新開的店,餐廳環境很好,有綠植和掛畫,氛圍讓人放鬆,老闆和服務員都很真誠、熱情,會教我們怎麼吃一些特色菜,老闆英文、國語,廣東話都可以溝通,可以提前訂座,是中環/上環小聚的好選擇。素食友好餐廳,有純素餐單,對素食者來說也是很多選擇,孟加拉風格的食物很有特色,食材新鮮,值得打卡,飲品也非常多選擇,有香料特色。中午提供有午餐套餐,包含飲品,現烤的餅也很好吃,推薦(*≧∪≦)👍🏻服務很周到,食物也很好吃,清淨放鬆的氛聞,有緣再會😄🙏🏻

,食材新鮮,值得打卡,飲品也非常多選擇,有香料特色。

服務很周到,食物也很好吃,清淨放鬆的氛聞,有緣再會😄🙏🏻

Interesting fact: This is the only Bangladeshi restaurant in HK 🇧🇩🇭🇰 and it offers fresh & healthy options! I usually feel heavy after curries, but theirs were so tasty and healthy, I felt good after ☺️😋🐄 Roast beef - Loved the spices. Not too spicy, perfect for HK locals (lol). This might be my favourite.🐓 Classic chicken curry - Meat was so tender, fell right off the bone. I really enjoyed this.🐠 Fish curry - the fish is directly imported from Bangladesh, wow. Comes in a tomato-y sauce, really

🐠 Fish curry - the fish is directly imported from Bangladesh, wow. Comes in a tomato-y sauce, really yum. This was my friend’s favourite.

🍚 Chef special fried rice - very flavourful and apparently it’s a little different everyday so you’re in for a treat!

Starter: The fuchka (not pictured) is worth trying. 🥒 Cucumber as part of the filling, paired with a plum (sour) sauce and a sweet sauce that you add it into the crispy ball before eating. Flavours blended so well together - so refreshing especially on a hot summer day 🤩

🍨 Dessert: We were too full by the end… Will come back to try their homemade dessert. I’ve got my eyes on the caramelised car yoghurt 👀
Roast  beef  with  chef  special rice
Fish  curry
Chicken  curry
  • Roast  Beef
  • Fuchka
2024-07-31 231 浏览
中環開了間孟加拉料理,以前未試過食孟加拉菜,仲以為同印度菜差唔多,原來好唔同!個人覺得口味比較清新輕盈,味道豐富而不膩,每款菜式都有它們獨特的味道。首先點了一些街頭小食,孟加拉脆球釀了暖暖的薯蓉及新鮮的青瓜,加上乳酪及甜酸汁,把整個放在口中嘴嚼,味道渾然一體,食完一個又一個。仲有炸茄子,茄子用鷹嘴豆粉包着來炸,不像一般用粟粉或炸粉,營養價值高得多,食起嚟更有口感。主食點了鮮蝦洋葱汁,蝦好爽配上香料洋葱汁,用油炸脆餅點住食,👍👍。仲叫咗杯檸檬薄荷特飲,涼透心,酸甜味道剛剛好!同店主及店員閒談,知道他們盡量少用加工材料,味道都是來自天然香草及香料,而香料更是自己硏磨及調配,每種咖喱都有它獨特的配方,烹調時間及程序以為那肉類帶出真正的孟加拉口味。蔬菜則盡量用短時間來烹製,以保存其營養及新鮮感。除了美味的菜式,也喜歡他們對食材的認真及執著的態度。👍👍
2024-07-23
  • 孟加拉素脆球
  • 油炸脆餅
  • 煎蝦配洋蔥汁
  • 檸檬薄荷特飲
2024-07-23 381 浏览
今天本来约咗朋友去PMQ happy hour, 路過一間新開的孟加拉餐廳,外面仲有花牌,應該剛剛開張,看到有happy hour, 每位138包一杯酒同埋任食孟加拉小食,似乎都幾有特色及價錢都算平,3條友决定去試一試,叫了啤酒及白酒,及試咗3種孟加拉街頭小食,果然有驚喜, 孟加拉小食都幾好味,都幾配啤酒及白酒, 比傳统薯條鷄翼好好多! 叫咗2 round 小食,食完都有D飽! 雖然是小店,裝修都幾有mood! 中上環又多個地方happy hour!