今次要大力推介嘅係水見地瓜球嘅皇牌手工地瓜球,當日係有2個職員,舖面唔大但係服務態度、等候時間等等嘅安排都非常好。老闆超級好人同搞笑,學生只要show張學生證就可以有8折,原價28蚊嘅大份地瓜球變做22蚊絕對超值。啲野食係真係即叫即整,唔係放喺到一段時間,一拎到手已經聞到好香嘅味道,咬落去有好香濃嘅地瓜味,一啲都唔覺得油膩。大份嘅地瓜球一共有12粒,今次地瓜球有4粒紫色、8粒黃色,老細話好多人都會灑上青梅粉,味道一流。希望有更多人支持年青人開嘅小店,食咗呢到嘅地瓜球算係彌補以前去台灣冇食到地瓜豉嘅遺憾。
皇牌手工地瓜球(大)

2020-05-30
皇牌手工地瓜球(大)
  • 皇牌手工地瓜球
2020-05-12 457 浏览
雖然冇得去台灣,但你一定要試嘅台式地瓜球💜🤤呢間店面細細,係黃金附近的小食店,聽左好多次,今日終於有機會食啦😍開頭以為只係得地瓜球賣,點知原來仲有其他咸食,不過呢日食太多野,所以叫左一份細的地瓜球❣️兩個人share食9粒,份量都好多😌雖然好多人排隊,但係即炸,絕對值得一等。熱辣辣之餘,店主仲建議加梅粉咁食🤪,估唔到梅粉同地瓜球咁夾,酸酸甜甜咁🤤,而且地瓜球仲要Q彈Q彈,又有淡淡的番薯味,紫薯就只係得兩粒🤭感覺好罕有,但紫薯味真係勁濃,煙un控必試
2020-04-19 360 浏览
台灣夜市必食地瓜球😋經過咗好多次都無開門,今日終於有得食喇。去到門口都好多人等緊,嗌咗等大概15分鐘左右。好香口,大大粒,地瓜味就淡咗dd,但都好食👍🏽下次經過都會再食
2020-04-19
下午茶
2020-03-22 461 浏览
無得去台灣,但電視節目仲不停介紹旅遊飲食同觀光資訊,真係好諷刺🤷🏿‍♂️。不過咁,得到好友嘅推介,深水埗有一間隱世嘅小店,賣嘅地瓜球🍠居然係咁高質,真係要去試下🍡••••••••••••••••••••••••••••••🥢地瓜球🍠🍡💬今次買到嘅係全紫色,老闆話平時會黃色紫色鴛鴦兩溝,即叫即製,保證香脆又夠熱辣辣🔥,真係好有台灣夜巿嘅風味,絕對係可以一口氣啪哂入口,好頂癮🤤.🥢肉鬆煎蛋餅💬對比之下,蛋餅比較失色,可能乾咗少少,如果有汁醬伴食會較好,建議加上蛋黃醬或炒麵燒汁效果會更理想🤔
🥢地瓜球🍠🍡
🥢肉鬆煎蛋餅
//#黃店地圖系列間野叫:水見地瓜球邊度黎:深水埗桂林街48-50號同德大廈地下2號舖環境點: 門面樸實無華 老闆一腳踢曬收銀廚房位🌝:616參與遊行 FB出post支持反送中 推學生8折優惠▪地瓜球(細份9粒) $228.5分尋尋覓覓 終於比我搵到你 唔好話正宗台灣地瓜球 係香港要搵到似樣少少嘅都難 全部都唔係入面有科學餡 就係外面有炸粉 簡單就是美 你明解唔明解啊 呢間小店唔止地瓜球似樣 每日鮮製 而且形狀長條型夠曬趣致 完全做到夜市地瓜球空心嘅煙韌效果 蕃薯味突出 而且老闆態度親切 攞上手提食客小心熱 加分 小店仲有蛋餅 鹽酥菇 花枝丸等正宗台灣小食 值得翻灼
#黃店地圖系列
間野叫:水見地瓜球
邊度黎:深水埗桂林街48-50號同德大廈地下2號舖
環境點: 門面樸實無華 老闆一腳踢曬收銀廚房位

地瓜球(細份9粒) $22
8.5分
  • 地瓜球
2020-02-26 328 浏览
😋台灣夜市風味 地瓜球鹽酥菇😋現在這個時勢,就算近近的想去台灣打個邊爐,行個夜市掃街都去唔到,想念台灣的同時發現到一間主打台灣夜市入面,最最最鍾意食的地瓜球同鹽酥菇,要即刻試試😋地瓜球(細份9 粒)$22收錢時店員說剛剛地瓜球賣完,所以如果要就需要等10分鐘因為即時搓,好彩唔趕時間,不用10分鐘後就已經炸好出來了,地瓜球有紫色同金黃色,即刻炸起超級熱,根本平時台灣夜市食到的一樣,甜甜的Q 彈鬆軟感覺好幸福😋台式鹽酥拼盤 (細份)$25這款拼盤共有9款配料選擇,因為喜歡食鹽酥菇 ,所以就選金菇雞髀菇冬的配搭好了,炸得超級鬆脆可口,炸漿很薄身,重點是可以根據自己口味落調味粉😋因為想念台灣夜市的鹽酥菇,所以只需要落椒鹽和香辣粉,完全是夜市食到的風味,除了原味,還有其他口味 青梅 紫菜 蕃茄 青瓜,鐘意的話全部落曬都ok😋可以一解想念台灣美食之苦,地瓜球真的很好吃,一口接一口的可以食唔停,鹽酥系列很脆,唔怕熱氣可以一次過食好多都仲得
😋台灣夜市風味 地瓜球鹽酥菇

😋地瓜球(細份9 粒)$22

😋台式鹽酥拼盤 (細份)$25

今日黎到呢間黃色小店,六月已經開始有為運動發聲,學生食有八折,即刻九衝💛·佢雖然係one man Band但係效率都好快🏃🏻我哋叫咗佢哋最出名嘅台灣地瓜球,細份都有成九件!🤩等左唔係好耐就有新鮮炸起既地瓜球,仲差啲辣親手😌·而係眼前嘅調味粉可以任落嚟shake,我地貪心地落左椒鹽、紫菜、BBQ味,成件事又幾夾!😗·地瓜球嘅外皮黐住晒啲調味粉,內裏就一如既往咁QQ ,好似麻糬咁嘅口感!好鍾意❤️!冇搵錯小店!🥰·下次要食埋佢哋嘅蛋餅同鹽酥雞啊!支持良心小店💛!!-細份台式地瓜球|$22-水見地瓜球深水埗桂林街50號

細份台式地瓜球

下次要食埋佢哋嘅蛋餅同鹽酥雞啊!支持良心小店💛!!
細份台式地瓜球|$22
水見地瓜球
深水埗桂林街50號
細份台式地瓜球
前幾日機緣巧合下,試左水見地瓜球嘅小食,一試就上左癮😂😂食lunch時特登過去想encore,點知未開門😣今日放工後再去,終於encore成功了!-見到小店貼左營業時間星期二至日 13:00-22:00,但lunch嚟左幾次都空手而回,忍唔住問老細/店員實際營業時間,原來係大概16:00先開😂大家要留意啦!- 細份地瓜球 ($22/9粒) 🌕🌕🌕🌕🌕地瓜球分左七粒黃色同兩粒紫色,唔覺油膩,煙煙韌韌,蕃薯紫薯味濃,外脆內軟,好食😋 紫心香芋球 ($20/5粒) 🌕🌕🌕🌕🌕有啲似平時放題嘅一口芋球~但外表係金黃色,冇放題炸到嘅咁深色,感覺上都冇咁熱氣🤪佢比地瓜球少左份煙韌,但就多左份香軟嘅芋蓉味,兩款愛麗絲都喜歡💕 細份台式鹽酥拼盤 金菇配台灣腸 ($25) 🌕🌕🌕🌕🌕拼盤分為A菇類+b小食類。本來首選雞脾菇嘅,但只剩番金菇,所以就叫左金菇配台灣腸~-老細好好人,連雞脾菇同冬菇都送左少少俾我地!我估係因為佢地都唔夠一份,所以個牌先話冇哂🤔-三款菇都食齊,個人比較推介雞脾菇>冬菇>金菇。原因無他,炸物食材始終厚肉係好食啲,雖然啲粉一啲都唔厚身,但金菇因爲一絲絲關係,感覺上似

細份地瓜球 ($22/9粒) 🌕🌕🌕🌕🌕

紫心香芋球 ($20/5粒) 🌕🌕🌕🌕🌕

細份台式鹽酥拼盤 金菇配台灣腸 ($25) 🌕🌕🌕🌕🌕

三款菇都食齊,個人比較推介雞脾菇>冬菇>金菇。原因無他,炸物食材始終厚肉係好食啲,雖然啲粉一啲都唔厚身,但金菇因爲一絲絲關係,感覺上似食緊炸粉~
台灣腸有三小舊,相信都係入貨,但勝在唔會好咸,炸起上黎相當不錯👍🏻👍🏻
舖頭仲提供唔同味道嘅鹽俾大家落落炸物度,印象中有椒鹽、蕃茄、青梅、紫菜等等約九款,愛麗絲今次就只係試左最basic嘅椒鹽落落鹽酥拼盤度,的確可以將味道提升另一層次🤤🤤
愛麗絲預計將會成為長期顧客😂😂
2020-01-15
8 分钟 (外卖自取)
  • 地瓜球
  • 紫心香芋球
  • 台式鹽酥拼盤
2020-01-11 128 浏览
有日係黃金搵野行下街,3-4點又未到晚飯時間,但又口痕,就係附近搵間小食店食下,見到間地瓜球又想食下d甜又煙韌野,二話不說就order左包細既黎試下佢!22蚊9粒,唔算話好平,但叫做合理!店內只係一個人即整即炸,等既時間有少少耐,不過都係完全可以接受!地瓜球係橢圓形而唔係正常圓形,幾特別,食落好煙韌,唔太甜岩口味,仲好重蕃薯香味!係門面仲有唔同既調味粉比人shake,不過調味粉都係咸味/辣味多,想食甜野既我就唔岩用了!

2020-01-09 106 浏览
聽左好幾次,終於路過可以食到!師傅好有禮貌地主動打招呼,慢慢等我哋揀。見到個名係「水見地瓜球」,以為得甜食揀,原來都有燒賣,花枝丸嗰啲!佢有分size,我哋買左大,有22粒。咁多粒入面,得一粒紫色😭,好珍貴!由於係即炸嘅關係,熱辣辣,師傅仲建議我哋加梅粉。一口咬落去,QQ的,夠脆口,仲有淡淡嘅番薯味,好彩入面係空心嘅,如果唔係會太飽🤪#深水埗美食 #黃店 #黃色經濟圈 #shumshuipofood #yellowribbon #地瓜 #街頭小食 #qq控 #水見地瓜球

2020-01-09
宵夜
抱歉咬得好醜樣😆但呢個地瓜球真心好!好!食!😭仲要係黃店💛上次去學生仲有8折🥺好想每日都瘋狂幫襯佢😭長條形既地瓜球真係好有特色😆佢有勁多種粉可以揀我就當然揀地瓜球既好朋友梅粉😎地瓜球每粒都好煙韌而且好香蕃薯味由其是紫薯🥺一咬落去啲紫薯味勁濃🥺即叫即炸熱辣辣🤤好好味呀🥺🥺每粒都好大粒仲要即炸熱辣辣😋😋有黃心番薯同紫心番薯兩款煙煙韌韌到一個點🤩份量真心唔小兩個人share一包大既就岩岩好
抱歉咬得好醜樣😆

煙煙韌韌到一個點🤩
份量真心唔小
兩個人share一包大既就岩岩好
水見特色地瓜球
地瓜球大大粒,最重要係咩?係。入。面。唔。係。就。咁。空。心既!!!外皮脆卜卜,入邊煙煙韌韌,食得出係無偷工減料啊😍😍食左朋友一粒之後忍唔到自己叫多份食。除左地瓜球佢仲有賣d炸物,今次就無試,但見佢有好多種粉比你灑上炸物到,目測都8款放係到任你灑。老闆都好好人😂連我要全部同一隻顏色既地瓜球呢d無聊要求都照做,都算唔話得。總結,鐘意食煙un野既你唔可以錯過!
食左朋友一粒之後忍唔到自己叫多份食。
總結,鐘意食煙un野既你唔可以錯過!
外卖自取
2019-12-15 222 浏览
係台式小食外賣店🤗主售地瓜球🍠、蛋餅🍳----------地瓜球 13粒 $28買得越多粒越平😆啲地瓜球係長形既,有黃蕃薯同紫蕃薯,食落幾有蕃薯既香同少少既甜味😊綿羊冇留意可以落調味料,食左佢既原味道,但係都幾唔錯👍而且佢炸得好脆,內帶少許煙韌😁雙拼蛋餅 連飲品 $30綿羊又想食粟米又想食芝士,就多口問句有冇得咁拼,結果係有既,貴少少😅單拼係$24/$26咋😂食落口感係偏軟糯,不過呢款芝士味道唔太濃郁,唔係好滿足倒綿羊🙈
係台式小食外賣店🤗主售地瓜球🍠、蛋餅🍳
----------
地瓜球 13粒 $28

雙拼蛋餅 連飲品 $30
地瓜球
蛋餅
外卖自取
地瓜球
2019-12-15 135 浏览
系香港好小有專賣地瓜球的地方 但而家終於有啦😭 佢系系深水埗的黃色小店😬 叫左個特大的入面有18粒 每粒都幾大 橢圓形咁☺ 但因為我太晏去所以得番黃色 冇晒紫色的地瓜🤥 下次一定要早啲去! 呢到的地瓜球全部都新鮮炸起 所以熱辣辣 脆卜卜👍🏻 入面系正宗的空心 但都好軟糯😍 地瓜味都好出!好正 真系一個人食多多都得😂 佢地仲有賣台灣蛋餅 各款鹽酥炸物!啱晒我呢啲成日想飛轉台灣的人🤫 提提大家 學生仲有8折呀😋🤪🤪🤪
2019-12-02 223 浏览
有時候見到台灣夜市既地瓜球真係超吸引,係香港好少見到,難得近近地係深水埗有,一定要試試。佢地有幾種唔同口味同顏色既地地瓜球,而且見到佢地都有提供好多唔同口味既味粉比客人自己揀來落,好貼心。⚠️所有炸物都係即叫即整,所以係落完單後大概等左10分鐘先有得食,一拎到上手係超級熱,千祈唔好即刻放入口,因為真係會辣親嫁!最後來睇睇啲地瓜球,我嗌左雙拼,都炸得好靚,而且口感好Q彈,但我食唔出兩個食既味道分別😂