2024-09-26 525 浏览
其實我哋啱啱去完泰國旅行返嚟,喺嗰邊已經食咗勁多泰菜。就係因為太好味,所以今晚都想再食泰菜。喺酒店附近行,見到旺角豉油街呢度有間水門雞飯,門口有條龍,於是就一於試吓。不過費事等,所以買外賣返酒店食。買咗咁多嘢食,都係$300零蚊到,好抵食!話晒水門雞飯,梗係要嗌佢個signature試吓啦。個雞肉真係皮脆肉嫩,連埋皮食一啲都唔會覺得肥膩。油飯粒粒分明,味道恰到好處,配埋個雞飯醬真係非常惹味!啖啖肉嘅串燒梗係唔少得啦……叫咗呢個串燒拼,有雞肉同豬肉。雞肉同埋豬肉都醃到好入味,帶香茅香,食嘅時候當然要點佢濃滑重花生香嘅沙嗲醬啦!串燒魷魚$45兩大隻。我覺得係超值。佢個魷魚燒到啱啱好,唔會過熟,所以唔會好似擦子膠咁un。食落反而覺得脆口,容易咬斷!所有燒物記得要點佢個醬汁,一絕!泰式炒通菜食泰菜梗係要食炒通菜少少蝦醬嘅香,炒出嚟仍然保持翠綠!而且有啲蒜頭麵豉同辣椒,就更加出味!估唔到呢一間水門雞飯同泰國食嘅都一樣咁好味,掛住泰菜,但冇假期出國嘅話都不妨一試!

買咗咁多嘢食,都係$300零蚊到,好抵食!

話晒水門雞飯,梗係要嗌佢個signature試吓啦。
個雞肉真係皮脆肉嫩,連埋皮食一啲都唔會覺得肥膩。
油飯粒粒分明,味道恰到好處,配埋個雞飯醬真係非常惹味!

啖啖肉嘅串燒梗係唔少得啦……
叫咗呢個串燒拼,有雞肉同豬肉。

串燒魷魚
$45兩大隻。我覺得係超值。
佢個魷魚燒到啱啱好,唔會過熟,所以唔會好似擦子膠咁un。
食落反而覺得脆口,容易咬斷!
所有燒物記得要點佢個醬汁,一絕!

泰式炒通菜
食泰菜梗係要食炒通菜
少少蝦醬嘅香,炒出嚟仍然保持翠綠!
而且有啲蒜頭麵豉同辣椒,就更加出味!

2024-09-24
10 分钟 (外卖自取)
  • 原隻燒魷魚
  • 水門雞飯
  • 串燒
2024-11-02 149 浏览
星期一去到依然爆晒場 有人等緊位 不過好快就入得 呢間已經食過幾次 每次食完過一排都會返尋味既泰國嘢 除左招牌水門雞飯仲有好多泰式粉麵同小食💫 性價比高👅店內用QR code掃碼落單 菜單清晰易明🐓水門雞飯 +10可以轉雞脾肉 仲有得揀多飯 好貼心 會配碗湯同醬料 雞肉好嫩滑 連皮食都唔會好肥 油飯好香 粒粒分明 最後配卡爽脆青解膩🥒雞肉串燒🍢 +30有三串 雞肉好大嚿 配埋沙嗲醬食好惹味!香茅雞翼🔥嗌水門雞飯+$20有4隻 真係好抵食 雞翼炸到金黃色 好酥脆 滿滿香茅清香燒原隻魷魚🦑 每次必點 用竹籤串起兩大串原隻魷魚 好鮮甜彈牙 食起上嚟都好方便🥥椰青$38 食泰國嘢必備 消暑解渴 👍🏻📍水門雞飯 (豉油街) (旺角)旺角豉油街21C號地舖

雞肉串燒🍢
+30有三串 雞肉好大嚿 配埋沙嗲醬食好惹味!

香茅雞翼🔥

燒原隻魷魚🦑

🥥椰青$38 食泰國嘢必備 消暑解渴 👍🏻

📍水門雞飯 (豉油街) (旺角)
2024-10-22 356 浏览
岩岩去完泰國返黎好掛住啲泰國野食,今日咁岩係旺角做完野,特登過黎呢到水門雞飯食野水門雞飯係旺角尖沙咀都好多分店,真係食極都唔厭!野食勁多選擇,大把唔同泰菜揀食過咁多次都係覺得炸雞係最最出色雞扒脆得黎唔會硬,雞肉又夠入味,點埋個泰式辣汁仲濃味,勁好餸飯馬拉盞炒通菜好嫩好新鮮,全部都好翠綠,而家炒得好淋岩晒我味道亦好濃烈,每一啖都好香,特別係啲葉索晒啲汁勁好食鮮蝦春捲大大條,即叫即炸仲係熱辣辣差啲淥親嘴入面全部都係新鮮蝦肉,爽口彈牙和牛串燒,唔會燒到全熟,入面仲係好粉嫩,所以咬落勁軟身多汁,好大陣牛味出晒黎,仲唔到泰式餐廳都可以整到咁靚既和牛,真係要試下最後整多杯泰式咖啡完美作結,聞落好香唔會太苦,不錯

水門雞飯係旺角尖沙咀都好多分店,真係食極都唔厭!

野食勁多選擇,大把唔同泰菜揀

食過咁多次都係覺得炸雞係最最出色

馬拉盞炒通菜好嫩好新鮮,全部都好翠綠,而家炒得好淋岩晒我
味道亦好濃烈,每一啖都好香,特別係啲葉索晒啲汁勁好食

鮮蝦春捲大大條,即叫即炸仲係熱辣辣差啲淥親嘴
入面全部都係新鮮蝦肉,爽口彈牙

最後整多杯泰式咖啡完美作結,聞落好香唔會太苦,不錯
2024-10-11 421 浏览
5:40幾分嚟到呢度仲有得食下午茶真係開心!. **水門雞飯(下午茶)** 這道經典的水門雞飯,雞肉幾嫩滑,肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁少少辣嘅汁,雞油為米飯增添了無限風味。每一口都能感受到雞肉的鮮美與米飯的香氣交融,令人回味無窮,是午後的完美選擇。脆炸香茅雞翼** 這兩隻脆炸香茅雞翼外皮金黃酥脆,內裡的雞肉鮮嫩多汁。香茅的清香與微微的檸檬味道使得這道菜更加清新,讓人不禁想一口接一口,無法抗拒。熱泰式奶茶** 一杯熱泰式奶茶,茶香四溢!. **泰式豬手飯** 泰式豬手飯的豬手肉質肥而不膩,經過精心調味,醬汁滲透每一寸肉質,與米飯的香氣相得益彰。每一口都能感受到豬肉的鮮美與米飯的柔軟,無論是味道還是口感都令人滿足。. **和牛串燒** 這道和牛串燒選用的是上等的和牛,經過精緻的調味後在炭火上燒烤,肉質極為嫩滑,口感豐富。每一串都散發著誘人的香氣,讓人忍不住想立刻品嚐。. **馬拉盞肉醬芥蘭苗** 怕肥嘅可以將啲醬汁分開!馬拉盞醬的香辣與清脆的芥蘭苗形成了極佳的對比,讓這道菜的風味層次分明。香辣的滋味與青菜的清新融洽結合,讓人感受到意想不到的美味驚
5:40幾分嚟到呢度仲有得食下午茶真係開心!

. **水門雞飯(下午茶)**

脆炸香茅雞翼**

熱泰式奶茶**
一杯熱泰式奶茶,茶香四溢!

. **泰式豬手飯**

. **和牛串燒**

. **馬拉盞肉醬芥蘭苗**

怕肥嘅可以將啲醬汁分開!馬拉盞醬的香辣與清脆的芥蘭苗形成了極佳的對比,讓這道菜的風味層次分明。香辣的滋味與青菜的清新融洽結合,讓人感受到意想不到的美味驚喜。

. **鳳尾蝦金邊粉**

鳳尾蝦金邊粉的每一口感受到鑊氣,蝦肉幾新鮮,金邊粉的滑順口感使得整道菜更加誘人。
2024-10-08 323 浏览
水門雞飯是一家我很喜歡吃泰國菜的地方!之前都去過其他分店,價錢相比起其他泰國菜的餐廳便宜親民得多,而且味道一點也不比其他餐廳差!算是一個CP值極高的泰國餐廳之選!!!泰式炒通菜 Stir-Fried Morning Glory (少油) $54.00通菜炒的很好,少油多汁微辣,非常惹味,配飯更是一流!菠蘿燒雞炒飯 $78.00食泰國野最中意叫菠蘿炒飯!每次來水門雞飯更是必點!旺角這間的菠蘿燒雞炒飯相對來說,菠蘿肉較多,鮮甜多汁,連帶著炒飯也有D甜甜酸酸的味道,格外開胃!另外里面有超多燒雞肉,沒有想到會有這麼多!又大大碟的,好抵食!洛神花茶 Roselle tea $20.00酸酸甜甜好開胃消食!龍眼水 Longan $22.00溫和滋補,開胃益脾之選!泰式蝦仁裹蛋 $75.00之前都未試過叫這個,沒想到蝦仁大大隻啖啖肉加上酸酸甜甜的炒粉,一個人食一碟都可以!菠蘿燒雞炒飯、泰式炒通菜、泰式蝦仁裹蛋、洛神花茶/龍眼水,一飯一餸一菜兩杯飲料,人均一百多,我覺得很抵!這個價錢這個質素簡直是

通菜炒的很好,少油多汁微辣,非常惹味,配飯更是一流!

菠蘿燒雞炒飯 $78.00

洛神花茶 Roselle tea $20.00
酸酸甜甜好開胃消食!

龍眼水 Longan $22.00
溫和滋補,開胃益脾之選!

泰式蝦仁裹蛋 $75.00

這個價錢這個質素簡直是
2024-06-21
2024-10-02 254 浏览
啲人講起泰式雞飯點會唔諗起呢間😌見到水門雞飯開到成河成市!📍 水門雞飯 (豉油街) (旺角)旺角豉油街21C號地舖🔻裡面嘅裝修打造輕工業風,有種簡約舒式感🔻1. 鳳尾蝦泰式金邊粉 $68✨有四隻好爽口嘅蝦,攪拌埋花生碎同辣味香料,將金邊粉本身提升另一層次,但提一提如果怕太辣,唔建議撈哂啲辣粉,要自己調適🙈🔻2. 水門雞飯 ✨(加雞雜)雞好嫩滑,內有少少乾身,但加埋雞汁配油飯真係食到停唔到口,啖啖都點啲酸酸辣辣醬汁,食到重味時仲有碗湯俾你中和下🤩🔻3. 芒果糯米飯 $58✨糯米飯黏得嚟飯粒分明有咬口,配合泰式芒果,實肉鮮甜🔻4. 香茅特飲+凍檸茶 $22+20✨個人覺得香茅特飲偏甜,但都出香茅味,鍾意低糖嘅,記得叫少甜喇😆
啲人講起泰式雞飯點會唔諗起呢間😌見到水門雞飯開到成河成市!

📍 水門雞飯 (豉油街) (旺角)

🔻
裡面嘅裝修打造輕工業風,有種簡約舒式感

1. 鳳尾蝦泰式金邊粉 $68✨

🔻
2. 水門雞飯 ✨(加雞雜)

3. 芒果糯米飯 $58✨
糯米飯黏得嚟飯粒分明有咬口,配合泰式芒果,實肉鮮甜

4. 香茅特飲+凍檸茶 $22+20✨

餐廳由泰國大廚主理,主打泰式水門雞飯,所有香料及調味料均由泰國直送,以平民價提供正宗泰國風味!!- 水門雞飯 HK$54 🐣🍚人氣必叫之選!!雞種用上白身走地雞,雞味濃郁又皮薄料脂肪,口感嫩滑又微微爽口。油飯加入雞湯及香料,飯粒彈口乾爽又富有香料芬芳!!隨餐附上泰國胡椒雞湯,辛香惹味!!- 加雞雜 HK$10 🐣- 秘汁泰式生蝦 HK$108 🌶️🦐新鮮香辣!!生蝦肉質彈牙爽脆,飽滿充滿鮮味。配上秘製清新青辣椒汁及甘香苦瓜,香辣又惹味!!- 蝦頭膏炒什菜 HK$54 🦐🥦🌽小朋友都愛!!什菜用上鮮香濃郁蝦頭膏炒香,每一口都充滿蝦膏鮮香!!
水門雞飯

- 蝦頭膏炒什菜 HK$54 🦐🥦🌽
水門雞飯
秘汁泰式生蝦
蝦頭膏炒什菜
🍤凤尾虾金边粉虾仁q弹脆爽,把辣椒面和花生碎拌进金边粉,再挤上柠檬,风味十足而不腻🐂泰式干炒辣牛河带有锅气的超绝炒牛河,肉量多多,河粉油润现在有超抵的下午茶套餐 只要38蚊!!我点了两份小食选了+两只鸡翼,还另外加配了两杯带珍珠的泰奶,很正 可以冲!🐓水门鸡饭鸡肉鲜嫩,再沾上料汁很下饭!🍝水门冬阴捞面相对一般上次吃还点了几样小食也都不错还会当回头客!平靓正的泰式餐厅大家都码住啊啊! 继续探索香港美食
🍤凤尾虾金边粉
🐂泰式干炒辣牛河
带有锅气的超绝炒牛河,肉量多多,河粉油润

🐓水门鸡饭
鸡肉鲜嫩,再沾上料汁很下饭!
🍝水门冬阴捞面
相对一般

上次吃还点了几样小食也都不错
还会当回头客!平靓正的泰式餐厅
大家都码住啊啊!
继续探索香港美食
2024-09-06 368 浏览
今晚係旺角同同事食完晚飯,收屋企人指示要買外賣,行經呢間水門雞飯,好多人堂食,就買d返屋企試下,最後認唔住又一齊食埋🤭。串燒泰式串燒一向好食,我同屋企人都好鐘意!今次揀左豬肉串燒,燒得好香,肉嫩又帶d脂肪位,邪惡又好食,完全唔會鞋口, 加上沙嗲醬汁,味道提昇,夠晒惹味香濃。泰式滷水牛三寶炆得好夠入味同夠火喉,食落淋得嚟又有少少爽口,牛栢葉同金錢肚真係好好味,吸晒滷水汁,少少煙煙韌韌口感,另外亦有牛脷同白蘿蔔等等,蘿蔔食落香甜,正。蝦頭膏炒雜菜蝦頭膏嘅味道真係一絕,風味獨特,宵夜時間食真係一流,喺相對濃香,令你食落一啖接一啖咁想食,配搭雜菜嚟炒,西蘭花,椰菜,珍珠粟米同椰菜花等等,食起嚟就light d, 更加好,唔會又濃味又啖啖肉咁滯,咁樣炒雜菜反而更夾!燒原隻魷魚膽固醇標高之美食,估唔到佢嘅份量咁大,成隻手掌咁,一客有2隻,啱啱好火喉唔會太乾太硬,QQ咬口,隔滋隔滋口感,再加上佢地提供嘅辣汁,太爽了!呢個價錢嚟講,cp值太高!

串燒

泰式滷水牛三寶

蝦頭膏炒雜菜

燒原隻魷魚

外卖自取
未入門口已經見到好多人排緊隊,入面坐滿曬人🤣🤣🤣餐廳都幾乾淨,牆上有少量泰式裝飾~餐牌選擇唔少,有唔同主食、小食、野飲等,直接掃qr code落單,落方快捷!而且上菜速度都幾快六星蟹肉炒飯 $108推薦!!蟹肉份量比預期中多,炒飯好夠鍋氣,食落好香口,粒粒均勻,調味唔錯👍🏻👍🏻👍🏻炸雞皮 $20比想像中大份😍😍😍雞皮炸得又香又脆,咬落脆卜卜,每啖都好滿足,啱曬鍾意食煎炸嘢嘅朋友!!串燒 Satay $14/串*3最少要叫三串,我哋分別叫咗雞肉同豬肉,兩款肉都燒得好均勻,唔會燒到乾曬,咬落好多肉汁,幾好😋😋😋和牛串燒 $20/串*2同樣地燒得啱啱好,唔會過曬火,咬落仲係好嫩口同好juicy!🤤🤤野飲叫咗菠蘿冰 $26同熱菊花茶 $26 ~

1995 浏览

六星蟹肉炒飯 $108

炸雞皮 $20

串燒 Satay $14/串*3

和牛串燒 $20/串*2

野飲叫咗菠蘿冰 $26同熱菊花茶 $26 ~
2024-09-04 378 浏览
### 水門雞飯 旺角 食評(外賣)在繁忙的旺角,水門雞飯以其美味的海南雞飯和多樣的泰國風味菜品而受到廣泛好評。最近,我選擇了外賣,品嚐了幾道招牌菜。#### 菠蘿燒雞炒飯首先登場的是菠蘿燒雞炒飯。這道菜色澤金黃,香氣四溢,令人垂涎欲滴。米飯炒得恰到好處,顆顆分明,搭配鮮嫩的雞肉和新鮮的菠蘿。菠蘿的酸甜味與雞肉的鮮香相互融合,讓口感更加豐富。每一口都能感受到菠蘿的清新,為整體的味道增添了活力。即便是外賣,米飯的溼度和香氣依然保持良好,讓人感受到廚師的用心。#### 泰式無骨豬手接下來是泰式無骨豬手,這道菜是我此次訂餐的另一大亮點。外賣包裝得相當妥當,豬手的肉質鮮嫩,經過慢炖,入味十足。搭配的泰式醬汁帶有微辣的香氣,讓豬肉的風味更加突出。即使在外賣的情況下,豬手的軟嫩口感依然讓人驚艷,醬汁的濃郁程度也剛好,不會過於膩口,讓人欲罷不能。#### 韮菜花韮菜花是這頓餐的清新配角,搭配蒜末簡單炒製,保持了蔬菜的脆嫩。這道菜的清爽口感平衡了整體的油膩感,讓人感到清新怡人。即使是外賣,韮菜花依然保持了原有的鮮脆口感,讓人感受到新鮮的味道,為用餐增添了一絲綠意。#### 招牌水門雞飯最後,當然少不了
### 水門雞飯 旺角 食評(外賣)

#### 菠蘿燒雞炒飯

#### 泰式無骨豬手

#### 韮菜花

#### 招牌水門雞飯

最後,當然少不了招牌水門雞飯。無骨雞肉的質地鮮嫩,表皮光滑,搭配特製的醬油和香菜,讓人一口接一口。米飯用雞湯煮成,香氣四溢,與雞肉的鮮美完美結合。即使是外賣,飯粒依然保持了理想的濕度,讓整道菜的風味沒有受到影響。旁邊的辣椒醬同樣出色,為這道經典菜品增添了層次感。

### 總結

整體而言,水門雞飯的外賣體驗讓我相當滿意。每一道菜品的風味都展現了廚師的用心,無論是配料的新鮮程度還是調味的均衡,都讓人感受到高水準的料理。服務態度友善,打包也相當用心,確保了食物在運送過程中的完整性。

這次用餐讓我更加期待下次的光臨,無論是堂食還是外賣,水門雞飯的美味都值得一試。對於喜愛海南雞飯和泰式料理的食客來說,這裡絕對是個不容錯過的好地方!
2024-09-02 301 浏览
如果諗起食海南雞,大家會諗到去邊?香港有唔少分店嘅水門雞飯一定係我嘅首選。適逢星期五放工,門口企滿了等位嘅客人,我哋等咗大約10分鐘就有位。餐廳定價十分親民,我哋兩個人叫咗半隻海南雞,香葉肉碎太陽蛋飯,泰式炒冬菜另外仲叫咗兩杯飲品,包括泰式檸檬茶及梳打水。海南雞全隻都起咗骨,仲包括咗雞雜有雞腎雞腸等等配上餐廳,自家製醬汁非常開胃。香葉肉碎煎蛋飯熱非常有鑊氣配上燶邊太陽蛋,將蛋黃及雞油飯攪拌非常惹味。泰式炒通菜仲可以揀少鹽少油,好少餐廳可以俾客人咁樣選擇,非常有鑊氣,而且健康。本身諗住叫杯凍檸茶解渴,原來餐廳係用上泰式茶葉,有別於港式檸檬茶。最後埋單只需要$250喺香港嚟講價格非常親民,以後都唔使飛去泰國已經可以食到正宗海南雞。

2024-08-22 320 浏览
態度極差,每個員工都死媽媽咁既款0服務 香港玩完 只係平 每個員工都冇禮貌表情, 黑口黑面冇水洗面 極唔想做 冇心工作 完全係趕客之都 香港人又win!!! 埋單唔會講多謝 ,入座時都係極之黑面 不可選位
態度極差,每個員工都死媽媽咁既款
晚飯時間行經鼓油街,見到呢間水門雞飯有人排隊,應該唔會中伏,終是入左黎。🍴香葉辣肉碎煎蛋飯肉碎加埋香葉既味道非常泰,好地道。肉碎炒得乾身,配埋半熟蛋黃,用黎拌飯一流🍴水門雞飯油飯香得黎唔油膩,我個份雞有雞胸位,不過食落都係嫩滑,唔會有渣,個醬汁又好惹味,叫左多飯都得晒🍴泰式串燒(雞肉&豬肉)串燒個醬都係主角,沙嗲汁香濃,另外既白醋汁就解膩,兩款醬汁都好食,而豬肉串肉質會比較扎實,雞肉就比較軟淋🍴泰式炒通菜炒菜揀左少油、少鹽,雖然健康左,但都依然有泰國既風味🥤話梅茶其他泰國餐廳都冇見過就點黎試下,點知非常有驚喜,酸酸甜甜好開胃😂食左咁多肉岩晒📍水門雞飯 (豉油街) (旺角)旺角豉油街21C號地舖

🍴香葉辣肉碎煎蛋飯

🍴水門雞飯

🍴泰式串燒(雞肉&豬肉)

🍴泰式炒通菜
炒菜揀左少油、少鹽,雖然健康左,但都依然有泰國既風味

🥤話梅茶

📍水門雞飯 (豉油街) (旺角)
2024-08-19
  • 水門雞飯
  • 串燒
2024-08-18 542 浏览
下午茶時段嚟食招牌雞飯🐓🍚 堂食嘅話就$38 ,外賣🥡嘅話加埋外賣盒錢就$42,雖然餐牌寫明下午茶雞飯係輕量,不過其實有飯又包埋小食同自選杯裝泰式飲品或汽水,真係夠飽!就算埋單加埋外賣錢都仲係好抵食~見隔離枱叫咗碟鳳尾蝦炒金邊粉,都唔執輸叫來試吓~ 金邊粉炒得焦香同有茄膏香味,4隻鳳尾蝦又夠晒爽口。串燒就限咗至少要叫3串起,我就嗌咗2串雞 + 1串豬,會有埋洋蔥醋汁同沙嗲醬。每個外賣盒+$2下午茶 A + B 水門雞飯 + 香茅雞翼(2隻) + 熱泰式奶茶= $38 + $2 + $2下午茶 A + B 泰式船粉 (牛) + 涼拌牛舌(4片) + 凍洛神花茶= $38 + $2 + $2香辣鳳爪沙律 $52 + $2鳳尾蝦炒金邊粉 $75 + $2[串燒 $14 / 串 * (需3串起) ]+$2雞肉串燒,豬肉串燒*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:水門雞飯 (豉油街) (旺角)旺角豉油街21C號地舖*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

每個外賣盒+$2

香辣鳳爪沙律 $52 + $2

鳳尾蝦炒金邊粉 $75 + $2

[串燒 $14 / 串 * (需3串起) ]+$2
雞肉串燒,豬肉串燒

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
水門雞飯 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街21C號地舖

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~