2015-10-17
今年都係江記,老友們話想試試我食開依間大閘蟹質數如何,大家咁有興趣的話,我就搞一次啦!大閘蟹公 6 兩,散叫要 $140 蚊架,叫滿半蘿先 $100 蚊隻,包送貨包葉包醋包糖包薑。成班朋友一齊叫左四十幾隻,抵食呀!我都叫左 5 公 5 乸呢。阿媽扭親腳,話唔食得蟹。阿爸又話怕寒涼會咳,怕膽固醇超標,食 1 隻夠。阿妹話今晚好飽,留返聽晚先食。我攞左 10 隻返屋企諗住每人兩隻麻,依家蒸得 3 隻囉。無緊要,我擺兩隻走聽晚食,其他您地架啦。因為今晚回老家食飯,所以全部食物都由阿媽出手。大閘蟹蒸 15 分鐘,出爐!江記大閘蟹公 6 兩,剛蒸起郁唔到佢一根腳指,等一等。但蟹味飄香,流住口水、忍住激動情緒地等待。放涼左半響,殺呀!一開膏香味直擊腦袋,暈得一陣陣,好香呢!公蟹甘香軟膏彷似狠狠地大巴大巴咁車落黎,您好快啲吞晒我落肚,等咩呀!急忙清理乾淨,掉晒肺、掩、心,再張佢肢解去晒腳,大力擘開!我黎喇!控制不了舌頭跟嘴巴,直衝蟹公黏口軟棉既蟹膏!爆膏濕潤,漿住您整張嘴,甘香鮮甜非常,啜個不停。還有大量蟹膏躲藏係蟹蓋邊緣,當然不能放過,挖得乾乾淨淨,蓋都差不多爛喇!***江記大閘蟹公 6 兩,聽聞
江記大閘蟹公 6 兩,聽聞好多朋友隻淨係食膏,蟹肉蟹腳全部唔食,仲掉晒去,非常浪費!新鮮蟹肉不知幾鬼鮮甜彈牙,唔識貨。只係要耐心地花點時間,好味道!梅開二度係常識,當然要食多隻啦!滿足滿足!江記保持質數,讚讚讚,無投訴。