2024-08-25 57 浏览
我同媽媽行到好攰搵個地方食碗麵,地方好舊嘅一間餐廳,入到去坐低睇吓個餐牌,可能仲會有下午茶,由於我哋都冇睇到當時嘅時間,問吓佢有冇下午茶,佢好惡咁樣話而家剩係得晚飯,我哋再睇個餐牌,望到佢牆上掛嘅紙,介紹食物,佢又話好惡咁話你睇個餐牌啦,問佢一啲餐牌上嘅嘢食,竟然仲會有反白眼,由頭到尾嘅態度都實在係太差,係我去過咁多間餐廳,態度最惡劣嘅一間,詢問食物餐牌,竟然會有反白眼同呼喝聲音對待,可想言之冇禮貌到乜嘢程度,點解香港啲餐廳會變成咁,我一定唔會再去,最後叫咗啲嘢都無胃口食,啲嘢食都唔好味。一個10分之差嘅體驗!如果有負五星評分,我一定會比負五星!
2024-08-24
正宗嘅大件夾抵食😆係香港真係從來未食過份量咁多嘅越南撈檬,超級多炸蒜之餘,啲米粉、雞絲、其他生菜配料都毫不吝嗇,一人麵好似二人份量咁👍🏻搞到我相信元朗人真係大食啲同食嘢偏重口味啲。本來我叫撈檬就係想食得清淡啲,點知原來可以咁重口味😂果然正啊😎碗麵以呢個價錢嚟講,我真係冇嘢好挑剔,首先佢個手撕雞嘅肉真係啖啖肉,冇咬到筋之餘,亦都唔係全部都係肥膏,有機會係雞髀嚟添,好juicy,一啲都唔乾身。撈檬嘅魚露汁,亦都放喺桌上自助形式任拎,鍾意落幾多就落幾多,悉隨尊便,鍾意甜甜酸酸又得,唔落或落少少食清淡啲都得。呢間專做街坊嘅舖頭亦都好細心,舖頭內有大型電視機播放,街外嘅閉路電視📺,比揸車嘅朋友注意一下路面情況,避免俾人抄牌😎老闆真係好好人👍🏻如果入元朗一定會再去🤣
正宗嘅大件夾抵食😆

手絲雞撈檬
2024-07-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
手絲雞撈檬
呢間越南餐廳都食過好幾次, 今日應該係最後一次, 話說本來埋單應該$164 , 但收$190 , 你呃幾蚊都算數, 呃成20幾蚊其實都幾離譜, -句話電腦出錯, 就當無事, 相信都唔係第一次, 一碗生牛肉河$64, 加幾粒超細牛丸收$90 , 又無端端收廚房收寫單$4 聞所未聞 , 害郡之馬影響香港飲食業, 同埋已經向嗰位冇記性又成日落錯單老婦夥計講條數唔啱,但係佢堅係話啱,最後要同老闆娘拆清楚條數出嚟睇先話係原來電腦錯! 知道飲食業難做但係都唔可以咁樣呃人😡
難做但係都唔可以咁樣呃人😡
元朗河內越式小館的越南手撕雞椰汁酸湯檬粉一如既往,份量大碗,足夠兩人分享。材料非常豐富,雞肉鮮嫩,檬粉口感不錯。不過,這次的湯底沒有以前那麼濃郁,少了一點讓人回味的香味,有點失望。蝦餅有4件,雖然比較薄,但味道還不錯,蝦的鮮味還是能夠感受到。雖然分量少了一些,但整體來說還是令人滿意的。值得一提的是,這家餐廳的服務方面還有進步的空間,服務速度還可以。但服務人員的態度還可以更友善,也可以更寛容一點。整體來說,元朗河內越式小館的性價比還是不錯的。雖然有些地方需要改進,但這裏的菜色還是值得一試,尤其是對越南菜有興趣的朋友們。希望餐廳能在服務和湯底方面做得更好。

2024-01-06 235 浏览
🍽️食物方面:🐮越式生牛肉湯河粉💲62牛正 湯好飲 但份量太多 食剩一半麵咁🐷香脆豬頸肉絲拼扎肉絲撈檬粉💲62貪心嘅懶人揀呢個 切絲上方便食🍯蜜式燒豬軟骨4件💲33金沙骨嚟 味道ok 但唔係我想要嘅嘢🥲熱檸水/菜蜜🆓🔈環境方面:Lunch唔駛等位 老店姐姐有啲惡💬其他資訊:河內越式小館 📍元朗鳳攸南街33號地舖ℹ️星期2休息(假日除外)
🍽️食物方面:

Lunch唔駛等位 老店姐姐有啲惡

💬其他資訊:
河內越式小館
📍元朗鳳攸南街33號地舖
ℹ️星期2休息(假日除外)
2023-07-25 462 浏览
元朗雞地出名多野食食次就試下呢間河內越式餐廳星期六2點後入去即有位,期間人流不斷👍🏻近住小學果邊,鳳攸南街🫰🏻舖面都算大,又夠開👍🏻冷氣夠,坐得都舒服👍🏻👍🏻越南手撕雞椰汁酸湯檬粉$62都幾大碗!好多檬粉!😍手撕雞份量多👍🏻👍🏻椰汁酸湯幾正!少少酸,開胃👍🏻👍🏻椰子味唔算好濃,整體好好食!推薦🔥越式蝦餅飯$62 蝦餅有4件,香蝦味,咬口唔錯😋😋👍🏻點埋個泰式辣醬一流👍🏻豉油白飯就普通左少少,白飯係普通米,味道同口感都一般總結:有下次!白飯建議轉食檬粉🙇🏼‍♂️餐牌選擇超多!花多眼亂,多人一齊食就正👍🏻👍🏻
元朗雞地出名多野食
食次就試下呢間河內越式餐廳
星期六2點後入去即有位,期間人流不斷👍🏻

越南手撕雞椰汁酸湯檬粉$62

都幾大碗!好多檬粉!😍手撕雞份量多👍🏻👍🏻

越式蝦餅飯$62
蝦餅有4件,香蝦味,咬口唔錯😋😋👍🏻點埋個泰式辣醬一流👍🏻
豉油白飯就普通左少少,白飯係普通米,味道同口感都一般

2023-07-22
$63.5 (午餐)
2023-06-10 330 浏览
今日有事要過元朗雞地,所以諗住順便於附近買埋午餐外賣。家人想食越式湯粉,經網上平台訂河內越式小館外賣自取,有75折優惠。確認訂餐後大約15分鐘就可以取餐,唔需要等太耐。三寶湯粉 - 豬扒及雞翼OK。火車頭湯粉 - 材料算豐富,有生牛肉,牛腩,牛丸,牛肚及牛柏葉,感覺大滿足。蒜蓉包 - 始終係外賣,已經凍咗,不過仲係香脆。整體材料豐富,湯唔會太咸,味精就間間都會落的。服務方面由於只限取餐交收部分,所以不作評論。
今日有事要過元朗雞地,所以諗住順便於附近買埋午餐外賣。

確認訂餐後大約15分鐘就可以取餐,唔需要等太耐。

三寶湯粉 - 豬扒及雞翼OK。

蒜蓉包 - 始終係外賣,已經凍咗,不過仲係香脆。

整體材料豐富,湯唔會太咸,味精就間間都會落的。
服務方面由於只限取餐交收部分,所以不作評論。
2023-06-10
外卖自取
  • 越式火車頭湯粉
2023-01-19 405 浏览
係雞地既呢間越南野,位置幾隱蔽,夜晚收工同朋友過嚟食。入到去員工服務態度好好,餐牌都有好多選擇,總會有一樣嘢啱食。我叫咗個烤牛肉撈檬,一上到黎望到碟野有勁多牛肉,每塊都大大塊,起碼有成十塊咁多,而且食落啲肉一啲都唔鞋,好滑好夠味,加埋啲汁食埋碟粉好正😍真係超級足料,勁抵食。另外仲叫咗個手撕雞飯,手撕雞又係成半碟都係,食極都仲有,不過佢哋嘅手撕雞唔係平時出面食開嗰隻味,我諗主要係黑椒做調味?如果送飯清清地一流。

下午茶時間入到去指住個下午茶餐牌同侍應落單,碗野黎到仲好驚嘆覺得下午茶黎講好抵食wor,即刻share俾住元朗既朋友仔讚下呢間野。點知食完埋單先知原來收左午餐價😓 同個職員講,個職員仲話係因為我哋落單冇講明係下午茶,有啲人會嫌個下午茶份量唔夠喎。真係眼都凸埋,邊個會諗到下午茶時間入去,仲要指住個下午茶牌都可以無端端俾人收左午餐價😓嗌左個生牛河,我又唔覺得同隔離枱個嗌下午茶份量差幾遠啦😓 咪又係咁大隻碗咁多牛肉😓 另外嗌左個豬頸肉飯,得五塊勁薄勁乾既豬頸肉,仲好意思收午餐價?其實差廿幾三十蚊真係冇所謂😓 如果佢一開始有講明我哋係嗌緊lunch (而個portion真係有分別既話),但又要將個責任推返落我哋度話係因為我哋冇指明係下午茶😓覺得間舖頭真係幾唔老實😓 總結: 絕對冇下次!

2022-08-22 437 浏览
以前去元朗食大大件壽司,醉雞,葡國菜,甜品。今次朋友帶我去呢間小店,環境似茶餐廳,但餐牌上係越式美食。越式咖喱豬頸肉炒檬粉 $66因為檬粉賣晒所以轉做金邊粉,原來越式咖喱炒出黎好似星州炒米咁,有蛋絲,洋蔥,大量叉燒絲,面頭再鋪四塊豬頸肉,店員仲拎埋碟泰式辣醬比我點,成件事根本係分開兩樣。不過真係好多料,味道就係星州味。番茄素雜菌湯飯 $58呢個湯飲得出唔係鮮茄煲而係用茄膏煮,所以只嗒到酸味,成碗湯飯一件番茄都無,就算有再多雜菌也難免感到失望。
越式咖喱豬頸肉炒檬粉

越式咖喱豬頸肉炒檬粉 $66
番茄素雜菌湯飯

番茄素雜菌湯飯 $58
越式咖喱豬頸肉炒檬粉
2022-06-03 435 浏览
隔籬間日本餐廳冇開,諗住貪方便就入去買外賣。叫咗個雞飯同香茅豬扒飯,佢問飲乜嘢我話包唔包?佢話凍飲加三文,反正屋企大把野飲就買杯凍檸檬茶畀老婆飲。$149覺得有啲貴,但係諗住間餐廳就係噉冇問。過咗十幾分鐘之後攞外賣嘅時候覺得唔對路問佢究竟啲飯幾錢?佢話張單有寫個喇外賣加二!我就嘩咗一聲覺得噉嘅以後都唔會幫襯就走。走嘅時候再望下張單,頭先話加三文嘅凍飲變咗19文。完全係呃得就呃。返到去打開個飯份量又少又難食恐怖到不得了,千萬唔好幫襯被騙。
2022-06-03
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2022-05-23 281 浏览
因為朋友來探我上班所以想找間快靚正的餐廳可以爭取多d時間去傾下計ma見到呢間食vietnam野 感覺應該都ok就入左去 叫左個綜合肉 金邊粉都唔錯 味道唔會太濃 個湯都好飲之後就係柚子大蝦沙律覺得可以再比多d汁 咁樣會出味d 因為汁唔夠多 所以就搞到好似柚子 同蝦好分開咁 呢個好推薦呀 係蝦西多士 入面d芝士教好濃岩曬我地2個人口味😆😆😆😆份量都夠正常午餐來講 都係一個好選擇出菜都好快😎😎因為成日都幫襯d連鎖店 所以諗住小店要支持下呀
因為朋友來探我上班

因為成日都幫襯d連鎖店
所以諗住小店要支持下呀

• 蝦西多士
2021-11-04 416 浏览
越式三絲炒金邊粉 $68 黎食晚餐,叫左個晚市推介嘅越式三絲炒金邊粉。有芽菜、青蔥、豬頸肉條同埋雞(hahah 都已經多過三絲啦)。本身以為橙紅色乾身嘅嗰一隻三絲炒金邊粉,但係依隻係濕濕地,白色嘅嗰隻。食完之後都覺得ok wor。超小辣係野味嘅嗰一種,唔會令到你要不停飲水。越式蝦豬檬紙卷$75 份量多,同正宗。你哋會見到有一隻蝦包咗喺最外圍,然後裏面有扎肉、紫洋蔥、粉絲同埋生菜,都有5,6件架。非常建議點埋酸汁,咁樣食會好食好多。
越式三絲炒金邊粉 $68
越式三絲炒金邊粉

越式蝦豬檬紙卷$75
越式蝦豬檬紙卷
用餐时段
越式三絲炒金邊粉
越式蝦豬檬紙卷
2021-07-17 349 浏览
🥢 越式生牛肉湯河 $59牛肉切得很薄,一嚟到,立刻將佢擺喺湯底度,都好快熟。仲有唐生菜,好多紅洋蔥絲同金不換,加埋青檸汁,令原本已經好鮮甜嘅牛骨湯底,加多好多好味。都幾大碗,抵食👍🏼。而我唔食蔥,嚟嘅時候都真係記得幫你走咗D蔥。讃!👍🏼🤤🤤🥢 越式炒飯 $58丈夫叫了炒飯,一放低碟飯,就聞到好香的炒飯氣味。肉粒真係炒得好香,加埋大量的椰菜和蔥,D飯喺炒到一粒粒的。我丈夫話好味,我都忍唔住,「了」走啲蔥,吃了一口,嘩!真係好味。🤤🤤🤤環境都乾淨企理,檣上除了貼有歺單,方便看套歺有咩食之外,仲有D越南🇻🇳特式的掛畫。另外有電視,播放著新聞,一個人來食都唔會悶。😆整體來講,平民價,好味的越南茶歺廳。下次會試吓地道的海濱,紙米卷和越南咖啡☕️
🥢 越式生牛肉湯河 $59

🥢 越式炒飯 $58

• 越式炒飯
  • 越式生牛肉湯河
2021-07-14 244 浏览
與爸爸和弟弟遊車河到元朗,試了一間越南小店,覺得挺好的😋生牛肉河一上桌,我就嗅到很香了;牛肉不會煮得太熟,浸在湯一會就剛剛好;河粉很滑烤牛肉撈濛就一般,烤牛肉的醬汁比較稠,不過都美味原隻軟殼蟹飯的軟殼蟹很惹味,炸得鬆脆,是挺特別的菜式 餐飲可選的款式都多,有越式手拉咖啡和手拉奶茶。我則點了熱菜蜜。蒜蓉雞翼非常香脆!上桌時剛剛炸好,熱騰騰!而且雞翼很肥美,肉很嫩,雞皮下有點肥膏,但油而不膩。我們點了叫兩客,共四隻。總括來說,這裡的食物份量足,味道好,是有誠意的小店👍
與爸爸和弟弟遊車河到元朗,試了一間越南小店,覺得挺好的😋

烤牛肉撈濛就一般,烤牛肉的醬汁比較稠,不過都美味

原隻軟殼蟹飯的軟殼蟹很惹味,炸得鬆脆,是挺特別的菜式

總括來說,這裡的食物份量足,味道好,是有誠意的小店👍