2017-10-20 3334 浏览
今日放假女友去左旅行,唔知做咩好,唯有搵下d老友得唔得閒啦,好彩我依位老友得閒,跟住我地揸車入左石澳曬個太曬,遊左成日水個人特別肚餓,咁我話不如搵d任食放題或火鍋啦,我老友住柴灣,佢話依間街市火鍋好抵食,咁我話gogogo,,去到已經非常滿座,非常好彩有張吉枱,叫左個豬骨湯底,跟住亞姐拎左2隻活鮑魚過黎,出面仲有d熟食,炒蜆,炒賴尿蝦,海鮮有好多揀,有蟹,海中蝦,扇貝,大花甲,沙白,蜆,魚頭,魚腩,丸,菜等等...所有野食都新鮮,我覺得算唔錯,海鮮咁多選擇已經值回票價,環境係街市熟食檔唔好好靚裝修,勝在食風味每人埋單$160
今日放假女友去左旅行,唔知做咩好,唯有搵下d老友得唔得閒啦,好彩我依位老友得閒,跟住我地揸車入左石澳曬個太曬,遊左成日水個人特別肚餓,咁我話不如搵d任食放題火鍋啦,我老友住柴灣,佢話依間街市火鍋好抵食,咁我話gogogo,,去到已經非常滿座,非常好彩有張吉枱,叫左個豬骨湯底,跟住亞姐拎左2隻活鮑魚過黎,出面仲有d熟食,炒蜆,炒賴尿蝦,海鮮有好多揀,有蟹,海中蝦,扇貝,大花甲,沙白,蜆,魚頭,魚腩,丸,菜等等...
每人埋單$160
2017-10-08
2017-08-25 5078 浏览
漁灣邨,未曾涉足。可以說是夠晒特別,因為沒有想過,熟食市場裏邊,竟然這麼乾淨,因此人流也不少。桌面上有一個架,上面放着鍋,下面就是石油氣罐,一小罐的石油氣,用完之後阿姐會為你更換,這樣的火鍋🤔,平時比較少吃,甚具風味。遠去柴灣打邊爐,平日很難來這邊,但有輿論壓力的話又另作別論🤔。這個市場,比想像中乾淨得多,非常之乾淨,內裏的冷氣可能比坊間的更為涼爽,完全不覺得熱,內裏亦都非常之乾淨,環境企理,食品亦都擺放得井井有條。從某些角度看過去,餐廳的外在環境,實在想不到是在街市裏面。雪櫃裏面勁多選擇,維他奶、維他麥精、可樂、雪碧、忌廉、蒸餾水、旁邊還有一個雪櫃,有雪糕可以任食。友人拆除外殼後的「海鮮丼」😂😆🙄很多食品放在一連串的雪櫃內,很多海鮮可供選擇:有一些很假的蚌、蜆、青口、小蟶子、帶子等等。一向覺得,任食火鍋,食物質素不會好得去邊,結果,這個小蟶子,當然非常細,煮完之後,更加縮小,也嚐不到什麼特別味道😆。帶子煮久了就更加縮小了,而且比較韌,口感普通。螺比較好,大粒而沒沙,一口一只剛好,放在麻辣湯底味道好。響鈴油膩而沒香口,幸好厚身不易林晒,味道還可以。其餘的東西,例如餃、雲吞、餃子等等,味

雪櫃裏面勁多選擇,

友人拆除外殼後的「海鮮丼」😂😆🙄

一向覺得,任食火鍋,食物質素不會好得去邊,結果,這個

響鈴油膩而沒香口,幸好厚身不易林晒,味道還可以。

其餘的東西,例如
餃、雲吞、餃子等等,味道都可以,丸類普普通通,龍蝦丸我一向不太喜歡、墨魚丸
還可以的。
公仔麵不知是什麼牌子,沒有嘗試;
烏冬反而味道不錯,彈牙爽口。

如果喜歡什麼都有的火鍋,這樣的確可以滿足大家,因為海鮮亦都有多種提供,但是以我這種比較喜歡吃肉的人,這兒的牛肉看來賣相一般,雪粒太多,那再回頭來這間火鍋店的機會不大,會比較喜歡去「大鍋口」,但是這次的確是抵食夾大件。

阿姐們工作的時候態度正面,而且友善,樂於助人,值得稱讚。百多元多款食品任食,的確是抵食夾大件。

真的慘了,因為不知道究竟為何肚子痛,未必是火鍋的緣故,但不斷吃非常多海鮮,各式各樣,這個汁又那海水,放在同一個煲內,也不太健康似的

不過其中一個原因,可能是一坐低的時候,有點兒口渴,有點兒肚子餓,於是立即去雪櫃拿了一支維他奶,因為現今已經很少見到玻璃樽裝的維他奶,又奶、又可樂、有海鮮,又有其他丸類,而且在同一個湯內翻滾,可能才是造成肚痛的原因。
2017-06-15 3408 浏览
開OT夜左收工肚餓到核爆,之前聽過朋友講柴灣150蚊有任食海鮮既打邊爐咁肚餓既情況下就去會一會佢上到去都半滿座先叫左個湯底即時飛撲去睇下有咩好野拎黎食先第一時間拎左勝子,大細蜆仲有黃立倉返到位已經見到限量送既新鮮鮑魚,蟹勝子雖然唔大粒不過都好鮮味同幾好食大蜆反而有沙所以之後冇再拎細蜆就唔錯既用黃立倉打邊爐我就第一次,食完D肉都幾鮮幾正,拎左幾次仲有食左紫菜,響拎,菜等等都正常素質冇咩特別主打項目黎喇就係仲生猛既鮑魚同好鮮味既蟹真係好正,隻蟹仲有膏....VERY GOOD其實都好多款不過食唔落咁多臨尾黎杯雪糕,不過我就覺得杯雪糕唔好食整體而言150蚊真係幾抵食
咁肚餓既情況下就去會一會佢
上到去都半滿座
先叫左個湯底
即時飛撲去睇下有咩好野拎黎食先
第一時間拎左勝子,大細蜆仲有黃立倉
返到位已經見到限量送既新鮮鮑魚,蟹
勝子雖然唔大粒不過都好鮮味同幾好食
大蜆反而有沙所以之後冇再拎
細蜆就唔錯既
用黃立倉打邊爐我就第一次,食完D肉都幾鮮幾正,拎左幾次
仲有食左紫菜,響拎,菜等等都正常素質冇咩特別
主打項目黎喇就係仲生猛既鮑魚同好鮮味既蟹
真係好正,隻蟹仲有膏....VERY GOOD
其實都好多款不過食唔落咁多
臨尾黎杯雪糕,不過我就覺得杯雪糕唔好食
整體而言150蚊真係幾抵食
勝子,蜆
黃立倉
  • 勝子
2017-03-20 3242 浏览
聞名已久此全年無休的火鍋店,新年也照常營業,在屋邨的街市熟食中心內,並不容易找!但遙見到大招牌,沿著此方向便可直達!火鍋是用石油氣的,任飲任食的,沒有分時段!海鮮源源不絶供應,有: 龍🦐,🦐,蚧,聖子,帶子,蜆,螺,鮑魚仔,象拔蚌仔,石班魚...林林種種的..頗新鮮的!其他火鍋料: 肥牛,排骨,豬排...紫菜,海帶,木耳...大開眼界,胃口亦大開,有啤酒,更有樽裝可樂,維他奶,芬達橙汁等供應!縂之,吃過不亦樂乎!每人$150!
2016-12-27 3324 浏览
講咗好耐話要來試個任食火鍋,今天終於可以一試啦!👍🏻👍🏻嘩好多好多海鮮呀,地址就在漁灣村市政街市可能在街市關係,海產特新鮮我地兩個準時六點就去到,因為友人話太遲去冇枱就冇得食啦因爲是不限時的想去嘅朋友就要早D搵人去霸位啦湯底都有五款比你選擇,而我地就選了上湯咁多海鮮加落去清湯都變海鮮湯啦蜆都有六款,不過有一種有沙菜和🍄都有好多種類,感覺好似去了街市買餸出前一丁都有呀帶子真係好大隻,而且十分鮮甜店員會不停加出來,唔怕冇㗎,唔冼一次拿大多個水餃好足料,任食都交足貨!聽聞店主係有雲吞麵店在附近,所以麵食和餃類都唔會差得去邊至於呢個懒尿蝦就真係冇得輸超大隻彈牙鮮甜,自己去街市買都應該要100元一隻,限時推出,想食就要留意店員啦,因為一出就會比人搶哂我隔離枱2個人竟拿了十隻其實食唔到就唔好浪費搶咁多啦!放咗成晚都食唔曬!浪費食物丸類有好多種,又係好似去咗凍肉店咁🐔子🐔子我至愛飲品都係任飲,不過冇影相,維他奶和支裝氣水都有,仲有啤酒$150唔限時,任飮任食仲想點為獨環境就真係有D嘈!但好有風味,我會再來的
可能在街市關係,海產特新鮮
我地兩個準時六點就去到,因為友人話太遲去冇枱就冇得食啦
因爲是不限時的
想去嘅朋友就要早D搵人去霸位啦
湯底都有五款比你選擇,而我地就選了上湯
咁多海鮮加落去
清湯都變海鮮湯啦
蜆都有六款,不過有一種有沙
菜和🍄都有好多種類,感覺好似去了街市買餸
出前一丁都有呀
帶子真係好大隻,而且十分鮮甜
店員會不停加出來,唔怕冇㗎,唔冼一次拿大多
至於呢個懒尿蝦就真係冇得輸
超大隻
我隔離枱2個人竟拿了十隻
其實食唔到就唔好浪費搶咁多啦!放咗成晚都食唔曬!浪費食物
丸類有好多種,又係好似去咗凍肉店咁
🐔子🐔子我至愛
飲品都係任飲,不過冇影相,維他奶和支裝氣水都有,仲有啤酒
$150唔限時,任飮任食仲想點
為獨環境就真係有D嘈!但好有風味,我會再來的
2016-12-19
2016-09-17 3302 浏览
上星期四,我和同事如常食lunch, 今次去到漁灣村街市的泉記,這是我第一次去的食店,以往有同事向我提及過這間食店,他們說晚上有任飲任食海鮮火鍋,而且好抵食,晚上座無虛席,我在想有機會可以來試下。今次有機會試下他的出品, 不過不是火鍋,而是碟頭飯。午餐推介的款式選擇比其他食店多,一共有六款,而且飲品冷熱同價,價錢合理,看了餐牌之後,我決定了菠蘿生炒骨飯配凍檸茶。可能生炒骨是需要點時間,點餐之後過了良久,這碟菠蘿生炒骨飯終在千呼萬喚之下送來,幸好生炒骨不負所望真是新鮮炸起,熱辣辣的,而菠蘿和糖醋汁酸酸甜甜很開胃,味道可以,但生炒骨始終較油膩,而且碟飯非常大碟,食到一半都未有我已覺得很飽肚,男同事食得比較多,他們很快就把碟頭飯清得乾乾淨淨。而我則因為份量太多,最後都食唔哂那碟飯,勉強食了一半便放棄了。 至於餐飲方面,我選的凍檸茶亦是比其他食店大杯,而且味道適中,唔會太甜太酸,亦沒有苦澀味,酷熱天氣下喝到凍檸茶,既止渴又涼快。總括而言,這餐碟頭飯很大碟,而且飲品亦很大杯,味道唔錯,價錢合理。

菠蘿生炒骨飯
凍檸茶
2016-09-15
凍檸茶
2016-09-17 2049 浏览
高質素食店今日想來捧場食海鮮火鍋,去到睇落麻麻地就吃小菜。見d班腩好新鮮,男友便order了班腩兩味。先來蒜蓉蒸,味道唔錯,有荷葉香味,但多骨,好少肉,火候掌握得不錯的,食材都很鮮另一碟西芹炒,d腩又係好少件,係好新鮮的小炒皇不錯喎,有菜普,腰果,土遊,蝦干,九菜, 瑤柱,掂!好香既味道,足料
高質素食店

今日想來捧場食海鮮火鍋,去到睇落麻麻地就吃小菜。

另一碟西芹炒,d腩又係好少件,係好新鮮的

2016-09-17
2016-09-06 1863 浏览
HK style restaurant is one of my favourite.I like eating cheap noodles too.Rice noodles lunch meat, pork, fried egg.Rice noodles are good and enough for me to eat. Pork is also great because the taste is just right! Fried egg is quite oily.Coffee is not good because it is bitter than what I think.

2016-08-13 2112 浏览
家住新界(離島區)工作在九龍區,很少踏足港島區,更莫說是柴灣,今日弟弟約我話柴灣漁灣邨街市有一間平價海鮮火鍋自助餐,星期一至四只是$150元,而五、六、日只是加$10元(即只是$160元),明碼實價仲免加一小費,找數時亦很均真找回紙幣,唔似一般餐廳收完加一仲找返大銀。服務就麻麻,但憑良心講百六蚊免加一唔可以要求太高。食物方面肥牛、雲吞、水餃等值得推介,但背類海鮮及蟹就不敢躬維了。但喜出望外的是有支裝汽水及支裝維他奶無限量供應。總括整體而論是物超所值的。
服務就麻麻,但憑良心講百六蚊免加一唔可以要求太高。
總括整體而論是物超所值的。
2016-08-13
2016-06-04 2898 浏览
原以為不會有太多客人,因不近地鐵站,地點有點遠,加上是平日晚上,估不到七點已座無虛席,幸好我們早一點到達。因雜誌介紹,$150任飲任食的海鮮打邊爐,還不限時,實在要來試一次。不要以為$150就沒有驚喜,海產十分新鮮,貝類已有至少八種,包括:扇貝(好大隻呀)、蟶子(很多沙,又細)、花甲(無沙,很甜呢)等等;其他海鮮還有瀨尿蝦(太細隻,無肉食)、蝦(大隻,爽!)、蟹(無食)、膏蟹(正!可惜只出過一次)、蠔桶等,當然一般的火鍋食物,如:肥牛、嚮羚、烏絲、木耳、丸類及菜,應有盡有。甜品:還有雪糕🍦,很多味供選擇,竟然有ice cream cone添,很特別。也有,3款熟食,味道、調味是好好味的,但海鮮肉質較削。總結:海鮮類最好在頭輪,當新鮮在雪櫃拿出來時,就攞多些,因似中在街市,衞生情況一般。其餘食物可慢慢吃。

也有,3款熟食,味道、調味是好好味的,但海鮮肉質較削。
2016-05-25
第一次去幫襯,地方都幾夠大,八點零去到,吾駛等位。野食選擇比想像中多,一般肥牛丸類餃子雲吞餃子吾少得,菜都有吾少~海鮮以貝殼類為主,扇貝,蜆,帶子等都有,蝦好大隻又彈牙,不過瀨尿蝦就細隻d~飲品選擇非常豐富,除左一般啤酒汽水,仲有果汁先生、jolly sandy同維他奶~真係抵到冇朋友!意想吾到嘅係,連雪糕都有,味道仲吾錯添~大力推薦俾大家~
2016-05-09
  • 海鮮,肥牛,麻辣湯底
店開6PM, 6PM 前到達, 已好多人在爭海鮮找了一輪先找到店員給我們坐位只見有大量蜆殼類 蟹只是BB蟹賴尿蝦, 蠔, 蝦, 帶子 未夠6PM 已比人搶晒之後有補貨的, 但亦比坐近取食物處的客人搶晒補貨量不足菜類多, 供應足其他食物選擇都多無咩得色, 最特色是有支裝 維他奶炒蜆, 炒賴尿蝦 無肉的店員說這期無鮑魚返, 所以無得送$150 + $10 (假日) 無限時, 任飲任食, 以這價錢, 就算搶唔到海鮮, 都算OK的只不過有點失望.....太失望, 所以無拍照
店開6PM, 6PM 前到達, 已好多人在爭海鮮

找了一輪先找到店員給我們坐位

只見有大量蜆殼類

蟹只是BB蟹

賴尿蝦, 蠔, 蝦, 帶子 未夠6PM 已比人搶晒

之後有補貨的, 但亦比坐近取食物處的客人搶晒

補貨量不足

菜類多, 供應足

其他食物選擇都多

無咩得色, 最特色是有支裝 維他奶

炒蜆, 炒賴尿蝦 無肉的

店員說這期無鮑魚返, 所以無得送

只不過有點失望.....

太失望, 所以無拍照

2016-05-14
少數被報道過的柴灣食肆。若要我強迫朋友千里迢迢跨區入柴灣食飯,暫時呢個係我發掘到唯一嘅誘因。位於漁灣邨街市熟食中心入面,夜晚其他檔口收檔後,差不多成層都係佢嘅枱,成層走一個大圈,成半個足球場咁大,非常有氣勢。$150一位,自助形式任飲任食不限時,學生長者仲有優惠,真係好有heart。現場見到有學生着住校服幫襯,仲切蛋糕慶祝生日,真係好青春。食物有近百款選擇,主打的海鮮,有冰鎮住,有三點蟹、麵包蟹、大大隻瀨尿蝦、蟶子、蝦、大蜆、扇貝、生蠔、魚...多不勝數、款式多變。有聞說過係街市賣剩貨式,但親身試過又覺得幾新鮮,而且客量同貨量都好多,邊有咁多賣剩貨呀?海鮮之外,肥牛有兩三款,有滑雞,內臟類也有不少,丸類十多種,蔬菜菇類新鮮款多,而且所有食品refill得好快,所有食物品質也很不錯。飲品啤酒醬料全包,支裝氣水好開心。最估佢唔到係有雪糕,仲要有雪糕筒,味道仲要比想像中好,好有日本放題feel。環境當然唔夠酒樓舒適,但就係鍾意佢嘅街坊feel, 無拘無束。員工雖然好忙,不斷出食品、收枱、運飲品,但全部笑容可掬,非常有禮,超級勤力,好香港精神。呢度用石油氣爐,火力好夠,係個煲細咗少少,多人真係

呢度用石油氣爐,火力好夠,係個煲細咗少少,多人真係唔多夠位放食物,因為佢有啲海鮮都幾大件。建議大家不要叫鴛鴦鍋,因為中間條界有啲矮,好易過界,每次加到好少湯,減慢咗食嘅速度。
2016-04-29
2016-04-27 1171 浏览
星期五約埋成班同事黎呢到試下新野聽講$150/位食海鮮打邊爐,我地大約7點黎食, 有好多海鮮選擇,有三點蟹 、石蟹 、花甲 、 青口、帶子、扇貝、蟶子……多到寫都寫唔晒,而基本打邊爐既肥牛、丸類、好多菜、豬肉雞子……咩都有得打咁濟~~我地叫左個鴛鴦煲,一邊係清湯一邊係沙爹湯底,沙爹湯底唔辣但好香,用黎打邊爐D野食好入味,好正~不過海鮮類就好壞參半,蟶子粒粒都有沙, 鱔/魚類好重腥味,花甲類要靚既可以好鮮甜,不過有D唔靚既都好多沙, 反而青口好大隻又無沙,而瀨尿蝦用黎打邊爐都好好食,三點蟹雖然無咩肉食, 但係好鮮甜。食到一半仲有有同事搵到有泥鯭, 成條泥鯭打邊爐原來又幾好食, 無咩骨啖啖肉~D丸類非常好食, 墨丸 同魚蛋好彈牙,完全唔係個D雪左好耐硬生生既仲有墨魚仔同魷魚好爽滑,食左好多都好好食~最後因為我地個湯底放左好多海鮮,最後落菜既時候D菜吸收晒海鮮湯底既鮮甜,非常好食~而且D 菜好靚,特別係菜心苗,細細條又翠綠又爽口~ 呢到既汽水啤酒任飲, 仲有雪糕食, 仲要推介既係熟食,雖然熟食唔多款,不過一定要食辣汁瀨尿蟹同東風螺 ,佢既辣汁係香辣既, 非常惹味~~~加插一句,~~呢到任食任
星期五約埋成班同事黎呢到試下新野
聽講$150/位食海鮮打邊爐,
我地大約7點黎食, 有好多海鮮選擇,

仲有墨魚仔同魷魚好爽滑,食左好多都好好食~

加插一句,~~呢到任食任飲唔限時間,又平又好鬼正呀!
(食完先知假日及星期五$160蚊一位~不過都無所謂啦, 無食到肚痌都回晒本~~)
泥鯭魚
三點蟹
2016-04-22
2016-04-23 1022 浏览
剛剛看到介紹這個街市任食海鮮火鍋看了地圖不難去便馬上來試一下港鐵出來之後看著地圖很容易找到6點多到達,桌子還有很多找到桌子之後要用紙tick湯底之後便馬上去找可愛的海鮮們 海鮮有一個半凍樓的位置賴尿蝦最生猛!一直在爬帶子和蝦也很鮮甜,是必食之選貝殼類有很多~我是不會分別它們不過有一種貝殼一點一點的應該是迷你象拔蚌, 非常鮮甜!可是拿了海鮮之後湯鍋還沒來個人建議選清淡一點的湯,海鮮才能突顯它的原汁原味!問了好幾次來了個沙嗲鍋, 可是這不是我點的喔〉〈跟店員說了之後,她拿走湯鍋等了好久,四周在我之後來的人都有鍋子了我又找拿湯鍋的店員問5分鐘之後他給我皮蛋芫荽鍋雖然這也不是我叫的湯可是實在不想再等了, 便把它變成海䰷湯好了7點多時去拿海鮮都要排隊而且維他奶沒refill下次一去便要一人2支才行!價錢是星期一至四150位,五丶六丶曰加10元Cp值很高,下次一定再去
剛剛看到介紹這個街市任食海鮮火鍋

看了地圖不難去便馬上來試一下

港鐵出來之後看著地圖很容易找到

6點多到達,桌子還有很多

找到桌子之後要用紙tick湯底

之後便馬上去找可愛的海鮮們
海鮮有一個半凍樓的位置

賴尿蝦最生猛!一直在爬

帶子和蝦也很鮮甜,是必食之選
貝殼類有很多~我是不會分別它們
不過有一種貝殼一點一點的應該是迷你象拔蚌, 非常鮮甜!
可是拿了海鮮之後湯鍋還沒來

個人建議選清淡一點的湯,海鮮才能突顯它的原汁原味!

問了好幾次來了個沙嗲鍋, 可是這不是我點的喔〉〈

跟店員說了之後,她拿走湯鍋

等了好久,四周在我之後來的人都有鍋子了

我又找拿湯鍋的店員問

5分鐘之後他給我皮蛋芫荽鍋

雖然這也不是我叫的湯

可是實在不想再等了, 便把它變成海䰷湯好了

7點多時去拿海鮮都要排隊

而且維他奶沒refill
下次一去便要一人2支才行!

價錢是星期一至四150位,五丶六丶曰加10元

Cp值很高,下次一定再去
2016-04-16