2024-06-08 256 浏览
同朋友嚟元朗行吓街,本身想搵間Cafe坐吓,上網見有人推介,就嚟呢度試吓👍✨小店簡簡單單,質素同性價比都頗高,雖然地點唔算太易搵,區外人要搵下,不過質素真係好好,難怪平日下午都keep住有客座位好闊落,坐得舒服,都幾多一家大細或者幾個學生哥嚟食下午茶午餐價位普遍都係$100樓下,價格合理牛油雜菌煙三文魚蕎麥窩夫窩夫份量絕不欺場,而且上枱仲係熱熱地的,又好香嘅牛油味,同埋雜菌煙三文魚配搭得好好沙律亦非常新鮮足料👍明太子蟹肉意粉呢個必食,醬汁有濃濃明太子咸香,同蟹肉都唔少,意大利粉質地唔錯,有咬口天氣忽冷忽熱又落雨,飲品叫咗跟餐熱柚子茶(唔記得影相🥲),暖笠笠落完雨都唔怕凍親總括嚟講,餐廳做出小店以上嘅水準,而且價格親民,味道仲好食過好多所謂cafe,值得支持👍👍

午餐價位普遍都係$100樓下,價格合理

牛油雜菌煙三文魚蕎麥窩夫
沙律亦非常新鮮足料👍

• 明太子蟹肉意粉
2024-06-05 324 浏览
一向都知道好多人黎都係食佢地嘅招牌窩夫,但原來佢地嘅主菜都唔令人失望。今次黎叫左二人套餐,套餐已包3款前菜、主菜、飲品及甜品。樣樣都好好食,價錢又唔貴。其中自己最鐘意就係佢地嘅前菜—千層焗薯。薯片唔會太薄又唔會太厚,表層劣得燶燶地,搭埋香濃牛油味,口感好豐富但又唔會話太膩。而甜品都好令人驚喜,一啲都唔甜又好酥脆內軟。所有菜式、環境雖然唔算好華麗,但味道同人情味加曬分。如果想食下西餐又想食甜品,法國小屋絕對係好選擇。
甜品都好令人驚喜,一啲都唔甜又好酥脆內軟。
所有菜式、環境雖然唔算好華麗,但味道同人情味加曬分。
如果想食下西餐又想食甜品,法國小屋絕對係好選擇。
招牌咖啡
  • 招牌煙肉千層芝士薯片
  • 咸牛油焦糖窩夫
  • 柚子蜜
  • 招牌手指咖啡
星期四晚放工,約咗班朋友嚟元朗試吓食呢一間好多人推介嘅法國小屋,果然名不虛傳,真係非常值得推介,水準一流,尤其是呢度嘅意粉同埋甜品都係非常高水準,呢度餐廳嘅裝修都好有特色,好有個人特色風味,衛生程度非常好,而且服務侍應都非常好,有賓至如歸的感覺,呢度好出名明太子蟹肉意粉,見到個餐牌都非常值得推介,一上菜嘅時候,意粉非常新鮮,非常吸引好香,超多蟹肉,同埋明太子嘅比例非常好,味道好好食,而且佢哋嘅瑞士雞翼都係好好食呀,仲有佢哋嘅招牌千層芝士薯片半沙律菜薯仔切成薄片,口感一流,超級入味,好有特色,出面嘅餐廳都搵唔到呀,而且呢度嘅沙律菜都好新鮮,非常爽口,食得出好有新鮮嘅菜味,而且我哋仲叫咗個招牌鹹牛油焦糖窩夫拌飯,外貌非常吸引,真係見到都流晒口水
2024-06-02 168 浏览
星期五晚約左朋友黎元朗試呢間法國小屋餐牌有好多唔同款式嘅食物 除左主食 同小食之外 呢到嘅窩夫都好吸引!明太子蟹肉意粉 見到餐牌寫住呢個意粉有心心 應該係呢度嘅推介意粉一上菜嘅時候熱辣辣而且好香添 意粉好creamy 蟹肉同明太子嘅比例啱啱好 份量都唔細㗎 味道亦都好好! 半份即焗蘋果批呢個蘋果批我初初以為好似麥當勞嗰啲咁 但完全係兩回事嚟嘅!蘋果批鋦完出嚟之後非常之香口 而且仲脆卜卜 好鬆脆 必食推介!秘製瑞士雞翼四隻瑞士汁甜甜地 正常發揮!招牌千層芝士薯片呢個芝士薯片有非常之香濃嘅芝士味 鍾意食芝士嘅話一定要點呀 同朋友share嘅話份量啱啱好 自己一個食可能有d膩柚梳打梳打唔係太甜 飲完之後好開胃 唔錯!整體嚟講呢間餐廳食物質素唔錯 而且價錢唔貴 下次會再嚟食!
星期五晚約左朋友黎元朗試呢間法國小屋

見到餐牌寫住呢個意粉有心心 應該係呢度嘅推介

意粉一上菜嘅時候

半份即焗蘋果批
呢個蘋果批我初初以為好似麥當勞嗰啲咁 但完全係兩回事嚟嘅!

秘製瑞士雞翼四隻

瑞士汁甜甜地 正常發揮!

柚梳打梳打
唔係太甜 飲完之後好開胃 唔錯!

整體嚟講呢間餐廳食物質素唔錯 而且價錢唔貴 下次會再嚟食!
2024-05-31 89 浏览
✡️招牌千層芝士薯片 伴沙律菜薯仔切成薄片,口感軟熟,加上忌廉同芝士🧀,少少蒜蓉味,整體味道好 rich 同有層次。沙律菜 新鮮、口感爽脆,食得出有新鮮菜味。✡️招牌咸牛油焦糖窩夫半份(加配)每一個格都有一個白色忌廉花,on top 再有咸牛油焦糖醬,見到都流曬口水🤤。忌廉口感十分輕盈,原來係自家手打👨🏻‍🍳。而咸牛油焦糖 嘅咸味好輕微,唔會搶味,但唔會好甜果種,鹹甜度啱啱好。窩夫入口香脆。整體味道同口感都幾特別。✡️ 咖啡 雙層 Tiramisu 巴斯克蛋糕多重口感,都幾飽肚,要分享😜上層: Tiramisu,濕潤度剛好上層:海綿蛋糕 口感軟熟下層:巴斯克蛋糕 入口軟滑,唔會硬實✡️ 海鹽 Tiramisu 咖啡(升級)咖啡上面淋咗一層厚嘅 Tiramisu, 見到都心心眼😍。先飲一啖咖啡,味道okay,唔會酸苦;再食一啖 Tiramisu,口感輕盈,冇酒味;手指餅口感鬆脆,沾滿可可粉;撈勻後飲,另一番咖啡味。食物唔係一般大眾商業化嘅味道感受到廚師嘅用心簡約風格、休閑自然光令人舒適坐位不多pet friendly
✡️招牌千層芝士薯片 伴沙律菜
沙律菜 新鮮、口感爽脆,食得出有新鮮菜味。

✡️招牌咸牛油焦糖窩夫半份(加配)

✡️ 咖啡 雙層 Tiramisu 巴斯克蛋糕
多重口感,都幾飽肚,要分享😜
上層: Tiramisu,濕潤度剛好
上層:海綿蛋糕 口感軟熟
下層:巴斯克蛋糕 入口軟滑,唔會硬實

✡️ 海鹽 Tiramisu 咖啡(升級)

食物唔係一般大眾商業化嘅味道
感受到廚師嘅用心

簡約風格、休閑
自然光令人舒適
坐位不多
pet friendly
午餐
2024-05-27 152 浏览
趁平日放假,約frd食返個靚lunch先~今日帶大家嚟到元朗嘅一間cafe小店✨仲有室外位,可以帶埋狗狗嚟chill下!🌟明太子蟹肉意粉 $98意粉煮得啱啱好,配搭香濃明太子忌廉及啖啖蟹肉,大份又抵食。🌟招牌千層芝士薯片 $68好耐之前見到就已經想試,每層都係薯仔薄片+芝士忌廉+蒜蓉,食落層次豐富,出面好少見~🌟招牌窩夫 +$28窩夫真係必食必食必食!烤得香脆,牛油味香。同時配上焦糖糖漿與招牌鹹牛油,邪惡但值得✨🥹📍法國小屋 (元朗)元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖

🌟明太子蟹肉意粉 $98
意粉煮得啱啱好,配搭香濃明太子忌廉及啖啖蟹肉,大份又抵食。

🌟招牌千層芝士薯片 $68

🌟招牌窩夫 +$28
招牌窩夫

📍法國小屋 (元朗)
元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
2024-05-26 106 浏览
好耐冇返嚟元朗食飯呢日約咗個好耐冇見嘅朋友睇睇下OpenRice見到呢間法國小屋印象中佢開咗好耐好耐好耐以前佢喺富達廣場果邊 係chef’s stage附近搬咗嚟呢度之後一直冇食過.門口同以前一樣style 😍老闆娘一家打理呢間家庭式小餐廳~簡簡單單,店內座位不多法國廚師專心炮製美食比客人嘅感覺.門口有大大個清晰嘅餐牌同朋友有各自想食嘅嘢所以冇叫到二人餐我叫咗煙三文魚炒滑蛋咸窩夫單點嘅話意粉有呢一啲.另外叫咗小食瑞士雞翼同埋芝士千層薯片🧡瑞士雞翼雞翼大大隻 但非常入味比起連鎖米線店嘅雞翼瑞士雞翼先係我嘅最愛😍.🧡芝士千層薯片唔好睇佢咁簡單其實芝士下面係片片層層好薄片嘅薯片口感豐富 加埋芝士 已經好好食.🧡煙三文魚炒滑蛋咸窩夫平時唔係好鍾意食鹹pancake因為個餅底都係帶甜味但係呢個窩夫完全唔甜. 咸香鬆軟非常match煙三文魚同炒蛋一改我對鹹窩夫嘅印象👏🏻👏🏻👏🏻.🧡明太子蟹肉意粉呢個係朋友食嘅唔記得影望落細碟但其實份量好多試左啲 意粉質地係煮到啱啱好 明太子忌廉包住左每條意粉 🍝好食下次如果餓小小嘅話我都會食一個意粉🤔.🧡蘋果批 半份最後呢個甜品幾有驚喜佢唔同平時蘋果批有個餅底係似
好耐冇返嚟元朗食飯
呢日約咗個好耐冇見嘅朋友
睇睇下OpenRice見到呢間法國小屋
印象中佢開咗好耐好耐好耐
以前佢喺富達廣場果邊 係chef’s stage附近
搬咗嚟呢度之後一直冇食過

門口同以前一樣style 😍
老闆娘一家打理呢間家庭式小餐廳~
簡簡單單,店內座位不多
法國廚師專心炮製美食比客人嘅感覺

所以食落去感覺輕盈好多
香甜蘋果加上玉桂同脆脆杏仁片
兩個人食半份啱啱好
下次都會想再嚟食呢個蘋果批😍

蘋果批  (半份)

整體嚟講
食物質素屬於中上 價錢非常親民
法國廚師主理~但食物唔會將貨就價
老闆娘服務好細心體貼
小店真係格外有人情味
係同閨蜜約會或者靜靜地拍拖食飯嘅好地方

煙三文魚炒蛋咸窩夫
蘋果批  (半份)
2024-05-24 71 浏览
法國小屋今次介紹喺元朗呢間「法國小屋」嘅西餐廳,佢哋位置於徐澤林小學旁嘅小巷,雖然地方難搵到,但一搵到小學就好易望到,呢間西餐廳入面空間比較細小,所以我決定坐喺門口,戶外座位好似有兩張枱,枱面細細,不過落雨天坐喺門口都幾舒服!1.香辣茄醬尖通粉+熱檸檬茶$88(8.5/10)呢碟香辣茄醬尖通粉比我預期中算幾辣,加埋番茄醬,呢個組合令到通粉酸酸辣辣,長通粉都幾彈牙,索哂番茄醬,入面仲有黃椒、青椒、番茄仔等,份量都算多!熱檸檬茶:落雨天叫杯熱檸檬茶暖下身,呢杯熱檸檬茶都幾酸,入面有三片檸檬!2.西梅汁西班牙黑豚肉飯$118+(升級套餐+$55)田園沙律+奶蓋鮮草莓四季春(9/10)呢碟西梅汁西班牙黑豚肉飯個黑豚肉有兩大塊,雖然係薄切,但肉質好厚實,厚實得嚟唔會好韌,食落仲有淡淡西梅汁味,其他配料仲有西蘭花、粟米仔、冬菇片同蕃茄仔等,整體幾好味!之後再升級套餐加$55有田園沙律同奶蓋鮮草莓四季春,沙律菜唔算多水,沙律菜仲有其他配料炸麵包粒同蕃茄仔等,奶蓋鮮草莓四季春飲落幾清甜,入面好多草莓粒,奶蓋味唔重,整體唔算甜!2人總共價錢$261個人口味總評分:8.75/10@le.cafe.des
法國小屋

1.香辣茄醬尖通粉+熱檸檬茶$88(8.5/10)

2人總共價錢$261

個人口味總評分:8.75/10

@le.cafe.des.delices @maphk2021

地址:元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖

#法國小屋 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-05-19 73 浏览
『法國小屋』📍元朗合益路紀業樓地下,附近有個停車場,由停車場行過去非常近, 一分鐘就到。餐廳面積細小,以簡單佈置,白色牆身,加上相片,簡單得嚟,又頗有心思,餐廳室內光亮舒服,室外也有兩set枱櫈明太子蟹肉意粉 意粉上面鋪滿了鰹魚片、加上細細蝦乾,配搭簡單,意粉入口煙煙韌韌有彈性,整體味道帶有淡淡的海鮮鹹香牛油雜菌煙三文魚配蕎麥窩夫 賣相一流,面層煙三文魚,中間夾入牛油、雜菌、蛋等,以香脆窩夫作底層,一啖入口,全部食材融為一體, 口感層次豐富,加入新鮮沙律,清爽好味

牛油雜菌煙三文魚配蕎麥窩夫

法國小屋 精品法國小餐廳🧡🌸🌸🌸今日同朋友去咗一間元朗既法國小餐廳代店內雖小,但完全感受到店主熱情招待⑤最出名係招牌鹹牛油焦糖窩夫 必食!二人套餐$288 一個價錢已經可以同朋友一齊開心😍😍😍share食 CP值很高👏🏼👏🏼👏🏼必食嘅係蕃茄尖通粉~~醬汁濃度適中 蕃茄味濃郁,通粉軟硬度適中感另外芝士薯片味道真係高質,每一層新鮮嘅薯仔切片再夾雜芝士忌廉C最後就係個窩夫參夠熱😋😋焦糖醬料好夾 完全係提升咗成個甜品嘅質素🤣🤣🌸🌸🌸* 田園沙律* 秘製雞翼4隻* 千層芝士薯片😄😄* 辣肉腸蕃茄尖通粉* 招牌咸牛油焦糖窩夫一份還* 飲品兩杯、食物
法國小屋 精品法國小餐廳🧡🌸🌸🌸
二人套餐$288 一個價錢已經可以同朋友一齊開心😍😍😍
share食 CP值很高👏🏼👏🏼👏🏼
必食嘅係蕃茄尖通粉~
最後就係個窩夫參夠熱😋😋
焦糖醬料好夾 完全係提升咗成個甜品嘅質素🤣🤣🌸🌸🌸
* 田園沙律
* 秘製雞翼4隻
* 千層芝士薯片😄😄
* 辣肉腸蕃茄尖通粉
* 招牌咸牛油焦糖窩夫一份還
* 飲品兩杯、食物
性價比超高西餐廳 喺香港已經好難搵到同女朋友兩個食飯 $400內可以埋單 嘢食仲要唔失禮 住元朗嘅大家一定要嚟試吓強烈推薦焦糖味窩夫 應該係我食過最好食嘅 感覺似家庭式小店 每一樣嘢都好細心
強烈推薦焦糖味窩夫 應該係我食過最好食嘅
感覺似家庭式小店 每一樣嘢都好細心
2024-05-18
  • 牛油蒜蓉番茜煙肉意粉
2024-05-17 40 浏览
之前做嘢嗰陣嗌過法國小屋嘅外賣,今日終於親身嚟到舖頭堂食去到係下午時間,所以可以嗌set lunch 我哋加錢嗌咗兩隻醉雞翼,花雕酒味都幾重,略嫌雞肉唔夠嫩煙三文魚牛油雜菌意粉,開頭上菜嘅時候呢見到隻碟好似好細size,但原來呢份量超多,啲雜菌都份量好多,幾好食,上面嘅三文魚就不過不失啦極度推薦大家食呢個明太子蟹肉意粉,啲汁係多到食到最尾嗰刻啖意粉都仲可以撈到滿滿嘅汁,而且有好多明太子同蟹肉,比足晒料啊😹😹呢個就比起三文魚雜菌意粉濃味好多,如果鍾意食開濃味嘢嘅朋友呢我就好推薦大家真係試吓呢個明太子蟹肉意粉啦!另外我哋都加配咗半份招牌窩夫,鹹牛油焦糖好好食呀,就好似平時食爆谷嗰個味道變咗落去呢個窩夫度,加埋忌廉,好夾!餐飲方便我哋嗌咗柚子蜜同檸檬茶,正常發揮啦,冇特別之後有機會一定要夜晚嚟食吓佢啲甜品!
之前做嘢嗰陣嗌過法國小屋嘅外賣,今日終於親身嚟到舖頭堂食

去到係下午時間,所以可以嗌set lunch

我哋加錢嗌咗兩隻醉雞翼,花雕酒味都幾重,略嫌雞肉唔夠嫩

餐飲方便我哋嗌咗柚子蜜同檸檬茶,正常發揮啦,冇特別

之後有機會一定要夜晚嚟食吓佢啲甜品
2024-05-15 40 浏览
元朗隱世餐廳,有一次夜晚返屋企經過俾佢裝修吸引咗,尤其是夜晚,門口掛住一排排嘅燈光,非常吸引可惜當時入面太多人,所以冇入到去食。我哋就叫咗外賣。餐廳入邊佈置格局都非常特別,餐廳內空間並不大。老闆娘都好好人。非常貼心推介餐牌入邊嘅唔同食材。可惜特別嘅原因我哋叫咗外賣返屋企食今次主要我哋嗌咗一個煙三文魚意粉。千層焗薯仔,同埋一個香蕉朱古力窩夫甜品。三文魚意粉,值得大贊,意粉非常之cream份量睇唔出原來有咁多,我哋都差啲食唔晒。另外香蕉朱古力窩夫簡直係全場焦點,外脆內軟配上朱古力醬在家香蕉感覺非常簡單,但食落好有層次感。最後價錢亦都好親民,值得一去。喺度要再三補充想去嘅朋友記得早啲到因為都幾多人,另外餐廳係喺後街的,所以要留意位置

2024-05-11 93 浏览
今日4個人去食, 叫左2人餐再加多一份意粉, 都食左$376, 首先,係一杯水都無啦, 喲水可能好貴😅唔會去主動比你,茶餐廳都有水比你啦, 之後喲份量細,除左個意粉2人份大少少,杯凍檸茶好怪味,一喲都唔好飲, 之後唔知係老板娘定邊個啦,拎野就唔該講聲啦,唔好係咁推我喲花同個袋,無喲禮貌! 呢間野唔會推薦, 食完勁口乾, 返去要飲幾杯水, 好彩唔使加一, 咁既服務仲衰好多餐廳,已經無咩人,都無服務,上甜品2大一細,都比得2隻碟我地, 就無再比紙巾, 我係聽朋友講話唔錯諗住試下, 點知中哂伏, 完全唔掂

2024-05-06 122 浏览
食完飯想食甜品,周圍search吓,見呢度嘅窩夫啲相幾靚。就嚟試吓。舖頭面積好細,就得幾張枱,「招牌咸牛油焦糖窩夫」窩夫餅底整得非常脆,有淡淡嘅焦糖味道,同埋淡淡嘅忌廉。整體唔會太甜。不過就唔係好食到牛油,或者咸牛油嘅味道。不過整體都係好味嘅。「石板街窩夫」呢個窩夫嘅調味係同上面嘅招牌焦糖窩夫係一模一樣,毫無分別。分別只係多咗一個朱古力雪糕,味道都係牛奶公司嗰種。同埋幾塊燒咗嘅棉花糖。燒咗嘅棉花糖嘅質感都唔錯,幾好味。「焦糖脆脆Latte」焦糖脆脆,就算冇浸落咖啡,都有浸燶燶苦苦嘅味道。咖啡偏淡,味道正常。整體嚟講,個窩夫係幾脆幾好味。但係甜品選擇唔多。兩個窩夫一樣味。因為本身係想食甜品,結果係食咗兩個一模一樣味道嘅甜品。如果佢嘅甜品選擇可以多一兩款就好啦。本身餐廳個牌有寫住話有Tiramisu巴斯克芝士蛋糕,本身都想試,但係當日冇貨,冇緣份試到。環境: ★★★☆☆食物: ★★★★☆推介指數: ★★★☆☆

「招牌咸牛油焦糖窩夫」

招牌咸牛油焦糖窩夫

「石板街窩夫」

石板街窩夫

「焦糖脆脆Latte」

焦糖脆脆Latte

環境: ★★★☆☆