2020-11-15 2172 浏览
慶祝生日週嘅開始⋯⋯如果大家想有舒適又有好嘢食、價錢又唔係太貴,可以考慮呢度黃金海岸法國飯店。我哋今晚約三個人食二人餐都足夠有餘!二人餐只係$788,海鮮拼盤係非常之新鮮,裏面包左四隻𧐢、四隻蟹腳、兩個翡翠螺、兩隻蝦,我哋另加兩隻Irish oysters ,但發覺佢本身跟餐嘅南非𧐢比較好食啲!沙律同青口都不過不失,野蘑菇餐湯係最好味嘅,另外要提一提佢跟湯嘅法包係極其好食!原本我係唔食包,但係食完一件之後就即刻食多兩件,實在係好好食好難形容!主菜嘅牛扒係值得一讚!因為佢係炭燒,所以非常之香口!牛肉嘅質地亦都好好!我哋三個人分已經好足夠!黑松露扁意粉就一般,另外跟餐嘅咖啡咖啡拿鐵真係差!冇諗過淡味道咁樣!環境就真係一流舒服㗎!對住呢黃金海岸遊艇會夜晚亦都比較清靜,性價比都可以!
慶祝生日週嘅開始⋯⋯

二人餐海鮮拼盤

沙律同青口都

煙三文魚凱撒沙律
青口

主菜嘅牛扒係值得一讚!
冇諗過淡味道咁樣!

美國黑牛扒
黑松露扁意粉
跟餐咖啡
二人餐海鮮拼盤
美國黑牛扒
黑松露扁意粉
2020-11-02 1670 浏览
老公食過所以今日就決定嚟呢間慶祝❤️23周年結婚💍環境很好充滿陽光照入餐廳真係唔錯😚服務態度很好👍🏻💯食物質素好👍🏻💯用心製作⋯看得見😋慶祝唔一定要去酒店嘅呢間真係值得推薦😎
2020-11-02
纪念日
2020-10-23 1388 浏览
適逢女人生日,臨急抱佛腳,上網睇一睇有咩好去處同老婆簡單出嚟拍過拖食個飯,就發現呢間喺黃金海岸嘅餐廳,環境幾好就去試一試叫咗個二人餐相當之抵食。-頭盤好螺肉蟹肉同埋蝦都好新鮮。-煎鵝肝不錯,肥美口感一流,煎香左嘅底部滲出陣陣油香,加埋水蜜桃係底一齊食,一啲都唔覺得漏。-揀咗煙三文魚沙律不過不失。-牛扒揀咗五成熟,處理得啱啱好,一切開仍然係粉嫩,食落去口感嫩滑,畫而且好有牛味,個人幾鍾意嗰種煎香到表面有一種燶燶哋嘅鑊氣味道。-黑松露雜菌扁意粉不過不失已經飽到食唔晒
叫咗個二人餐相當之抵食。
-頭盤好螺肉蟹肉同埋蝦都好新鮮。
-揀咗煙三文魚沙律不過不失。
-黑松露雜菌扁意粉不過不失已經飽到食唔晒

2020-10-23
  • 二人套餐
2020-07-15 2284 浏览
留港又想有渡假feel,於是決定去黃金海岸,更上網睇吓咩好食,見呢間法國飯店好評如潮,一於試吓!打電話去bk7點,早一日餐廳職員打嚟confirm booking。嗰日地早到15分鐘,被安排到徧廳可以望到遊艇同海。。景觀好,餐牌其實入座前我地已經響門口睇咗,決定了。。。由於我同友人係海鮮控。。梗係要二人海鮮套餐啦!全晚除咗食物質素好之外,serve我地嘅侍應都非常好。。介紹食物,講解分別,簡直有五星級貴賓嘅感覺,我同友人都有同感,真係。。依家環境,食物質素固然重要,但服務質素一樣唔可以少,黃金海岸商場呢間法國飯店真係

由於我同友人係海鮮控。。梗係要二人海鮮套餐啦!

頭盤。。海鮮併盤
牛。。5成
心太軟
雲尼拿梳乎厘
2020-02-03 3135 浏览
朋友生日飯去試下。依間餐廳都係經朋友介紹叫左個二人餐,份量真係好夠飽有沙律,迷你海鮮拼盤,鵝肝等等⋯⋯不過味道一般,好基本,稱唔上好好食食左1000蚊,如果講味道就覺得性價比低如果你講飽肚就ok既😅😅😅
朋友生日飯去試下。
依間餐廳都係經朋友介紹
叫左個二人餐,份量真係好夠飽
有沙律,迷你海鮮拼盤,鵝肝等等⋯⋯
不過味道一般,好基本,稱唔上好好食
食左1000蚊,如果講味道就覺得性價比低

如果你講飽肚就ok既😅😅😅
2020-01-14 3796 浏览
黎到黃金海岸,梗係要去法國飯店食飯,其實我已經唔係第一次黎架啦。去到門口見到有個二人套餐,直接就叫呢個啦。因為入面都有齊我想食既野啦。好啦,講返個starter,個seafood platter既海鮮好新鮮,全部都幾好,只係隻蝦爭少少,之後到個鵝肝,整到岩岩好,而個cold cut都唔差。湯完全保持到水準😀到個main course個牛扒乘數煮到岩岩好,無overcook同juicy呢間餐廳值得推介,加埋對住個海景食飯,正同舒服。我去食飯個日6點半,已經差唔多爆晒。我下次一定會再去。
二人套餐
纪念日
二人套餐
2019-12-08 2492 浏览
慶祝男朋友生日,所以book左法國飯店,人不算多,所以都環境氣氛都好好。因為唔想諗,所以就叫左二人餐,價錢為$788加一。首先來個二人蟹腳海鮮拼盤,海鮮比想像中更為新鮮,生蠔帶出鮮味,螺也啖啖肉及很有海水味。但是凍蝦感覺怪怪的。蟹腳很易拆肉,啖嘿蟹肉口感豐富!對於頭盤感到滿足!我們點了鵝肝,香濃的鵝肝,但絕對不會覺得油,這份量剛剛好。而法式凍肉拼盤,凍肉切片沒有什麼驚喜,配上哈密瓜也帶到fresh和甜的味道,不錯不錯。最愛的餐湯來了,是日餐湯是椰菜花,而我們則點了二人餐的mushroom湯及周打湯。野菌mushroom濃郁,亦很creamy。而海鮮周打湯帶出鮮味,天氣凍飲湯的確很暖胃!主菜來了,我們點了三文魚柳配薯蓉,三文魚柳厚身的,再來啖啖肉的滋味。而野菌意粉的確令我們有點失望,因為意粉煮得過淋,應是麵質本來就是扁淋,而坊間有更多意粉較高質呢。如果二人餐,我會建議此option 選擇意大利飯。最後,因為自帶蛋糕來,切餅費是以人頭計,每人$20。順帶一提,店員及經理的服務態度也很好。小總結,法國飯店用來慶祝的確很有情調,而且二人餐價錢可以接受,是很好的慶生西餐選擇。
因為唔想諗,所以就叫左二人餐,價錢為$788加一。

蟹腳很易拆肉,啖嘿蟹肉口感豐富!對於頭盤感到滿足!

野菌mushroom濃郁,亦很creamy。

而海鮮周打湯帶出鮮味,天氣凍飲湯的確很暖胃!

2019-12-06
2019-12-07 1680 浏览
去咗黃金海岸搵食,行過一圈見得呢間企理似樣,睇menu二人餐要$788 for two,唔係特別日子食好似有點貴,但見無乜其他餐廳選擇,所以都入咗去點知非常有驚喜,每道菜都好有誠意,海鮮拼盤好新鮮,煎鵝肝外脆內軟好香,火腿配蜜瓜不錯,蘑菇湯有松露香味超好飲,主菜牛扒煎得啱啱好,連配菜都好入味,連配菜都好入味,最驚喜係意大利飯,每粒飯都有濃濃嘅香味,軟硬適中雖然價錢$788,但少有地食完不肉赤,餐廳侍應都係上年紀嘅叔叔,服務親切又專業

2019-12-06
2019-11-09 1525 浏览
很久沒有吃全套的西餐了,難得到了黃金海岸這邊,當然要去又有情調又有景色的海邊餐廳用餐另一半生日一年才一次,吃好一點也是應該的,看看餐牌真是..覺得還好也不是很貴呢~買單八百多,吃個飽的,吃的開心都值了看~是不是很有格調!而小妹在訂枱時,請求安排窗邊座位,更浪漫一點有一種寧靜的感覺這裏有一人套餐及二人套餐,連服務費是$300起跳~如果喜歡吃海鮮的朋友可以直接選擇二人套餐於是小妹亦點了二人套餐,$788+10%先來一盤海鮮拼盤小妹太多吃海鮮了生蠔都很飽滿,淡淡的海水味更提出鮮味!蟹及螺也很不錯!只是那些凍蝦有點霉然後便是前菜了~呱~是一大塊鵝肝喲吃起來不油膩!!濃濃的鵝肝味不用配襯麵包也非常好吃令另一半也愛上了!這是煙三文魚沙律,煙三文魚切成絲~沙律上有類似西米的小珠,連同沙律菜吃起來口感很特別這是魚翅周打海鮮湯,雖然吃魚翅是很不環保的,但這碗湯真的很好喝裏面還有蜆肉、小龍蝦肉及魷魚,好濃好好喝!這是主菜牛扒拆開來是這樣的!薯仔及配菜均煮得很好吃,唯獨是牛扒比較費時咀嚼~肉味亦不是太出反而這碟黑松露意粉較出色,忌廉用得恰到好處,亦很多菇菌類整體來說價錢是合理的!亦會考慮帶家人在特別日子來慶
也不是很貴呢~買單八百多,吃個飽的,吃的開心都值了

看~是不是很有格調!

而小妹在訂枱時,請求安排窗邊座位,更浪漫一點
有一種寧靜的感覺

於是小妹亦點了二人套餐,$788+10%
先來一盤海鮮拼盤

小妹太多吃海鮮了

生蠔都很飽滿,淡淡的海水味更提出鮮味!蟹及螺也很不錯!
只是那些凍蝦有點霉

然後便是前菜了~
呱~是一大塊鵝肝喲

吃起來不油膩!!濃濃的鵝肝味不用配襯麵包也非常好吃
令另一半也愛上了!
這是煙三文魚沙律,煙三文魚切成絲~
沙律上有類似西米的小珠,連同沙律菜吃起來口感很特別
裏面還有蜆肉、小龍蝦肉及魷魚,好濃好好喝!
這是主菜牛扒
肉味亦不是太出
反而這碟黑松露意粉較出色,忌廉用得恰到好處,亦很多菇菌類
整體來說價錢是合理的!
亦會考慮帶家人在特別日子來慶祝
2019-07-04 2905 浏览
朋友生日,因為地方焗限。想揾間靚靚仔仔嘅餐廳就黎咗呢度。首先,黃金海岸環境就絕對唔差啦。不過第一次黎呢間舖嘅門面唔夠大家。入到去環境都ok,裝潢幾有味道。可能人唔多,客人都隔開。唔會話聽到隔離傾計。衛生方面,一向都係眼不見為淨。不過就俾我見到餐具有極明顯污跡。食物方面嗌咗2人set加dinner set。食物份量都唔細。送嘅包,凍硬乾-跟set嘅海鮮,朋友話ok。- 二人餐鵝肝原來得一塊。再加就80定90Set dinner 就加 75鵝肝正常都好味,只要唔過熟。呢個唔錯!-正常有餐湯係跟包上,但冷盤頭盤到曬先上野菌湯好飲嘅,蘑菇打得唔太醉,有口感!-魚,算吧啦--最大驚喜係疏乎厘,都ok!總括而言如果你想搵個好似浪漫啲嘅環境係ok!但如果你重視食物質素,就未必會有下次!
朋友生日,因為地方焗限。想揾間靚靚仔仔嘅餐廳就黎咗呢度。

送嘅包,凍硬乾

跟set嘅海鮮,朋友話ok。

二人餐鵝肝原來得一塊。再加就80定90
Set dinner 就加 75

鵝肝正常都好味,只要唔過熟。呢個唔錯!
正常有餐湯係跟包上,但冷盤頭盤到曬先上

野菌湯好飲嘅,蘑菇打得唔太醉,有口感!
魚,算吧啦

最大驚喜係疏乎厘,都ok!

2019-06-14 1918 浏览
今次為咗慶祝生日同埋試朋友嘅駕駛技術,專登入嚟黃金海岸因為我地4個人都比較細食,所以叫咗二人餐加沙律首先就嚟咗份麵包(冇影到相)同一個海鮮盤,啲生蠔比我想像中好食正!跟住就係鵝肝,二人餐嘅沙律同埋另外叫嘅沙律。鵝肝好好食!之後就嚟咗海鮮湯,都ok, 好似有啲蜆肉喺入面主菜揀咗牛排同野菌扁意粉,牛排對於我地嚟講有啲生,不過都好食嘅,但係個意粉就麻麻地,好水,完全唔建議揀呢款,最後我地剩咗好多意粉,但都已經夠飽,好彩冇再叫其他嘢食侍應姨姨服務態度好好,成日擔心我地唔夠食不過餐廳廁所麻麻地,有陣臭味,建議去出面啲廁所
今次為咗慶祝生日同埋試朋友嘅駕駛技術,專登入嚟黃金海岸

因為我地4個人都比較細食,所以叫咗二人餐加沙律

正!

跟住就係鵝肝,二人餐嘅沙律同埋另外叫嘅沙律。鵝肝好好食!

之後就嚟咗海鮮湯,都ok, 好似有啲蜆肉喺入面

侍應姨姨服務態度好好,成日擔心我地唔夠食

不過餐廳廁所麻麻地,有陣臭味,建議去出面啲廁所
2019-06-02 1890 浏览
在黃金海岸酒店的附近,又唔想食自助餐,想食好少少的西餐選擇似乎比較少。最後選了法國飯店,一早book了枱。遲左少少黎到,餐廳一早預留左枱,黎到後男友話想坐外面,經理十分好的幫我們把原來book了枱的位置轉到外面去。坐外面的感覺的而且確會chill d,但唯一的缺點就係要睇下你附近的枱有無人食煙了。二話不說就點了個海鮮set來食,然後仲點了一個main course,埋單都係$700-$900,而且坐出面望海好悠閒,呢餐好抵食,環境唔錯,服務亦都好好,值得一讚
最後選了法國飯店,一早book了枱。

海鮮拼盤
海鮮拼盤
2019-03-26 1935 浏览
今日有美國嚟嘅賓客,剛剛落機嚟我屋企作客。家住屯門金近黃金海岸,就帶佢去黃金海岸食餐飯啦!鬼佬啱啱落機都係食番西餐穩陣啲😄呢次我就醒起呢間法國飯店,我哋當然揀錯出面吹下海風 🌬️天氣又幾好 🍷 有set dinner但係我哋都係散叫餐廳裏面啲裝修都是傳統法國飯店但係懷舊版😅親切嘅生蠔買六送一 揀咗南非日本韓國 愛爾蘭,全部都好食生蠔新鮮就得啦其他人的主菜我就冇食,但係自己叫咗呢個燒春雞, 味道唔錯美國朋友叫大蝦意粉,食到舐舐脷!佢話delicious

餐廳裏面啲裝修都是傳統法國飯店但係懷舊版😅親切嘅

生蠔買六送一
揀咗南非日本韓國 愛爾蘭,全部都好食
生蠔新鮮就得啦

其他人的主菜我就冇食,但係自己叫咗呢個燒春雞, 味道唔錯
spring chicken.

美國朋友叫大蝦意粉,食到舐舐脷!佢話delicious

King prawn linguini

crab meat salad
mushroom soup
pork chop shoulder
2019-03-26
spring chicken.
King prawn linguini
pork chop shoulder
2019-03-19 1360 浏览
有時會揸車去食早餐,大家可以泊黃金泳灘個停車場,早餐時間多數有位。入正題,嚟呢間食早餐,味道不過不失, 雖然價錢要70-90蚊,仲要先收錢,驚你走數但仍然覺得值,因為你坐室外感覺好舒服,望住遊艇,吹住海風,好hea, 啱晒鍾意hea嘅你
2019-03-13 941 浏览
很多時候,只要有空都會睡到自然醒,然後在商場的法國飯店享受個美味的法國早餐,這裡逢周六日才有,這裡環境一流,面相遊艇會,心曠神怡,喜歡他們家的沙律,菜新鮮爽口,三文魚也不錯,還有好吃的番薯條,是我喜歡的,咖啡也能讓我消磨一兩個小時,慢生活!