1K
2021-10-26 247 浏览
放工回家路上, 行到蘋果商場, 正想乘小巴回家, 看見對面有連鎖店「波士冰室」,  我們即改變主意, 食完晚飯先返屋企吧.門外有餐牌介紹, 波士日報 內分早午晚餐, 小食, 炒粉麵,  波士常餐, 漩渦蛋包飯 也有套餐系列.   而那 晚市套餐有五款街坊小菜.  食物好吸引 .餐廳客人多, 可見食物出品經濟, 美味又受歡迎.   座位有膠板隔離,  整齊清潔.晚市套餐配白飯, 送無味精滋潤靚湯,  可以加 $15 配魚湯浸菜, 加 $12 配特飲.餐特飲有多個選擇, 我們分別點了忌廉溝鮮奶, 懷舊紅豆冰. 飲品做得好實際, 吾會水汪汪.  忌廉溝鮮奶, 奶味濃.懷舊紅豆冰, 紅豆和奶嘅比例平衡,  紅豆大大粒又夠稔, 入口香甜. 晚市套餐須時 15分鐘, 我們先食 瑞士雞翼, 每人一隻, 雞翼醃得好入味, 瑞士汁調味好, 雞翼夠大隻又稔滑 晚餐送中式湯, 有雞腳, 瘦豬肉, 木瓜, 紅蘿蔔, 粟米, 湯料足 ~ 火候也十足,   湯底很甜,  好味.中式牛柳,   有鑊氣, 賣相不錯, 伴碟用洋蔥, 酸甜醬汁夠惹味.  配白飯,  夠熱好大碗, 可以兩人分食. 牛柳 肉質好, 有牛味,
餐特飲有多個選擇, 我們分別點了忌廉溝鮮奶, 懷舊紅豆冰.
飲品做得好實際, 吾會水汪汪.  忌廉溝鮮奶, 奶味濃.
晚市套餐須時 15分鐘, 我們先食 瑞士雞翼,
晚餐送中式湯, 有雞腳,
配白飯,  夠熱好大碗, 可以兩人分食.
牛柳 肉質好, 有牛味, 份量足, 好睇又好食.
瑞士汁乾炒牛河,  兩個人分嚐也好, 炒得熱, 調味適中, 又吾油膩,
有多塊牛肉片.  河粉好滑, 如果多些芽菜也好.
魚湯浸菜,  我們叫了菜心.  菜心好嫩綠, 浸得時間剛好.
魚湯, 值得一讚, 有魚的鮮味又吾腥,  我們連湯都飲清.
食物真材實料,  侍應服務態度好, 如果無位,  值得買外賣回家吃.
  • 中式牛柳
  • 魚湯浸菜
  • 瑞士雞翼
  • 懷舊紅豆冰
2021-10-25 59 浏览
之前食過灣仔果間分店,味道很不錯!今日經過見到原來銅鑼灣都有一間,就好有信心 咁走入去食lunch見到常餐有丹麥多士即刻決定左要食呢個香煎豬扒銀絲米粉塊豬扒真係大過我塊面煎得夠香,肉質好嫩!不過湯底就淡味左少少,如果可以加啲麻油香會更好!塊丹麥多士勁好食好重牛油香,而且又夠鬆脆!真係想特別再單叫一塊~~馬來炒貴刁炒得夠乾身,充滿住咖喱香。每條粉都好分明唔會痴實哂!不過呢度應該用左河粉,比較粗身啲~貴刁係比較幼身的!懷舊紅豆冰
之前食過灣仔果間分店,味道很不錯!

見到常餐有丹麥多士
即刻決定左要食呢個

香煎豬扒銀絲米粉
塊豬扒真係大過我塊面

煎得夠香,肉質好嫩!
不過湯底就淡味左少少,如果可以加啲麻油香會更好!
塊丹麥多士勁好食

好重牛油香,而且又夠鬆脆!
真係想特別再單叫一塊~~

馬來炒貴刁
炒得夠乾身,充滿住咖喱香。
每條粉都好分明
唔會痴實哂!
不過呢度應該用左河粉,比較粗身啲~
貴刁係比較幼身的!

懷舊紅豆冰

2021-10-23
2021-10-22 61 浏览
After we have finished our sports, we planned to have a quick dinner nearby before heading back home. Boss House was located at Lee Garden Road, several minutes walk from Causeway Bay MTR.Like any typical cha chan teng, their menu was comprehensive, offering rice or noodles, snacks, curry, sandwich and drinks etc. Iced red bean milk was milky and smooth, with the red bean sweet and chewy in taste. Daily soup was nourishing and clear, absorbing the essence of the ingredients used. The chef used a

Daily soup was nourishing and clear, absorbing the essence of the ingredients used. The chef used alot of ingredients to boil such as pork ribs, sweet corn, carrot and onion etc.

Fried egg with toast - Bread was of thick texture and toasted till soft and crispy. Fried egg was smooth and sweet.

Satay beef noodle - Instant noodle was chewy and satay beef was tender and juicy. Soup was flavourful and tasty, with strong satay taste.

Fried vermicelli was fried till flavourful and chewy, with strong curry powder taste. It was not too oily, with generous serving of ham and prawn.
2021-10-16 92 浏览
下午茶時份嚟咗呢度食嘢, 下午茶套餐選擇多, 我哋叫咗生炸雞髀伴薯條🍟。飲品方面, 去冰室我必叫紅豆冰, 跟下午茶餐加 $15仲可以配兩隻瑞士雞翼, 幾抵食~另外再叫咗西冷牛扒漩渦蛋包飯 share, 夠哂飽肚! 上菜速度幾快, 效率幾高~《西冷牛扒漩渦蛋包飯》(可以揀配咖哩汁/日式照燒汁/芝士汁/黑椒汁)蛋包飯賣相吸引, 白飯份量勁多🍚, 差唔多係二人份量! 西冷牛扒薄切大大塊, 肉質軟嫩, 有黑椒味; 炒蛋炒得好嫩滑, 蛋味香濃; 白飯上灑上木魚絲及日本香鬆, 拌飯一流! 個咖喱汁撈飯都好好味😋《生炸雞髀🍗》即叫即炸, 外層炸至金黃香脆, 大大隻又啖啖肉, 脆嫩多汁。《紅豆冰》一啲都唔稀, 紅豆香甜又軟腍。

《西冷牛扒漩渦蛋包飯》
(可以揀配咖哩汁/日式照燒汁/芝士汁/黑椒汁)

《生炸雞髀🍗》

《紅豆冰》
一啲都唔稀, 紅豆香甜又軟腍。
2021-10-16
2021-10-11 66 浏览
放工後就找一間茶餐廳醫肚,見波士冰室好像是新進駐,好奇想試一試~咖哩牛筋腩飯加$4蛋 $68加凍飲$18很港式的咖哩牛筋腩飯,咖哩夠香濃,牛筋腩夠軟腍,肉質細嫩爽口,咖哩雖濃卻搶不走牛腩的香,味道好,份量夠,令人回味~XO櫻花蝦帶子炒飯 $64 特飲加$18炒飯都香噴噴,櫻花蝦加了不少分,炒飯粒粒分明,帶子細細粒,但總算嫩滑,還有瓜瓜,幾脆口,整體口感和味道不錯~但這個不是套餐,加埋飲品要正價啊。加了十八元的紅豆冰也不令人失望,充滿懷舊味道,紅豆又腍又化,透心涼之選~

咖哩牛筋腩飯加$4蛋 $68加凍飲$18

XO櫻花蝦帶子炒飯 $64 特飲加$18

2021-10-10 42 浏览
放工後和男朋友去睇戲,由於套戲都2個多小時,所以要先醫飽個肚。我們點了沙嗲芥蘭炒牛肉飯和咖哩牛筋腩飯。後者有個煙斗標誌表示是餐廳的招牌菜。晚市套餐包含了例湯,今日是青紅蘿蔔粟米豬骨湯。份量合理,湯入面還有湯渣,其中青紅蘿蔔煲到軟身,湯底清甜不油膩。沙嗲牛肉芥蘭份量很多,性價比高。牛肉十分入味,又不會太鹹,送飯一流。芥蘭青綠,有嚼勁。咖哩牛筋腩飯,咖哩味濃郁,不太辣。牛腩煮得軟腍,牛筋滑溜彈牙,充滿骨膠原,令人食得滿足。

2021-10-10 41 浏览
和同事去銅鑼灣見客,做完嘢都差唔多到晚飯時間,行過利園山道見到間波士冰室,裝修擺設好有懷舊feel,餐廳食物圖片都好吸引,咁就入去食埋飯先走!照燒雞扒蛋包飯配日式照燒汁,超嫩滑半熟蛋皮蓋在米飯上,再加上木魚絲,淋上日式照燒汁 ,令人食指大動!照燒雞扒大塊厚肉,煎炸得外脆肉嫩!馬來炒貴刁,有穫氣兼足料,蝦仁爽口,肉絲、火腿絲、蛋絲、銀牙夾埋河粉食,香口美味!凍鴛鴦香濃。懷舊紅豆冰濃郁香甜,甜而不膩。味菜豬扒湯銀絲米粉加煎蛋,豬扒大塊有口感,味菜係用咗潮式醃製的鹹酸菜,爽口帶甜味,米粉爽口。

凍鴛鴦香濃。
懷舊紅豆冰濃郁香甜,甜而不膩。

2021-10-10 37 浏览
Shopping行經利園附近,看見一間裝修骨子的懷舊冰室,腳仔行得累 了和朋友入去嘆一個豐盛的下午茶。 店內佈滿了懷舊的裝飾品,牆上貼著很多特色的海報及信箱,十分耀目!餐牌內的早、午、晚、下午茶已全部列了出來,種類繁多令人選擇困難。 我們三個人選了 豬扒芝士撈丁併丹麥多士、 厚切餐肉火腿扒煎蛋公仔麵 、粒粒花生醬西多士、 鮮茄滑蛋三文治。豬扒芝士撈丁併丹麥多士 :丹麥多士酥脆佈滿牛油香。 豬扒煎得香口又嫩口; 芝士撈丁十分大份,一個人一定吃不消幸好有好友們開心share。厚切餐肉火腿扒煎蛋公仔麵:餐肉沒有失望,蛋煎得脆邊~令人想起兒時在天星小輪上的懷舊公仔麵呢。鮮茄滑蛋三文治: 鮮茄新鮮,滑蛋厚得太過份了。粒粒花生醬西多士:三位西多控每次都order 西多士,炸得鬆脆是口痕或是當甜品都令人滿足。

豬扒芝士撈丁併丹麥多士 :
丹麥多士酥脆佈滿牛油香。

厚切餐肉火腿扒煎蛋公仔麵:

鮮茄滑蛋三文治: 鮮茄新鮮,滑蛋厚得太過份了。

2021-10-08 86 浏览
銅鑼灣最近開咗幾間新冰室,公司附近利園山道都新開咗間波士冰室,中午近近地,就同同事黎食個午餐😄午飯時間冰室幾乎滿座,裝修六、七十年代懷舊風格,好彩剛剛有兩位,唔使等😅之前經過見佢地嘅漩渦蛋包飯套餐,賣相幾吸引,想食好耐,就要咗個西冷牛扒漩渦蛋包飯套餐,同事就要咗咖哩牛腩飯套餐,等咗七,八分鐘就上餐,效率幾高😄西冷牛扒漩渦蛋包飯西冷牛扒薄切大大塊,有兩塊,漩渦滑蛋包住白飯底,白飯份量十足,大胃王都夠食😅,牛扒幾腍有肉汁,唔鞋口,日式照燒汁加咗木魚碎同紫菜碎,嗰汁撈飯好好味😋咖哩牛腩飯(少飯)港式咖哩風味,易入口唔太辣,薯仔同洋蔥配牛腩,的確係最佳配搭,牛腩炆得入味😄餐飲加💰3 要咗凍檸茶同凍駌鴦,冰室嘅茶啡,真係茶味濃D,啡味香D😋

西冷牛扒漩渦蛋包飯

咖哩牛腩飯(少飯)

2021-10-05
2021-10-06 33 浏览
波士冰室都要開到嚟銅鑼灣,保持一貫嘅風格,餐廳裝潢仍然以懷舊主題為特色。舊式餐廳多數用呢一種海報做佈置,望住呢個邪惡嘅留心芝士西多士真係好吸引,可惜晚市冇得食,唯有等下一次早啲嚟試啦!叫咗一份咖喱吉列豬扒飯,吉列豬扒大過隻碟,炸得非常香口,配搭埋咖喱汁絕對係一流!咖喱汁唔會好稀,反而裏面仲有好多材料,例如薯仔、洋蔥都有,睇得出係自己熬製。豬扒唔會炸都冇晒水份,反而肉質仲係好鮮嫩,真心正呀😀朋友點左呢一份黑椒牛扒蛋包飯,牛扒雖然唔係好大份,但係食落肉質好嫩,而且一上碟已經聞到香味。不得不推介呢款奶茶紅豆冰,平時多數都係普通紅豆冰,但係呢度竟然可以試到懷舊飲品,奶茶味好香滑,有埋紅豆咬下,真係好chill

豬扒唔會炸都冇晒水份,反而肉質仲係好鮮嫩,真心正呀😀

1K
近期熱門嘅Netflix劇集當然就係《魷魚遊戲》啦!我哋今晚決定喺屋企附近,搵間茶餐廳快快趣趣食個晚餐,再盡情返屋企煲劇喇!喺銅鑼灣嘅餐廳選擇其實好多,今日我哋就嚟到波士冰室,食一個簡簡單單嘅中式小菜晚餐。餐廳嘅晚餐餐牌每日都會更新,過幾日再嚟食都唔會悶啦!例湯叫咗晚餐之後,店員就會送上例湯。今日嘅例湯就係青紅蘿蔔煲豬骨,老火湯夠火喉,湯底鮮甜,但最重要就係勁多湯渣,好滿足呀!XO醬洋蔥蜜豆炒牛肉小菜即叫即炒,所以需要啲時間。XO醬係成個菜嘅關鍵,完全吊起咗個味!洋蔥、蜜豆同牛肉嘅份量適中,牛肉軟腍,蜜豆鮮甜,唯一洋蔥炒得比較生,就唔太適合我哋喇!蟲草雲耳蒸滑雞呢個小菜相對清淡,蒸雞帶有淡淡嘅蟲草香味,味道好有層次。雞肉嫩滑,餸飯一流!晚餐亦有配飯同飲品,整體都算豐富,價錢合理。沙嗲牛肉麵另外,我哋加咗一碗沙嗲牛肉麵。牛肉份量算多,肉質軟腍又無筋。至於沙嗲汁夠濃夠杰,沙嗲味濃,又唔會太鹹,而且勁掛湯。

例湯

XO醬洋蔥蜜豆炒牛肉

蟲草雲耳蒸滑雞

晚餐亦有配飯同飲品,整體都算豐富,價錢合理。

沙嗲牛肉麵
2021-09-28
2021-10-02 66 浏览
餐廳位於銅鑼灣,由銅鑼灣地鐵站出發路程只需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷。餐廳主打的就是港式茶餐廳,而這天點選的食物也就是芝蛋三文治和熱奶茶。雖然不如預期,選用厚麵包,但沒想到麵包鬆軟可口,內裏的芝士和蛋份量十足,絕對是性價比之選,加上雞蛋煮得香滑美味,配搭芝士的鹹香,更是一絕。另外,熱奶茶方面,更是香港本土的名物,沒想到餐廳自家製作的茶膽,茶味香濃,配搭花奶更為香滑,絕對可以媲美茶王,飲過就知味道超卓。
2021-10-01 36 浏览
我嘅豬朋友住喺附近,見到依間餐廳新新地,細細地,又乾乾淨淨咁,所以我就同我嘅豬朋友入去試吓。依度嘅晚市套餐有五款,睇佢嘅手寫餐牌應該每日都會轉款,蒸魚就應該係鐵膽嚟嘅,我哋叫咗兩個餐:蒸魚,馬拉盞通菜炒。晚餐附送兩個湯:無味精滋潤靚湯 - 紅蘿蔔粟米冬瓜煲豬骨 🤤好好飲,好夠熱。好大碗好甜,感覺真係冇味精。講真,要煲湯就唔難,但真係好鬼嘥時間。出街食飯唔係度度都飲到冇味精嘅湯,正👍蒸魚$78 🤤我知道盲鰽唔係太多骨,就試吓叫呢種魚。問下侍應哥哥要乜口味好呢。佢推薦豉汁,又唔錯喎,豆豉有炒過,魚肉新鮮,很大條和豉汁很夾,必吃!馬拉盞通菜炒牛肉 $72 😐通菜好吃,蝦醬味很好伴飯,牛肉就一般。因為餓得滯我哋叫多咗個飯咖喱牛腩飯 $64 😐很足料,有好多舊牛腩,咖喱香濃唔係太搶喉,我唔食得辣覺得幾開胃,不過遺憾不夠熱 。套餐+12 特飲 🤤十分推薦生磨杏仁茶!香而不太甜,面頭有蛋白,十分濃郁,好食過出面好多糖水舖,絕對要試下!食完唔口渴,有住家飯嘅感覺,如果屋企/公司附近有一間就好了。Mcdull綜合評分:8/10,寫下寫下唔知點解好掛住佢杯杏仁茶,下次帶Mumug再試多次😘

晚餐附送兩個湯:
無味精滋潤靚湯 - 紅蘿蔔粟米冬瓜煲豬骨 🤤

蒸魚$78 🤤

馬拉盞通菜炒牛肉 $72 😐
通菜好吃,蝦醬味很好伴飯,牛肉就一般。

因為餓得滯我哋叫多咗個飯
咖喱牛腩飯 $64 😐

套餐+12 特飲 🤤

2021-10-01 21 浏览
今天來了白沙道附近工作,由於工作太忙,沒有太多時間吃午餐,同事便提議到附近的茶記波士冰室吃吧!我們坐下後,便快快地點餐了。我們叫了午餐B - 蟲草花雲耳蒸滑雞飯,及午餐E - 茄子肉鬆炆干燒伊麵,我們加了$12 轉特飲蛋白杏仁茶。蟲草花雲耳蒸滑雞飯 - 食材養生健康,雞肉細滑,連蒸出來的雞汁也很鮮味,用來伴飯一流。茄子肉鬆炆干燒伊麵 - 份量十足,炆伊麵非常入味,每條伊麵都掛滿炇汁,茄子配肉鬆吃起來很配合,茄子非常爽口,肉鬆又不肥膩。蛋白杏仁茶 - 非常之有驚喜,真材實料,沒想到茶記會有那樣好的出品!入口已有濃濃的杏仁味,蛋白份量非常多,養生兼美顏,飲一次已愛上了⋯⋯整體來說,食物用料足亦美味,份量大碟,非常滿意這頓午餐!
整體來說,食物用料足亦美味,份量大碟,非常滿意這頓午餐!
2021-09-28
  • 蛋白杏仁茶
2021-09-25 78 浏览
近年多咗好多玩懷舊嘅餐廳叫冰室,都唔係好分到茶餐廳同冰室嘅實際分別,叫冰室好聽d,價錢都係平其他餐廳好多,係大眾市民聚腳嘅好地方,咩人都會黎冰室度食野,坐下休息下環境好乾淨,員工好有禮貌,好舒服,冷氣又夠涼咖喱薯仔粒雞扒飯 午餐咖哩好杰,但味唔算好濃,只有好微嘅辣薯仔有好幾粒,細細粒嘅雞扒煎微幾靚,肉質好嫩滑,d飯偏乾嗰種粒粒分明好正!屋企好難煮到!西冷牛扒拼雞肉腸、櫻花蝦炒蛋、丹麥多士早餐食牛扒仲要咁平,包熱飲!黎到茶餐廳梗係飲最拿手嘅熱奶茶啦,出面邊有做得咁好飲㗎~想講嘅時候炒蛋靚到我以為我都是用,然後上面竟然係有一對日本櫻花蝦!茶餐廳啊邊有咁細緻咁細心我會用日本櫻花蝦?!加上丹麥多士,唔係普通方包對角切嗰種,而係貴啲嘅丹麥多士啊!雞肉腸就算啦,煎到好似中咗輻射咁😂杯奶茶夠熱,茶香奶滑,而加糖先飲到嗰種茶嘅香味。難得茶餐廳有杏仁茶,朋友食lunch都要飲糖水。。。是但啦,佢話好夠熱好好飲,反而我唔飲杏仁的,叫咗杯紅豆冰,屋企好難整㗎煲紅豆都要時間,都係出黎茶餐廳飲最快靚正!

環境好乾淨,員工好有禮貌,好舒服,冷氣又夠涼

咖喱薯仔粒雞扒飯 午餐

咖哩好杰,但味唔算好濃,只有好微嘅辣
薯仔有好幾粒,細細粒嘅

西冷牛扒拼雞肉腸、櫻花蝦炒蛋、丹麥多士
杯奶茶夠熱,茶香奶滑,而加糖先飲到嗰種茶嘅香味。
煲紅豆都要時間,都係出黎茶餐廳飲最快靚正!