2021-02-22 924 浏览
成日行過 見到都幾多客 就去試下啦 入到去無人安排座位 我自己搵位坐啦 枱面一張menu都無 我問佢個阿姐拎 佢就扔落枱面 到我落單嘅時候 再問個阿姐 下午茶個份量係咪正常size 唔會少啲 佢就話 下午茶點會細份啲啊 佢都無寫 Ok 咁我忍下 叫左海南雞飯+凍檸茶食 仲叫佢多飯 個阿姐望完我就算 好快落完單就同其他客拜年拎利是唔洗2分鐘 海南雞飯就到左賣相又差 味道普通 多骨少肉 塊皮個色澤又差 肯定處理唔好同放左好耐 份量唔夠 又無多飯比我 凍檸茶 個茶膽一定沖左好耐都無換 無換新嘅 飲得出茶個種苦澀 員工需要再培訓過 而且衛生欠佳 見到其他食評 我都好擔心我有無食到唔乾淨嘅野 呢間絕對唔推薦食 一次都唔好
佢就話 下午茶點會細份啲啊 佢都無寫
唔洗2分鐘 海南雞飯就到左
叫左個外賣馬拉盞肉碎炆米粉,本來以為叫得馬拉盞應該係用馬拉盞去炆米粉,點知打開見到白晒晒,試左啖,完全冇味,似係白烚肉碎米粉,廚師今日係唔係味覺失調定改左菜單?
馬拉盞肉碎炆米粉
2021-02-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
今天是2020年 12月27日! 我本來開開心心和我先生到這 泰原味店鋪吃牛腩煲 但他們 非常冇禮貌 還出手打人! 我只是叫他牛腩煲的時候 拿湯殼 他們沒有反應 所以我自己拿, 後來 這個男經理 態度惡劣 向我大聲呼喊 放低 語氣極差 後來他拿來我的枱上 語氣極差 已經消毒,😡😡 我當時的 心裏 覺得 為何俾錢吃東西 還要受到這種態度! 算吧 再等飲品到嚟 唯一不小心 張枱上 擦上膠片的膠座 牌弄跌在地上 他們說我特登 還要我賠錢! 我說沒有特登 是不小心 後來有一女士 跑到我面前 接近 一個身位唔夠! 當時我很恐懼 我怕他打我 所以我推開佢 後來我們繼續吃岁,他繼續用他的語言 在我的枱邊轟炸我 我用手 按著我的 一雙耳朵 然後他跑開 我也不知他去了哪裏 我們繼續吃 其實都沒有多心機再吃 但是 付了那麼多錢為什麼不吃 當我們埋單的時候 , 我先生埋了單 然後 有四五六個女士 不准我離開 還出手打我 將我指甲 弄破折斷三截 打了我 大約四下 好大力 我有旋轉被打, 他們打完我 仍然不比我走 警察到來了 後來 分開 我們 我將事實 全部向阿sir講 我還在他們前 拍了幾張照片 因為我根本冇犯法 我只是被他們打我 我的心裏覺得很委屈 這是一個事實 希望大家 不要幫襯這間 無良打人食店 這是我的經歷 願所有調景嶺將軍澳居民 你們評下理 他可以打人嗎 他憑什麼可以打我 你們看了後繼續去 還是不去 都是由你們決定 我不告佢 是我有素質 並不代表我害怕他 我可以告佢 請大家理解 嘅 無良 食店 我唔去呀我要搞佢呀 調景嶺 泰原味! 願他新嘅一年 或者明天 天天沒有生意 生意急轉跌下 快快結業 因為 有一班不好 禮貌 沒有素養 無理取鬧 任意打人 職員工 你們還去嗎?😡😡😡😤😤😤
2020-11-20 779 浏览
原本想食個咖喱牛腩飯就算我同我朋友都食一樣噶野結果食食下見到粒黑色噶野(蟑螂)粘著塊牛腩我好確定唔係因為碗碟唔乾淨係兜咖喱牛腩本身有小強我驚店員誤以為係豆豉或者毀滅證據就提前影低左同副經理反應她就問我轉其他野食我心唸大佬啊 你覺得我仲有胃口食?叫她cancel我地張單就話因為得我這邊有蟑螂所以只可以cancel一個但其實兩個飯都係來自同一兜噶咖喱冇理由就咁算數 叫左經理過來 傾左好耐先同意免單期間噶眼神同語氣都好唔友好所以決定po出來遲啲再係食環署report強烈建議大家以後食飯唔好顧住望手機 小心食左啲蛋白質入肚子🙃
原本想食個咖喱牛腩飯就算
我同我朋友都食一樣噶野

結果食食下見到粒黑色噶野(蟑螂)
粘著塊牛腩
豐富蛋白質咖喱牛腩

我好確定唔係因為碗碟唔乾淨
係兜咖喱牛腩本身有小強
我驚店員誤以為係豆豉或者毀滅證據
就提前影低左

同副經理反應她就問我轉其他野食
我心唸大佬啊 你覺得我仲有胃口食?
但其實兩個飯都係來自同一兜噶咖喱

強烈建議大家以後食飯唔好顧住望
手機 小心食左啲蛋白質入肚子🙃
2020-11-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
豐富蛋白質咖喱牛腩
2020-11-04 558 浏览
行過入黎食個Tea,價錢唔錯,份量接受,一人一份剛剛好,香味唔錯,幾好味。泰式金邊粉,小小甜甜酸酸,味道剛剛好,餸又適中。豬扒包+雞翼,豬扒包牛油好香,沙律醬夠,豬扒唔痴牙,非常好。員工風趣幽默,服務態度好,落單快,出餐快。
泰式金邊粉,小小甜甜酸酸,味道剛剛好,餸又適中。
員工風趣幽默,服務態度好,落單快,出餐快。
下午茶炒金邊粉
豬扒包+雞翼
2020-11-04
下午茶炒金邊粉
豬扒包+雞翼
2020-07-02 940 浏览
外賣等了20分鐘也未有,但堂食遲過我落單,都食完了。難道外賣客户就可以被忽略?!追問收銀職員,並不理會。最後差不多30分鐘先攞到出嚟,瞓企左半個鐘,無下次了!!
2020-06-26
外卖自取
2020-05-01 1299 浏览
少咗聚餐 ,自不然多咗外賣或者樓下食肆用膳。這間泰原味 近日推出 全日套餐, 外賣八折八, 幾抵食!泰式炒金邊河下午茶$42分量好足炒得幾乾身, 味道唔錯仲有 幾隻蝦仁 。泰式牛丸河粉下午茶$33份量也很足,河粉好滑, 牛丸扎實彈牙 ,湯底唔算咸, 打算問店員攞些辣椒魚露, 佢竟然話餐廳冇魚露提供, 泰國餐廳竟然冇魚露? 雖然係啲週邊嘅調味料~ 但魚露真係泰國菜調味精髓來這個门囗外賣餐牌寫着學生減$5 不過又話依家冇做喇~~ 有點名不符實
少咗聚餐 ,自不然多咗外賣或者樓下食肆用膳。
這間泰原味 近日推出 全日套餐, 外賣八折八, 幾抵食!

泰式炒金邊河下午茶$42
分量好足炒得幾乾身, 味道唔錯仲有 幾隻蝦仁 。

泰式牛丸河粉下午茶$33

2020-02-18 796 浏览
朋友試過來這裡lunch, 覺得食物算是還可而我仍未試過來這裡用餐,就跟她來試試丫~~卡位都算闊落,不迫狹!見朋友選海南雞飯,令我也想食海南雞不過我就選湯粉!海南雞湯粉,可選河粉/米粉/金邊粉我就選了金邊粉啊!湯底味道都幾香濃,不會過鹹泰式船河而言,味道較為單調!配料有些生菜,芽菜金邊粉幼細但不會太稔易斷,麵質都爽滑~份量看似不多,但女生吃完一整碗是超飽肚!!至於海南雞的部份,面層的雞夠嫩滑,略有雞味但下層的雞則很韌,肉質粗糙配海南雞的辣醬的辣度足夠~~下層的雞肉較白,肉質幾乎全熟,沒上層的那麼粉嫩吃海南雞的次數都不少但都是第一次吃到一半嫩滑,一半韌的海南雞還要是面層的幾件嫩滑而已!這樣的經驗令我不太想再光顧這家餐廳呢!
朋友試過來這裡lunch, 覺得食物算是還可
而我仍未試過來這裡用餐,就跟她來試試丫~~
卡位都算闊落,不迫狹!

見朋友選海南雞飯,令我也想食海南雞
不過我就選湯粉!
海南雞金邊粉
海南雞湯粉,可選河粉/米粉/金邊粉
我就選了金邊粉啊!
湯底味道都幾香濃,不會過鹹
泰式船河而言,味道較為單調!
配料有些生菜,芽菜
金邊粉幼細但不會太稔易斷,麵質都爽滑~
份量看似不多,但女生吃完一整碗是超飽肚!!
至於海南雞的部份,面層的雞夠嫩滑,略有雞味
但下層的雞則很韌,肉質粗糙

配海南雞的辣醬的辣度足夠~~
海南雞

下層的雞肉較白,肉質幾乎全熟,沒上層的那麼粉嫩

吃海南雞的次數都不少
但都是第一次吃到一半嫩滑,一半韌的海南雞
還要是面層的幾件嫩滑而已!
這樣的經驗令我不太想再光顧這家餐廳呢!
2019-11-18
2019-10-31 785 浏览
之前吃過這間的外賣,炒金邊粉,味道都算不錯,這次來試試堂食其他的菜式。櫻花蝦肉鬆粉飯,聽落個名有點奇怪的感覺,但食落味道就十分不錯!粉飯夠乾身,有穫氣,櫻花蝦和肉鬆這新鮮的配搭,很新穎,香口之中,帶點甜甜的肉鬆味道。海南雞飯,雞肉頗嫩的,顏色鮮澤,雞皮略嫌肥了一點,油飯香味差了一點點,醬汁欠了甜鼓油和薑蓉,如果醬汁方面有齊三種,就更好了!這次中午早了一點來,所以不用排隊便有位置,環境寬敞,但乾淨程度可再提高一點點喔。
櫻花蝦肉鬆炒飯

海南雞飯
海南雞飯

櫻花蝦肉鬆炒飯
2019-10-14 625 浏览
今日同屋企人落左樓下食泰菜未6點就去仲系冇咩人叫左份生蝦,好新鮮,肉質唔錯點佢個個汁好夾,再配埋蒜同辣椒可惜個辣椒太辣,我頂唔順泰國野就緊系要食海南雞叫左一隻雞,只雞好肥雞皮好香不過好油略嫌雞肉偏硬,似系老雞味道可以,而且個辣汁一流!明爐烏頭都系必食酸酸辣辣,魚肉都幾滑但最正系配菜,吸曬湯超入味蒜蓉炒介蘭本時都好少食介蘭個面好多炸蒜,好香好好食最後叫左個菠蘿炒飯裝到好滿,份量好大,而且入面仲有菠蘿,好甜好好食面仲有肉鬆同腰豆,食落更加有好感仲叫左2個椰青好清甜,仲可以刮埋椰肉食,正可惜全部飲品都有半價,就系椰青冇,偏貴
今日同屋企人落左樓下食泰菜
未6點就去仲系冇咩人

叫左份生蝦,好新鮮,肉質唔錯
點佢個個汁好夾,再配埋蒜同辣椒
可惜個辣椒太辣,我頂唔順

泰國野就緊系要食海南雞
叫左一隻雞,只雞好肥
雞皮好香不過好油
略嫌雞肉偏硬,似系老雞
味道可以,而且個辣汁一流!

明爐烏頭都系必食
酸酸辣辣,魚肉都幾滑
但最正系配菜,吸曬湯超入味

蒜蓉炒介蘭
本時都好少食介蘭
個面好多炸蒜,好香好好食

最後叫左個菠蘿炒飯
裝到好滿,份量好大,而且入面仲有菠蘿,好甜好好食
面仲有肉鬆同腰豆,食落更加有好感
仲叫左2個椰青
好清甜,仲可以刮埋椰肉食,正
可惜全部飲品都有半價,就系椰青冇,偏貴
2019-10-11 479 浏览
估唔到屋邨商場都有好食既泰國菜。雖然唔知係咪正宗,但好合香港人既口味。.冬蔭公湯好足料,好多菇係入面,味道唔算好辣,酸酸辣辣咁,好開胃。佢有得揀大煲同細煲,細煲有4隻蝦,分到大約6碗湯左右。金邊粉有幾隻,可以轉炒河粉。我叫左最普通果隻,通常食泰國野都係果隻。個粉茄汁味比較重,炒得好入味,如果辣辣地應該會仲好味。菠蘿炒飯都好足料,又大兜,而本人覺得無咩特別,略嫌d飯太硬。但同行朋友好鍾意呢個菠蘿炒飯。
2019-09-30 264 浏览
食物方面: 平時既海南雞飯係用黃油飯,但呢間係用咖喱味既飯,而家食完都係比較喜歡平時食開既黃油飯多d。👻另外雞既份量方面唔算特別多,但係都幾新鮮。另外佢只提供一款醬汁,就係泰式既酸辣醬。而呢間的泰式酸辣醬冇出面咁甜,比較咸。環境方面: 坐得舒服,算好乾淨。服務員: 有禮貌,亦都一叫就會到,上菜速度快。總結: 睇佢門面都算唔錯,可能佢唔係主力sell海南雞,我對海南雞會有少少失望,但又未算難食,份量亦唔多。

環境方面: 坐得舒服,算好乾淨。

服務員: 有禮貌,亦都一叫就會到,上菜速度快。

泰式海南雞飯
2019-08-28 358 浏览
一直對泰野餐好有興趣,所以黎到泰原味,依度真係好正宗泰國味當天沒有book位,兩人18:30左右walk in,不用等就進去了。坐的是隔間,裡面很多桌子。環境光亮,裝潢有特色,以泰國為主,茶具餐具十分乾淨。除了本地人,也有不少外國遊客到場,到處都是國語或英語。青咖哩實在足料,有濃濃的咖哩香,肉類已經加進去,咖哩不算太膩,味道8分。調味給個7分,喜歡的。這個咖哩配飯也是不錯,我很喜歡吃咖哩,這兒的咖哩實在是相當高分,入口香嫩,肉質滑溜.椰青都很新鮮,配上咖哩很好吃,感覺這個湯底配上任何食材都很好吃。豬頸肉飯吃起來也是非常鮮甜。煮的時間控制好一點,不會過老,也是今晚的重點。吃起來多了一層口感。這兒的氣氛十分好,也是可以加分的。
一直對泰野餐好有興趣,所以黎到泰原味,依度真係好正宗泰國味

吃起來多了一層口感。

這兒的氣氛十分好,也是可以加分的。
用餐时段
2019-08-23 408 浏览
想一家人簡簡單單平平地食個晚餐。呢間餐廳可以滿足到你(如果無過高既要求)。夜晚七點幾去到,大概七成滿,一入就可以坐低。地方算寬敞,唔太嘈,好多一家人食飯。格局同侍應係茶記質素,所以價錢較為相宜。金邊粉茄汁底為主,味偏淡,唔會特別推介。蒜蓉炒雜菜ok。唯一略嫌芡汁較勁。青咖喱我個人幾推介。椰奶味濃,入面牛肉份量雖然唔多,不過有啲豆呀茄子等等拌菜,送飯一流。要注意咖哩價錢無包飯,要額外叫。金不換味唔突出,不過豬頸肉肥同多,送飯都係好選擇。三個人飽住走,人頭唔到一百,算對得住價錢。俾少少餐牌大家。
想一家人簡簡單單平平地食個晚餐。
呢間餐廳可以滿足到你(如果無過高既要求)。

夜晚七點幾去到,大概七成滿,一入就可以坐低。
地方算寬敞,唔太嘈,好多一家人食飯。
格局同侍應係茶記質素,所以價錢較為相宜。

金邊粉茄汁底為主,味偏淡,唔會特別推介。
泰式鮮蝦炒金邊粉

蒜蓉炒雜菜ok。唯一略嫌芡汁較勁。
蒜蓉炒雜菜

青咖喱我個人幾推介。
要注意咖哩價錢無包飯,要額外叫。
椰香青咖喱牛肉

金不換味唔突出,不過豬頸肉肥同多,送飯都係好選擇。
金不換豬頸肉炒茄子

三個人飽住走,人頭唔到一百,算對得住價錢。

俾少少餐牌大家。

2019-08-22
椰香青咖喱牛肉
金不換豬頸肉炒茄子
2019-08-21 258 浏览
將軍澳區嘅食肆雖然唔少,但係好大部份都係連鎖店,今日同屋企人咁啱想食泰國嘢,所以就嚟咗泰原味啦。餐廳環境唔錯,裝修企理,我哋兩個人晚市時間都安排左坐卡位,餐廳最好嘅就係有圓枱,多人嚟食嘅話夾菜就方便好多。最近濕氣好重,所以叫咗青檸梳打,酸酸甜甜開胃啲,佢俾咗整罐嘅梳打水,好足料。我屋企人叫咗椰青,佢話好新鮮好有奶香味。食泰國嘢唔少得就一定要叫泰式燒豬頸肉,豬頸肉醃得幾入味,燒到外皮脆脆地,個泰式酸辣汁唔算太辣但好開胃。再嚟就係泰式炸蝦餅,50幾蚊有呢個份量真係非常驚人,蝦膠咬落非常彈牙,仲食到蝦嘅鮮味。以往食泰菜都係食開通菜,今次就叫咗蒜蓉炒芥蘭,芥蘭保持到佢獨有嘅甘香,好惹味。之後再叫左泰式炒金邊粉,齋睇相已經見到三粒大大嘅蝦球好足料,金邊粉最緊要麵條唔好黐埋一齊,個醬汁調味適中,麵條亦都唔會黐埋一舊,口感唔錯。之後叫左泰式蟹肉炒飯,呢個炒飯唔油膩,食到蟹肉,清清地幾啱送上面叫左既菜式。總括嚟講,呢間野份量超級多,我地兩個人太貪心叫左咁多野食,埋單都係二百幾蚊,好抵食呀!!!

我屋企人叫咗椰青,佢話好新鮮好有奶香味。