2024-01-03
同屋企人行Vcity 行行下肚餓搵食 基本上成個場間間餐廳都試過晒 咁岩見到間新開泰國菜 咁新野就緊係要去試啦 有新鮮感呀嘛♡泰式燒豬頸肉 $78肉夠厚個邊燒到焦焦地 肉汁都能保留到 件數亦都夠多 呢個價錢係Vcity食到相當抵♡泰式冬陰功湯 $98冬陰功勁多料堆到滿晒 酸酸辣辣咁勁開胃 加上冬天飲個辣湯成個人暖笠笠咁♡泰式南京椰汁雞湯 $88椰香味超勁 雞肉又夠多 兩個湯份量都唔少 大約有3碗多啲既份量♡鮮菠蘿海鮮炒飯 $88呢個鮮菠蘿炒飯食得好安心 大家出去食菠蘿炒飯有冇個感覺係到底個菠蘿會唔會重用 但呢到一定唔會因為佢係切一片菠蘿出黎 再燒香佢既表面再切好等客人方便去食用 配上蝦、肉鬆、提子乾等 好有泰國風味♡泰式肉碎生菜包 $88泰式肉碎微微帶辣 肉碎唔算好肥 所以油脂感都唔重 加上用生菜包住黎食 油膩感再大打折扣 肉碎配上芫茜、乾蔥、花生碎、辣椒一齊炒夠晒惹味♡全隻海南雞 $218海南雞去晒骨方便食 肉質好滑而且食落去都好有雞香/雞油香 雞都夠厚肉♡泰式街頭椰子粟米雪糕 $58呢一個我諗係成餐一個最特別最期待既野 因為仲其他野食係香港都唔難搵到 但呢個我係香港就真係冇見過 個
♡泰式燒豬頸肉 $78
♡泰式冬陰功湯 $98
♡泰式南京椰汁雞湯 $88
♡鮮菠蘿海鮮炒飯 $88
♡泰式肉碎生菜包 $88
♡全隻海南雞 $218
♡泰式街頭椰子粟米雪糕 $58
呢一個我諗係成餐一個最特別最期待既野 因為仲其他野食係香港都唔難搵到 但呢個我係香港就真係冇見過 個配搭好好椰子味同粟米味都好出 兩者又唔會互相違和 好好食 下次要食小個餸 食多個雪糕 下面竟然仲有糯米飯 食完好滿足