2008-07-31
今次都唔係第一次去... 之前都去過好幾次...不過宜家就可能會少啲講真啲嘢食確係唔差錯, 仲可以係保持一定嘅水準, 廚師確係應記一功, 一間餐廳能令到客人, 食完之後, 都想返黎再食, 主要都係因為食物本身. 食材係咪新鮮, 味道係咪適宜, 還有時下興無味精. 我個人就覺得呢間餐廳, 都可以話係做到例如: 佢哋啲海鮮, 係隻船上面都仲係生猛; 好似啲生蝦咁, 即叫即整, 雖然係細隻啲, 但感覺都好似新鮮咁, 仲要係有時會賣晒, 咁咪唔會隔夜?!講到味道, 我每次去啲味道都好似無變 - 唔會太濃, 唔會太淡; 還有就算食完佢哋啲食物之後都唔會太過口喝, 應該啲味精都唔係好重, 都可以話幾原汁原味喇至於環境方面, 我去過咁多次, 都可以話係睇住佢哋進步, 由最初嘅斜路, 到現在有梯极; 至於後花園, 可見老闆確係用了唔少嘅心思, 希望凝做另一個環境跟一入去嘅感覺唔同. 呢間餐廳三個部分, 都可以比到客人唔同嘅感覺. 可惜嘅係, 只有少部分嘅地方有冷氣, 夏天嘅時候, 確係要訂枱先, 如果唔係, 唯有同其他客人爭風扇; 到冷天嘅時候, 在室外, 因為天氣寒冷, 又要跟其他人爭暖燈.
至於環境方面, 我去過咁多次, 都可以話係睇住佢哋進步, 由最初嘅斜路, 到現在有梯极; 至於後花園, 可見老闆確係用了唔少嘅心思, 希望凝做另一個環境跟一入去嘅感覺唔同. 呢間餐廳三個部分, 都可以比到客人唔同嘅感覺. 可惜嘅係, 只有少部分嘅地方有冷氣, 夏天嘅時候, 確係要訂枱先, 如果唔係, 唯有同其他客人爭風扇; 到冷天嘅時候, 在室外, 因為天氣寒冷, 又要跟其他人爭暖燈. 在此希望老闆想一想, 應該如何解決
最後都想講吓啲待應, 唉... 初初去到有親切嘅待應, 雖然有啲有些好似穿製服嘅人招呼, 有啲就穿便服, 當然穿製服嘅, 服務都尚可, 至於便服, 就一個個喇. 肥肥哋嗰個就好似要睇佢心情咁, 有時問多幾句, 佢就開始有點不耐煩咁, 寧願找待應或瘦啲嗰個, 感覺唔會唔好先. 可能時間耐咗, 人亦都有唔同, 現在多咗泰國人做待應, 多咗啲泰國感覺, 但溝通方面希望老闆可以再train train 佢哋, 有時真係好似佢哋唔明我哋想點, 最後又要麻煩到肥肥哋嗰個, 不過瘦啲嗰個都無見好耐喇, 唔知會唔會再係呢間餐廳見到呢? 佢嗰種親切嘅招待 以及跟其他待應嘅合作, 感覺確係幾好, 起碼有笑容, 感覺用心跟我嘅要求.
雖然呢間餐廳係偏離咗一邊, 但佢有佢嘅特色, 佢嘅特別, 跟前面嘅唔同. 希望老闆可以保持食物嘅水準, 當然提升到, 再好味啲, 又或者可以有得比客人選擇泰國口味啲嘅就最好喇, 比如話冬陰公; 還有就係室外氣溫, 會飛嘅昆蟲; 當然人(待應)都好緊要. 希望下次再去嘅時候, 我都仲有空間去寫呢間餐廳嘅好喇
呢到仲有一個好處係有地方可以泊車, 前面係無架