2022-10-04 355 浏览
*📍宅配|泰媽媽雞飯.我一直都很喜歡吃香料味很豐富的咖哩,而且我超愛配烤餅吃小廚師出了超道地的泰式咖哩,還是超方便的調理包大學自己住的時候我也買過咖哩調理包,但那次買到不好吃的讓我之前對調理包印象不好,這次完全改觀✨他們的咖哩調理包根本是餐廳賣的等級而且還更道地更好吃!不過真的好辣.總共三個口味的泰式咖哩,各有特色,真的要全都來一包!我一次開三包,搭配白飯跟烤餅,再另外燙青菜,更營養!🍛泰式咖哩調理包(紅咖哩雞/綠咖哩雞/黃咖哩雞).#紅咖哩 🌶️🌶️🌶️🏷️富有檸檬葉香氣的紅咖哩,撲鼻辛香料與濃、醇、奶香味紅咖哩小辣,我覺得這款最好吃適合喜歡吃辣的人很泰式,超級道地香料味豐富,嗆辣又入味#綠咖哩 🌶️🏷️使用泰國當地特有小茄子,濃郁醬汁富有椰奶香氣有獨特的泰式風味,跟市面上的綠咖喱不太一樣特別道地,椰奶味濃郁小茄子很特別,外硬內軟的口感,我第一次吃到!#黃咖哩 🌶️🌶️🏷️由薑黃、孜然、芫荽、茴香等融合的南洋風味這款除了跟紅咖哩一樣有加馬鈴薯,還有紅蘿蔔,兩者都非常入味口味是我們比較熟悉的香料味濃厚,溫和不嗆辣.白飯淋上咖哩搭配半熟蛋真的超級搭!印度烤餅跟泰式咖哩也超級絕配!✨我最滿意的就是三個口味雞
📍宅配|泰媽媽雞飯
我一直都很喜歡吃香料味很豐富的咖哩,而且我超愛配烤餅吃
廚師出了超道地的泰式咖哩,還是超方便的調理包
大學自己住的時候我也買過咖哩調理包,但那次買到不好吃的
讓我之前對調理包印象不好,這次完全改觀
✨他們的咖哩調理包根本是餐廳賣的等級
而且還更道地更好吃!不過真的好辣
總共三個口味的泰式咖哩,各有特色,真的要全都來一包!
我一次開三包,搭配白飯跟烤餅,再另外燙青菜,更營養!

🍛泰式咖哩調理包
(紅咖哩雞/綠咖哩雞/黃咖哩雞)
#紅咖哩 🌶️🌶️🌶️
🏷️富有檸檬葉香氣的紅咖哩,撲鼻辛香料與濃、醇、奶香味
紅咖哩小辣,我覺得這款最好吃
適合喜歡吃辣的人
很泰式,超級道地
香料味豐富,嗆辣又入味

#綠咖哩 🌶️
🏷️使用泰國當地特有小茄子,濃郁醬汁富有椰奶香氣
有獨特的泰式風味,跟市面上的綠咖喱不太一樣
特別道地,椰奶味濃郁
小茄子很特別,外硬內軟的口感,我第一次吃到!

#黃咖哩 🌶️🌶️
🏷️由薑黃、孜然、芫荽、茴香等融合的南洋風味
這款除了跟紅咖哩一樣有加馬鈴薯,還有紅蘿蔔,兩者都非常入味
口味是我們比較熟悉的
香料味濃厚,溫和不嗆辣
白飯淋上咖哩搭配半熟蛋真的超級搭!
印度烤餅跟泰式咖哩也超級絕配!

✨我最滿意的就是三個口味雞肉都很多~
肉真的很嫩,根本不像調理包的肉
疫情還可以在家享受泰式料理,太幸福了
保存期限:一年半
調理方式:隔水加熱,倒入鍋中直火加熱,倒入碗放微波爐

| 購買途徑 |
1.各大電商通路
2.南僑旗下餐廳
3.百貨超市

2022.05
🔍#ru吃宅配
2022-08-28 487 浏览
1.定價$70蚊雞飯 必須要你加錢先會走胸,如果係50幾蚊既雞飯你要我加錢都叫合理,因我落單時已經聽到佢到廚房講出雞胸,咁你應該改返個名叫 海南雞胸飯$70 消費者覺得ok就買。2.入場叫我自己坐 一坐就叫我讓枱比人3.佢係收銀買飛再送餐 但送餐個個都唔個客坐邊 枱枱問 我答唔係我都答兩三次 疫情期間人人食飯冇帶口罩你送完去第枱再到我到都唔知要唔要好4.雞胸好乾 冇賣點 70蚊咁質素 我唔識欣賞0服務 加難食 定價唔合理

2.入場叫我自己坐 一坐就叫我讓枱比人

4.雞胸好乾 冇賣點 70蚊咁質素 我唔識欣賞

0服務 加難食 定價唔合理
2022-06-25 744 浏览
海南雞上菜係好快,但無咩雞味,同一時間叫的炸雞等咗20分鐘先有,同伴的海南雞都已食完了,重點係我開鋪半粒鐘就幫襯,已同我講只剩要加$5的雞髀,點知個炸雞髀勁乾勁多骨,入到口的肉都無M記脆香雞翼舊雞槌咁多!另外堂食居然都用即棄餐具....以後唔會再食!
2022-06-18 368 浏览
星期六少有地唔洗等位既餐廳,原來係有原因。70蚊個海南雞飯,實際係白切雞飯,仲要雞毛多過雞肉。每舊雞都極多毛,70蚊送脫雞毛體驗真係物超所值。呢間鋪1年內未執我會再挑戰下。
星期六少有地唔洗等位既餐廳,原來係有原因。
行行吓街經過哩間鋪頭見到有海南雞就好想入去試,結果又唔差海南雞幾滑,點埋醬汁就去咗另一個層次,油飯好香口,又有菜配,所以都幾抵食豬手燜得好淋,好入味,仲好多其他鎹泰式奶茶紅豆冰味道好真,唔係香精味,出奇好味😋美祿紅豆冰不過不失,唔會太甜
行行吓街經過哩間鋪頭見到有海南雞就好想入去試,結果又唔差

豬手燜得好淋,好入味,仲好多其他鎹
泰式奶茶紅豆冰味道好真,唔係香精味,出奇好味😋
美祿紅豆冰不過不失,唔會太甜
2022-05-01 641 浏览
今日黎左APM行街,午飯時間周圍都咁多人,見呢間冇乜人排隊就黎試下⋯⋯野食款式都唔少,而且價錢唔貴,咁就一於揀招排既兩樣野食黎試下😛- 無骨海南雞飯肉質好乾同比較柴口,重點係有骨既⋯⋯明明呢份係無骨海南雞;醬汁普通,所以似白切雞多過海南雞。油飯份量都唔細,味道一般。送左一小碟芥蘭,煮得ok又唔係太老👌🏻- 鹵水豬手飯豬手煮得幾淋,而且份量幾多,但無咩鹵水味;豆腐同樣無鹵水味。鹵水蛋都係冇乜味,個鹵水汁真係唔掂

- 無骨海南雞飯

- 鹵水豬手飯
2021-12-08 971 浏览
今次黎到apm想搵啲唔會太貴又好食嘅餐廳,黎到4樓好多食肆嘅一層見到哩間海南雞飯。食左個招牌101海南雞跟油飯,有兩款醬汁,仲有一盤菜心!加$5可以轉雞髀。要俾咗錢先,嘢食會自動送過嚟。如果啲油飯多啲就好啦。
如果啲油飯多啲就好啦。
101海南雞跟油飯
101海南雞跟油飯
2021-10-18 915 浏览
晚上7:30去到apm, 間間都無位,得依間雞媽媽有位。無人帶位,無人理。問個呀姐係咪在收銀處叫左野食先,再坐低。個呀姐聽完之後 掂行掂過走左。我點知你依間原來係快餐店,俾左錢先坐低,先有得食?!服務奇差!無可能貼錢買難受!
2021-10-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-10-07 806 浏览
係觀塘想食個快飯,見到APM有呢間價錢嘅經濟嘅「泰媽媽雞飯」🐔,卡通插畫裝修又幾啱我呢啲年輕人🤪。餐廳位置就係得門口側邊範圍,再入去係隔離泰式餐廳。餐牌選擇唔多,揀好食咩就出去收銀枱落單俾錢,之後會有人送餐🆗,清水就係自助吧斟。————————————————👅泰式鹵水豬手配白飯($55)🔸 豬皮欠膠口,瘦肉較結實,未滷到軟冧冧嗰種,而且滷汁淡味🤥,豆腐滷得唔入味,白飯偏乾身,汁又唔夠送飯。真係一個字,乾!👅無骨海南雞配油飯($65)🔸標榜選用特選青遠雞,單食有雞味,不過就比較瘦,無坊間海南雞有一層啫喱🤔,肉質尚算合格🔸再食一啖油飯,香氣充足,有油潤感又不過於油膩。跟餐有蠔油汁芥蘭,有肉有菜都係65蚊,算係咁啦⋯———————————————— 🚩總結:呢位媽媽煮餸麻麻地👩🏻———————————————— 🌟注意:只收八達通或現金,無加一服務費————————————————📍 泰媽媽雞飯地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓2號舖.🗺地區:#bem觀塘📥分類:#bem亞洲菜💰人均消費:#bem_51至100蚊

————————————————
👅泰式鹵水豬手配白飯($55)

👅無骨海南雞配油飯($65)

🚩總結:呢位媽媽煮餸麻麻地👩🏻
————————————————
🌟注意:只收八達通或現金,無加一服務費
📍 泰媽媽雞飯
地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓2號舖
🗺地區:#bem觀塘
📥分類:#bem亞洲菜
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2021-10-05 515 浏览
一去到 正如其他評論所講 係冇派紙仔攞位 係要喺鋪頭門口排隊等入座 我哋一行3個人職員話因為泰媽媽鋪頭唔夠位 問我哋介唔介意坐隔離鋪頭咁樣就可以快啲入座兩間店舖係食唔同嘅菜式只可以叫返泰媽媽鋪頭嘅菜式由於比較肚餓 所以都唔介意坐邊度 只係想盡快坐低食嘢坐低左之後 睇返menu 其實食物選擇唔多最後揀左海南雞飯 落單上菜速度都幾快就算係晚市最忙嘅時段 但都唔影響上菜速度以店舖人手嘅講 絕對抵贊 順帶提提間鋪面積相對較細 所以未能容納太多客人拿拿臨快快手食完就走左 都唔好意思坐太耐霸住個位咁耐 所以如果想約朋友詳談傾偈嘅話可能就要稍移玉步去其他餐廳食物質量高 真心係好好味嘅 我叫左海南雞飯 加奶茶奶茶好濃味 因為冇直接加冰落去 冇影響到/溝淡咗奶茶嘅原味價錢小貴 埋單90蚊人均消費但屬合理定價 性價比高
一去到 正如其他評論所講 係冇派紙仔攞位

價錢小貴 埋單90蚊人均消費
但屬合理定價 性價比高

2021-10-04
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 海南雞飯
2021-09-26 356 浏览
本來打算食火鍋可惜唔記得預約,改到泰媽媽雞飯餐廳。-星期五假日前夕晚上,全場滿座,自行入座,自行去付款處點餐付款,餐牌一眼可見,款式少。-餐廳係開放式設計,漫畫風格裝修,有趣味性,座位唔多,通道狹窄,店員少,冇服務可言。-無骨海南雞配白飯 (轉雞髀加$5)$65+$5套餐有無骨海南雞,醃青瓜紅蘿蔔,芥蘭,兩款醬汁,油飯,青瓜片。海南雞份量唔多,雞味濃,髀位滑,好食。芥蘭淋上醬汁,微苦。油飯改成白飯,味道正常。醃青瓜紅蘿蔔冇吃。兩款醬汁係薑蓉同酸辣汁,酸辣汁較濃,會蓋過雞味,建議改蘸青瓜片,薑蓉冇吃。-整體而言,冇人帶位,欠清晰指示,需增加人手。味道不錯,以商場消費指數衡量,性價比高。
本來打算食火鍋可惜唔記得預約,改到泰媽媽雞飯餐廳。
無骨海南雞配白飯 (轉雞髀加$5)$65+$5
2021-09-07 274 浏览
上次先話完係觀塘唔知有咩好食,話口未完又中左次伏🤣泰媽媽雞飯,真係好似個名咁講,嘛嘛地🌚————————————————👅泰媽媽雞飯($60)👌🏻海南雞油飯,海南雞精粹在於個嫩字,可惜嘅係d雞有d老,唯一可以爭返d分嘅就係個油飯👅泰式鹵水豬手配白飯($55)👎🏻豬手唔入味,肉質......啱無牙嘅伯伯婆婆食,可取嘅係價錢真係平嘅———————————————📍 泰媽媽雞飯: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓2號舖
上次先話完係觀塘唔知有咩好食,話口未完又中左次伏🤣
泰媽媽雞飯,真係好似個名咁講,嘛嘛地🌚
————————————————
👅泰媽媽雞飯($60)

👅泰式鹵水豬手配白飯($55)

———————————————
收銀服務態度簡直係差,聲音已令人煩厭而且沒有耐性,幾好食都趕客走,唔會再幫襯。食物質素就10分滿分有7分,份量就一般,飲品28蚊價格就衰過一芳,7點半食連美綠都無,所以唔洗飲。
2021-08-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2021-08-07 410 浏览
有一次想食哩間海南雞點知入錯左隔離入到去原來冇海南雞先知唔同一間😅今日又黎到APM就試試佢先其實APM晚市閒日定假日都系好多人去到望真啲座位唔多.因為間鋪好細都要等左一陣先可以入到去座🪑門口系❌唔會有飛仔禁❌唔會有職員派飛要系門口排隊等位.第一次去會覺得安排幾混亂加上鋪面就全程只見到一個職員負責安排入座/執檯/抹檯/送餐/包外賣但系職員咁忙態度相對唔會差海南雞跟油飯海南雞啲皮好爽口😋配埋2個汁好好送飯油飯唔會太油,但又唔會唔夠味仲跟埋碟菜🥬,個人比較鍾意食淋菜所以啱晒我口味呀炸雞跟油飯炸雞熱辣辣,跟果隻汁同海南雞果2隻唔同比較杰身,又冇泰式辣醬咁杰既不過就少少甜辣咁,都系鍾意海南雞果隻多啲芒果糯米飯芒果多過飯個椰汁夠多又夠香糯米飯好軟糯泰式凍奶茶第一眼..咦用袋裝咁特別既都好重茶味,唔錯唔錯青檸梳打嘩..真系好青檸好酸呀不過我鍾意❤️首先講下個流程系點先….安排入座➡️睇menu想食咩➡️出去買野➡️買完拎返張單坐低➡️等職員拎食物黎第一次去初初唔知點玩法會覺得有冇搞錯呀叫人系出面等又唔派飛想點呀但系到有位入去坐低再細心觀察下環境其實真系見到全程得一個職員見佢有時仲入埋去廚房幫手負責收錢果個又要
有一次想食哩間海南雞

負責安排入座/執檯/抹檯/送餐/包外賣
但系職員咁忙態度相對唔會差

海南雞跟油飯
海南雞啲皮好爽口😋配埋2個汁好好送飯
油飯唔會太油,但又唔會唔夠味

仲跟埋碟菜🥬,個人比較鍾意食淋菜
所以啱晒我口味呀

炸雞跟油飯
炸雞熱辣辣,跟果隻汁同海南雞果2隻唔同
比較杰身,又冇泰式辣醬咁杰既
不過就少少甜辣咁,都系鍾意海南雞果隻多啲

芒果糯米飯
芒果多過飯

個椰汁夠多又夠香
糯米飯好軟糯

泰式凍奶茶
第一眼..咦
用袋裝咁特別既
都好重茶味,唔錯唔錯

青檸梳打
嘩..真系好青檸
好酸呀
不過我鍾意❤️

首先講下個流程系點先….
安排入座➡️睇menu想食咩➡️出去買野➡️

價格方面我覺得都算抵食

有機會搵次下午茶去試下啲多士先
因為好似下午茶會多啲選擇

等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2021-07-28 437 浏览
行行下見到呢間泰媽媽🇹🇭咁啱有d肚餓😝又見下午茶個Meun幾吸引🥰就決定試下😙😙原本想食泰式多士🍞可惜當日暫停供應🥺唯有試其他☺️泰媽媽家傳胡椒豬肚湯粿粉🍲之前係泰國食過一間粿粉好正,估唔到依度都有😍用料十足👍🏻有燒肉、豬肚同豬潤,份量都唔少架🤩而湯底就胡椒味唔算太濃,但合我口味,因我比較怕辣😝而且粿粉都好爽口,有興趣的朋友仔都可以試吓🥰🥰🥰小食拼盤有牛油雞中翼、雞肉沙爹串同泰式炸春卷🤗牛油雞翼超重牛油味🤤炸得好香脆,d肉汁鎖住喺入邊,咬落勁juicy💦仲好嫩滑😍😍😍雞肉沙爹串燒得啱啱好,雞肉都算嫩口,配埋香濃沙爹汁簡直一流🤩泰式炸春卷入面係蔬菜餡,外皮炸得幾脆😚😚食落味道都唔錯😋隨餐附送飲品(泰式奶茶/青檸梳打)飲品係用袋裝,好得意又方便🤩而且飲唔哂可以閂返埋抽住走🤪🤪泰式奶茶🥤茶味唔算太濃, 入口順滑,甜度又唔會太死甜😘越飲越上癮🤤🤤青檸梳打酸酸甜甜,配埋有氣梳打,消暑一流👍🏻👍🏻
原本想食泰式多士🍞可惜當日暫停供應🥺唯有試其他☺️

泰媽媽家傳胡椒豬肚湯粿粉🍲
之前係泰國食過一間粿粉好正,估唔到依度都有😍

小食拼盤
有牛油雞中翼、雞肉沙爹串同泰式炸春卷🤗
泰式炸春卷入面係蔬菜餡,外皮炸得幾脆😚😚食落味道都唔錯😋

隨餐附送飲品(泰式奶茶/青檸梳打)
飲品係用袋裝,好得意又方便🤩而且飲唔哂可以閂返埋抽住走🤪🤪

泰式奶茶🥤
茶味唔算太濃, 入口順滑,甜度又唔會太死甜😘越飲越上癮🤤🤤

青檸梳打
酸酸甜甜,配埋有氣梳打,消暑一流👍🏻👍🏻
2021-07-27