2009-10-01 177 浏览
已經一段時間沒有來過泰寶。這家毫不起眼的泰式餐廳,打開餐牌亂點一通也不會太難吃。餐廳有很多泰式佈置,很有泰國地道風味。人不多的時候餐廳還會播放泰文歌,就是中文/日文歌曲的旋律但唱的是泰文歌詞,或者是因為環境太嘈吵吧,客人開始多就聽不到了。雖然餐廳的侍應都操流利的廣東話,但他們私下還是用泰文交談的,加上餐廳嚴重冷氣不足,很熱,真的是汗流浹背,所以特別有去了泰國 local 餐廳的感覺。 蝦片 (二人$10):甫坐下侍應便遞上一籃蝦片,自家制作,香脆可口。這裏不是西餐廳,沒有奉送麵包籃這回事,所以這個蝦片是要收費的,情況就好像吃粵菜收茶芥一樣。 泰式海鮮煲仔飯 ($58/$59):每次來都一定會點。一年總會來泰寶一至兩次,為的就是她的煲仔飯。這個煲仔飯非常香口,海鮮方面有蝦、班塊、青口、魷魚,份量也不少。重點是醬料,每啖飯都充滿非常惹味的泰式汁料,很美味,百吃不厭。是日的煲仔飯沒有飯焦,是有點退步了,但還是很討人喜歡的一道菜。另外亦有芋頭肉碎煲仔飯,也是很不錯的。 青咖喱雞 ($65):用白茄子,豆角,香草等來烹調,口味正宗,咖喱味很香,但不算很濃。是我吃過最辣的青咖喱 (想像不到紅咖喱會

青咖喱雞 ($65):用白茄子,豆角,香草等來烹調,口味正宗,咖喱味很香,但不算很濃。是我吃過最辣的青咖喱 (想像不到紅咖喱會有多辣呢!)。
薄餅 ($35) :一客有八塊,價錢偏貴 (蒜蓉包才$22),而且薄餅不夠鬆脆,像是吃了一團麵粉入肚,是較為失望的一道菜。因為咖喱份量不少而且幾辣,吃罷薄餅還有很多咖喱汁剩下,所以另外點了白飯 ($11)。
為甚麼泰式海鮮煲仔飯是 $58/$59 呢,因為餐牌上寫的是 $58,但最後打單是 $59,不知是否人手打單出錯?總括來說以這個價錢對食物也沒有甚麼好挑剔的了,唯一不足是冷氣不夠吧,幸好侍應也很醒目會不停添水。
為了她的煲仔飯,還是會再來的。

傳統泰國菜館的裝潢
香脆可口的餐前小食 ($10)
泰式海鮮煲仔飯 ($58/59) - 會再來的理由
青咖喱中都算是辣 ($65)
做得不好的薄餅 ($35),點蒜蓉包好過
傳統泰國菜館的裝潢
香脆可口的餐前小食 ($10)
泰式海鮮煲仔飯 ($58/59) - 會再來的理由
  • 泰式海鮮煲仔飯
1K
2009-07-21 56 浏览
記得多年前此舖係在時代側的;搬了過來我仍繼續幫襯;原因只有一個- 在銅鑼灣係冇第二間咁正宗的泰菜.今日6點幾和媽來到, 都係剛閞舖;店內冇人, 我們找個位坐下先.3人叫了個生蝦, 泰式燒側魚, 及雞肉生菜包;未食先飲啖冰水先~ 知道會幾辣~雞肉生菜包先上, 好香, 聞到d 酸味; 包一片生菜擺入口, 真的幾辣, 但完全唔油的, 好爽口但d 辣味係久久不散的, 仲越食越辣~ 正~同正宗泰菜一樣, 香料味重.一讚的係炒得唔油, 在底的生菜葉, 食到底睇睇 , 係冇油的!之後上的係生蝦, 有10隻倒;仲有炸左的蝦頭. 有d泰餐館係冇的, 但我真的好愛食個脆脆的辣辣的蝦頭~生蝦新鮮, 少許甜; 加上辣椒及蒜, 好香口, 炸蝦頭好脆又唔油, 我食了大半~側魚等左好耐; 但都值得的; 好好食, 魚新鮮, 啖啖肉加d 辣汁, 味有d似熱的潮式凍魚凍烏頭, 但點了辣汁後, 酸酸地, 味係完全唔同的!服務很好, 我標晒汗, 姐姐不停為我加冰水, 一讚.會再來的.見到泰皇的相, 及全體元工都講泰文, 信心大增呢~
記得多年前此舖係在時代側的;
搬了過來我仍繼續幫襯;
原因只有一個- 在銅鑼灣係冇第二間咁正宗的泰菜.

今日6點幾和媽來到, 都係剛閞舖;
店內冇人, 我們找個位坐下先.

3人叫了個生蝦, 泰式燒側魚, 及雞肉生菜包;
未食先飲啖冰水先~ 知道會幾辣~

但d 辣味係久久不散的, 仲越食越辣~ 正~
同正宗泰菜一樣, 香料味重.

之後上的係生蝦, 有10隻倒;
生蝦新鮮, 少許甜; 加上辣椒及蒜, 好香口,
炸蝦頭好脆又唔油, 我食了大半~

側魚等左好耐; 但都值得的; 好好食, 魚新鮮, 啖啖肉

服務很好, 我標晒汗, 姐姐不停為我加冰水, 一讚.

會再來的.
見到泰皇的相, 及全體元工都講泰文, 信心大增呢~
係自製的, 有少許辣, 正
幾辣架, 注意~
蝦頭好脆
幾貴, 但好食~ 唔食辣之選
係自製的, 有少許辣, 正
幾辣架, 注意~
蝦頭好脆
幾貴, 但好食~ 唔食辣之選
2009-07-01 36 浏览
呢間野D食物絕對係一流, 個廚師有料到! 不過碟頭份量就稍為小, 想食飽真係要滿漢全席.推介炒蠔/青口/硯 - 師傅係呢方面的專家, 真係好食到不能挑剔.免費蝦片 - 正唔駛錢又好食過出面~冬陰公湯 - 辣, 好正, 不過好貴好少... 泰式豬頸肉 - 淡淡肉, 好食.蝦膏炒飯 - 勁正, 唔食唔舒服!蒜片胡椒蝦 - 好野味!菠蘿海鮮炒飯 - 好食.
免費蝦片 - 正唔駛錢又好食過出面~
冬陰公湯 - 辣, 好正, 不過好貴好少...
泰式豬頸肉 - 淡淡肉, 好食.
蝦膏炒飯 - 勁正, 唔食唔舒服!
蒜片胡椒蝦 - 好野味!
菠蘿海鮮炒飯 - 好食.
  • 免費蝦片
2009-06-19 35 浏览
朋友推介 終於昨晚一探究竟咖哩炒蟹 - 蟹非我所好 但咖哩汁OK 唔太濃還加左蛋 配上蒜蓉包是一個不錯的選擇燒豬頸肉 - 不過不失 菠蘿炒飯 - 味道及配料都可以 但份量比想像少泰式拼盤(中) - 份量足 個人比較喜歡蝦餅鴨肉生菜包 - 肉多過生菜 而且比較香棘 非人人可能接受相約朋友談天說地 這裡確實一個好選擇 但味道又非朋友所介紹般那麼超卓 可能是人人口味不同吧
朋友推介 終於昨晚一探究竟

燒豬頸肉 - 不過不失
菠蘿炒飯 - 味道及配料都可以 但份量比想像少
泰式拼盤(中) - 份量足 個人比較喜歡蝦餅
鴨肉生菜包 - 肉多過生菜 而且比較香棘 非人人可能接受

2009-06-17
2009-02-22 27 浏览
食晚飯未齊人,侍應先奉上蝦片,我們一行四個慶祝生日,點了通菜、拼盤、龍眼冰、椰青焗飯和青咖喱雞。本來有少許擔心朋友嫌棄鋪位及裝修,還好朋友說要靚裝不如去食通天,哈哈!整體來說食物不錯,飲品太多冰,上菜時間適中,服務合格,價錢大眾化,洗手間就麻麻地。

拼盤
椰青焗飯
椰青焗飯
  • 拼盤
2008-12-15 2 浏览
去過泰寶食過幾次飯, 都覺得食物質素幾好, 不過service真係差左少少, 之前都覺得算數啦, 好食咪算囉。點知o岩o岩既星期五想再去食, 響無訂位既情況下, 即管walk-in試下...當時8點幾, 我入到去首先見到有一張4人檯係available既~ 咁我就同waitress講2位...佢企響o個張空既檯前面猶豫左幾秒, 又望下另一張仲有人坐緊既兩人檯..另一個waiter走埋去張4人檯度擺兩個位, 個waitress都叫我坐埋去, 點知另一個waiter走埋黎話另外一張檯埋緊單, 叫我等一陣...佢指既另一張檯, 就係頭先個waitress眼望望個張...我眼見到o個張檯既客連張檯都未清而且仲食緊, 又何來埋緊單? 跟住我就問個waiter,呢張檯唔得咩? 佢話o岩o岩有人打黎book左!! 嘩...咁既大話都講得出!! 擺明就係見我兩個人, 點都要我坐個張兩人檯, 佢地實係驚有3-4人walk-in無檯俾人啦...今時今日咁既服務態度真係有問題囉!! 最後我索性嬲嬲地直頭講話: 咁我唔食!! 之後就走左去~ 真係話之佢d野食有幾好食, 總之我唔會再幫襯!! 事關一向都覺得店員
真係話之佢d野食有幾好食, 總之我唔會再幫襯!! 事關一向都覺得店員既態度麻麻, 有時仲要幾差, 次次去親食飯, 都好似趕你走咁, d野未食完就走埋黎想收左我地d野!! 好過份!!
2008-10-01 4 浏览
在1 Oct 2008 黃金週的晚上, 在銅鑼灣每一角都是人, 因為唔想等位所以決定早啲吃晚飯。這間泰國餐廳聽聞歷史尤久, 之前幫襯過兩次都唔錯, 所以就帶朋友來食。 二人叫咗三餸一薄餅。 生蝦刺身: 正! 蒜頭不太辣個汁又令蝦有味道可惜苦瓜飛過水應該生苦瓜會更好 飛天通菜: 好一般冇乜味道 紅咖哩牛肉: 鹹左啲但都好好味 薄餅: 一般啦

飛天通菜: 好一般冇乜味道

生蝦剌身 @ HK$68
紅咖哩牛肉 @ HK$65
  • 生蝦剌身
2008-09-28 1 浏览
都有年幾兩年無來過,以前係銅鑼灣返工一個月都會來幾次。今晚兩個人,叫了:生蝦刺身: 好惹味、新鮮,幾辣吓(可吃跟來的苦瓜解辣)咖哩蟹: 肥大肉厚、個汁可以再濃些辣些,不過對我呢d不食很辣的剛剛好。撈飯一流。冬陰公湯:可以更辣,好多料,夠兩個人分清炒菜苗:正常,份量夠埋單HK$410,好合理,侍應服務很好。以銅鑼灣地舖來講,這樣的價錢和質素可算抵食。如果要食裝修和環境,可以去中環 SOHO。
都有年幾兩年無來過,以前係銅鑼灣返工一個月都會來幾次。

今晚兩個人,叫了:

生蝦刺身: 好惹味、新鮮,幾辣吓(可吃跟來的苦瓜解辣)
冬陰公湯:可以更辣,好多料,夠兩個人分
清炒菜苗:正常,份量夠

咖哩蟹
  • 生蝦刺身
  • 咖哩蟹
  • 冬陰公
30/8/2008我同兩個friend去泰寶食晚食. 我地七點半去左之後.就開始order野食. 一開始除左上菜慢少少,其他都有乜問題. 大約過多半個鍾度. 因為人多,所以我地隔壁四人枱坐左6個外籍人士. 果的侍應見我地食到差唔多. 就開始叫我地讓張枱俾的外籍人士. 之後侍應仲連續幾次過來收走我地枱面0的野(使唔使咁呀)我地都仲未食完. 最離普就係連我地ga餐具都收埋只留下仲食緊野個friend ga餐具,之後老闆娘仲不斷搵侍應過來問我地仲有冇野要.等佢地可以將我地張枱俾埋外籍人士. 大佬呀趕客呀. 咁ga服務態度評分應該係 -100分
2008-08-09 6 浏览
個日仲打緊3號風球,成十點去到得一檯客。裡面有點舊,但都ok接受~今次5個人去食,叫左:2碟生蝦,一個旦包炒飯、一個冬陰功、一條鱸魚、一個鐵板炒蠔、一碟酸辣鳳爪,飛天通菜、一客薄餅同兩杯泰式奶茶。生蝦幾好味,幾爽,但就唔夠凍~冬陰功就偏左酸個邊,返而蓋左個辣味,但整體味道都唔錯。通菜同旦包炒飯就一般~鱸魚都唔錯,佢個湯幾夠味~鐵板炒蠔,正! 夠晒香又!!!酸辣鳳爪都係開胃小食,唔錯~另外薄餅都好好味,夠鬆脆~~~泰式奶茶,茶味非常香濃,可能係泰式口味夠正宗,所以係偏甜既~都值得一試呢個。埋單$840左右如果以係CWB計,佢地個價錢真係唔貴,而且地方都ok好坐︿雖然係舊左d不過起碼唔係比人感覺污穢。d人Service都好好,好nice~可以再去呢度食飯呢~
個日仲打緊3號風球,成十點去到得一檯客。
裡面有點舊,但都ok接受~
今次5個人去食,叫左:

生蝦幾好味,幾爽,但就唔夠凍~
冬陰功就偏左酸個邊,返而蓋左個辣味,但整體味道都唔錯。
通菜同旦包炒飯就一般~
鱸魚都唔錯,佢個湯幾夠味~
鐵板炒蠔,正! 夠晒香又!!!
酸辣鳳爪都係開胃小食,唔錯~
另外薄餅都好好味,夠鬆脆~~~
都值得一試呢個。

埋單$840左右
d人Service都好好,好nice~
可以再去呢度食飯呢~
2008-07-11 8 浏览
蝦片 ~ 每一台都放有 , 可以係等上菜個陣作為小食 , 泰國蝦片真係好食過超級市場個買d。 生蝦刺身 ~ 友人們話生蝦夠甜又爽 , 而且細細隻易食又唔會太飽肚 , 點埋個辣醬更加醒胃。 冬陰公湯 ~ 夠辣 , 材料又多 , 有兩隻龍蝦仔切開 , 仲有磨菇﹑蝦同一點香蔥 , 令人想飲完一碗又一碗。 菠蘿海鮮炒飯 ~ 原個菠蘿裝住已經增添美感 , 加上落左腰果﹑肉鬆﹑蛋絲同菠蘿等材料一齊炒 , 飯既乾身度現合廚師炒既火喉都岩岩好。 泰式豬頸肉 ~ 每一塊都好薄煎得好香 , 肉既邊位又冇肥膏 , 去泰寶必點呢一道。 什錦拼盆~ 唔會炸到油淋淋咁 , 唯獨係魚餅味道比較遜色左少少。

(非会员)
2008-06-29 8 浏览
我們睇完Open Rice 的 comment, 見o的人講得咁好, 昨晩三人就去試o下.坐低地方屈質, 睇落地方又唔多清潔. 不過黎到都好, 就試吓喇, 叫o左:1. 一杯好像三色冰的物體: 無乜耶奶味, 啲味道好假。 -- 唔掂!2。 飛天通菜: 丁咁dai 碟 味道ok, 3。 Pha Thai:油多, 無乜料。4。 青木瓜沙律:得酸同辣味。5。 蒜蓉包四件:睇住個 楼面女仔用microwave 去整, 完全唔合格!埋單連加一 292 大元, 掉低三舊水走人。下次一定唔會再幫襯, No Way!

2。 飛天通菜: 丁咁dai 碟
味道ok,

3。 Pha Thai:油多, 無乜料。

4。 青木瓜沙律:得酸同辣味。

埋單連加一 292 大元, 掉低三舊水走人。

下次一定唔會再幫襯, No Way!
2008-05-19 8 浏览
18 May 2008 7.15PM終於今晚有機會一試這泰國菜館,是次叫了的食物如下:蝦片: 是免費的,味道不差,但是味精很重生蝦刺身: 辣了一點點,如果無咁辣就好好味,食完無肚痛,應該都幾衛生,蝦頭炸 過,所以都可以食。泰式拼盤: 總體都不差,尤其是蝦餅,真是好好味,故食了兩舊。蝦羔炒時菜: 非常普通,食不出有蝦羔味,下次不會再揀。總體來說,價錢都可以接受,味道又不差,怪不之得這泰館雖然地方細細, 但都可以生存到現在,有機會會再來吃多次。

18 May 2008 7.15PM

終於今晚有機會一試這泰國菜館,是次叫了的食物如下:

蝦片: 是免費的,味道不差,但是味精很重
過,所以都可以食。
蝦羔炒時菜: 非常普通,食不出有蝦羔味,下次不會再揀。

蝦片
泰式拼盤
蝦羔炒時菜
$122.5 (晚餐)
蝦片
泰式拼盤
  • 生蝦刺身、泰式拼盤
2008-03-27 3 浏览
last week, 一眾舊同學相聚, 大肚的竟然要吃thai但不吃辣.蝦片- 脆口, 一如水準!香葉雞- 無乜香葉味, 有幾舊烤得過乾.tom yum kung- 我一向不好, 所以只喝了一口. 不辣, 酸酸的. 蝦大只, 但肉質較"每".生蝦- 如上次一模一樣, 讚!因大肚的不吃生, 叫了蒜容焗大蝦. 蝦是tom yum的大頭蝦, 膏多肉肥. 爽. 我們懷疑是否不太好的拿去做tom yum?青咖哩雞+蒜容包- 好合!青檸梳打-越飲越好味, 朋友的三色, 珍多也讚. 不過索價$22pineapple rice: 有豬肉鬆, 腰果, 海鮮, 料足! 甜甜地一流!食飯仲撞到d舊同事, 佢地d甜品好像好好食!

蝦片- 脆口, 一如水準!
香葉雞- 無乜香葉味, 有幾舊烤得過乾.
生蝦- 如上次一模一樣, 讚!
青咖哩雞+蒜容包- 好合!

食飯仲撞到d舊同事, 佢地d甜品好像好好食!
2008-03-19 5 浏览
通常係cwb食泰國菜我都係去登龍街居多, 不過老闆search左openrice話禮頓道既泰寶都唔錯,所以上星期我地就去試吓.可能時間尚早啦, 我地係第一枱客..一坐底就有一客炸蝦片味道都唔錯; 我地無叫套餐就散叫左冬陰公, 生蝦, 炒椰菜苗; 炒金邊粉.個湯係一d都唔辣架, 不過勝在材料足. 我地叫一少碗都有成隻大蝦味道唔錯.生蝦都ok既只係蝦既size偏少, 最吸引我想食係因為佢地會將d蝦頭炸埋..不過後來發覺個蝦頭太少啦炸唔炸都無咩所謂炒菜苗都好ok啦; 成晚最欣賞係個金邊粉帶d甜又多材料最好不過.此店都屬於可以再去既食店啦..

此店都屬於可以再去既食店啦..