2023-02-11 64 浏览
今日同朋友喺青衣行街,經過長發商場,見到有間泰國餐廳,於是就去試吓。我哋叫咗個二人套餐首先嚟嘅係小食拼盤裏面有春卷雞串蝦卷同雞翼蝦卷食落好爽口,點埋佢啲醬更加Perfect 跟住上碟嘅係泰式菠蘿海鮮炒飯,同埋鮮蝦炒金邊粉個炒飯有好多海鮮,包括鮮蝦同青口等海鮮,食落非常之有鑊氣,個泰式炒金邊粉非常鮮甜真係好似去咗泰國咁。最後就係甜品同嘢飲啦甜品算係不過不失我哋兩個人最後食到頂住個肚返歸,所以真係非常抵食。下次一定會再嚟
我哋叫咗個二人套餐
首先嚟嘅係小食拼盤

裏面有春卷雞串蝦卷同雞翼
蝦卷食落好爽口,點埋佢啲醬更加Perfect
跟住上碟嘅係泰式菠蘿海鮮炒飯,同埋鮮蝦炒金邊粉

最後就係甜品同嘢飲啦

甜品算係不過不失

2023-02-09 43 浏览
🪧泰式菠蘿海鮮炒飯少少失望,因為唔係用菠蘿殼裝住嘅😩有一大舊軟殼蟹,帶子同魷魚。軟殼蟹有少少油膩😵好彩有菠蘿中和個味,加肉鬆好特別😋 個飯有少少硬,不過總體中規中矩🤗🪧冬陰功海鮮湯最鍾意就係冬陰功湯,入面都係有蝦,帶子同魷魚☺️蝦好Q彈,海鮮全部吸曬湯味👍酸酸甜甜,飲落去好開胃,飲完又可以繼續食其他野😋😋🪧鐵板魷魚(唔係好記得咩名🫣)魷魚唔係好入味,醬還醬,魷魚還魷魚,唔係好推介😵🪧椰青好清甜,飲落去好解膩🥰椰肉唔係特別甜,但係口感好正正。同frd傾計可以慢慢食曬一個
🪧泰式菠蘿海鮮炒飯
🪧冬陰功海鮮湯
🪧鐵板魷魚(唔係好記得咩名🫣)
魷魚唔係好入味,醬還醬,魷魚還魷魚,唔係好推介😵
🪧椰青
2023-02-06 74 浏览
📍泰然 (青衣)青衣担杆山路6號長發廣場地下114B號舖我住喺青衣20幾年長發邨商場外面就係巴士站 以前好多人為左30-40檔嘅街邊小食 慕名而來疫情嚴峻期間 我朋友同我提過 長發有間泰國餐廳叫泰然 幾好食佢經常都嗌外賣apps 送去屋企聽佢講完 都有嗌過泰然嘅外賣…真心唔錯襯今日有時間 同屋企人嚟食下lunch🤤🤤 12點嚟到 近入口座位已經坐滿客人職員安排入面卡位嘅位置俾我哋餐廳光線充足 整潔舒適-泰式生海蝦生蝦用雞尾酒杯盛載紅色酸辣味 綠色係青檸香草味生蝦上都有蒜蓉片及辣椒片開胃惹味-串燒沙嗲(豬肉雞肉各一半)串燒配沙嗲醬 不過不失午餐時段 11:30-16:00‼️星期六日及公眾假期先至需要加一服務費(重要的說話 很想說三次🤣)Set lunch 非常抵食‼️星期六日及公眾假期先至需要加一服務費(重要的說話 很想說三次🤣)-咖喱牛腩配薄餅 追加小食 香蔥蒜蓉包(2件)淡淡椰香 絕對是正宗泰式味道😋食咖哩要配薄餅同蒜蓉包是常識吧-海鮮炒金邊粉非常足料海鮮 有蟹柳 魷魚 大蝦 蜆肉 豆卜👍🏾真心好味😋-追加小食 泰式馬拉盞炒通菜鹹香惹味 食到停唔到口👍🏾🤤-泰式奶茶 -珍多冰🌟 整體用
📍泰然 (青衣)
青衣担杆山路6號長發廣場地下114B號舖

生蝦用雞尾酒杯盛載

紅色酸辣味 綠色係青檸香草味
生蝦上都有蒜蓉片及辣椒片
開胃惹味

-串燒沙嗲(豬肉雞肉各一半)
串燒配沙嗲醬 不過不失
午餐時段 11:30-16:00
‼️星期六日及公眾假期先至需要加一服務費
(重要的說話 很想說三次🤣)
Set lunch 非常抵食
‼️星期六日及公眾假期先至需要加一服務費
(重要的說話 很想說三次🤣)

-咖喱牛腩配薄餅 追加小食 香蔥蒜蓉包(2件)

淡淡椰香 絕對是正宗泰式味道😋

環境整潔舒適 服務態度親切友善
2023-02-06
午餐
2023-02-04 127 浏览
聽說這間泰式店舖有做早餐,原本想試吓早餐,但係因為遲咗20分鐘,所以冇晒早餐供應了,咁唯有食午餐啦~揀咗一個海南雞飯同埋香葉肉碎飯~眾所周知海南雞飯,間間最唔同嘅就係醬汁,如果醬汁好食嘅話咁其實就已經有八成係一定好食,如依間醬汁來講我只係比合格分數,唔算好難食,但係亦唔算好好食~而香葉肉碎飯係最穩陣嘅菜式如果依個菜式都整到難食嘅話,間鋪一定好有問題😅😅,依間嘅香葉肉碎炒飯就都係正常水平~🤔聽講這間的早餐性價比高,希望下次可以食到早餐試試😗
🤔聽講這間的早餐性價比高,希望下次可以食到早餐試試😗
海南雞飯
2023-02-02 46 浏览
有次同老公行過見到有泰菜就諗住試吓餐牌入面嘅菜式都好吸引而且價錢係好易令人接受🤭🤭凍凍地我哋叫咗兩個明爐鍋(烏頭同大蜆)佢個湯底我好鍾意夠酸又夠辣十分惹味另外我哋再叫咗個黃咖喱焗麵包軟殼蟹又係非常出色咁嘅價錢食到呢個水準我哋收貨架喇
有次同老公行過見到有泰菜就諗住試吓
又係非常出色

咁嘅價錢食到呢個水準
我哋收貨架喇

2023-02-01 61 浏览
年三十, 所以一早起身食個豐富O既早餐.唔係去食一般O既早餐.. 係去左食個豬什湯米, 跟個蒜香牛油多士同煎雙蛋, 份量十足.如果豬什唔好咁碎會更好.當然唔少得一杯熱咖啡提神.不過早餐時段好唔夠人, 佢O地都做唔切冇人落單, 但一落左單O的野就上得勁快.
年三十, 所以一早起身食個豐富O既早餐.
如果豬什唔好咁碎會更好.
當然唔少得一杯熱咖啡提神.
2023-01-21
$51 (早餐)
2023-01-19 120 浏览
呢日同青衣區街坊老友來到區內全新的「美食城」長發廣場探索🤓廣場內有十分多嘅抵食餐廳,其中特別要推介呢間位於地下大鋪位的「泰然」。餐廳主打CP值高的泰國地道菜,店舖面積非常大,以東南亞風情為主題,店內有唔少卡位餐枱,空間感足夠,坐得舒服自在,平日街坊人流都算唔少,晚市7點幾客量已佔左一半。店員服務十分好客,入坐已放定熱開水提供洗餐具,🫶🏼Menu 單點有多款選擇,識揀就一定係揀CP最高嘅晚市套餐!精選2人餐 $298 可選3款 + 甜品各2件 / 精選4人餐 $498 可選5款 + 甜品各4件套餐夠曬抵食份量夠哂多,無論係情侶、一家大細定係朋友同學聚餐一流🥳重點係星期一至五免加一! 星期六日先收加一,十分有誠意。🍲冬陰功海鮮湯 (迨加$78)推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點!指定追加十分推介👍🏼開胃濃湯足料出品,大蝦魷魚青口秀珍菇等放滿鍋底,窩爐座熱就算天氣凍都唔怕慢慢品嚐。🦐泰式生海蝦(6隻) 追加$68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打咭之選,木架逐個裝盛精美顏色吸睛,新鮮開邊生蝦上放薄荷葉、生蒜片及辣椒粒兩款青紅酸辣汁開胃清新又唔會太酸,賣相同味道都滿分。🐔去骨海南雞(半隻)推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點!泰國菜館嘅靈

呢日同青衣區街坊老友來到區內全新的「美食城」長發廣場探索🤓
餐廳主打CP值高的泰國地道菜,
店舖面積非常大,以東南亞風情為主題,
店內有唔少卡位餐枱,空間感足夠,坐得舒服自在,
平日街坊人流都算唔少,晚市7點幾客量已佔左一半。

店員服務十分好客,入坐已放定熱開水提供洗餐具,🫶🏼
重點係星期一至五免加一! 星期六日先收加一,十分有誠意。

🍲冬陰功海鮮湯 (迨加$78)
指定追加十分推介👍🏼
開胃濃湯足料出品,大蝦魷魚青口秀珍菇等放滿鍋底,
窩爐座熱就算天氣凍都唔怕慢慢品嚐。

🦐泰式生海蝦(6隻) 追加$68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打咭之選,木架逐個裝盛精美顏色吸睛,
新鮮開邊生蝦上放薄荷葉、生蒜片及辣椒粒
兩款青紅酸辣汁開胃清新又唔會太酸,賣相同味道都滿分。

🐔去骨海南雞(半隻)
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點!
泰國菜館嘅靈魂代表,
無論色澤、滑溜及厚身肉感都係完美,
對於海南雞控嘅都有驚喜,必點之選。

🐟泰式經典明爐烏頭
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
明爐上檯時已聞到一般鮮魚香味,湯頭酸甜,
配菜香料十分多,有肉碎、辣椒、洋蔥等,
一邊食一邊用熱盤明火加熱,熱湯令魚肉保溫軟綿。
另有泰式酸汁提供令魚鮮味更出眾。

🍲豬頸肉啫通菜苗煲(馬拉盞)
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點!
連個通菜煲都喜出望外,
通菜份量滿滿一煲,灑上蒜粒增加香口感,
豬頸肉細片在底層,惹味可口。

🍹飲品全部跟餐半價
珍多冰同椰汁冰都有香濃嘅椰汁味,
食埋甜品椰汁糕完美一餐豐富泰國菜👏
下次約多幾個朋友再來會叫「招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹」

餐廳餐牌及各項資訊: linktr.ee/thaiyinthai

交通資訊
1.港鐵青衣站步行出青衣海濱長廊>左轉沿海濱長廊直行>左轉入牙鷹洲街直行>右轉入青雅苑即到長發廣場。
2.長安巴士站 (長發廣場站下車)
巴士路線: 41,41A,41M,42C,43B,44,44M,49X,243M,948
2023-01-12 84 浏览
今日去咗青衣做嘢住喺青衣嘅朋友介紹咗我過嚟呢間泰國餐廳食飯,佢話又平又好食,咁為食嘅我,當然要去試吓啦店舖面積非常大所以坐得特別舒服大部份都係卡位,最重要嘅係店員非常友善,食都食得開心一坐低店員就會俾杯水話用嚟洗餐具非常細心我揀咗個二人餐,入邊可以揀三款菜式,仲有埋甜品都係$298其中一樣就係明爐烏頭,烏頭上面有好多配菜,有肉碎,辣椒🌶️洋蔥,唔同種類嘅配料魚嘅肉質非常香滑一邊食一邊用火煲住每一啖都熱辣辣最吸引之處就係魚下面有好多粉絲而且粉絲吸收晒魚湯嘅精華入口非常好味去到泰國餐廳必食嘅梗係泰國生蝦,生蝦嘅size非常大,每一隻蝦上面都放有薄荷葉,生蒜片同埋辣椒🌶️然後分別在加入青,紅酸辣汁令到顏色,外觀非常吸引🦐嘅肉質又夠爽,彈牙同埋鮮甜仲要凍冰冰非常新鮮珍多冰,有非常香濃嘅椰汁味,夠晒香又夠凍非常喜歡馬拉盞炒豬頸肉芥蘭,芥蘭嫩口鮮綠,非常爽口因為用馬拉盞去炒,所以味道帶有少少辣,食落更加惹味二人餐入邊仲配有甜品,係我最愛嘅椰糕,非常香濃嘅椰汁味,入口又夠彈牙,有口感一個焗黃咖喱麵包軟殼蟹,他的麵包又厚身,經過焗爐一焗,麵包外層微焦帶金黃色,而且表面卜卜脆,一定要趁熱食,麵包的表面放了軟

一坐低店員就會俾杯水話用嚟洗餐具非常細心

最吸引之處就係魚下面有好多粉絲
而且粉絲吸收晒魚湯嘅精華
入口非常好味

非常新鮮
珍多冰,有非常香濃嘅椰汁味,夠晒香
又夠凍非常喜歡

馬拉盞炒豬頸肉芥蘭,
芥蘭嫩口鮮綠,非常爽口
因為用馬拉盞去炒,所以味道帶有少少辣,食落更加惹味

二人餐入邊仲配有甜品,係我最愛嘅椰糕,非常香濃嘅椰汁味,
入口又夠彈牙,有口感
一個焗黃咖喱麵包軟殼蟹,他的麵包又厚身,經過焗爐一焗,
麵包外層微焦帶金黃色,
而且表面卜卜脆,一定要趁熱食,麵包的表面放了軟殼蟹,
吃一口沾滿了黃咖喱的軟殼蟹,黃咖喱十分香口帶甜,而且軟殼蟹也炸到卜卜脆,外脆內軟,
好好味,而且麵包也吸收了黃咖喱汁,所以麵包也冇得彈。
泰式明爐花甲煱,
花甲十分大隻,吃一口花甲肥美,而且鮮甜,證明食材很新鮮,他的湯底加了說豬肉和泰式香料一齊煮,酸酸辣辣很開胃。正!
2023-01-07 97 浏览
之前去青衣食過間日本野幾好食諗住今次去青衣再食, 唔知係咪執左搵唔到, 就係變左E間泰國菜, 咁一場尼到就食下啦餐廳格局望落同之前的日本餐廳差唔多, 座位比較逼. 我同朋友叫左印度薄餅, 香芒軟殼蟹米紙卷, 泰式馬拉盞炒椰菜苗, 雞絲炒金邊粉 兩個人食好鬼飽印度薄餅2大塊, 食落有陣奶香味, 薄餅唔算太油, 所以食完都唔會話太膩香芒軟殼蟹米紙卷6大件, 兩個人食, 材料塞滿滿的, 都幾飽入面除左有芒果同軟殼蟹, 瓜線, 食落感覺幾清新, 不過味道淡D所以要點醬食泰式馬拉盞炒椰菜苗份量都幾多, 岩晒草食系朋友, 不過就油左少少, 菜莖比較硬身雞絲炒金邊粉食落酸酸甜甜幾開胃, 除左金邊粉多之外,雞絲份量都多, 不過都係比較油, 食到最尾個碟好油,但都抵食
餐廳格局望落同之前的日本餐廳差唔多, 座位比較逼.

印度薄餅

香芒軟殼蟹米紙卷
6大件, 兩個人食, 材料塞滿滿的, 都幾飽

泰式馬拉盞炒椰菜苗

雞絲炒金邊粉
2022-12-15 143 浏览
今日去青衣探朋友,跟住順便同佢地食泰國嘢。我哋去咗長發廣場既泰然,據聞好正,一於試吓先😃餐廳比我想像中大、整潔同光猛,感覺舒服👍🏻🤗我地叫左個四人套餐($438),可以揀5個餸:1.泰式經典明爐烏頭: 上枱時已經好吸睛,大家二話不說就試飲啖魚湯先,太好味,烏頭魚肉嫩可口,加埋配料酸味味,朋友即刻話要叫碗白飯送飯😆估唔到碗白飯都好大碗🤪2.泰式明爐花甲鍋:花甲肥美,無沙,湯底微辣,食左成個人溫暖晒🔥🔥3.泰式鐵板蠔仔炒蛋:我既至愛!勁推!蠔仔撈蛋汁煎得香口滑溜,我貪得意試加烏頭魚汁,酸酸地出奇地好味,好正😋😋😋4.招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹:好吸睛,上枱大家都"嘩"左一聲,朋友已經忍唔住即分4件趁熱食。脆口既軟殼蟹加軟屬既麵包再撈埋惹味既咖哩汁簡直係口感與味覺既享受🤩🤩5.豬頸肉啫芥蘭煲:芥蘭好爽口,同豬頸肉成煲上,正!😬梗係唔少得食甜品,冷的椰汁西米糕加熱的薑汁千層糕, 好yummy, 我特別鍾情薑汁,所以覺得千層糕好好味🤤🤤生啤半價超抵飲,大家都開懷暢飲,好盡慶,食到飽晒每人都係$150真係超值🍺🍺🍺🍺作為街坊的朋友話,下次會再幫襯,haha💯🈵㊗️

餐廳比我想像中大、整潔同光猛,感覺舒服👍🏻🤗

我地叫左個四人套餐($438),可以揀5個餸:

5.豬頸肉啫芥蘭煲:芥蘭好爽口,同豬頸肉成煲上,正!😬

作為街坊的朋友話,下次會再幫襯,haha💯🈵㊗️

2022-12-14 118 浏览
簡約木色裝修為主嘅泰國菜🍽️整體配色都好 relax再加上少少柔和嘅背景音樂,環境非常舒服😌食物方面,有啲dinner set可選擇亦都可以單點食物👍🏻👍🏻我哋兩個人,所以叫咗個二人set$268抵食自選3個餸/炒飯/金邊粉呢個set加嘢飲有仲有半價tim😝菠蘿海鮮炒飯🍍係大大碟同埋個碟都好有特色,好似一個筲箕咁除咗好食之外,打卡都一流📸📸有青口、大蝦、腰果,仲有魷魚等等豬頸肉通菜蘭煲(馬拉盞)煲仔🔥熱辣辣一咬落去就感覺到啲通菜好嫩呀🥬同埋仲有豬頸😝一次滿足晒想食菜+肉泰式經典明爐烏頭明火燒烏頭👍🏻keep住熱辣辣煲住啲魚肉好入味同埋有個酸酸辣辣嘅醬,好夾呀!最驚喜係魚底有粉絲芒果芝士沙冰🍧飲品面頭有芒果果肉🥭芝士甜度剛剛好!重點係2人set野飲半價即係$16一杯😆大推!

簡約木色裝修為主嘅泰國菜🍽️
整體配色都好 relax
再加上少少柔和嘅背景音樂,環境非常舒服😌

食物方面,有啲dinner set可選擇
亦都可以單點食物👍🏻👍🏻
我哋兩個人,所以叫咗個二人set
$268抵食自選3個餸/炒飯/金邊粉
呢個set加嘢飲有仲有半價tim😝

菠蘿海鮮炒飯🍍
係大大碟

同埋個碟都好有特色,好似一個筲箕咁
除咗好食之外,打卡都一流📸📸
有青口、大蝦、腰果,仲有魷魚等等
泰式菠蘿海鮮炒飯

豬頸肉通菜蘭煲(馬拉盞)
煲仔🔥熱辣辣
一咬落去就感覺到啲通菜好嫩呀🥬
同埋仲有豬頸😝一次滿足晒想食菜+肉

豬頸肉通茶蘭煲(馬拉盞)

明火燒烏頭👍🏻keep住熱辣辣
煲住啲魚肉好入味

同埋有個酸酸辣辣嘅醬,好夾呀!
最驚喜係魚底有粉絲

芒果芝士沙冰🍧
飲品面頭有芒果果肉🥭
芝士甜度剛剛好!
重點係2人set野飲半價
即係$16一杯😆大推!
芒果芝士沙冰
2022-12-13
泰式菠蘿海鮮炒飯
豬頸肉通茶蘭煲(馬拉盞)
芒果芝士沙冰
2022-12-10 76 浏览
青衣成日俾人話係美食沙漠 但青衣長發邨入面嘅商場就有好多唔同種類嘅食物 今日忽然好想食泰國菜 就去咗一間呢間位於長發廣場嘅泰然餐廳。餐廳環境乾淨同光線充足 我哋兩個人見到個餐廳咩都想食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最後叫咗六款食物同兩杯飲品。食物方面:生蝦一定要有😍 佢啲生蝦有唔同汁 好新鮮同特色😆呢個冬陰功湯,好啱兩個人 酸酸甜甜又keep住熱 好啱冬天飲!小食拼盤:春卷 蝦餅 雞翼 烤雞同豬 兩個人食 每人share兩件 都夠食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好香口。熱氣都抵🤣健康啲 叫咗碟炒菜 通菜有蒜茸炒 好香🤤每次食泰國嘢 都好鐘意見魚食今次都叫咗!無咩骨 好入味!最後叫咗杯火龍果沙冰 🍧同椰青😌 好好飲!火龍果沙冰有啲估你唔到咁順滑😂

我哋兩個人見到個餐廳咩都想食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

最後叫咗六款食物同兩杯飲品。
食物方面:
生蝦一定要有😍 佢啲生蝦有唔同汁 好新鮮同特色😆

小食拼盤:

健康啲 叫咗碟炒菜 通菜有蒜茸炒 好香🤤

每次食泰國嘢 都好鐘意見魚食
今次都叫咗!無咩骨 好入味!

2022-11-23
  • 椰青
2022-12-09 74 浏览
近排好想食泰國野,就嚟左呢間泰然餐廳,佢位於青衣,估唔到小商場裡面竟然有間泰國餐廳,仲要係平民價,如果食lunch的話,都好抵食!我同朋友今次叫左好多野食,前後落單,唔洗15分鐘已經上齊野食,職員好有禮貌好細心,會問下食辣程度去到邊👍🏻泰式生海蝦(六隻)$88生蝦上到嘅時候覺得好驚喜,每隻蝦都用不同嘅杯仔搭配唔同嘅醬汁,真係好少見,醬汁好開胃,生蝦鮮味重,好後悔叫左6隻,應該叫個12隻份量先夠喉🤪冬陰功海鮮湯$108冬陰功湯已經用個爐仔keep住煲,值得一讚嘅係,入邊材料好多,有幾兩隻大蝦,仲有啲雜菇同魷魚等等,辣味酸味剛剛好,值得叫!泰式明爐青檸汁烏頭$138呢個價錢食到泰式爐魚,真係好抵食,平時去到九龍城先會食到呢個價錢。條魚一啲都唔腥,搭配青檸汁食,好fresh,佢另外仲搭配左個泰式辣汁俾我哋,有唔同嘅食法,好抵食☺️小食拼盤(小)$108小食拼盤好適合兩個人叫,每樣小食都有兩件,啱啱炸出嚟仲熱辣辣,搭配咗一個沙嗲汁,串燒肉好惹味,蝦餅同春卷都好鬆脆,大家可以叫個細份試下。泰式菠蘿海鮮炒飯$98我冇諗過個炒飯$100都唔使,嚟到嘅時候伴碟好靚,好有泰式風情嘅感覺,仲要大大份,真係好

泰式生海蝦(六隻)$88

冬陰功海鮮湯$108

泰式明爐青檸汁烏頭$138

小食拼盤(小)$108

泰式菠蘿海鮮炒飯$98
我冇諗過個炒飯$100都唔使,嚟到嘅時候伴碟好靚,好有泰式風情嘅感覺,仲要大大份,真係好驚食唔晒😂材料勁多,好足,最鍾意菠蘿炒飯搭配好多nuts,呢間餐廳完全滿足到我所有願望🫶🏻

馬拉盞炒通菜$58
最後嗌咗個炒菜,馬拉盞炒通菜好有鑊氣,通菜唔會好老,調味剛剛好,我食落去都唔覺得好油好熱氣嘅感覺,如果有下次會試埋個芥蘭😬

椰青$36
我同朋友分別嗌左杯野飲,椰青好抵飲,出邊自己買分分鐘要$40一個。

火龍果芝士沙冰$32
火龍果芝士沙冰已經見到上網有人介紹,佢真係有啲似台式飲品咁,上面層厚芝士好滿足,唔會有漏漏嘅感覺,下面火龍果真係新鮮整,成件事好健康,讚👍🏻

一間喺小商場入邊嘅餐廳,竟然有九龍城嘅水準,極力推薦大家去開青衣可以試下。
2022-11-23
  • 泰式生海蝦
前排有個朋友講開耐無去泰國玩,但試過有間泰國野都好正,就介紹咗間喺青衣嘅泰國野食,今次咁啱嚟青衣探人就順便試下呢間泰然先,一去到門口個門面都好大,幾有泰feel😅一打開個餐單已經俾套餐吸引到了,即刻點返個二人餐嚟試下,另外睇到餐牌又有其他都好吸引,就忍唔住叫多咗幾樣野。😂月亮蝦餅呢個份量真係好多,有两個醬俾你點,一甜一酸,都諗得幾周到。生海蝦呢個佢都有分两款醬裝住,食到都停唔到口,可惜因為叫套餐得6隻,下次會叫12隻食夠本。鐵板蠔仔炒蛋呢個真係好足料,蠔仔又多又大粒,食極都有,個蛋都炒得夠晒香口👍🏻👍🏻冬陰功湯金邊粉呢個湯底我覺得辣味較重,如果中意食辣嘅應該會好中意炭燒豬頸肉燒到啱啱好,唔會太過干身,不過就真係要快啲食,熱身先仲好食。最後試咗杯泰式拉茶同椰青,拉茶真係同平時飲開奶茶好大分別,甘香同甜好多。😋

月亮蝦餅
呢個份量真係好多,有两個醬俾你點,一甜一酸,都諗得幾周到。

生海蝦

鐵板蠔仔炒蛋

冬陰功湯金邊粉
呢個湯底我覺得辣味較重,如果中意食辣嘅應該會好中意

炭燒豬頸肉

2022-11-13 126 浏览
今晚黎到青衣長發廣場入面既泰然,泰國菜一年四季都想食,睇到個餐牌都覺得幾抵食。餐廳既環境都幾闊落乾淨,坐得都舒服,員工既服務態度親切。二人餐$268一行兩人黎到,睇下有咩套餐,於是就叫左個二人餐。有泰式明盧花甲煱,凍凍地食呢啲熱野幾正,花甲幾多同大粒,湯底酸酸甜甜,係泰國既味道。套裝另外仲叫左招牌咖喱焗麵包軟殼蟹,份量勁大,咖哩配麵包係絕配,軟殼蟹都有好多舊,仲要麵包底,唔想食飯食麵既可以選擇呢個。套餐揀多個豬頸肉啫啫芥蘭煲,叫番個菜,豬頸肉同芥蘭都正正常常。泰式乾炒牛河$68最後驚唔夠食但又唔想食飯,就叫多左個泰式乾炒牛河,乾炒牛河份量多,夠乾身同夠鑊氣,色香味俱全。🍽泰然 (青衣)📍青衣担杆山路6號長發廣場地下114B號舖

二人餐$268

泰式乾炒牛河$68

🍽泰然 (青衣)
📍青衣担杆山路6號長發廣場地下114B號舖
2022-11-07