人均$100起|荃灣|泰國菜| 泰玖家人們,誰懂呀🥹泰玖是在是我暫時吃過最Fancy的泰國菜啦泰式香辣肉碎飯辣肉碎炒得香氣四溢,配上辣椒絲和青豆,口感豐富的辣味欲罷不能泰式軟殼蟹陪海鮮汁軟殼蟹酥脆,搭配上酸酸辣辣的海鮮汁,開胃下飯泰式蠔仔煎蛋蠔仔煎蛋或許吃過,但是日本蛋配上泰式醬汁絕對是新嘗試!拇指大的蠔仔遍佈整個蛋餅,滿滿的誠意新鮮椰青清甜解膩,解渴消暑自家製泰式奶茶記得要先攪勻才喝,濃厚的奶茶基地正是一絕泰式芒果糯米飯糯米飯造型看上去就像壽司🍣!可愛的擺設之下是甜糯的糯米和紫米,配上酸甜的芒果和濃郁的椰汁,為晚餐帶來一個完美的句號——————為食分界線——————📍 泰玖 (荃灣)荃灣曹公坊5號地舖人均消費: $100#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #
人均$100起|荃灣|泰國菜| 泰玖

家人們,誰懂呀🥹
泰玖是在是我暫時吃過最Fancy的泰國菜啦

泰式香辣肉碎飯

泰式軟殼蟹陪海鮮汁
軟殼蟹酥脆,搭配上酸酸辣辣的海鮮汁,開胃下飯

泰式蠔仔煎蛋

清甜解膩,解渴消暑

自家製泰式奶茶
記得要先攪勻才喝,濃厚的奶茶基地正是一絕

——————為食分界線——————
📍 泰玖 (荃灣)
荃灣曹公坊5號地舖

人均消費: $100
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-10-19 188 浏览
事隔一年再次嚟到荃灣呢間充滿工業風格、樓高兩層嘅泰式餐廳,食物資素保持到水準,性價比依然係咁高,仲見到佢哋有午市套餐,下次有機會再去試吓。泰式蟹肉炒飯炒飯入面有滿滿嘅蟹肉、蟹籽,味道食落香氣十足,戳開流心蛋嘅蛋汁一齊食更加正👍🏻。泰玖火山骨賣相超吸晴嘅火山骨,有煮到軟腍嘅豬脊骨加上酸甜湯底,肉質鬆化,連埋湯汁一齊食非常惹味開胃,每啖都係味覺享受😋。泰玖金磚蒜蒜包外表金黃色成塊磚咁嘅蒜蓉包,表層少少焦脆而內裡鬆軟,牛油浸晒入麵包,每啖都係濃濃嘅牛油香甜。菠蘿活性乳酸屎樂冰百香果活性乳酸屎樂冰賣相好特別嘅特飲,有支益力多倒樹蔥咁插係沙冰上面,味道有菠蘿、士多啤梨、芒果同百香果可選,香甜果味混合益力多嘅酸甜,好飲🤤。泰玖 (荃灣)荃灣曹公坊5號地舖#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處

泰式蟹肉炒飯

泰玖金磚蒜蒜包

菠蘿活性乳酸屎樂冰
百香果活性乳酸屎樂冰

泰玖 (荃灣)
荃灣曹公坊5號地舖

2024-10-18 288 浏览
最近突然想食泰國菜,今次俾我搵到間好地道既泰餐廳。點解話地道呢, 食物係由泰藉師傅整, 所以如有特別要求就可以係QR Code 打出黎 , 係remark 用泰文/英文就得位置上, 係南豐紗廠附近, 絕對好易搵到! 外表定內裡都係工業風格 , 店舖都好大 ,有足足兩層😎樓下是吧台位置, 樓上位置相對比較寬敞。菜式五花八門 ,真心好難簡落手🫨🫨 🐷 泰玖火山骨 ($148): 餐廳既signature , 有分2-3人份同4-6人份選擇。 我就簡左細份🫣 製作時間要預番30分鐘,即叫即整。 本身Auto set左係大辣 , 如果唔太食得辣可以remark 要少辣。 湯底酸酸地辣辣地幾開胃, 飲落有小小冬瓜味🤔😋 火山骨有2大舊 好有份量🐷 啖啖都係肉👍🥘 泰式鮮蝦冬陰功湯 ($118) : 份量好大 夠2個人share黎食。 冬陰功湯底酸酸辣辣咁唔錯, 入面材料相當足料, 啲蝦超大隻🤣🤣🦐 🥭泰式芒果糯米飯($68) : 去泰國餐廳點可以唔食芒果糯米飯🥭 依間既芒果糯米飯分別用左普通糯米同黑糯米做 , 甜甜既芒果再配上椰漿超香。 🥥 新鮮椰青($48) : 原個椰青開左送上枱 , 打卡

泰式芒果糯米飯

🥥 新鮮椰青($48) : 原個椰青開左送上枱 , 打卡值超高! 椰汁清甜椰香味重😋
新鮮椰青

🥤 百香果青檸梳打($30) : 成個配搭好清新。 百香果的甜味配上青檸的清爽, 好有夏日feel 🥤🥤
百香果青檸梳打

餐廳CP值高, 工業風的設計好有特色, 食物份量又夠大份又抵食 , 午餐仲有lunch set超抵食。

百香果青檸梳打
2024-10-18 173 浏览
✨去開荃灣福來邨諗起呢間泰國餐廳,就再次到訪,餐廳食物質素依然幾好,燈光好有情調,好啱打卡!🤏泰式軟殼蟹配海鮮汁一排6個玻璃杯仔,每個杯都放入軟殼蟹同沙律菜,軟殼蟹脆口,配上海鮮醬汁一齊食相當醒胃,賣相又靚!🥢泰式蝦餅蝦餅非常脆口彈牙,口感香脆,點埋泰式甜酸醬更滋味!🥄泰式蟹肉炒飯炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,仲食到一絲絲蟹肉,上面仲有一隻煎蛋!飯面鋪滿蟹籽,有層次感!🥢飛天通菜 通菜翠綠,少少辣,好惹味!🍑冰凍桃茶淡淡桃味,甜甜地,好清新又解渴!

🤏泰式軟殼蟹配海鮮汁

🥢泰式蝦餅
蝦餅非常脆口彈牙,口感香脆,點埋泰式甜酸醬更滋味!

🥄泰式蟹肉炒飯

🥢飛天通菜
通菜翠綠,少少辣,好惹味!

🍑冰凍桃茶
淡淡桃味,甜甜地,好清新又解渴!

2024-10-10
  • 飛天通菜
  • 泰式軟殼蟹配海鮮汁
  • 泰式蟹肉炒飯
  • 泰式炸蝦餅
經過發現這間餐廳裝修很有風格,想不到原來是吃泰國菜的!設計融入少許日式風格,從佈置到碗碟杯都很精緻 🙌🏻 環境氣氛一流 👍🏻🔸大頭蝦炒金邊粉 $138份量很大,蝦很大隻蝦肉新鮮結實,外殼炸得酥脆 🥰 酸酸甜甜的帶少許辣 🌶️ 加上炸蒜粒口感很豐富,味道不錯 🔸泰玖火山骨 2-3人 $148製作需 30 分鐘,一上桌就迫不及待開始吃 😆 啖啖都是肉好過癮 🤩 湯底很清微酸微辣,好吃 😋🔸泰式奶茶 $30 / 蜜桃冰茶 $22杯子超美的 😍😍😍 令飲品超加分!

🔸大頭蝦炒金邊粉 $138

🔸泰玖火山骨 2-3人 $148

🔸泰式奶茶 $30 / 蜜桃冰茶 $22
杯子超美的 😍😍😍 令飲品超加分!

2024-10-04 570 浏览
呢一間荃灣泰式餐廳嘅裝潢好有特色,琴日同朋友黎食lunch,啲嘢仲好大碟,食到攬住個肚走😋🌶️泰式香辣肉碎飯唔會太辣,就算唔係好食得辣嘅朋友都可以食,肉碎炒得好香口,用嚟送飯一粒米都冇剩🦐新鮮大頭蝦冬陰功湯麵大頭蝦新鮮彈牙,冬陰功湯酸酸辣辣好開胃🐓香茅蒜香雞翼脆卜卜,而且仲係單骨雞翼,嘴仔細嘅女士都可以一口一件🥬泰式蒜香炒通菜通菜新鮮唔老,面頭加咗啲卜卜脆嘅熟蒜,一齊食好香口🍍🥤菠蘿益力多沙冰啖啖檸檬配梳打,清新好入口🥭🥤芒果冰茶帶有芒果味嘅冰茶,解渴一流

🌶️泰式香辣肉碎飯

🦐新鮮大頭蝦冬陰功湯麵
大頭蝦新鮮彈牙,冬陰功湯酸酸辣辣好開胃

🐓香茅蒜香雞翼
脆卜卜,而且仲係單骨雞翼,嘴仔細嘅女士都可以一口一件

🥬泰式蒜香炒通菜
通菜新鮮唔老,面頭加咗啲卜卜脆嘅熟蒜,一齊食好香口

🍍🥤菠蘿益力多沙冰
啖啖檸檬配梳打,清新好入口

🥭🥤芒果冰茶
帶有芒果味嘅冰茶,解渴一流
2024-10-03 414 浏览
泰玖餐廳有兩層,我們今晚來到二層吃晚餐,位置寬敞,工業風的裝修。### 泰玖火山骨(大辣)選用兩塊優質的骨肉,形狀像火山,湯汁由新鮮青紅辣椒和香料調製而成,散發出濃郁的辣椒香氣,肉質鮮嫩入味,濃烈的香辣味瞬間在口中爆發,刺激著每一個味蕾,令人驚喜不已!### 泰濕式炒豬肉河粉好大份好抵食,配料相當豐富,有大大塊的豬肉片,西蘭花,胡蘿蔔,玉米苗,白菜,鮮菇和黃豆,全部都好脆嫩,寬寬的透明河粉好掛汁,與肉質的鮮美與醬汁的濃厚交融,真是一道色香味俱全的經典泰式料理!### 芒果活性乳酸菌屎樂冰造型好靚CP值高,散發著濃郁的芒果香氣,冰涼的口感讓人瞬間清爽,乳酸菌則帶來微微的酸甜感,讓整體味道更加豐富!### 椰汁大菜糕期間限定特價,用優質椰漿製成的滑嫩糕體,椰汁的香甜撲鼻而來,口感柔滑!

### 泰玖火山骨(大辣)

### 泰濕式炒豬肉河粉

### 芒果活性乳酸菌屎樂冰

### 椰汁大菜糕

2024-09-28 419 浏览
— 泰玖 -📍荃灣曹公坊5號地舖上完食完仲成日諗住🤣見佢呢排有新菜式就再去食🤩幾中意佢環境闊落,餐廳樓高兩層個人幾中意佢啲燈光暗暗地配埋工業風裝修,坐落幾舒服🫶🏻泰式鮮蝦金柚沙律🦐 (推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) $78啲柚子同蝦都超級新鮮🥹柚子肉超多,酸酸甜甜,又唔會澀!個汁微辣💦愈食愈開胃😍真係冇嗌錯!!泰玖招牌蟹肉煎蛋捲(推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) $138三個字:超足料😦😦啲蟹肉多到一夾起會跌出黎食落啖啖都係蟹肉真係好鬼正🥹蒜蓉包 (推薦⭐️⭐️⭐️⭐️)$42烘得剛好,夠脆口! 超香濃蒜蓉牛油味😍👍🏻點青咖哩食一流青咖哩雞(推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) $98上次食過覺得正,所以今次都要嗌黎點蒜蓉包😋😋😋青咖哩汁一樣係好香椰味辣度恰到好處,雞肉照舊係量夠多而且肉質嫩滑😋今次去一樣係CP值高,抵食夾大件😍😍食到捧住個肚走🤣上菜快,食物定價又貼地👍🏻 ▽Encore可能性▽💯💯💯💯💯搵日有機會黎試下佢啲set lunch😗#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
— 泰玖 -

📍荃灣曹公坊5號地舖

上完食完仲成日諗住🤣見佢呢排有新菜式就再去食🤩

幾中意佢環境闊落,餐廳樓高兩層

個人幾中意佢啲燈光暗暗地配埋工業風裝修,坐落幾舒服🫶🏻

泰式鮮蝦金柚沙律🦐 (推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) $78
啲柚子同蝦都超級新鮮🥹
柚子肉超多,酸酸甜甜,又唔會澀!
個汁微辣💦愈食愈開胃😍真係冇嗌錯!!

泰玖招牌蟹肉煎蛋捲(推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) $138
三個字:超足料😦😦
啲蟹肉多到一夾起會跌出黎
食落啖啖都係蟹肉真係好鬼正🥹

蒜蓉包 (推薦⭐️⭐️⭐️⭐️)$42
烘得剛好,夠脆口!
超香濃蒜蓉牛油味😍👍🏻點青咖哩食一流

青咖哩雞(推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) $98
上次食過覺得正,所以今次都要嗌黎點蒜蓉包😋😋😋
青咖哩汁一樣係好香椰味
辣度恰到好處,雞肉照舊係量夠多而且肉質嫩滑😋

今次去一樣係CP值高,抵食夾大件😍😍食到捧住個肚走🤣
上菜快,食物定價又貼地👍🏻

▽Encore可能性▽
💯💯💯💯💯

搵日有機會黎試下佢啲set lunch😗

2024-09-24 442 浏览
這間餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風,時尚又寬敞,特別適合聚餐和打卡!✨🏢🍍 菠蘿活性乳酸屎樂冰 350 ml $58:酸酸甜甜的口感,搭配菠蘿的清香,喝起來特別清爽又解渴!🥤🌴🦐 泰式鮮蝦金柚沙律 $78:鮮蝦彈牙多汁,配上金柚獨特風味,酸甜中帶點鹹香,令人一試成主顧!🥗🦐🔥 泰玖火山骨 2-3 人份(大辣)$148:這道菜是重口味辣食愛好者的必選,辣得過癮、香得誘人,吃完超滿足!🌶️🍖🔥 (偷偷地叫左餐廳小辣😆)🍜 乾炒泰式雞肉河粉 $138:河粉炒得乾爽入味,雞肉嫩滑,香氣撲鼻,讓人食指大動!🍲🐔整體CP值非常高,價格實惠而份量十足。選擇豐富,食飯好去處!👍💯

2024-09-21
2024-09-19 341 浏览
檯上座位信號收唔到,scan唔到code落單,店員都不斷叫我掃code自己落,無singal點落呀!問咗幾次先肯幫我人手落單,好心樓上位置難收信號就提供wifi俾客人啦我係用openrice訂位,入座時門口個女仔都確認咗我電話,點解仲係當我缺席,我喺app上傳返個落餐記錄都照reject咗繼續話我缺席!請貴餐廳正視問題

請貴餐廳正視問題
2024-09-17
2024-09-17 815 浏览
之前見ViuTV節目「準時開飯」曾經介紹過餐廳,今日終於有機會去荃灣一試佢哋嘅美食。餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風。餐廳亦有做午市套餐,CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地。間唔中去食晏都係一個唔錯嘅選擇,只可惜唔係附近返工。講返食物,泰玖金磚蒜蓉包烘得金黃香脆,蒜蓉味香濃,店員都提醒我影相打卡要快,因為要趁熱食先至好味。泰式拼盤有炸雞翼、雞卷、蝦餅同魚餅。雞翼切開咗成單骨,食起上嚟方便多。全部都新鮮炸起,香脆唔肥膩。泰玖招牌蟹肉煎蛋卷,煎得香香熱熱嘅蛋卷,裏包住超多嘅蟹肉,面頭再加上蟹柳碎同蟹籽,口感滿滿。泰式馬拉盞炒椰菜苗,炒得好香,菜苗嫩、口感爽。而且份量都好多。食物份量大到想叫多個粉麵都唔驚食唔哂。所以最後直接叫個甜品。泰式芒果糯米飯、飯夠哂軟糯溫暖,味道好平衡好好味。菠蘿活性乳酸菌屎樂冰,成支益力多混落去嘅沙冰飲品,所以充滿益力多嘅味道,而且同菠蘿好夾,既消暑又解渴。

泰玖金磚蒜蓉包

泰式拼盤

泰玖招牌蟹肉煎蛋卷

泰式馬拉盞炒椰菜苗

菠蘿活性乳酸菌屎樂冰
2024-09-15 518 浏览
🔹️泰玖🔹️ 一直都覺得泰玖呢間餐廳好有神秘感簡約色調工業風既裝修,環境好Chill意想不到既係餐廳原來樓高兩層,空間寬敞 🍢泰玖火山骨(2-3人份)職員真係好貼心聽到我唔食得大辣即時提點我要係下面備註填寫少辣會為我安排少辣既味道朋友都話個醬汁調得惹味又唔會太搶喉火山骨份量多 肉質好軟腍 輕輕一撕就可以撕開排骨 🍝大頭蝦炒金邊粉一黎到已經香噴噴新鮮煮起金邊粉炒得好入味,個醬汁好出色,惹味又開胃 🍡泰式串燒串燒有豬肉牛肉雞肉各兩串香味四溢既串燒燒到香脆肉滑,特別係雞肉配埋沙嗲醬真係無得輸呀 🍹蜜桃冰茶飲翻杯冰凍蜜桃茶,清爽解膩 🍹百香果活性乳酸菌屎樂冰濃郁既百香果味,冰涼開胃解暑好岩食泰國菜飲翻杯 食物大大份,CP值真係高呀見到餐廳有做午市套餐及晚市外賣,都有點吸引下一次可以試下啦👍
🔹️泰玖🔹️

一直都覺得泰玖呢間餐廳好有神秘感
簡約色調工業風既裝修,環境好Chill
意想不到既係餐廳原來樓高兩層,空間寬敞

🍢泰玖火山骨(2-3人份)
職員真係好貼心聽到我唔食得大辣
即時提點我要係下面備註填寫少辣
會為我安排少辣既味道
朋友都話個醬汁調得惹味又唔會太搶喉
火山骨份量多 肉質好軟腍 輕輕一撕就可以撕開排骨

🍝大頭蝦炒金邊粉
一黎到已經香噴噴新鮮煮起
金邊粉炒得好入味,個醬汁好出色,惹味又開胃

🍡泰式串燒
串燒有豬肉牛肉雞肉各兩串
香味四溢既串燒燒到香脆肉滑,特別係雞肉
配埋沙嗲醬真係無得輸呀

🍹蜜桃冰茶
飲翻杯冰凍蜜桃茶,清爽解膩

🍹百香果活性乳酸菌屎樂冰
濃郁既百香果味,冰涼開胃解暑
好岩食泰國菜飲翻杯

食物大大份,CP值真係高呀
見到餐廳有做午市套餐及晚市外賣,都有點吸引
下一次可以試下啦👍
2024-09-13 602 浏览
已經好耐冇食過泰國菜😜今次經過荃灣,見到有間兩層高既泰式餐廳🍴 「秦玖」空間寬敞,裝修走工業風!咁有特色既設計,一定要去試下!朋友同我一齊揀左下列菜式,好豐富🤭🇹🇭泰式菠蘿炒飯最鍾意❤️佢用菠蘿做底盤既擺設,好特別😆炒飯火侯十足,好濃味,令人沉醉係泰式氣氛✌🏻🇹🇭(2-3人份)泰玖火山骨(大辣)十分有份量既豬肉,即使浸係湯亦保留到肉既質感,仲可以選擇落單要小辣👍🏻根據你口味為你做出最佳配搭!🇹🇭鮮橙梳打(小)好新鮮既橙汁,梳打既誘人味道用黎作為成個餐既襯托最適合不過❤️🇹🇭百香果活性乳酸菌屎樂冰(450ML)賣相十分好,百香天容易入口。仲有益力多樽既擺設,用黎打卡一流!😜呢間餐廳CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地,亦有做午市套餐✌🏻✌🏻
已經好耐冇食過泰國菜😜
今次經過荃灣,見到有間兩層高既泰式餐廳🍴 「秦玖」

空間寬敞,裝修走工業風!
咁有特色既設計,一定要去試下!

朋友同我一齊揀左下列菜式,好豐富🤭

🇹🇭泰式菠蘿炒飯

🇹🇭(2-3人份)泰玖火山骨(大辣)

🇹🇭鮮橙梳打(小)

🇹🇭百香果活性乳酸菌屎樂冰(450ML)

泰式菠蘿炒飯
泰玖火山骨
百香果活性乳酸菌屎樂冰(450ML)
鮮橙梳打(小)
2024-09-10
泰式菠蘿炒飯
泰玖火山骨
百香果活性乳酸菌屎樂冰(450ML)
鮮橙梳打(小)
2024-09-12 359 浏览
餐廳的設計融合了傳統和現代元素,色彩鮮艷,燈光柔和,給人一種舒適的用餐體驗。點了幾道招牌菜,其中包括泰式鮮蝦香油沙律、泰式蟹肉炒飯和蠔仔煎餅。1. **泰式鮮蝦香柚沙律**: 這道沙律新鮮可口,蝦仁鮮嫩,搭配香柚的獨特風味,讓人一試成主顧。沙律的配料新鮮多樣,特別是那脆口的生菜和香香的香菜,讓整道菜品層次分明。2. **泰式蟹肉炒飯**: 這道炒飯的蟹肉份量十足,米飯炒得香滑,口感極佳。蟹肉的鮮味與香料的搭配恰到好處,讓人忍不住一口接一口。3. **蠔仔煎餅**: 這道小吃外脆內嫩,蠔仔的新鮮味道與煎餅的香脆質感相得益彰,簡直是絕配。每一口都能嚐到海鮮的鮮味和香脆的口感,令人回味無窮。餐廳目前還有飲料買二送一的優惠,我們叫了幾款泰國特色飲品,泰國奶茶,像啤。 清爽解渴,與美食相得益彰。用餐後,我們還可以免費夾公仔和扭蛋,這為整個用餐體驗增添了不少趣味。這種互動性不僅讓人感到驚喜,也讓餐廳的氛圍更加輕鬆愉快。

1. **泰式鮮蝦香柚沙律**:

2. **泰式蟹肉炒飯**:

3. **蠔仔煎餅**:

2024-09-08 350 浏览
The 大頭蝦金邊粉二只大頭蝦冇肉全殼一細一大金邊粉熱大頭蝦唔值138 另外蒜式炒揶苗88唔熱二塊葈在舖面冰冷下面揶苗暖放幾分鐘全面冬服務唔卷環境唔滿但好嘈金邊粉冇得選擇根本我絕對唔會再去評語總括2 分
The 大頭蝦金邊粉二只大頭蝦冇肉全殼一細一大
金邊粉熱大頭蝦唔值138