餐廳裝修走工業風x民族風,上下兩層位置寬敞,一樓吧檯,二樓適合多人聚會。之前ViuTV節目「準時開飯」也曾經介紹過!這天和朋友特意前來午餐🤗🔆泰式招牌豬手飯大大份上檯望見已經流口水,豬手肥瘦適中,入口勁嫩滑軟腍,點上伴碟的泰式香蒜辣汁,超級惹味😋🔆海南雞配油飯同樣份量十足,雞皮爽滑有彈性,肉質嫩滑有咬口,無肥膏喺夾層; 配上煮雞精華的油飯,每一啖都勁滋味🤤另外加配了2個小食:🍮芒果糯米飯以普通糯米同黑糯米做,芒果配上椰漿特別香甜。🍤泰式炸蝦餅香脆可口好彈牙。🍹菠蘿活性乳酸菌沙冰杯邊有支益力多倒轉插在沙冰上,賣相好qq,乳酸味和菠蘿味混合酸酸甜甜,既可解膩解渴又透心涼,必點!🧋泰式奶茶香滑,夠晒奶味!

🔆泰式招牌豬手飯

🔆海南雞配油飯

另外加配了2個小食:
🍮芒果糯米飯以普通糯米同黑糯米做,芒果配上椰漿特別香甜。
🍤泰式炸蝦餅香脆可口好彈牙。

🍹菠蘿活性乳酸菌沙冰
🧋泰式奶茶香滑,夠晒奶味!
2024-11-20
今日我哋出咗荃灣玩,玩完就喺附近搵嘢食。經過見到呢間〈泰玖〉餐廳,有2層樓高,走綠色+灰色的工業風裝修,我哋覺得幾靚,就決定入去食啦。.員工安排我哋坐樓上,空間都幾寬敞,有8-9張檯,檯之間隔得幾開,坐得舒服。.呢度menu有好多選擇,有午市套餐、晚市套餐、餐廳特別推介、前菜、沙律、燒烤、湯、海鮮、咖哩、肉、菜、飯/粉麵、甜品等等。.我哋見到餐廳特別推介有泰式蠔仔煎蛋!真係幾特別喎,就叫了來試試。另外亦叫了大頭蝦炒金邊粉、蒜香炒秋葵雜菜及2杯飲品。.大頭蝦炒金邊粉 —用來炒金邊粉的酸甜醬汁好味,酸度及甜度都好平均,愈食愈開胃。有2隻大頭蝦,微炸過幾香。蝦頭有驚喜,因為有好多蝦膏!蝦膏鮮甜無苦味👍🏻.泰式蠔仔煎蛋 —有好多粒蠔呀,仲要全部都好大粒!煎蛋份量都好多,亦保持到滑蛋的鬆軟口感,唔會煎到全熟乾硬咁。沾埋伴碟的蒜蓉辣醬一齊食,好惹味😋.蒜香炒秋葵雜菜 —好難得出街食飯會見到menu有秋葵,真係好驚喜,因為我好鍾意食秋葵😍雜菜方面有西蘭花、椰菜、芥蘭、粟米筍、紅蘿蔔、秀珍菇,好多種類幾豐富;整碟菜都有好香蒜蓉味,好入味。.飲品方面我哋叫了一杯龍眼冰,一杯椰汁冰。椰汁冰 —椰汁好濃好香
今日我哋出咗荃灣玩,玩完就喺附近搵嘢食。

另外亦叫了大頭蝦炒金邊粉、蒜香炒秋葵雜菜及2杯飲品。

大頭蝦炒金邊粉 —

泰式蠔仔煎蛋 —
有好多粒蠔呀,仲要全部都好大粒!
沾埋伴碟的蒜蓉辣醬一齊食,好惹味😋

蒜香炒秋葵雜菜 —
整碟菜都有好香蒜蓉味,好入味。

飲品方面我哋叫了一杯龍眼冰,一杯椰汁冰。
椰汁冰 —
椰汁好濃好香,幾好飲。
龍眼冰 —
有好多粒龍眼肉,味道清甜解膩,都唔錯。
呢度上菜都幾快,員工服務態度亦好好。
今晚呢3碟菜式全部份量都好多,加上味道不錯,算性價比高👍🏻
2024-11-19
  • 大頭蝦炒金邊粉
  • 泰式蠔仔煎蛋
2024-11-23 132 浏览
🇹🇭喺荃灣附近做嘢就一於喺度食返個又快又抵食又高質嘅午餐🍱🍛泰式馬拉盞鮮乾炒河粉 🇹🇭少少辣好惹味🌶️啲河粉係比較粗身 仲好有黏性完全就係泰國風味😙有啲青蔥喺度,減少油膩感😙🍛泰式招牌豬手飯好大份🐷啲豬手好腍又肥瘦適中仲有隻雞蛋同埋啲酸菜🥗好開胃😚🐣另外加配小食嗌咗個炸雞翼但雞翼炸得好香😇😇🥭仲可以加埋甜品食埋芒果糯米飯糯米飯有紫色同埋白色既糯米飯💜🤍🧋跟餐配咗泰式奶茶 🥤幾滑而且夠晒奶味另一杯叫咗🍓士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰好搞笑啊,有個益力多樽喺度啲沙冰好順滑 飲落口甜甜酸酸咁樣仲有啲士多啤梨嘅香味🥤
🇹🇭喺荃灣附近做嘢就一於喺度食返個又快又抵食又高質嘅午餐🍱
🍛泰式馬拉盞鮮乾炒河粉 🇹🇭
少少辣好惹味🌶️
啲河粉係比較粗身 仲好有黏性
完全就係泰國風味😙
有啲青蔥喺度,減少油膩感😙

🍛泰式招牌豬手飯好大份🐷

🥭仲可以加埋甜品食埋芒果糯米飯
糯米飯有紫色同埋白色既糯米飯💜🤍

🧋跟餐配咗泰式奶茶 🥤幾滑而且夠晒奶味
另一杯叫咗🍓士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰
好搞笑啊,有個益力多樽喺度
啲沙冰好順滑 飲落口甜甜酸酸咁樣
仲有啲士多啤梨嘅香味🥤
2024-11-23 144 浏览
❇️環境這家餐廳擁有兩層,空間寬敞,坐得舒服,適合聚餐或與朋友聊天裝修風格以工業風為主,簡約而有格調,非常適合打卡拍照1️⃣ 飛天通菜菜新鮮,爽口,搭配蒜香,好入味2️⃣ 串燒拼盤包括雞、牛、豬、雞翼、豬腩肉、豬肉丸子和牛肉丸子,每種肉類各一串有BBQ感覺3️⃣ 泰玖爆炸蠔餅外脆內軟,蠔的鮮味融合進餅中有成大五塊,份量好足4️⃣ 泰式招牌豬手豬手豬皮燉得軟嫩入味搭配米飯非常合適,令人回味無窮所有菜式的分量都相當可觀,定價合理,性價比高!另外,午市套餐也相當吸引,下次一定要試試#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處
❇️環境
這家餐廳擁有兩層,空間寬敞,坐得舒服,適合聚餐或與朋友聊天
裝修風格以工業風為主,簡約而有格調,非常適合打卡拍照

1️⃣ 飛天通菜
菜新鮮,爽口,搭配蒜香,好入味
飛天通菜

2️⃣ 串燒拼盤
有BBQ感覺

3️⃣ 泰玖爆炸蠔餅
外脆內軟,蠔的鮮味融合進餅中
有成大五塊,份量好足
泰玖爆炸蠔餅

4️⃣ 泰式招牌豬手
豬手豬皮燉得軟嫩入味
搭配米飯非常合適,令人回味無窮

飛天通菜
泰玖爆炸蠔餅
2024-11-21 108 浏览
荃灣香車街街市有好多特色小店,而且價錢合理又大大件!呢間泰國餐廳,工業風裝修有格調,選擇多兼大碟又抵食,值得推介✨泰式濕炒牛肉河粉($138)河粉好大碟,足夠兩個人嘅份量牛肉份量好多,河粉質地好Q彈,好惹味~仲有唔少配菜✨泰式軟殼蟹配海鮮汁($)軟殼蟹炸得香脆,肉質厚實有6件每件附上生菜同甘筍絲泰式酸辣汁,更惹味開胃!✨金不換炒花甲($128)估唔到百幾蚊係可以咁大碟👍🏻蜆肉新鮮,非常重金不換既味道,醬汁有少少辣✨推介指數:8/10

荃灣香車街街市有好多特色小店,而且價錢合理又大大件!

✨泰式濕炒牛肉河粉($138)
河粉好大碟,足夠兩個人嘅份量
牛肉份量好多,河粉質地好Q彈,好惹味~仲有唔少配菜

✨泰式軟殼蟹配海鮮汁($)
軟殼蟹炸得香脆,肉質厚實有6件
每件附上生菜同甘筍絲泰式酸辣汁,更惹味開胃!

✨金不換炒花甲($128)

✨推介指數:8/10

2024-11-19 132 浏览
🇹🇭好喜歡食泰國菜,呢間係屋企附近,放工就去食嚕✔️🍤泰式濕炒鮮蝦河粉:好喜歡呢個濕炒河粉嘅口感呀✅河粉身大大片😌入口好滑😋好多鮮蝦🦐🦀泰式軟殼蟹配海鮮汁:新鮮炸起嘅軟殼蟹🔥一啲都唔油仲好香口添👍🐷泰式招牌豬手飯:呢個滷水豬手啖啖肉添❤秘製嘅滷豬手滷得超入味💯炆得又軟腍嫩滑👍點埋佢地嘅泰式香蒜辣汁🌶超惹味呢🥳🧋泰式奶茶:呢個泰式奶茶都唔錯👍呢個味道就係啱晒我嘅口味喇🥳
🇹🇭好喜歡食泰國菜,呢間係屋企附近,放工就去食嚕✔️

🇹🇭 Viutv 飲食節目推介的泰國餐廳「泰玖Thai nine」,糅合民族工業風格,樓高兩層空間寬敞,設計帶有懷舊的年代感。 泰玖主打正宗泰菜,食材由泰國空運進口,並由泰籍廚師主理。以貼地定價CP值高,抵食夾大件作賣點,午市套餐更係超值🍍泰式菠蘿炒飯(Hk$158): 原隻大菠蘿載滿色澤金黃炒飯,份量超充足有大量肉鬆、腰果、大蝦、海鮮、提子等,香甜新鮮🍜泰式濕炒牛肉河粉(Hk$138): 超Juicy多汁牛肉鮮嫩、蔬菜爽脆、順滑河粉,口感豐富充滿層次感🍹450Ml芒果活性乳酸菌沙冰(Hk$68):金黃飽滿芒果香,配益力多微酸甜香透心涼(All subject to 10% service charge)📍泰玖荃灣曹公坊5號地舖(港鐵荃灣站 A3 出口, 步行約11分鐘)

📍泰玖
荃灣曹公坊5號地舖
(港鐵荃灣站 A3 出口, 步行約11分鐘)
  • 泰式菠蘿炒飯
2024-11-16 192 浏览
Spans two floors, industrial-styled interiors with a vibe, very spacious seatings. Here you can enjoy authentic Thai food that’s highly reasonably priced and served in huge portions. Lunch set menus available too, what a great deal! Excellent chargrilled skewers that were SO GOOD with the peanuty satay sauce (with peanut bits!). Minimum serving of the skewer platter is 3 sticks: beef+ pork+ chicken. All three were good, I haven’t had such good quality of grilled meat on sticks for a while now. S

串燒拼盤(細)
串燒拼盤

Spicy (quite spicy indeed!) stir fried flat noodles with Thai holy basil and beef was wholesome and very delicious. Noodles were very tasty and well mixed with a bunch of holy basil, slices of beef were huge, together there were oyster mushrooms, green beans, bell peppers, cherry tomatoes, baby corns and a lot of condiment.
金不換牛肉炒河

Crab omelette roll was gigantic, stuffed with a mixture of real crab meats and crab sticks, and topped with popping crab roes and nori seaweed. This was absolutely flavourful, add a little Thai chilli sauce cos it helped to elevate the seafood taste of the crab.
泰玖招牌蟹肉煎蛋捲

Needed a glass of iced mango tea to cool myself down. So full!

Staff and chefs were very chatty and cheerful among themselves, giving a home feeling when you sit at the bar tables at the ground floor. If you like better aircon and come in larger groups, upstairs would be your choice.
芒果冰茶(細)
串燒拼盤(細)
2024-11-15 203 浏览
荃灣出名多小店,而且價錢合理,呢間泰國🇹🇭餐廳,非常有驚喜,餐廳裝修別緻,有格調,店員有禮貌,最重要係食物非常高質,仲有好多好有特色嘅泰國食物,選擇非常之多,平日夜晚嚟,坐滿人,非常值得推介嘅一間餐廳招牌泰玖火山🌋骨果然係招牌菜,一上枱已經好吸睛,豬骨肉質非常好,好香,個醃料處理得好好,豬骨入晒味,個特製嘅湯底好惹味,就算係豬骨,都啖啖肉,非常值得試泰式濕炒牛肉河粉個河粉好大碟,足夠食兩個人嘅份量,牛肉份量好多,好爽口,河粉質地好Q彈,好惹味,好好味

招牌泰玖火山🌋骨

泰式濕炒牛肉河粉
2024-11-14 312 浏览
午餐時間要book位先有得坐 懷舊地板格仔 配上工業設計風格掛上泰國相片大膽又新奇地方唔算大行過一條長走廊樓上有個閣樓仔枱櫈都算闊落午餐價錢算平55蚊起海南雞配油飯雞件好滑雞油飯粒粒分明香而不油剛剛好紅咖哩牛肉飯好大份!真係好大份!紅咖哩香濃帶少少甜味好多牛肉配菜拌飯非常襯招牌海鮮炒金邊粉海鮮材料十分充足蝦大大隻金邊粉唔會炒到黐埋一舊好食到食曬成碟泰式濃湯船麵泰式味香濃 配菜鋪到成碗滿非常非常大份再加配小食泰式鳳爪沙律醬汁香濃 清新 不辣 好開胃泰式炸雞卷比較偏乾無咩肉汁味道都算香口整體食物質素非常好不過服務有待進步已經係QR code自己落單唔會叫錯嘢㗎 但係兩次飲品上錯枱已經解釋咗冇叫到仲要放低竟然唔係拎走要追住叫個職員返嚟攞走喺openrice追蹤 有九五折優惠本身平上加平 其實好吸引客人 到埋單嘅時候 通常其他餐廳都係1-2追蹤咗就有優惠我地九個人 要有齊晒咁多個追蹤先有優惠因為收銀位係走廊太窄趕晒我地出門口搞有冇需要真係做到咁先當然職員唔係黑口黑面 不過講嘢又急又無尾音有冇需要真係咁死板先認真好食+睇整體表現好一定會追蹤啦原本成餐飯都好開心大家食到好興奮好滿意最後 畫上不完
午餐時間

個人建議:唔好太多人
&真係要book枱先有位
有需要追蹤埋open rice先落樓比錢

泰式濃湯船麵
🍽️ Thai Oyster Omelette (泰式蠔仔煎蛋) $88第一次試呢個新菜🦪 啲蠔仔都幾大隻!上菜嘅時候係超熱超熱🔥 爭啲辣到手!🍀🍽️ Thai Style Grilled Pork Neck (泰式燒豬頸肉) $88好耐冇食豬頸肉喇☺️ 香香的豬🐷 蘸上甜辣醬,有點帶你返泰國嘅感覺呀!燒得啱啱好,保留肉質嘅水分!🍀🍽️ Thai Curry Fried Soft-shell Crab (惹味咖喱炒軟殼蟹) $198喺呢間食過無數次嘅軟殼蟹!最中意佢夠大件🦀 見佢加咗價,不過呢個價錢係抵~ 上菜之後最好即刻食😋 如果唔係會淋!記住叫蒜蓉包呀!點埋黃咖哩醬簡直係絕配🤩🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful

2024-11-09 196 浏览
荃灣曹公坊泰國菜,有2層高,下面bar位上面閣樓,氣氛都不錯。泰玖火山骨 HK$148注意要小辣,個湯酸酸辣辣的,這個份量是2-3人份,都唔算好多,肉都煮得幾林的,食得唔算辛苦。蒜香炒泰國椰菜苗 HK$92呢碟菜都幾多份量,炒得好香蒜味。椰菜苗會比較硬身,炒得比較濕身。泰式乾炒鮮蝦河粉 HK$138河粉好滑,料都非常多,炒得都幾入味。蝦都有幾隻,雖然話係乾炒,但食落又唔乾的。泰玖荃灣曹公坊5號地舖
荃灣曹公坊泰國菜,有2層高,
下面bar位上面閣樓,氣氛都不錯。
泰玖火山骨 HK$148
注意要小辣,個湯酸酸辣辣的,

這個份量是2-3人份,都唔算好多,
肉都煮得幾林的,食得唔算辛苦。
蒜香炒泰國椰菜苗 HK$92
呢碟菜都幾多份量,炒得好香蒜味。
椰菜苗會比較硬身,炒得比較濕身。
泰式乾炒鮮蝦河粉 HK$138
河粉好滑,料都非常多,炒得都幾入味。
蝦都有幾隻,雖然話係乾炒,但食落又唔乾的。

泰玖
荃灣曹公坊5號地舖
2024-11-09 193 浏览
泰好味😋泰高質😋泰高CP😋泰國菜好耐無去泰國旅行,泰掛住正宗好食泰菜,今次終於黎到呢間泰玖,又估你唔到既大件夾抵食,仲要泰國廚師主理,兩個人食都係$400連野飲,差啲食唔哂,建議大家睇定自己胃容量慢慢加餐,哈哈哈。泰式軟殼蟹配海鮮汁:餐廳推介之一! 一份六件嚇親我,外觀好似食甜筒咁款,生菜夾住勁脆軟殼蟹,有食炸物的口感但加上生菜的中和,咁先唔會太油膩,記得配埋海鮮酸甜汁口味勁開胃,做前菜,我比10分!泰式乾炒牛河:用正宗泰式河粉炒,Q彈感覺,河炒呈半透明,夠火候,唔油膩,牛肉新鮮夠味。泰式馬拉盞炒通菜:未黎到已經聞到香氣飄逸🤤好食到飛天,鹹香勁惹味,火喉拿挰得好好,爽口掛汁。泰式炸雞卷:最尾忍唔到口又叫多份雞卷,外脆內軟,配泰式辣醬勁香口。
泰好味😋泰高質😋泰高CP😋泰國菜
泰式軟殼蟹配海鮮汁:

泰式乾炒牛河:

泰式馬拉盞炒通菜:

泰式炸雞卷:
最尾忍唔到口又叫多份雞卷,外脆內軟,配泰式辣醬勁香口。
1K
2024-11-06 268 浏览
之前路經附近已發現有家隱世泰菜, 純純的工業風, 地下吧枱樓上雅座, 街坊好友極力推介, 那必須一試! 泰式鮮蝦金柚沙律 ~ 蝦份量不少, 爽口彈牙! 金柚甜甜的帶著微酸, 配上香脆腰果, 大愛! 泰式燒豬腩肉串 ~ 一份三串, 必點! 焦香的外層, 有炭香味, 入口不會油膩, 沒豬膻味, 肉質軟嫩, 超愛! 泰式軟殼蟹配海鮮汁 ~ 另一必點之選, 軟殼蟹炸得香脆, 肉很厚很嫩, 每件附上生菜及甘筍絲, 再沾上海鮮汁, 極度惹味開胃! 泰式青咖喱雞 ~ 不太辣, 雞肉嫩滑, 咖喱不會太浠, 很香濃幼滑, 不論配飯、薄餅或我最愛的蒜蓉包也一絕! 泰玖金磗蒜蓉包 ~ 四面焦香金黃的蒜蓉包, 真正的脆內軟, 配咖喱相當不錯!
2024-11-03 249 浏览
朋友咁啱係荃灣放工又想食泰國菜🇹🇭就想食呢間呢間餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風食物的定價貼地大大件食物亦有做午市套餐。今晚點左🫧大頭蝦炒金邊粉大頭蝦好多蟹膏金邊粉炒得好香好夠味🫧招牌火山豬仔髀吸睛的火山豬仔髀睇得,個湯都飲得好多肉🫧泰玖招牌蟹肉煎蛋捲果然係招牌蟹肉煎蛋捲煎到好香裏面有滿滿的蟹肉和蟹柳有洋蔥🧅和蔥在裏頭好大件呀😃🫧菠蘿🍍沙冰🍧🫧椰青好鍾意飲椰青新鮮椰子肉都多😚推薦🫧泰玖招牌蟹肉煎蛋捲🫧大頭蝦炒金邊粉

朋友咁啱係荃灣放工
又想食泰國菜🇹🇭
就想食呢間
呢間餐廳樓高兩層,空間寬敞,
裝修走工業風
食物的定價貼地
大大件食物亦有做午市套餐。

今晚點左
🫧大頭蝦炒金邊粉