2024-08-06 325 浏览
👨🏻‍🍳泰發泰國餐廳 (元朗)📍元朗鳳群街2號年發大廈地下3-4號舖 「幾正宗既泰國菜🤤」 另一間分店就系對面🤣價錢中等,又好食,街坊食堂了。 👍🏻🍽️肉碎生菜包 (豬) $69超正宗超惹味!!半肥半瘦肉碎,每啖都有D脂香,生菜超Fresh超脆!!連底下生菜都食埋😆😋😋 🍽️飛天炒什菜 $63略嫌芥蘭有小小生🙈同埋菇吾系好夠味 👍🏻🍽️蝦醬炒飯 $65足料夠味,入面仲有臘腸😻幾特別,又吾會太咸。飯上蓋有肉鬆煎蛋,成個飯都好香口好惹味👍🏻 👍🏻🍹椰汁冰 $29重奶😋😋甜度都系我中意的🤤勁勁勁好飲!!如果天氣再熱D,可以轉椰汁沙冰。 員工服務都好好,就算幾忙,比客催單,佢地都好有耐心安撫客人❤️ #泰發泰國餐廳 #泰發 #元朗美食 #arigato_元朗 #肉碎生菜包 #蝦醬炒飯 #椰汁冰
👨🏻‍🍳泰發泰國餐廳 (元朗)
📍元朗鳳群街2號年發大廈地下3-4號舖

「幾正宗既泰國菜🤤」

另一間分店就系對面🤣
價錢中等,又好食,街坊食堂了。

👍🏻🍽️肉碎生菜包 (豬) $69
超正宗超惹味!!
半肥半瘦肉碎,每啖都有D脂香,
生菜超Fresh超脆!!
連底下生菜都食埋😆😋😋
飛天炒什菜
飛天炒什菜

🍽️飛天炒什菜 $63
略嫌芥蘭有小小生🙈
同埋菇吾系好夠味
蝦醬炒飯

👍🏻🍽️蝦醬炒飯 $65
足料夠味,入面仲有臘腸😻
幾特別,又吾會太咸。
飯上蓋有肉鬆煎蛋,
成個飯都好香口好惹味👍🏻

👍🏻🍹椰汁冰 $29
重奶😋😋甜度都系我中意的🤤
勁勁勁好飲!!
如果天氣再熱D,可以轉椰汁沙冰。

員工服務都好好,
就算幾忙,比客催單,
佢地都好有耐心安撫客人❤️

蝦醬炒飯
2024-04-14 563 浏览
嚟到雞地食飯原本諗住食第2間 但因為冇位就求其揀咗呢間可能冇乜期望 所以覺得都幾驚喜地好食🤤1. 雞、豬串燒唔醮汁都好好食~唔會燒到好乾,啲肉仲係好juicy🥹醮埋沙爹汁仲正😎2. 馬拉盞炒通菜好惹味,通菜唔老!3. 乾炒牛河普普通通 好食嘅但唔突出可以唔使特登試4. 黃咖喱豬頸肉個咖喱汁超正🥹好濃郁~同埋好多蛋🤤豬頸肉都好淋~送飯一流!未食完已經同男朋友諗定下次要叫咩🤣真係冇諗過呢間毫不起眼嘅小店原來咁好食!
嚟到雞地食飯
原本諗住食第2間 但因為冇位
就求其揀咗呢間
可能冇乜期望 所以覺得都幾驚喜地好食🤤

1. 雞、豬串燒
雞、豬串燒

唔醮汁都好好食~
唔會燒到好乾,啲肉仲係好juicy🥹
醮埋沙爹汁仲正😎

2. 馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜

好惹味,通菜唔老!

3. 乾炒牛河

好濃郁~同埋好多蛋🤤
豬頸肉都好淋~
送飯一流!

未食完已經同男朋友諗定下次要叫咩🤣
真係冇諗過呢間毫不起眼嘅小店原來咁好食!
2024-04-09
雞、豬串燒
馬拉盞炒通菜
乾炒牛河
黃咖喱豬頸肉
  • 串燒
2024-03-21 448 浏览
今日喺晏晝時段過咗嚟元朗,心血來潮好想食泰國菜。去咗呢間泰發當時大概兩三點,舖頭冇乜人午餐餐牌嘅嘢唔係太啱食睇主餐牌最後叫咗個馬拉盞椰菜苗同埋豬肉肉碎生菜包兩個菜都有少少辣,但係真係微辣就算唔太食得辣嘅人士都可以一試豬肉肉碎生菜包份量好足,好大碟肉碎$69一碟絕對對得住個價錢但係馬拉盞椰菜苗略嫌份量有啲細碟$75呢個價錢我預期份量會多少少不過整體嚟講呢兩碟餸都好惹味係泰國人師傅煮,因為今日只係叫得兩個餸都仲會期望下次再嚟開附近,可以再嚟試吓其他餸菜嘅~
今日喺晏晝時段過咗嚟元朗,
心血來潮好想食泰國菜。
去咗呢間泰發當時大概兩三點,
舖頭冇乜人
午餐餐牌嘅嘢唔係太啱食
睇主餐牌最後叫咗個馬拉盞椰菜苗
同埋豬肉肉碎生菜包
兩個菜都有少少辣,但係真係微辣
就算唔太食得辣嘅人士都可以一試
豬肉肉碎生菜包份量好足,好大碟肉碎
$69一碟絕對對得住個價錢
但係馬拉盞椰菜苗略嫌份量有啲細碟
$75呢個價錢我預期份量會多少少
不過整體嚟講呢兩碟餸都好惹味
係泰國人師傅煮,因為今日只係叫得兩個餸
都仲會期望下次再嚟開附近,可以再嚟試吓其他餸菜嘅~
2024-03-21
2024-03-08 383 浏览
等位等得耐因為佢實在地方淺窄!但見咁多人食同排隊就即管一試!最後來來回回等咗約一個半鐘最終改叫外賣反屋企食舒舒服服啲好過是次叫咗四樣嘢辣椒膏炒大蝦冬陰功湯馬拉盞雜菜海鮮炒飯總共$360 首先個冬陰功湯味道係OK嘅,係偏辣,除咗個蝦啲肉好霉,但心諗個價錢都唔會比新鮮嘢您應該叫做正常操作之後試個辣椒大頭蝦$159 諗住唔會好似個湯啲蝦咁啦,點知原來係一樣其餘全部餸啲材料,都係好唔新鮮然後就沒有然後了就咁就中咗伏
等位等得耐因為佢實在地方淺窄!
但見咁多人食同排隊就即管一試!
最後來來回回等咗約一個半鐘
最終改叫外賣反屋企食舒舒服服啲好過
是次叫咗四樣嘢
辣椒膏炒大蝦
冬陰功湯
馬拉盞雜菜
海鮮炒飯
總共$360
其餘全部餸啲材料,都係好唔新鮮
然後就沒有然後了
就咁就中咗伏
2024-03-08
90 分钟 (外卖自取)
2024-03-06 226 浏览
Incredible authentic Thai restaurant that serves you with heart!We tried the seafood curry and the soup fish. Was an absolute amazing experience!Didn’t know these restaurants still existed in HK, was totally worth the journey into Yuen Long!
2024-03-06
  • Seafood  Curry
2024-02-02 287 浏览
住係元朗 一直都想試下 諗住佢正宗泰國菜 點知中曬伏芒果沙冰 完全唔夠甜又無芒果味芒果蟹肉炒飯落單後勁快煮好 一食完全無鑊氣 飯又濕又淋 好明顯炒唔夠時間飛天通菜又係無鑊氣 仲要煮到出黎成碟都係水 調料又唔夠味又唔辣椰青咖哩海鮮 好一般串燒(雞加豬) 雞肉嫩口 豬都ok
住係元朗 一直都想試下 諗住佢正宗泰國菜 點知中曬伏

又係無鑊氣 仲要煮到出黎成碟都係水 調料又唔夠味又唔辣

椰青咖哩海鮮 好一般

串燒(雞加豬) 雞肉嫩口 豬都ok

2023-07-26 666 浏览
元朗食泰國嘢嘅地方其實都好多,不過講到最鍾意一定係泰發。環境雖然比較迫夾,但係食物質素真係好好👍🏻食過幾次都冇邊一樣嘢係踩雷,每次必叫炸蝦餅,明爐烏頭😝椰青咖喱海鮮 。價錢10分相宜🤩🤩
2023-04-02 838 浏览
吃泰國菜不一定要在九龍城吃的,周圍地方也有😂今次來到元朗發現這間泰菜,立刻賞賞,這間店在另一邊有廚房應該是負責做串燒的,需要行一條路才到我們坐店舖內😂不過這店有點狹窄😱店員也很難送菜呢,雖然味道最重要,但舒適的環境也不能缺少呢🤔酸辣豬頸肉沙律🐷酸酸辣辣,非常醒胃,但不知為何豬頸肉像叉燒一樣😂不過幸好也好吃檸檬燒牛肉🐮這個十分惹味,牛肉看時以為會很鞋,但竟然很嫰呢,有驚喜😋黃咖哩配軟殼蟹🍚軟殼蟹香脆,咖哩入味,拿來配飯一流呢😂爽熱柚子蜜甜甜柚子,解膩一流🐝青檸沙冰🍋吃重口味的食物一杯消膩解喝的飲料是不能缺少的🤪泰發泰國餐廳元朗鳳群街2號年發大廈地下3-4號舖

酸辣豬頸肉沙律🐷

檸檬燒牛肉🐮
這個十分惹味,牛肉看時以為會很鞋,但竟然很嫰呢,有驚喜😋

黃咖哩配軟殼蟹🍚
軟殼蟹香脆,咖哩入味,拿來配飯一流呢😂爽

熱柚子蜜
甜甜柚子,解膩一流🐝

青檸沙冰🍋

檸檬燒牛肉
黃咖哩軟殼蟹
青檸沙冰
2023-03-23 447 浏览
泰發泰國餐廳 元朗今日去咗元朗食泰國菜,呢一間泰國菜,雖然舖頭面積唔算大,但係每一次嚟到都一定排長龍,今日早咗去食晚餐,等着5分鐘,就入咗去坐低食。兩個人嗌咗三樣嘢,樣樣都超級好食😋😋椰青咖喱海鮮,原隻大大隻椰青,好鮮甜,咖喱味超濃郁,又唔會太鹹,海鮮好豐富,有青口,蝦仁,墨魚,仲有淡淡的椰青肉,送飯簡直一流😍另外仲叫咗半隻魚露雞,雞肉鮮嫩入味,配上特製嘅醬汁,簡直一舊接一舊🤣🤣泰式芒果蟹肉炒飯,酸酸甜甜嘅芒果,加上蟹肉,炒埋一齊好好食,推介!!
泰發泰國餐廳 元朗

2023-02-10 388 浏览
去親元朗一定要食,無論係湯河定金邊粉都做得好出色。原來係由泰國人開既鋪頭,食左咁多年都冇乜點加價,lunch埋單$45包熱飲一碗正宗船河!湯頭超級濃郁,湯都飲埋😂🙈唔口渴冇乜味精!連埋河粉食一流!!之前都有食過冬蔭功湯河,一樣係好正宗,酸辣酸辣。唯獨今日冇飲泰奶,天氣凍凍地叫左熱檸茶,冇乜茶味唔熱。下次都係飲返泰式野飲好啲😅😅
  • 船河
2023-01-31 319 浏览
泰北菜是酸辣味型為主要特徵,醬料都由人手親自調製,菜色較為特別正宗。招牌檸檬燒牛肉牛肉份量十足,厚身切條燒至7成熟,保留牛肉的鮮嫩口感。用上了不少的檸檬汁及魚露,再加入蒜末辣椒,口感豐富而且非常開胃。黃咖喱軟殼蟹軟殼蟹大大隻,炸得鬆脆香口,肉質滿滿。咖喱汁和雞蛋的比例剛剛好,入口係軟綿綿的口感,配合白飯或蒜蓉包都非常完美。酸辣豬頸肉沙律燒豬頸肉份量超多,不過相對偏瘦。沙律有辣芹菜、蔥、洋蔥、紅蘿蔔絲、芫荽、生菜,酸和辣都非常突出,爽口過癮。
招牌檸檬燒牛肉
黃咖喱軟殼蟹
酸辣豬頸肉沙律

2022-12-06 300 浏览
有日行過見到呢間泰國餐廳 冇特別諗就入咗去食lunch 估唔到佢嘅泰國嘢有幾正宗 之後睇返OpenRice先知 原來佢有幾間分店 有間仲喺九龍城 試咗佢嘅冬陰功湯 同埋黃咖喱 兩樣味道都唔錯 食材都食得出係幾新鮮嘅

一到收工時間就想食返餐飽既晚餐元朗泰國餐地點都偏少 黎到yoho附近街搵到呢個餐廳試🌟1️⃣招牌檸檬燒牛肉 黎到既時候見到佢堆到山咁高 😨面頭有幾塊蒜片同啲芫茜開頭以為得好少但食極都仲有好多嚇親 😂望到裡面都偏似生牛肉同埋啲肉都唔係細舊要花啲力去咬 😂個醬汁食落都開胃既🌟2️⃣泰發炒飯 (💰$68)第一眼真係以為楊州炒飯😥無咩特別但食落裡面既配料唔同楊州炒飯既🤣炒飯最緊要炒到粒粒分明炒得好香口同好開胃令我不停咁想食哂成碟 🤣🤣🌟3️⃣黃咖喱軟殼蟹 (💰$148)個人認為蟹既份量偏少可能係啲咖喱汁遮住哂 🤔2個人好快就清哂成碟所以我將咖喱配左落個炒飯到食食量應該會大增左 🥹🌟4️⃣燒雞全翼 2串起跳 (💰$20)串燒種類黎講都算齊燒出黎好香口好惹味🌟5️⃣泰式燒羊架 (💰$38/2件起)羊架唔會有好腥既味醃得好入味燒出黎時間又岩岩好食落去肉質唔會好硬🌟6️⃣新鮮芒果沙冰非常香滑、飲落去好重新鮮芒果🥭夏天飲又透心涼
一到收工時間就想食返餐飽既晚餐

但食極都仲有好多嚇親 😂
望到裡面都偏似生牛肉同埋啲肉都唔係細舊
要花啲力去咬 😂
個醬汁食落都開胃既

🌟2️⃣泰發炒飯 (💰$68)
第一眼真係以為楊州炒飯😥無咩特別
但食落裡面既配料唔同楊州炒飯既🤣
炒飯最緊要炒到粒粒分明
炒得好香口同好開胃令我不停咁想食哂成碟 🤣🤣

🌟3️⃣黃咖喱軟殼蟹 (💰$148)
個人認為蟹既份量偏少
可能係啲咖喱汁遮住哂 🤔
2個人好快就清哂成碟
所以我將咖喱配左落個炒飯到食
食量應該會大增左 🥹

🌟4️⃣燒雞全翼 2串起跳 (💰$20)
串燒種類黎講都算齊
燒出黎好香口好惹味

🌟5️⃣泰式燒羊架 (💰$38/2件起)
羊架唔會有好腥既味
醃得好入味
燒出黎時間又岩岩好
食落去肉質唔會好硬

🌟6️⃣新鮮芒果沙冰
非常香滑、飲落去好重新鮮芒果🥭
夏天飲又透心涼
2022-10-11 260 浏览
疫情期間 又迎來了大外帶時代第一次嘗試這間位於泰發泰國餐廳的泰式料理餐廳沒想到這麼好吃😋感謝這波七折優惠 讓我多認識了一間優質餐廳🔶 月亮蝦餅第一次看到這麼厚的月亮蝦餅 超級厚!附上酸酸甜甜的蝦餅專用梅醬看的到裡面的蝦子 滿滿紮實的口感外帶還是很好吃~🔶 金沙咖喱海鮮咖喱的味道跟海鮮加起來真的非常香跟蛋融合的剛剛好裡面有超級多海鮮的 花枝、干貝、蟹肉腳光靠這道菜就可以吃掉好幾碗白飯🔶 塔香霜降牛肉牛肉的厚度跟軟嫩的口感都很讚 料理的剛剛好九層塔跟調味非常入味 很有層次雖然價位比較高 但還是很推薦!🔶 碳烤豬頸肉松阪肉軟嫩有嚼勁 口感很棒這間餐廳對於食材的掌握度真的很高書書覺得不用沾醬就很好吃了其他像酥炸軟殼蟹、綠咖哩也是水準之上可能是外帶的關係 不然軟殼蟹是真的還不錯打拋豬就覺得比較普通一點
疫情期間 又迎來了大外帶時代
第一次嘗試這間位於泰發泰國餐廳的泰式料理餐廳
沒想到這麼好吃😋
感謝這波七折優惠 讓我多認識了一間優質餐廳

🔶 月亮蝦餅
第一次看到這麼厚的月亮蝦餅 超級厚!
附上酸酸甜甜的蝦餅專用梅醬
看的到裡面的蝦子 滿滿紮實的口感
外帶還是很好吃~

🔶 金沙咖喱海鮮
咖喱的味道跟海鮮加起來真的非常香
跟蛋融合的剛剛好
裡面有超級多海鮮的 花枝、干貝、蟹肉腳
光靠這道菜就可以吃掉好幾碗白飯

🔶 塔香霜降牛肉
牛肉的厚度跟軟嫩的口感都很讚 料理的剛剛好
九層塔跟調味非常入味 很有層次
雖然價位比較高 但還是很推薦!

🔶 碳烤豬頸肉
松阪肉軟嫩有嚼勁 口感很棒
這間餐廳對於食材的掌握度真的很高
書書覺得不用沾醬就很好吃了

其他像酥炸軟殼蟹、綠咖哩也是水準之上
可能是外帶的關係 不然軟殼蟹是真的還不錯
打拋豬就覺得比較普通一點
2022-10-04 180 浏览
終於這是我第18歲+14次過生日🎂謝謝祝賀關心我的朋友與愛人們💕相愛相殺這三年最近的感慨很多實現不了的叫做願望幸福快樂的日子就留在生日願望裡吧也許在某個多重宇宙中我們都依然年輕無憂的開著車環著島溫柔的講夢話生日不是年少歲月的結束而是給生命重生的機會🥂食物都很好吃 水也很好喝真心大力推薦 人生中必吃一次價錢公道 #最後我覺得壽星本人我眼妝畫很好😂#元朗鳳群街2號年發大廈地下3-4號舖 #泰發泰國餐廳
終於這是我第18歲+14次過生日🎂
謝謝祝賀關心我的朋友與愛人們💕