2020-01-06 125 浏览
之前已經嚟過幾次,海南雞飯係招牌菜,食物以呢個價錢來講算不錯,所以一直都繼續幫襯,但是我昨晚之後應該唔會再幫襯,地方唔算乾淨, 周圍都癡立立,都唔係重點,食具都非常污糟,成隻手都癡住晒,阿姐態度頗差,上菜嘅時候又將啲食物擺到雷公咁遠,明明我去嘅時間並不繁忙,又只顧着大聲聊天。整體感覺令人唔想再幫襯。
2020-01-05
2020-01-04 115 浏览
/泰角海南雞/泰角招牌海南雞飯配老火靚湯💰HKD$60-通常吃海南雞飯總會伴著一碗湯,多是雞湯或冬瓜湯。今次品嚐的海南雞飯配的是蘿蔔湯,非常重的白蘿蔔味道,亦有陣陣的芫茜味,清淡而健康。雞飯方面,飯是油飯,吃下去感覺不到油飯的香味但勝在粒粒分明。雞肉大概有6-7件,可惜肉質不太嫩滑,雞味不太突出,認真地咀嚼才嘗到少少的雞味。-醬的部分,配有甜豉油和酸辣醬。兩款醬料無論是配上海南雞或油飯都很好吃,特別是酸辣醬,有種甜甜酸酸的味道,令食物更惹味之餘更可以造成「開胃」的作用,有畫龍點睛的效果。-►好食指數:6/10對於女生的食量來說份量是足夠的;除了醬的部分值得讚許外,其他的都是很一般。不過晚市來說,60元就有一碗湯和能飽肚的海南雞飯,還是可以接受的。-✎想看更多的請去IG @wd.smallworld
/泰角海南雞/
泰角招牌海南雞飯配老火靚湯
2019-12-07
  • 泰角招牌海南雞飯配老火靚湯
2019-12-16 102 浏览
對於這間身處於女人街內的泰角,在開飯網內看到已多時但遲遲未有踏足、今日就因為工作事情路經附近所以就擇選在此開餐。。。店鋪沒有打通但就租了兩個單位來做,眼看如果店舖位置已滿侍應會招呼客人到鄰近隔離的舖位入座,店舖雖然細細但裝修很有泰國風格滿掛牆身都是泰式風情~招牌海南雞飯配老火靚湯HK$58.份量方面適中雞肉不老身,但最重要係覺得完全冇雞肉味道、油飯做得相對比較滿意,飯香但不至於過油,加多HK$4. 要來一個春卷脆炸得非常香口、不過蔬菜和肉類嘅比例就略嫌蔬菜較多~老火靚湯芫茜微較為偏重,不愛吃芫茜的人仕敬請留意~配搭上用餐的泰式熱奶茶,雖然叫了少甜但甜度亦略為偏高~整體而言覺得還有進步空間,希望店主能夠多加用心、在這條窄窄的女人街上闖出一片天。

招牌海南雞飯

招牌海南雞飯
春卷
老火靚湯芫茜微較為偏重,不愛吃芫茜的人仕敬請留意~

配搭上用餐的泰式熱奶茶,雖然叫了少甜
但甜度亦略為偏高~

熱奶茶

整體而言覺得還有進步空間,希望店主能夠多加用心、
在這條窄窄的女人街上闖出一片天。
春卷
2019-12-04 73 浏览
今日同友人行過旺角咁啱又餓餓地經過呢間泰菜好似唔錯就入去試下咁啱下午茶時間有特價叫2份仲有折我地都叫左海南雞撈麵仲加錢要雞翼同菜我地加左2份雞翼同一份菜個海南雞撈麵黎到個樣幾吸引喎d雞好滑下午茶餐都無少d😝個麵就普通啦個人覺得甜左dd跟住個菜黎到多到我覺得係正價份量!好大碟😍😍最後就係雞翼炸雞翼點都好食架啦🤪跟餐仲有嘢飲雖然係都係汽水不過佢竟然比罐裝可樂!好揼本啊!完本真係當下午茶食但係d份量多到晚餐都唔洗食喇仲要好抵食每人$55咋!超抵🤩🤩
今日同友人行過旺角

下午茶餐都無少d😝
個麵就普通啦
個人覺得甜左dd

跟住個菜黎到
多到我覺得係正價份量!
好大碟😍😍
最後就係雞翼
炸雞翼點都好食架啦🤪

跟餐仲有嘢飲
雖然係都係汽水
不過佢竟然比罐裝可樂!
好揼本啊!

完本真係當下午茶食
但係d份量多到晚餐都唔洗食喇

仲要好抵食每人$55咋!超抵🤩🤩
2019-11-07 76 浏览
前排一直好想食海南雞飯,依一間泰國菜喺前排先開,每次經過都好想試,見到佢嘅午餐餐牌好吸引於是就入咗嚟-泰式海南雞飯海南雞份量唔少,好嫩滑,雞皮都爽口🐓 油飯做得都唔錯,軟硬適中炸蝦餅非常脆口,又唔會油膩,蝦肉爽彈,好惹味泰式肉碎飯同生菜包非常似嘅味道,辣辣地好惹味,同係泰國食到嘅味道有得揮馬拉盞炒菜辣辣地好惹味,而且好夠鑊氣整體來說味道不錯,菜式都算多,出名嘅泰菜基本上都有,最重要係價錢親民!午餐時間食仲抵
泰式海南雞飯

炸蝦餅
非常脆口,又唔會油膩,蝦肉爽彈,好惹味

泰式肉碎飯

馬拉盞炒菜
辣辣地好惹味,而且好夠鑊氣

2019-08-07
  • 海南雞飯
  • 泰式生菜包
2019-10-25 58 浏览
又係介紹女人街餐廳呀~好耐無介紹越泰篇啦~今次呢間真係好推薦🤤🤤因爲好抵食🤩🤩-#海南雞拼脆雞飯 $60好少餐廳可以咁配架🤩🤩不過略厭脆雞有點乾而海南雞係唔錯既~🐔🐔-#泰式豬手拼豬頸肉飯 $60話說呢個拼法餐牌上係無架😂我厚著臉皮問員工可唔可以咁叫點知佢地勁爽快諗都無諗就話無問題🤤豬頸肉絕對係我食越泰菜必叫既~真係係令我失望呀❣️❣️會再返黎幫襯架💗💗~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍泰角海南雞 (旺角)🕴🏻旺角通菜街1M-1T華發大廈地下F號舖

又係介紹女人街餐廳呀~
好耐無介紹越泰篇啦~今次呢間真係好推薦🤤🤤因爲好抵食🤩🤩
#泰式豬手拼豬頸肉飯 $60
話說呢個拼法餐牌上係無架😂
我厚著臉皮問員工可唔可以咁叫
點知佢地勁爽快諗都無諗就話無問題🤤
豬頸肉絕對係我食越泰菜必叫既~
真係係令我失望呀❣️❣️
會再返黎幫襯架💗💗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍泰角海南雞 (旺角)
🕴🏻旺角通菜街1M-1T華發大廈地下F號舖
2019-10-16 67 浏览
今日同朋友兩人去咗呢間食泰國菜嘅金泰角食飯門口已經大大隻字寫住$5 一隻生蝦刺身不過因為啱啱落機水土不服唔係咁舒服所以冇特別嗌到兩個人叫咗一個二人套餐$208套餐入面有小食拼盤泰式鳳爪沙律飛天炒通菜主餐揀兩款我揀咗海南雞飯朋友揀咗蝦餅撈麵兩個都好好食好大份海南雞飯啲雞好滑仲包兩杯飲品特色飲品加$6我叫咗珍多冰唔會好甜啱啱好朋友飲龍眼冰都唔會好好飲 好多龍眼肉唯一缺點係個小食拼盤嘅春卷同埋雞串都好乾好多油所以食咗兩串都放低左了
今日同朋友兩人去咗呢間食泰國菜嘅金泰角食飯
唯一缺點係個小食拼盤
嘅春卷同埋雞串都好乾
好多油
所以食咗兩串都放低左了
門口已經有五個大大只既雞引人注意⚠️古色古香泰國🇹🇭風情味,入去裏面裝修都有心機,有大量泰國的經典擺設。泰式無骨鳳爪($35)無骨真係食落好方便,尤其對於我呢種注重形象既女仔🤭就緊係要試下呢款禁方便唔洗吐骨既鳳爪🙈酸酸甜甜好開胃!椰汁珍多冰🥥(跟餐+$8)睇得出店家落好多椰奶,飲落都重椰香味,甜甜地好味道!可以解辣同埋當甜品禁💕泰式海南雞飯($55)店家選擇脂肪少的海南雞,堅持用新鮮雞製作招牌海南雞飯。肉厚但無脂肪,海南雞雞皮油潤肥美,雞油香氣撲鼻,雞肉亦有濃郁雞味,口感嫩滑不韌,雞肉入味軟腍。以雞油調味炒成的油飯作底,雞飯用上雞油、香茅、大蒜,以及自家的浸雞湯煮成,所以比較香軟油潤,每粒都帶有雞油香味。飯粒分明。雞肉蘸上秘制蘸雞醬料,薑茸、黑豉油,正宗惹味!🤤雞湯香甜清新,胡椒味十足。泰式海南雞冬陰功湯麵($60)泰國富有特色的酸辣口味湯品,主要食材有檸檬葉、香茅、蝦等,湯裏集合了酸辣甜鹹和濃濃的香料味道。好多店鋪既冬陰功湯極辣,難以入口。但呢間好驚喜,食到椰奶味同埋酸酸辣辣香香甜甜,唔會過辣!適合港人口味!😻

泰式無骨鳳爪($35)

椰汁珍多冰🥥(跟餐+$8)

泰式海南雞飯($55)

泰式海南雞冬陰功湯麵($60)
  • 海南雞飯
  • 泰式船麵
是夜到旺角行街,口痕痕想食泰菜,見到呢間泰角海南雞店面掛滿海南雞,約7點多已經接近坐滿人,生意不錯呢~餐牌有二人餐、四人餐亦可散叫,食物種類選擇頗多,好適合一班人聚餐~泰角無骨鳳爪已去骨的鳳爪口感軟嫩,混合酸、甜、辣,酸辣又開胃~飛天炒通菜鑊氣十足的炒通菜口感爽脆嫩滑,用上蒜子辣椒及豆醬炒,夠哂惹味!小食拼盤份量十足的拼盤有齊串燒、春卷及咖哩角,串燒雞肉爽嫩多汁、春卷炸至金黃酥脆,咖哩角同樣金黃酥脆,非常可口~泰式海南雞撈麵雞件已去骨,非常嫩滑,肥瘦適中,沾上黑醬油及酸甜醬,提升味道層次,撈麵麵質彈牙煙韌。泰式香葉肉碎飯半肥瘦炒肉碎充滿鑊氣,不會死咸,炒得均勻,微酸微辣,惹味非常,令人回味無窮!泰式奶茶入口稠滑綿滑,甜度剛好,口感爽滑醇厚!椰青清甜且解熱生津,椰子肉更是清甜脆爽~龍眼冰味道清甜,不會過甜,大大粒龍眼肉,正!芒果糯米飯芒果口感柔軟,鮮甜多汁,甜中帶些少微酸,糯米飯口感煙韌軟糯,一流的配搭!
是夜到旺角行街,口痕痕想食泰菜,
見到呢間泰角海南雞店面掛滿海南雞,
約7點多已經接近坐滿人,生意不錯呢~

餐牌有二人餐、四人餐亦可散叫,
食物種類選擇頗多,好適合一班人聚餐~

泰角無骨鳳爪

已去骨的鳳爪口感軟嫩,
混合酸、甜、辣,酸辣又開胃~

飛天炒通菜

鑊氣十足的炒通菜口感爽脆嫩滑,
用上蒜子辣椒及豆醬炒,夠哂惹味!

小食拼盤

份量十足的拼盤有齊串燒、春卷及咖哩角,
串燒雞肉爽嫩多汁、春卷炸至金黃酥脆,
咖哩角同樣金黃酥脆,非常可口~

泰式海南雞撈麵

雞件已去骨,非常嫩滑,肥瘦適中,
沾上黑醬油及酸甜醬,提升味道層次,
撈麵麵質彈牙煙韌。

泰式香葉肉碎飯

半肥瘦炒肉碎充滿鑊氣,
不會死咸,炒得均勻,微酸微辣,
惹味非常,令人回味無窮!

泰式奶茶
入口稠滑綿滑,甜度剛好,口感爽滑醇厚!

椰青
清甜且解熱生津,椰子肉更是清甜脆爽~

龍眼冰
味道清甜,不會過甜,大大粒龍眼肉,正!

芒果糯米飯
芒果口感柔軟,鮮甜多汁,甜中帶些少微酸,
糯米飯口感煙韌軟糯,一流的配搭!
2019-09-10
  • 泰式香葉肉碎飯
  • 飛天炒通菜
  • 泰角無骨鳳爪
2019-09-28 65 浏览
煮一日抖三日嘅我呢日又同老公去揾嘢食油麻地果邊呢期食厭咗,又碌返去旺角揾嘢食經過門口研究咗一輪掛响度果5隻雞係真定假😂😂(是假的啦),見佢唔貴就決定試下呢間啦海南雞飯/船麵/拼盤/生菜包/椰汁紅豆冰/龍眼冰上星期食完唔好食嘅外賣海南雞飯,老公話呢個好味好多啦🤣雞份量都算多,一碟有齊雞髀同雞胸㗎,枱面仲要黑豉油比你自已加,不過我係唔食黑豉油要食辣汁嘅船麵成日見啲人話好好味,咁就叫嚟試下啦,配料有肥牛/牛丸/炸豬皮, 我一路以為自己冇食過,但食一啖我就認得係上次去泰國我地成日食果間小店嘅味道啦🤤生菜包調味係好味嘅,但乾身返少少更合心意,拼盤就勝在熱辣辣同份量多啦
煮一日抖三日嘅我呢日又同老公去揾嘢食
油麻地果邊呢期食厭咗,又碌返去旺角揾嘢食

海南雞飯/船麵/拼盤/生菜包/椰汁紅豆冰/龍眼冰

2019-09-27 38 浏览
泰式海南雞飯 $55啲雞係冇骨既,啖啖肉,雞肉嫰滑,份量都好多,醬汁就有兩款,有水門雞醬同黑醬油,小編就鍾意水門雞醬多啲🤤酸酸辣辣咁,而油飯亦都好香雞油味,啲飯係粒粒分明 ,唔會油膩😋泰式大串燒雞 $80 6串雞肉串好滑,唔會燒到好乾,亦都醃得夠味,配上沙爹醬非常惹味,醬裏面仲有啲花生粒🤩

泰式海南雞飯 $55

泰式大串燒雞 $80 6串
2019-09-22 64 浏览
黎左呢間平民價高質泰國菜首先係 $5/1隻生蝦 無骨鳳爪 酸酸地 好開胃通天炒菜 好夠獲氣!有少少辣串燒有4串,肉質鮮嫩!呢個蝦餅撈面 即炸,好有誠意!海南雞飯 係招牌之選!因為二人餐 太多野食,所以就打包外賣!
黎左呢間平民價高質泰國菜
首先係 $5/1隻生蝦
無骨鳳爪 酸酸地 好開胃

通天炒菜 好夠獲氣!有少少辣
串燒有4串,肉質鮮嫩!

呢個蝦餅撈面
即炸,好有誠意!

海南雞飯 係招牌之選!
因為二人餐 太多野食,所以就打包外賣!

2019-08-29 89 浏览
通菜街餐廳頗多的,有一次見到呢間泰國餐廳,裝修幾精緻。見裏面坐到滿晒,心諗應該唔錯掛就決定試下啦!門面,有優惠喎裝修有特色,門口隔離仲有部電視,播着泰國既video環境睇落唔錯,但有少少迫餐牌我同朋友兩個人,叫咗個泰式至尊二人套餐《泰式冬陰公湯》「hotpot」既冬陰公湯,湯下點左蠟燭感覺好VIP!非常足料,湯比較稀,但原來味道好濃!偏酸,唔係好辣《泰式木瓜沙律》好清新!木瓜絲爽口,不錯👍🏻《泰式雜錦拼盤》好大盆!三個人都夠食啦!《泰式青咖喱》亦都係「hotpot」!材料好多,青咖哩唔算濃,香葉多。唔辣的《油飯/白飯》都ok,兩碗飯後上。已經好飽了《泰式炒雜菜》炒得幾有鑊氣!唔錯的《泰式鹹檸七》好解渴!唔需要加一服務費呢個餐既份量三個人都夠食了,非常非常抵
就決定試下啦!

門面,有優惠喎

裝修有特色,門口隔離仲有部電視,播着泰國既video
環境睇落唔錯,但有少少迫

餐牌
我同朋友兩個人,叫咗個泰式至尊二人套餐

《泰式冬陰公湯》
「hotpot」既冬陰公湯,湯下點左蠟燭
感覺好VIP!

非常足料,
湯比較稀,但原來味道好濃!偏酸,唔係好辣
泰式木瓜沙律

《泰式木瓜沙律》
好清新!木瓜絲爽口,不錯👍🏻
泰式雜錦拼盤

《泰式雜錦拼盤》
好大盆!三個人都夠食啦!
《泰式青咖喱》
亦都係「hotpot」!
泰式青咖喱

材料好多,青咖哩唔算濃,香葉多。唔辣的
油飯/白飯
《油飯/白飯》
都ok,兩碗飯後上。已經好飽了
泰式炒雜菜

《泰式炒雜菜》
炒得幾有鑊氣!唔錯的
泰式鹹檸七

《泰式鹹檸七》
好解渴!
唔需要加一服務費
呢個餐既份量三個人都夠食了,非常非常抵
2019-08-14
泰式木瓜沙律
泰式雜錦拼盤
油飯/白飯
泰式炒雜菜
泰式鹹檸七
  • 泰角小食拼盤
2019-08-28 40 浏览
一流水準, 旺角有好多泰式餐廳今次就嚟到撳登打士街的泰國餐廳你間餐廳格局都幾開揚不過我趕時間就買個外賣叫咗個泰式豬手飯再加杯泰式奶茶首先就賺下杯泰式奶茶茶底茶味好濃沃配上嫩滑的花奶非常之 好飲好味道之後就到個泰式豬手飯泰式豬手份量非常之多仲有半隻鹵水蛋鹵水蛋鹵到好入味仲有個雞油飯盡量都係好大碗豬手非常之滑嫩可口味美豬手醬 汁甜中帶酸非常好味, 外賣動上用想入到微波爐的飯盒唔怕熱力帶動塑膠的二噁甲絕對係細心誠意 選擇

你間餐廳格局都幾開揚不過我趕時間就買個外賣

叫咗個泰式豬手飯再加杯泰式奶茶

之後就到個泰式豬手飯泰式豬手份量非常之多

仲有半隻鹵水蛋鹵水蛋鹵到好入味

仲有個雞油飯盡量都係好大碗

豬手非常之滑嫩可口味美

豬手醬 汁甜中帶酸非常好味, 外賣動上用想入到微波爐的飯盒

唔怕熱力帶動塑膠的二噁甲

絕對係細心誠意 選擇
2019-08-27 51 浏览
一入到餐廳就借去左洗手間,經過廚房聽到入面既廚師都月疑似泰文溝通,所以菜色應該相對正宗。海南雞夠滑,而且完全冇骨,不過略嫌偏肥。油飯顏色夠,但食落冇咩油香。船麵湯底本身無咩味,靠食客落醬料調味另外,唔知係咪泰國茶既特色,飲完熱檸茶會成口橙色

船麵湯底本身無咩味,靠食客落醬料調味

另外,唔知係咪泰國茶既特色,飲完熱檸茶會成口橙色