2019-05-14 69 浏览
今日完成咗件重要嘅事,當然要賀一賀佢啦!落到旺角,老公話想食泰國野(可能係因為有排都無得去所以掛住掛🙈),經過女人街,見到門口有五隻雞,就估到呢度主要係食雞飯,再睇清楚啲,原來係食泰國菜嘅,咁就啱晒喇!我地坐低後叫咗個二人餐,有青木瓜沙律,串燒拼盤,海南雞飯,冬陰公湯麵同油菜,加6蚊仲可以揀泰式特飲,老公仲叫多但生菜包添海南雞飯嘅雞都算滑,飯又唔係好油,啱晒我食,老公嘅冬陰公湯麵都幾入味,酸辣度適中,青木瓜沙律雖然只係小辣,不過都夠辣,仲好有泰國風味生菜包我地叫咗中辣,雖然豬肉係鹹咗少少,但係食得出用咗好多香料嚟炒,仲食到有鹹魚味,同其他舖頭食嘅好唔同,可以一試
今日完成咗件重要嘅事,當然要賀一賀佢啦!
2019-05-13 41 浏览
🐔廿蚊雞海南雞飯$20 叫哂成枱都係$60.雞肉串燒 $20/4串燒得幾滑 豬肉串燒都係一樣價錢.海南雞飯 $20雞好滑 都幾多塊 白飯帶油香有兩款醬: 黑醬油 水門雞醬(辣).無骨鳳爪 $20食落開頭幾酸 之後慢慢辣 幾爽口.另外like facebook送春卷即叫即炸 夠熱夠脆 饀以蔬菜為主
🐔廿蚊雞
海南雞飯$20 叫哂成枱都係$60
雞肉串燒 $20/4串
燒得幾滑 豬肉串燒都係一樣價錢
海南雞飯 $20
雞好滑 都幾多塊 白飯帶油香
有兩款醬: 黑醬油 水門雞醬(辣)
無骨鳳爪 $20
食落開頭幾酸 之後慢慢辣 幾爽口
另外like facebook送春卷
即叫即炸 夠熱夠脆 饀以蔬菜為主
  • 海南雞飯
2019-05-05 61 浏览
同個friend係旺角行街,經過女人街見到有間平平地既泰國野,睇落好似幾抵食,就決定試下!間餐廳唔算大,選擇都唔算多。佢炒野得金邊粉老實講得有啲失望😞最後同個friend每人叫左一個主菜加個前菜試一試前菜我地叫左泰式生菜包。因為我同個friend都唔係好食得辣,所以叫左小辣。碟生菜包擺得好靚,食落唔太辣,而且好有香茅同九層塔嘅香味。比我地想像中無咁重口味,好岩前菜食,少少酸少少咸少少辣,好香好開胃,值得一試!炒金邊粉就有啲失望...唔太有鑊氣,而且比想像中甜,唔似正宗泰國炒金邊粉咁香口,好一般...個泰式豬手飯就好食啲,豬手好腍好入味,而且個汁撈飯一流!最後買單食咗大約$200唔算好貴,係一間平平地試下都可以既普通港式泰國餐廳

個泰式豬手飯就好食啲,豬手好腍好入味,而且個汁撈飯一流!

泰式炒金邊粉
泰式豬手飯
2019-05-01
  • 泰式生菜包
2019-05-01 61 浏览
到晚餐又係去返女人街搵野食,今次去左食泰國菜。因為我同男人都慣左早食飯,6點去到都暫時無咩人。因為下午都食得好飽,所以叫左三樣野share食。1)青檸梳打走甜2)無骨鳳爪3)海南雞飯青檸梳打都幾好飲,走左甜都吾會太怪。同只係$16。無骨鳳爪係推介,係我地鍾意既辣度,但數量吾太多又吾太少,開頭以為會配埋少少沙律菜,但係無既。海南雞飯就有埋雞湯送,但我覺得似冬瓜湯。雞其實都幾滑,但飯就真係失色左少少,吾知係咪多水得濟,一pat pat甘。所以雞係好食,飯就麻麻。同距有泰式醬汁,另可加黑醬油,配雞食,一個字正!
到晚餐又係去返女人街搵野食,今次去左食泰國菜。

因為我同男人都慣左早食飯,6點去到都暫時無咩人。

因為下午都食得好飽,所以叫左三樣野share食。
1)青檸梳打走甜
2)無骨鳳爪
3)海南雞飯

青檸梳打都幾好飲,走左甜都吾會太怪。
同只係$16。

海南雞飯就有埋雞湯送,但我覺得似冬瓜湯。
雞其實都幾滑,但飯就真係失色左少少,
吾知係咪多水得濟,一pat pat甘。
所以雞係好食,飯就麻麻。

同距有泰式醬汁,另可加黑醬油,配雞食,一個字正!

門口有5隻肥雞模型,又有店員熱情招待,馬上試一試。海南雞飯賣相吸引,味道更出人意表。粒粒黃油飯、白滑幼嫩雞隻,配上獨有黑醬油、水門雞醬,帶甜又帶酸。個人大愛秘製雞湯,用胡椒、芫茜為主調,味蕾感受有另一層次。泰式生菜包有不同程度的辣,小辣認為未夠惹火。不過,欣賞肉碎用半肥瘦,口感平衡,而且用料十足,有絲絲薄荷葉、紫洋蔥、炒米粒等材料。另外生菜新鮮,擺盤也用心。冬蔭公湯用火水爐不斷加熱,令每一口都熱騰騰。除了香料比例恰好,內𥚃更有大有文章!有多隻蝦、草菇,喜歡酸酸甜甜的萬勿錯過!要數較為失望就只有青檸梳打,酸度拿揑得未多準確,而且味道太為難忘。個人建議加點椰汁類飲品,尤其吃泰國菜,既可保護胃壁,又能一洗口腔,重新品嚐下一道美食。另外一讚,女店員熱情好客。又能以英文簡單溝通,希望成為新熱點。最後,叮叮和我非常滿意!更難得是這陣子遇到服務參差的食店,但這次卻令我重拾對嚐試新店的勇氣!
門口有5隻肥雞模型,又有店員熱情招待,馬上試一試。

海南雞飯

賣相吸引,味道更出人意表。

泰式生菜包

有不同程度的辣,小辣認為未夠惹火。
另外生菜新鮮,擺盤也用心。

冬蔭公湯

用火水爐不斷加熱,令每一口都熱騰騰。
除了香料比例恰好,內𥚃更有大有文章!
有多隻蝦、草菇,喜歡酸酸甜甜的萬勿錯過!

最後,叮叮和我非常滿意!
青檸梳打
2019-04-14
庆祝纪念
纪念日
  • 泰式海南雞
2019-04-13 63 浏览
冬蔭功湯麵$60豬頸肉小食$60炒雜菜 (大)$55泰國象啤$18青檸梳打+$8好味指數:4/5----------星期五放工,完了忙碌的一星期,有點累,沒有胃口,但又約了朋友吃晚飯,經過一間泰國菜餐廳,被門口的五隻雞模型吸引了。沒胃口時,最好就是吃開胃的泰國菜,所以便走進餐廳試試。冬蔭功湯麵酸酸辣辣,好香椰汁味。大大碗,多牛肉又多粉。豬頸肉肉質鬆軟,不乾身,沾上醬汁吃,挺惹味的。炒雜菜加了麵豉醬炒,好適合濃味怪!整體價錢貼地,泰式飲品只需加$8。而且like 餐廳facebook page 同instagram account,會送2條春卷!餐廳乾淨,侍應服務態度非常好,主動了解客人對食物的意見,而且不停說多謝。有機會要來試試他們的海南雞飯。
豬頸肉小食
----------
豬頸肉小食
炒雜菜(大)
2019-04-10 65 浏览
通菜街感覺總是多人又沒什麼好餐廳,有一間新店令我改觀了!就是泰角海南雞,小店門口有五隻雞模型像真度頗高😂。要知道是好是伏,點幾道泰國名菜便可以了~ 點了海南雞、生菜包、冬蔭公、泰國船麵及燒豬頸肉😋 海南雞全隻只是$188,大大隻份量十足!肉質嫩滑肥美,雞皮不會太厚重脂肪,半肥瘦剛剛好!配上海南雞特配醬汁味道超好! 😋 生菜包也是份量不少~!肉碎炒得惹味,想走芫茜的話和店員點菜時說一聲就可以了☺️ 。冬蔭公對於我來說辣度剛剛好而且不是只有鹹味,香味十足又足料👍🏻 豬頸肉燒的還可以船麵好好吃呢😀 湯底濃郁有蝦香味,配上肥牛和肉丸,滋味又滿足🤤。飲品方面,咸檸七好好喝!咸檸樂也不錯~椰奶類的話推介珍多冰~椰奶味濃但完全不會甜!而且解辣一流😆。第一次光顧後,隔兩天經過旺角又去吃了🤣

豬頸肉燒的還可以

第一次光顧後,隔兩天經過旺角又去吃了🤣
2K
👯‍♀️同朋友去旺角行完街見到呢間泰國小店正門有5️⃣隻雞模型超吸睛👀😍小店地方唔算好大🛋但地方寬敞 環境舒適💡🥰食物質素和服務都非常好👍🏻價錢仲好經濟實惠💲正呀❤️💕====—====—====—====—  🛶泰式船麵🍜($50) 船麵配料非常多😍🐄牛肉、🐮牛丸、🐽肉碎、🍃芽菜、炸豬皮🐷加埋金邊粉同濃郁嘅牛肉湯底夠曬滿足😝 🐥泰式脆雞拼蝦餅飯🍤($50) ❤️脆雞配上蝦餅是一個不錯的配搭👍🏻👏🏻香脆炸雞🍗彈牙蝦餅🍤教誰不愛⁉️ 🔥泰式大串燒雞🐤($30/2串) 💓雞肉醃味非常好 燒班金黃色💛😍肉質嫩滑 配上沙嗲醬 惹味香口👅 🐙墨魚餅($25/3件)一客4️⃣件墨魚餅🦑爽口彈牙😍 即場✅Like小店 FB仲送春卷1份🌯一份有2件,配埋雞醬超好食😍 ====—====—====—====—

小店地方唔算好大🛋但地方寬敞 環境舒適💡

🥰食物質素和服務都非常好👍🏻

價錢仲好經濟實惠💲正呀❤️💕

====—====—====—====—
 🛶泰式船麵🍜($50)

🐥泰式脆雞拼蝦餅飯🍤($50)
❤️脆雞配上蝦餅是一個不錯的配搭👍🏻👏🏻

香脆炸雞🍗彈牙蝦餅🍤教誰不愛⁉️

🔥泰式大串燒雞🐤($30/2串)
💓雞肉醃味非常好 燒班金黃色💛

😍肉質嫩滑 配上沙嗲醬 惹味香口👅

🐙墨魚餅($25/3件)

一客4️⃣件墨魚餅🦑爽口彈牙😍

即場✅Like小店 FB仲送春卷1份🌯

一份有2件,配埋雞醬超好食😍
====—====—====—====—
2019-03-23
2019-04-02 69 浏览
行開旺角嘅都知,女人街除左係遊客天堂之外,其實兩旁都有好多特色小店,今日行過見到呢間泰國野未試過,於是就走去試下啦!冬陰公湯($58)味道同平時食開嘅唔同,比較重香料味,𥚃面有2隻蝦,蝦嘅肉質彈牙,飲落都幾醒胃泰式海南雞飯($48)雞肉算滑,油飯有驚喜,平時食開嘅都係比較乾身,呢個淋得黎又有油香,其他地方比較難食到呢種感覺😂泰式船麵($50)船麵響泰國係一種價廉物美嘅食物,主要賣俾船上面嘅工人,因而有呢個名出現;而正宗嘅船麵係細細碗,目的避免係船上面打瀉,呢間嘅船麵就係正常香港size,所以又唔洗特別加大嘅😎材料就有肥牛同牛丸,湯底味濃,肉味重,加左九層塔,令成個味道帶出左d鮮味青檸梳打($12)Like左舖頭instagram而送嘅春卷熱辣辣,脆卜卜,好食舖頭細細,不過充滿着人情味,幫我落單嘅男店員(其實可能係老闆😂),超級用心咁介紹唔同嘅菜式😂食到一半又問我覺得點,服務好到有d嚇親😂話曬我呢個吃貨正職都係做服務業,自問仲係職場新鮮人嘅時候先有呢團火咁對客,真係有啲受寵若驚😂😂

冬陰公湯($58)

泰式海南雞飯($48)

泰式船麵($50)

青檸梳打($12)

Like左舖頭instagram而送嘅春卷
熱辣辣,脆卜卜,好食

未去泰國就先黎泰角先😗門口掛左5隻肥雞,原來係模型,仲以為係真既添😟👉🏽海南雞飯:雞有6~7塊,份量剛好,雞件皮爽肉嫩滑👍🏾油飯好香哦,而且飯係乾身,粒粒分明,我最怕食軟飯🤗👉🏽燒豬頸肉飯:豬頸肉雖薄切,但有十塊,份量驚喜😝配泰式酸辣汁一流👍👉🏽生菜包(叫左唔辣):推薦,用泰國香料炒過的豬肉味道酸香,用爽脆的生菜包住食中和左豬肉既鹹,亦都好適合配飯食👅呢舖頭細細,但係坐得舒服,員工都好細心,會主動加櫈比你放袋,仲好熱情介紹野食👍🏾👍🏾👍🏾
未去泰國就先黎泰角先😗

門口掛左5隻肥雞,原來係模型,仲以為係真既添😟

👉🏽海南雞飯:

👉🏽燒豬頸肉飯:
豬頸肉雖薄切,但有十塊,份量驚喜😝配泰式酸辣汁一流👍

👉🏽生菜包(叫左唔辣):

2019-04-02 65 浏览
位於旺角通菜街華發大廈地下的泰角海南雞,主打泰國菜。餐廳的位置頗方便,在登打士街旁。當晚七時入座約有八成入座率。餐廳的環境感覺衛生光猛,桌子也不會油淋淋的。點了一客泰式風味二人餐,份量十足,男士們來吃也夠飽。也有不少客人單點了飯,連飲品約六十元,頗抵食。點菜後,店員端來了兩碗雞湯,熱騰騰的湯充滿濃濃胡椒和芫茜的味道,十分醒神刺激。來到的是泰式木瓜沙津,沙津味道酸酸的,十分開胃,而且木瓜絲和青瓜絲夠幼,不會太大塊而咬不開。沙津份量頗多,夠抵食。招牌的泰式海南雞飯來到了,餐廳頗為慷慨,雞肉不會太少而不夠送飯。雞肉頗滑溜,肉味頗濃郁。點了少許微辣的水門雞醬,更能吊起雞肉的鮮甜。雞油飯香味濃郁,但入口也不會太過油膩。泰式蝦餅撈麵的味道頗有驚喜,蝦餅約有六至七件,新鮮熱辣,口感十分彈牙。店員還同時附上了泰式甜辣醬,令蝦餅更美味。另外,撈面採用了金邊粉,味道頗濃郁,醬汁攪拌得均勻。泰式拼盤來到了,包括有日式fusion 沙嗲串燒、春卷和咖哩角三款小食,沙嗲串燒的味道可以更濃,而另外兩款炸小食也是新鮮熱辣炸起,脆卜卜的。飲品則升級了兩杯泰式特飲:椰汁珍多冰和泰式鹹檸七。兩杯飲品都十分冰凍,如珍多冰能

飲品則升級了兩杯泰式特飲:椰汁珍多冰和泰式鹹檸七。兩杯飲品都十分冰凍,如珍多冰能有更濃的椰汁味會更佳。
2019-03-29
去完信和買野想食泰國野行去通菜街巡下睇下有咩好野食行到呢間叫泰角既餐廳見到餐牌幾吸引叫左海南雞飯,泰式魚餅,海南雞撈麵,泰式奶茶!諗住佢價錢平應該食唔飽,點知!係飽到呆!佢樣樣都大大份,價錢平同分量多,味道竟然幾有水準!我超想食芒果糯米飯都食唔到喇,因為太大碟。但我想講隔離台食完一碟又再叫!仲話要打包多份!我決定下次要再去試。佢仲有個招牌2人餐,但佢既份量係一家人!有前菜沙律有串燒有拼盤有主食2款有湯有飲品仲有碟菜!講返海南雞,的確係招牌,皮薄肉滑,配埋佢個秘製醬!連埋啖油飯入口,再吸一口泰式奶茶!好味到直豎拇指!真正既平靚正!要注意店舖不太大,所以經常滿座,所以我都係咁岩晚餐時間咁岩仲有一台既位先入到去!總括黎講性價比高,絕對回頭率!
去完信和買野想食泰國野
行去通菜街巡下睇下有咩好野食

行到呢間叫泰角既餐廳見到餐牌幾吸引
叫左海南雞飯,泰式魚餅,海南雞撈麵,泰式奶茶!
諗住佢價錢平應該食唔飽,點知!係飽到呆!
佢樣樣都大大份,價錢平同分量多,味道竟然幾有水準!

我超想食芒果糯米飯都食唔到喇,因為太大碟。
但我想講隔離台食完一碟又再叫!仲話要打包多份!
我決定下次要再去試。
佢仲有個招牌2人餐,但佢既份量係一家人!
有前菜沙律有串燒有拼盤有主食2款有湯有飲品仲有碟菜!
講返海南雞,的確係招牌,皮薄肉滑,配埋佢個秘製醬!

連埋啖油飯入口,再吸一口泰式奶茶!
好味到直豎拇指
!真正既平靚正!
總括黎講性價比高,絕對回頭率!
泰式海南雞飯
泰式煎魚餅
超滑海南雞
  • 泰式奶茶
2019-03-31 37 浏览
🍔最鐘意係女人街隔離個條小巷覓食,皆因經常有唔少新嘅餐廳,而且大多數都係小店,價錢都幾相宜😋 依一間都係依到新開嘅泰菜,菜式都算多,出名嘅泰菜基本上都有,而且價錢仲幾親民!-泰式海南雞飯($48) 仲送一碗例湯,食到佢有放芫荽,雞殻同白胡椒。但略嫌放得太多白胡椒,飲落過於濃味同搶喉🤭 海南雞份量唔少,雞胸唔會話鞋口,雞脾位好嫩滑,雞皮都爽口,係雞味少左啲🐓 泰式船麵($50) 麵底係金邊粉,幾滑身。配料有牛丸同肥牛。雖然未聽過船麵會放肥牛😂,有啲港式風味都唔差。湯底幾夠味,但就偏鹹同油左啲,但勝在份量好足夠😙炸蝦餅($30) 有三件,非常脆口,蝦肉爽彈,好惹味,配埋象啤就💯!

2019-03-30
2019-03-29 135 浏览
最近成日約朋友食飯,搞到洗突咗,今晚就即管搵搵有無啲又平又好食嘅餐廳,我嘅target就係通菜街嘅泰角海南雞。今次我同友人叫了我最近迷上嘅泰式船麵 $50、泰式海南雞拼脆雞飯 $50、墨魚餅 $25、龍眼冰 $16 同埋椰汁珍多冰 $16。既然店名都叫海南雞,佢嘅質素一定唔會差,雞肉非常嫩,味道鮮甜,唔點醬已經好香口,每枱都有甜醬油同埋水門雞醬,其中特別推介大家點水門雞醬,少少辣,更能夠帶出雞肉嘅鮮~ 脆雞亦都好吸引,外皮金黃色微脆,雞肉仍然保留住肉汁,唔會乾柴。油飯好香口,啖啖都包含雞油嘅香,忍唔住口不停食食食...我叫嘅泰式船麵超足料,一望落去連個粉都睇唔到,浸住個濃濃嘅湯,令到牛肉同牛丸都帶住湯底嘅香,粉嘅份量超級多,不過一啖粉、一啖湯咁樣食,好快ko哂,因為個湯真係好好飲,應該熬咗好耐而成!墨魚餅 $25有四塊,都幾抵食,食落唔會太熱氣,口感好實在,亦都食到粒粒墨魚,有料到!Like餐廳嘅Facebook page仲送多兩件春卷,雖然係送嘅,但都唔馬虎,熱辣辣脆卜卜咁上枱。龍眼冰都幾甜,配上七喜,有氣飲品飲得超爽,作為結尾一流。友人嘅椰汁珍多冰椰味十足,嗜椰嘅人必點!由於餐廳唔
泰式海南雞拼脆雞飯
泰式炸春卷、墨魚餅
泰式龍眼冰、椰子珍多冰
由於餐廳唔駛加一,食咗咁多嘢,埋單2人都只係$157,超值!
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
泰式海南雞拼脆雞飯
泰式炸春卷、墨魚餅
泰式龍眼冰、椰子珍多冰
天氣潮濕口淡淡 想食番d重口味野 重振胃口 一行二人黎到通菜街既泰角見到menu 有酸酸辣辣同埋無骨海南雞🐥就決定係你喇—泰角!位置位於旺角既通菜街 其實就係旺角行人專用區/ 油麻地站往旺角方向穿番出去 入到橫街第3-4間就係了 ,好易搵環境鋪仔細細,但十分寬敞舒適正門五隻雞....模型 幾可亂真架有卡位亦有大方台,1-2個人/一大班朋友黎食都岩哂食物今次叫左: 海南雞撈麵泰式撈面有d似金邊粉 十分煙韌彈牙唔會太咸,有點蒜味配上無骨海南雞雞肉嫩滑唔會過生過熟配上甜黑醬油/秘製辣醬,十分惹味泰式生菜包生菜🥬包有得選擇辣度,好貼心我哋今次揀咗小辣,已經好夠辣。酸辣入味,肉醉唔會過肥生菜好新鮮 咬落去suk suk聲架配埋一齊食 啖啖惹味愈食愈辣愈過癮 豬頸肉鳳爪沙律一次過可以食勻燒豬頸肉同埋鳳爪燒豬頸肉燶邊 唔會太瘦 邊位小小肥好香口好焦脆 點埋辣醬 好味道 想一食再食啊佢嘅鳳爪唔係平時一般嘅泰式鳳爪係唔會有多餘嘅醬汁 望落去白色本身以為會冇咩味食落竟然又夠酸又夠辣仲好爽脆 尤其是手掌位脹卜卜的肉 又彈牙又入味☺️椰汁珍多冰椰汁好濃,甜度適中珍多jelly一條條好有口感,解辣一流 龍眼冰原粒
天氣潮濕口淡淡
想食番d重口味野 重振胃口

一行二人黎到通菜街既泰角
見到menu 有酸酸辣辣同埋無骨海南雞🐥
就決定係你喇—泰角!

位置

位於旺角既通菜街
其實就係旺角行人專用區/ 油麻地站往旺角方向穿番出去
入到橫街第3-4間就係了 ,好易搵

鋪仔細細,但十分寬敞舒適
正門五隻雞....模型 幾可亂真架

十分煙韌彈牙
唔會太咸,有點蒜味

配上無骨海南雞
雞肉嫩滑唔會過生過熟
配上甜黑醬油/秘製辣醬,十分惹味

泰式生菜包

生菜🥬包有得選擇辣度,好貼心
我哋今次揀咗小辣,
已經好夠辣。
酸辣入味,肉醉唔會過肥
生菜好新鮮 咬落去suk suk聲架

本身以為會冇咩味
食落竟然又夠酸又夠辣仲好爽脆
尤其是手掌位脹卜卜的肉 又彈牙又入味☺️

椰汁好濃,甜度適中
珍多jelly一條條好有口感,解辣一流

龍眼冰

原粒龍眼配上七喜底,小清新

不得不提職員好nice, 初初坐低都有心大心細唔知想食咩 樣樣都想食
叫得太強又怕食唔哂 所以要問意見

佢地都解答得好有耐性同禮貌, suggest 我地既份量岩岩好,野食好好味啊!

今次食左$150幾蚊 已經飽飽哂
下次要試埋個甜品 芒果🥭糯米飯先