2024-09-09 60 浏览
最初經某外賣平台嗌過外賣,當時以元朗的泰國餐廳嚟講,性價比算高,晚餐都係$50-$60一個主菜,加$18-$25就可追加小食。最近經過個頭,就入咗去堂食,點了以下的食物,大失所望。泰式炒金邊粉($62)以晚餐嚟講,價錢划算,但味道不過不失,平平無奇。冬蔭公海鮮什錦湯配金邊粉($68)略嫌湯底椰奶味太重手,唔夠辣、唔夠香。配菜有蜆、蝦、魷魚香辣肉碎生菜包($65)肉碎無咩味,酸辣味不足。生菜包淨係食到生菜味。 迷你泰式酸辣鳳爪(跟主餐+$18)全餐最好食、比較正宗的菜式。酸辣度適中,鳳爪入味,跟餐只係加$18,非常抵食泰式香辣燒茄子($32)差過串燒店的燒茄子,只在茄子上放蒜、蔥,完全唔入味。餐飲嗌咗凍櫈檸茶(泰式茶底),少甜少冰都非常甜。 總括嚟講,價錢合理,但味道一般,所以應該唔會再光顧。

最近經過個頭,就入咗去堂食,點了以下的食物,大失所望。

泰式炒金邊粉($62)
以晚餐嚟講,價錢划算,但味道不過不失,平平無奇。
泰式炒金邊粉

冬蔭公海鮮什錦湯配金邊粉($68)
略嫌湯底椰奶味太重手,唔夠辣、唔夠香。
配菜有蜆、蝦、魷魚
冬蔭公海鲜什錦湯 配金邊粉

香辣肉碎生菜包($65)
肉碎無咩味,酸辣味不足。生菜包淨係食到生菜味。
香辣肉淬生菜包

迷你泰式酸辣鳳爪(跟主餐+$18)
迷你泰式酸辣鳳爪

泰式香辣燒茄子($32)
差過串燒店的燒茄子,只在茄子上放蒜、蔥,完全唔入味。
泰式香辣燒茄子

餐飲嗌咗凍櫈檸茶(泰式茶底),少甜少冰都非常甜。

總括嚟講,價錢合理,但味道一般,所以應該唔會再光顧。
迷你泰式酸辣鳳爪
2024-06-14 234 浏览
尋日同朋友食下午茶,一個嗌咖喱飯,一個嗌冬蔭功海鮮米線,兩個都係嗌玫瑰花奶茶。一杯少冰,一杯走冰,個朋友個杯嗌少冰,杯野黎到完全無少冰,之後個樓面就俾咗隻碗撈晒啲冰出黎。食緊野既途中,個樓面就話岩岩補番杯玫瑰花奶茶,放底半杯係枱面。之後就望到補個半杯玫瑰花奶茶顏色好深色,都無為意,覺得可能少奶。之後食飽野,走個時已經開始唔舒服,以為天氣焗既問題。咁行咗大半個鐘,同個朋友開始絞肚痛,就衝去洗手間。去完一次以為無事,行多大約20分鐘,又開始絞,兩個又衝去洗手間,今次痾水。就一定係杯野有問題。即刻返咗屋企,兩個都隔咗無耐又屙水。成晚係咗去洗手間,差唔多5,6次。即日就打返落間舖到鬧佢,應該係負責人聽電台,個負責人話可能天氣熱令到杯野變咗。以後唔會再幫襯
嚟講吓我的經歷,希望可以提醒其他顧客係光顧前三思。我本月同屋企人決定試吓餐廳的美食 開頭,我們都對能夠嘗試店裡的標榜料理感到興奮,但很快這份興奮就轉為失望和不適。首先,我哋到嘅時候佢哋突然間就暫時停止咗營業名奇妙咁樣話咩要廚師唔知做啲乜嘢,然後啦佢要叫我哋等到5:00先可以入去店入邊點嘢食,離晒大譜我想講啦,如果佢可以提前講定先嘅話都冇咁嬲,然後啦,入到去之後等咗5到10分鐘先至可以點嘢食呢個真係有啲離譜囉服務方面,雖然係好啊,但係總覺得啲嘢食上得太快,佢唔係普通嘅快囉,我覺得係直程冇煮咁樣,然後食咗啲嘢之後又感覺上唔係想像中咁好味重點呢個價錢方面不如理想我認為如果其他泰式嘅餐廳都會比佢好100倍然而,唔只食物味道一般食完會核輻射第二日朝早我哋突然感到胃痛肚痛。原以為是一時的不舒服,但很快這種感覺惡化令我差啲嚟唔切去廁所,我甚至有了嘔吐的衝動。要返工嘅屋企人都話一日之內去咗好多次廁所我深信這些症狀都是由於在貴店進食不新鮮的食物所造成。這不僅僅是一次糟糕的用餐體驗,更是對顧客健康的極大忽視。我感到極度失望,同時不得不面對隨之而來的身體不適。這樣的飲食後果無疑是無法接受的,我將不會向任何人

然而,唔只食物味道一般食完會核輻射

這樣的飲食後果無疑是無法接受的,我將不會向任何人推薦此店,並且也不會再踏入這間餐廳半步。別讓自己的健康受到威脅,絕對避開這家餐廳。對於食物方面我建議衛生如果唔係悲劇會喺其他人身上發生,以保障你們未來的顧客不必經歷相同的痛苦。

對於未來考慮光顧這家餐廳的人,我只有一句忠告:千萬別去!讓我的經驗成為你選擇餐廳時的一面鏡子,遠離可能會給你帶來健康問題的餐廳。

這絕非一次愉快的用餐體驗,而是一場飲食災難。希望我的分享能夠提醒他人謹慎選擇用餐之地,避免類似的不幸遭遇
2024-03-11 296 浏览
外賣自取嗰待應唔熟部pos我起碼等咗1分鐘先落到order叫咗份生蝦同串燒 返到屋企先知冇包到生蝦汁俾我叫我點樣樣食吖?(冇可能又去餐廳攞,都返到屋企出面又落雨)另外,見到menu嗰牛舌串有叫咗串食 點知...牛舌又乾又硬唔好食建議大家唔好叫!!!同埋!唔再幫襯!
叫咗串食 點知...牛舌又乾又硬唔好食建議大家唔好叫!!!
同埋!
唔再幫襯!
外卖自取
2024-03-03 231 浏览
叫咗個外賣,等到天昏地暗,只係叫咗兩個咖喱飯+1個沙律, 60分鐘都仲未有,永遠唔會再幫襯,味道亦都好難食。打電話俾餐廳問幾時有,餐廳電話打咗好耐都冇人聽,味道和服務也10分差。
外卖自取
2023-10-15 372 浏览
其實我地之前叫過一次外賣還好的,所以今次係第二次叫佢地外賣,對上一次已經送漏嘢……但我地已經算沒講,今次叫兩樣嘢,一個生菜肉碎包~一個海南雞飯餐配泰式奶茶,海南雞飯無任何醬料,打電話過去同職員講,職員回應係一定有放,但事實係無…難道我為個醬料討麻煩?加上態度不太良好,沒想方法解決問題,一句叫我係外賣平台自行取消了事,另外生菜包肉碎白毫無色水,近乎白烚咁,無咩味道…要自己再加熱重煮…預期係咁為什麼要外賣………
2023-10-15
外卖送餐
2023-08-15 344 浏览
小妹我最近發現呢間”泰識野”終於黎到元朗開分店, 而且weekend lunch 仲有優惠lunch set,非常抵食! ▶️冬陰公花甲湯配粉絲 $50 (跟熱飲)我跟餐加咗$6 飲特飲”檸檬7喜”,貪佢夠爽😜而呢碗麵好大兜, 冬陰公湯底味道酸酸辣辣! 湯入面有很多鮮甜無沙嘅花甲,搭配埋掛汁嘅粉絲,真係好好食😳▶️迷你雞中翼2隻 (跟餐加$16)雞中翼入面夠juicy😳▶️泰式燒豬頸肉 $68豬頸肉被燒過後,表皮烤得香脆, 而入面仍然嫩滑多汁😍▶️泰式炒通菜 $78通菜炒得岩岩好,保留到佢脆嫩嘅口感! 泰式調味更令菜餚更加香辣同惹味😛▶️泰式沙嗲串半打 $78沙嗲串烤過後好香嫩,每一口都充滿泰式風味! 再配埋店家特製醬汁,好食! 😍▶️泰式春卷 $32/6條餐廳即叫即做, 春卷外皮炸得香脆,入面嘅餡料豐富🤩▶️蒜蓉粉絲扇貝4隻 $118扇貝蒸得恰到好處,口感鮮嫩。蒜蓉粉絲份量仲好多, 食到好飽🤣整體黎講,食物質素唔錯,價錢都夠親民,值得再去☺️

▶️冬陰公花甲湯配粉絲 $50 (跟熱飲)

▶️迷你雞中翼2隻 (跟餐加$16)
雞中翼入面夠juicy😳

▶️泰式燒豬頸肉 $68
豬頸肉被燒過後,表皮烤得香脆, 而入面仍然嫩滑多汁😍

▶️泰式炒通菜 $78

▶️泰式沙嗲串半打 $78

▶️泰式春卷 $32/6條
餐廳即叫即做, 春卷外皮炸得香脆,入面嘅餡料豐富🤩

▶️蒜蓉粉絲扇貝4隻 $118

整體黎講,食物質素唔錯,價錢都夠親民,值得再去☺️
2023-08-05 515 浏览
🍢必試抵食惹味串燒🍢係元朗馬田附近發現泰式餐廳⭐️泰識野⭐️店鋪空間雖小但食物款式多選擇,而且仲好有質素,同埋與佐敦分店餐牌上面有啲唔同,所以就食啲未試過既款式。💓冬陰公花甲湯💓配金邊粉 超惹味湯頭鮮甜濃鬱,搭配金邊粉的彈牙口感💓香芒豬頸肉炒飯💓香氣四溢的芒果和嫩滑的豬頸肉炒製而成,口感豐富,味道鮮美,而且份量很多。午餐仲可以加錢有多款小食 我哋就揀咗依兩款💓迷你泰式炸蝦餅💓以新鮮的蝦肉為主要成分,搭配泰式香料調味,外皮炸得酥脆金黃,內裡鮮嫩多汁,帶有微微的辣味,吃起來非常開胃美味。而💓迷你泰式炸春卷💓則是以蔬菜和肉類為內餡,外皮同樣酥脆,口感輕盈,搭配泰式醬料沾食更加美味。這兩道小吃都是泰國美食中的經典之作。飲品都係餐包括在內青檸 梳打龍眼冰 凍燒雞皮串燒雞軟骨串燒金菇肥牛卷串燒燒牛舌串燒一口和牛串燒岩燒菠蘿燒韮菜泰式燒蠔蒜蓉粉絲扇貝(泰式辣汁)牛舌煮得岩岩好~超想再食,燒菠蘿好甜🍍,而蠔肉經過燒烤後,保持了鮮嫩的質感,而泰式辣汁則為這道菜增添了一抹辛辣的風味,粉絲扇貝鮮嫩多汁,搭配蒜蓉的香氣和泰式辣汁的調味,風味豐富而鮮明。粉絲的口感軟綿,與扇貝的鮮甜相互融合,每一口都充滿了滿滿的泰國
🍢必試抵食惹味串燒🍢

一口和牛串燒
岩燒菠蘿
燒韮菜
泰式燒蠔
蒜蓉粉絲扇貝(泰式辣汁)

牛舌煮得岩岩好~超想再食,燒菠蘿好甜🍍,而蠔肉經過燒烤後,保持了鮮嫩的質感,而泰式辣汁則為這道菜增添了一抹辛辣的風味,粉絲扇貝鮮嫩多汁,搭配蒜蓉的香氣和泰式辣汁的調味,風味豐富而鮮明。粉絲的口感軟綿,與扇貝的鮮甜相互融合,每一口都充滿了滿滿的泰國風味。
2023-07-24
1K
# #元朗 @thai_shake_yeah媽媽好喜愛食海南雞, 有朋友推介元朗一家泰式小店, 海南雞超高質, 當然要去試試! ✨泰式燒蠔 $148/半打 ~ 好鮮嫩, 肥美的燒蠔, 無腥味好甜, 蒜香味很讚! ✨泰式燒豬頸肉 $68 ~ 又爽又滑, 入口不會油膩, 蘸上自家調製辣汁, 開胃! ✨香辣肉碎生菜包 $65 ~ 雖然走辣, 但香料層次豐富, 酸香開胃, 伴以爽脆生菜, 超惹味! ✨無骨海南雞 $88/半隻 ~ 是鮮雞嗎? 超超超好味! 超有雞味的, 完完全全沒有雪藏味, 肉質很鮮很嫩很滑, 去骨的啖啖肉, 連媽媽也讚不絕口! ✨岩燒菠蘿 $13/串、泰式豬肉丸串燒 $16/串、燒牛舌串燒 $26/串、一口和牛串燒 $28/串、BBQ燒雞中翼串燒 $18/串 ~ 串燒很不錯, 當中最有驚喜是豬肉丸, 手工製豬肉丸, 內裡竟然有豬皮, 很正宗呢! ✨龍眼冰 $18 & 洛神花茶 $18 ~ 冰冰涼涼的, 很讚!
# #元朗 @thai_shake_yeah

• 無骨海南雞
  • 香辣肉碎生菜包
  • 泰式燒豬頸肉
2023-07-26 191 浏览
香港食好食既泰國野比人感覺都幾貴呢間小店座位唔多卻性價比不錯-🔸蒜蓉粉絲扇貝4隻 $118大大隻的扇貝肥美多汁蒜蓉加大量粉絲蒸 粉絲吸哂D鮮甜味-即叫即燒的串燒🍡🍢-🔸岩燒菠蘿 $13🔸燒韭菜(沙爹汁) $18🔸泰式雞肉串 $16可能滿足樣樣都想食既心每款叫一串 即叫即燒菠蘿清甜 雞肉夠嫩-🔸泰式木瓜沙律 $58超級多的木瓜絲加上了蕃茄仔和洋蔥等 好惹味!呢款勁辣🌶️ 後勁不得了🤣-🔸香辣肉碎生菜包 $65對比木瓜沙律 呢個香辣肉碎唔算辣肉碎好香口 夾生菜食好爽爽份量都係一樣勁多😆-🔸泰式炒通菜 $78好喜歡呢個炒通菜 份量又多又好食呢款要encore!-🍹青檸梳打 +$6🍹手標奶茶 +$6泰奶茶黎講佢竟然唔甜! 大推-📍泰識野📌元朗馬田路38號怡豐花園地下5號舖
香港食好食既泰國野比人感覺都幾貴
可能滿足樣樣都想食既心
每款叫一串 即叫即燒
菠蘿清甜 雞肉夠嫩
🔸泰式木瓜沙律 $58
超級多的木瓜絲加上了蕃茄仔和洋蔥等 好惹味!
呢款勁辣🌶️ 後勁不得了🤣
🔸香辣肉碎生菜包 $65
對比木瓜沙律 呢個香辣肉碎唔算辣
肉碎好香口 夾生菜食好爽爽
份量都係一樣勁多😆
🔸泰式炒通菜 $78
好喜歡呢個炒通菜 份量又多又好食
呢款要encore!
🍹青檸梳打 +$6
🍹手標奶茶 +$6
泰奶茶黎講佢竟然唔甜! 大推
📍泰識野
📌元朗馬田路38號怡豐花園地下5號舖
我同朋友兩個午餐去左呢間餐廳,點左午餐小食&兩杯泰式玫瑰奶茶。但係午餐之後我哋都個肚勁痛,又屙又嘔我哋午餐係分開各自食嘅,但係都叫埋同一杯奶茶,所以應該係杯奶茶出問題,因為我哋飲完都出事,不斷搞肚痛&放屁。。。。。。逼住即刻要返屋企總括嚟講返到屋企之後我不斷飲水飲咗5支水,總共屙咗幾次,嘔咗10幾次,跟住先叫好返啲。。。。。總之對呢間嘢非常之失望。。。。好驚食完下次會腸胃炎,以後唔會再去。。。。。

2023-06-23 220 浏览
整體感覺侍應不太友善1. 叫左四分餐,有漏單情況, 有漏單其實唔緊要,但好似我錯咁話 “落左四分呀”,但黎得三分呢,然後問我地叫左咩2. 侍應抹檯時將隔離檯嘅牙籤飛到我們檯上,我地麻煩佢抹走佢,一句唔好意思都無,反而好似我地麻煩到佢咁3. 比錢時,想比卡,亦本身都有呢個選擇,但職員就問有無其他比錢方法,因為卡會收佢地charge,呢個我都明,咁不如一開始唔好比客人有得比卡嘅選項,依家好似我想比卡又係我錯咁食物質素一般,還好,份量都係一般真係無回頭,sorry~
整體感覺侍應不太友善

食物質素
一般,還好,份量都係一般

真係無回頭,sorry~