2022-04-18
餐廳:泰金香泰菜 (鰂魚涌)地址:鰂魚涌芬尼街2D號僑英大廈地下4-5號舖呢間位於鰂魚涌、開咗2年幾嘅泰金香泰菜 @thai_kam_heung 由泰國人去開🇹🇭,唔好以為佢哋喺泰國人就唔識講廣東話,分分鐘仲好過你同我😎喺呢度你一定食得到正宗嘅泰國菜,因為大廚喺泰國人👨🏽🍳,用返佢多年煮泰國菜嘅經驗,將當地嘅口味帶到嚟香港比大家😋餐廳細小得幾張枱,佢哋嘅午餐一啲都唔貴,超過十款選擇,$65-$68就可以食到,仲包一款飲品🥤,想要多啲選擇仲可以喺main menu到慢慢揀添✝️泰式蟹肉炒飯 $68未食已經聞到好香🤤,除咗有炒蛋絲同各款蔬菜🥕,仲見到粒粒真蟹肉🦀,惹味得嚟食落一啲都唔鹹,以陣陣蟹香為主,食唔停口😆✝️泰式船河 $65船麵嘅歷史悠久,起源於泰國嘅水上市場🛶,以前船家喺船上賣粉麵維生,就叫呢碗麵做船麵🍜。呢碗船粉嘅黑色湯底清甜濃郁,秘訣喺加入咗豬血或者牛血去秘製,金邊粉比其他麵款更加吸收湯底嘅精華,配上豬膶、豬肉片、豬肉丸、肥牛等餸料同泰式香料,喺好食嘅👍✝️燒豬頸肉 $82佢哋所有食物都喺即叫即整,所以所需嘅時間都會耐少少🤏,等咗15分鐘終於有得食😍,燒烤嘅香味遠遠已經飄緊過嚟,
地址:鰂魚涌芬尼街2D號僑英大廈地下4-5號舖
✝️泰式蟹肉炒飯 $68
未食已經聞到好香🤤,除咗有炒蛋絲同各款蔬菜🥕, 仲見到粒粒真蟹肉🦀,惹味得嚟食落一啲都唔鹹,以陣陣蟹香為主,食唔停口😆
✝️泰式船河 $65
船麵嘅歷史悠久,起源於泰國嘅水上市場🛶,以前船家喺船上賣粉麵維生,就叫呢碗麵做船麵🍜。 呢碗船粉嘅黑色湯底清甜濃郁,秘訣喺加入咗豬血或者牛血去秘製, 金邊粉比其他麵款更加吸收湯底嘅精華,配上豬膶、豬肉片、豬肉丸、肥牛等餸料同泰式香料,喺好食嘅👍
✝️燒豬頸肉 $82
佢哋所有食物都喺即叫即整,所以所需嘅時間都會耐少少🤏,等咗15分鐘終於有得食😍,燒烤嘅香味遠遠已經飄緊過嚟, 焦脆嘅邊邊加上秘製燒汁,爽嫩帶有少少筋同肥膏嘅豬頸肉,真喺色香味俱全🤩,呢種滋味絕對值得你去等同叫嚟食
另外加$18仲可以加配小食,叫咗個炸雞中翼同酸辣鳳爪, 鳳瓜酸辣開胃🌶,份量都幾多,雞翼就有3隻, 而嚟到泰國餐廳又點可以唔飲泰式奶茶呢🥤,都喺餐廳自己沖調㗎👏