2021-06-10 426 浏览
間唔屎都有幫襯開呢一間小店嘅Pad Thai(都好高質),今日想介紹既係芒果牛肉沙律!整道菜俾人嘅感覺係好refreshing,芒果入口少酸,但咬開時甜味即溢出,牛肉大大件,完全滿足食肉獸的朋友們!一啖菜一啖肉,再加一啖開胃酸甜,好適合作前菜!由於配合得宜,所以食落一啲都唔覺得膩。由於份量都合理,小編建議二至三人共享,始終牛肉份量都不少,否則就真係食呢一份都食飽了。有共同理念嘅朋友們,不妨試試,支持支持。

有共同理念嘅朋友們,不妨試試,支持支持。
芒果牛肉沙律
芒果牛肉沙律
2021-06-01 527 浏览
🍄🍄因工作關係,所以好多時都會係觀塘覓食,呢間黃店都幫襯過好幾次。試過唔同時段黎食,午餐、下午茶和晚餐。🍄🍄覺得佢既午餐和下午茶係抵食既!海南雞飯碟雞好大件,味道不錯!泰式雞肉炒金邊粉/銀針粉份量十足,而且🍄🍄覺得雞肉和銀針粉調味很配合,呢個可以再叫!炒粉麵係做得唔錯!另外香芒牛肉粒沙律,頗辣!食過幾次,有時味道有差別🤔,但記得第一次叫外賣食呢個時覺得超好吃的😋,可是最近一次堂食就覺得牛肉粒整得麻麻地🧐反而果冬蔭公湯湯粉係有點失望,最主要係果湯唔夠冬蔭既酸和辣味,太淡,如果泰式餐廳黎講做唔到係泰國飲果種味道!無論午餐或下午茶,叫了一個套餐可以另加錢再叫多其他小食,價錢好實惠,🍄🍄試過泰式蝦餅、魚餅咁,都值得一試!飲品方面選擇都多,試過三色冰、龍眼冰、青檸梳打、泰式奶茶…熱既如杞子茶等,整體上係ok既、但唔會有特別驚喜!如果係開觀塘呢頭番工,食晏都係一個唔錯既選擇,地方夠大,價錢幾十蚊大大碟!卡位係坐得舒服既!

• 泰式雞肉炒銀針粉
2021-05-28 326 浏览
嬲到震嘅一個Lunch!之前一直有嚟食Lunch,啲嘢飲都唔會咁遲嚟,今次見等咗好耐未有嘢飲,就問一問侍應,催第二次嘅時候(當時個飯都就食晒)再問吓待應有冇漏到單。個姐姐就入咗水吧幫沖嘢飲,跟住見佢沖咗好多杯嘢飲(當中有我哋有叫嘅飲品)但我哋成枱人只俾過一杯凍檸茶我哋,其他佢哋拎晒俾遲過我哋叫嘅人飲,甚至乎隔離枱連飯都未開始食我哋食晒都仲未有!啲嘢食已經又油又重口味,無嘢飲真係好難頂最後食完晒,第四次問嗰位著恤衫嘅叔叔,佢先發現漏咗單,埋嚟問我哋爭咩,真係嬲到癲,原來之前問咗三次,都無一個員工打算同我哋跟單。仲要最後發現漏單都好,佢哋都無一點歉意,亦無講過一句對唔住。其實係咪我哋做錯呀?係咪我哋唔應該嚟食飯?我覺得食物唔算太好食,都唔緊要,我無咩要求下都可以將就,但服務態度咁差真係死罪,幾好食都唔會再返嚟食,唔想貼錢買難受更何況你又唔算好味,服務又差,搵唔到再返嚟嘅理由
我哋食晒都仲未有!
啲嘢食已經又油又重口味,無嘢飲真係好難頂

其實係咪我哋做錯呀?係咪我哋唔應該嚟食飯?

更何況你又唔算好味,服務又差,搵唔到再返嚟嘅理由
想食開胃嘢,第一時間諗到食惹味泰國菜,就即刻上OpenRice揀餐廳,見到呢間泰Cool有咁多好評,諗住冇死安全啦,點知就出事。一去到,因為比較早,得兩三枱客,入到去見到啲櫈有不明碎,覺得少少污糟,但店員肯比第二張枱,態度都ok,就坐低咗,但原來呢個先係惡夢嘅開始。叫左四樣嘢,冇樣係人食,以下逐一介紹。青蘋果冰茶,36蚊,加埋一要40,我以為係高質特飲啦,點知嚟到係檸檬片加茶(即係凍檸茶),再加少少青蘋果糖漿,啲糖漿係個底仲未撈勻(張圖已經係自己撈完),收人咁貴,可唔可以比啲誠意?呢個炒豬頸肉,我真係笑咗出嚟,請問餐廳對泰國菜嘅定義係唔係有啲誤會?搞乜鬼好似大排檔三色椒炒豬肉咁?仲要有中式芡汁.....啲豬頸肉又厚。係香港食泰國菜都預咗唔會咁正宗,但你直接將香港菜式當泰國菜,完全唔符合客人預期想要嘅嘢。呢個椰子雞湯真經典,冇椰子味冇雞味,又太酸,我哋放咗係到一陣,湯面浮起一層嘢,就係好似平時食公仔麵浮味精喺湯表層咁,十成九係味精湯。啲雞好鞋,成個湯最好味係塊菇。再放多一陣,個湯變味,好似熱咗嘅保礦力,結果幾乎成煲冇飲。呢個一定係今晚嘅精華。一開頭見到,覺得幾靚,點知都係伏。上面啲芝士定
叫左四樣嘢,冇樣係人食,以下逐一介紹。
青蘋果冰茶

青胡椒炒豬頸肉

椰子雞湯

原個椰香海鮮焗飯

呢個一定係今晚嘅精華。一開頭見到,覺得幾靚,點知都係伏。上面啲芝士定白汁,好似鼻涕咁,食落去會反胃,個焗飯底就好似平時食焗豬扒飯咁,完全無泰國菜feel,仲要有三色豆,我未見過泰國菜有三色豆嘅,希望廚師可以做下research先。最好笑嘅係,因為呢個係椰青飯,咁個飯係有椰青塊嘅,我好欣賞廚師有呢種創意,諗到椰青可以熱食......但想問廚師自己到底有冇食過呢兜嘢?點解難食到咁都要為咗Gimmick拎出嚟害人?

呢餐垃圾食咗385蚊,完全唔值。
後記:
見到好多人話呢間嘢黃到金乜乜乜,黃店唔係大曬,政治係首要,但唔好食嘅都係要收檔,物競天擇。我食完甚至係懷疑藍店扮黃店,賺黃絲錢煮豬餿比人食。
我不斷諗點解可以咁難食,係咪係廚師喺大排檔做咗一個月學徒,比人炒咗,嚟咗呢到做,第一日番工?定係隔離營廚師過咗檔嚟做?還是老細迫你要諗gimmick嘢,你諗到最後一刻先諗到椰青飯嚟敷衍老細?
希望餐廳有心做嘅改善下,但我應該唔會再嚟。
2021-05-12
2021-05-17 336 浏览
黃色節日食好啲成日聽人講呢間好食,一於黎打下卡先好彩一早係OpenRice book 定,去到見到大半場滿左🙌🏻。食到一半已經勁多人等位好, 我哋叫左個海南雞,燒烤併盤,泰式鳳爪,豬手炒飯,炒菜,軟殼蟹咖喱面包一開始黎左個海南雞,無功亦無過,可能本身期望好高,所以有點失落到個併盤, 串燒係幾好食喎👍🏻跟住落黎個幾味係加返分既,最愛個鳳爪,夠味夠辣🥰個豬手炒飯我至愛,豬手夠淋夠入味,佢啲皮正到痴口架🙌🏻個咖喱包味道都好食,不過價錢本人覺得差啲😂😂軟殼蟹份量太少啦總括 係企得去食既😋😋
黃色節日食好啲

成日聽人講呢間好食,一於黎打下卡先

到個併盤, 串燒係幾好食喎👍🏻

跟住落黎個幾味係加返分既,最愛個鳳爪,夠味夠辣🥰

個豬手炒飯我至愛,豬手夠淋夠入味,佢啲皮正到痴口架🙌🏻

總括 係企得去食既😋😋
海南雞
2021-05-11 364 浏览
因為約左人係附近食飯 所以就問問朋友有冇好食餐廳 朋友介紹左尼間餐廳環境幾好 座位幾寬敞好岩一路食飯一路傾計串燒拼盆拼盆有豬頸肉 豬牛雞串燒串燒味道同肉質正正常常 冇特別豬頸肉幾入味 幾好食炒通菜食泰國野好中意叫炒通菜食都幾有鑊氣 幾好食但就凍左少少 如果熱d就好椰香海鮮焗飯朋友極力推介 話一定要食所以我地都叫左黎食真係好好食!個飯好多海鮮 好豐富重點係個椰漿 撈埋d飯一齊食好香好好食我地食唔停食完個飯再飲埋椰青水 好perfect

餐廳環境幾好 座位幾寬敞

我地食唔停
食完個飯再飲埋椰青水 好perfect

2021-04-20
2021-05-09 288 浏览
暫時係香港食泰國菜都無話食到一間覺得真係好好食 一定要再去 呢間都唔例外 水準一般 無乜特別嘅地方叫左炒通菜 炒粉絲 同埋咖哩軟殼蟹包通菜同粉絲都好食嘅 份量都多而咖哩軟殼蟹包就要等比較長時間 等左差不多25至30分鐘 通菜同粉絲差不多食哂先上菜 個包無咖哩汁浸住嘅地方好脆 面包本身都好食 有1.5隻軟殼蟹 同埋洋蔥 紅椒等材料 咖哩唔辣帶甜 比較易膩軟殼蟹比較少亦都比較小 有啲失望嘅店員服務幾好 衛生就有改善空間 碗杯等餐具可以更乾淨 環境唔差

叫左炒通菜 炒粉絲 同埋咖哩軟殼蟹包

通菜同粉絲都好食嘅 份量都多

軟殼蟹比較少亦都比較小 有啲失望嘅

2021-05-03 413 浏览
佢係喺樓上鋪 不過環境超級大 位置都好寬敞 我七點入去未算多人 但過咗15分鐘之後已經陸續有客入嚟之後爆場😬🦐鮮蝦刺身(生蝦) $88幾時都係最愛嘅泰國菜之一❤️不過香港就賣得好貴😅呢度就$88/8隻 係正常泰國菜價錢 生蝦幾大隻 啖啖肉 泰式辣醬辣味足夠🌶係同泰國食到嘅一樣嘅🥰🥬香葉爆炒肉碎伴生菜包 $78肉醉夠熱 都惹味 不過覺得可以再辣少少🌶啲生菜太細塊🥬每次唔能夠放太多肉碎 同埋好難包😅大塊啲就好了🍛紅咖喱雞肉 $88 + 薄餅 $38入面除咗有雞肉仲有薯仔🥔菠蘿🍍同埋四季豆 雞肉有少少雪藏味 我唔知係咪正常 但係我好似成日都食到啲雞有雪藏味咁🥲紅咖喱好香 椰汁味重🥥就咁不一啖嚟飲 係咁話超好食😂但係好似唔係好食到辣味🌶個薄餅雖然等得耐🍕但係佢煎到好熱好脆😍不得了😋將薄餅點落紅咖喱 食到停唔到口🥬泰式炒通菜 $68係好夠穫氣嘅一碟炒菜🥬通菜爽口 絕對係我鍾意嘅口感😬泰式炒法比馬拉盞更惹味更香口🥰

🦐鮮蝦刺身(生蝦) $88

🥬香葉爆炒肉碎伴生菜包 $78

🍛紅咖喱雞肉 $88 + 薄餅 $38

🥬泰式炒通菜 $68
2021-04-16 608 浏览
依晚唔想諗食咩,隨便上咗樓食依間泰國茶,舖頭超大但做得兩三枱,以為好伏先會咁,結果唔係,啲野食好有質素,由其是個pad thai,整埋個絲網蛋,好有食慾,金邊粉夠乾爽,汁夠入味,好好食。冬陰公河都好食,少少辣,仲叫咗串燒,幾惹味,值得推薦😍
2021-03-30 639 浏览
💬:⁣⁣⁣⁣ 多款式良心泰國菜🇹🇭🤟🏻~⁣⁣⁣⁣整體來講呢一間嘅泰國菜味道幾正宗同惹味,菜式好多,分量都合理,值得一試!⁣⁣▫️香葉爆炒肉碎伴生菜包 ($78)⁣▫️泰式蠔仔蛋 ($88)⁣▫️海南雞飯 ($78)⁣▫️香芒椰子奶 ($36)⁣▫️三色冰 ($28)⁣
💬:⁣⁣⁣⁣ 多款式良心泰國菜🇹🇭🤟🏻~⁣

▫️香葉爆炒肉碎伴生菜包 ($78)⁣
▫️泰式蠔仔蛋 ($88)⁣
▫️海南雞飯 ($78)⁣
▫️香芒椰子奶 ($36)⁣
▫️三色冰 ($28)⁣
2021-03-30 508 浏览
真係好激氣,lunch係泰COOL叫左兩個餐:炒金邊粉和海鮮湯粉絲,等超耐,隔離檯遲黎都上嗮餸。湯粉絲係最遲上,我男朋友都食完了,我催左一陣先有。之後都算個海鮮湯粉絲上到黎,一d都唔熱,湯係常溫嘅。然後食食下見到黑色嘅物體,見到竟然係蟑螂🪳!!!即可吐嗮d野食出黎,好噁心呀好彩我哋有影相同拍片,一同個經理講,佢就即刻收買碗嘢,單都拎走埋話幫我哋取消個粉絲,投胎都冇見咁快,搞到冇影到張單以後都唔會幫襯,仲要平時lunch都多人去,真係好黑
之後都算

以後都唔會幫襯,仲要平時lunch都多人去,真係好黑
海鮮湯粉絲
2021-03-30
午餐
2021-03-24 705 浏览
星期日來左觀塘行下覓食 上網check 下附近有咩黃店呢間都好多好評就要試下假日lunch都好抵食 好多都係$50-60 唔洗加一 抵!!781 金不換炒銀針粉炒銀針粉比較少見 呢個炒得好香好惹味好香銀針粉比一般炒pad thai無咁漏加埋唔少的豆同雞肉 味道好豐富  亦唔算太油 唔錯790 冬蔭海鮮湯河冬蔭公係我最愛 次次食泰國菜都必點呢個冬蔭蕃茄味好夠 熱辣辣 好好飲河粉唔算話好滑 但都ok加埋青口 蝦 姑 等配料 唔錯!!肉碎生菜包 +$10+$10就有個小食 肉碎都係熱辣辣 有咸香 都幾抵熱情果沙冰加左少少錢算左個特飲呢個熱情果沙冰都ok 唔算太甜 ok平平地都有咁的質素 可以再encore

781 金不換炒銀針粉
炒銀針粉比較少見 呢個炒得好香好惹味好香
銀針粉比一般炒pad thai無咁漏
加埋唔少的豆同雞肉 味道好豐富  亦唔算太油 唔錯

790 冬蔭海鮮湯河
冬蔭公係我最愛 次次食泰國菜都必點
呢個冬蔭蕃茄味好夠 熱辣辣 好好飲
河粉唔算話好滑 但都ok
加埋青口 蝦 姑 等配料 唔錯!!

肉碎生菜包 +$10
+$10就有個小食
肉碎都係熱辣辣 有咸香 都幾抵

熱情果沙冰
加左少少錢算左個特飲
呢個熱情果沙冰都ok 唔算太甜 ok

平平地都有咁的質素 可以再encore
2021-03-23 3467 浏览
今晚可以四人限聚食個晚餐,一於食個泰菜止下泰國隱先😆因為怕星期六多人,所以先係Openrice訂枱,好方便。真係好彩有訂枱,因為會full場㗎!!餐廳有卡位,環境坐得好舒服。餐牌選擇都好多。馬拉盞炒通菜一上枱聞到好香,好多反夠鑊氣!一份都好碟,有小小偏油,但好好食,唔會炒得過老,爽脆好好食😋軟殼蟹咖喱農夫包一份好大碟,足夠4個人食。大大個包已經切好左,淋上咖哩汁,個包吸哂啲汁,外脆内軟軟殼蟹有4件,應該有2隻。其實我覺得可以點多一份薄餅沾醬汁食,不過最後我地太飽無點到,嘻泰式肉碎生菜包個肉碎有香葉味,又有小小酸酸地咁。包住生菜🥬食岩岩好,又夾,包好大啖塞入口!蝦醬臘腸炒飯朋友仔話必點,個臘腸配蝦醬又幾好食喎。蝦醬味唔會好濃烈。啲飯都炒到粒粒分明,夠鑊氣香葉肉碎炒金邊粉好中意食炒金邊粉,啲金邊粉炒到好香,又qq彈牙,仲好大碟添,食入口唔油膩大串燒拼盤有豬牛雞各兩串,又有一份豬頸肉。我覺得串燒味道一般,因為唔太分別到豬牛雞,同有少少un。但個豬頸肉燒得好好食,切得夠薄又香口,必食,可以只點一份豬頸肉就得。。蝶豆花飲品係梳打飲品,個底加左百香果,有點兒怪怪的,一搞就無哂藍色啦,一般,應該點番

餐廳有卡位,環境坐得好舒服。
餐牌選擇都好多。

馬拉盞炒通菜

軟殼蟹咖喱農夫包

泰式肉碎生菜包

蝦醬臘腸炒飯

香葉肉碎炒金邊粉

大串燒拼盤

蝶豆花飲品
係梳打飲品,個底加左百香果,有點兒怪怪的,一搞就無哂藍色啦,一般,應該點番泰式飲品會好啲。

員工服務認真一般,不過食物質素幾高又好食又大份。約幾個朋友一齊食就可以share多啲款,叫多啲唔同食物啦。
2021-03-13
🌕🌕🌕🌕🌑🍽泰式雞肉炒金邊粉 ($58) 😋金邊粉酸甜,唔膩,炒得乾身,碟底唔會一攤油/汁😋雞肉份量極多,差唔多一半金邊粉一半雞肉😋雞肉係一片一片,唔鞋口,滿意滿意😋一如既往有芽菜、韮菜,仲有一小角青檸係面頭🙁唯一彈嘅係碟邊嘅花生碎唔夠香🌕🌕🌕🌕🌑🍽熱泰式奶茶 跟餐 😋要一讚唔會甜到一啖就飲唔落,但仍然有泰式風味🙁扣分位係唔知點解杯野飲上枱就係得返七成滿🙁圖中就係上枱嘅份量,仲未飲過🌕🌕🌕🌕🌑🍽春卷 (2條) (+$6)😋用左網狀春卷皮,比傳統嘅薄身好多,更突出餡料味道😋內餡都係菜為主,應該係少少芋頭、紅蘿蔔等😋完全唔油膩👍🏻平日午市唔收加一,野食好快手就到👍🏻呢個價錢同份量,加埋唔輸蝕嘅味道,絕對要encore🙌🏻雖然要上一層,但十二點九基本上都差唔多滿座🙌🏻餐廳中間位置比較昏暗,窗邊嘅光線就好好
🌕🌕🌕🌕🌑
🍽泰式雞肉炒金邊粉 ($58)
😋金邊粉酸甜,唔膩,炒得乾身,碟底唔會一攤油/汁
😋雞肉份量極多,差唔多一半金邊粉一半雞肉
😋雞肉係一片一片,唔鞋口,滿意滿意
😋一如既往有芽菜、韮菜,仲有一小角青檸係面頭
🙁唯一彈嘅係碟邊嘅花生碎唔夠香
泰式雞肉炒金邊粉

🍽熱泰式奶茶 跟餐
😋要一讚唔會甜到一啖就飲唔落,但仍然有泰式風味
🙁扣分位係唔知點解杯野飲上枱就係得返七成滿
🙁圖中就係上枱嘅份量,仲未飲過
熱泰式奶茶

🌕🌕🌕🌕🌑
🍽春卷 (2條) (+$6)
😋用左網狀春卷皮,比傳統嘅薄身好多,更突出餡料味道
😋內餡都係菜為主,應該係少少芋頭、紅蘿蔔等
😋完全唔油膩
春卷

👍🏻平日午市唔收加一,野食好快手就到
👍🏻呢個價錢同份量,加埋唔輸蝕嘅味道,絕對要encore

🙌🏻雖然要上一層,但十二點九基本上都差唔多滿座
🙌🏻餐廳中間位置比較昏暗,窗邊嘅光線就好好

泰式雞肉炒金邊粉
熱泰式奶茶
春卷
2021-03-13 596 浏览
繼上次介紹既觀塘泰國菜翟道翟,今次介紹第二間我都成日食嘅泰國菜泰cool。依間泰cool有三間分店,平時食開觀塘嗰間,勝在午市夠抵食有唔錯嘅泰國菜,將軍澳分店就環境好好,有露天環境,邊望住海景邊shisha,之後再喺油麻地嘅nathan residence開第三間分店。-1️⃣ 冬蔭海鮮湯河 💰58(👅: 7.5/10)會比同區嘅泰國菜平,但又食到海鮮餸嘅冬陰功湯,配料有青口、大蝦、菇菌、魷魚,配料味道正常。而湯嘅味道我覺得偏淡,唔算話好酸好辣,食唔到辣嘅人就好啱食,但可以一止想飲冬陰功湯嘅癮。-2️⃣ 泰式雞肉炒金邊粉 💰58(👅: 8/10)午市係用雞肉炒既金邊粉,夜晚會轉做鮮蝦。金邊粉炒得夠乾身,唔會好腍,炒到有鑊氣但唔算有油膩感,酸甜味道適中唔會話好重蕃茄醬味,份量都大碟,絕對足夠我食而且會有啲食唔哂,雞肉都唔少唔係全部都係金邊粉,不過個人鍾意金邊粉用豬頸肉或者蝦多過雞肉,將檸檬汁同花生碎加落金邊粉再好食。-☕ 泰式奶茶(👅: 7.5/10)一樣我都係叫熱嘅泰式奶茶,飲耐唔算好甜係可接受程度,都飲到泰式茶葉嘅香,奶味都夠,觀塘來講算唔錯嘅泰式奶茶。-🌟因為翟道翟啲嘢食大碟,同時價錢會貴

1️⃣ 冬蔭海鮮湯河 💰58(👅: 7.5/10)
冬蔭海鮮湯河

2️⃣ 泰式雞肉炒金邊粉 💰58(👅: 8/10)
午市係用雞肉炒既金邊粉,夜晚會轉做鮮蝦。
☕ 泰式奶茶(👅: 7.5/10)
泰式奶茶

🌟因為翟道翟啲嘢食大碟,同時價錢會貴少少,依間就會平少少份量少一啲,份量會啱我多啲,58食到個唔錯嘅泰國菜真係好抵食。而且依間好似仲有下午茶優惠,晚市睇過價錢都好親民,但食物種類再多啲,喺觀塘附近嘅人可以一試。

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $58 (服務費: NA)
2021-02-08
冬蔭海鮮湯河