2024-06-19 91 浏览
我覺得好食過麥記嘅豬柳蛋漢堡🍔下午茶都幾抵食,係灣仔真係算係咁 。就咁豬柳漢堡30幾蚊,加薯條🍟40幾,出面而家買杯廢水都30幾蚊啦 。仲要食完都幾飽肚,我直接當左佢做晚餐🤭呢到20幾年茶記,啲侍應幾好人,有種人情味係到 。呢啲老字號真係賣少見少 。好鍾意呢啲老茶記多過食大集團,唔會啲野一樣味,全部啲野都一模大樣咁 。而且呢啲老字號茶記,先有種香港特色 ,香港人嘅味道 ~ 好好珍惜呢啲經歷過疫情、開關、仲還有嘅餐廳 。
我覺得好食過麥記嘅豬柳蛋漢堡🍔
下午茶都幾抵食,係灣仔真係算係咁 。
就咁豬柳漢堡30幾蚊,加薯條🍟40幾,
出面而家買杯廢水都30幾蚊啦 。
仲要食完都幾飽肚,我直接當左佢做晚餐🤭

2024-06-18
2024-06-01 101 浏览
呢間茶餐廳已經食過好多次,無論係自己定係身邊嘅同事都話真心好食!茶餐廳星期一至六都會有大概7個唔同飯餐係全日供應(11點後),每日都唔同嫁!份量唔小,味道都好好👍🏻值得一試!但個人覺得最好食之選…係佢個「必食午餐」!雞扒煎蛋飯真係好好味!雞扒都幾厚,雞扒煎完肉質都勁嫩滑,蔥油薑蓉撈飯,勁好食!煎蛋係流心嫁!蛋汁勁香!😍😍😍另外仲有豬扒同牛扒可以揀!另外佢嘅全日特餐都好抵食,$50都唔洗就有自選麵+腸仔炒蛋+牛油方包+飲品👍🏻

等候时间
20 分钟 (外卖自取)
  • 雞扒煎蛋飯
(全自費)位於灣仔的茶餐廳是上班族午餐的不錯選擇。午餐價格大約從$46起,許多人在午市時段排隊等候外賣。上菜速度驚人地快。我點了他們茶餐,凍奶茶底香濃,非常推薦。我還點了沙爹牛肉麵,份量十足,味道不錯,讓人食慾大開。公仔麵煮得剛剛好,有咬口不軟爛。然而,炒蛋和腸仔的表現一般,沒有太出眾的特色。唯一需要改善的是衛生狀況。很多人隨地亂丟垃圾,地上也有很多用過的紙巾。如果附近有辦公室的朋友,建議買外賣回去慢慢享用,會更好一些。😝總的來說,這家港式地道茶餐廳提供快捷美味的午餐選擇,尤其適合忙碌的上班族。快速的服務和美味的菜餚使其深受歡迎。只需注意衛生情況,如果你在附近,可以考慮外賣,以在更清潔的環境中享受美食。===
(全自費)

上菜速度驚人地快。我點了他們茶餐,凍奶茶底香濃,非常推薦。

然而,炒蛋和腸仔的表現一般,沒有太出眾的特色。

===
沙爹牛肉麵
2023-10-18
2023-08-01 294 浏览
「外賣自取」Lee間野真心冇下次🙃🙃🙃等左起碼30分鐘,中途問過佢哋2次。第一次問佢地,得到嘅回覆係:整緊啦,整緊啦,等吓啦!第二次追問佢地得到嘅回覆係:下一個到你嫁啦!即叫即炒嫁嘛!(講梗都炒左30分鐘)最後原來根本冇做,又再等多20分鐘。午餐時間得一個鐘,我等咗50分鐘🙃拎到返office,打開發現入邊有三條唔知邊度嚟嘅頭髮。等左咁耐再加埋打開發現左頭髮,覺得太嘔心一野dum左落垃圾桶,所以冇影到。
「外賣自取」

Lee間野真心冇下次🙃🙃🙃
等左起碼30分鐘,中途問過佢哋2次。
第一次問佢地,得到嘅回覆係:整緊啦,整緊啦,等吓啦!
第二次追問佢地得到嘅回覆係:下一個到你嫁啦!即叫即炒嫁嘛!
(講梗都炒左30分鐘)

最後原來根本冇做,又再等多20分鐘。

午餐時間得一個鐘,我等咗50分鐘🙃

拎到返office,打開發現入邊有三條唔知邊度嚟嘅頭髮。

外卖自取
2021-02-19 2164 浏览
見到最頂個則食評仍然係自己,都猶豫左一陣⋯⋯再次利申唔識浩記任何人,我一星期叫一至兩次外賣,佢哋應該唔認得我,食嘢冇優惠㗎。啱啱個外賣超正,所以好想介紹比街坊!沙爹牛包+麥皮$33 only!相入面個包已經食咗三份一,牛肉又香又多又軟滑,非常多沙爹汁!麥皮入面有蛋白絲,煉奶分開上。送外賣妹妹非常有禮貌,仲祝我新年快樂哩!附近肯送一個餐嘅食肆非常少,好在仲有浩記,而且又平又好食!
啱啱個外賣超正,所以好想介紹比街坊!

送外賣妹妹非常有禮貌,仲祝我新年快樂哩!

附近肯送一個餐嘅食肆非常少,好在仲有浩記,而且又平又好食!
下午茶餐
下午茶餐
2019-10-14 1414 浏览
如果屋企樓下要有間茶記,我屋企樓下就係浩記!一個星期會叫一兩次外賣,附近茶記好少一盒都送㗎。最近可能換咗大廚,炒野好食左,所以寫一寫⋯⋯牛肉炒米、揚州炒飯、鹹魚雞粒炒飯,都好大盒幾好食⋯⋯想清D可以叫豆腐蒸斑塊、蒸蛋,味道都ok㗎⋯⋯叫快餐比較抵,每日有好幾款可以揀,每三個月轉一次menu。今日叫左鹹魚雞粒炒飯,$53,有飮品;再加左半份生菜$10。好似有D貴,但佢D炒飯永遠大盒到可以分兩餐食!(相入面係半盒嘅份量)我起身起碼兩點,有時會叫下午茶餐⋯⋯最like春卷或蝦卷拼沙律,好食又唔貴⋯⋯腿蛋治之類正常質素,奶茶都幾滑幾好飲。至於招呼呢⋯⋯收你個三四十蚊,仲想要乜嘢招呼啊?近月大家唔想幫襯連鎖快餐店,就多啲幫襯街坊小店啦!
至於招呼呢⋯⋯收你個三四十蚊,仲想要乜嘢招呼啊?
近月大家唔想幫襯連鎖快餐店,就多啲幫襯街坊小店啦!
2018-04-09 2387 浏览
今次介紹呢間普通到十分普通的茶記, 好食又唔係, 唔好食又唔係, 好坐又唔係, 唔好坐又唔係, 有服務又唔係, 冇服務又唔係, 終於有樣野係就係抵食! 次次同事 LUNCH 諗到冇野好簡果時一定會諗起呢間, 真係普通到唔普通, 個食評差不多都唔知有咩好寫, 普通到咁的茶記真係普通LUNCH 普通咁去下囉。多數有位, 適合唔同人數都可以砌得落俾你, 好似 Lego 咁。講下野食, 炒野多數夾埋幾單一齊炒, 總係覺得3碟變4碟, 2碟變3碟的感覺, 真係純粹感覺。想快可以叫肉餅, 多數午餐牌最後果個7號餐就係。野飲都係果d 啦, 午餐同晚餐一樣囉。

2018-04-09
今朝返工前去呢間餐廳食早餐,平時間唔中會去食下,我叫嘅係麥皮早餐配多士煎蛋,麥皮味道可以,但係唔夠熱,多士就即叫即做都ok,而凍奶茶就比較澀,老實講,食物質素唔算太差,之但係唔會好食到我要受你氣囉,更何況就算你好好食我都唔應該受你氣啦,我今朝食完走去埋單,個收銀阿姐或者係老闆娘聽緊電話,應該係叫外賣,咁我咪等你做完野先囉,我放低張單等佢,佢講完電話就用啲極惡劣嘅態度同我講"拎過黎啦", 咁我都算啦,諗住俾錢佢,跟住佢竟然又係用極惡劣嘅語氣同我講"放低啦" ,之後佢找完錢我冇出聲就走左。我以後都唔會去呢間垃圾餐廳,全香港唔係只得一間茶記囉,我好心慢慢等呢個阿姐(如果佢係老闆娘就真係幾巴閉,應該唔休做生意,完全唔尊重啲客),但係竟然仲要俾人喝,雖然幾十蚊唔係咩大生意,你唔休做我都唔會去貼錢買難受。
2017-06-08 1337 浏览
唔係第一次幫襯,早知此店出品質素差劣,平時嘅飯都係汁多過飯,由於忙又近公司所以今次叫個炸雞脾應該無咩伏,送到上黎之後開盒發現係唔係炸脾,即時打電話俾佢地話搞錯左,仲明明話聽到我叫鹵脾,講左一論佢話叫人換返俾我。點知上黎果個人兩手空空,再問我拎個雞脾佢睇,佢竟然話呢隻係炸脾,話鹵脾係再深色d。然後佢就走左了。我都唯有食左佢,但係d用係鞋嘅,係鹵水味嘅,我真係唔相信呢件係炸脾,我從來無食過d咁嘅炸脾。雖然我知呢間嘢無人會慕名而來,有d要求嘅都唔會去食,但係呢d服務質素絶對不值得鼓勵。

2017-06-08
外卖送餐
2015-10-03 1727 浏览
唔好以為睇落冇咩色水,查實食落幾正架,好似自己屋企整既味道。個炒飯呢係唔乾身架,可能冇用到隔夜飯炒。但係濕濕地又幾正架wo,夠味,叉燒亦都好香,淡淡咁散發左落個飯度。最正係熱辣辣,放落口仲辣嘴既,有助香味進一步散發。炒烏冬睇個樣又係唔多吸引,冇咩色,但又係估唔到咁ok...好有家的感覺,即時諗起媽媽煮的菜式。啲肉絲keep到嫩滑,適合想拿拿臨搵啲野食既大家。

啲肉絲keep到嫩滑,適合想拿拿臨搵啲野食既大家。

等候时间
2 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2014-10-24 1300 浏览
一天早上,在激肚餓的情況下買了這茶餐廳的燒賣腸粉$25來吃,結果變成激後悔!早餐檔設在茶餐廳門口前,小人本想叫著那個阿姐分開盛起兩樣東西的,怎料那個阿姐不理三七二十一把所有東西疊放在一個發泡膠碗裹,狂下甜醬辣醬豉油辣油! 甜燒賣加豉油浸腸粉,一塌胡塗,混醬到爆!  魚蓉燒賣質地很實,腸粉則梅得近乎爛,一叉即散,加上被層層燒賣壓著,根本是沒有一條是可以完整地叉起來的,這樣的混醬食物,怎會好吃??!!凍檸茶本來沒有甚地方可以出事,誰知道連冰也是未分開的! 馬虎之極!浩記,後會無期!

浩記,後會無期!
外卖自取
用餐时段
早餐
2012-03-07 650 浏览
早點出門口,就有時間去坐低食個靚早餐。是日就選定了蘭芳對面,人流一樣多的茶餐廳一食。說真,此餐廳好似仲好生意過馳名的蘭芳。我入了舖,只能找到一張小圓檯,3個大男,夾住黎坐。有時間的早餐,當然也來一個麵,飽飽肚。雞扒是我最愛的配搭,而這裡的扒麵,$24仲可以併多一樣野。那我就把我最愛的雞扒同五香肉丁混在一起。麵湯就不考究了,因為美味,肉粒方正兼少肥肉的五香肉丁,一早已把普通的湯汁變成五香湯汁。雞扒,煎得皮肉帶脆,麵身爽滑,成個麵因為有靚既五香肉丁做配襯,感覺非常好味。奶茶,也是合乎我心意,滑滑的,聞得出的香濃。是值得一飲再飲的奶茶。感覺上,此店比起對面的名店,做得更好。

感覺上,此店比起對面的名店,做得更好。
$24 (早餐)
很久沒有四出試茶了,是日吃畢了粥,當然是未夠飽,人在灣仔,茶餐廳的選擇非常之多,是日就走到人煙稀少的謝斐道找點少人去的茶記,就找上了它,這茶記特別的地方是,它裝潢雖比較簡陋,但就真的比其他茶記供應更多小菜類的東西。坐好之後,就看看餐牌有什麼好吃,當然都要吃茶記的食物,另也找一個小菜吃,見竟然有頗花功夫的鹽焗雞吃,也只收三十來元,當然就吃它吧,喝方面,飯餐捨了例湯,要了熱奶茶咖啡各一杯。先來是喝的,奶茶及咖啡都是用上厚身瓷杯盛起來,茶都蠻夠熱的,但個人認為應該熱多一點較好,用鼻子嗅一嗅奶茶,茶香飄逸,這個茶香都真的很久未有嗅過了,要數具備茶香的奶茶,當然要數長沙灣的新華,深水埗的榮華也不錯,在同區灣仔就金福也還可以的,之後喝了一口,感覺是茶味及奶味很是平衡,教人興奮的是,茶內黑白淡奶帶來的的奶香,又未算強得搶了茶味,入口細滑又夠挺身,茶味能在口中迴盪良久,為味蕾帶來回甘。本人主打的的咖啡同樣的是不太夠熱,雖然嗅起來有點啡香,喝入口味道是濃得來,沒一種在舌頭上停下的啡香,而且味道又偏酸,確是要比一般港式咖啡要酸,不知是否店家下得不夠多黑白淡奶了,入口沒奶茶那麼細滑挺身,怎說也只是合格而已,
在人煙稀少的謝斐道找點少人去的茶記
都有很多不同款式的食物吃
熱奶茶茶香飄逸,茶味及奶味很平衡,回甘迴盪良久
熱咖啡有點啡香,可是濃得來沒甘味及不夠細滑挺身
本人主打的的咖啡同樣的是不太夠熱,雖然嗅起來有點啡香,喝入口味道是濃得來,沒一種在舌頭上停下的啡香,而且味道又偏酸,確是要比一般港式咖啡要酸,不知是否店家下得不夠多黑白淡奶了,入口沒奶茶那麼細滑挺身,怎說也只是合格而已,此店沖咖啡的水平不及沖茶的水平,真的教人不解,可能因為是原材料的問題吧。
腸仔蛋餐包,其中餐包不夠鬆軟,煎蛋有點蛋香
之後就來吃的了,唔太食的是叉燒公仔麵及腸仔蛋餐包,腸仔煎得非常之熱,入口火燙而有腸仔的鹹味,煎蛋就是拌勻了的蛋漿,又是非常之熱而有點蛋香,不過個人認為如果生一點,多一點蛋汁會更好,加上個人認為此蛋有點偏油,餐包不是新鮮貨,吃起來難免不夠鬆軟,不過不失餐包獨有的香甜,總算是吃得過的。
叉燒公仔麵湯沒味,麵不好吃,叉燒韌過Tempo
叉燒公仔麵一吃就知不是出前一丁,看來都是大光麵之流,入口沒有丁麵的彈性及麵香,加上湯底近乎如鹽水的水平,真的不喝為妙,不過至少店家沒有將麵煮至過腍,入口還有點咬勁,麵的水平雖然甚差,但也真的萬萬不及叉燒差,一看就知是街貨的叉燒,件件極度厚切如豬扒,但就是煙韌過Tempo,吃起來只有點豬肉味的香口膠,真的幾難受。
鹽焗雞看樣子對版,可是雞肉就真的丁點鹹香也沒有
薑蓉蔥薑各佔一半,不算太辣但至少不會油腍腍
白飯一碟也挺大的,入口都是一般的絲苗白飯
最後本人點的鹽焗雞飯也來了,白飯一碟也挺大的,入口都是一般的絲苗白飯,除了主角鹽焗雞之外,也有一點薑蓉,店家的薑蓉蔥薑各佔一半,吃起來不算太辣,不過真的挺鹹,感覺麻麻,但至少不會油腍腍。

主角鹽焗雞看樣子對版,雞皮有焗乾的痕跡,帶點油光而撤上一點芝麻,一件雞翼一件雞搥一兩件雞背,其他的都是雞胸,雞胸肉有點嚡,幸而不韌,其他部位就嫩口一點,味道方面,個人認為比較淡身,鹹味只是稍稍在雞皮上,可是雞肉就真的丁點鹹香也沒有了,總括來說是雞真的沒雞味,只能慶幸至少沒雪味好了。

總括而言,吃的真的沒什看頭,喝的都不錯,因為杯茶夠茶力又有奶香,人如在灣仔而又想喝奶茶的話,是值得為杯茶而一來的,但要醫肚就要想想了。
2011-03-05
在人煙稀少的謝斐道找點少人去的茶記
都有很多不同款式的食物吃
熱奶茶茶香飄逸,茶味及奶味很平衡,回甘迴盪良久
  • 熱奶茶
2011-03-24 254 浏览
我本身日日早餐都會叫外賣, 一個星期做少都會幫襯1-2次呢間浩記但係今朝我叫左外賣, 等左9個字見仲未送黎諗住打去問下, 點知聽電話個呀姐問都未問係邊張order就話送左, 跟手cut 埋線喂大佬.... 我都話比你知叫左咩同送去邊... 扮野都問下啦之後我即時redial 打去問, 換來一句粗口:咁x多單我點x知邊單呀, 唔要咪取消lor!!等左一輪無早餐食, 仲要比人小, 真係一肚火
之後我即時redial 打去問, 換來一句粗口:
咁x多單我點x知邊單呀, 唔要咪取消lor!!

等左一輪無早餐食, 仲要比人小, 真係一肚火
2011-03-24
等候时间
45 分钟 (外卖送餐)
2K
10-12-2010是日 lunch 只想飲奶茶食公仔麵, 呢條街一間人多擠迫又好似好勁油煙味的蘭芳, 另一間就係呢度, 試試後者吧. 叫了有公仔麵嗰隻唔知「常餐」定「特餐」, 跟腸仔 + 炒蛋 + 餐包 (可加 $1 轉多士) 及飲品一杯熱奶茶: 色水幾「奶」, 飲落算滑, 奶味 vs 茶味約 7:3, 但又有輕微茶澀味, 幾唔喜歡.沙爹牛公仔麵: 牛肉賣相有點「膠」, 不過食落仍然有「肉」的質地及味道, 相信即使有落化學嘢都唔係重手的; 沙爹汁質地幾濃稠, 唔辣, 不過甜得唔似沙爹醬, 似蠔油 / 甜醬油多 d 喎 麵底 (係大光麵吧?) 就淥得幾爽口, 不錯.多士: 一塊薄麵包分成兩片, 兩片都烘得好鬆脆, 不過兩片多士 d 牛油都好少又塗得好求其, 完全係「撻」落去就算 腸仔 + 炒蛋: 蛋炒得偏老, 薄薄一層蛋皮食落偏硬身, 零蛋汁但碟底極多油 烚腸仔就係「廚師」, 食落超鹹, 咬了 1/3 還是放棄.埋單 $25, 乜仲平過街市茶檔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid

10-12-2010

麵底 (係大光麵吧?) 就淥得幾爽口, 不錯.

烚腸仔就係「廚師」, 食落超鹹, 咬了 1/3 還是放棄.

埋單 $25, 乜仲平過街市茶檔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2132944)
2010-12-10