2018-06-20 653 浏览
嗰日叫咗個薯仔炒牛仔肉飯同薯仔抄豬頸肉飯,牛仔肉唔硬,好有牛肉味,豬頸肉有少少似越南風味,烤過咁,味道都好好味。講番薯仔,佢好似將薯仔炸過,然後再同肉一齊炒,薯仔外面脆脆地。不過果汁先係世界級, 撈飯好正!
不過果汁先係世界級, 撈飯好正!
薯仔炒牛肉/豬頸肉飯
薯仔炒牛肉/豬頸肉飯
👫上次介紹完蝦多士,今次介紹下呢度嘅晚餐,一樣大大份又高質🤤 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#黑椒原隻德國鹹豬手 <$158>▫️薯菜一嚟到已經「嘩」一聲🤣 因為賣相又靚又大大份!本身對味道無太大期望,點知一食已經聽到「嗦嗦」聲,啲皮勁脆!😍脆到對面檯都望住我地食😂 但又唔會炸到會乾曬,仲保留到豬手嘅肉汁🤤 老闆話佢哋係原隻炸豬手,所以炸完都Keep住個肉嫩皮脆,又唔會好硬好韌!.味道方面,豬手唔會太鹹,仲有好香嘅黑椒味❤️ 因為👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️以前食過嘅豬手多數都偏鹹,而且仲好乾身好難咬,雖然唔知豬手係咪要鹹啲、濃味啲先夠正宗,但👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️就覺得呢間嘅鹹豬手味道啱啱好,而且口感都唔錯🙆🏻‍♀️.薯菜方面,有炸薯角、印尼蝦片、沙津菜 靚靚天鵝蘋果💁🏻‍♀️ 薯角係啱啱炸出黎,份量又多又好味🤩 而啲蝦片大大塊又脆卜卜,沙津菜都超好食,食得出啲菜好新鮮😳 (通常平時出面配嘅薯菜都係求求其其,當普通裝飾品咁🤦🏻‍♀️) ,真係估佢唔到!.老闆話見👱🏽‍
👫
#黑椒原隻德國鹹豬手 <$158>
▫️薯菜

老闆話見👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️係情侶,所以雕左隻天鵝蘋果比我地😆 初頭👱🏽‍♂️以為係裝飾得個樣,唔會好食得去邊🤷🏻‍♀️ 但食落當堂嚇一跳,個蘋果係超新觧,超爽脆,平時唔食生果嘅👱🏽‍♂️都係咁食😋 證明左呢間餐廳只要係佢擺得上個碟嘅嘢食都係食得,而且件件都用心烹調❤️ 食曬成個餐真係飽到上心口,而且係👱🏽‍♂️食過嘅鹹豬手之中已經榮升到第一位🤣 所以大家經過元朗不妨一試,一定唔會令你失望🙆🏻‍♀️
👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑題外話:
去呢間餐廳之前,聽過話店員服務態度唔好,但👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️去食個日,老闆知我地第一次食,超級熱心招待我地,講解埋自己對啲嘢食嘅要求🤣 係一間充滿人情味嘅小店!
2018-01-28 252 浏览
👫呢間係👱🏻‍♀️嘅朋友介紹嚟呢到食,收工即刻同👱🏽‍♂️嚟試下🤤 👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️嗌咗幾款嘢食,宜家介紹咗招牌菜先🧐 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#蝦多士 <$38>等咗差唔多十分鐘,就炸咗出嚟,夠曬熱辣辣😳 賣相係金黃色,好吸引呀😍 蝦膠塗滿曬多士先炸,食落外脆內軟!而且仲要原隻蝦粒係入面,超級正呀🤤 多士蘸咗醬之後,食落酸酸甜甜咁,成個感覺超級夾!除咗多士之外,仲有一細碟沙律,生果好新鮮,食落好清甜,加咗唔少分!一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️蝦多士係隱藏美食嚟,係Menu搵唔到,記得要自己落單啦😂
👫
#蝦多士 <$38>

👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
2017-12-28 550 浏览
係佢岩岩開張個陣幫襯過幾次 個陣覺得好抵食 ,大大舊肉岩晒無肉不歡嘅我 而且味道又唔錯 後尾轉左餐牌就少左去食 。今晚特登再來幫襯下 味道依然好好份量都好夠一坐低姐姐送左碗粟米蛋花湯 蛋花多過出面好多比我幾啖飲晒唔記得影相黑椒汁一字骨煎蛋飯送左兩舊青瓜同沙律 沙律落左少少麻醬 青瓜都好夠味下 拍得住譚仔啲汁黑椒汁超辣 !我平時鍾意食辣都頂唔順,早知唔轉汁一字骨放到最後食都仲係好脆好香口 而且外脆內嫩 又唔會有種厚粉同肥膩嘅感覺 強烈推薦食肉獸來試下凍奶茶就一般總結:係一間有心煮好野食嘅小店 一個飯有齊湯沙律同前菜,而且價錢親民味道唔錯,值得去試下
係佢岩岩開張個陣幫襯過幾次
個陣覺得好抵食 ,大大舊肉岩晒無肉不歡嘅我
而且味道又唔錯
後尾轉左餐牌就少左去食 。
今晚特登再來幫襯下

送左兩舊青瓜同沙律
沙律落左少少麻醬
青瓜都好夠味下
拍得住譚仔啲汁

黑椒汁超辣 !我平時鍾意食辣都頂唔順,早知唔轉汁

一字骨放到最後食都仲係好脆好香口

凍奶茶就一般

一字骨煎蛋飯
2017-10-03 611 浏览
星期日中午3個女仔去食,每人叫一個餐,食物嚟到時都相安無事,仲覺得好大份好似幾抵⋯⋯食食下侍應突然上一份蟹肉多士,我地冇叫過,搭枱的食客都表示冇叫過,此時一位短髮阿姐大大聲話係我叫😳,同行朋友都好肯定我冇叫過,況且3個女仔已叫了3個餐,根本唔會食得落。另一位年青男侍應見狀就收起份多士,並說是溝通錯誤(事實係我提都冇提過呢個餐,咁叫有溝通嗎?)以為就此完時,果位阿姐可能唔忿氣,再度行嚟指住個menu話我頭先仲問佢蟹肉同雞肉唔知乜,我根本冇講過呢幾個字!佢仲死唔忿氣直頭鬧我咁,果位男侍應同樣勸走左佢。睇番佢張手寫單,佢自己都冇寫呢份蟹肉多士價錢落去,好明顯佢自己記錯枱但走嚟話我!而我到埋單果刻,呢位阿姐已經消失左!係咪因為本來叫呢個餐既客人追單所以佢先恍然大悟呢?自己衰左仲要番轉頭屈個客,呢間餐廳真係請都唔再去!!

自己衰左仲要番轉頭屈個客,呢間餐廳真係請都唔再去!!
2017-10-02
2017-09-12 542 浏览
上次剪頭髮既時候髮型師介紹左元朗呢間冰室比我知,即刻帶屋企人去試食,叫左招牌既德國炸豬手試試,因為價錢都係$110左右,本身都無太大期望,但結果出人意料,個皮好脆,但肉汁依然鎖住,唔會太乾,而且好大隻,配埋薯菜/飯/意粉真係食到好飽。屋企人食左燒春雞同瑞士雞翼撈丁,燒春雞同豬手一樣比到驚喜,燒得好靚,但SIZE上唔太大,不過女仔食都飽。最後既瑞士雞翼撈丁就失色左D,麵既份量好少,個汁平時自己係屋企都整到,完全無特別又唔夠飽。最近呢間餐廳多左D二人餐,多左選擇,總括而言表現中規中距。
2017-09-09
2017-06-05 1367 浏览
大胃D偽文青又落元朗覓食😅翻版老x冰室??😶 唔講仲以為係分店🙊元朗街坊有無食過😀係大埔都有分店的🤔*你無睇錯🙊兩個人四樣野兩杯飲品 對於大胃D黎講是正常份量 偽文青🤦🏼‍♀️🤢.1️⃣燒春雞 半隻 特價$38 全隻$68有沙律菜伴碟 淋左少少芝麻醬😙我地叫左半隻當小食試下😂 size大約有大胃D1隻手掌咁大 肉質一d都唔乾 就算係雞胸部位都算多汁 但偽文青覺得醃得唔夠味 建議:想飽肚既要叫一隻雞.2️⃣蝦多士不錯巧痴der👍!!蝦膠塗滿麵包上下再炸 雖然不算厚 但蝦味剛好 隨碟有一小碟沙律奉上 有蘋果 提子乾等..醬汁帶柚子味 相當清新香甜 伴炸物一同吃 配得很好 沙律有加分!😍.3️⃣雞脾農夫包!!必食!成塊面咁大既雞脾 炸得勁香脆!就算個農夫包都焗得好好 一咬落去係餅乾咁脆!雞脾醃得夠味 表皮炸到真係好正 但好熱氣真係!面包下層掏空放了芝士炒飯進去 大約有4 5啖左右 但味道幾好👍.4️⃣咸豬手勁 巨 型!!一定要2個人share先好食!一個男人食都飽!價錢仲要好平!只係$138!!豬手肉齋食係比較咸 但沾埋醬食就剛好中和到 同埋係幾肥既 想增肥就一個人去試下啦!😅.飲品方面 味道麻麻 5️⃣咖啡頗酸
1️⃣燒春雞 半隻 特價$38 全隻$68
建議:想飽肚既要叫一隻雞

2️⃣蝦多士

3️⃣雞脾農夫包!!

4️⃣咸豬手

飲品方面 味道麻麻 5️⃣咖啡頗酸 6️⃣華田好飲d
環境方面 都幾多蚊滋仔🤢
服務方面 幾好既 不過係好似好趕時間收我地d碟🙈

• 雞脾農夫包
  • 蝦多士
  • 咸豬手
一日嘅開始,起身之後重要嘅事情除咗刷牙之外,其次就係要歎番份神聖嘅早餐。今日見假日就出咗元朗試新嘢,其實人地間鋪都唔新喇,只係我懶得出去食早餐,嘿。事不宜遲喇,呢間就係馳名食黑松露蛋嘅「浩食冰室」,地點其實唔難搵,就係天奴豬扒隔離,希望你明。睇睇個MENU都幾多選擇,但今日想食通粉,於是叫咗「A醬皇沙嗲牛仔肉通粉」配「5.水蜜桃鮮果沙律多士」,屋企人就「煎雞扒野菌松露炒蛋香草腸」。個名真係超把炮地咁長,媽媽話:真係好好食咖!我個餐到咗,感覺好精美嘅沙律最先吸引我。多配料,顏色極鮮豔;味道唔差,食落頗新鮮;加12HKD,份量尚算適中,因為仲有半片厚多士,雖然比較後期先到!至於沙嗲通粉嘅味道呢,比預期評價高,好香花生味嘅沙嗲汁,牛肉份量正常而且普遍大片,事關沙嗲味濃配起扭扭粉,好開胃!食得多可能會溜,所以飲凍檸茶夠解渴,呢間冰室菜味算濃、而且大杯嘅。講咁耐到重頭戲喇,超把炮嘅「煎雞扒野菌松露炒蛋香草腸配意大利肉醬薯蓉」到了,睇相都覺得好豐富。在場嘅我當然嘩然,炒蛋上面嘅松露又真係幾多,試咗一啖,松露嘅「GAS味」好濃郁,你明的,鐘意松露嘅人必試。雖然我唔太識食,但覺得份量上係相當抵試嘅,整

5.水蜜桃鮮果沙律多士

A醬皇沙嗲牛仔肉通粉
凍檸茶

煎雞扒野菌松露炒蛋香草腸
在場嘅我當然嘩然,炒蛋上面嘅松露又真係幾多,試咗一啖,松露嘅「GAS味」好濃郁,你明的,鐘意松露嘅人必試。雖然我唔太識食,但覺得份量上係相當抵試嘅,整體唔錯,作為一份豐盛嘅早餐。

總結,呢間冰室多選擇,而且味道不俗,可稱得上為豐富早餐。所以仲諗?直頭早起去試啦。
早餐
5.水蜜桃鮮果沙律多士
A醬皇沙嗲牛仔肉通粉
凍檸茶
煎雞扒野菌松露炒蛋香草腸
2017-05-08 482 浏览
見到新開有人排下,好似唔錯咁,就同老婆來試下,結果係:周身刀,無張利。。我地叫左:鮑絲火腿螺絲粉 配 黑松露炒蛋多士茄湯雞扒瑞士雞中翼麵 配 炒蛋多士冰奶茶個螺絲粉一般,黑松露唔香無味,炒蛋唔滑,多士太厚,邊唔脆,失敗茄湯好似蘿宋湯咁,得啖笑,杯奶茶麻麻地,苦瀝味好重。。d菜式、飲品嘅名係幾特別,但就係得咁多。。------------------------------最搞笑頂癮係d侍應,對住佢講叫要2號餐,佢寫3號,要配炒蛋多士,佢就寫左第二d😂,依樣當你新手寫得慢唔熟寫錯就算,廚房有野出就放上來我地個台,完全無問無理過係咪我地叫。。重複三次都係咁。。🤣🤣叻人錯一次就識改,正常人錯兩次已經唔會再犯。。錯三次就。。。你懂的總結:價錢茶餐以上,質素茶餐以下#食野唔係食名

我地叫左:
鮑絲火腿螺絲粉 配 黑松露炒蛋多士
茄湯雞扒瑞士雞中翼麵 配 炒蛋多士
冰奶茶

茄湯好似蘿宋湯咁,得啖笑,
杯奶茶麻麻地,苦瀝味好重。。

d菜式、飲品嘅名係幾特別,但就係得咁多。。

最搞笑頂癮係d侍應
對住佢講叫要2號餐,佢寫3號,
要配炒蛋多士,佢就寫左第二d😂,
依樣當你新手寫得慢唔熟寫錯就算,
廚房有野出就放上來我地個台,
完全無問無理過係咪我地叫。。
重複三次都係咁。。🤣🤣

叻人錯一次就識改,
正常人錯兩次已經唔會再犯。。
錯三次就。。。你懂的

總結:價錢茶餐以上,質素茶餐以下
#食野唔係食名
2016-09-22 850 浏览
瑞士雞翼炒蛋飯,雞翼只三隻,所謂瑞士汁,不像那些經典中式餐廳般,這兒的瑞士汁不夠杰,也沒甚麼甜味,可能只是李錦記現成的瑞士汁。幸好,此茶餐廳比其他餐廳出色的是,誠意搭究。一到達就有個椰子雞湯,不太喝到味精。還有,炒蛋就像早餐的炒蛋,滑溜並無過熟。如三隻雞翼送飯太寡,用蛋送飯總錯不了。另外,碟邊還有木耳及少許沙律菜,豐富了一個本來內容不多的雞翼飯。
,這兒的瑞士汁不夠杰
,也沒甚麼甜味,可能只是李錦記現成的瑞士汁。
幸好,此茶餐廳比其他餐廳出色的是,誠意搭究
。一到達就有個椰子雞湯,不太喝到味精
還有,

2016-08-27 586 浏览
20/8 呢一刻我坐係度食緊個垃圾喇沙米線。名名落單講明要公仔麵唔要米線, 落落下單個侍應阿姐走去收銀, 好名顯因為走去收銀, 我講明要面佢無寫低就出左個喇沙米線。一間食店如果連侍應都咁樣咁衰,叫我點敢唔black list 佢, 枉我早一晚仲同fd 係呢度食晚飯, 幾好食既野都無樣啦,落錯單係死罪。

午餐時間本來打算食另一間但因為新年未開市,就選擇了隔離這間浩食冰室,門外有人等位都等左幾張枱先有位,順便睇埋餐牌有咩食,在好多選擇之下叫了三個餐。海鮮喇沙米線$45喇沙湯底都算香濃食得出椰汁味道,而且有好多料!海鮮有蟹棒、魷魚、鮑片、蝦同蜆,另外有金菇、秀珍菇、天使菇、豆卜、滷蛋,配料有肉燥、銀芽、木耳絲、栗米、蔥花蒜蓉等。食落真係啖啖餸食到尾都仲有,米線相比之下份量少,但食完一碗都好夠飽,值得推介。豬排羊架意粉$58豬排香脆肉嫩,羊架不韌不乾咬落有肉汁,可配上飯或意粉加薯角(有芝士粉提供),食落啖啖肉,仲有沙律伴碟中和兩種肉味又帶點清新口感,這個值得一試!另外店裡還出名冰絲奶茶,即是用沙冰代替冰粒,茶味香濃幼滑,又不會被融冰溝淡茶味。順帶一提,因為男朋友要食藥嗌左杯水,杯水一飲係冇水喉味架!原來係放左檸檬辟味,頓然覺得好有心思呀,值得好評。

海鮮喇沙米線$45

豬排羊架意粉$58

2015-12-25 843 浏览
晨早流流要搵好野食…真係有d難度…唔係麥記就茶記啦…近近地費事諗又有位就呢度…早餐都有好幾款選擇…朋友點左個生煎雞扒伴肉醬薯蓉配水蜜桃沙律…點知沙律只得一粒水蜜桃…不過其他配料都好豐富…有薯仔甘荀青瓜蘋果…夠凍又爽口…雞扒炸得脆而香口…滑而唔乾…絕無過火…薯蓉加肉醬好好味…好少可茶記有呢類款式…原本我點左第個早餐…後尾多口問有無呢個小食>>潮流特制沙律多士……因為小食都有限11時後供應…居然又有wor...侍應好好人幫我改…沙律同之前既一樣…不過今次比大件左水蜜桃…至於多士係蕃茄粟米芝士…雖然簡單又齋左d…但好醒胃…又係好少茶記有呢類款式…餐飲都不過不失…野食算係有d新意思…唔會咁悶啦…
雞扒炸得脆而香口…滑而唔乾…絕無過火…
薯蓉加肉醬好好味…好少可茶記有呢類款式…
沙律同之前既一樣…不過今次比大件左水蜜桃…
餐飲都不過不失…野食算係有d新意思…唔會咁悶啦…