2019-07-28 325 浏览
朋友介紹過天水圍有間川菜幾好食🌶就即刻去試吓👍🏻去到叫咗三樣餸,分別係例牌手撕雞🐥蒜泥白肉🐷例牌雞煲🍲先講份量三樣餸價錢同份量成正比,兩個人食叫例牌就啱啱好👍🏻手撕雞嘅雞肉好嫩滑超有口感😆蒜泥白肉個醬汁同埋配料真係一流超好味唔會太咸但夠曬入味又會保留返白肉味係度😍😍下次大家一定要試😋平時出去食飯食雞煲無返四五個人都食唔晒😣但係佢哋有個例牌雞煲啱晒兩個人食😎雞煲嘅味唔會太重味精味令人食唔停🤤成餐飯兩個人叫埋嘢飲都係食咗150左右🤩唔怪之咁多人話又抵食又好味啦😋一個字正👍🏻🍽海南小廚 川菜館📍天水圍新北江商場一樓D5鋪

雞煲嘅味唔會太重味精味令人食唔停🤤

🍽海南小廚 川菜館
📍天水圍新北江商場一樓D5鋪
昨晚, 在新北江商場食到唔知食咩好, 行過原宿地帶後面, 行行下見到依間食川菜既, 起初睇落唔錯喎, 辣一辣過下癮都好, 點知中哂大伏!!! 叫左個手撕雞, 乾拌面, 來到都叫靚仔既, 點知金玉其外敗絮其中, 碟手撕雞有曱甴呀!!! 喂睇少眼咪變左加料?! 仲要呀, 好似見到佢用咪哂D大陸一滴香來開湯底呀, 都唔知仲有幾多食物食材都係用大陸, 偷偷地用, 到時食到有事都唔知!!! 有無人都一樣試過? 個老闆娘D態度仲要惡到呢, 同佢講碟野好似有蟲喎, 講唔到半秒就大聲吊我話咪亂講野喎!! 咁真係好過份囉, 本來好聲好氣同佢講, 但係串成咁無辦法啦, 關乎大眾衛生無辦法唔講出來啦!!
2019-07-12
  • 曱甴
2019-07-02 238 浏览
新北江有好多食店,但食辣野既好少,個人覺得海南小廚係呢度最好食既一間川菜鋪!鋪頭在中庭扶手電梯上面,位置在小巷入口,鋪面比較細,大約7-8張枱。lunch時間黎到坐滿客,剛好有一張枱,好彩不用等!這裡有提供午市套餐,價錢大約$4x-$6x,套餐係一樣餸可以選擇配飯,米線等......我地分別叫左兩個餐:🔸酸菜魚配米線🔸上枱果時嚇一跳,碗酸菜魚超級大,一個人一定食唔完!開始先飲啖湯,酸辣度剛剛好,配料內多了酸白蘿蔔,食落酸酸地脆脆地,好夾。魚就好滑,唔腥,有十多件,分量都多,其他配料有薯粉,芽菜等......跟餐配的米線就一般,因為加了熟蒜的關係,係好香,但味道怪怪的,還有點偏淡!.🔸口水雞飯🔸外觀不錯,選了中辣,都不夠香不夠辣,一般般!.整體黎講好抵食,特別是酸菜魚,味道好味!推薦~

lunch時間黎到坐滿客,剛好有一張枱,好彩不用等!

這裡有提供午市套餐,價錢大約$4x-$6x,
套餐係一樣餸可以選擇配飯,米線等......
我地分別叫左兩個餐:

🔸酸菜魚配米線🔸
上枱果時嚇一跳,碗酸菜魚超級大,一個人一定食唔完!
酸菜魚配米線

🔸口水雞飯🔸
外觀不錯,選了中辣,都不夠香不夠辣,一般般!
口水雞飯

整體黎講好抵食,特別是酸菜魚,味道好味!推薦~
2019-06-22
酸菜魚配米線
  • 酸菜魚
2019-06-29 161 浏览
#天水圍美食#辣食人生#川菜自從入左大西北工作,就開始周圍覓食。好幾間餐廳係食一次就夠,今次食個間上次食完就已經念念不忘!而今次食完更加誓要食多次💕💕 平靚正川菜。海南小廚1.椒麻生魚(細)$108你估佢唔到,啲魚湯係好清甜入味又辣辣地,一飲就愛上!我地叫既係大辣,雖然我地都覺得辣度只到中小辣,但係辣而不油!😍啲魚唔洗講入味又滑,佢仲有啲薯粉同酸菜芽菜,108蚊有咁大碗,真係物超所值!2.口水雞(細)$40今次呢估個叫左中辣,辣度就岩岩好💕佢係好足料唔偷雞,大把肉食🥰3.麻辣花椰菜蔬菜類係川菜中係最入味的!因為蔬菜係好吸辣!所以叫小辣好了,以免食咁多油落肚 haha口水指數🤤:5/5地址:海南小廚 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場1樓D5號舖
#天水圍美食
#辣食人生
#川菜

自從入左大西北工作,就開始周圍覓食。

1.椒麻生魚(細)$108

2.口水雞(細)$40

3.麻辣花椰菜

口水指數🤤:5/5

地址:
海南小廚 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場1樓D5號舖
香港近年好興食辣,我自己個人習慣就上大陸食,因為香港果d唔夠味,得個咸字。但今次極力推介既呢間係位於天水圍新北江商場,出名菜式有酸菜魚、水煮魚、辣子雞,即係本小堡今日食果d。菜式一:泡椒鳳爪 5/5  *****超爆好味,又酸又咸又辣,送啤酒一流。菜式二:辣子雞 4/5 ****大愛!叫左中辣,好正!但點解要扣佢一分?因為d雞比得太多骨,本小堡只食肉架!!!菜式三:水煮魚 4/5 ****叫左生魚同中辣,但都係多骨。其實呢間好正宗,好似我係四川食既大陸菜,呢種水準估唔到香港都食到。

菜式一:泡椒鳳爪 5/5  *****
超爆好味,又酸又咸又辣,送啤酒一流。

菜式二:辣子雞 4/5 ****

菜式三:水煮魚 4/5 ****
叫左生魚同中辣,但都係多骨。

2019-06-10 121 浏览
去左天水圍揾食,唔識揾食 去左某商場揾。見到呢間幾多人等位就羊群咁去食。坐落見到個menu真係嚇親,香港地難得揾到間咁平又要大碟嘅川菜。 好 重點係。好味好味 同好味。寫呢篇前食過兩次。正。
好 重點係。好味好味 同好味。寫呢篇前食過兩次。正。
2019-05-31 261 浏览
新北江一向多嘢食,成日都有選擇困難症呢間價錢幾平就入咗去食,手撕雞超入味,麻辣味十足,肉唔鞋水煮魚仲有紅薯粉豬紅牛肉等配料四季豆同花椒等香料好夾酸菜豬肚 豬肚洗得好乾淨 冇食到粒粒 酸菜味道啱啱好
新北江一向多嘢食,成日都有選擇困難症
呢間價錢幾平就入咗去食,
手撕雞超入味,麻辣味十足,肉唔鞋
水煮魚仲有紅薯粉豬紅牛肉等配料

水煮魚
于煸四季豆
麻辣豬耳
2019-05-25 202 浏览
天水圍新北江商場出名多又平又好食嘅餐廳,今日就去試咗呢一間四川餐廳食下辣野過癮下我們點選了四樣東西,先講螞蟻上樹,口感非常之彈牙,而且嗰種辣味好香辣子雞叫了中辣,麻辣味好岀,但我覺得辣味可以再加重一點點,雜菜炒肥腸也好吃很爽口,最後介紹我覺得最好吃的就是水煮肥牛,剛到來的時候,看見一碗大大的,就好吸引,然後再看看裏面肥牛份量好多,而且碗最底有很多薯粉,所以我都沒有叫飯吃了。這樣加起來價錢還超級便宜,現在真是很少地方好吃又便宜。我感覺會常常來吃水煮肥牛 螞蟻上樹辣子雞雜菜炒肥腸
水煮肥牛
螞蟻上樹
辣子雞
雜菜炒肥腸
2019-05-23 161 浏览
這家餐廳真的百吃不厭的 水準也是不變已經光顧了好幾年的川菜飽🤤🤤這一次去的時候是剛開門不久店員帶我們去了新鋪那邊 會涼快一點看來店主生意不錯 又開多一家鋪位🤭大家對川菜也愈來愈喜歡吧🤤🤤~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~·口水雞 HKD$42·手撕雞 HKD$40~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~口味可根據自己想食的辣度而選擇也可以選擇加配飯/米線挻滿足的一餐😋有時候也會外賣回家食🤫
這家餐廳真的百吃不厭的 水準也是不變

也可以選擇加配飯/米線

挻滿足的一餐😋有時候也會外賣回家食🤫
2019-05-23
2019-05-10 123 浏览
天水圍冇乜川菜,呢間近近地幾好。手絲雞係每次必叫,好香口,只係辣度有啲唔統一,叫到中辣都好似Bb辣咁😂😂,不過真係好好食,辣度可以叫盡啲😀。呢日叫埋酸菜魚,但就希望佢可以再酸啲啦😆
2019-05-08 992 浏览
每次嚟天水圍,我最愛同兩個朋友去新北江商場呢間舖頭仔食辣嘢!雖然我哋三個人食辣嘅程度都唔同,但呢度嘅辣度可以自由要求,咁當然係食得最辣果個就我哋兩個食小辣,所以啱晒全部人食啦!有去過新北江商場嘅人都知,呢度d舖頭仔真係好細好細,而海南小廚未裝修之前,其實已經擴展咗好幾個單位,不過都依然長期爆滿!每次嚟都要等位,不過,嚟得呢度食嘅朋友仔都預咗,佢哋上菜都幾快,所以大家都會拍爛檔食飽就走,唔會阻住晒!其實裝修後嘅檯櫈係明顯比之前排列得好咗d,但始終地方淺窄!大家為咗食好嘢,都會張就張就!手撕雞懶人食手撕雞最啱,皆因雞已經去骨只剩底雞皮同肉。雞肉用醬料撈過,雪凍咗少少,食落唔會笠囗,加入花生同青瓜絲食落減少油膩感。辣子肥腸好多人好抗拒食豬大腸,其實只要食店處理得好就完全無問題。肥腸經油泡過後香脆可口,唔好以後油泡後一定會好油淋淋,咁就錯喇!可能喺油泡過程中將肥腸本身入面嘅油脂都炸走咗,所以,加入辣椒乾落去炒完之後,食落就好乾爽,碟底都冇一層好厚嘅油!涼拌青瓜正常水準涼拌萵筍基本上個醬汁同青瓜嘅係一樣,但唔知係d萵筍出水定加多咗油,略嫌呢個有d水汪汪同油淋淋。虎皮尖椒唔知點解而家喺街食到或者自
,都會張就張就!
辣子肥腸

涼拌青瓜
正常水準
涼拌萵筍
虎皮尖椒
唔知點解而家喺街食到或者自己去街市買返去嘅尖椒,同樣係10隻只有一、兩隻辣,所以喺呢度都差唔多,不過呢喥勝在夠平,$35一大碟!食到你夠皮!

水煮魚(生魚)
呢喥嘅水煮魚只有一款魚,就係生魚。我第一次試食用生魚整,事關我食魚好揀擇,不過朋友極力推薦下,加上有人包底,我就唔怕試。生魚肉肉質好滑溜又冇乜骨,魚肉又入曬味,我哋叫咗小辣食落少少麻少少辣,好惹味。而且佢個底係墊咗薯粉,d粉索哂辣汁,呢個真超級正!
2018-08-05
2019-04-06 356 浏览
次次去天水圍新北江行街,都會必食Q餅同章魚小丸子(唔係好好食,但係係學生回憶)每次食到飽飽,轉入小巷都會見到呢間餐廳,個個都係叫到一枱辣椒,但係掃街掃到飽哂,都未有機會試⋯⋯今次終於有機會係未食飽嘅情況去試,兩個餸都叫左小辣👍🏻辣椒炒得算香,麻嘅感覺會慢慢出現,唔會令人食到條脷麻痺晒👍🏻成碟野炒得乾身,唔算好油👌🏻肥腸炸得香脆,但有少部分炸得過火左,有少少難咬,同埋略嫌唔夠肥酸菜魚有兩款魚揀,一款就係我地叫嘅魚片,另一款係生魚($98)餐廳標榜生魚係無魚骨。👍🏻性價比好高,$65大大份,除左有魚片,仲有薯粉同芽菜。以咁嘅價錢,出面應該食唔到👍🏻酸菜調味唔錯,送飯一流👌🏻魚肉質地中上,個人認為不夠滑,下次可以試下生魚比較下👎🏻薯粉煮得太淋我地仲叫左一碗白飯($6)拎黎送酸菜。走嘅時候大約係七點半,已經有差唔多十個人係到排隊,所以大家要留意下

今次終於有機會係未食飽嘅情況去試,兩個餸都叫左小辣

乾扁肥腸

👍🏻成碟野炒得乾身,唔算好油

酸菜魚

👍🏻酸菜調味唔錯,送飯一流
👌🏻魚肉質地中上,個人認為不夠滑,下次可以試下生魚比較下
👎🏻薯粉煮得太淋

我地仲叫左一碗白飯($6)拎黎送酸菜。

走嘅時候大約係七點半,已經有差唔多
十個人係到排隊,所以大家要留意下

乾扁肥腸
酸菜魚
又來食飯咯~今天朋友進來天水圍探望我到了食飯時間 來了他們來這間食飯因為這間川菜真的棒棒噠·手撕雞經常食開的小菜 來食飯就要點呢·蒜泥白肉朋友說有點兒咸 但用來拌飯是可以的·涼拌海蜇海蜇很爽口耶 醬汁有點兒小·四季豆炒腩肉腩肉還可以的 不過味道咸了一點
又來食飯咯~

海蜇很爽口耶 醬汁有點兒小

·四季豆炒腩肉
腩肉還可以的 不過味道咸了一點

2019-01-11 566 浏览
這間川菜在新北江已經很久了 之前已經吃過 最近裝修了之後又跟朋友去了一次 菜式選擇眾多 而且價廉物美 份量很多 記得上次和媽媽來吃酸菜魚 那個碗好像無底潭 魚肉不斷夾都有 這次我們3個人來 可以多點幾款菜蒜泥白肉夠辣夠重口味 半肥瘦的豬肉切得很薄 容易入味這裡的炸子雞真材實料 雞肉很多 而且大小適中有肉 不像外面有些只有骨 雞肉炸得外脆內嫩 辣味亦夠水煮魚辣而不油 魚肉很多很大塊 而且沒骨 方便食用 由於我們選了生魚片 魚肉更加爽口 總括而言這裡性價比很好 值得常來

蒜泥白肉夠辣夠重口味 半肥瘦的豬肉切得很薄 容易入味

2018-11-08 640 浏览
第二日再來試吓呢度最多人讚嘅酸菜魚(小)$58跟小菜可以用優惠價$6加一碗米線🍜兩樣都係要中辣原來要大或者細嘅酸菜魚都係用同一個大碗上,只係大嘅魚肉份量會多啲!我覺得呢個細分量嘅魚肉份量都唔少,足夠兩個人食(大食另計)呢個酸菜魚非常美味湯汁的辣味及酸味都剛剛好,不會太酸,又不會太辣,爽啊!反觀麻辣米線嘅麻辣湯汁就唔得啦!同昨天一樣,麻辣得來很油,好似熱滾水加米線加麻辣油,沒有任何調味的味道!推薦大家,可以叫酸菜魚配清湯米線,米線配酸菜魚的湯就very good喇!呢度都係做街坊生意,個個都好識做,要搭枱,食完就走人,唔會霸住晒啲位唔走,啲座位雖然坐到密晒,但係好在本身枱凳都夠大張,都唔會好迫!
第二日再來

試吓呢度最多人讚嘅酸菜魚(小)$58
跟小菜可以用優惠價$6加一碗米線🍜

兩樣都係要中辣
我覺得呢個細分量嘅魚肉份量都唔少,足夠兩個人食(大食另計)
呢個酸菜魚非常美味
湯汁的辣味及酸味都剛剛好,不會太酸,又不會太辣,爽啊!
酸菜魚+米線

2018-11-08