2013-03-23 1149 浏览
早於兩年前,有朋友帶過我去呢度食生日飯,品嚐一次頗具名氣的海鮮站,叫過加拿大蟹(需預留)、芒果中蝦沙律(得一隻中蝦,幾搵笨吓)、芝士焗珍寶蠔、籠仔蒸白菜仔.......當時這間海鮮站沒甚麼服務可言,只是靠不過不失,叫做ok的海鮮餐作招徠,知道某天會Encore呢度的。今次即興重回海鮮站,原因只是唔想俾HKD600-700去酒店食Buffet咁貴而又想食到新鮮海鮮,可是.........有點失望。搬到新舖後地方集中了,坐得舒服過之前,仲見到店主隻狗,及後侍應好快就送上一壺茶了!琵琶蝦($98隻) <---事實上Menu係寫$78隻的,但Menu左下角再細細隻字寫上最終收費以當日食物質量而定,即係...海鮮價囉!蝦沒有像Menu中的圖片一樣有橙色的蝦膏,只有少少淺黃色的蝦膏,話雖如此,但那少少的蝦膏卻充滿鮮味,很驚喜,而蝦肉就只是一口食完。$98就這樣被KO了!!車厘蜆($48隻)和法國蠔($3x-5x)車厘蜆沒甚鮮味,只是沒有不新鮮的腥味,法國蠔不是我食過最新鮮的,要是新鮮即開的話用叉輕碰生蠔裙邊也會有反應的。唉.............反而佢個茄汁比較酒店提供的出色,因為mix

車厘蜆($48隻)和法國蠔($3x-5x)
車厘蜆沒甚鮮味,只是沒有不新鮮的腥味,法國蠔不是我食過最新鮮的,要是新鮮即開的話用叉輕碰生蠔裙邊也會有反應的。唉.............反而佢個茄汁比較酒店提供的出色,因為mix了black pepper,比較香。
用來伴食法國蠔也不會失去主次。
芝士焗珍寶蠔($52)
由於友人不吃生的食物,這個焗珍寶蠔絕對合她口味,事關焗蠔夠哂Juice。
芝士焗海鮮飯($88)
有魚塊,尤魚,非常細細隻的蜆,蝦(兩隻咁多)
味道ok是因為有芝士味,賣相幾好,幾大碟下,叫爭返D分啦~!
题外话/补充资料: 總括一下,共食了HKD324,唔係貴的,不過......真係好普通lol......可一不可再。 另外,實在有必要通知一下大家,店內侍應是沒甚表情,笑容欠奉,禮貌更加缺乏,對service有要求的朋友可能要將就一下了~~
2013-03-19
  • 琵琶蝦,芝士焗珍寶蠔,芝士焗海鮮飯
2013-03-15 698 浏览
一直都未諗好情人節食咩好果朝突然收到消息話海鮮站重開即刻第一時間訂位本來話八點冇曬位 點知講講下又話有心情由地獄上返天堂不過去到見到都有一兩張吉枱 唔係好full新店好寬敞 我地兩個人被安排坐四人枱 更舒服叫左之前同朋友一齊食既時候冇食過既野翡翠螺 超正!唔同食自助餐果d無味無道生蠔 由上至下 法國澳洲西非普通左d唔夠肥美但係都ok順帶一提佢個茄汁加左黑椒好正車厘蜆 超鮮甜好好味砵酒鮑魚個汁好有酒香 鮑魚不失鮮味而且幾厚肉地 口感一流薯蓉焗元貝唔知係咪焗耐左 個殼穿窿 食到成口殻碎不過元貝好大粒 好味 薯蓉都好香最後當然唔少得免費既蒜蓉包第一次食既貓仔都話好正!唔洗加一又坐幾耐都得 服務又好呢餐情人節海鮮大餐真係抵到爆!
一直都未諗好情人節食咩好
薯蓉焗元貝
唔知係咪焗耐左 個殼穿窿 食到成口殻碎
不過元貝好大粒 好味 薯蓉都好香
最後當然唔少得免費既蒜蓉包
第一次食既貓仔都話好正!
唔洗加一又坐幾耐都得 服務又好
呢餐情人節海鮮大餐真係抵到爆!
2013-02-14
庆祝纪念
情人节
2013-03-01 81 浏览
正月中旬‧陰天在港晶那邊已是人氣熱點,來了這裡旺勢是持續。是日下午來到,座無虛席。老闆是做海鮮批發的,得到最新鮮的食材而價錢也可以賣得比人便宜,這就是做得好的原因了。中蝦沙律看上去已知大堆頭,去殼的中蝦爽甜,但只有三尾不太夠喉。堆如小山的生果是蘋果、火龍果、芒果、哈密瓜等等切粒而成,非常夠份量。只賣$54,抵食!
正月中旬‧陰天

只賣$54,抵食!
午餐
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他