2017-01-21
又黎到一個Happy Friday,夜晚淨反爸B,妹妹同我三個人食,緊係唔煮飯,岀去食餐好架喇天氣凍冰冰,最岩就係食煲仔飯!!!而九龍城既添樂園煲仔飯咁岀名,一於去試吓啦七點幾八點鐘去到,都唔算好多人,等左兩三張枱就得入去啦!全場人基本上都係都係食緊煲仔飯,餐牌選擇好多,有啲花多眼亂添最終揀咗三個煲仔飯share,逐一為大家講下啦⋯1. 陳皮魚腸煲仔飯佢咁特別,就叫黎試吓,開頭仲驚會好腥,唔知又冇喎!個味道幾特別,甘甘苦苦咁,不過果種味就應該唔係個個都鍾意2. 薑蔥魚腩煲仔飯因為爸B鍾意食魚,所以就叫個嚟試吓,本身怕食魚骨嘅我都食到,因為d魚腩都係得啲大骨!不過我覺得呢個煲仔飯就麻麻哋啦,因為啲魚冇乜味,所以個飯都係好淡,好似普通豉油撈飯咁!個飯冇乜特別,可以不試3. 北菇雞煲仔飯講真唔使試都估到係咩味!不過食落竟然係最好味嗰個,啲雞好滑,啲飯吸晒雞同冬菇嘅味,Yummy整體來講,雖然成餐飯都冇乜特別驚喜,不過天寒地凍,食下暖笠笠煲仔飯都係正嘅
最終揀咗三個煲仔飯share,逐一為大家講下啦⋯
1. 陳皮魚腸煲仔飯
2. 薑蔥魚腩煲仔飯