2024-03-27 65 浏览
天氣太熱啦😖,真系熱到個人都唔想食嘢~幸好行行嚇街見到有間個牆壁畫得好靚👍🏻嘅茶餐廳。忍唔住入去住坐低咗😂😂。 (5⭐️最高)沙拉豬扒飯(4.5⭐️)份量都好足,而且配有西蘭花做配菜。 😋豬扒件數都有四-五件。而且每一件都均勻地搽上橙色沙律汁。食入口酸酸甜甜,好開胃啊~必食-黑白西多士(5⭐️)同傳統西多士唔同,不是配糖漿,而是配朱古力醬。🩷但內里仍然都系有碎粒花生醬😗咬落有脆口既感覺🤩~吉列豬扒配薯條(5⭐️)大大塊豬扒配上菠浪薯條🍟,其實下午茶餐又會跟一杯嘢飲真系好消暑啊~🤤扒芝士吞拿魚三文治(5⭐️)我好喜歡呢個🩷,因為佢用芝士再加上三文魚之後面攞去焗一焗,令到有溶芝士嘅感覺😋~
嘅茶餐廳。忍唔住入去住坐低咗😂😂。 (5⭐️最高)

沙拉豬扒飯(4.5⭐️)
沙拉豬扒飯

必食-黑白西多士(5⭐️)
黑白西多士

吉列豬扒配薯條(5⭐️)
吉列豬扒配薯條

扒芝士吞拿魚三文治(5⭐️)
扒芝士吞拿魚三文治

沙拉豬扒飯
黑白西多士
吉列豬扒配薯條
扒芝士吞拿魚三文治
新開茶記,平日晚市都唔少人,晚餐選擇多,有12個,睇都要啲時間😅。一睇到魚就想食,因為屋企少整🙈,有烏頭,馬友。見係雙檸蒸元朗烏頭,特別想試。🍽️是日晚餐:🐟雙檸蒸元朗烏頭 $88勁大條,雙檸係咸檸+鮮檸,好清香。烏頭一啲泥味都無,肉質結實唔韌,腩位軟滑油香,啲汁有淡淡生果味,少少甜,唔小心撈左飯🤤。🐔蜜椒薯角雞中翼 $88名堂較普通,似西式,點知食落好有水準。雞翼即炸,蜜汁甜度剛好,配上黑椒嘅香,完全唔膩。每舊薯角都沾滿汁,正。茶記特色係快,烏頭一到就顧住食魚,到尾先食埋啲雞翼仲好脆,真心好食。🥦西蘭炒花牛柳 $88賣相同酒樓一樣😯,老細話廚房之前係酒樓做,唔怪得擺盤咁睇得啦。可能雙檸太鮮,牛柳被比下去😆。🍹凍檸茶少冰少甜+$3好耐無飲過甜度啱茶濃檸香都咁平衡嘅凍檸茶,可能形容得誇左啲,但真心好飲。🍹凍奶茶少冰少甜+$3茶夠濃,甜度啱,不錯。如果想飲奶香滑,我諗熱飲會更好飲。🌟食食下發現斜對面有間同名兩餸飯勁多人排隊,好奇下問姐姐,佢話都係佢地㗎,最好食係雞翼,下次加餸可以靠佢啦👍🏻。

🍽️是日晚餐:

🐟雙檸蒸元朗烏頭 $88

🐔蜜椒薯角雞中翼 $88

🥦西蘭炒花牛柳 $88

🍹凍檸茶少冰少甜+$3
🍹凍奶茶少冰少甜+$3
茶夠濃,甜度啱,不錯。如果想飲奶香滑,我諗熱飲會更好飲。

2024-03-21
好耐無落元朗食飯,估唔到餐廳變化好大,新舊交替,鳳琴街人流旺,係不同食肆必爭之地💪🏻今晚三個人想食小菜晚飯,就試左新開不久嘅添添,雖然多人等位,不過都好快入座。當晚精選晩餐$78起好精彩,有班球、馬友、大鱔等。晩餐包老火湯,白飯,熱飲/凍飲+$3/紅豆冰+$6沙薑雞 $88見到好多人叫,估唔到份量有半隻雞,雞肉保持嫩滑,烹煮時間控制得好好👍🏻金銀蒜蒸斑頭腩$98粉絲墊底,索晒蒜汁同鮮味,變得最搶手🤭斑頭腩啖啖肉,蒜味突出,呢個價錢抵食🥰蜜汁欖角蒜香骨$88排骨炸得香脆,肥瘦勻稱,蜜汁惹味,好好餸飯。金銀蛋肉碎浸菜心$75諗住咁多肉叫個菜,點知碟頭比想像中大,比酒樓份量仲大😝差啲食唔晒。除左小菜,餐廳仲有碟頭飯,西餐,常餐等茶記基本款式。

沙薑雞 $88

金銀蒜蒸斑頭腩$98

蜜汁欖角蒜香骨$88
排骨炸得香脆,肥瘦勻稱,蜜汁惹味,好好餸飯。

金銀蛋肉碎浸菜心$75

除左小菜,餐廳仲有碟頭飯,西餐,常餐等茶記基本款式。
蜜汁欖角蒜香骨
沙薑雞
金銀蒜蒸斑頭腩
金銀蛋肉碎浸菜心
蜜汁欖角蒜香骨
沙薑雞
金銀蒜蒸斑頭腩
2024-03-23 56 浏览
今日放假入元朗探朋友,喺佢屋企附近開咗一間新嘅茶餐廳,就同個朋友一齊去試下。呢間係傳統嘅茶餐廳,主要提供多款港式風味嘅懷舊茶記菜式,湯粉,西多士,三文治,雞髀,薯條,炒粉麵飯和中式小炒。我哋叫咗✨乾炒牛河 $60 因為係即叫即炒,上枱時熱騰騰又有鑊氣,牛肉份量都多,好足料牛肉大大塊,而且不會肥油油。✨紅豆冰 (套餐+$6)紅豆粒粒飽滿又煮得夠淋,唔會太甜,好飲。✨蜜桃咕嚕肉 $95呢度嘅蜜桃咕嚕肉醬汁好掂,酸酸甜甜,好開胃。而且咕嚕肉嘅份量都好多,重點係炸得鬆脆香口,裏面可以保持到嫩滑。其他嘅配料亦都好好食,做得出色。✨杏仁霜 (套餐+$6)杏仁霜味道濃郁,極好飲。✨例湯蓮藕排骨湯,湯底鮮甜,個湯好足料,飲咗唔會口渴。(套餐+$12配例湯,白飯及飲品)總結:店員有禮貌,服務非常好。燈光明亮,環境寬敞,座位好舒適,食物質素唔錯,價錢又合理。餐廳:添添地址:元朗鳳琴街18號玉龍樓地下3&6號舖

我哋叫咗
✨乾炒牛河 $60
✨紅豆冰 (套餐+$6)
紅豆粒粒飽滿又煮得夠淋,唔會太甜,好飲。

✨蜜桃咕嚕肉 $95
✨杏仁霜 (套餐+$6)
杏仁霜味道濃郁,極好飲。
✨例湯
蓮藕排骨湯,湯底鮮甜,個湯好足料,飲咗唔會口渴。
(套餐+$12配例湯,白飯及飲品)

總結:

餐廳:添添
地址:元朗鳳琴街18號玉龍樓地下3&6號舖

🥘新開咗一段時間 一直未有機會幫襯 今晚加完班唔想煮 就啱晒😛 平時都幫襯開佢哋對面嘅三餸飯 都好有質素 今次一於試下佢哋堂食茶記👏🏻 環境光猛 新淨整齊 晚市都爆滿人 好在等位唔算耐🤭😋樣樣都想食 貪心之下揀咗三個餸 估唔到都幾大碟😝🤭💁🏻‍♀️咸蛋黃金白飯魚 $85一上菜個下 陣陣嘅咸蛋黃香味已經攻入鼻🤤 熱辣辣放入口 酥脆嘅外層 彈牙嘅白飯魚🤩 精神晒😛 好味過油尖旺個啲出名小菜館 仲要份量都幾多👍🏻 💁🏻‍♀️黑椒牛仔骨煲 $85用煲仔上菜 真係特別惹味🤩 熱辣辣出晒煙 聽到渣渣聲 未食已經流口水🤤 黑椒味濃👍🏻 多肉 而同且肉質腍嫩😍 💁🏻‍♀️添添小炒皇 $85真材實料 蝦乾 魷魚 蝦球 腰果 ······ 👏🏻超多 👏🏻超豐富👍🏻 好香好惹味 性價比超高👍🏻 💁🏻‍♀️例湯 真材實料🤩 爽口蓮藕 大大嚿腍滑豬肉 仲有少少果皮香味 正👍🏻💁🏻‍♀️以上小菜💛+$12 有例湯 有白飯 有飲品 💛+$3 凍飲+$6 特飲💁🏻‍♀️特飲 ~ 紅豆🫘冰 椰汁味濃 紅豆🫘煮得剛好軟爛 仲有紅豆香 甜度適中👏🏻💁🏻‍♀️特飲 ~ 檸檬🍋利賓納 清甜可口 配合惹味小菜 解渴解膩😚

😋樣樣都想食 貪心之下揀咗三個餸 估唔到都幾大碟😝🤭

💁🏻‍♀️例湯