2021-11-03 727 浏览
呢間咖啡店係朋友推介嘅,早兩日經WhatsApp訂座,踩單車過去食飯。餐廳要入咗去法院之後右手邊直行到盡頭就會見到。坐低之後水就係自助形式嘅,我哋叫左個鴨腿同埋一份燒春雞另外嘢飲叫咗一杯巨峰提子沙冰同埋Earl Grey coffee。鴨腿口感我個人覺得比較乾咗少少分量少咗啲如果可以陪多少少薯蓉或者伴菜嘅話咁就會好啲啦,因為如果一個男士嘅話我相信應該唔夠飽,燒春雞嗰方面我就覺得一般般未去到好食都可以覆桌,但我鍾意食佢個伴菜青椒同埋蝦片。 至於飲品我覺得欣賞係佢個Earl Grey coffee,茶味夠香咖啡味突出,至於個颶風沙冰就一般般冇甜味。如果你哋去開粉嶺想搵文青咖啡店係可以到訪一次,如果有心搵一間好食嘅文青咖啡店就唔會揀佢

鴨腿
午餐
鴨腿
earl  grey  coffee
2021-11-01 495 浏览
📍添飲咖啡館📍💡粉嶺環境優美,打卡傾偈一流成日都見到人哋打卡,諗住黎試下,點知原來係要book位先食到,係冇wall in架!第二次終於食到啦🐥All Day Breakfast ($128)平時都小叫all day breakfast 食,今次見到每枱都有叫又幾靚又好豐富咁就叫左,墨魚汁包好特別幾有口感,炒蛋滑,大啡菇唔叫大但都好juicy,🐥未來肉漢堡燒烤醬新豬肉絲青瓜絲香蒜沙律醬扭扭薯條($128)個素肉真係同真肉好似,一樣好juicy,素肉加埋個烤肉醬真係好夾 🐥迷你水牛芝士 黑橄欖 青蘆筍 蕃茄 麵包粒($128)一上枱意想不到呢個價錢咁細蝶😵食應該係食個擺盤,唔係話特別好食🐥煎美國和牛臀肉蓋($238)牛煎得好靚,食落好有濃郁牛味,但件牛有小小細🤣兩啖冇左,配菜都好靚🐥奄列 ($98)蛋係嫩滑,入面有豆,煙肉粒同菇,係幾好食,但如果多d料就更好餐廳總括嚟講,啲嘢食好細份,唔係話特別好食,應該唔會去第二次🤣
📍添飲咖啡館📍
💡粉嶺

環境優美,打卡傾偈一流
第二次終於食到啦

🐥All Day Breakfast ($128)

🐥迷你水牛芝士 黑橄欖 青蘆筍 蕃茄 麵包粒($128)

🐥煎美國和牛臀肉蓋($238)

🐥奄列 ($98)

2021-10-30 404 浏览
「北區裁判法院」作為北區人基本上由細到大都見到呢棟特色建築物一直都好想入嚟睇吓 估唔到而家改建左之後真係有機會入嚟參觀下 仲可以試埋特色餐廳.網上見到呢間餐廳好多好評而且亦都好有特色感覺咁所以起身沖個涼就出發過嚟嚟到職員第一件事就問有冇訂枱佢話冇訂枱嘅話其實就剩返吧枱兩個位都算做好好彩 好彩早嚟因為坐咗一陣已經見到好多客人摸門釘所以建議大家真係要先訂枱後出發.菠蘿百香果特飲非常真材實料 仲可以飲到菠蘿喳唔會太甜亦都冇冰 飲得出係鮮果嘅原味南瓜湯好好飲個包亦都幾好食 略嫌個餡冇乜特色只係火箭菜蕃茄芝士加埋一齊呢個煎蛋餅就更加普通都係豆啦雞肉啦放埋一齊然後煎蛋.環境係好靚 餐廳設計都好有特色所以過嚟其實係食個feel
「北區裁判法院」
作為北區人

都係豆啦雞肉啦放埋一齊然後煎蛋
環境係好靚 餐廳設計都好有特色
所以過嚟其實係食個feel

2021-10-30 4070 浏览
🍽添飲咖啡館▫️再一次嚟到喺舊粉嶺裁判署入面嘅添飲咖啡館,呢度真係好清幽,影相光線好靚,不過食物份量較少,味道不過不失,性價比唔高,但經過開呢個歷史古蹟可以預約定𝚌𝚊𝚏𝚎入嚟坐吓~▪️奄列|伊比利辣肉腸|枝豆|茅屋芝士|意大利羊奶芝士|豆苗($𝟿𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)👧🏻說實話,其實佢係蛋批/烘蛋而唔係奄列😂蛋係全熟的,肉腸切碎咗混咗喺蛋入面,當中食到一粒粒完整嘅毛豆,加埋芝士幾香同埋都幾飽肚,不過不至於會回頭再食🙈▪️燒春雞|炸蝦片|西班牙青椒($𝟷𝟸𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)👦🏻炸蝦片係普通印尼蝦片😂青椒分量好多,外層有煎過同用海鹽調味,外層係幾惹味嘅。但咬咗一小啖,辣到根本就係食緊辣椒🌶️我真係辣到食唔到落去😂我之後都有試第二條,一樣係好辣😂我之後有google,原來西班牙有一句描寫小青椒的話:「Pimientos de Padrón,unos pican y otros no」,意思係:「小青椒,有幾顆辣,有幾顆不辣」。可能我唔好彩,應該試多幾條😂燒春雞味道唔錯,燒得幾脆口,不過略嫌啲肉較乾。▪️𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜☕️($𝟺𝟸, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟼/𝟷𝟶) 不過不失
🍽添飲咖啡館
▫️

👦🏻炸蝦片係普通印尼蝦片😂
我之後都有試第二條,一樣係好辣😂
可能我唔好彩,應該試多幾條😂
燒春雞味道唔錯,燒得幾脆口,不過略嫌啲肉較乾。

不過不失,隻豆都幾香,想講個心心拉得好靚😂

▪️海鹽熱朱古力☕️($𝟺𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)
呢杯有驚喜🤤朱古力嚟到嘅時候暖笠笠,飲落香濃,餐牌寫加入咗有法國鹽之花嘅海鹽,每啖飲到尾你會細味到海鹽淡淡嘅回甘,幾好飲!
2021-10-28
  • 海鹽朱古力
2021-10-24 558 浏览
前身為法院的白色英國殖民時期建築,近年經活化修建成文青打卡咖啡店🌿🏛日本紫薯熱牛奶 $38😋😋😋雖然牛奶的紫薯味好微,但個底有真紫薯粒☺️🏛歐陸早餐 $128😋😋😋有大啡菇、炒蛋、煙三文魚、火腿、腸仔、薯格、粟米粒、蕃茄香草包😊🏛奄列$98😋😋😋有煙肉、菇菇、枝豆,蛋係幾嫩滑但如果多啲肉同埋咸少少就好🤔🏛抹茶卷蛋 $68😋😋抹茶味唔夠濃,蛋糕質地有d實,個夾心係雪硬左🥲 可能攤到溶返先食可能會好d😅

日本紫薯牛奶

🏛日本紫薯熱牛奶 $38
😋😋😋
雖然牛奶的紫薯味好微,但個底有真紫薯粒☺️

歐陸早餐

🏛歐陸早餐 $128

奄列

🏛奄列$98
😋😋😋
有煙肉、菇菇、枝豆,蛋係幾嫩滑但如果多啲肉同埋咸少少就好🤔

抹茶卷蛋

🏛抹茶卷蛋 $68
😋😋
2021-10-19 404 浏览
添飲法院裁判處聽到👂呢個名 有種莫名奇妙嘅嚴肅😠但我今日就係帶左小皮蛋黎到呢個即嚴肅 又開心嘅地方粉嶺裁判法院 呢個應該係舊址吧⋯⋯裡面有間餐廳🍴呢間餐廳樓底好高👍🏻d台好大張位置好寬闊環境就真係一流人地常日都話約三五知己催下水 但我覺得呢個環境帶小朋友黎都唔錯因為小朋友有時扭計一扭計嘅時候 好怕整親人地呢個就絕對唔會有呢個問題啦另外呢度d 野食 擺盤好靚 好適合打卡用加上 落地大玻璃 陽光☀️充足光線好好👍🏻影d相都特別靚味道方面呢 …相知就黎試下味啦
添飲

光線好好👍🏻
影d相都特別靚

味道方面呢 …相知就黎試下味啦
2021-10-17 317 浏览
話時話,數數手指,好似都好耐未入過粉嶺,今次專程去粉嶺,當然係為咗美食啦😌😌唔知住喺粉嶺嘅你👊🏻👊🏻有冇去過呢?!😝😝or 知唔知呢一間餐廳嘅存在?!😛😛話說嗰達地方就係舊粉嶺法院😏😏(想知道更多呢間餐廳嘅歷史,真係自己去geogle la🤣🤣)歐陸早餐 $128🤩🤩今日嚟到主要都係要食呢度嘅all day breakfast,呢度嘅all day breakfast 都係幾豐富,有成七種嘢食: 煙燻三文魚,脆薯格,牛油粟米粒,墨魚汁包,炒蛋,奧地利佳士拿豬肉腸。所有嘢食拼埋一齊相當吸睛,完全係影相呃like 😌😌咁當然係唔少得嘢食嘅質素啦,所有食物都係中規中矩,可以食得過,以咁嘅價錢可以係咁chill 嘅環境食到咁啲嘢食都算唔錯😉😉因為呢度嘅環境一流啱晒一家大細過嚟食☺️☺️

唔知住喺粉嶺嘅你👊🏻👊🏻
有冇去過呢?!😝😝
or
知唔知呢一間餐廳嘅存在?!😛😛

話說嗰達地方就係舊粉嶺法院😏😏

歐陸早餐 $128🤩🤩

因為呢度嘅環境一流啱晒一家大細過嚟食☺️☺️

2021-10-16
$100 (早餐)
  • 歐陸早餐
2021-10-15 419 浏览
重陽節吾使拜山,諗住去遠少少,入粉嶺搵好野食😋。見到舊粉嶺裁判法院有間cafe ,環境吾錯,行人隧道對面仲有咪錶停車場,尚算方便👍去到門口,無訂位佢話得high table ,無問題。裡面坐到 30 零人左右,主打咖啡當然要試。侍應連帶位 眼見2-3人都比較忙碌,廚房內比較多啲員工,等左一陣先搵到人幫我落單。叫左1杯 team cappuccino ($44)同 mate cappuccino ($42),南瓜忌廉湯配蕃茄水牛芝士意大利香草三文治($148),香煎雪魚配昆布杞子意米湯($168),黑松露薯條($38)咖啡可以先選擇自問喜愛的拼配咖啡豆再選要什麼咖啡,味道不錯,好香嘅咖啡👍黑松路薯條是粗薯條,新鮮炸起熱辣辣又帶香濃黑松露味道😋南瓜忌廉湯配蕃茄水牛芝士意大利香草三文治,個湯比較出色,意大利香草三文治我覺得香草味吾夠同埋如果暖暖地會好食啲。香煎雪魚配昆布杞子意米湯,配搭好創新好特別,味道都唔錯。整體來說,環境舒適,好岩打卡,服務一般,我覺得可能吾夠服務員,付款只可收現金,吾夠全面,幸好當天有㩒錢🤣食物飲料都很精緻,但有點偏貴,$484 埋單,人頭240食吾飽😆性價比不高,我或
重陽節吾使拜山,諗住去遠少少,入粉嶺搵好野食😋。

黑松路薯條是粗薯條,新鮮炸起熱辣辣又帶香濃黑松露味道😋

香煎雪魚配昆布杞子意米湯,配搭好創新好特別,味道都唔錯。

食物飲料都很精緻,但有點偏貴,$484 埋單,人頭240食吾飽😆性價比不高,我或許會再光顧試其他特色咖啡😊
2021-10-14
  • 黑松露薯條
2021-10-14 300 浏览
今日星期日,同幾個👯‍♀️sis book 咗呢間餐廳食個lunch~ hea 吓 ~吹吓水~講吓當年好少cafe 好可坐咗耐,由12點可以坐到2點半。但一定一定要預先係whatsapp book~ 就算walk in 去到,佢都會叫你即場whatsapp book完先入得🍃環境清幽🍃簡約嘅木系佈置🪵 感覺舒適~睇完個menu 又好似無咩想食🥲 都係叫咗個普通嘅all day breakfast 都好食嘅~嗰包望落去乾爭爭硬繃繃,其實幾好食~外面少少脆,裏面煙煙韌韌不過黑松露薯條偏失色,黑松露味唔係太香,薯條唔夠脆個frd 叫咗隻燒雞~ 賣相好吸引而且夠曬juicy ~ 讚整體感覺舒適~ 粉嶺好去處🌟

好少cafe 好可坐咗耐,由12點可以坐到2點半。

🍃環境清幽🍃簡約嘅木系佈置🪵 感覺舒適~

都好食嘅~

不過黑松露薯條偏失色,黑松露味唔係太香,薯條唔夠脆

個frd 叫咗隻燒雞~ 賣相好吸引
而且夠曬juicy
~ 讚

整體感覺舒適~
粉嶺好去處🌟

2021-10-10
2021-10-06 323 浏览
時間回溯到今年四月,幾個朋友相約齊齊入粉嶺摘士多啤梨😋難得山長水遠入到粉嶺,又點捨得摘完即刻走呢?於是喺網上搵到呢間由昔日裁判法院改建的添飲咖啡店。這類型的文青風cafe通常都好多人,所幸當日等咗大約一個鐘就有室外位(lucky)。餐牌入面最吸引首選「肅靜咖啡」。睇到「肅靜」兩個字,立即令人聯想到法庭上的法官大人,實際上是用冷水接觸咖啡粉96小時,經長時間萃取,令咖啡少了些苦澀,多了些香濃味道。經過濾後加上青檸片同飲,入口順滑而不澀,帶丁點天然水果的酸味,相當提神。用嚟裝咖啡的樽身以顏料手繪而成,與別不同,打卡效果一流~朋友揀的「一路向前」更容易入口,由espresso tonic改良而成,特別之處係加入自製果汁,非常refreshing。
時間回溯到今年四月,幾個朋友相約齊齊入粉嶺摘士多啤梨😋

肅靜咖啡
2021-04-05
肅靜咖啡
「添飲咖啡館」位於前粉嶺裁判法院內,大家可以順道參觀這活化後的古蹟,令這Cafe加添一些歷史意義。餐廳位於地下,兩邊全是落地玻璃牆,所以室光線充足,室內設計簡單舒服。食物提供為西餐,款式選擇不多~我們點了三樣食物,本來想著只知一間普普通通的cafe,但竟然全部都好味道,值得一讚!有機會一定要再去試試其他菜式~漢堡+薯條+沙律(推介👍🏻)兒童餐蕃茄意粉(推介👍🏻)Brownie+雲呢拿雪糕(推介👍🏻)

漢堡+薯條+沙律(推介👍🏻)

兒童餐蕃茄意粉(推介👍🏻)

Brownie+雲呢拿雪糕(推介👍🏻)

2021-10-03 254 浏览
這所餐廳主打咖啡,當然先點兩杯熱咖啡:朱古力咖啡及鮮奶咖啡。朱古力咖啡的拉花著實精緻,喝下去相當不錯!鮮奶咖啡有點淡口,先生卻很喜歡。之後我們再叫了兩個主食:一個是海鮮意粉,另一個是南瓜湯配素菜三文治。味道是中上的,不過價錢偏貴,總覺得這地段不值這個收費。兩個人的午餐合共大約$450。挺昂貴吧!
2021-09-26 480 浏览
知道前粉嶺裁判法院活化咗,所以嚟參觀吓,順便去隔離cafe chill吓。因為知道cafe都幾full,所以我哋一早喺WhatsApp留咗位。去到應該大部分人都係有預約,walk in 就要排隊等。Cafe環境十分好,有分室內同半室外,天氣太熱所以我哋坐室內。我哋叫咗一個歐陸早餐、伯爵茶卷蛋、龍眼拿鐵、蜜瓜Smoothie。卷蛋好重Earl Grey味,茶味濃啱我,裡面有好多cream,好鬆軟。龍眼latte比想像中少龍眼味,不過不失。至於all day breakfast最正係條腸,超級juicy,仲有芝士滲出嚟,想買返同款腸喺屋企煮。

2021-09-21 290 浏览
Cafe 位於前粉嶺裁判法院入面的白色房子,cafe 被裁判法的樹木🌲同草埋包圍住。cafe 採用落地玻璃窗設計,令坐在cafe入面既客人可以邊欣賞樹木陽光☀️邊品嘗咖啡。🍔”未來”肉漢堡配薯條近年流行素食,素肉整到同真肉差唔多。每次黎到必點。不過今次呢款炸到有啲乾,無咁juicy。不過烤肉醬配搭未來肉味道唔錯。🍝肉丸薯仔麵糰味道同香草🌿意大利一樣,薯仔麵糰煙韌口感好得意。每一啖都充滿香草蕃茄香。🍰伯爵卷蛋每一次都必點。內層有濃濃既伯爵茶cream外層係伯爵蛋糕,好好味。鐘意品嚐咖啡既我每一次嚟到都點唔同嘅咖啡☕️今次我點左 ☕️Italian affogato, 比較少cafe會製作,味道驚喜。甘苦嘅咖啡配上香草味雪糕同埋Bailey, 岩曬鐘意特別既你地。今次黎我覺得食物水準下降,咖啡依然保持水準。希望餐廳遲啲會有一啲啱小朋友食嘅嘢食等我哋可以多啲嚟 。添飲咖啡館 (粉嶺)粉嶺馬會道302號地舖

🍔”未來”肉漢堡配薯條

🍝肉丸薯仔麵糰

🍰伯爵卷蛋

鐘意品嚐咖啡既我每一次嚟到都點唔同嘅咖啡☕️
今次我點左

添飲咖啡館 (粉嶺)
粉嶺馬會道302號地舖
同媽媽去食afternoon tea, 見到呢間餐廳都好靚,位於裁判法院,古色古香嘅建築,好有新鮮感! 😍😍😍去到餐廳門口,我們沒有訂位。店員要求我們先用手機去預約book 位,我覺得其實冇需要,因為我哋人已經到了門口,為什麼仲要用手機去預約book位。呢店員冇理會我,只要求我哋再用手機成功去book位先得,在炎熱嘅天氣,我們站在門口外,非常熱! 就必須要在手機成功book位才能夠進入,我覺得這個程序是非常多餘,而且是趕客!等了大約10分鐘,店員示意我們入座,餐廳內嘅裝修都很美麗、很舒適,也有很多人正在用餐。可容納30多人。 座位都闊落。 我們點了all day breakfast 和蛋糕套餐, 所有菜式都很好味、很精緻,上菜時間都很快! 環境舒適優美,係傾偈食T 嘅好地方! 但是價格就偏貴,兩個人兩個餐,大約食了$300!試一次就OK!應該唔會再去,純粹個人的意見感受

😍😍😍去到餐廳門口,我們沒有訂位。

環境舒適優美,係傾偈食T 嘅好地方!

應該唔會再去,純粹個人的意見感受

2021-09-11