2016-05-18 625 浏览
叫左幾款不同的糖水但材料同味道都普通最好味同最有特色既紅豆刨冰因為食到好好味既芒果汁同紅豆而且份量都唔少既外觀都不錯但本來叫左個最無死既芒果西米露但個外表真係麻麻地面層有啲bubble 係度令到成個想食既感覺都減少左個芒果都係夠甜同好食既個成碗食落好普通
2016-05-02 481 浏览
晚餐前已見到這間多人到不得了的糖水店, 決定飯後甜品....與好友都選擇了推介之選 - 彩虹明珠 及 流星之戀可以自家選擇額外加上其他西米, 黑珍珠, 雪糕等等....彩虹明珠用了涼粉作底, 加上黑珍珠, 4-5款水果, 還有比西米大一點的流星, 可選擇是否加上芒果汁及椰汁, 不知道是否我兩款汁都加了, 吃不到甜味. 水果都算新鮮, 有一兩款還算未太熟...但不過不失...流星之戀用了西米作底, 加上類似什果的啫喱粒, 配上生果及流星, 所謂的流星, 就是比西米大一點的, 但口感有點就像沒有西米般軟, 都是兩款汁都加了, 朋友說都是吃不到甜味.奇奇怪怪的店舖, 甜點竟然吃不到甜味, 或者只可說句, 他沒有額外加上糖漿, 也是一件好事....而同店其他客人大多都是點選了中式甜點...如再有機會應再試下中式...
與好友都選擇了推介之選 - 彩虹明珠 及 流星之戀
可以自家選擇額外加上其他西米, 黑珍珠, 雪糕等等....
彩虹明珠
流星之戀
题外话/补充资料: 朋友還外賣了芝麻糊豆腐花回家給家人, 店員都很細心說著, 待你們差不多吃完再裝出, 以免太快就涼了...聽到我說弄髒了手, 還細心地提供紙巾....這些真的只有小區店舖才有的.....
2016-04-27
$30 (宵夜)
彩虹明珠
流星之戀
2016-04-16 383 浏览
與朋友在觀塘食完飯, 例牌食下糖水, 叫左碗比較潤的南北杏雪耳燉木瓜, 木瓜份量夠多, 不過就反而無咩雪耳, 湯水不會太甜, 杰杰地, 算適中, 不錯。星期六晚9點已滿座, 應是多做街坊生意, 做鋪面較細, 食完要即走, 不能hea.
南北杏雪耳燉木瓜
2016-04-16
飯後來到一家很旺的港式甜品店 打開餐牌 款式種類繁多 價錢都好平 8點幾已經full哂 小妹點咗熱鮮奶燉蛋 賣相很好 好似啫喱咁 搖佢就會dun下dun下 而且好「堅挺」唔會食幾啖就塌 不過食食下忽然聞到好大jum煙味 維持咗好耐.... 環境太逼 唔適合慢慢食傾偈

熱鮮奶燉蛋
熱鮮奶燉蛋
2016-02-01 395 浏览
晚上既然來觀塘,又吃過晚飯,似乎意猶未盡,不如來一個甜品糖水,作為晚飯的完滿結局吧。眼見有兩間甜品糖水店,一間主力賣西式甜品,另一間是主力糖水,於是最後選擇了後者。港記糖水位於康寧道,亦是晚飯所在的隔離幾間舖位。當走入去時,非常光猛,而且有不少食客在內食甜品。在兩邊牆上已經說明了有甚麼甜品糖水,再加上桌上的餐牌,就有更多糖水甜品選擇,當中包括不少傳統糖水,亦有黑白涼粉,以及豆腐花等甜品。選擇了芝麻糊併豆腐花,是一款兩食的甜品。上桌的時候,芝麻糊完全覆蓋豆腐花,需要把豆腐花舀起才能看到。入口時,既有豐富香濃的芝麻味道,更有幼滑的豆腐花,帶來雙重的口感。除了兩者有各自的口感外,當中芝麻糊亦具幼滑,豆腐花亦帶出微微的豆香味。吃過甜品,頓覺滿意之感,又是踏上歸家之路。

吃過甜品,頓覺滿意之感,又是踏上歸家之路。
2016-01-05
$20 (宵夜)
和同事晚飯後來到觀塘有名的港記糖水,試一試有名的湯丸。講起湯丸,未必後生仔會o岩。不過港記糖水的湯丸,D餡你o係外面都食唔到!朋友點了五寶湯丸,出名的各有一位。有芝麻,花生,奶皇,綠茶奶皇,紫米奶皇加埋熱的薑水,冬天飲完成個人都暖哂試左一粒綠茶奶皇,真係有甘甘地的綠茶味,好特別!我點了紫米奶皇,個皮十分煙韌,而且仲有粒粒的紫米,好有咬口。而且紫米好健康,感覺上好過少少。奶皇就好流心,加左蛋黃,甜度剛好,一咬開已經流出黎,食得出好似茶樓食的流沙包o個種感覺。好似流沙包咁好靚!整體來講湯丸都好好食,呢個價錢仲令人好有驚喜。
和同事晚飯後來到觀塘有名的港記糖水,試一試有名的湯丸。

加埋熱的薑水,冬天飲完成個人都暖哂
試左一粒綠茶奶皇,真係有甘甘地的綠茶味,好特別!
五寶湯丸
而且紫米好健康,感覺上好過少少。
紫米奶皇湯丸
好似流沙包咁好靚!

整體來講湯丸都好好食,呢個價錢仲令人好有驚喜。
2016-01-04
五寶湯丸
2015-12-31 315 浏览
香港18區甜品店開到周街都係,要幾浮誇有幾浮誇。但間唔中都想食啲平民糖水,難怪呢類糖水舖似終都是客似雲來。先和朋友share了一份芒果班戟,其實真係好欣賞班戟皮點解可以搓到咁薄。另外冬天時節芒果仍然香甜,水果都是靚貨吧!cream亦香滑,甜而不膩,非常滿意的starter! (吃甜品也有starter很過份)朋友點了咋喳,超多豆冇乜糖水,吃到一半已很飽肚,傳統媽媽級的糖水,非常足料,餓底人士恩物。我自己吃芝麻糊豆腐花,比想像中淡口,竟然不太甜,估唔到芝麻糊也講健康。豆腐花很香滑挺身,吃到底還是一大磚的不出水,很家庭式的糖水系列。下次可再嚟Encore!
芒果班戟
咋喳
芝麻糊豆腐花
芒果班戟
2015-11-22 366 浏览
放學路過見到好多同學仔,不妨試試,我叫了個西瓜水晶涼粉的水晶涼粉,唔同黑色的涼粉味道,而同學的雪糕大西米,大西米唔太軟又唔太硬,口感好彈牙~!!雪糕還有曲奇妙趣,芒果,朱古力,芝麻味四種選擇~!!放學一定會到港記食甜品~!!
放學路過見到好多同學仔,不妨試試,我叫了個西瓜水晶涼粉
放學一定會到港記食甜品~!!
西瓜水晶涼粉
雪糕大西米
题外话/补充资料: 穿校服還有優惠
2015-11-19
西瓜水晶涼粉
雪糕大西米
2015-11-08 389 浏览
港記糖水飯後甜品,經過附近見到有幾位太太派傳單為新店宣傳,於是決定試試,畢竟心態上覺得港式糖水甜品,劣極都有個譜,點知⋯⋯我錯了 T.T| 麥提莎糯米滋 |劣食!原來係想見識一下呢款糯米滋嘅創意,點知一試,竟然係個原粒麥提莎!?感覺就好似細路仔個包糯米滋,手多多將粒麥提莎放入去咁,好有被騙嘅感覺,無論口感同賣相都好worse!| 雜果西米露 |朋友order,一上枱就呆咗,成碗椰汁西米水旺旺,同啲生果又唔夾,味道亦好怪!| 木瓜牛奶 |呢個喺我order 嘅,算穩穩陣陣,味道都不錯,不過就有啲過甜。

港記糖水

| 麥提莎糯米滋 |

| 雜果西米露 |

| 木瓜牛奶 |
2015-10-19 489 浏览
去到康寧道,飽飽滯滯就去食糖水,食左個綠茶奶黃湯圓~!新鮮即製,熱辣辣,我鍾意呀奶黃餡好特別,湯圓皮有幾濃的綠茶味皮的柔軟度,煙un度,味道非常好,同個唔太甜的奶黃流沙餡都係perfect match個薑水非常岩味,唔太辣,又唔太甜!岩晒唔鍾意食太甜的我
去到康寧道,飽飽滯滯就去食糖水,
食左個綠茶奶黃湯圓~!
新鮮即製,熱辣辣,我鍾意呀

奶黃餡好特別,湯圓皮有幾濃的綠茶味
皮的柔軟度,煙un度,味道非常好,
同個唔太甜的奶黃流沙餡都係perfect match

個薑水非常岩味,唔太辣,又唔太甜!
岩晒唔鍾意食太甜的我
綠茶奶黃湯圓
2015-10-18
2015-08-29 267 浏览
我食左港記多年,佢一開鋪幫趁到而家,成日夜晚都好多人排隊,我最常食凍芒果明珠,金多寶,因為芒果明珠芒汁好濃鮮果味,用大粒西米,咬落口感十足,好彈牙,而且好多芒果,而金多寶有齊我最鍾意既種類,芋頭,涼粉,西米,薏米,紅豆......乜都有d,類似咋喳,超級好味,總括佢地糖水唔會太甜,係夏天消暑之選!
外卖自取
$26 (宵夜)
  • 金多寶
來到香港,除了吃咖哩魚蛋、雞蛋仔外,最值得一試的還有糖水,為什麼呢?因為香港糖水種類有一百多種,有些在台灣很難吃得到, 而且雖然可能打著港式招牌,但不見得真的是港式好味道。今天就為大家介紹位於香港觀塘,常常一位難求的「港記糖水」。 (圖片截取自網路)因剛好店門口架設竹棚在施工,拍不到一個好一點的店全景,但並沒有影響營業,一到晚餐過後時間,就可以看到排隊等位的人潮。店址:香港九龍觀塘區康寧道46號地下若從觀塘地鐵站A1/A2出口,步行約10分鐘可到。 糖水種類非~常多,價錢從HKD$18~$32不等,約TWD$72~$128,若不知道怎麼點,可參考Menu打★號的店內人氣推薦。妞的小叮嚀:建議內用,因外帶要加HKD$1元,且現點現做現吃,比較不易走味。 家鄉糖不甩(花生沙)HKD$18,約TWD$72它是用紅糖煮過的湯圓(內無餡料),湯圓非常的軟Q,拌上花生粉,但它的花生粉內有加"椰絲",所以吃起來清爽不黏牙,與台灣的麻糬有些類似,但他比麻糬還不甜。妞的小貼士:糖不甩因黏上了就甩不得而得名,故熱戀中的男女可以點這一道,意指好姻緣的象徵 (=^__^=) 雪糕水晶涼粉(凍)HKD$25

來到香港,除了吃咖哩魚蛋、雞蛋仔外,最值得一試的還有糖水
為什麼呢?
因為香港糖水種類有一百多種,有些在台灣很難吃得到,
而且雖然可能打著港式招牌,但不見得真的是港式好味道。
今天就為大家介紹位於香港觀塘,常常一位難求的「港記糖水」。

(圖片截取自網路)

因剛好店門口架設竹棚在施工,拍不到一個好一點的店全景,
店址:香港九龍觀塘區康寧道46號地下
若從觀塘地鐵站A1/A2出口,步行約10分鐘可到。

糖水種類非~常多,
價錢從HKD$18~$32不等,約TWD$72~$128,
若不知道怎麼點,可參考Menu打★號的店內人氣推薦。

妞的小叮嚀:

家鄉糖不甩(花生沙)HKD$18,約TWD$72

它是用紅糖煮過的湯圓(內無餡料),
湯圓非常的軟Q,拌上花生粉,但它的花生粉內有加"椰絲",

妞的小貼士:
糖不甩因黏上了就甩不得而得名,

雪糕水晶涼粉(凍)HKD$25,約TWD$100

雪糕有四種口味可選擇,曲奇妙脆、朱古力、芒果、芝麻,
曲奇妙脆是牛油曲奇餅乾,感覺好像類似台灣常見的OREO餅乾口味,
但香港人講話好快,妞只聽得懂朱古力,所以就錯失了點曲奇妙脆的機會 T_T
水晶涼粉吃起來的口感很像洋菜糕,但比洋菜糕還硬一些,
因點餐時,店員會問你要不要加鮮奶,
香港可能直稱鮮奶,但吃起來像是奶精,不額外收費,
建議加,這樣比較香滑順口,且清清淡淡很解暑,吃完還很有飽足感。

雪糕紫米露(凍)HKD$23,約TWD$92

把這張照片上傳到FB時,朋友以為是紅豆沙,但其實是紫米露 ( ^O^ )/
這道是吉米點的,我頓時心裡OS:你需要補什麼血阿=_=
挖了好幾口來吃,越吃越香,像清粥般的不黏稠不膩,
米心已經煮得熟透,但不會過於軟爛,吃得到一粒一粒紫米的口感,
加上那一球芒果雪糕更是加分,清淡中帶點微酸甜,同樣吃完會有飽足感。

馬蹄露黑珍珠(凍/熱)HKD$20,約TWD$80

所謂的馬蹄,就是我們所說的荸薺,而黑珍珠就是山粉圓,
因馬蹄露裡有加了少許蛋花,第一口還以為在喝玉米濃湯呢 XDDDD
吃得到一顆一顆的細小荸薺,搭配著清涼山粉圓,口味清爽,暑意全消,
但如果怕荸薺味的人不宜點,因為整碗有很濃的荸薺味,
妞個人是還能接受,而且還覺得很香呢 !

芒果西米露(凍)HKD$25,約TWD$100

嘿嘿~這芒果西米露就是香港人說的「楊枝甘露」啦 ( A_A )
是一大塊一大塊冰過的芒果唷 ! 而且芒果好甜 !
但因為港記的芒果西米露有加椰奶或鮮奶(?),吃不太出來,
妞覺得西米露完全蓋過了芒果酸酸甜甜的味道,有點小失望,
但整體來說,還是好吃的。

雖然一家糖水店有近百種甜品,一開始會不知道如何選擇,
但可以先選擇主食,看想喝西米露還是吃涼粉,再來選配料就容易多了,
妞覺得很特別的是,雖然都稱為「糖水」,但這些糖水的味道,一點都不甜哦,
推薦給要到香港自助旅行的朋友,
可先到觀塘A.P.M逛逛,晚餐後再到港記糖水消暑一番唷 ( ̄▽ ̄)~*

$25 (其他)
2015-08-03 247 浏览
夏日之戀($28)此甜品由兩個雪糕球、水果、芒果汁和淡奶組成,吃上來味道十分奇怪。先不談食物配搭的問題,芒果很酸、奇異果又硬又酸、西瓜太軟而且不甜,朱古力脆條放了好一陣子,完全不脆。吃完雪糕再吃水果的話,水果便會淡而無味。下次不會再光顧此店!

夏日之戀($28)
吃完雪糕再吃水果的話,水果便會淡而無味。
下次不會再光顧此店!
2015-07-20 316 浏览
因為本人很喜歡食芒果,所以差不多每次來我都是order芒果加布甸,或芒果黑珍珠。今次我叫了芒果加布甸,一如既往,很香很滑,也很足料,芒果很新鮮,剛剛好,不太酸也不會太熟,值得一讚!而且布甸味道不太甜,啱晒本人的口味,所以這間甜品店是我公司附近的首選,也值得向其他開飯成員推介!

2015-07-08
5 分钟 (外卖自取)
  • 芒果加布甸
2014-09-14 713 浏览
係觀塘食完飯行完街,openrice下有咩糖水舖,原來選擇並唔多,最後揀左港記糖水.睇睇個menu,糖水選擇都大路嘅,但發現佢哩到嘅糖水款式同我嘅愛將松記差唔多嘅!叫左個涼粉豆腐花 . 味道價錢不過不失啦,花奶加豆腐花都不錯.跟住另一款係彩虹明珠. 味道同賣相都同幻彩明珠一樣.但相比松記,哩到生果嘅份量就少左d.不過由於附近都無咩糖水舖,日後係觀糖想食糖水都會再嚟嘅.總括價錢同味道都算中規中矩.
涼粉豆腐花$19
彩虹明珠$24
$22 (宵夜)