2021-07-03 421 浏览
最近天氣太熱🥵口淡淡沒有什麼胃口~想吃啲辣的開開胃見到將軍澳有間湘菜可以吃烤魚🐠便約埋朋友一起過來試下~我們3個女仔叫左6樣一個烤魚一個乾鍋肥腸🍗一個涼拌牛肉🐂 一個農家小炒🐷一個乾鍋包菜🥬仲有一個甜品糍粑🐟烤魚一定係必點嘅 雖然配料不是很多 但魚夠鮮 味道都唔差 不過不失農家小炒🐷和包菜🥬 不得不說 好好味 包菜好快就被我們清曬碟 好入味糍粑應該是讓我最驚喜的係我朋友話仲意吃先叫的 點知我吃完一塊仲想吃😂糍粑係服務員等到我們差唔多吃完飯先上的我見到個佢週不時望下我們張檯 等吃到差唔多了過來問下先上 好有心上菜的時候岩岩煎好皮好脆 唔會好甜 加黑糖和花生粉真係好好味埋單先知原來都有小龍蝦可以吃下次可以再來試下
最近天氣太熱🥵口淡淡沒有什麼胃口~
想吃

埋單先知原來都有小龍蝦可以吃

下次可以再來試下

2021-07-02
2021-06-26 338 浏览
星期六商場到到都好多人經過天晉,行行下決定入呢間之前成日見到冇食今日咁啱表妹都食得辣就入左去食好在我哋嚟得快,坐底無幾耐外面就開始排隊 哈哈叫左個套餐,abc各選擇一款口味菜花 土豆紅燒肉 同埋酸菜魚有兩碗白飯不過無飲品茶水同埋前菜另外俾錢前菜食咗一半已經,幾好味!然後好快就嚟咗個土豆紅燒肉都幾入味,個人覺得唔算辣送飯好正 可能我真係好肚餓跟住就嚟酸菜魚我自己其實本身唔係好鍾意食酸菜魚但估唔到呢間幾好食 唔知佢啲湯底係咪有蕃茄然後菜花係最遲嚟嘅唔知點解😂不過個菜都吵得唔錯好入味送飯嘅話幾好食,但如果就咁食就會有少少鹹總共兩個人食咗三百幾蚊平均每人百幾蚊到(如果個餐包埋汽水就好啦,😂😂😂因為就咁叫一個汽水都要$20)
星期六商場到到都好多人
經過天晉,行行下決定入呢間
之前成日見到冇食
今日咁啱表妹都食得辣就入左去食

好在我哋嚟得快,坐底無幾耐
外面就開始排隊 哈哈
叫左個套餐,abc各選擇一款
口味菜花 土豆紅燒肉 同埋酸菜魚
有兩碗白飯
不過無飲品
茶水同埋前菜另外俾錢

前菜食咗一半已經,幾好味!

然後好快就嚟咗個土豆紅燒肉
都幾入味,個人覺得唔算辣
送飯好正 可能我真係好肚餓

送飯嘅話幾好食,
但如果就咁食就會有少少鹹

總共兩個人食咗三百幾蚊
平均每人百幾蚊到
(如果個餐包埋汽水就好啦,😂😂😂
因為就咁叫一個汽水都要$20)
外賣app 嗌咗農家小炒肉+白飯 ,埋單$105 但成碗野剩係得辣椒 , 都唔知點食 肉只有不到三片,整碟望落去好似係前幾手食剩嘅辣椒咁。嘗試喺外賣app refund, 但policy 不support。以前質素都覺得唔錯 有時都會同屋企人去食 依家應該以後都唔會幫襯
以前質素都覺得唔錯 有時都會同屋企人去食
依家應該以後都唔會幫襯
2021-05-12
30 分钟 (外卖送餐)
2021-04-27 337 浏览
疫情下和家人到了將軍澳天晉匯商會吃湖南菜,點了酸菜烤魚,石門肥腸,長沙臭豆腐和手撕包菜,其中喜愛的還是那個石門肥腸和烤魚,手撕包菜更是滿分的呢!晚飯時間到了七點鐘,店裡還是人丁單薄, 加上零丁的外賣, 一個部長一個侍應足夠操作了。 說到衛生方面,店裡的碗碟器皿還是可以的,鋪面乾淨。進出入店的人, 被要求做足政府要求的防禦措施,素描安心出行,還要使用消毒劑擦手, 量度體溫,方可進入。要吃湖南菜,這店可以再去嚐嚐喔!
要吃湖南菜,這店可以再去嚐嚐喔!
2021-04-27
  • 長沙臭豆腐
  • 石門肥腸
  • 手撕包菜
  • 酸菜魚
2021-03-22 263 浏览
第一次嘗試這間餐館😉平日午餐有九折不過要硬食茶費兩人食加豆漿Order兩個餐石門肥腸同萵筍炒臘肉石門肥腸一開始食落唔辣,可能冇撈勻之後越食就越辣,不太食得辣都可以試下,如果好食得辣,建議加辣肥腸好入淋好入味,食落好Juice餸酒一流萵筍炒臘肉萵筍清清地加鹹鹹地嘅臘肉好夾唔辣,單食萵筍都OK,萵筍爽口,臘肉比較鹹,口感適中,有啲煙熏味,臘肉真係要餸飯餸飯一流😎味道整體都OK,可以再encore平均$100左右
第一次嘗試這間餐館😉平日午餐有九折
不過要硬食茶費
兩人食加豆漿

Order兩個餐
石門肥腸同萵筍炒臘肉

石門肥腸
一開始食落唔辣,可能冇撈勻
肥腸好入淋好入味,食落好Juice
餸酒一流

萵筍炒臘肉
萵筍清清地加鹹鹹地嘅臘肉
好夾
餸飯一流😎

味道整體都OK,可以再encore

平均$100左右

2021-03-22
2020-12-02 409 浏览
周一晚上客人不多,比较安静。 有茶水费和前菜以及10%的服务费, 前菜一小碟拌海带味道很一般, 上菜的速度还挺快的。口味花菜味道很不错,薄切五花肉和花菜炒的很软,很入味。农家小炒肉的五花肉切的很薄,微辣,对不太能吃辣的应该也没太大问题,下饭菜。酸菜鱼鱼片处理的不错 只有很少的小刺,不过酸菜的味道很一般分量也不多,里面还有红薯粉丝 白萝卜片和卷心菜,。粉蒸排骨比较一般,蒸的很烂,味道普通,如果不是特别喜欢吃粉蒸肉的话不是最推荐的菜。
2020-11-14 270 浏览
朋友推薦的湘菜館。小炒黃牛肉和酸湯跳跳蛙都在水準之上,但最驚喜的是看似普通的梅香茄子!梅菜香味與茄子融合得非常好,也不會很油膩,大推。今晚剁椒魚頭賣完了有點可惜,下次有機會再來試試。
朋友推薦的湘菜館。
今晚剁椒魚頭賣完了有點可惜,下次有機會再來試試。
  • 梅香茄子
2020-10-01 327 浏览
晚上突然想吃辣,正好之前有叫過外賣,就來家附近的這家湘菜館子覓食。看到評價一般本來還很擔心,但是點了三個菜感覺都很不錯!小炒黃牛肉了,口味花菜和石門肥腸的味道很好,雖然不能說正宗但是是對的味道,沒有太因為香港的口味妥協,尤其是肥腸,108的價格分量十足,配上不太甜的凍豆漿真的好爽。餐廳環境還可以,座位也算寬敞,唯獨服務生的態度都很冷漠,一點笑容都沒有,有個小妹還一直在我們桌子旁邊防著个裝滿廚餘的車子收拾碗碟,希望以後改善服務吧。
因為該店有衡东炒脆肚而想嘗試 - 因為不是間間湖南菜館都有這個我鍾情的餸。 而結果讓我大跌眼鏡。 該店的食物同湖南菜根本無任何聯繫。脆肚的刀工極差。味道都未能炒走豬肚的腥味。脆肚突出一個脆字,而該店炒出來只有軟趴趴的口感。再有一個糖油粑粑。因為在湖南以外根本無原汁原味的糖油粑粑。我們由細到大食的是硬皮的糖油粑粑,而外面都不識整,所以我本身無任何期待。毫無意外,這個都很難食。總而言之,是一間令我極度失望的店舖。作為湖南人,我對於想食正宗湖南菜的朋友我只有一句:不要去對於想食不是很辣的湖南菜的理由我只有一句:不要去

而結果讓我大跌眼鏡。 該店的食物同湖南菜根本無任何聯繫。

總而言之,是一間令我極度失望的店舖。

作為湖南人,我對於想食正宗湖南菜的朋友我只有一句:不要去

對於想食不是很辣的湖南菜的理由我只有一句:不要去
外卖送餐
2020-07-01 688 浏览
聽到「酸菜魚」開始流口水未?去唔到深圳食酸菜魚,口痕痕,唯有喺香港搵。竟然係天晉搵到間食酸菜魚的,即管試試。酸菜魚$188魚肉肉質非常嫩滑,實淨,味道鮮甜;而且魚骨唔多,懶人啱晒!酸菜味道唔酸,未能滲透魚肉中;太多花椒飄浮,容易咬到花椒粒小炒王牛肉$168香味,鑊氣十足;牛肉口感柔軟細嫩,送飯一流~石門肥腸$98肥腸配料醃得夠味,用唔同種類嘅辣椒,花椒醃制,令肥腸冇臭味;食落口落爽口彈牙燒辣椒皮蛋$48餐牌上有三隻大辣椒,一上碟見到好多辣椒,食咗啖已經覺得非常辣😂;辣椒味蓋過皮蛋,因此食落一般般
聽到「酸菜魚」開始流口水未?

酸菜魚$188
魚肉肉質非常嫩滑,實淨,味道鮮甜;
而且魚骨唔多,懶人啱晒!
酸菜味道唔酸,未能滲透魚肉中;
太多花椒飄浮,容易咬到花椒粒

小炒王牛肉$168
香味,鑊氣十足;
牛肉口感柔軟細嫩,
送飯一流~
小黃炒牛肉

石門肥腸$98
肥腸配料醃得夠味,用唔同種類嘅辣椒,
花椒醃制,令肥腸冇臭味;
食落口落爽口彈牙

燒辣椒皮蛋$48
餐牌上有三隻大辣椒,一上碟見到好多辣椒,
食咗啖已經覺得非常辣😂;
辣椒味蓋過皮蛋,因此食落一般般
燒辣椒皮蛋
爽口魚皮
2020-06-29
小黃炒牛肉
爽口魚皮
2020-06-22 391 浏览
琴日幾位朋友聚餐(湘薈將軍澳舖),午餐時間有二百八十八套餐三樣菜,兩分飯但份量唔多。我哋加左其他菜,單點菜試份量會正常返,羊毛出在羊身上。一分價錢一分貨。佢哋白飯十五蚊一碗相比較,特別貴。其他菜式味道唔錯,酸菜魚味道一般,份量少,酸蘿蔔唔夠味,小炒黃牛肉唔錯,夠味,酸豆角肉末都幾好食,炒豆乾也受歡迎,酒釀湯圓,太腥。不做推薦,需要改善。蒜蓉菜心做的唔錯。家常豆腐一般,唔夠味。基本湘菜的味道,暫都未夠般,望商家有待改善提高。包括服務態度。
酸豆角肉末
小炒黃牛肉
蒜蓉菜心
炒豆乾
炒肥腸
難得有間食辣野,同屋企人去試下。上次想黎撞餐廳休息,好似星期一,今次再黎。將軍澳站經popcorn行去全程室內有冷氣,好方便。餐廳環境幾好,一點都唔迫坐得好舒適,食物同服務都唔錯,系價錢偏貴左d。會再黎不過唔會經常。
2020-06-06
2020-04-17 299 浏览
真係唔好食 價錢唔抵 嘢食冇料到 餐牌上有樣嘢叫 魚麵 其實只不過是清湯麵雖然碗麵嘅價錢唔算太貴$28 但係都唔抵食叫左辣子雞 以為會有湖南嘅味道 但係除了賣相有好多辣椒 完全冇辣嘅感覺 仲要啲雞丁大部分都係骨頭同肥肉 得個小小肉 唔好叫!蝦係好食嘅 唯一一樣好味嘅嘢食最後!! 埋單要check清楚!!佢地係張單上面打多左一碟菜 計左錢 但係寫埋[ 不用做]. 咁係咩意思?? 擺明呃錢!不良 失望 Don’t try guys it’s not good
真係唔好食
價錢唔抵 嘢食冇料到
餐牌上有樣嘢叫 魚麵 其實只不過是清湯麵
雖然碗麵嘅價錢唔算太貴$28 但係都唔抵食
唔好叫!
蝦係好食嘅 唯一一樣好味嘅嘢食
最後!! 埋單要check清楚!!
不良 失望

Don’t try guys it’s not good
2020-02-15 360 浏览
上星期晚,又係唔知食乜左去popwalk搵嘢食,一入到商場就見到呢一間餐廳好似好辣咁喎,就入咗去食晚飯啦。可能我早食關係而且又係疫症時期,所以都冇人,開頭只有一張,但係越來越多人啦,到我走嘅時候都有幾張枱坐低左。我哋叫咗呢一個套餐@288,一個蔬菜類兩個主菜,其實呢個價錢都真係幾抵食呢個係一坐低就有,其實個雲耳辣辣地都幾好食我哋叫咗呢個壇宗水煮魚好好食呀,d魚好滑個湯好味,入面啲薯粉更加好味😋😋😋👍🏼👍🏼👍🏼蒜蓉炒椰菜板栗燴雞,入面嘅栗子好入味好好食,我老公問我你唔係唔食栗子嘅咩,點解食咁多😅

呢個係一坐低就有,其實個雲耳辣辣地都幾好食

蒜蓉炒椰菜

午市套餐星期五的價錢不合理。 星期五的價錢原來比星期一至四的價錢,每款都貴十蚊。 菜式相同 , 服務相同 ,食物又相同,但星期五就比星期一至四貴十蚊, 究竟是什麼理由 ?完全不合理😤